Alle innlegg Sukkerforum

Lavkarbo gir økt fare for hjerteproblemer

Vis siste innlegg
Skjult ID to. 28 juni 2012 23:12

http://www.tv2.no/gmn/bekymret-lege-lavkarbodiett-kan-gi-helseplager-3595062.htm l

Overlege Kjetil Retterstøl mener lavkarbodietter gir høyere kolesterolverdier og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Mens forståsegpåere og hjernevaskede sektmedelemmer hyller dietten.

(mann 38 år fra Østfold) to. 28 juni 2012 23:22 Privat melding

Burde da være innlysende når hovedbestanddelen av kostholdet er smør, fløte og bacon. At lavkarbofolka ikke innser dette selv er vel gjerne fordi lite karbo fører til at hjernen ikke fungerer helt som den skal.

http://www.side2.no/helse/article2471453.ece

"Kroppen får kanskje dekket sine basale behov ved proteiner, men hjernen trenger karbohydrater for å fungere optimalt.

Kvinner utsatt
Studien viser også at kvinner kan være særlig utsatt for mentale endringer ved slanking.

- Vi så tydelige endringer hos kvinnene. De var trege i oppfattelsen, og også det visuelle minnet viste tegn til endring, forteller Dr. Taylor.

- Hjernen trenger glykose for å fungere. Glykose dannes av karbohydrater. Vi må få i oss pasta, brød eller frukt for å kunne lære, tenke og huske, utdyper forskeren."

Skjult ID med pseudonym frøken-o to. 28 juni 2012 23:23

oioi,dette kan ble en hissig tråd..gleder meg )

Skjult ID med pseudonym banditten to. 28 juni 2012 23:40

Er det ikke det ene som er galt, så er det det andet.
Det næste bliver sikker at du kan få kræft af at spille angry birds for ofte.

Skjult ID med pseudonym Blåruss to. 28 juni 2012 23:43

At man blir sløv og dum av lite karbodydrater er ikke noen nyheter. Muligens er lavkarbofolkene i posisjoner hvor kognitive evner ikke er så viktig?

Skjult ID med pseudonym -Bene- fr. 29 juni 2012 00:09

Jeg ler.

Skjult ID med pseudonym Me fr. 29 juni 2012 00:19

Det fine med ting som kan måles er at de kan måles. Derfor bør ikke leger mene og synes så mye om dette. De bør vite!

Skjult ID med pseudonym Me fr. 29 juni 2012 00:25

Anaslex - for en gangs skyld er du skikkelig ute og sykler. Dette er like dumt som å høre at lege mener sexfolket får ødelagt rompa av store leketøy. Å tro at de fleste som går på lavkarbo har smør, fløte og bacon som hovedingrediens blir like fjernt.... Det er en "lavkarbonisje" for spesielt interesserte.

(mann 37 år fra Hordaland) fr. 29 juni 2012 00:42 Privat melding

Det farligste med kosthold er utvilsomt å lese aviser og følge med på "kostholdsnytt".

Hva som er sunt og ikke sunt forandrer seg like ofte som humøret til en bipolar person på speed; på mandag vil du dø av å drikke kaffe, på tirsdag blir du anbefalt å drikke to kanner for dagen. Brød gjør deg feit, dum og stygg ene uka, den neste uka får du større pupper og pikk av det og blir lurere enn Einstein.

Jeg gir blanke blaffen i hva de såkalte ekspertene mener om alt som finnes av spiselige saker og ting - eter det jeg har lyst på og ferdig med den. Så dør jeg kanskje feit og usunn noen år for tidlig, men da dør jeg hvertfall lykkelig.

(mann 33 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 00:44 Privat melding

Er det derfor jeg har blitt så glemsk i det siste...;)

Skjult ID med pseudonym frøken-o fr. 29 juni 2012 00:45

NattKulde : hehe, må nå bare le.. men kan jo gråte ved tanken på at folk tror på alt det våset..

Skjult ID med pseudonym Dante fr. 29 juni 2012 00:58

Jeg husker diverse debatter som gikk på tv i fjor vedrørende lavkarbo, og jeg satt da alltid igjen med et inntrykk av at argumentene fra leger og eksperter som var mot lavkarbo smuldret opp i løpet av debattene.

Det finnes nok av leger, eksperter og toppidrettsutøvere som forsvarer et fornuftig lavkarbo-kosthold også, og som oftest med bedre dokumentasjon og argumenter enn motparten.

Jeg gidder imidlertid ikke å lete frem artikler o.l. for å underbygge mine påstander - google det den som gidder :)

Skjult ID fr. 29 juni 2012 01:31

Stoler nok mer på hva en lege sier når det kommer til hva som er sunt/usunt enn hva en idretsutvøver eller tilfeldig tulling på et forum sier.

(kvinne 43 år fra Akershus) fr. 29 juni 2012 02:04 Privat melding

Det var vel ikke noe nytt at lavkarbo ikke var hjertsunt! Spis fornuftig og variert er mitt råd.

Og trening trening trening!

Skjult ID med pseudonym 303 fr. 29 juni 2012 04:41

Det beste er å spise et variert kosthold. Er man allergisk for noe bør man holde seg unna, med mindre det ikke gir betydelige plager.

Har man f.eks. et overdrevent proteininntak, kan det skade leveren.

