Alle innlegg Sukkerforum

Fondsstråden

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 5 feb. 2013 03:19

Dette er tråden for investeringsråd. De som er interessert i å spare i (aksje)fond kan være interessert i å følge med her. Tråden er ment som informasjon, en slags tjeneste, og et slags opprør mot det tradisjonelle investeringsrådgivningen.

Vennligst la tråden forbli saklig. Finn deg en annen tråd om temaet for denne ikke er av interesse for deg.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 5 feb. 2013 03:20

Har dere noen gang tenkt over investeringsrådene som formidles til folk flest? Hva gjør disse personene som gir disse anbefalingene? Jeg er av den oppfatting at hvis noen gir en anbefaling som de selv ikke følger, er det antagelig ikke du som kunde som vil tjene på å følge anbefalingen. Hvis en aksjemegler hadde visst hva han gjorde ville han investert egen penger fremfor å velge et yrke hvor han ikke har lov til å handle aksjer selv. (De har lov, men underlagt så strenge restriksjoner at det i praksis ikke er interessant.)
I banken (og siterte i media) får man ofte høre at man bør investere i aksjefond og være langsiktig. Den gjennomgående tonen er at man alltid bør kjøpe fond, og selge først når man ikke har noe annet å leve av. Alle fond har sine oppganger og nedganger, og svært få fond har hva man kan kalle god avkastning over tid.

Det eneste man oppnår ved å være langsiktig i aksjer og fond er å gi storinvestorene bedre tid til å tilpasse seg markedsendringer. Til mer man har investert, til lenger tid trenger man for å tilpasse seg nye tider, og siden første-mann-til-mølla-prinsippet ofte gjelder, er det bare å juble for at man vet at enorme mengder småsparere kommer til å bli sistemann ved at de aldri tilpasser seg.

Kjapt om min investeringshistorikk: Jeg har hatt investeringer som (tildels hoved-)levebørd siden jeg fikk min 2. utbetaling av studielån for snart 15 år siden. I arbeidslivet har jeg arbeidet med IT, hodesaklig for finansbransjen. I en periode var kontorplassen min en del av meglerbordet i et aksjemeglerhus. Min investeringsfilosofi er å være med på oppturene, men ikke på nedturene. Det er viktigere å unngå nedturer enn å jakte de største oppturene. Dermed har jeg valgt en strategi med relativt lav risiko.

Så, til poenget med denne tråden. Jeg tenkte her å gi dere en mulighet til å følge med på hvordan jeg handler fond. Det blir litt varierende mellom aksje-, obligasjons-, og rentefond. Dere kommer fort til å oppdage at det her vil bli mer action enn noen annen fondsrådgiver. Fordelen med å handle i fond er at risikoen er relativ lav, selv om man skulle bomme.
Viktige faktorer ved valg av fondsforvalter:
- de bør ha et bredt utvalg av fond.
- de må ha vist at fondene kan gi en bra avkastning.
- de må ha rask responstid ved salg (Maks 40 timer fra salgsordre gis til fondet er solgt.)
- kjøp og salg (fondsbytte) kan ikke ha gebyr i prosent av handelen

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 5 feb. 2013 03:23

Basert på disse kriteriene (og noen fler) har jeg valgt Odin. Og jeg mener virkelig odinfond.no . Å handle odins fond igjennom nettmeglere som f.eks nordnet eller netfonds er ubrukelig da disse blir et forsinkende mellomledd. Odin har en enkel og grei portal hvor man kan logge inn med bankid og opprette konto og kjøpe, selge eller bytte fond. Og det er akkurat det med å bytte fond som er den essensielle funksjonen som vil bli brukt her. Når man gir beskjed i portalen om å bytte fond før kl 12, blir byttet utført ved børsens stenging samme dag. (Noen av fondene har frist på kl 15 og byttet blir utført ved stenging påfølgende dag.)

Status p.t. er at jeg har en konto hos odin med ca kr 407.800 stående i sparebank1 pengemarked. Dette er et rentefond som er omtrent likeverdig med en høyrentekonto i banken. Det runde beløpet kommer Planen fremover er at jeg vil holde denne tråden oppdatert med hva jeg foretar meg med denne kontoen. Siden odins frist er kl 12, vil oppdateringene komme litt før kl 12 de dagene jeg tenker å gjøre noe, slik at de som vil har en mulighet til å kunne gjøre bytter samtidig med meg.

NB: Jeg tar ikke ansvar for tap dere evt måtte få ved å følge denne tråden. Skulle det gå åt skogen får dere trøste dere med at jeg antagelig har større tap enn dere. Jeg har flere investeringskontoer som i stor grad vil være eksponert mot de samme markedene som kontoen dere følger.
Det beste stedet å følge fondsutviklingen er på morningstar.no -> fond
i dropdownmeny "alle selskaper" velg odin -> kort avkastning
Om jeg skulle få en stein i hode, eller på annet vis fordufte fra sukkers overflate, får dere følge med der. Om et fond faller tre dager på rad, er det helt feil sted å være investert.
Husk at bytte av fond går raskt hos Odin. Kjøp/salg går tregt. Risikoen reduseres betraktelig ved å kjøpe/selge pengemarkedsfond, og heller bytte mellom dette fondet og fondet du vil inn i / ut av.

