Alle innlegg Sukkerforum

Kari Jaquesson, the boss.

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Kjokken ti. 25 sep. 2012 21:52

http://www.vg.no/helse/artikkel.php?artid=10046281

Enkelt og greit, Jaquesson yey, Jørgen Foss ney!

Skjult ID med pseudonym Gnublæse ti. 25 sep. 2012 22:16

Jepp han er feit, han vet det selv og det er selvforskyldt. Men man trenger ikke slenge dritt til folk. Kari er på grensa til neger, men det kunne man aldri sagt i et politisk korrekt Norge.

Skjult ID med pseudonym Pedro ti. 25 sep. 2012 22:34

Hun er bare kvalm og avskyelig, uten empati

Skjult ID ti. 25 sep. 2012 22:43

Synes hun tok tyren ved hornene og fortalte han ett sannhetsord ! Kunne ikke vært mere enig.

Skjult ID med pseudonym Kvinne ti. 25 sep. 2012 23:03

Dama er ikke helt riktig skrudd sammen..Voksne mennesker burde kunne kommunisere uten å slenge direkte dritt eller bevisst såre et annet menneske.

Skjult ID med pseudonym D ti. 25 sep. 2012 23:16

Har selv mer enn halvert egen kroppsvekt og det finnes ikke et ord ufint eller usant i det Jaquesson skriver. Jeg er ingen stor fan av henne eller hennes asketiske og fanatiske filosofi, men akkurat det innlegget var spot on, og det bevises av reaksjonen til Foss. Det er ikke tarmen som fører til overspising, det er hodet.

"Slankeoperasjoner" må virkelig være siste utvei før pasienten når point-of-no-return for at det skal være et medisinsk alternativ i mine øyne. Å bruke det som en sosialt akseptert snarvei er virkelig å pisse seg i buksa for å holde seg varm og det skremmer meg å se hvor tabubelagt det er å snakke om slike aspekter. Overvektige mennesker trenger ofte hjelp, og det må vi som samfunn sørge for at de får, men å lemleste de for å nå målet fremfor å hjelpe de med roten av ondet er direkte uetisk og forkastelig.

Forby markedsføring av slike tiltak og hjelp alle oss som sliter med forholdet til mat av ymse årsaker til å takle sykdommen vår, ikke masker symptomene under et slør av kirurgiske arr og et fordøyelsessystem som aldri vil fungere normalt igjen.

Skjult ID med pseudonym cicero ti. 25 sep. 2012 23:43

Jeg har vært veldig feit selv og er helt enig med henne. Foss prøver å skylde på alt annet enn seg selv.

Skjult ID med pseudonym -m- ti. 25 sep. 2012 23:54

Forstår litt begge sider, på den ene siden må folk våkne opp litt og ikke drive med kurer og tull men som frøkna sier sunn mat og trening er løsningen. Er så utrolig mye tull ute etter å lure folk som er desperate og ikke ser annen løsning. På den annen side..manges forhold til mat er så enormt sammensatt og det fins utallige grunner til at folk er som de er..da tenker jeg psykiske matforstyrrelser og alle varianter av spiseforstyrrelser er så utrolig grusomt og reelt og da trenger man hjelp. Er og enig i det om at det der med beinbygning, gener og sånn er egentlig bare en unskyldning for at man ikke klarer å få det til..selv om det da kan skyldes en spiseforstyrrelse..selv har jeg diverse innen det området og jeg vet nå i voksen alder at en del av det skyldes min oppvekst og at jeg aldri har fått hatt et normalt forhold til mat. Jeg ligger i gråsonen til minst 3-4 kategorier her i gården og veit at dette overhodet ikke er enkelt..det er en enorm kamp! spesielt å innse at gamle vrangforestillinger er fucked og at det man er tillært ikke stemmer. Alikevell jeg var bikket langt over 100 den dagen jeg tvang meg på vekta...dagen etter startet jeg kampen..kom meg ned til 65 kilo! Da med trening og sunn mat fra å tvinge seg inn i str 48 til å smyge meg inn i str 34.. jeg var nok litt liten sånn sett utenfra da og jeg var nok ikke helt bra der og da men jeg var stolt over å ha tatt grep i livet mitt.. nå er nok abolutt ikke vekta der lenger for dette er en livslang kamp sammen med en god del andre meget alvorlige ting i livet mitt som gjør dette veldig vanskelig. men jeg gir ikke opp! for det kan man ikke. men det er ikke enkelt dette så ja man må sparkes litt i rævva samtidig er det viktig å være litt ydmyk også for at mennesker vi er alle forskjellig med vær sin historie og vært sitt levde liv. Det fins ikke en fasit men det fins en bra rettnlingslinje i grunn her og det finnes håp for alle hvis de selv klarer å innse det..for det hjelper ikke hvor mange andre som roper ulv hvis man tross alt ikke ser den selv..

Skjult ID on. 26 sep. 2012 08:53

Sannheten svir for Foss

Skjult ID med pseudonym viller on. 26 sep. 2012 10:08

@Pedro

I lys av alle innleggene dine rettet mot Romfolket er det interessant å se deg beskylde andre for å mangle empati :)

Skjult ID med pseudonym Pauli on. 26 sep. 2012 10:24

Dude! Du er smellfeit. Spis mindre drittmat og få ræva di på gymmen. Ferdig snakka.

(mann 51 år fra Oslo) on. 26 sep. 2012 20:04 Privat melding

Kari Jaquesson er vel en av de verste kjerringene i det offentlige rom. Dama eier jo ikke evne til å tenke prinsipielt. Jøregen Foss prøver i egenskap som leder for en forening å reise en sak i det offentlige rom, og dama svarer med melding om han personlig må slanke seg og at det kun er hans ansvar!

