Alle innlegg Sukkerforum

Blillig, sunn, enkel mat

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Jente42 ti. 21 aug. 20:25

Planlegger å begynne å handle en gang i uken. Men er ikke så flink til å lage mat, så trenger tips til hva jeg kan handle. Sommerferien ble dyr og penger må spares. Glad for alle tips til enkle, sunne og rimelige alternativer til middag. Kanskje det er flere som kunne trenge noen tips også :)

Skjult ID med pseudonym Kokken ti. 21 aug. 20:38

Havregrøt er billig og lett å lage :-)

Skjult ID med pseudonym bonden ti. 21 aug. 20:39

Bare pass på at du ikke setter bukken til å passe havresekken, det blir fort dyrt!

Skjult ID med pseudonym foodbaby ti. 21 aug. 20:41

Det siste jeg lagde som var sinnssykt enkelt og sunt var kjøttdeigrull. Det sier seg selv at du trenger kjøttdeig, så fyller du den med noe godt. Jeg fylte min med tomater, løk, basilikum og spinat. Hadde bare vanlig ris til. En halv time inne i ovnen på 225 grader. Voila! drit digg!

Skjult ID med pseudonym Caro ti. 21 aug. 20:45

Du burde ha sett Hellstrøm rydder opp som nettopp gikk på tv3. Det handlet nettopp om dette. Dama handlet matvarer for 800-900 kr som holdt til middag i to uker for familie på 4. Mye billige grønnsaker som hodekål, gulrøtter, løk osv. Det er mulig de legger ut oppskrifter på nettsidene

(kvinne 41 år fra Akershus) ti. 21 aug. 21:59 Privat melding

1)
Lapskaus/suppeblanding i frysedisken
en medisterpølse eller røkte kjøttpølser.Skjær i biter
En grønnsaksbuljongterning.
Kokes opp til suppe eller lapskaus.

2)
Kok opp ris. (ikke 5min ris da :-)
Skjær opp grillpølser i skiver.
skjær opp løk,sjampinjong,paprika .
Stek/fres litt i stekepanna.
alt blandes.
Kan spises både varmt og kaldt.middag og lunsj.

3)
kok spaghetti
stek kjøttdeig
skjær opp løk og sjampinjong.riv litt gulrot,mais på boks og ha dette oppi stekepanna med kjøttdeigen.

hell over ett glass med tomatpure og en boks med knuste tomater.
Bruk tomatpureglasset som målebeger og hell over 1 1/2 glass med melk og 1glass med vann.
kok opp under litt omrøring.

4)
Hjemmelaget lasagne.
kan fryses ned i posjonsstørrelser.

5)
Hjemmelaget fiskegrateng.

Skjult ID med pseudonym fyr84 ti. 21 aug. 22:05

Skulle gjerne handlet inn for en uke av gangen. De siste tre årene vil jeg tippe at jeg har spist middag ute 3-4 ganger i uka i snitt. Savner å lage mat hjemme.

Skjult ID med pseudonym nyfikendam ti. 21 aug. 22:09

Omelett. Gjerne med diverse restemat i, f.eks grønnsaker fra gårsdagen. Billigere enn dette blir det nesten ikke.

Ser at damen over har nevnt hjemmelaget fiskegrateng, men dette betyr at du må ha fiskerester, lage hvit saus, piske eggehviter, lage brødsmuler, koke makaroni, og til slutt steke det hele en evighet i ovnen. Dette utgår altså som "enkel middag" :)

En variant av hjemmelaget lasagne er Tikka Lasagne. Det blir litt hottere enn vanlig lasagne, og det tar 10 min å forberede. Så 20 min i ovnen. Nesten ikke mulig å føkke opp.

Ellers har matprat.no en egen seksjon for rask og enkel mat, der får du mange tips. Oppskrift på tikka lasagne også :)

Kjøp en kokebok og lær deg litt matlaging. Det er mye penger å spare på lage enkle middager selv, istedet for å kjøpe halvfabrikata eller frossenmat! pluss at du kanskje en vakker dag kan invitere en date på hjemmelaget middag :) alle voksne mennesker forventes å kunne lage LITT mat nu til dags.

(kvinne 41 år fra Akershus) ti. 21 aug. 22:19 Privat melding

fiskegrateng tar litt tid og lage ja,men man lager jo mer enn en posjon når man først lager så da har man jo til flere middager :-).
Den gratengen jeg lager trenger man ikke piske eggehviter.og brødsmuler/griljemel koster ikke mange kronene i butikken.

Skjult ID med pseudonym Stevia ti. 21 aug. 22:23

Det finnes en kokebok som heter "Smalhans". Den er på nynorsk, men forfatteren er sunnmøring og har laget oppskrifter for perioder det kniper. Jeg finner en del bra der.

