Alle innlegg Sukkerforum

Den Store SlankeTråden II - Fy-mat

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym ned i vekt ma. 7 jan. 21:51

Ja, jeg foreslår at vi snakker først om matvarer vi klarer oss foruten.

Altså, hva er kroppens fiende NR 1 og i hvilke matvarer finnes den?

Skjult ID med pseudonym silaerec ma. 7 jan. 21:54

Rakfisk fiende nr 1. Finnes i mye.

Skjult ID ma. 7 jan. 21:56

Hvetemel

(mann 33 år fra Oslo) ma. 7 jan. 21:59 Privat melding

- Pose mat alla Toro poser o.l - Inneholder mye salt og fett som ikke er bra for kroppen
- Fast-food (Pizza, burgere, kebab o.l)
- lavkarbo trenden hvor man erstatter karbo med fett (mettet fett). Dette trenger ikke nødvendigvis gjør deg fet, men kolesterolet vil øke samt som tette blodårer og hjerteproblemer kan oppstå.
- Ferdigmat man kjøper for å så varme i micro. Inneholder mye salt og fett.
- Aspartam, som man finner i såkalt "diet" produkter. Cola light, fanta zero etc etc. Aspartam gjør deg ikke fet direkte, men søtsmaken fører til større appetitt noe som igjen fører til overspising.

Kommer ikke på noe mer i farta akkurat nå

(mann 47 år fra Oslo) ma. 7 jan. 22:04 Privat melding

En gang for lenge siden var jeg i Minsk i Hviterussland og en kar fra Kirgisistan hadde med en spesialitet fra sitt land, - Gjæret hestemelk... Veldig sterk alkoholstyrke og en smak som på sitt beste må kalles... Ubeskrivelig!

Skal man dømme etter hvor raskt kroppen støtte denne hestemelken ut og opp igjen, så må jeg nok konkludere med at det er kroppens fiende nummer 1.

Blir jeg budt det igjen takker jeg høflig nei. Det er en matvare jeg kan klare meg foruten, og jeg antar ut fra alkoholinnholdet at den er fetende, så å avstå fra det gjør meg forhåpentlgvis slankere. :-)

Skjult ID med pseudonym ned i vekt ma. 7 jan. 22:07

Feil, feil, fei :)

Jeg er nesten redd å si det men det verste vi putter i oss er SUKKER. Djevelen finnes i nesten alt v spiser.

Hvetemelet er nr 2 på lista.

(mann 33 år fra Oslo) ma. 7 jan. 22:08 Privat melding

Sukker og hvetemel ser jeg ikke på som ett stort problem.

Det er ikke produktene i seg selv som er problemet, men mengden man inntar.

Skjult ID med pseudonym ned i vekt ma. 7 jan. 22:12

Det her KUMYS, @Tenker1914. Har smakt og er ikke enig med deg. Kumelk dermed er usund for en voksen en.

Skjult ID ma. 7 jan. 22:17

Hvetemel blir som lim i tarmene. Ikke rart mange blir sjuke av driten

Skjult ID med pseudonym ned i vekt ma. 7 jan. 22:20

Ja,@ 22:17, men vi eter oss syke og tykke på den.

Skjult ID med pseudonym ned i vekt ma. 7 jan. 22:23

@Calabria, vi snakker ikke kryddermål her, nei.

Skjult ID med pseudonym sweet ma. 7 jan. 22:30

@ned i vekt: hvetemel blir jo omgjort til sukker(glukose) i kroppen..:) men fysj til sukker!

Greit nok, sukker har ingen næringsstoffer whatssoever, og trigger hjelper kun på belønnelsessystemet i hode og døyver lipidene som skal fortelle oss når nok er nok...men i bunn og grunn blir alle karbohydrater i kroppen til glukose, som trigger insulinet som er fettlagrende og dermed blir vi fete.

Likevel, hvetemel, sukker og TRANSfett er verstingene!

og alle som sier de ikke lider av sukker, dere er alle fanget i sukkerets jernhånd! muahahaha

(mann 47 år fra Oslo) ma. 7 jan. 22:36 Privat melding

@ned i vekt

Ja, smaken er som... Fint du likte det. Men kand du forelle meg uinnvidde... Hva betyr KUMYS? Forkortelse for noe?