Skjult ID on. 26 sep. 2012 20:24

Helt enig med Kari! Michelin ringene kan han fint trimme bort og heller begynne å spise sunt enn å trøkke i seg kebab og burgere :-)

Skjult ID med pseudonym kit on. 26 sep. 2012 20:27

Skjult ID, så han skal da ikke kunne være leder for den foreningen og ta opp saker som den foreningen synes er viktige før han har slanket seg?

Du vil vel da heller ikke la blinde uttale seg om saker som Blindeforbundet synes er viktige før de kan se? Eller narkomane uttale seg om narkotikapolitikk før de er nyktre?

Skjult ID med pseudonym cicero to. 27 sep. 2012 21:49

Som leder av foreningen vil Foss blant annet at alle som er feite skal få et ekstra gratis flysete fordi de trenger mer plass på fly. Jeg mener at å begynne å tilrettelegge alt for store folk er ikke løsningen, for det er ikke et handikap hvis det er selvforskyldt. Noe det i de aller fleste tilfeller er. Kjøp en til billett eller slank dere.

(kvinne 45 år fra Oppland) to. 27 sep. 2012 22:15 Privat melding

Hva er det som gjør at noen misliker overvektige mennesker, og hvorfor slå seg på brystet fordi man har klart å bekjempe sine kilo?
Beklager jeg skjønner det ikke.
Hvorfor er det slik at vi fordømmer mennesker pga størrelse? Ja det er mulig de dør tidligere, men er det uansett ikke et tidsspørsmål?
Jeg tror da på ingen måte jeg har større verdi, fordi jeg er slank... Jeg har bare andre demoner...

Skjult ID to. 27 sep. 2012 22:21

overvektige må ofte betale for operasjoner selv, mens røykere får all hjelpen de trenger om de får lungekreft eller andre røykerelaterte sykdommer. Overvektige blir mobbet i det offentlige rom, mens røykerne bare kan gå ut for å røyke. Noen spiser, andre røyker. Hva er forskjellen og hvorfor må de overvektige lide lurer jeg på.

Skjult ID to. 27 sep. 2012 22:23

Hmm.. Jeg tror nok en del røykere også føler seg mobbet.

(mann 42 år fra Telemark) to. 27 sep. 2012 22:24 Privat melding

Kan si hva en vil og leke ekspert også på dette feltet, men her synes jeg heller folk skal vise litt forstand! For sånne som Foss så er dette noe som utvikler seg på et veldig tidlig stadium, man er ung og dum og har antakelig ikke insett at det er et problem enda.
Det disse meneskene trenger er nok noe av det Kari er inne på her, men jeg ser også nødvendigheten av klarere kostholdsråd......det er jo noe feil når sjokoladepålegg får nøkkelmerket eller?

Skjult ID med pseudonym TheGee to. 27 sep. 2012 22:29

(Skult ID ): Min første tanke var jo at røykerne har betalt skjorta i avgifter, men det er jo sinnsykt med avgifter på mat også, så der gikk det argumentet...

btw: Hvorfor røyker folk egentlig? Er det ett sånt rart ønske om skrukkete værbarka hud, eller hva?

Skjult ID med pseudonym cicero to. 27 sep. 2012 22:34

Jeg har faktisk lite til overs for at det offentlige sponser røykeres helseutgifter, men det er forskjell på å behandle kreft og det å behandle fedme. Fedme har flere løsninger, og operasjonen er en veldig drastisk siste utvei.

Gjør man ikke noe med grunnen til at man er stor vil heller ikke operasjonen hjelpe i det lange løp. Den påvirker kroppen for resten av livet siden den ikke lengre vil ta opp alle mineraler og vitaminer man trenger. Det finnes sunnere måter å slanke seg på enn å ta operasjonen, og forebygging er det aller viktigste. Å ta tak i problemet og hindre at folk blir så store at det eneste alternativet blir en fedmeoperasjon.

Liker ikke offermentaliteten overvektige noen ganger har. At det er alt og alle andres feil at man er feit enn en selv og at folk ser ned på en. Det vitner ikke om noen som tenker høyt om seg selv når man lar kroppen forfalle på den måten, og da er det der man må begynne prosessen. Ikke i magesekken og i tarmen, men i hodet.

@Frigg

Jeg ser ikke nødvendigvis ned på overvektige, men det må være lov å gi kritikk til Foss i sin rolle som leder for denne interesseorganisasjonen. Blir ofte veldig provosert over det han sier, og synes han undervurderer feite folk.

Skjult ID med pseudonym Minney to. 27 sep. 2012 22:35

Jeg har vært overvektig i mange år av livet mitt.
Og jeg skal ikke stikke under en stol at det er mye som er "tyngre" på mange måter, samt at man har de helsemessige aspekterne.
Nå klarte jeg å gå ned i vekt før jeg klarte å pådra meg noen livsstilssykdommer som resultat av overvekten.
Men det er ikke noe særlig å leve med feks smerter i knær og andre steder som kunne vært unngått dersom man gikk ned i vekt. Og å få diabetes og andre ting som faktisk gjør livet mer problematisk enn det trenger å være.

Og man orker mindre. Man blir mer lat fordi man ikke er vant med å bevege seg og ting blir fort slitsomt.

