Alle innlegg Sukkerforum

22. juli kommisjonens rapport

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 20:32

Jeg var svært nøye med å følge med i går. og jeg må si at jeg er enig i at Jens Stoltenberg bør gå. Det er hans plikt som statsminister og for demokratiet og la andre overta. Vi trenger ny regjering, ny ledelse, en helt annen kultur, helt andre holdninger. Det kan ikke ta 7 år å få noe sånt som Grubbegata stengt når politkere som dette sitter med makten, da er det noe annet som virkelig er galt her... En leder tar ansvar for hva han har gjort eller ikke gjort i sin maktposisjon. Viktige oppgaver en statsminister har, og lar ting vente på seg, ikke tar opp med sine underordnende om hvorfor ting ikke blir gjort, da snakker man om dårlig lederskap.

Gjerne si kom med din egen mening om dette. Og helst ikke kom med kommentarer rundt selve hendelsen, men mer om ledelse og maktpolitikk, kultur og holdninger.

Skjult ID med pseudonym bønna ti. 14 aug. 2012 20:37

Objektivt, ja. Men søren meg har Breivik oppnådd mye av det han ville :-b

Skjult ID med pseudonym hmm ti. 14 aug. 2012 20:38

Når et samlet Oslo forlangte (blant annet aftenposten på lederplass) at Grubbegata skulle forbli åpen fordi en bombe var helt borti natta usannsynlig var det vel en riktig avgjørelse av regjeringen å la denne prosessen foregå i kommunale råd?

Skjult ID med pseudonym fyr84 ti. 14 aug. 2012 20:46

Breivik hadde funnet sine terrormål uansett. Jeg har vanskelig for å se at man kan gjøre mye for å forhindre slike situasjoner.

Politiets rutiner har ikke vært gode nok, men hvordan skal Jensemann sitte på sitt kontor og forstå dette, når politiet ikke forstår det selv, før de får passet påskrevet at kommisjonen igår?

Når det kommer til Grubbegata så fremstår det utrolig tregt, men før smellet så var det lite støtte for å stenge gata.

Skjult ID med pseudonym bønna ti. 14 aug. 2012 20:54

HMS handler blant annet om å forvente det uventede. Et terroranslag mot sentrale myndigheter/institusjoner er ikke SÅ usannsynlig for folk som har som arbeide å trygge landet. Det kan jeg ikke fatte og begripe. (Uten at jeg er noe tilhenger av et regjeringsskifte :-)

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 14 aug. 2012 20:55

Politikere skiftes ut med jevne mellomrom. Byråkratene blir sittende "evig".

Det ville ikke hjulpet en pøkk vi hadde var en annen regjering. Eller annet kommunestyre i Oslo. Problemet er byråkratene som skal gjennomføre det regjeringen bestemmer. Det er dem som burde vært sparka for lengst. Til flere dem blir til lenger blir veien fra bestemmelse til handling, og denne gruppen formerer seg kraftig. Sto på trykk for noen uker siden at de blir 39 i gjennomsnitt hver dag, og det første de nyansatte gjør er å bli sporet inn på det gamle ubrukelige sporet.

Skjult ID med pseudonym hmm ti. 14 aug. 2012 20:55

Fyren over her har rett. Terrormål hadde fyren funnet uansett (Akersgata er jo også åpen). Ellers er jo Stortinget rimelig lett tilgjengelig med bil. Det samme er AP-bygget på Youngstorget.

Skjult ID med pseudonym Stevia ti. 14 aug. 2012 20:56

Jeg ser også at forståelsen for å stenge Grubbegata var liten. Men det var likevel regjeringen som hadde tilgang til de sikkerhetsvurderingene som burde telle mer enn populistisk mobbing i media. Det jeg ikke skjønner at at de unnlot å gå for mellomløsningen. De kunne hindret parkering helt inne under bygget. Og hatt all stans forbudt i Grubbegata. Antakelig ville det utgjort en avgjørende forskjell både på gjennomføringsvilje mot dette målet og skadeomfanget om bombingen likevel var blitt gjennomført.