Skjult ID med pseudonym ned i vekt ma. 7 jan. 22:42

akkurat, @sweet, hvetemel blir til sukker og sukker blir til fett. Fint at du nevner TRANSfett. FY som f...

@Calabria skriver om ASPARTAN, også noe vi bør ligge langt U N N A.

Skjult ID med pseudonym sweet ma. 7 jan. 22:52

-lesestoff til de som tør lese https://dl.dropbox.com/u/16216298/Har%20vi%20fått%20feil%20kostholdsråd.pdf

Skjult ID med pseudonym littsprek ma. 7 jan. 23:14

@Calabria
Du skriver: "lavkarbo trenden hvor man erstatter karbo med fett (mettet fett). Dette trenger ikke nødvendigvis gjør deg fet, men kolesterolet vil øke samt som tette blodårer og hjerteproblemer kan oppstå."

Dette er i beste fall misvisende. Nyere forskning viser at mettet fett har fått ufortjent mye pepper opp gjennom årene. Kroppen trenger faktisk mettet fett, MEN det er i begrensede mengder, de fleste får i seg mer enn nok. Det man derimot heller bør prøve å fjerne fra kosten er industrielt bearbeidede fettsyrer, spesielt transfett, men også omega-6 fett. I et typisk vestlig kosthold får man i seg en altfor stor andel omega 6 fett i forhold til omega 3. Dette øker betendelsestilstanden i kroppen, er med på å føre til avleiringer i blodårer og i ytterste konsekvens hjerteinfarkt.

Mettet fett øker både det gode- (HDL) og dårlige (LDL) kolesterolet, mens omega 6 bare øker det dårlige...

Når det gjelder slanking bør man ha et sammensatt kosthold, der fett er en del av næringsinntaket og så bør man spise minst mulig av raske karbohydrater med mindre det er under og rett etter fysisk aktivitet der man har tømt hele eller deler at glykogenlagrene i musklene og vil fylle disse igjen. Hvis disse allerede er fulle vil insulinet stige og føre til at en del av de overflødige karbohydratene blir lagret som fett.

Hvis man vil redusere kalorimengden, men fortsatt spise seg mett øker man grønsaksmengden så får man i seg masse fiber i tillegg til viktige vitaminer og mineraler.

Skjult ID med pseudonym sweet ma. 7 jan. 23:19

savner en `like`knapp! Liker innlegg @Littsprek

(mann 35 år fra Sør-Trøndelag) ti. 8 jan. 00:29 Privat melding

"- Aspartam, som man finner i såkalt "diet" produkter. Cola light, fanta zero etc etc. Aspartam gjør deg ikke fet direkte, men søtsmaken fører til større appetitt noe som igjen fører til overspising."

Det er ingen belegg for å påstå at aspartam gir økt appetitt, eller at økt appetitt fører til overspising.

Skjult ID med pseudonym sweet ti. 8 jan. 00:44

-definitivt noe rart som skjer med meg når drikker light drikke hvertfall.. er som om søtsmaken gjør man får lyst på mer.. måtte slutte å drikke, ble skeptisk. Får rivet i halsen fra farris og whisky istedet nå... hehe

Skjult ID med pseudonym littsprek ti. 8 jan. 01:04

Alternativ til ris og potet kan for eksempel være brokkoli og blomkål hvis man vil ha "0" kcal. Ellers kan man for eksempel lage "potetmos" av rotgrønnsaker som også blir kalorifattig.

Skjult ID med pseudonym sweet ti. 8 jan. 01:06

blomkålris(raspet dampet blomkål), pastinakk, jordskokk, eller magic ris/nudler av konjakrot..

Skjult ID med pseudonym sweet ti. 8 jan. 01:11

rimi selger ´norges bakeri´- brød med særs lite karbs( 6,7%) btw...

(mann 35 år fra Sør-Trøndelag) ti. 8 jan. 01:14 Privat melding

"-lesestoff til de som tør lese https://dl.dropbox.com/u/16216298/Har%20vi%20fått%20feil%20kostholdsråd.pdf"

Bare noen kommentarer for å nyansere litt:

"En rekke fremtredende eksperter går nå nemlig ut og anbefaler et betydelig kutt i inntaket
av karbohydrater – spesielt raffinerte karbohydrater som sukker og stivelsesholdige matvarer
med høy glykemisk indeks, og en økning i inntaket av fett"

Raffinerte karbohydrater har aldri vært en del av statens kostholdsråd, så det er litt utydelig hva forfatteren mener her. Karbohydrat-mengden har også variert fra utgave til utgave; Dette skyldes at rådene forandres i takt med at samfunnet forandres. Hverken vårt aktivitetsnivå eller vår tilgang til mat har vært lik i alle tider.Det ville vært meningsløst å anbefalt pasjonsfrukt, kiwi, pistasjnøtter og kokosolje i 1950. Poteten har derfor hatt en sentral rolle.

