Alle innlegg Sukkerforum

Oblikasjoner, har noen peiling?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym tuppa on. 12 sep. 2012 20:16

Jeg har møte med banke i morra ang Oblikasjoner. Har fått foklart noe, men ennå usikker og sette pengene min i det.
Noen hjelp å hær da tro? :-)))

Skjult ID med pseudonym Lila on. 12 sep. 2012 20:19

det heter obligasjoner

Skjult ID med pseudonym SvenÅke on. 12 sep. 2012 20:20

Med mindre du kan noe om det så neeh. ikke lurt

Skjult ID med pseudonym tuppa on. 12 sep. 2012 20:22

wow, hadde jeg skrive feil, ja dette lover ikke godt, men faktisk heter det oblikasjoner nemmelig. Sjekket!

(mann 34 år fra Akershus) on. 12 sep. 2012 20:26 Privat melding

Uhm....

Skjult ID med pseudonym Amarone on. 12 sep. 2012 20:28

Spør om de har en kundeveileder som har peiling på obligasjoner. Jeg har dårlig erfaring med det, har noen stående på ungene, men de har ikke gitt god avkastning.

(mann 36 år fra Oslo) on. 12 sep. 2012 20:28 Privat melding

Styr unna. Invester aldri i noe du ikke vet hva er. Du kan ikke stole på bankene. De er ikke rådgivere, men selgere. Rettsakene står i kø etter at bankene har råsolgt strukturelle spareprodukter som kundene ikke forstod noe av og som var så kompliserte at de ikke kunne forstå at de var dømt til å tape penger.

Les litt i Dine Penger, der står det hvordan man bør spare, avhengig av din økonomiske situasjon forøvrig.

Skjult ID on. 12 sep. 2012 20:56

Sjekk igjen!!!!!! Obligasjoner.

Skjult ID med pseudonym Z on. 12 sep. 2012 20:59

Det skrives obligasjoner.
Dette er et spørsmål det kanskje vil være smartere å spørre en økonom om?
Om du har null peiling, ville jeg tenkt meg om hadde jeg vært deg.

Penger er ikke alt, men de betyr en del når det kommer til stykket. Ikke "lek" med dem om du ikke har peiling.

Skjult ID on. 12 sep. 2012 21:00

Slemtiger +1

Skjult ID med pseudonym oo on. 12 sep. 2012 21:03

hør på slemtiger!

i min naivitet trodde jeg at banken ville meg vel, som "kundebehandlere" men de er ikke annet en halvkyniske selgere.

Da jeg skulle låne til huset var det ingen økonomiske råd å få hvordan betale minst renter i kjøp/salg-fasen men de var ihuga interessert i at jeg skulle ta opp 1 mill ekstra og plassere i fond og obliGasjoner. Heldigvis er jeg smart og gjorde ikke det. Leste et år etter om rettsaker osv mot lignende salg og "lureri" ovenfor egne bankkunder.

Altså - vet du ikke hva obligasjoner er en gang - les deg opp - og avgjør så!

(mann 37 år fra Vestfold) on. 12 sep. 2012 21:05 Privat melding

Et godt råd er vel å ikke satse penger du ikke kan tape... Prøv heller å få så høy rente som mulig på en sparekonto...

Skjult ID med pseudonym nilsen on. 12 sep. 2012 21:11

En obligasjon er ett lån til en bedrift/stat. I stedet for å låne penger til banken, låner du pengene til en bedrift (f.eks. Telenor), eller en stat (f.eks. Norge). Bedriften/staten har så lovet å betale pengene tilbake med renter.

Det er selvfølgelig en risiko for at bedriften/staten ikke klarer å betale tilbake, som med Spania.

Skjult ID med pseudonym Optimist on. 12 sep. 2012 21:21

Når det heter oblikasjoner, og ikke obligasjoner, bringer det dobbelt så mye gevinst. Og aldri noe tap.

Skjult ID med pseudonym The One on. 12 sep. 2012 21:33

For å gi deg et godt råd angående dette så må man vite litt mer om hvor mye penger det er snakk om, litt om din risikioaversjon (villighet), langsiktighet på invistering osv. Det jeg kan si om obligasjoner er som nevnt over lån til forskjellige instutisjoner eller stater. Slik finansmarkedet er om dagen så er det nesten bare Norge og Sveits som har det jeg vil kalle trygge havner å invistere i. Dette vil også gjenspeile seg på rentene du vil få på obligasjonene. Avhengig av hvor mye penger du vil invistere er det mest sannsynlig andre steder jeg ville plassert dem. Det er mulig at å invistere dem i ulike valutaer er vel så lurt. Den norske krona står høyt om dagen og skal justeres ned mot andre etterhvert.

