Alle innlegg Sukkerforum

Kameraproblem NEF

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Ela fr. 16 mai 2008 09:25

Noen som kan hjelpe meg litt her? Jeg har et nikon kamera D50 , der jeg kan velge styrken på kvaliteten på mine bilder. Den beste kvaliteten er NEF . Jeg har tatt en haug med bilder ved og bruke nef men får et problem når jeg skal fremkalle bilder. Alle NEF bildene blir omtrent 2,5 cm lange og 1,5 cm brede?? Ved og bruke det det programmet som følger med kameraet så klarer jeg ikke og finne ut hvordan jeg skal få bildet tilbake i normal størrelse.

Noen kyndige hjelpere, som kan forklare dette på en enkel måte?

Skjult ID fr. 16 mai 2008 20:40

Hvis du ikke vet hva NEF er og hvordan det brukes, så er jeg sikker på at du vil få mye bedre bilder ved å bruke høyeste jpeg kvalitet i stedet. NEF er ett såkalt RAW format og krever etterbehanling i en RAW converter og gjøres om til ett anet format før det kan brukes til noe som helst.

Skjult ID med pseudonym Hammock fr. 16 mai 2008 21:24

Vet ikke hva som følger med Nikon sine kameraer av software, men hos Sony medfølger det et program som lar deg behandle rå-format-bilder og konvertere disse til eks. JPEG.
Fordelen med å skyte i råformat er at du bla. kan justere eksponering, fargevarme/hvitbalanse, redusere støy++ (noe som sikkert også lar seg gjøre med litt triksing i eks. Photoshop når en bruker JPEG format). Er vel sikkert minimal forskjell på mellom JPEG av høyeste kvalitet og råformat.
Skjer det samme med Sony's RAW-bilder, som med dine NEF-bilder, hvis du prøver å åpne de med vanlige programmer under Windows. Prøv denne linken for ditt D50 (ser ut som det er dette du trenger som tillegg til dine vanlige visningsprogrammer) :

http://www.nikonimglib.com/nefcodec/

(mann 39 år fra Akershus) fr. 16 mai 2008 22:48 Privat melding

NEF er Nikons versjon av RAW formatet. RAW kan enkelt og greit oversettes til rå format. Du kan tenke på det som ett digitalt negativ, ett utgangspunkt som behandles til en ferdig versjon av bildet. RAW/NEF foretrekkes av de som har bevegd seg opp fra point-and-click stadiet. Typisk vil dette være når man begynner å eksperimentere med bittelitt mer avansert bruk av bildebehandlingsprogrammer som Adobe Photoshop, den fullgode freeware programvaren The Gimp og lignende.

Grunnen til å bruke RAW/NEF er at man da har full knontroll over bildet, eller eventuellt null kontroll hvis man ikke vet hva man gjør :) Noe som er forståelig. JPG er ett komprimert format som har en vesentlig lavere kvalitet en RAW formatet, og det er derfor litt dritt hvis du tar det "perfekte bildet" og bare har det lagret i JPG, og senere vil jobbe med dette bildet i bildebehandlig. Da vil man gjerne få det som heter compression.artifacts etc. som er ett resultat av JPG kompresjonen av bildet....altså begynner du bildebehandlingen med ett komprimert og dårlig utgangspunkt.

....dette kan det jo skrives bøker om, og det er det vel forsåvidt allerede gjort, men jeg vil ikke sitte å spy ut alt mulig rart som ikke er til hjelp for deg, men heller be deg sjekke om kameraet ditt har muligheten til å lagre hvert nytt bilde som blir tatt i to formater samtidig. Nikon D70 har mulighet til å lagre alle bilder i både RAW og JPG, skulle ikke forundre meg om også ditt kamera har denne muligheten. Dette kan jo være greit å bruke så kan du slenge jpg kopiene direkte på facebook, også har du RAW kopien hvis du vil editere de beste blinkskuddene. JPG er "ferdig laga" og fint for folk flest, RAW er litt mer for de som har prøvd dette en stund. Og det kan godt hende att du blir veldig glad for å ha gamle bilder i RAW format etterhvert....når du blir super duper avansert bruker :)

Håper det ikke var for mye ræl, og at du skjønte litt av det :D

Skjult ID med pseudonym kit001 fr. 16 mai 2008 22:58

Ela. Det fulgte antakeligvis med ett program fra Nikon som du må installere på PC/MAC for å få importert NEF filene. Når du har fått de inn i det programmet, har du nok noen valg der for å behandle de og eksportere de videre i JPG eller liknede