"Man har drevet og mast om fettfattig kost i 30 år, og så viser det seg å være helt feil. Det finnes ikke noen påvist sammenheng mellom mettet fett og hjerte- og karsykdommer"

Det finnes mange studier som viser sammenheng mellom mettet fett og hjerte og karsykdommer. Det er ikke sikkert studiene er gode, men de er der.

"Dette høye insulinnivået blir en sterk biokjemisk kraft som betyr at inntak av kalorier i form av raffinerte karbohydrater i stor grad bidrar til at det lagres fett på kroppen (særlig rundt magen).
Kalorier fra fett gir ingen økning i nivået av fettakkumuleringshormonet insulin, og
det er derfor grunn til å anta at det i vesentlig mindre grad enn karbohydrater fører til fettlagring (og overvekt og fedme"

Vel, det som påstås er feil. Man må ha et kalorioverskudd for å kunne lagre fett, uavhengig av insulin-nivå. Man må ha et kaloriunderskudd for at kroppens fett-mengde skal reduseres (hvis vi ser bort i fra nedbryting av muskulatur).

Men sånn ellers så har lavkarbo mye for seg. Det er bare så synd at debatten har blitt så forferdelig polarisert.

Skjult ID med pseudonym Tingeling ti. 8 jan. 01:16

*Ikke at jeg skal kaste meg med på denne slanketråden, så egentlig burde (?!?) jeg vel holde meningen min for meg selv...men er det ikke hyggeligere, mer motiverende, mer inspirerende og enklere å forholde seg til mat som er kroppens venner...enn FY-mat og fiender? Sånn fokus-ish, mener jeg. :-)*

Skjult ID med pseudonym Z ti. 8 jan. 01:20

Enig med Tingeling.

Tror det er sunnere å tenke på mat som medisin og kos enn å tenke på mat som fy mat og sunn mat.

Men det virker som om det er mange som kan masse om mat og helse her - og det er jo flott!
Jeg vil gjerne spise sunnere! Helse er min kjepphest, og ønsker en stadig mer sunn, frisk og vital kropp.
Men jeg synes det er vanskelig å sette sammen et virkelig sunt, godt og næringsrikt kosthold for meg i lengden.
Jeg blir LEI, jeg! Og årsaken til at jeg blir lei, er nok manglende kunnskap om GOD, sunn mat!

Så om noen vil dele en dag eller en uke mht hva dere spiser for å ha en god, sunn og behagelig sunn dag:
DEL GJERNE! :-)

Skjult ID med pseudonym Donkey! ti. 8 jan. 01:32

Gråstein. Finnes i nesten all mat i mindre og større mengder. Verst i store mengder da det lett kan føre til død.

Skjult ID med pseudonym sweet ti. 8 jan. 01:40

@hdv : smaker ut som vanlig kjøpe brød. sånn halvgrov type. ikke så grov som ingers, men heller ikke svampete som de man lager selv. fant bilde på nett http://bloggfiler.no/lifesperfect.blogg.no/images/1460581-12-1349380025186.jpg

Skjult ID med pseudonym ned i vekt ti. 8 jan. 02:04

@HDV, alternativ er knekkebrød og flattbød bakt på rugmel : Ryvita g Rugsprø. Kjempe godt og mye sunnere enn brød med hvetemel.

Og følg de gode råd fra @sweet ang. grønnsaker som alternativ til poteter og ris.

Vi skal "prate" mye mer om riktik kothold litt senere. Så følg med :)

Det kommer etterhvert tråder om frokoster, mellom-måltider,middager osv hvor vi skal fokusere mer på oppskrifter.

Jeg tenker også fortelle min egen historie om endring av livsstilen som begynte for noen år siden og resulterte i stor vekttap.

(kvinne 32 år fra Buskerud) ti. 8 jan. 03:29 Privat melding

Sukker, uten tvil.