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 20:57

hmm: det spiller vel ingen rolle om hvem som gjør jobben så lenge en avgjørelse er tatt? en stat er bare et uttrykk for en makt, og har makten tatt en beslutning basert på tillitt, så er det "de" som er blitt satt til å gjøre jobben som skal gjøre den. Tid og latskap viser seg å være ondskapen selv. gjør den ikke? denne saken er jo et bevis på dette

Skjult ID med pseudonym søker ti. 14 aug. 2012 20:58

Hver eneste dag skjer det alvorlig kriminalitet som lett kunne vært unngått. Det er rett og slett slik at staten og politiet tillater at mennesker blir slått helseløs og ranet. At det norske folk så lager så mye bråk om en hendelse som er nesten utenkelig syns jeg er svært merkelig. Det er ikke mulig å sikre seg mot at lynet slår ned i huet på oss.

Det har vært en systematisk nedbrytning av kompetanse i offentlig sektor, spesiellt når det gjelder sikkerhet og infrastruktur. Det er noe vi har visst lenge, det er jo ikke bare Jens sin skyld. Det er velgerne som må ta ansvaret her sammen med interesse organisasjoner som f. eks. LO. Den norske stat er også gjennomsyret korrupt, med vennetjenester og utfrysing av de som ønsker endringer.

Jeg er nok ikke noen fan av Jens og AP, men å gi ham skylden for noe som har pågått lenge og med flere ulike regjeringer er jo bare tull.

Skjult ID med pseudonym duckdace ti. 14 aug. 2012 21:06

Stoltenberg må gjerne gå av for min del, men la det for hvilken gud som helst sin skyld ikke være på grunn av dette!

Skjult ID med pseudonym Pedro ti. 14 aug. 2012 21:07

Aftenposten: Flertallet av de spurte mener det er riktig at han fortsetter som statsminister. Det viser den første meningsmålingen som er tatt opp etter at 22. juli-kommisjonen la frem sin rapport mandag.

http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Flertallet-ber-Stoltenberg-si tte-6965660.html

NRK: 7 av 10 vil ikke at Stoltenberg går
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.8281748

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 21:13

søker: jeg er enig i deg, men sammtidig overtar man styringen i så viktig maktposisjoner, så er det viktigste etter min mening sin egen sikkerhet. det gjelder for mennesker som har slike posisjoner. når hvem som helst fritt frem kunne parkere bil utenfor regjeringskvartalet, det sier jo noe. det litt som å si at det er åpent for alle å parkere bil på din egen parkeringsplass.

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 21:14

Pedro: VG viser noe helt annet by the way. Der mener flertallet at Jens bør gå.

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 21:23

søker: og for å trekker paralleler med det å parkere bil på en parkeringsplass, når noen gjør det med TNT i baksetet rundt viktige sentrale bygninger som regjeringskvartalet, da lurer jeg litt på om det er en slik stat vi egentlig vil ha? at det skal være så åpent for kriminelle å gjøre sånne fryktelige ting mot vårt eget land. men men, det er jo opp til politikerne. er ikke så mye den snille mannen i gata kan gjøre med det :P

Skjult ID med pseudonym Pedro ti. 14 aug. 2012 21:27

VG har null troverdighet

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 14 aug. 2012 21:31

Hva skulle et skilt med stans forbudt hjelpe? Ser man da for seg at ABB skulle komme kjørende med bombebilen, oppdage at det ikke er lov å stoppe der, og derfor avbryte "oppdraget" av frykt for at retten skulle idømt ham livsvarig fengsel + en parkeringsbot?

(Kan ikke huske å ha sett reklame for selskapet ABB siste året)

Skjult ID med pseudonym søker ti. 14 aug. 2012 21:44

Pentagon var jo godt sikret, vi vet jo hvordan det gikk.