Nå snakker ikke jeg om å bare ha et par kilo for mye selvfølgelig. For man kan ha en svært god helse selv om man veier bare litt for mye :)
Men dersom man bikker over til en overvekt som blir en tikkende bombe mht mange lidelser/sykdommer, så er det jo noe med at kvaliteten på livet fram til man dør ikke blir hva man kunne ha gjort det til dersom man gikk ned i vekt.

Dette handler jo på ingen måte om at noen er mer "verdt" enn noen andre.
Det handler om fakta.
Å gå ned i vekt og forbli der er en lang og vanskelig jobb, det er det ingen som stikker under en stol. Men selv om det er vanskelig så finnes det hjelp å få. Selve jobben er man derimot nødt til å gjøre selv.

En kamerat av min søster er kraftig overvektig. Han sliter bare han skal ut og inn av bilen. Utholdenheten hans er ekstremt dårlig, så han sovner gjerne etter en stund dersom han er med på noe sosialt. Blodsirkulasjonen hans er så dårlig at bena er konstant blå og flasser. Han har også sår på bena som til tider væsker så mye at han får våte flekker på buksa. Det siste jeg hørte for litt siden var at han nå i tillegg hadde fått stafylokokker i sårene på bena.
Og han er en ung og kjekk mann, ikke en gammel fyr som allerede har levd et langt liv med mange muligheter.

Så dette med å bekjempe sine kilo dersom man er kraftig overvektig handler ikke først og fremst om å bli likt eller ikke. Det handler om livskvalitet for mange av dem. Kanskje ofte en livskvalitet de ikke helt klarer å innse at de går glipp av, fordi de er så vant med å leve som de gjør. Og så føler de mange ganger at livskvaliteten vil forsvinne dersom de må gi opp maten de er vant med å spise. Fordi maten er deres beste "venn", samt at mange er avhengige rett og slett.

Selv om jeg aldri var ekstremt overvektig, så kjenner jeg meg veldig godt igjen i det Kari snakker om.

(kvinne 34 år fra Buskerud) to. 27 sep. 2012 22:37 Privat melding

Uansett hvem som har rett eller galt, fremstår Jaquesson som ei skikkelig drittkjerring. Alltid.

Skjult ID med pseudonym Frigg to. 27 sep. 2012 22:39

Jeg ser alle argumentene dine Minney, jeg ble bare så provosert av hetsen. Jeg tenker at mennesker som sliter, ikke trenger å bli mobbet i tillegg.

(mann 37 år fra Sør-Trøndelag) to. 27 sep. 2012 22:58 Privat melding

@ "men jeg ser også nødvendigheten av klarere kostholdsråd......det er jo noe feil når sjokoladepålegg får nøkkelmerket eller?"

Du blander kortene litt her. Nøkkelmerket settes mtp innhold av fiber, fett, proteiner, karbohydrater o.l. Dette påvirker vår helse, men ikke vår vekt. Vekten bestemmes av mengden. Det er hipp som happ om du spiser 500kcal med "sunn" banan, eller 500kcal med usunn sjokolade.

Det er lovpålagt å oppgi kaloriantallet på all mat med emballasje i Norge. Kostholdsrådene gir dessuten en indikasjon på hvor mange kalorier man bør innta. Det å bli overvektig har derfor ingenting med hverken nøkkelmerket eller statens kostholdsråd å gjøre.

Jeg synes personlig nøkkelmerket er skikkelig bra, og ser ingen annen måte dette kan gjøres på.

(kvinne 34 år fra Buskerud) to. 27 sep. 2012 23:02 Privat melding

Bra du satte "sunn" rundt "sunn" på banan.

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 to. 27 sep. 2012 23:09

nøkkelmerket kan de ta å stappe inn i et nøkkelhull!

(mann 42 år fra Telemark) to. 27 sep. 2012 23:16 Privat melding

Det er mulig jeg blander kortene...men det nøkkelhull ordningen lover er at det skal være enklere å velge sunt!
Så uansett hvor mye jeg blander så blir det feil å gi sjokoladepålegg nøkkelhull! Da fungerer ikke ordningen optimalt og bør sees på.

(mann 46 år fra Akershus) to. 27 sep. 2012 23:27 Privat melding

Nøkkelhullmerkinga viser deg det "sunneste" alternativet innenfor hver kategori. En nøkkelhullmerket pizza er "sunnere" enn uten osv.. sånn i utgangspunktet.
Men om man tror at en pizza med nøkkelhullmerke er sunnere enn brokkoli uten, ja, da har man ikke helt forstått poenget med det merket.. Og det mistenker jeg mange for ikke å gjøre.

Skjult ID med pseudonym Minney to. 27 sep. 2012 23:41

Selv om noe har nøkkelhullmerking, så er det faktisk lov å tenke selv :)

Og skal man ned i vekt så handler noe av jobben også om å sette seg inn i hva man bør og ikke bør spise før man går i butikken ;)

Jeg tror de aller fleste egentlig vet at ferdigpizza og sjokoladepålegg er noe som ikke hører hjemme annet enn som lørdagskos dersom man skal ned i vekt. Helt uavhengig av om det er nøkkelhullsmerket eller ikke.
Men det er lett når man er overvektig (har vært der selv) å stikke hodet i sanden fordi man leser noe man kan "bruke" for å fortsette å spise en del av tingene man helst ikke vil gi opp som hverdagskost.