(mann 34 år fra Oslo) ti. 21 aug. 22:23 Privat melding

http://findus.no/produkter/ferdigretter.asp

Skjult ID med pseudonym nyfikendam ti. 21 aug. 22:36

nostalgisk: jeg tror trådstarter ville ha mat som smaker godt.

(mann 34 år fra Oslo) ti. 21 aug. 23:06 Privat melding

Jeg vet ikke hvorfor du tror det, men du tror sikkert mye rart.

"Glad for alle tips til enkle, sunne og rimelige alternativer".

Av alle ferdigmataltvernativene så smaker Findus-serien best i min munn.
Det er også den serien som smaker minst "ferdigmat" da det innebærer en viss form for reell tilberedning.
Det er ganske sunt, veldig enkelt (tar ca. 5-10 minutter alt etter hvor rask kokeplate du har) og rimelig.

Skjult ID med pseudonym oo ti. 21 aug. 23:12

nå er jeg mulig litt slem - men TS, er du 42 år gammel JENTE?? som ennå ikke vet hvordan du skal handle rimlig & lage god sunn rask rimlig mat?

Og mona36 - jeg kommer ikke til deg på middag... sorry

(kvinne 41 år fra Akershus) ti. 21 aug. 23:17 Privat melding

Har jeg bedt deg på middag?

og istedenfor og slenge med leppa kan du jo komme med forslag til Ts selv kansje?

Skjult ID med pseudonym UP Yours ti. 21 aug. 23:17

Synes maten til Mona36 hørtes helt fin ut jeg. Hjemmelaget lasagnea kan da være helt himmelsk. Pasta bolognese like så. Akkurat lapskaus liker jeg ikke, men resten høres godt ut.

Skjønner at hvis man er matsnobb, så er det pes. Men for å være ærlig så må jeg stadig spise på "fine" restauranter med jobb og jeg liker en hamburger bedre jeg ass. Blåskjell? Æjs... Burger i solen på brygga (beach club) er digg.

Pasta? Digg... Tunfisktartar? Æsj...

Skjult ID med pseudonym nyfikendam ti. 21 aug. 23:21

nostalgisk: mat laget fra bunnen av er bare bedre enn ferdigmat, dermed basta.

Og som regel er det mye billigere å lage mat selv, gitt at man ikke da bruker ekstremt dyre råvarer selvsagt.

Skjult ID med pseudonym oo ti. 21 aug. 23:25

Nei det har du ikke Mona :o)

Men god sunn rimlig rask mat må ikke være husmannskost.... eller Findus. Og en trenger ikke være en matsnobb fordi en ikke liker dønn kjedelig mat

TS - Stikk innom en tyrker-butikk, velt deg i ferske grønnsaker, krydder, urter, ris/bulgur/nudler osv - bruk kreativitet og muligens en kokebok hvis du er ukjent med ingrediensene...

(kvinne 41 år fra Akershus) ti. 21 aug. 23:28 Privat melding

så nyfikendam og oo er samme person..whatever..kos deg med omeletten din -)

Skjult ID med pseudonym Jente42 ti. 21 aug. 23:29

Tåler at du er slem og kritiserer både matferdigheter og nick.
Mange forslag her ser jeg, og det er hyggelig. Skal skrive dem ned :)

(mann 34 år fra Oslo) ti. 21 aug. 23:30 Privat melding

nyfikendam: Stort sett er jeg enig, men "godt" var ikke et kriterie. Ferdiglaget mat tar kortere tid å lage enn mat laget fra bunnen. I min verden, når jeg lager mat til kun meg så er det et enkelt regnestykke.

(mann 32 år fra Akershus) ti. 21 aug. 23:35 Privat melding

Søk på "Black bean chili" og prøv en oppskrift med kjøtt i som ser god og enkel ut. Bønnene kjøper du tørre, så bløtlegger du de over natten, bytter ut vannet og koker de minst en time men gjerne 3-4 eller mer for at de skal bli skikkelig myke. Hvis du ikke liker bønner, har du ikke smakt en skikkelig bønnechili :)

Skjult ID med pseudonym oo ti. 21 aug. 23:36

njet - jeg er bare meg

mat laget fra bunnen av kan gå veldig raskt hvis en velger retter som wok - 3-5 min, det som tar tid er å kutte opp ferske grønnsaker. Nudler kokes på 5 min, fersk pasta tar 4-6 min, ris 15 minutter... Og 15-20 minutter bruker en vel på de fleste retter.......