(mann 33 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 09:16 Privat melding

Atkinson i seg selv var ikke så glad i bytte ut karbokalorier med smør, bacon, pølser og lignende....det ble gjort for å selge til tyngre husmødre som leser Allers og lignende så de kunne akseptere lavkarbo og kjøpe kursene osv...så lenge de kunn momse i seg var de fornøyd.

Den originale lavkarboen utviklet av kroppsbyggere som blant annet Arnold selv bestod av reker, advocado, laks, makrell, kylling, kjøtt,nøtter, brun ris osv.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 09:51 Privat melding

Reker, advocado, laks, makrell, kylling, kjøtt,nøtter, brun ris osv er vel de aller fleste enige i er sunt.

Det som skiller klinten fra hveten er synet på gulerøtter. Lavkarbomenigheten mener kokt gulerot er usunt, da falt jeg av lasset...

Skjult ID med pseudonym oslo-øst fr. 29 juni 2012 10:08

kokte gulrøtter påvirker blodsukkeret. jeg kan ikke fatte og begripe hvordan folk kan bli direkte provosert av at noen velger å kutte ned på sukker og hvitt mel. for det er det som egentlig er lavkarbo. jeg synes det er merkelig at noen med et slikt brennende engasjement ikke har tatt seg bryet med å finne ut at det er ketogene dietter de vil til livs. og ketogene dietter brukes bare til vektreduksjon. Jeg tviler på at det er mange som lever på då det etter at idealvekten er nådd.

(mann 38 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 10:20 Privat melding

Støtter LeChamp i det han sier, har selv gått ned utrolig mye ved å spise den "opprinnelige" lavkarbo-LIVSSTILEN, altså ikke en diett, og har aldri følt og sett bedre enn det jeg gjør nå. For det er faktisk ikke vanskeligere enn å spise mindre karbohydrater som er "farlige", som f.eks. sukkerholdige varer.

Tror folk må bare bli mer kritiske til hva som kommer ut av "mainstream" media, husk at de sier og gjør det de gjør for å tjene penger, ikke for å opplyse folket!

Knowledge is power, and power to the people!! :D

Skjult ID med pseudonym -Bene- fr. 29 juni 2012 10:44

Skulle til å heie på deg, Oslo-øst, men stoppet der på konklusjonen. Man kan fint spise ketogent som livsstil uten at vektnedgang er tema. De fleste som har spist lavkarbo i 20 år gjør det fordi de får bedre kropp og helse, veldig mange med diabetes, cøliaki osv.

Skjult ID med pseudonym -Bene- fr. 29 juni 2012 10:47

Ellers er jeg helt med lechamp og rasec her! Riktignok er ikke ris en del av min kost uansett hvor brun, men kosten består egentlig bare av det samme som før uten de raske karbohydratene og litt mer ost (som knekkebrød). Ellers fint lite fett. Men også fint lite carbs :)

Skjult ID med pseudonym oslo-øst fr. 29 juni 2012 10:51

Jeg har også gått ned over 40 kg etter jeg la om et kosthold med mindre karbohydrater. blodtrykket har gått ned og ligger nå der det skal være. har testet leververdier og kolestrol, og leververdiene er gode og kolestrolet ligger på den nedre delen av normalen.

Men det sier jo litt at når en kollega av meg med diabetes kunne slutte med medisiner etter han la om til lavkarbo.

Skjult ID med pseudonym suisidal fr. 29 juni 2012 10:55

Kroppsbyggere er vel den grupperingen i samfunnet som virkelig har peiling på kosthold og ernæring,enten det gjelder vektøkning eller vektreduksjon.Fagmiljøer og journalister skaper bare uenighet,feilinformasjon og splittelse.

Skjult ID med pseudonym oslo-øst fr. 29 juni 2012 11:06

@bene

Nå er det mulig jeg var litt rask på avtrekkeren også. For jeg skal være helt ærlig på at jeg ikke har lest meg opp på ketolyse. Jeg går bare periodevis i ketose. Det er også mulig at jeg blander sammen noen av begrepene her også. Men jeg kjenner ingen som lever i ketose. Men på en annen side så diskuterer jeg sjelden dette med alt for mange mennesker heller.

Men jeg lever på 30 maks 40 gram karbohydrater om dagen. da holder jeg kroppen på en stabil vekt. så tar jeg perioder i ketose hvor jeg tar 3-4 kg, for så å stabilesere meg der før 3-4 kg til. og i de periodene lever jeg på 15 gram karbo om dagen, og det synes jeg virker både for vanskelig og tidkrevende til å leve et helt liv på.

Skjult ID med pseudonym rasec fr. 29 juni 2012 11:20

wow, 30-40 g med carbs er jo ganske så lite!! Jeg går ned på det når jeg skal skredde rett før sommeren!! Eller så er jeg på rundt 70-120g, for jeg er ingen ekstrem kar på det med å spise :P

Mener å huske at mange lavkarbo eksperter sier at når du går under 75g carbs om dagen, så går man i ketose?

Skjult ID med pseudonym Dante fr. 29 juni 2012 11:32

Glemte å nevne at jeg også har to bekjente som har fått svært gode helsegevinster av å gå over til lavkarbodiett.

Begge har nå fine verdier for både blodtrykk og kolestorol, og den ene kvittet seg i tillegg med diabetes 2.