Leser man i et ukeblad at sjokolade er sunt fordi det inneholder visse stoffer, så ser man forbi at det er snakk om mørk sjokolade og i små mengder (små mengder er noe annet enn det egentlig er når man fortsatt har deler av hodet i sanden) . Da har man lest at det er sunt, og bruker det for alt det er verdt for å døyve den dårlige samvittigheten man får når man har spist en stor plate sjokolade. For man vet egentlig innerst inne at det kanskje er en sannhet med modifikasjoner det at sjokolade er sunt. Det er bare så lett å "lene" seg på det man har lest et eller annet sted som underbygger alt som gjør at man kan fortsette hvertfall delvis i samme spor som før.
Og slik tror jeg det er mye mht nøkkelhullsmerkingen også.
De fleste vet hva de bør og ikke bør spise, uavhengig av nøkkelhullsmerkingen.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 28 sep. 2012 00:02 Privat melding

@cicero, jeg reagerer ikke på at noen mener Foss gjør en dårlig jobb, eller at en er uenig i det han sier. Poenget mitt er at han må da få kunne si det og bli møtt med argumenter som går på hvorfor forslagene er dårlige.

Ikke argumenter som går på han som person.

Skjult ID med pseudonym cicero fr. 28 sep. 2012 01:08

Ja, de gode poengene til Jaquesson forsvant dessverre i tonen hun valgte og mediedekningen etterpå har bare bidratt til å forsterke det. Synd, fordi jeg tror det kan ligge en god debatt under all støyen.

Skjult ID med pseudonym Gunsan80 fr. 28 sep. 2012 07:05

For dere som ikke vet, er det noen som er uheldig å ha fedmegenet (fra barnsben av).
Samtidig skal ikke det være noen unnskyldning for å ikke spise sunt, og bevege på seg.
Det som er med Foss og måten han går frem på, er at han skylder på alle andre enn seg selv. Har møtt på han irl i forbindelse med Handikapforbundet. Hele fyren virker giftig og skal være i forsvarsposisjon til stadighet.
Han forsvarer de overvektige, og de med fedme.. Når operasjonen har satt sitt preg på han, vil han være like ivrig på å forsvare overvektige?

btw....litt spesielt at heisen på arbeidsplassen stoppa etter at overfornevnte hadde brukt den....

(mann 40 år fra Oslo) fr. 28 sep. 2012 08:13 Privat melding

@cicero
Enig der, det meste ligger nok i hvordan man kommuniserer for hvordan det oppfattes, og her ble budskapet borte i måten det ble presentert på.

Som med akt annet, noe er egen skyld, noe er omgivelsene. Overvekt er i mange tilfeller ett symptom på andre ting. Man spiser mye ja, mer interesant er hvorfor? Er alt for enkelt å si slutt å spis. Si det til en alkoholiker , slutt å drikk, se hvor mye det hjelper...

Grunnene er vidt forskjellige, og mat må man ha for å leve. Ett vanskelig problem for de det gjelder, man kan ikke unngå mat selv om man vil.

Litt å tenke på før man lirer av seg alt mulig om andre personer uten å vite hva som er grunnen.

Skjult ID med pseudonym D fr. 28 sep. 2012 09:01

Mistenker de som er mest kritiske til Jaquessons inlegg ikke har lest bloggen hennes, men kun forholder seg til artiklene i VG. Det er såpass grovt misforhold mellom det hun skriver og reaksjonen/oppsummeringen til publikum at alternativet er altfor skremmende. SÅ dårlig leseforståelse kan ikke den gemene hop virkelig ha.

Hun har ikke gått til personangrep i det hele tatt, hun har påpekt med riktighet, at symptombehandling av overvekt er farlig og naivt. Individet må få kontroll på sine egne impulser, om de kommer av feil i forbrenning, spiseforstyrrelser (som i mitt tilfelle - har halvert kroppsvekten min fra over 200 kg og vil sannsynligvis aldri permanent legge fra meg kaloritelling) eller andre omstendigheter. Hver enkelt person må finne sin løsning, men slankeoperasjoner er ikke en løsning på problemet, kun symptomet. De bør selvsagt tilbys i tilfeller hvor det er siste utvei før kritiske konsekvenser er uungåelig og mennesket ikke makter klare det på egen hånd, men slik det føles nå er det altfor mange som tyr til det fordi det er enklere og raskere.

Går du opp i vekt (med økning i fettvev) spiser du for mye i forhold til hva kroppen trenger, enkelt og greit. Hvor sulten du er eller hvor mye som er "normalt" å spise er irrelevant. Forholder man seg ikke til egen kropp blir det feil. Sykdommer som fører til overvekt, eller sykdommer som følge av overvekt, må selvfølgelig behandles, men å behandle selve overvekten (uten annen diagnose) som en sykdom blir feil, både for samfunnet og individet. I de aller, aller fleste tilfeller ligger sykdommen som fører til overvekt i hodet. Det er dette Jaquesson prøver å sette fokus på. Tabu eller ikke, skarpt eller ikke, hun har helt rett. Det er ikke et personangrep mot Foss; det er en åpen henvendelse til en person som i kraft av hans stilling som leder for interesseorganisasjonen må kunne ta en slik diskusjon uten å tre inn i nettopp den offerrollen Jaquesson mener er skummel.

Dama er veldig direkte, og som jeg sa tidligere har jeg veldig lite til overs for hennes asketiske tilnærming til livet. Ofte forenkler hun ting veldig og pedagog har hun aldri vært. I dette tilfellet, med dette blogginnlegget/åpne brevet, tar hun derimot overhodet ikke feil. Det debatten trenger er at Foss enten innrømmer at hun har rett i mye av det hun sier eller kommer med andre motargument enn at han "blir såret".

