Alle innlegg Sukkerforum

Består verden av griskhet?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Viggo ma. 26 nov. 2012 01:28

I Dagblad-kommentarfeltet ser man alltid folk som klager over norsk prisnivå. De stemmer gjerne FRP, og liker ikke å betale 80kr for en pils. De hadde helst sett at de selv beholdt sin lønn, mens alle andre tjente mindre.

Nå i det siste har landets næringstopper gått ut med sine meninger. Norsk lønnsnivå må ned! Hvis nordmenn går ned i lønn, så vil firmaets lønnsutgift gå ned, de kan selge flere varer, og lederne kan ta et større utbytte.

Klimaforandringer kan bli et problem, eller det kan ikke bli et problem. Mange velger å tro at det ikke vil bli et problem; på den måten kan vår generasjon fortsette med vårt høye og bekymringsløse forbruk. Hvis det viser seg at klimaforskerne hadde rett, og våre barnebarn arver et dårlig klima, med medfølgende ressursmangler..så kan vi bare si at vi ikke visste bedre.

Vi har sykehuskø og dårlige aldershjem, selvfølgelig må vi bruke mere oljepenger! Til tross for at olje-verdiene i sin helhet blir tatt opp på et historisk blunk (60-100år), så vil vi ha mer av de pengene. De forrige og de neste generasjonene får bare leve med at det var vi som fikk jackpotten.

Så, hva er ditt syn på griskhet? Tenker du noe på de andre i samfunnet, eller på den neste generasjon?

Dette er altså ikke ment som et sinna-innlegg, men heller noen tanker rundt litt av våre krav og ønsker. :-)

Skjult ID med pseudonym Herren ma. 26 nov. 2012 01:45

Kudos for å ta opp et slikt tema 01:28 Viggo. Er litt for trøtt til å svare, hehe.

Skjult ID med pseudonym willock ma. 26 nov. 2012 01:54

Ja så klart. Det materielle statusjaget får vi inn med t skei og da skapes det griskhet. Vi forbinder penger med noe som er svært viktig å ha. en som har økonomisk suksess blir forbundet med en som har oppnådd noe viktig og dit vil vi alle. Har du ikke penger, har du lav status og er mindre verdig i manges øyne. Relasjonen mellom folk er dessverre ikke like viktig som det å pleie egoet.

Så vi glemmer å ta vare på dette livet vi har fått og kaster det bort på bekymringer vi har skapt selv.

(mann 39 år fra Vestfold) ma. 26 nov. 2012 02:07 Privat melding

Så lenge det finnes arbeidsføre folk på trygd er det helt borti natta at vi ikke skal rydde opp i sykehuskøer, aldershjem, usikre veier, osv. Myndighetene prakker på oss at slik opprydding ville kostet samfunnet store beløp vi måtte ha tatt fra oljefondet, og bruk av oljepenger vil medføre at økonomien rakner. Vel, faktum er at det norske statsbudsjettet har så høyt overskudd at alle privatpersoner kunne sluttet å betale skatt, og budsjettet ville likevel gått med overskudd. Og som jeg startet med, vi har folk på trygd. Sett dem i arbeid! Trygdebudsjettet alene ville nesten vært nok til å dekke - hvis man tar høyde for reduserte trygdeutbetalinger, reduserte kostnader til administrasjon av trygdeutbetalinger, reduserte kostnader til trygd fordi folk som sitter i kø for en eller annen behandling plutselig ikke trenger å sitte i kø og motta trygd lenger.

Dessverre tror jeg FrP vil være de eneste som vil tørre å gå inn for noe slikt. Etter at de har blitt pepret en 10-15 års tid for dette, vil de andre partiene følge etter. Vi vil da ende opp med at det ansettes en haug med byråkrater for å administrere prosjektet slik at det aldri oppnår resultater. Men vi får i alle fall redusert budsjettoverskuddet noe i fremtiden.

Skjult ID med pseudonym Viggo ma. 26 nov. 2012 02:19

@pgmp

Det er litt interessant at du nevner Frp.

Frp er de som lengst har tvilt på menneskeskapt klimaforandringer, og Frp er de som vil bruke mest oljepenger.

Det er strengt tatt Frp de som legger mest til rette for skattekutt til næringstoppene også, men det er en mer sammensatt problemstilling, så den kan vi ta senere.