Skjult ID med pseudonym The One on. 12 sep. 2012 21:35

Tror forøvrig oblikasjoner er et gammelt ord for obligasjoner ;-)

(mann 51 år fra Oslo) on. 12 sep. 2012 21:39 Privat melding

Sparekonto er ett godt alternativ hvis du ikke vet eller ønsker å lære deg mer om plassering. Dine penger har vel oversikt over de som gir best rente.

I tillegg til risikoen for at den som låner pengene ikke klarer å betale tilbake lånet, har en med obligasjon også en risk i hvis renten stiger. Stiger renten, vil obligasjonen bli mindre verdt.

En god start i tillegg til Dine Penger for deg å lese deg opp, er Morningstar.no

Husk at de bankansatte er selgere, og lønnen deres er knyttet opp til at banken tjener penger!

Skjult ID med pseudonym ky_niker on. 12 sep. 2012 21:41

oh,
blikket!
aksjoner !

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 12 sep. 2012 23:47

Generelt råd: Stol aldri på en finansiell rådgiver! De fleste rådgiverene har ikke peiling på hva de selger.
(Rådet kommer fra en som har hatt arbeidsplass på meglerbordet i aksjemeglerhus, og p.t. er IT-ansvarlig i flere finansselskaper.)

Obligasjon er et lån du gir til noen. F.eks statsobligasjoner er et lån du gir til staten. Staten vil da betale deg en avtalt rente som takk for lånet. Om du ikke vil låne ut pengene dine til staten kan du selge obligasjonen. Prisen du får solgt den for avhenger av hvordan rentemarkedet utvikler seg fremover. Hvis det er avtalt at obligasjonen skal gi 3% rente, og man får 2,5% rente i banken kan folk være interessert i å betale litt ekstra for obligasjonen for å kunne få en høyere rente enn de ville fått i banken. Men om rentemarkedet endrer seg slik at man får 3,5% i banken er det nok ingen som vil kjøpe obligasjonen din - med mindre noen tror at rentene igjen vil falle.
Obligasjonen har en avtalt løpetid. Når tiden har løpt ut vil staten betale tilbake det lånte beløpet.

Statsobligasjoner er rimelig trygt. Staten er en sikker betaler. Men det finnes også statsobligasjoner i f.eks Hellas. Her har det nylig skjedd at staten har avtalt med sine obligasjonseiere at verdien av obligasjonene skulle halveres. for å unngå konkurs.

Det finnes også en rekke bedrifter som utsteder obligasjoner. Hvis bedriften (eller staten) ikke skulle være i stand til å betjene gjelden, er det obligasjonseierene som vil bli skadelidende først.

Å kjøpe obligasjoner er nesten som å inngå avtale om fastrente, med fare for at obligasjonsutstederen går konkurs og du taper hele investeringen.

Mitt råd er som de fleste andre her: Sett pengene på høyrentekonto om du ikke vet hva du gjør. Velger du å finne ut av hva dette er slik at du tror du vet hva du gjør, må du være kritisk til informasjonskilden. Personen som tjener på at du kjøper og selger et produkt uansett om du taper penger på det, er ikke en troverdig kilde.

Er du ikke fornøyd med høyrentekontoen du har, vil du ha mye mer igjen for å bytte til banken med høyest rente enn å begi deg ut på obligasjoner.
Synes du ikke det er nok er aksjefond tingen. Og når du skal velge aksjefond sjekk morningstar.no. De har oversikt over alle fond, historisk avkastning, gebyrer og risiko. Sørg også for at fondet du velger tillater en rask exit. Jeg setter som krav til mine aksjefond at jeg skal kunne være ut samme dag om jeg bestemmer meg før lunsj. Jeg vil også kunne bytte gebyrfritt til

Skjult ID med pseudonym tuppa to. 13 sep. 2012 04:10

@pgmp)
Takker for endelig godt og innformativt svar.;-) Vet det meste på forhånd det du forklarte hva er, men andre detajer som jeg var usikker på.
Ettersom det e snakk om mye penger fra meg, så har jeg nå bestemt meg for bare ha mine penger på høyrentkonto, så slipper jeg tenke så mye på det :-)))

(mann 37 år fra Vestfold) to. 13 sep. 2012 06:34 Privat melding

Det høres ut somet klokt valg tuppa.

