Alle innlegg Sukkerforum

Tillatelse for å ta barna ut av landet?

Vis siste innlegg
(mann 46 år fra Buskerud) ti. 10 juni 2008 21:42 Privat melding

Jeg skal reise til Thailand på ferie med barna om en uke. Jeg har hørt at det kan være lurt at barnas mor skriver en fullmakt eller tilsvarende hvor hun godtar at jeg tar barna ut av landet.
Finnes det noe ferdig standard-formular for slikt?

Skjult ID med pseudonym <3 ti. 10 juni 2008 22:10

Aner ikke. Men står barna oppført i passet ditt burde det ikke være nødvendig... tror jeg.
Hvilket statlig organ kan svare på det tro??

Skjult ID med pseudonym sciroco ti. 10 juni 2008 22:11

Ring politiet og hør, det er de som utsteder pass og burde ha greie på reglene....

(mann 46 år fra Buskerud) ti. 10 juni 2008 22:20 Privat melding

God idé Sciroco. Jeg ringer passkontoret imorgen.
Barna har egne pass btw. (Barna er 3 og 6 år om det skulle ha noen betydning..)

Skjult ID med pseudonym unormal ti. 10 juni 2008 23:26

Jeg har aldrig hatt behov for noe fullmakt , så lenge hun vet hvor og når vi reiser , hva er problemet hvis du har dialog med moren

mvh

(mann 46 år fra Buskerud) ti. 10 juni 2008 23:43 Privat melding

Problemet er på ingen måte moren. :-) (Vi har under meklingen også blitt enige om at vi ikke har noe imot at den andre tar med seg barna på utenlandsferier så lenge det avtales på forhånd.)
Jeg har bare hørt at det kan være greit hvis man er uheldig å treffe på de "rette" myndighetspersonene i "ikke-vestlige" land..? Tror neppe dette kan bli noe problem, men da jeg allerede er anbefalt dette av noen, så tenkte jeg at det kanskje ikke var så uvanlig at folk hadde med seg slike dokumenter. Vi skriver nok bare en enkel fullmakt på engelsk dersom vi ikke finner noe ferdig utkast eller skjema.

Skjult ID med pseudonym Lovleseren ti. 10 juni 2008 23:45

5.6 Adgangen til å ta barnet med ut av landet (flytting og kortere reiser)
5.6.1 Hovedtrekkene i gjeldende rett

Hvis foreldrene er uenige om foreldreansvaret eller hvem barnet skal bo sammen med, må ingen av dem ta barnet med ut av landet, uten samtykke fra den andre (barneloven § 43). Utreiseforbudet består likevel ikke når det gjelder korte utenlandsreiser, og det synes åpenbart at barnet vil komme tilbake som planlagt. Forbudet inntrer når foreldrene er uenige. Det er ikke noe vilkår at sak allerede er reist. Hvis det er bestilt time til mekling, er dette normalt tilstrekkelig til at tvist anses for å foreligge, og at utreiseforbudet inntrer.

Hvis det er tvist mellom foreldrene om samvær eller om selve utenlandsreisen, er det i utgangspunktet ikke noe forbud mot å ta barnet med til utlandet. Har foreldrene felles foreldreansvar, kreves imidlertid samtykke fra begge foreldrene til at barnet får eget pass eller føres inn i den ene av foreldrenes pass. Den ene av foreldrene kan således nekte å samtykke til passutstedelse for barnet, og dermed skape problemer for den andres planlagte reise til utlandet, dersom de har foreldreansvaret sammen. Har foreldrene felles foreldreansvar, kan ikke den ene bosette seg utenlands med barnet mot den andres vilje.

For at utreiseforbudet skal inntre, må en av foreldrene reise tvist om foreldreansvaret eller hvor barnet skal bo. Selv om påstandene i en slik tvist er åpenbart ubegrunnet, må saken likevel tas under behandling av retten. Søksmål kan reises hver gang den andre av foreldrene ønsker å ta barnet ut av landet, og kan følgelig lage store problemer for motparten. Problemet der den ene av foreldrene uten rimelig grunn nekter den andre å ta med barnet på feriereise til utlandet, er imidlertid langt på vei avhjulpet ved Justisdepartementets rundskriv G-63/92 som gir adgang til utstedelse av midlertidig pass til barnet på anmodning fra den ene av foreldrene i de tilfeller der foreldrene er skilt/separert og den ene av dem skal ha barnet med på en kortere utenlandstur. Det kan som følge av dette utstedes midlertidig pass til barnet uten samtykke fra den andre av foreldrene i tilfeller som gjelder en vanlig ferietur, og hvor det må antas at forelder og barn kommer tilbake som planlagt.