@O_o: Ja, det er en slik stat jeg vil ha. Jeg vil ikke mure meg inne, jeg vil ikke bære våpen, jeg vil ikke overvåkes hele tiden. Jeg vil bevege meg fritt på gaten, hvis en galning vil ta livet av meg så har jeg uflaks. Det jeg forventer av staten er at de beskytter meg mot kjente kriminelle ved å fjerne dem fra samfunnet. Jeg forventer også at de beskytter meg mot organisert kriminalitet. At de skal kunne beskytte meg mot lynnedslag og galninger forventer jeg ikke.

Hvorfor kommer all den kritikken i etterkant? Hvorfor var det ingen som ba Jens gå av før dette hendte? Etter en tidligere hendelse her i landet kom ordtaket "aldri mer 9. april". I dag er vi mer forsvarsløs enn noen gang, men det er ingen som skriker om at Jens må gå av den grunn. Først når det skjer noe blir det hysteri.

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 22:36

søker: det er ingen som murer deg inne, og ingen som pålegger deg om å bære våpen, det er heller ingen som overvåker deg bare pga at et statsbygg sikres, eller i dette tillfellet åpenbart burde vært sikret.

det tragiske med hele dette er at det kanskje ikke hjelper å sikre bygget i dag fordi det allerede har skjedd.

de burde revnet bygningen og laget ett nytt bygg. det er tåpelig å reparere på noe som ble bygd fra før krigen.

Skjult ID med pseudonym fyr84 ti. 14 aug. 2012 22:48

VG´s spørreundersøkelser er blant journalistene på eget kontor for å få de resultatene de vil ha.

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 22:51

fyr84: nope. det er lesere som svarer på de spørreundersøkelsene.

Skjult ID med pseudonym fyr84 ti. 14 aug. 2012 22:56

Ja. Skal vi stenge Grubbegata må alle veier rundt stortinget også stenges. Samt slottet må lukkes inn, så ingen kan kjøre over oppkjørsel, plen eller gangveier. Samtidig er Oslo S et naturlig mål, og burde stenges for trafikk. Operaen hadde vært et symbolsk sted også. Rådhuset i Oslo muligens. Hvor mange steder skal vi stenge av? For det er bare å stenge tydligvis, folks aksept for dette har økt betraktelig de siste 24 timer ifølge VG. Spørsmålet nå er hvordan vi skal sikre oss at ingen tar med våpen til plasser hvor mennesker ferdes. *lei hele greia*

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 22:59

fyr84: på siste spørsmålet ditt, så er vel det lureste å begynne å regulere kjøp av våpen. Noe ABB gjorde lett som en fjert.

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 23:00

---altså det at han så enkelt kunne kjøpe inn våpen.

Skjult ID med pseudonym fyr84 ti. 14 aug. 2012 23:11

Kjøp av våpen er regulert. Nå kan sikkert noen arrestere meg på dette, men automatiske våpen er ikke lov i Norge, og han hadde vel gjort om et halvautomatisk våpen til helautomat, slik jeg har forstått. En mini ruger tror jeg det var, uten at jeg husker klart.

Man får våpentillatelse ved å være registrert jeger eller vært (aktivt?) medlem i en skytterklubb mer enn 6 mnd. Fattern hadde samme våpen som ABB, så jeg tror det skal være et vanlig jaktvåpen, uten at jeg vet for sikkert.
Jeg tror ikke innskjerping av våpentillatelser har så mye for seg, det er regulert idag og vi har en jaktkultur i landet her. Jeg har våpenkort selv på en hagle, det får man nesten automatisk hvis man søker og har rent rulleblad, samt våpenskap. Ammunisjon får man heller ikke kjøpt uten våpenkort.

Jeg har ingen tro på at vi kan ha et fritt samfunn og alikevel beskytte oss mot gærninger. Det er kostnaden av å ha et fritt samfunn. Beklagligvis har ikke samfunnet erfaringen og kunnskapen om å beskytte oss godt nok heller, men da får vi nå prøve å beholde de som var her sist det smalt da, så vi kan se på erfaringer og utvikle oss, så vi greier det bedre neste gang det smeller.