Selv gikk jeg ned 9 kg over 3 måneder, og ble i tillegg kvitt problemer med oppblåst og urolig mage.

Hvis alle målte verdier tilsier at kroppen min har det bedre etter at jeg gikk over til lavkarbodiett så blir det relativt uinteressant hva deler av legestanden måtte mene om saken.

Som med alt annet så kan imidlertid en lavkarbodiett bli ekstrem og i verste fall usunn om man ikke aner hva man driver med, men det gjelder jo i aller høyeste grad for det motsatte synet også.

Balanse og kunnskap, er nyttige nøkkelord her.

Ikke glem at en nokså samlet legestand bl.a. sverget til årelating som den ultimate løsning for det meste en gang i tiden, men det er forhåpentligvis ikke mange leger som sliter med denne overbevisningen nå :)

(mann 47 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 11:35 Privat melding

Ettersom jeg ikke gidder å lese meg opp på alt det der samt at ingen ser ut til å bli enige, satser jeg heller på masse trening og driter i resten. Eller forresten: Jeg har blitt ganske flink til å spise hvitt kjøtt, DET skal jeg ha.

Skjult ID med pseudonym pølsevev fr. 29 juni 2012 11:43

Spis hva du vil, om 100 år er alt glemt.

(mann 38 år fra Buskerud) fr. 29 juni 2012 11:58 Privat melding

"Hjernen trenger glykose for å fungere. Glykose dannes av karbohydrater. Vi må få i oss pasta, brød eller frukt for å kunne lære, tenke og huske, utdyper forskeren."
= Kroppen produserer dette selv. Basta bom!

"Overlege Kjetil Retterstøl mener lavkarbodietter gir høyere kolesterolverdier og økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Mens forståsegpåere og hjernevaskede sektmedelemmer hyller dietten"
=Dritprat. Spark fra kista det. Kolesterolet blir bedre.

Nok av feite folk der ute som tygger 5 om dagen og masse brød, og har et jævlig sukkersug. Sukkersuget forsvinner på lavkarbo høyfett. Uansett, evolusjonert har vi mennesker blitt flasket opp på høyfett. Ellers hadde vel morsmelka vært skummet, men det er den ikke.

Karbo`s omdannes til sukker i kroppen, og blir som brennstoff brukt opp etter gjennomsnittelig 2-3 timer etter mengde. Man får blodsukkerfall uten tilgang, som går utover konsentrasjon etc ..

Lavkarbo/høyfett holder blodsukkeret jevnt, ergo fungerer kroppen, hjernen også bedre. I en lengre periode.

Kroppen er egentlig jævlig intelligent, ikke undervurder kroppen, men lytt til den.

Karbo er godt det, fett er godt det. Og man kan nyte det beste fra begge verdener ennå bedre om man er matchfit. Men, å gå ned i vekt av sukker, krever mange og gode løpeturer om man kaloriberegner, spiser mer enn man kjører i seg.

Det er jo fettet som er godt, smaker godt altså .. heller en periode som løve, enn et helt liv som sau sier nå jeg.

Skulle jeg daue av det, så har jeg iallefall kost meg på veien, og samtidig følt meg på topp helsemessig, hehe

Flere veier til Rom. Men, hva er målet liksom, det er jo det som er spørsmålet. Ikke at man dauer av noe som vi er genetisk tilpasset å spise. Det er ikke doumentasjon på det, og på all forskning, finnes også motforskning.

Så fikk regnet, og en stille stund med kaffekoppen meg til å utbasunere ytringer. Jeg blåser egentlig hva folk trøkker i seg, bare jeg kan bestemmer selv. Gjentar, heller løve enn sau, iallefall oftere ..

(mann 34 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 12:01 Privat melding

@ rasec

når man går i ketose er litt individuelt, men for å ligge i ketose så tror jeg grensen min ligger på rundt 20 gram. du merker ganske fort når du oppnår det, for du kjenner du får en litt annen smak i munnen.

men jeg opplever det samme som dante sier, jeg blir også oppblåst og får urolig mage av det som omtales som normalt kosthold. nå er jeg ikke sikker på hva som kvalifiserer til normalt kosthold. Men når 30-40% av norges befolkning er arvelig disponert til å utvikle insulinresistens så kan jeg ikke fatte den fiendtlige innstillingen imot de som vil holde blodsukkeret stabilt. en gang i tiden så veide jeg rett under 120 kg samtidig som jeg trente 3-4 ganger i uken. i tillegg til det så prøvde jeg det som var av slankemetoder. alikevel ble jeg møtt av omverden med en holdning om at jeg var lat. Nå som jeg har funnet et kosthold som har senket vekten min til 77 kg, som har senket blodtrykket mitt, som gir meg overskudd til å trene 5 ganger i uka, som har gitt meg helsegevinster på alle områder så blir jeg omtalt som en idiot i ulike foraer.

Skjult ID med pseudonym -Bene- fr. 29 juni 2012 12:04

Heia burde og ruslegutt! :) music to my lowcarb-ears.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 12:13 Privat melding

@ oslo-øst. Å kutte ned på hvitt mel og sukker har jo statens ernæringsråd anbefalt hele tiden!