(mann 35 år fra Sør-Trøndelag) ti. 8 jan. 03:44 Privat melding

Jeg spiser knallbra til frokost, lunch, og kvelds..men hallo..jeg er jo så sulten når jeg kommer fra jobb!..så da blir det pizza..eller maks fjordland.

Skjult ID ti. 8 jan. 03:49

Mye bedre å spise knallbra ettermiddagsmat, formiddagsmat og blønch..men hallo..jeg er jo så sulten før jeg skal på jobb!..så da blir det kebab..eller min fjellvik.

(kvinne 32 år fra Buskerud) ti. 8 jan. 03:52 Privat melding

Egg und baconz til frokost, fläskfilet med brokkoli/rosenkål/blomkål/sopp til middag (gjerne i stekepanne med en boks rømme og en shitload karri..omnom). Omelett eller kavli-ost til kvelds ved behov.

Skjult ID med pseudonym Bisken ti. 8 jan. 04:06

Min kost:

Frokost: Knekkebrød med tunfisk, makrell, eller peanøttsmør + 0.5l melk
Lunch : Kjøtt/fisk med grønnsaker og potet/ris.
Middag: Pizza / fjordland
Kvelds: Kylling med ris og grønnsaker.
Sein kveld: cottage cheese og jordbærsyltetøy.

Skjult ID med pseudonym sweet ti. 8 jan. 04:11

jeg spiser kanskje tre gng om dagen... jeg får ikke blodsukkerfall pga av maten, som gjør jeg blir sulten

Skjult ID med pseudonym WOW ti. 8 jan. 07:12

Kroppens fiende nummer en er kun ditt eget hode!

Skjult ID ti. 8 jan. 08:08

Typiskt mennesker å skyve fra seg ansvaret til ting som ikke kan forsvare seg. Selvkontroll er en dyd som nærmest er glemt blandt vanlige folk, som WOW sier så sitter alt i ditt hode.

Gir du en ape en pistol og han skyter noen så er det ikke apens sin skyld...

Skjult ID med pseudonym littsprek ti. 8 jan. 13:38

Denne videoen spesielt, men også de andre episodene anbefales for å forstå hvordan sukker påvirker kroppen:

http://www.youtube.com/watch?v=Yo3TRbkIrow

Skjult ID med pseudonym Z ti. 8 jan. 16:00

WOW
Er du ikke oppdatert på nyere forskning? Det er faktisk hormonene som er den tykkfalnes største fiende :-)

Skjult ID med pseudonym lusa ti. 8 jan. 16:10

Jøss. Kan ikke du linke til noe av denne forskningen?

Mener jeg leste en rapport på dette bare for få dager siden som var veldig usikkerhetspreget og med forbehold om tilleggsfaktorer.

Skjult ID med pseudonym Z ti. 8 jan. 16:19

Jeg så et britisk program på STV2 i forgårs, der temaet var nettopp: Hvorfor klarer ikke store mennesker å la være å spise? Hvorfor har de ikke viljestyrke til å bare kutte ut så lenge de vet oppskriften? De så på sult, søtsug, heving og senking av blodsukker hos overvektige og hos slanke med mer - og de målte altså dette ene hormonet som de nå har funnet frem til skal ha påvirkning på vekt hos en del mennesker. Det som var helt klart, var at mennesker med ulik kroppsstørrelse reagerer ulikt både på sult, metthet og grad av høyt/lavt blodsukker. Målet til dnene gruppen forskere er at det om 5-10 år skal eksistere medikamenter som vil påvirke dette hormonet. Programmet varte i ca en time der dette var eneste tema, og det var interessant å se at noen tar vekt seriøst uten verken fordommer eller bastante meninger og holdeninger overfor denne nye "epidemien" som den vestlige verden er utsatt for - bl.a. fordi matvanene våre har endret seg så dramatisk i forhold til hvor kroppene våre hører til rent historisk i tid.

Men jeg har ikke noen link. Den må man evt. lete etter selv.....

Skjult ID med pseudonym lusa ti. 8 jan. 16:27

Vel.. Leptin heter dette hormonet de fokuserte på. Det er ikke egentlig noen ny oppdagelse - og selv om det sees på som en veldig viktig nøkkel til dette med overvekt og fedme, er det ingen fullstendig forklaring.