Skjult ID med pseudonym fyr84 ti. 14 aug. 2012 23:12

Ved å "få våpentillatelse" så må man fremdeles søke altså, det er ingen automatikk i at man får det når man er jeger/aktiv skytter.

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 23:21

fyr84: ok. vel, høres fornuftig ut det du sier. men hjelper jo lite imot gærninger som klarer å skaffe seg våpen :/
at et menneske driver med jakt er jo et helt annet område. kanskje det burde vært et system som viser til at så lenge man driver med jakt så har man lov til å ha våpen, hvis man ikke har det (altså et bevis) og at man faktisk er på jakt-treninger eller hvordan det er (det vet du bedre enn meg), så har man lov til det. problemet er bare som jeg sa at hvis det faller i feile hender (altså gærninger) så blir det ikke fanget opp.

Skjult ID med pseudonym fyr84 ti. 14 aug. 2012 23:26

Nå har ikke jeg statestikk, men jeg mener å ha hørt at særdeles få av de drapene som blir begått med våpen, gjøres av folk som har registrerte våpen. At de som vil finne på faen skaffer seg våpen tror jeg aldri vi får gjort noe med, så lenge man har et svart marked.

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 23:34

ja men da er svarte markeder politiet eller noen andre sin jobb å avdekke.
det burde vært veldig enkelt, men tydeligvis er maktmennesker styrt av lovene, og det er ikke de som styrer lovene.
politikk, samfunnsoppgaver til mennesker i alle forskjellige lag, alt det her henger sammen ja.

(mann 38 år fra Buskerud) ti. 14 aug. 2012 23:35 Privat melding

@O_o og fyr84

Våpen brukes ikke kun til jakt. Skyting er også en idrett, med flere ulike grener. Til opplysning.

Skjult ID med pseudonym fyr84 ti. 14 aug. 2012 23:40

Jeg trodde det gikk innunder aktiv skytter/medlem i skytterklubb, men jeg beklager hvis det var uklart.

Skjult ID med pseudonym fyr84 ti. 14 aug. 2012 23:41

O_o

Fortell meg et sted der politiet har kontroll over det svarte markedet. For i mitt hode er nettopp grunnen til at det er et svart marked, at politiet ikke skal ha kontroll over det. Og med så mye uregistrere våpen i Norge og i utland, så er det absolutt ingen som kan utradere et svart marked.

Skjult ID med pseudonym Eikers ti. 14 aug. 2012 23:42

@fyr84
Det er en liten forskjell på å stenge av regjeringskvartalet, kontra disse andre stedene du nevner.. Landet vårt styres fra dette kvartalet, og på ett annet tidspunkt så kunne han i teorien sørget for at vi ikke hadde hatt noen til å styre landet vårt, med de konsekvenser det ville få.

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 23:43

LMAOROTF: jepp.

det siste jeg vil er at vi skal få USA tendenser her i landet hvor nesten alle går med våpen for å føle seg trygge. Jeg at vi skal ha et politi, og en makt som faktisk har styringen og gjør folket trygge. Etter rapporten fra igår føler jeg meg ihvertfall ikke noe tryggere etterpå, men er trygg på at vi faktisk fikk den informasjonen vi trengte og ikke løgn, for løgn kan også føre til utrygghet. At folk er åpne og sier sin mening og gir beskjed til politikere hvis de har muligheten til det. Hvis ikke så får ABB det som han vil. et mer kaotisk samfunn hvor terrorister lettvindt kan ødelegge vår stat. Hvis ikke staten er trygge da må de gjøre noe med det. :)

Skjult ID med pseudonym O_o ti. 14 aug. 2012 23:50

fyr84: nei, men hvis vi skal leve i et trygt samfunn så må landet forsvare seg mot svarte markeder også. Svarte markeder gir jo også grovbunn for kriminallitet. så det hjelper ikke å si at de må være der og la de vokse.