For din kamerat som er syk med diabetes er det selvsagt smart å kontrollere hva han spiser. På samme måte er det smart for de som er allergiske mot brokkoli å ikke spise det. Det betyr selvsagt ikke at brokkoli er skadelig for friske folk!

Mye av hysteriet om blodsukker tror jeg skyldes for lavt aktivitetsnivå. I stedet for å løse problemet, det vil si å bevege på deigræva, finner en en eller annen vill overtro på internett som ikke er dokumentert i det hele tatt som fjerner symptomene.

(mann 57 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 12:53 Privat melding

Jeg vet i hvert fall at de tasteøvelsene jeg gjør her på sukker ikke er nok aktivitet til å stramme opp kroppen. Derimot er regelmessig bruk av kroppen til fysisk aktivitetet bra uansett hva jeg spiser.

Så da tar jeg en bit Freia Premium. Det er jo bønner i den, og at det er litt sukker og fett ser jeg bort fra.

(mann 38 år fra Buskerud) fr. 29 juni 2012 13:27 Privat melding

.. hvor får man smaken fra da om man kutter ned sukker og mel?

Eggehvitter med grønnsaker er ikke mye godt. Banan og gryn duger det, men smaker vel ikke så mye. Derimot så slafser man i seg kyllinglåret av ren nytelse, mens fettet renner nedover kjeften. Kroppen starter forbrenninga med en gang også fra fettdepotet, det gjør den ikke med karbo som brensel. Så holder man lenger, og trenger ikke like mye mat, orker rett og slett ikke pga metthetsfølelsen.

Spiser man hva helserådgivningen foreslår så går det i karbo overload og en sprekk er rett rundt hjørnet, pga mat uten særlig smak. Gjerne er det foreslått spisedager, lørdagsgodt etc .. , men så smaker det så himla godt denne lørdagen fordi du er understimulert i belønningssenteret at du gjerne forlenger også søndag, flere også mandag. Gjerne også bingeating, fordi du skal jo være sunn fra i morgen allikevel. Manjana, som gjør folk dorske.

Ræva er mye lettere å bevege uten deig. Søtsuget går fort over, holder seg stabilt, og .. så er det jo slik mat oldefaren min spiste når han drev som bla. steinhugger. Drakk rent fleskefett for å få energi til å holde ut på jobben. Sprek som få. Hadde han holdt like godt energi fra karbo. Det tror jeg faktisk ikke. Det brennes opp for fort. Men, som en boost, ja. Da hadde det fungert ypperlig.

Blodsukkeret er hva du kjører i deg, .. ikke at du er en slappfisk. Maten betyr mye mer enn trening alene. Så er det jo noe so heter omstilling også da, omstilling til lavkarbo går liksom ikke over natta.

.. og hva er tro? Tro får man i utgangspunktet velge selv. Utifra målsettinger, samt hva og hvordan man ønsker å leve. Folk er forskjellig, forskjellig ting funker.

Skal man gå 5 mila i kollen, skal man posere på scenen med Arnold, skal man gå ned i vekt, skal man holde seg der? Klart det må justeres, kan ikke stå med Arnold med egg og ost, da må man sannsynligvis ha mere karbo også, skal man slå northug i en spurt så må man sannsynligvis drikke solbærsiruppen sin når den nærmer meg oppløpet, men kanskje holder man lengre ifht melkesyre .. matmatmat, så lenge folk koser seg er det det viktigste, folk har forksjellige ønsker også. Men, ofte trives man best når man er der i kroppsammensettingen man ønsker å være. Da er lavkarbo den beste måten, det sier også lavfett teoretikerne.

Kostholdspjatt .. vår tids verste fiende, oss selv .. jaja .. pyttpytt .. nå er kaffen iallefall kald. Det er iallefall en absolutt sannhet! Tror jeg iallefall? hehe

Skjult ID med pseudonym Dante fr. 29 juni 2012 13:31

@kit001

Å omtale lavkarbodiett som en vill overtro synes jeg beveger seg over i kategorien usaklige/useriøse utspill.

Man må for all del gjøre det som man føler passer best for en selv, men samtidig tolerere at andre kan ha funnet en annen måte å ha det bra på. (litt Kardemommelov der altså)

Kunnskap om emnet som debatteres er heller ingen ulempe.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 13:53 Privat melding

@Dante. Når en etterlyser kunnskap om ett emne hos en motdebattant, er det greit å komme med noen eksempler på faktafeil. Hvis ikke er det på grensen usaklig debatteknikk.

Selvsagt må en gjøre det som passer en best selv, selv om det ikke er basert på fakta. Jeg vet om mange som finner sannheten om verden i diverse religiøs overtro. Det betyr derimot ikke at moderne vitenskap ikke er den beste vitenskaplige forklaringen på hvordan tingene henger sammen

Skjult ID fr. 29 juni 2012 14:01

Det er moro å se menigheten jobber her. Sålangt har vi uttaleser fra en overlege på en lipidklinikk som mener dette ikke er sundt. Han ser antakelig resultater av forskjellige dietter hver dag og er ekspert hva hjertesykdommer angår.

Etter det har vi bare sett argumneter som "skitprat, gud finnes, jeg har en kompiss som" og annet vås uten noe som helst av fundamental verdi.

Det er som forventet. Lavkarbotullingene er nettopp tullinger som ikke vet hva de snakker om, men hauser hverandre opp på de mest sekteriske måter.