Skjult ID med pseudonym mmmMartin to. 13 sep. 2012 09:03

Obligasjoner skal man være forsiktig med både i økonomien og her inne i starten hva ;)
Obligasjoner kommer jo av obligations.. altså forpliktelser ;)
Nå er det vel slik at banken/staten forpliktelser seg til å gi deg litt høyere rente men så har du også bundet pengene til en gitt tid... og på den måten påtatt DEG forplikelser....
Motsats er opsjoner (options).. Da har du valgfrihet til å gjøre noe :) En valgfrihet som noen er villige til å betale for :)

I DENNE verden er man forsiktig med slikt...
Intensjonene kan være gode, men verden forandrer seg.. Ikke sikkert følelsen er like god neste uke eller måned... Da kan det mest fornuftige være å trekke seg ut... Slik er det med pengene også i denne sammenheng...

Så Her inne satses det på en masse opsjoner...

(mann 46 år fra Vestfold) to. 13 sep. 2012 09:03 Privat melding

Men fra spøk til revolver...
Om banken råder deg til å sette penger på obligasjoner er det nok muligens en grunn til det... jeg sier muligens ;)
Har noe erfaring fra Private banking.. rådgivning til formuende kunder... Der er obligasjoner en helt naturlig del.
Svampebob er forsåvidt inne på noe.. Nedbetale gjeld er for de aller fleste av oss et bedre alternativ enn å sette penger på aksjer eller andre spareformer.. Men så er det også et skatteaspekt i dette.. så om du har formue kan gjeld være lønnsomt :)
Og om du har en større formue kan det være fornuftig å spre risiko ved å dele dette i noe ulike spareformer (aksjer, opsjoner etc gir høy risiko men desto høyere avkastning på sikt.. viktig da å ha laaaangt perspektiv.., bank og statsobligasjoner gir god trygghet til bedre rente enn å bare ha pengene på vanlig konto.. Så kan man mixe disse med fond (hvor bankene tjener enda mer... på gebyrer..), men hvor risiko reduseres på det å få tilgang til aksjer og den høye avkastningen som der kan være...

Min erfaring er at det er alltid penger å tjene for bankene, og de er gode på å rådgi produkter de tjener godt på.. De driver jo forretning de også ;) - så vær bevisst, hør gjerne på råd, men vær kritisk og sjekk nøye..
Be de forklare deg godt alle konsekvenser mhp fare/risiko for å tape pengene, bindingstider og ditt behov for tilgang til pengene, avkastningen du evt får ved å sette pengene dine på noe av dette og sist men ikke minst.. hva tjener banken på de produktene de selger deg ;)
Og har man langsiktighet er vel min erfaring at eiendom skjelden er dårlig investering ;)
Men også DET svinger ;) .- verden er ikke lett.. økonomi er nesten som kjærlighet... vanskelig å forstå og krever konstant oppmerksomhet for ikke å forsvinne uten at du merker det ;)

Skjult ID med pseudonym mmmMartin to. 13 sep. 2012 09:11

@pgmt..

Må bare bemerke... Ikke stole på finansrådgivere kan vel også genereres til aksjemeklere kanskje?? :D
Fra en som har litt kjennskap til begge deler ;) hehehe..
Og det finnes faktisk gode finansrådgivere som VET hva de holder på med også ;).. og aksjemeklere som kanskje heller burde handlet på grønsaksmarkedet enn å gamble med andres penger ;)

Mitt råd er:
Være kritisk til råd man får dersom det er slik at den som gir rådene tjener penger på det ;)

Skjult ID med pseudonym tuppa to. 13 sep. 2012 09:56

Takker for gode råd!!!
Til opplysning, så avlyste jeg møtet i dag, og pengene trygt på sparekonto til vel 3% rente, ennå :-)

Skjult ID med pseudonym mann 35 to. 13 sep. 2012 13:49

Obligasjoner er ganske enkelt gjeldbrev som kan kjøpes og selges, og som du får rente på. Så hvis du tror skyldneren er betalingsdyktig og også betalingsvillig, så er de helt ok. Den norske stat utsteder også obligasjoner inn i mellom, altså låner penger (til tross for oljefondet), og det samme gjør andre land, og også bedrifter som Yara, Hydro, Statoil (alle rimelig trygge og solide) samt en masse mindre bedrifter som kanskje ikke alltid er like trygge å låne penger til, i tilfelle de skulle gå konkurs. Men hvis du ikke vet noe om det så er det sikkert like greit å holde seg unna ja.