Skjult ID med pseudonym fyr84 on. 15 aug. 2012 00:26

Har aldri sagt at de må være der og at de må få vokse. Selvfølgelig skal politiet forsøke å stoppe dette markedet mest mulig, men det er en illusjon å tro at de som vil ha tak i våpen ikke skal klare å skaffe seg det på et svart marked.

En kan jo lure seg f.eks hva vi egentlig skal med kontanter? Med noen års innkjøring så burde samfunnet vi har idag kunne gått over til utelukkende kortbruk. Hvor kan man idag ikke betale med kort? Noen parkeringsautomater, kebabsjapper og små kiosker? Da vil man gjøre det nærmest umulig å kunne betale svart for noe som helst.

Skjult ID med pseudonym jeno on. 15 aug. 2012 00:48

Jeg har vært taxisjåfør i oslo i over 20 år. Jeg jobber kun kveld/nattskift. I årevis har jeg sett disse regjerings-vekterne i sine hvite skjorter fly nitidig rund regjeringskvartalet, hele natten med sine sedvanlige lommelykter 2-og-2 i følge. De har alltid virket omstendlige. Lyser oppetter veggene og rundt ellers når de er ute på de hyppige oppdragene sine. Jeg har ofte lurt på hva de ser etter. Spidermann-aktige innbruddstyver som klatrer oppover veggene?
Som en kontrast til dette har jeg ofte lurt på hvorfor jeg alltid har kunnet stoppe med taxien min rett utenfor døra til departementene i grubbegata, (nøyaktig der hvor bomber smalt) og stå der og vente på en passasjer. Det er lenge siden at tanken slo meg at dette måtte være et utrolig enkelt mål for en selvmordsbomber. Det var jo skrevet mye om norge som terrormål etter vårt engasjement i afganistan og iran, samt trykking av både salman rushdi-bok og karikaturtegninger.
Det jeg reagerte på var at det var masser av vektere og det virket som om at det ble brukt masse ressurser på vokting. Og midt oppi dette kunne hvermansen bare parkere bilen sin rett utenfor døra på einar gerhardsens plass.
Jeg mener ikke at grubegata nødvendigvis burde sperres, men sett i lys av alle sikkerhetstiltak der for øvrig, er det, mildt sagt ganske merkelig at det ingen i det minste passet på biler som stoppet opp utenfor. Selv sønnen min på 17 år visste at et evnentuelt selvmordsangrep med bombe enten kommer med belte på personen eller med bil.
Sett i lys av at jeg, i de siste. 10 årene, ikke har fått lov å sette av passasjerer utenfor den amerikanske ambassaden, blir det litt pussig at en kan stå ubevoktet i lengre tid midt i hjertet av der regjeringen er lokalisert.
En kan godt si at breivik hadde funnet andre mål. Men å ramme en regjering midt i hjertet når man ønsker å ramme en nasjon, er det gjeveste en terrorist kan oppnå.
Landets øverste ledere bør ta med hatten sin og gå