Skjult ID med pseudonym Dante fr. 29 juni 2012 14:02

@kit001

Øh, og dette var et saklig innlegg fra deg ..?

Du omtaler lavkarbo som vill overtro - det er her jeg etterlyser kunnskap om emnet. Jeg trodde imidlertid det var innlysende.

Det finnes dokumenterte effekter av lavkarbo, og i den sammenheng er google din venn.

Skjult ID med pseudonym Nref fr. 29 juni 2012 14:10

Og jeg driter noe hinsides i hva andre folk spiser (bare "andre folk" lar meg spise det JEG vil uten mas...), men jeg er visst litt ensom i verden, registrerer jeg av og til... Vel, selv om jo noen konsekvent holder seg til lavkarbokost uten hensikt å slanke seg (dem om det, altfor tungvint etter min smak), kan vel de fleste enes om at "verdens beste diett" (uansett HVA man spiser av "type fór") nok er "Spis mindre, tren mer"..! Den funker på ALLE! :)

(mann 38 år fra Buskerud) fr. 29 juni 2012 14:10 Privat melding

.. skal du kalle folk en tulling, så stå frem med dine cojones.

Så, ... tulling sjæl.

Du kan jo ikke motbevise at det er du som er tullingen her, som du langt mindre kan bevise at tullingene finnes i denne menigheten du omtaler så usakelig.

Jeg er f.eks ikke i noen menighet, og tror ikke på et rent rigid system den ene eller den andre veien

Det finnes flere sannheter, garantert. Og, jeg driter i din, så du også .. drit i min :))))))))

Skjult ID med pseudonym rasec fr. 29 juni 2012 14:11

@bude, ja det gir mening for vi er jo alle forskjellige, samtidig som at man kan alltids følge "oppskriften" til et punkt for alle mennesker. Selv var jeg i ketose når jeg var rundt 70g, men jeg har ingen type sykdom/tilstand som diabetes osv.

Det jeg syntes er en morsom ting å tenke på, er at hvis du kutter ut fett eller protein fra kostholdet ditt, så vil du dø. men kutter du ut carbohydrater, så dør du ikke, du "bare" mister all overflødig fett på kroppen. Men det i seg selv kan være farlig, det er en grunn til at fitness/bodybuildere pleier å gå til det ekstreme til konkurranser, og har en annen vekt/komposisjon når det er "off season".

(mann 51 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 14:43 Privat melding

@Dante. Vanlig vitenskaplig metode krever at den som hevder en effekt må dokumentere at effekten er der. Det er ikke de som ikke tror på effekten som må dokumentere at effekten ikke eksisterer. Det er ikke ateisten som må bevise at gud ikke eksisterer. Da det er du som hevder at lavkarbo har noe for seg, er det da du som må komme med dokumentasjonen

Google er fin til å finne fakta. Blant annet finner en hvilke faktabaserte råd som er de beste med den kunnskapen vi ha i dag. Disse er:
Råd 1: Det anbefales et kosthold som hovedsakelig er plantebasert og som inneholder mye
grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker
og energirike matvarer.
Råd 2: Det anbefales at man opprettholder balanse mellom energiinntak og energiforbruk.
Råd 3: Spis minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.
Råd 4: Spis minst 4 porsjoner fullkornsprodukter hver dag.
Råd 5: Spis fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken.
Råd 6: Det anbefales at magre meieriprodukter inngår i det daglige kostholdet.
Råd 7: Det anbefales at man velger magert kjøtt og magre kjøttprodukter og begrenser
inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt.
Råd 8: Det anbefales at man velger matoljer, flytende margarin eller myk margarin.
Råd 9: Vann anbefales som drikke.
Råd 10: Begrens inntaket av tilsatt sukker.
Råd 11: Begrens inntaket av salt.
Råd 12: Kosttilskudd kan være nødvendig for å sikre næringsstoffinntaket for noen
grupper i befolkningen.
Råd 13: Det anbefales at alle daglig er i fysisk aktivitet i minst 30 minutter.
Kilde:http://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-for-a-fremme- folkehelsen-og-forebygge-kroniske-sykdommer/Publikasjoner/kostrad-for-a-fremme-f olkehelsen-2011.pdf

Lavkarbo fremstilles som ett alternativ til den faktabaserte kunnskapen som danner grunnlaget for kostrådene. Med andre ord så er det ikke dokumentert godt nok at de virker til at en gjeng fagfolk som har dette som fag mener det er å anbefale.

(mann 47 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 14:45 Privat melding

Faen, du kom meg i forkjøpet, Nref. Sitter egentlig med litt med det inntrykket at fler og fler folk finner på fler og fler kulinariske unnskyldninger for å slippe å bevege seg. Normalt sunt kosthold og nok mosjon funker mer enn godt nok for meg ihvertfall.

Skjult ID med pseudonym Dante fr. 29 juni 2012 14:50

@kit001

Les og lær.

Her har lege og doktorgradsstipendiat Espen Rostrup ved Haukeland universitetssykehus samlet noen faktaopplysninger om emnet:

http://espenrostrup.com/2011/09/11/10-dokumenterte-fakta-om-lavkarbo-diett/


Her er en link til en interessant artikkel skrevet av Frode Jahren, generalsekretær i LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke:

http://www.dagensmedisin.no/blogg/frode-jahren/kosthold-og-dokumentasjon-fra -helsedirektoratet/

Dette er bare to representanter for moderne vitenskap, men det finnes mange flere leger og forskere som også stiller spørsmålstegn ved både Helsedirektoratets kostholdsråd og som argumenterer for et lavkarbokosthold basert på dokumenterte effekter.