Omlett er krisemat når jeg ikke orker å lage noe annet men takk for tipset Mona (hvor fikk du omlett fra?) Jaja - kos deg med lapskaus :o)

Skjult ID med pseudonym Jente42 ti. 21 aug. 23:44

Er det mulig å lage mat med litt lavt karboinnhold på en rimelig og rask måte?

Skjult ID ti. 21 aug. 23:48

Suppe.

Skjult ID med pseudonym nyfikendam ti. 21 aug. 23:49

Nostalgisk: nei, jeg forstår at du mener at "godt" ikke er et kriterie, når du foreslår disse frossengreiene :)

Har testet noen av dem og fytt inni, så dårlig det er. Kun krisemat. Det er ikke så veldig billig heller.

Nytt forslag: frossen laks eller ørret, den som er pakket i stykker. Praktisk for single å bare klippe løs 1 stykke om gangen. Denne kan du putte i en ildfast form, sammen med poteter du har kuttet i båter og hatt olje og salt på. Om 30-40 min er det ferdig, og har enten gjort noe nyttig i mellomtiden eller vært her.

b-b-billig, sunt og godt!

Skjult ID med pseudonym nostalgisk ti. 21 aug. 23:52

Men 30-40 minutt er jo en evighet. Alt under 10 minutter er akseptabelt. Resten er en stor middag. En annen fin ting med Findus: Veldig lite oppvask.

Skjult ID med pseudonym oo ti. 21 aug. 23:58

Hvis du tror at lovkarbo er best og da utelater grønnsaker er du ute å sykler helsemessig. Men hva med

wok m kylling
(best om du marinerer kyllingen i Ketchap manis, soya og olje i en halvtime men må ikke)
skjær kyllingfilet i tynne strimler - brun de raskt i olje - legg til side mens du woker
hvitløk, ingefær - finhakket
løk - i strimler
sukkererter
paprika i strimler
spinat i strimler

i kun 2-3 min på høy varme, deretter ha i kyllingen. Ha opp i Ketchap manis, soyasaus, pepper og litt salt (event marinaden) Kan ha opp i en neve koriander hvis du liker så 2 minutter til og voila

(du kan bruke alt av grønnsaker men jeg velger rotgrønnsaker som feks gulrot, parstinakk for seg. Og sukkererter, paprika, squasj for seg - oppdeler slik pga stekelengde, sistnevnte trenger veldig kort tid)

(mann 32 år fra Akershus) on. 22 aug. 00:15 Privat melding

@Jente42

Taco med avocado:

400 g. karbonadedeig
1 taco dinner kit (ha sausen og krydderet i kjøttdeigen, varm tacoskjellene på 150 grader, gjerne hver for seg)
1/2 habanero, hakket i småbiter og blandet med kjøttet
2 glass sterk tacosaus, bland halvparten av det ene glasset med kjøttet
2 avocadoer
2 små maisbokser

1. Sett ovnen på 150 grader.
2. Stek kjøttet sammen med tacokrydder, tacosaus og habanero.
3. Skrell en avocado og skjær den i biter. Bland en maisboks sammen med avocadobitene.
4. Varm et tacoskjell.
5. Ta skjellet ut av ovnen og sett inn et nytt skjell.
6. Legg lagvis kjøtt, avocado og saus i skjellet du tok ut av ovnen.
7. Spis. Ha tørkerullen klar, du kommer til å trenge den.
8. Gå til punkt 5 (skjellet du satt inn før du spiste er nå varmt).
9. Gjenta til du er mett.
10. Sett kjøttet i kjøleskapet, kast restene av den oppskjærte avokadoen for den tåler ikke lagring.

Neste dag spiser du resten av kjøttet og den andre avocadoen.

Skjult ID med pseudonym -Bene- on. 22 aug. 05:27

Hamstre inn hvaenn Kiwi har som sånn fredags..deal og spe på med diverse veggies. Easypeasy og next to null karbs. Vi kjøpte laksefileter som vi la i alufolie med rødløk og paprika (skulle hatt litt sjampis). Rett på grillen i 8-10 min og en deilig fiskesaus med karripaste (?) i så var det episk. Og deritbillig.

Skjult ID med pseudonym Asbjørn on. 22 aug. 09:59

@Nostalgisk: Findus rettene er det jo palmeolje i da.. ikke spessielt sundt.. Men sikkert godt=)

Jeg spiste mye pasta med tomatbønner når jeg studerte. Kok opp pasta og hell bønnene over. Godt og enkelt. Speilegg over om en skal ha litt luksus i hverdagen:P

Skjult ID med pseudonym foobar on. 22 aug. 15:19

Se etter tilbud, og ting som er i ferd med å gå ut på dato. For en stund siden fikk jeg en smakfull ytrefilet til rundt 20 kr. :)