Men hva er dine tanker rundt klimaforandringer og bruk av oljepenger, da i sammenheng med tidligere og senere generasjoner? Hvorfor er det spesielt vår generasjon som skal nyte så godt av disse godene?

Skjult ID med pseudonym Lowry ma. 26 nov. 2012 08:08

Griskhet er den beste måten å bruke andre på.
Griskhet avgjør, som vi så med eksemplet Vollvik i en annen tråd igår.
Han ble brukt av andre så lenge han hadde status etc han kunne kjøpe andres vennskap med, og ble kastet når ikke kunne kjøpe venner lenger.
Slike vennskap er falske/uekte, og de som lever og bruker eller blir brukt på denne måten er nok egentlig veldig ensomme i livet sitt, og lever sikkert på livsløgner.
(Det eneste ekte der er griskheten.)

Folk kan brukes, og jeg vil bruke byttedyr seksuelt, og kaste dem, det er mest det jeg vil bruke andre til.

(mann 39 år fra Vestfold) ma. 26 nov. 2012 11:11 Privat melding

@Viggo
Som jeg skrev, dette ordnes UTEN å bruke oljepenger. Dermed blir ditt spørsmål om bruk av oljepenger ganske irrelevant. (Forteller vel egentlig at du ikke leste det jeg skrev før du kommenterte.)

Å redusere helsekøene tror jeg ingen vil trekke frem som miljøskadelig. Dog ser jeg jo at det finnes argumenter som kan gå i den retning. Menneskeskapte miljøproblemer vil skalere ganske proporsjonalt med antall mennesker. Helsekøer vil jeg tro er en brems for folketallet, og slik sett en begrensende faktor for menneskeskapt klimapåvirkning. Tregt helsevesen er altså det beste miljøtiltaket våre myndigheter noen gang har gjennomført. Tenk hvordan verden ville vært om kineserne hadde samme helsevesen som oss!

Så lenge det finnes næringsinteresser og dertil myndigheter som tjener på fossil energi kommer alltid myndigheter til å være handlingslammet i forhold til miljøtiltak på dette området.

Når det gjelder global oppvarming som man ofte tenker på når man snakker klima, tror jeg den menneskeskapte påvirkningen av denne er minimal. Jeg er av den tro at istiden ikke tok slutt pga bilkjøring. Man sier at den globale oppvarmingen vil medføre økte havnivåer. Byer vil drukne. Dyrkbar jord forsvinne. Alt pga våre CO2-utslipp. CO2 er den minst skadelige av alle miljøgiftene som slippes ut. Det er ikke engang en gift. Likevel er det den som får mest oppmerksomhet.
Hva spiller det for rolle om byene kommer under vann om luftforurensningen gjør at vi ikke kan puste før det skjer? Byer har druknet før, sies det, uten at en dråpe olje har blitt brent og folk har over generasjoner klart å tilpasse seg. Hvis man sier at et hus har levetid på 100år, bør man i løpet av et par gjenoppbygninger har forstått om det bør bygges et annet sted neste gang.

Poenget mitt er at vi må få fokus på den forurensningen som faktisk tar livet av oss. Hva som skjer etter det er lite interessant før det første er løst.

Og målt i skattekutt, siden du trekker frem en slik sak - må man også være korrekt. FrP er det partiet som har foreslått minst skattekutt av de som har foreslått skattekutt. De er dermed ikke i kategorien "mest" slik du skriver.

For ordens skyld. Jeg stemmer ikke Frp, men forholder meg til sak og ikke fordommer når jeg snakker om noen, uansett om jeg er enig eller ikke.

Skjult ID med pseudonym CarpeDiem ma. 26 nov. 2012 16:25

Alle synes å glemme åt det viktigste i livet, kjærligheten, er gratis. Det at den mangler helt merker en i disse juletider. Så nylig en annonse der en enke ville betale for å kunne bli del av et juleselskap.. Det høres tragisk ut å være så alene.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 26 nov. 2012 23:09

Er kjærlighet det viktigste i livet?
Det beste med jula har, så lenge jeg kan huske, vært å gå tur med hunden på julaften når alt er stille. Nå gjør jeg ikke noe annet enn å gå tur med hunden hele julaften, enda jeg ikke har hund å gå tur med lenger. Det er årets deiligste kveld ute!

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 27 nov. 2012 00:32

Nå var Professor Hans Rosling på tv og sa mye av det jeg skrev tidligere i dag om klima.
Jeg hadde ikke ventet at noen skulle få slippe til i media og si noe slikt.