Så vill overtro - nei, tror fortsatt ikke det er en passende betegnelse i denne sammenheng.

Skjult ID med pseudonym Nref fr. 29 juni 2012 15:12

Jupp, HF. Og kunne sikkert spist mindre, men MER sunt enn jeg gjør, og vært mer i aktivitet enn jeg ER, men det er utvilsomt der det ligger, for hadde dette ikke vært LITT i bakhodet hos undertegnede til daglig ville jeg sett ut som Marlon Brando (NB; Slik han så ut de siste åra...) som den skrivebords-rotta jeg tross alt er til daglig...

(kvinne 44 år fra Aust-Agder) fr. 29 juni 2012 15:49 Privat melding

Jeg er ingen fan av "kurer" i utgangspunktet.
For meg er det viktig å tenke at mitt kosthold og det jeg får av fysisk fostring ligger på et "nivå" hvor jeg kan tenke at "dette kan jeg fint klare hver uke i 20 år til" (så sant det ikke hender noe uforutsett som at man blir allergisk mot visse typer mat, eller mister begge bena i en ulykke så man må legge om alt av trening, osv).

Skal man ned i vekt, og bli der så må man jo legge om livsstilen sin for godt. Og tenker man på helsa, og ikke bare at man skal se "bedre" ut, så må man også huske på at de indre organer og muskler (hjertepumpa) bør taes med i "regnestykket".

Og strengt tatt så går det vel an å leve på lavkarbo uten å spise masse mettet fett? Kan man ikke bytte ut det mettede fettet med umettet fett? Og kutte ned på karbohydratene, men ikke øke inntaket av de matvarene som det "strides" om mht at de muligens forkorter levetiden.
Det finnes jo masse å spise som ikke har en haug med mettet fett, og som heller ikke har masse karbohydrater. Finnes vel en del mennesker som har kuttet ned på karboinntaket, men som samtidig ikke lasser i seg andre "usunne" matvarer. Og forskningsmessig, så ligger vel de på den "sikre" siden, da svært få ernæringsfolk vil bestride at matvarer med lite og/eller trege karbohydrater, grønnsaker, fisk, kylling, nøtter, bær....osv, er en helsegevinst.
Og man kan fint gå ned i vekt og holde seg der :)

Men seff, som med alt annet, kan man jo aldri spise ubegrenset med noe, uansett hvor sunt det måtte være, dersom man ønsker å gå ned i vekt :P

Jeg for min del foretrekker den gyldne middelvei :) Har ikke behov for å bli noen sylfide, men velger sunt fremfor usunt i ukedagene. Og tenker at jeg også har en jobb å gjøre innvendig mht at jeg da bør trene et par dager i uka. Så kan jeg være sofagris med godteri som tyter ut av ørene når helga kommer :P
For jeg vil aldri kunne leve "slavisk" etter noe, til det er jeg alt for glad i godis og junk :) Men må ikke ha det hver dag :P

Skjult ID med pseudonym frøken-o fr. 29 juni 2012 16:01

..er det noe gærn`t med meg som ikke tenker på kosthold i hele tatt? Bruker ikke ordet,bruker ikke engang sunt/usunt. hmm..

Skjult ID med pseudonym Mikke fr. 29 juni 2012 16:23

Skjønner ikke problemet med dette hysteriet, iallefall ikke her inne. Her er jo vi alle perfekte, iallefall intellektuelt, alle trener hver dag og spiser det sunneste av det sunne. Det eneste problemet er at vi er så j....perfekte at ingen av det motsatte kjønn vil ha oss....

God helg folkens ;-)

(mann 37 år fra Hordaland) fr. 29 juni 2012 16:23 Privat melding

frøken-o-:

I min verden er det et sunnhetstegn, om vi skal bruke et slikt fy-ord. Jeg gir blanke faen i hva som måtte befinne seg i maten jeg spiser. Smaker den godt og jeg liker den, er jeg lykkelig. Kanskje har jeg knaska i meg både rotter og kattunger i årenes løp gjennom kebaber og annet...det jeg ikke vet har jeg ikke vondt av, godt smakte det uansett.

Jeg har ikke peiling på alt dette surret for fem flate øre. Men et par ting vet jeg: Jeg spiser det jeg har lyst på, fordi det smaker godt, og da er jeg en lykkelig fjomp i blomsterenga.

Og jeg vet at blir jeg for feit og mistrives med kroppen min, nytter det ikke å ete seg slank på all verdens dustete dietter. Lett på ræva, bevege seg, bannlyse sofaen og skru av amerikans idiotunderholdning på TV'n. Sikkert noen som er uenige og mener at det ikke funker det heller...flott det, funker det ikke å røre på seg for å få vekk flesket er du fortapt og kommer helt sikkert til å dø veldig snart uansett. Så ta deg en burger, et den og vær glad den tida du har igjen.

Skjult ID med pseudonym lusa fr. 29 juni 2012 16:27

Jeg er vel også en lykkelig fjomp i blomsterenga, selv om jeg har en bevisst preferanse for et sunt og variert kosthold. Makan.