Skjult ID med pseudonym Z ti. 8 jan. 16:33

Jeg vet ikke om det er Leptin de snakker om jeg, Lusa. Mulig :-)
Poenget mitt var bare at viljestyrke for en person er noe annet enn viljestyrke for en annen person.

Skjult ID med pseudonym littsprek ti. 8 jan. 18:19

@lusa og Z: Et øyeblikk trodde jeg dere diskuterte linken jeg la ut, den omhandler akkurat det samme.

Viljestyrke har selvfølgelig en betydning hvis man skal slanke seg, man kan fint slanke seg på grandis og cola hvis man vil, poenget er at over tid vil det sannsynligvis ikke funke. Så blir det også feil hvis man bruker det som unnskyldning at hormoner styrer alt, man har alltid et valg om hva man spiser og hvor aktiv man er. Likevel er det nesten forbløffende hvor utbredt dårlig mat er, se bare på bensinstasjoner, de har typisk lite sunn mat og en hel del fra helt passe til usunn mat. Dette blir naturlig nok som høna og egget, de gidder ikke å tilby noe som ikke blir solgt...

En serie på YouTube omhandler fedme i USA kan anbefales, jeg skal ikke påstå at dette er den hele og fulle sannhet, men at den omtaler en stor del av årsakene til at mange går opp i vekt er jeg overbevist om.

Episode 1: http://www.youtube.com/watch?v=h0zD1gj0pXk
Episode 2: http://www.youtube.com/watch?v=h0zD1gj0pXk
Episode 3: http://www.youtube.com/watch?v=Yo3TRbkIrow
Episode 4: http://www.youtube.com/watch?v=Xn1cI8FNU6M
Episode 5: http://www.youtube.com/watch?v=Of-qvDprr0w
Episode 6: http://www.youtube.com/watch?v=N0WdRhau_No
Episode 7: http://www.youtube.com/watch?v=CWnbMnnLo5w

Skjult ID med pseudonym lusa ti. 8 jan. 18:31

littsprek) - ti. 8 jan. 18:19

Jeg er egentlig usedvanlig lite interessert i slanking og vektreduksjon. Det gjelder både personlig og profesjonelt. Jeg holder meg bare oppdatert på forskningen som gjøres - fordi jeg har mulighet til det :)

Skjult ID med pseudonym Z ti. 8 jan. 18:33

Helt greit det, lusa. Men nå er dette en tråd om slanking og vektreduksjon. Så om du ikke er interessert......? :-)

Skjult ID med pseudonym lusa ti. 8 jan. 18:37

Z) - ti. 8 jan. 18:33

...så er jeg likevel i stand til å bidra med informasjon. Jeg oppdaterer meg tross alt på disse tingene rett fra de virkelige kildene.

Skjult ID med pseudonym littsprek ti. 8 jan. 18:47

@lusa, det er jo helt greit det, jeg har lite personlig nytte av dette også, men jeg tror det er mye informasjon som "mannen i gata" ikke vet eller tenker over i det daglige liv med tusenvis valg hver dag.

Så er jeg forbløffet over at slankediskusjoner generelt ofte blir så ekstremt polarisert og ofte ender med skittkasting begge veier. Jeg er overbevist om at det er en rekke faktorer som bidrar til overvekt i befolkningen og at verden ikke er sort-hvit her heller...

Skjult ID med pseudonym lusa ti. 8 jan. 19:02

littsprek) - ti. 8 jan. 18:47

Det har du absolutt helt rett i.
Men dette er også felt som det forskes mye på, og da er det ikke så lett for folk flest å klare å oppdatere seg på det siste hele tiden. I tillegg blir mye av informasjonen som kommer ut til folk formet av mediene som formidler dem. Det fører til at folk flest ofte får et litt skjevt bilde av det som egentlig er realitetene. I tillegg har man jo mengdene med betalt forskning der det søkes å få bestemte vinklinger frem, ettersom dette kan komme enkelte bedrifter/virksomheter/miljøer til gode.

Hvis du tenker på slankediskusjoner her inne på forumet, så er jeg ikke så overrasket over hvordan de ender. Det diskuteres mer eller mindre seriøst av ulike brukere, folk har forskjellig personlig utgangspunkt for å engasjere seg, set er sårt og vanskelig for mange og mange har trykket ulikedietter eller vektreduksjonsstrategier til sitt bryst og vet masse om disse men kanskje lite om andre dietter ol.. Sånt blir det krig av :)