Hans er en svært reflektert mann som jeg har stor respekt for. Sist jeg hørte fra ham i media presenterte han resultatene av en vitenskaplig undersøkelse som viste at professorene på Karolinska har langt høyere kunnskap om Hans' fagfelt enn studentene. Og at sjimpanser overgår disse professorenes kunnskaper med god margin.

Skjult ID med pseudonym Pilosop ti. 27 nov. 2012 23:06

Jeg lurer på noe.

Du skriver: "I Dagblad-kommentarfeltet ser man alltid folk som klager over norsk prisnivå." Mener du at folk også klager over prisnivået i artikler som for eksempel handler om fotball og drap?

Du skriver: "De stemmer gjerne FRP, og liker ikke å betale 80kr for en pils." Mener du at alle som klager over prisnivået, klager først og fremst over ølprisene? Mener du at alle FrP-ere som klager over prisnivået bare klager over ølprisene? Eller mener du at kun de FrP-velgerne som drikker pils, klager over prisnivået på ølen? Mener du at sikkerheten i stemmelokalene svikter, siden du vet hva folk flest stemmer?

Min oppfordring til deg er at det ofte er mer nyttig å fortelle hva du selv mener er en bedre poltikk, så tar jeg det som en selvfølge at du er politisk engasjert og prøver å forbedre situasjonen.

Du skriver også: "Vi har sykehuskø og dårlige aldershjem, selvfølgelig må vi bruke mere oljepenger!"
For det første trodde jeg vi hadde for få sykehus, så om det er sykehuskø er dette bra for kommende generasjoner. Så lurer jeg videre på om du mener å bruke mer oljepenger i seg selv skaper for eksempel bedre aldershjem? Foretrekker du da å legge pengene i en sekk utenfor hvert aldershjem og håpe at de som er der bruker disse fornuftig og har rett kompetanse?

Penger i seg selv gjør ingenting. Man må vite hvor de bør brukes - eller forvaltes. Har du et litt mer beskrivende forslag på hva de skal brukes til?

Samtidig gir du meg et inntrykk av at FrP-ere er en gjeng som vil ha mer penger selv, mens andre gjerne kan få mindre. Siden du ikke er sånn - eller gir uttrykk for at du ikke er sånn - antar jeg at du er en av de som tjener minst her i landet og at du blir glad om andre tjener mer enn deg. Jeg antar også at du gir bort deler av lønna di til de som jobber frivillig for aldershjemmene?

Når du videre snakker om klimaendringene, syns jeg det er lite voksent av deg å tro at nye generasjoner ikke lærer av tidligere generasjoner. Hva har du selv konkret gjort for at ungdommer og barn i dag skal oppføre seg annerledes enn deg, hvis du mener at du selv har et høyt og bekymringsløst forbruk? Vil løsningen her også være å bruke mer oljepenger og øke forbruker ytterligere?

Jeg føler du er unøyaktig, tiltaksløs og at du foretrekker at andre løser dine problemer.

Jeg oppdager ofte hvor utydelige vi nordmenn er på å kommunisere og at vi sjelden bidrar med noe som helst annet enn svada.

Skjult ID med pseudonym Operert ti. 27 nov. 2012 23:37

@viggo:
Hadde vi satset på sykehus og fått folk raskere tilbake i jobb, så hadde staten Norge spart MYE penger.
I mitt tilfelle så hadde jeg for 3 år siden kostet staten ca.200-300 tusen hvis ikke det hadde vært for forsikringen jeg har gjennom jobben. I tillegg til de pengene, så hadde jeg måttet gå på sterke smertestillende piller i ca.6-8 mnd før operasjonen og de fleste som tar slike piller vet at det kan få konsekvenser.
Alt for en enkel operasjon som kostet ca.42000 kr og som tok 45 min.

Når jeg skulle ta MR, så fikk jeg time 6 uker etter henvisningen. Når jeg spurte om det ikke var noen måte å få time raskere på, så svarte de med at "Joda, vi har mange ledige timer denne uken. Men da må du betale 1900 kr selv."
Husk at det er DETTE helsevesenet vi "klager" på. Mye er veldig bra i dette landet, men det betyr ikke at ting kan bli mye bedre.
PS! Nå var ikke jeg "alvorlig" syk. Lå ikke for døden. Men det var 1 eksempel av mange.