Skjult ID med pseudonym D fr. 28 sep. 2012 09:05

Og hva gjelder nøkkelhullsmerkingen, det er en flott ordning som aldri har betydd at den enkelte vare er "sunn" (Hva betyr det? Det finnes INGEN matvarer du kan spise uendelig av fordi de er "sunne". Du blir overvektig av gulrøtter om du spiser nok!). Den merker de mest næringsrike alternativer med minst (bl.a.) salt innen hver matvaregruppe. Dette blir opplyst om ved enhver anledning fra de som står bak, og media generelt. Skal vi virkelig la folkeopplysningen og felles krav til kognitiv evne som voksent menneske falle så langt at selv dette blir et uakseptabelt komplisert konsept?

Idiotgenerasjonen lenge leve! Mer Jersey Shore og Hotel Cæsar til folket! Gud forby man følger med på noe annet enn popkulturen.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 28 sep. 2012 09:48 Privat melding

@D. Det første avsnittet i Jaquessons blogg går rett på Foss som person. Les selv; "Jørgen Foss er igjen ute og skylder på verden for sitt matmisbruk. Han mener myndighetenes kostråd er latterlige. Han er ofte ute og klager over manglende oppfølging, lite gym i skolen og mye annet. Greit, det kan bli mer gym i skolen, gratis skolemat og annet, men disse tingene har lite med Jørgen Foss sin nåværende situasjon å gjøre? "

Skjult ID med pseudonym D fr. 28 sep. 2012 10:08

Hvordan i alle dager går det på han som person? Det går på hans handlinger og ytringer i det offentlige, og det MÅ han kunne tåle kritikk på når han stiller som leder for en interesseorganisasjon!

Hadde Jaquesson lagt ut et bilde av en tilfeldig overvektig og skrevet at vedkommende tydelig var svak og måtte ta et oppgjør med seg selv, for ærlig talt, se på han/henne, hadde det vært et personangrep. Det hadde vært et kaldt og kynisk stikk til et uskyldig menneske hvis forutsetninger og omstendigheter Jaquesson ikke hadde hatt anledning til å ha innsikt til. Dette er ikke tilfelle her. Lederen for Landsforeningen for Overvektige har INGEN SOM HELST rett til å reservere retten til å bli kritisert for hans utspill vedrørende helse- og matpolitikk på bakgrunn av at han er overvektig og ikke synes det er særlig trivelig.

Veldig mye av argumentasjonen til Foss sentreres rundt at overvektige må beskyttes fra seg selv og at det er overveldende vanskelig å navigere sitt eget kosthold i dagens samfunn. For utrolig mange, blant dem både overvektige, eks-overvektige og tynne, er dette en usedvanlig provoserende holdning som vi synes er direkte skummel. Å bryte et tabu kan aldri gjøres med silkehansker, da blir det ikke hørt. Dette er en berettiget tilbakemelding på politiske utspill fra lederen av en interesseorganisasjon, IKKE et personangrep.

Hva om noen hadde sagt at fotball på TV bidrar til å gjøre hverdagen til overvektige trøstespiser mer uverdig, i form av at de ikke kan leve opp til idealet, og fører til at de trøstespiser mer og dermed går opp i vekt? Hva om de fulgte opp med å argumentere at staten, eller samfunnet, må få på plass bedre ordninger for å beskytte nevnte overvektige fra fotball på TV? Hadde det vært et personangrep av Jaquesson å påpeke at fotballen hadde ekstremt lite med overvekten til vedkommende å gjøre?

Som den offentlige skikkelsen han er må han tåle å bli gjort til eksempel for sin egen argumentasjon. Tåler den ikke det er det et tydelig tegn på at argumentasjonen ikke har ben å stå på.

(mann 51 år fra Oslo) fr. 28 sep. 2012 17:41 Privat melding

D. Hun er jo enige i argumentene hans. " Greit, det kan bli mer gym i skolen, gratis skolemat og annet"

Deretter går hun direkte på hans egen situasjon som person "men disse tingene har lite med Jørgen Foss sin nåværende situasjon å gjøre?"

Skjult ID med pseudonym Z fr. 28 sep. 2012 17:52

Før skygget jeg unna temaer som politikk, religion og sex på forumet.
Nå er dette utvidet til politikk, religion, sex og vekt.

Dette viser seg å være de minst konstuktive og de mest røffe trådene uten verken stor smidighet eller forståelse.

(Sorry, måtte bare si det før jeg sniker meg ut av tråden igjen)

(mann 51 år fra Oslo) fr. 28 sep. 2012 17:53 Privat melding

Z, i utgangspunktet er ikke dette en tråd om vekt, i alle fall ikke ut i fra TS sitt første innlegg.

Det handlet om hvem og hva slags offentlig ordskifte en ønsker.

Skjult ID med pseudonym Z fr. 28 sep. 2012 17:56

Det vet jeg, kit.
Men les tråden som den er. For meg kommer denne innunder kategorien de trådene jeg ikke ønsker å delta i.