Det runde beløpet på kontoen kommer av at jeg byttet fra odin europa smb og odin finland på fredag, da jeg ventet en nedtur. De fondene falt hhv 3,59% og 1,54% i dag, slik at timingen med å bytte på fredag var perfekt. Dette viser viktigheten av rask responstid hos fondsforvalter.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 5 feb. 2013 03:25

---- Nattens markedskommentar -----------
Jeg venter at de europeiske markedene vil fortsette ned i dag (tirsdag). Spørsmålet akkurat nå er om en gunstig inngang i aksjemarkedene igjen vil være ved stengetid i dag, og i så fall hvilket fond som ser mest lovende ut. USA var kraftig ned i går kveld. Asia følger etter i natt, men ikke i like stor grad. Så spørs det om europa vil vise tegn til at korreksjonen er over for denne gang, eller om det må flere dager til. Status litt før 12 vil avgjøre om noe bør gjøres.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 5 feb. 2013 03:45

En kjapp kommentar til de som mener investeringer bare er for rikinger: Jeg startet med kr 20.000 og mye eksperimentering. Da var risikoen mye høyere enn hva jeg tenker å vise i denne tråden. 10 år senere utgjorde børshandlingen 1,5-2mill pr dag (belånt). For at konseptet i denne tråden skal gi noe utbytte i forhold til innsatsen med å lese tråden bør nok investeringen være over 50.000.
Om planen er å leve av investeringen, med dette konseptet, bør investeringen være 1,5-2mill.

Skjult ID med pseudonym ewing ti. 5 feb. 2013 08:21

@pgmp

Hvorfor kommer du med denne tråden nå?
Den norske indeksen før børsåpning er 468.
(Dvs ca samme nivå som før finanskrisen startet for 5 år siden.)
Hvorfor laget du ikke en slik tråd da den var i området 200-300?
(Den var vel såvidt under 200 på bunn.)

For de som ender med å kjøpe nå, kan godt hende blir kjøpere før en ny børstopp og nedtur...

Og er ikke Odin rimelig passe for tiden?
Odin har visstnok hatt bedre tider.

Og du vet at det teknisk sett ikke er mulig å bytte fond?
Det er reelt sett å selge (og betale 28% skatt på fortjeneste, eller trekke ifra tapet på skatten), og så kjøpe, uten at beløpet går innom bankkontoen din.

Skjult ID med pseudonym Tommy ti. 5 feb. 2013 10:08

Mange kreative løsninger men fond for vanlige folk er bortkastet fordi man må ha MYE penger plassert inne der såfremt det er noe vits
Mitt råd til de som har opptil 25000,- de ikke har brukt for, i fond eller hvorsomhelst :
Invester i kone og barn er dine er de beste langsiktige investeringen du kan gjøre ;))

Kunne skrive mye om dette men lar være

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 5 feb. 2013 11:54

@ewing
At man nå er nær en tidligere topp øker risikoen, og øker viktigheten av å ikke følge de vanlige rådene om å kjøpe/beholde fond uansett markedssituasjon. Statistikken viser også at det er først nå nordmenn flest har begynt å kjøpe aksjefond. Dermed er det nå folk trenger å få opp øynene for at aksjefond ikke er noe man bør kjøpe og glemme. Man kan følge bankenes råd om å kjøpe, noen ganger. Denne tråden kommer til å trosse bankenes råd ved anbefalinger som "selg" eller "utsett kjøp".

Hvis du f.eks ser på et fond som odin Norge, er det opp 14,82% i snitt siste 10 år (anualisert). Det er ikke dårlig for et fond. Men en som har sittet med dette fondet i 10år kunne like gjerne satt pengene i banken for 5 år siden, for snittet siste 5 år er -3,82%, og dette tiltross for at siste år har gitt 19,84%. Altså, ved å hoppe ut og inn av fondet et par ganger i løpet av perioden ville avkastningen vært doblet. Og samme mønster ser man om man begynner å se innenfor hvert av årene, eller hver av månedene.

Skattefaktoren kan man ikke ta hensyn til her. Skatten vil komme ved årskiftet og være avhengig av fortjenesten man har hatt. Det ville blitt som å tenke at man ikke bør gå på jobben i år fordi man vil ende med å betale skatt av inntekten man får. De som ønsker å utsette skatten til et samlet realisasjonstidspunkt får opprette seg et holdingselskap.

@Tommy
Som jeg skrev, for at det skal gi noen mening å følge denne bør man investere minst 50.000. 25.000 går også, men vil gi mer bryderi enn det er verdt.