Inge Lorange Backer skriver i kommetarutgaven til barneloven (side 287) at samværsretten som utgangspunkt

«må utøves i Norge. Det bør vel godtas at den samværsberettigede tar eldre barn med på tur til et annet nordisk land, m

Skjult ID med pseudonym Lovleseren ti. 10 juni 2008 23:48

Dette er utdrag fra "lov 8. april 1981 nr 7 om barn og foreldre (barnelova)" hentet fra Barne- og likestillingsdepartementet.

Så lenge du har pass for ungene så er det tillatt å medbringe de.

Skjult ID med pseudonym unormal ti. 10 juni 2008 23:58

Det er norsk lov som gjelder for dere og det er ingen annet myndighet som kan sette seg over den :)) Kun mor :))

(mann 46 år fra Buskerud) on. 11 juni 2008 00:25 Privat melding

Høres jo fornuftig ut det dere sier. Vet ikke hvor denne "bekymringen" kommer fra..
Selv ser jeg egentlig bare at det skulle være fare for problemer hvis f.eks. mor reiser med barna og de har forskjellig etternavn.
Men hvordan stopper myndighetene noen på Gardermoen dersom den andre forelderen har satt seg imot at jeg tar med barna?.. Da må hun vel ha ringt politiet på forhånd?.. :-/
Jeg tenkte at det kanskje var problematisk å reise med små barn hvis en av foreldrene "manglet" i reisefølget?

Skjult ID med pseudonym Lovleseren on. 11 juni 2008 00:34

Med tolkning ut fra barneloven av 8. april 1981 nr 7 så vil dette være "advokatmat" i ettertid hvis man reiser uten tillatelse eventuelt. Er du usikker så prat med barne- og likestillingsdepartementet eventuelt.

Skjult ID med pseudonym <3 on. 11 juni 2008 07:45

Hvis du har muligheten til det kan du få skrevet barna inn i passet ditt. Da bør du være rimelig safe. Dette er økonomisk gunstig også, fordi eget pass til barn må fornyes mye oftere.

(kvinne 47 år fra Vestfold) on. 11 juni 2008 08:36 Privat melding

Hei du..

Mine barn var akkurat i USA med pappaen sin. ( 10 og 12 år ). De har egne pass, men jeg skrev ikke under noe i forhold til samtykke om å ta barn ut av landet. Det har jeg ikke hørt om heller. Mulig fordi jeg har et helt ukomplisert forhold til min eks, og ikke vært i behov av det.
Men skrev bare under til skolen, om at jeg samtykket at barna skulle ha noen dager fri fra skolen. Men dine barn var vel ikke skolebarn enda, så da er vel ikke det noe tema.

Ønsker deg en god tur, blir sikkert en kjempeopplevelse.

P.s hadde egentlig tenkt å ta dette privat, men tror du har utestengt meg..hmmm.. ( he he )

(mann 46 år fra Buskerud) on. 11 juni 2008 18:22 Privat melding

@s.a.m.e.
Huffda, jeg hadde visst det ja.. Ikke hyggelig å være utestengt da :-( Bare jeg som lekte gud og hadde storopprydding i profilene her.. Jeg så at du likte Drama-/ såpe-serier og da røyk du rett ut!.. ;-) Tøyser! :-D

Jeg snakket med politiet idag (da passkontoret rakk å stenge..) og de var av samme oppfatning som dere. Så lenge barna hadde egne pass, har begge foreldrene allerede akseptert at barna kan reise med hvem de vil.

Med andre ord: Dette er altså helt unødvendig og vi dropper det! Like greit! :-)
Da pakker jeg isteden! :-)

Skjult ID med pseudonym Bloomie on. 11 juni 2008 20:28

Riktig gooood tur, goodguy72 ----------- kos dere masse!!

:-))

(mann 46 år fra Buskerud) on. 11 juni 2008 21:19 Privat melding

Takk for det Bloomie! Vi skal nok kose oss masse! Kanskje det blir så bra at vi ikke kommer hjem igjen... ;-) Hehe

Skjult ID med pseudonym s.a.me on. 11 juni 2008 21:26

Hei.. takk for at jeg er tatt inn i varmen igjen..
Ønsker deg og barna en riktig god tur. Blir ingen utenlandsreise på meg i år, da jeg har fått bygget meg en stor og fin veranda.
Joho så jeg og barna tar ferien der ute...he he.. Neida blir nok noen småturer hit og dit.

God pakking, husk solkrem..

(mann 46 år fra Buskerud) on. 11 juni 2008 21:41 Privat melding

:-) :-)

Solkremen blir nok flittig brukt! Har kjøpt sånt navnearmbånd til unga med UV-indikator også! De kommer vel til å løpe inn og ut av skyggen for å se at delfinen skifter farge. :-D

God sommer alle sammen uansett om det er på verandaen, fjorden, fjellet, eller i verdens største land; utlandet! :-P