Skjult ID med pseudonym kit fr. 28 sep. 2012 17:58

Det går helt greit å holde seg til trådens opprinnelige tema og filtrere bort alle irrelevante innlegg

Skjult ID med pseudonym Z fr. 28 sep. 2012 18:00

Det går greit for deg, kit. Jeg klarer det ikke. Jeg blir både provosert og til tider nesten litt trist av alle dustemeningene. Jeg må holde meg unna slike tråder. Men du er ikke så emosjonell som meg, og kan forholde deg saklig. Jeg kjenner bare at jeg totalt mister interessen for å diskutere "ordentlige" temaer her inne :-)

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 fr. 28 sep. 2012 18:08

Å legge ut med person angrep er bare patetisk.
Man vet bedre enn å gjøre sånt i en mediasak.
Nå kjenner jeg den familien, og vet litt om hva Jørgen har vært igjennom.
Hvorfor gå til angrep på personene når det ligger helt klart noe mer bak enn dette. De aller fleste overvektige er ikke det fordi de ønsker det, men det har blitt sånn. Det samme gjelder på de fleste andre områder av vår helse, både fysisk og psykisk. At det er et stadig økende problem, det kan vel de fleste være enige om.
Men da i stede for angripe personene/organisasjonene heller se på hva samfunnet gjør for å bedre dette.

Vi har alle muligheter i dag til å gjøre de rette valgene, når det kommer til utdanning, jobb, helsen, økonomi osv.
Men på flere av disse områdene så er staten nesten behjelpelig enn det de kanskje burde være, og på andre plasser så burde de gjort mer.
Når det kommer til overvekt (og noen andre saker, men det er en annen tråd), så burde de gjøre mer for å redusere de kostnadene som vil komme.
Det å sende noen til treningsenter med pt, få ernæringshjelp, forklare konsekvens, osv er mye billigere å gjøre tidlig enn å ta det senere med diverse operasjoner, og mange blir ufør pga vekt.

Noen mener at alt dette er en selvfølge, men da kan vi jo også si at det er en selvfølge at folk ikke plutselig får angstanfall/blir deprimert og ikke klarer mer. Det meste er en selvfølge når man ikke vet annet.
Vi kan ikke legge all skyld på enkelt personer, vi er individer og forskjellige personer trenger forskjellig oppfølging.

Det er veldig lett å si til en overvektig person: Men beveg på deg og spis mindre, så blir du slank.
Men det er ingen som sier til en som er lam: Men se å reis deg, andre har jo klart å gå etterpå.

Forskjellig folk, forskjellig oppfølging, forskjellig resultat, forskjellig utgangspunkt.
Det er mange mulige måter å fikse et problem på, vi må heller tenke nytt og tørre å få samfunnet til å akseptere at alt er ikke A4.

Skjult ID med pseudonym Bisken fr. 28 sep. 2012 19:23

@Grimstad82

Gjør litt innsats, les tråden, og les linken. Du virvler opp utydelig grums av noen argumenter...som allerede er besvart.

Skjult ID fr. 28 sep. 2012 19:43

Så overvektige folk burde avgiftsbelastes.CO2 avgift og vann&kloakk avgift !! Og hva med sultne barn i Afrika og India ? Fedme-operasjon ???

Skjult ID med pseudonym torsketran fr. 28 sep. 2012 19:50

Fett som suges ut fra noen burde kunne sprøytes inn i de som trenger det.
Kall det fett-transplantasjon :)

(mann 42 år fra Telemark) fr. 28 sep. 2012 20:05 Privat melding

Bisken: Det virker for meg som om @Grimstad82 sitter på informasjon utover det som står i tråd og link.

Gunsan80: "btw....litt spesielt at heisen på arbeidsplassen stoppa etter at overfornevnte hadde brukt den...."
Her tror jeg du skjønner hvor urimelig det du sier er! Hvis den heisen stoppa å virke etter at Foss
så hadde den en feil før dette!
Det blir som om jeg lånte bort bilen min til en jeg viste ikke var så flink til å kjøre, clutchen ryker og
grunne bare må være vedkommedes kjøring....skjønner du..både heis og bil tåler dette!

Skjult ID med pseudonym Minney lø. 29 sep. 2012 13:35

@Grimstad 82

Du skriver:
"Hvorfor gå til angrep på personene når det ligger helt klart noe mer bak enn dette. De aller fleste overvektige er ikke det fordi de ønsker det, men det har blitt sånn."

Kari har jo lagt stor vekt på at dette med å være overvektig svært ofte har en bakenforliggende årsak (mentalt, noe man sliter med, har opplevd i livet, osv), som man må søke hjelp for før eller samtidig som man tar tak i selve "jobben" med mat og bevegelse.
Hun poengterer jo gang på gang at det ikke nytter å "bare" slanke seg eller ta en slankeoperasjon og tro at selve "årsaken" til at man spiser for mye er borte.

Jeg har ikke lest alt hun har i bloggen sin. Men jeg har lest noe, og dette er de tingene jeg opplever at går igjen.
Men hun sier det så direkte. Og det er ikke vi i vårt samfunn vant med at folk gjør når det kommer til overvektige personer. Derfor ser vi ofte bare enkelte ord, og føler at hun "kjefter" på dem som er overvektige.
Men får man med seg alt hun faktisk sier, og setter det i sammenheng, så er det jo sannheten hun kommer med.

Jeg har som tidligere nevnt selv vært overvektig. Og vet at dette var pga mye i livet mitt som jeg gikk igjennom. Mat ble en "trøst". Og ja, vi har også litt "lett for" å legge på oss noen i min familie. Men inneforstått betyr det jo egentlig bare at vi har "lett for" å legge til oss "dårlige matvaner" (spise for mye, spise feil, og i tillegg sitte for mye på ræva). Så det er ingen unnskylding, kun en forklaring på hvorfor man da blir overvektig av helt naturlige grunner, ingen sykdom eller andre lidelser (utover evt det som sitter i hodet).

Men at det er lett å gå ned i vekt, skal jeg være den første til å skrive under på at det ikke er.
Det er en beinhard jobb. Og ingen andre gjør den for deg.