(mann 47 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 16:30 Privat melding

Nattkulde:
Det funker aldeles utmerket.

Skjult ID med pseudonym frøken-o fr. 29 juni 2012 16:41

Er ikke variert kosthold det samme som sunt ?

Skjult ID med pseudonym lusa fr. 29 juni 2012 16:56

Ikke nødvendigvis, men et sunt kosthold bør være variert.

(mann 38 år fra Buskerud) fr. 29 juni 2012 16:58 Privat melding

Lavkarbo gir hjertetrøbbel er jo liksom tråden da.

Lavkarbo er vel for svarte svingende for alle slags mennesker, ikke bare de som ønsker å se på "hmm" .. hva heter ting .. amerikansk underholdning på tvn (ser ikke på det) f.eks. Bigest looser eks, mens man eter fete sauser .. alternativet kunne vel være å sitte å se på de samme programmene med 3 liter gass i magen som må ut på den ene eller andre måten mens man eter mat som gir gasser ..

.. nå har jeg nettopp lagd sjokoladeboller, så spiser jeg sjokolade hver dag, pisket krem med bær om du vil. God form. Ikke oppblåst, ikke dau, funker for meg .. dauer jeg av det, så driter jeg i det. Da er jeg dau.

Så er det ikke en slankekur nødvendigvis, men levesett. Ikke er jeg ihuga heller, for i bunn og grunn spiser man hva man vil her også, og blomsterenga sniffer jeg i rett som det er når jeg sjauer hagen, med en utrolig energi .. hopper rundt, ruller, lukter på blomstene, føler meg tilfreds og elsker meg selv. Men, hverken raper jeg eller fiser nevneverdig iallefall

Men, banna bein (uttrykk sjelden brukt). Så mye rart som blir skrevet her inne. Snakker på tvers liksom ..

Like mange varianter av lavkarbo, som det er av lavfett vel ..

Skjult ID med pseudonym frøken-o fr. 29 juni 2012 17:09

Ehh..ok. Jeg har mye å lære skjønner jeg /

(mann 51 år fra Oslo) fr. 29 juni 2012 18:03 Privat melding

@Danty. Stipendiat Espen Rostrop sier selv at " Noen av disse effektene er godt dokumenterte gjennom gjentatte studier, noen kun i mindre studier og trenger gjerne bekreftelse i flere og større forsøk før de beveger seg ut ”hypotesestadiet”." Det betyr at en del påstander ikke er godt nok dokumentert.

Jeg leste ikke alle referansene hans, men noen handlet om syke folk, andre om lavkarbo var skadelig eller ikke. At noe ikke er skadelig betyr selvsagt ikke at det er anbefalt. At en diett passer for syke betyr ikke at den nødvendigvis er anbefalt for friske.

Mange av undersøkelsene testet lavkarbodietter mot lavfettdietter. Anbefalingene fra Helsedirektoratet er reduksjon av mettet fett. Ikke fett totalt. Feit fisk blir jo anbefalt hele tiden

Frode Jahren bruker den rapporten jeg linket til som faktagrunnlag for en uttales noen hadde kommet med. Jeg er glad du anerkjenner fakta jeg presanterer

Skjult ID med pseudonym Maggs fr. 29 juni 2012 18:07

Studier fra Harvard viser at det beste å spise ved hjerte- og karsykdom er mettet fett - karbo kom dårligst ut.
Studier fra Japan som fulgte 78.000 mennesker viste at gruppen som spiste mest fett var de som var minst rammet av slag. Mye forskning frem og tilbake som viser det ene og det andre

Har selv levd på lavkarbo i 2 år og har blodprøver som ikke kan bli finer (sitat legen).

http://www.youtube.com/watch?v=T15JVJoTDMc

Skjult ID med pseudonym kit fr. 29 juni 2012 18:23

Maggs, det er mange undersøkelser og egne erfaringer. Det er derfor jeg tror mest på en gruppe forskere og eksperter som systematisk går gjennom det som finnes av forskning enn en enkelt undersøkelse.

Skjult ID med pseudonym Nref fr. 29 juni 2012 18:30

Hm. At "Lavkarbodiett-diskusjon" (over) muligens kan gi forbigående noe høyere blodtrykk hos mange av de deltagende/medvrkende, er jeg uansett overbevist om, HELT uten å måtte referere til noen legeuttalelser/googling whatsoever... :)

Skjult ID med pseudonym Dante fr. 29 juni 2012 20:15

@kit001

Og hva så?

Det er noen effekter ved lavkarbo er ikke like godt dokumentert som andre effekter - hva er problemet med det?

Det er fortsatt mange effekter som er veldokumenterte.

Når det gjelder artikkelen til Frode Jahren så var poenget i den at han er kritisk til manglende dokumentasjon fra Helsedirektoratets påstander vedrørende farene ved lavkarbo, og det er verdt å tenke over nettopp fordi han har stått last og bram med Helsedirektoratets anbefalinger tidligere.