(mann 39 år fra Akershus) on. 15 aug. 2012 01:28 Privat melding

La oss nå si at jeg tar bilen min og parkerer rett ved stortinget for så å løpe derifra. Hvor lang tid ville det ta føre noen vakter får sjekket den bilen?
Som jeno skriver over her så hjelper det ikke med vektere som går rundt når ingen faktisk gjør noe når ekstreme hendelser skjer.
I lys av de advarsler som har kommet til PST, forsvaret og regjeringen vil jeg nå si at mye. Veldig mye har blitt unnlatt å gjøres noe med. Man kan si hva man vil om frihet osv. Men skal virkelig friheten telle over menneskeliv? I så fall kan vi jo slippe ut alle drapsmenn og andre farlige forbrytere ifra fengsel. De er jo ikke frie.
Nei. Jeg synes og den sittende regjering må gå av. Det er om man liker det eller ei de som er ansvarlige for at ting ikke har blitt sikret. Og jeg tenker nå mye lengere tilbake enn inneværende periode.
Så over til en enda mere bekymringsverdig utvikling jeg ser rundt om. Det er sikkerheten i forhold til arrangementer. Det er jevnt over alt for dårlig kontroll på hvem som får komme inn hvor. For ikke å snakke om hvor lite personale som blir brukt. Enhver villmann kan fremdeles lett ta seg inn i "lukkede" arrangementer som sommerleiren. Der er det ikke mye som har blitt gjort kan man si. Der tror jeg ledere i enkelte store organisasjoner bør se seg godt i speilet og spørre seg om en gjør ting bra nok.

Skjult ID med pseudonym kanakas on. 15 aug. 2012 01:59

Det omkom folk her og mange sitter i dag med stor sorg over tapene de har lidt. Stoltenberg må snarest vise sin respekt i form av å forlate sin post til fordel for noen nye. Han har vist seg frem som en helt når det gjelder skravlemakeri, men i ettertid som en taper når det gjelder evner til handling. Dette fremgår tydelig av rapporten.
Vi må nå komme oss fremover og legge alt annet bak oss. Også Jensemann. Han får lett en annen jobb et annet sted.

Skjult ID med pseudonym Pedro on. 15 aug. 2012 04:54

Mange frpister som er skremt opp av vuggene

Skjult ID med pseudonym -Bene- on. 15 aug. 2012 19:35

Har ikke lest tråden annet enn åpningsinnlegget, og min mening er denne:

Det er ingen som var forberedt på noe slikt i stakkars, lille Norge. Naivt? Ja, uten tvil.
NÅ, derimot, har vi lært. Til en eventuell neste gang.

Min mening i konklusjon: Ingen bør gå (joda, det finnes hundre grunner for at andre gjerne kunne ledet landet annerledes enn AP, men i DENNE saken...), og ingen bør få SKYLD. Man bør rett og slett bare konkludere med at norge har vært for naivt, for godtroende, for lite opptatt av sikkerhet. Og ferdig. Alle har lært. One way or the other.

Skjult ID on. 15 aug. 2012 19:39

-Bene- nå var det faktisk slik at man har forsøkt å få sikret grubbegata i mange mange år. Og siste gang saken ble trenert, så var det faktisk mr Jens Stoltenberg som gjorde det. Fordi det "ikke var viktig nok" .... og han ER faktisk statsminister. Til slutt koker det ned til at det ER hans ansvar.

Skjult ID med pseudonym -Bene- on. 15 aug. 2012 19:41

Det er detaljer jeg ikke får med meg i denne saken her jeg sitter på fjellet uten tilgang til NOE. Men, klart, jeg har merket meg at da jeg bodde i Oslo og reiste forbi den amerikanske ambassaden hver dag til nå...hva er egentlig forskjellen? Man BURDE naturligvis ha tenkt så langt som til at noe kom til å skje her også, en eller annen gang. Men..ola nordmann...jeg er ikke overrasket uansett.

Skjult ID on. 15 aug. 2012 19:44

-bene- jeg er heller ikke overrasket. At amerikanerene sikrer ambasaden sin mye bedre enn landets politiske hjerte er sikret, det viser bare hvilken nisseluementalitet det er blant norske politikere.

Skjult ID med pseudonym O_o on. 15 aug. 2012 20:47

Vi har flere eksempler på at ting ikke fungerer. Et godt eksempel er NAV. Og hvem var det som satte i stand det prosjektet for ca. ti år siden?

Skjult ID med pseudonym Moore on. 15 aug. 2012 21:04

Hvis regjeringen ikke har gjort de rette tiltakene så bør de gå av. Akkurat det er vel alle enige om? Har de gjort alt som forventes så bør de få lov til å sitte ut perioden.

Verre er det ikke.