Jeg lurer av og til hvorfor det er slik at folk kan få seg til å si til en undervektig person at de må spise mer fordi de ellers kan bli syke, underernærte, osv. Men å si til en som er overvektig at de må begynne å spise mindre fordi de ellers kan bli syke og feilernærte/overernærte sitter langt mer inne hos folk.
Uten å egentlig tenke over det behandler vi ofte overvektige som skjørt glass, mens vi er ærlige med dem som er undervektige. Begge deler handler jo om at vi bryr oss om personene, og ønsker at de ikke skal ødelegge liv og helse med "misbruk" av mat fordi de sliter på et eller annet vis.

Skjult ID med pseudonym D lø. 29 sep. 2012 13:38

Hør, hør, Minney!

Skjult ID med pseudonym cicero lø. 29 sep. 2012 13:46

Enig med @Minney her, det handler ikke om å fordele skyld men å ta tak i problemet. Og det kan man bare gjøre selv. Det finnes ikke magi eller vidunderkurer som kan kurere fedme over natta. Det er tungt og jævlig og det skjer ikke over natta. Det går an å få hjelp, men avgjørelsen og arbeidet må man ta selv.

(kvinne 37 år fra Buskerud) lø. 29 sep. 2012 13:55 Privat melding

Hvis ikke dette er personangrep, så vet ikke jeg:
«Det er ingen, absolutt ingen som tvinger deg til å storhandle i kiosken på vei hjem» og «Grunnen til at du ble så svær, Jørgen, er ikke fordi du ikke forstår kostråd, det er fordi du av grunner bare du kjenner har gjemt bort ditt egentlige jeg i et lass av fett».
Uansett om Kari J skulle ha et poeng eller to, så er det virkelig noe med måten man formulerer seg på.
Og offentlig skittkasting synes jeg hun kan holde seg for god for.
Om Kari J har noe uoppgjort med Jørgen Foss, kan hun ta det direkte med han det gjelder, istedenfor å uttale seg i VG.
Det er mange grunner til at mennesker er overvektige, og mange av de grunnene kan kun de som er i situasjonen sette seg inn i.
Det er flott å fokusere på sunn helse, aktivitet og kosthold, men ikke plag andre.
Vekt er sårbart for mange, og man bør trå varsomt fram.

Skjult ID med pseudonym D lø. 29 sep. 2012 14:03

Han er lederen for Landsforeningen for Overvektige og misbruker det embetet og sin egen (frivillige) politiske skikkelse til å gjøre overvektige til et offer for et helsedepartement som i følge han gjør det for vanskelig for oss dumme mennesker å forstå hva som er et sunt kosthold. Replikken til Jaquesson er upedagogisk og direkte, men hun har klart å bryte tabuet og skape debatt.

Et slikt motsvar med eksemplifisering må en deltaker i samfunnsdebatt, som selv profilerer seg selv og foreningen han representerer i media, tåle!

Skjult ID med pseudonym cicero lø. 29 sep. 2012 14:13

Nei, pakk alle inn i vatt. Det er mye bedre. Og sikkert en av grunnene til at vi ble så feite i utgangspunktet, fordi ingen turte si noe.

Skjult ID med pseudonym Minney lø. 29 sep. 2012 14:15

Jeg synes jo også at det er litt "på kanten" at en som skal fronte en organisasjon for overvektige tar en slankeoperasjon.

Vet jeg kanskje kaster litt stein her nå. Men jeg mener at man som leder bør gjøre alt man kan for å gå foran som et "godt eksempel".
For en slankeoperasjon i seg selv er jo litt som å operere inn plantat i overarmene for å få seg større muskler.
Ser at sammenlikningen ikke er helt optimal.
Men likevel.

Jeg kjenner ei som tok slankeoperasjon for noen år siden (husker ikke helt hvor mange år siden det er, men kanskje rundt 5-6 år siden eller noe sånt). Hun tok aldri tak i de bakenforliggende problemene sine, og trodde at magen kom til å regulere matinntaket hennes så hun slapp å gjøre noen jobb selv.
Hun har slitt med utrolig mye smerter i etterkant, og aldri vært så fysisk dårlig som etter at hun ble tynn.
I dag er hun igjen overvektig (ikke så ille som hun var, men likevel langt mer enn jeg noen gang har vært). Og jeg ser på FB at det å bake kaker, vafler og andre "kose seg med" ting nærmest er dagligdags.

Så skal man ta en slankeoperasjon, så bør man hvertfall som leder i en slik organisasjon nærmest SNAKKE IHJEL dette med hvor viktig det er med å ta den mentale jobben, og selve ÅRSAKEN til hvorfor man er overvektig. For overvekten ligger ikke i manglende informasjon fra samfunnet, at varer ikke er merket godt nok i butikken, at man har "lett for å legge på seg", at man "ikke kan noe for det", osv.

Jeg vil tro de aller fleste overvektige vet veldig godt at det er for mye mat og/eller feil kosthold, gjerne i kombinasjon med lite bevegelse (eller hvertfall FOR LITE bevegelse) som er årsaken. Det er bare så utrolig kjekt å kunne finne andre ting å "skylde på" (har vært der selv, så vet godt hvor deilig det er å bli "backet" opp mht at det ikke er KUN min egen skyld og egen mangel på vilje og overskudd til å ta tak i problemet).
Og de flinkeste til å hjelpe en overvektig til å opprettholde den "illusjonen" er dessverre ofte andre overvektige.