Jeg ser imidlert at linken fikk et mellomrom eller to for mye da jeg limte den, forsøker igjen:
http://www.dagensmedisin.no/blogg/frode-jahren/kosthold-og-dokumentasjon-fra-h elsedirektoratet/

Jeg tror også du burde se over artikkelen til Espen Rostrop en gang til, for her er det 10 dokumenterte effektene han viser til. Som du sikkert nå ser så handler det ikke om hvorvidt lavkarbo er skadelig eller ikke, men om positive og/eller helsebringende effekter ved lavkarbo:

1) Lavkarbo-diett gir vektreduksjon hos overvektige (1-16).
2) Lavkarbo-diett virker apetittregulerende og reduserer over tid næringsinntak (10).
3) Lavkarbo-diett reduserer søtsug (17).
4) Lavkarbo-diett gir høyere verdier av HDL-kolesterol og fører til færre av de små tette LDL-partiklene (16,18-25). Dette er endringer som er assosiert med redusert risiko for hjerte- karsykdom (26).
5) Lavkarbo-diett fører til markert bedring av type-2-diabetes (27-32).
6) Lavkarbo-diett fører til tilbakegang av fettlever (1).
7) Lavkarbo-diett kan føre til tilbakegang av arteriosklerose (33).
8) Lavkarbo-diett gir ikke økning av mettet fett i blod, heller ikke ved en tredobling i inntaket av mett fett i kostholdet (22).
9) Lavkarbo-diett fører ikke til redusert utholdenhet eller økt trettbarhet ved trening hos mosjonister (5).
10)Lavkarbo-diett kan føre til økt fettforbrenning ved trening (34).

Poenget med mitt første innlegg til deg var å påpeke at det å omtale lavkarbo som vill overtro er usaklig og useriøst, og det poenget har jeg vel etter hvert ikke noe videre behov for følge opp - det står på egne ben nå.

Ønsker deg derfor en god helg, og takker for meningsutvekslingen :)

Skjult ID med pseudonym lusa fr. 29 juni 2012 20:21

Jeg liker å ha tilgang på så mange eksperter her på forumet :)

Skjult ID fr. 29 juni 2012 20:22

Hvem faen bryr seg!!!

Skjult ID med pseudonym wilma fr. 29 juni 2012 20:30

Det går fint an å spise lavkarbo uten å putte i seg en hel haug med mettet fett!! Og uten å spise alt for mye rødt kjøtt!

Bønner og oliven, linser, hvit fisk, fet fisk, avokado, fugl... og diverse andre ting.

Skjult ID med pseudonym wilma fr. 29 juni 2012 20:42

Maggs:
Mettet fett legger seg som slagg i blodårene, tetter til både her og der og er noe ufyselige greier? Mettet fett klarer jo ikke å løse seg opp i kroppen? Det er jo derfor mettet fett ikke er bra? Eller har mettet fett plutselig blitt kjempesunt?

(mann 38 år fra Buskerud) fr. 29 juni 2012 20:57 Privat melding

Naturlig fett legger seg ikke i årene .. mettet fett er naturlig fett

Mettet fett .. når karbohydratene ikke lenger er den primære kilden for energi, så tar fettet over og blir det .. da løser det seg opp. Forbrenningen starter øyeblikkelig.

Mettet fett .. vi er jo fostret opp på mettet fett. Mennesker har i alle tider spist det.

Mettet fett gjør deg mett, man orker ikke mye div stæsj utover denne maten. Småspising etc .. .

Masaiene, menneskets urfolk .. spiser hovedskelig feit melk og kjøtt .. hva med inuittene .. fett og kjøtt m. tilsetninger .. finnes ikke mange kilder til karbo der.

Skjult ID med pseudonym kit fr. 29 juni 2012 21:09

All overtro er vill. Den er ikke basert på fakta. Det er vilt å tro på englefjør utenfor stuedøra, men jeg har vansker med å se at det er noe mindre vilt å tro på engler. Hvordan kreaturene flyr er vel ikke det som avgjør om det er vill overtro.

Det er riktig at Frode Jahren etterlyser dokumentasjon på utsagnene til den personen som uttalte seg. Han leter etter de i den kilden han stoler på, kunnskapsoppsummeringen. Det er slik jeg tolker dette sitatet. " "I LHL stoler vi på myndighetene. Når det gjelder kostholdsråd holder vi oss til rådene fra Helsedirektoratet og kunnskapsoppsummeringene direktoratet bygger på." Personen kom med utsagn som var i strid med dette, og han ville ha fakta.

Jeg har lest noen av referansene til Espen Rostro, og anbefaler at du ser litt på de du også.

Numereringen følger Espen Rostrop:
1. De studere folk med leverfeil i 2 uker og for de fungerte Lavkarbo bedre enn høykarbo.
2. Lavkarbodiett skader ikke nyrene for personer med overvekt sammenliknet med høykarbodiett. Vekttapet var sammenliknbart.
3. Det å gå ned i vekt reduserer faren for hjerte-kar sykdommer. Størst vekttap kom i gruppen med høy andel umettet fett, deretter gruppen som fikk lavkarbo og til slutt kom gruppen som fikk høykarbo

Ut fra de 4 første, kan en konkludere med at
-Lavkarbo gir mer vektreduksjon enn lavfett diett/høy karb.
-Det er ikke dokumentert at lavkarbo gir mer vektreduksjon enn Helsedirektoratet sine kostholdsråd, som jo understreker det sunne fettet så lenge en har balanse i energiinntaket.
-Lavkarbo er ikke skadelig for nyrene