Skjult ID med pseudonym Larsa lø. 29 sep. 2012 17:40

Budskapet har jo absolutt noe for seg, kanskje kunne hun formulert seg annerledes. Det jeg setter pris på er at noen faktisk tør å kalle en spade for en spade. De færreste er ikke overvektige pga grandiosa med nøkkelhullmerke. Nøkkelhullsordningen burde gå gjennom en revisjon, siden det pr dags dato i stor grad er sunnere (men ikke sunne) alternativer som er merket.

Det Kari Jaqueson peker på er veldig sentralt. Hvis man behandler symptomer og ikke årsak kommer man ikke særlig langt, dette er velkjent fra andre felt også. Som andre her har jeg vært ganske overvektig selv, BMI på 39. Problemet er at man havner i en ond syklus, som er veldig vanskelig å komme ut av. De som sier det er jo bare å spise sunt og trene så går det greit, har ikke helt skjønt hvor komplekst et vektproblem er.

(mann 51 år fra Oslo) lø. 29 sep. 2012 18:37 Privat melding

Nå mener den medisinske fagekspertisen at Jaquesson sitt syn på overvekt er utdatert og ikke er det beste vi vet. Slik er det ofte når skråsikre amatører uttaler seg.
http://goo.gl/Ja9nr

Skjult ID med pseudonym Minney lø. 29 sep. 2012 18:44

@kit001

Du mener vel:

http://www.dagbladet.no/2012/09/29/kultur/debatt/kronikk/fedme/helse/236 38382/

Skjult ID med pseudonym kit lø. 29 sep. 2012 18:48

Ja, jeg var litt kjapp når jeg forkortet url-en, sukkerforum pleier å ødelegge lange linker. her er den riktige
http://goo.gl/mdGZh

Skjult ID med pseudonym Minney lø. 29 sep. 2012 18:53

" Men de som er overvektige har erfaringer og selvinnsikt som ikke uten videre blir aktivert. Det er på tide med nye forståelser i den offentlige mediedebatten knyttet til overvekt og fedme - forståelser som er mer i tråd med moderne vitenskap om mennesket. "

Helt enig i at mange av "tilbudene" som finnes ikke hjelper en overvektig person. Nettopp fordi de ofte fokuserer på mat/trening ELLER hva som sitter i hodet.

Og det er ofte i denne "jungelen" at de som er overvektige må finne veien frem til at de trenger begge deler.
Noe jo Kari poengterer hele tiden. Hode og kropp henger sammen, noe annet har hun aldri sagt som jeg har fått med meg.

Skal man se på hva som virker, så må man jo ta utgangspunkt i dem som har vært overvektige og fått hjelp til selvhjelp som faktisk har fungert.
Problemet er jo at alle er forskjellige, slik at det blir litt på samme måten som folk som skal slutte å røyke. Det er beintøft for de aller fleste. Og mange klarer å slutte med svært forskjellig "hjelp".
Men det som ofte er likt med de som synes det er vanskelig er at til syvende og sist så står man helt alene når det kommer til å føle "smerten" på kroppen. Samt at når "smerten" blir for ille, så tyr man til "unnskyldninger" for å "slippe unna".

Mye handler jo om hvordan man tenker. Og hvordan hjernen også påvirker kroppen.
Men å endre hvordan man tenker er ikke umulig, det også er en treningssak og en prioriteringssak.
Selvfølgelig ikke enkelt.
Og det kan på mange måter være langt verre å endre på noe slikt som matvaner enn å slutte helt å røyke.
Fordi mange overvektige som har hatt et "avhengighetsforhold" eller et spiseproblem som overspising/bullimi/anoreksi må forholde seg til mat resten av livet på en måte en tørrlagt alkoholiker slipper.
Man må jo ha mat for å leve.
Og derfor så er det ofte en livslang jobb som aldri tar slutt.
Men den blir lettere med tiden for de fleste heldigvis.

(mann 51 år fra Oslo) lø. 29 sep. 2012 19:26 Privat melding

Minney, hvis du er uenig med artikkelen, må du ta det med de som har skrevet den.

Jeg er ingen ekspert, men jeg likestiller ikke en fitnesinstruktørs opplevelser med kunnskapen til de som faktisk forsker på området.

Skjult ID med pseudonym cicero lø. 29 sep. 2012 21:35

Synes Minney har veldig gode bidrag til denne diskusjonen og setter pris på å lese det hun skriver. For det er vel det vi gjør her på dette diskusjonsforumet? Diskuterer ting?

Skjult ID med pseudonym . lø. 29 sep. 2012 21:37

Ja, Minney er en utrolig flott bidragsyter, både her i denne tråden og i andre tråder. All ære til henne! :-)

Skjult ID med pseudonym taco sø. 30 sep. 2012 13:39

For enkelte er åpenbart blind tillit til forskning en trygg og grei tilnærmning til de fleste problemstillinger, men det blir for lettvint å avfeie alle argumenter og synspunkter knyttet til et tema som fedme med å henvise til forskning.

Det er også interessant at en og samme problemstilling kan komme ut med nokså forskjellig utfall i avhengig av hvem som forsker på området, valg av vinkling, setting av kriterier osv. Med andre ord, der er paradoksalt nok en faktor av subjektivitet i objektiv forskning.

Å ta inn uavhengige fageksperters erfaringer og se disse i lys av resultater av seriøs forskning kan være en god vei til å danne seg et helhetlig bilde. Det fordrer selvfølgelig at man har tillit til sin egen evne til å sortere i mer eller mindre komplisert materie.

Hvis man derimot ikke makter/gidder å tenke selv så kan man heller passivt lene seg mot forskningen.