-----------
Dagens kommentar
Europa er opp. Jeg hadde ventet ned. Norden er ned, som forventet, men omsettingen er lav.. Dette er tegn på at korreksjonen ikke har tenkt å bli større i denne omgang. Jeg venter en større korreksjon enn den vi har sett til nå, og går derfor ikke inn i noen fond i dag.
Europa SMB falt veldig i går. En av fondets største investeringer, Astaldi var en sterk årsak til dette. Denne aksjen er videre ned i dag. Sannsynligheten for en snarlig motreaksjon i fondet er derfor liten.

Skjult ID med pseudonym frøken-o ti. 5 feb. 2013 18:26

Noen som litt utvidet kunnskap angående Grunnfondsbevis..har plassert sparepenger der. Minstebeløpet er 300 000.

Skjult ID ti. 5 feb. 2013 19:17

Et grunnfondsbevis er i bunn og grunn bare en aksje i en bank. Man kan kjøpe børsnoterte slike akkurat som vanlige aksjer, for beløp langt mindre enn 300K.

Å kjøpe et grunnfondsbevis for 300K er ikke spesielt lurt, med mindre man har minst 3 mill eller mer å investere. Lurere å fordele eggene i flere kurver.

Skjult ID ti. 5 feb. 2013 19:33

En enkel og ganske god strategi er:
Kjøp et rentefond og et billig (viktig) aksjefond helst indeksfond. Fordel 50-50. Eller 60% i renter. Bytt mellom fondene slik at du alltid har like mye penger i hver av de (eller 60-40). Da vil du selge aksjer når de har steget og er dyre, og kjøpe når de har falt og er "billige". Krever at du kan bytte fond kostnadsfritt.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 6 feb. 2013 11:54

Jeg føler fortsatt at en nedtur er nært forestående, og utsetter inngangen nok en gang.
Sverige er forøvrig det fondet som ser mest fornuftig ut i øyeblikket.

(mann 51 år fra Oslo) on. 6 feb. 2013 15:20 Privat melding

@pgmp, jeg er enig i at det kan komme en større eller mindre smell i løpet av overskuelig fremtid. Selv har jeg gått for høyrentekonto, en får jo 3,7% på de beste. Når du er såpass aktiv som du er, hvorfor bruker du ikke ETF-er ? Du får vel de for omtrent hvert tenkelig og utenkelig marked. Da får du jo kjøpt og solgt på minuttet.

@(Skjult ID ) - ti. 5 feb. 19:33. Det er opptil flere fond som gjør den rebalaneseringen for deg.

(kvinne 50 år fra Oslo) on. 6 feb. 2013 16:34 Privat melding

Skjult id : 19 17

Hvorfor er ikke Grunnfondsbevis lurt med mindre man kjøper for 3 mill?
Bankaksjer er jo ganske trygt, skal mye til for at banker går overende her til lands.Pengene ble plassert der for 4,5 år siden når Odin gikk nedover.

I tillegg har man jo Høyrentekonto og sparing i aksjefond hver måned fordelt på Norge, Norden og snart Europa.

Spørsmålet nå for min del er, betale ned mer på ett ikke alt for høyt boliglån eller spare til pensjon..

Skjult ID med pseudonym kit on. 6 feb. 2013 17:49

Frøken-O, bankaksjer er ikke sikre! Det er riktig at en bank i Norge neppe går overende, men det kan hende at banken tas over av staten og aksjonærene mister mesteparten eller all sin verdi i banken. Det skjedde i 1990 for DnB aksjonærene

Skjult ID med pseudonym ewing on. 6 feb. 2013 18:05

Så sats på DNB nå, fordi staten eier det meste der allerede?

Skjult ID on. 6 feb. 2013 18:06

Frøken-O: Det jeg mener er at man ikke bør investere mer en 10% av sin kapital i en enkeltaksje eller et grunnfondsbevis, men spre risikoen mer. Man trenger ikke å gå lengre tilbake enn 2008, for å se hvorfor. Grunnfondsbeviset kan bli mindre (= du taper penger) selv om banken ikke går over ende.

kit001: Ville ikke kjøpt allokerings/kombinasjonsfond. De har høye forvaltningshonorar. Mye billigere å gjøre jobben selv. Dessuten har du bedre kontroll.

19:17 / 19:33

Skjult ID on. 6 feb. 2013 18:17

Ser mange tror på en nedtur, ofte med grunnlag i at børsen har steget mye og nærmer seg All-time-high.

Historisk sett har imidlertid toppene vært omtrent på det dobbelte av forrige topp. Feks. Oslo børs toppet i år 2000 på ca. 220 "poeng", så falt den 60% til 2003, ca 100 "poeng". Så steg den til over 500, mer enn en dobling fra forrige topp på 220. Før den igjen falt ca 60% til under 200 i 2008.

Hvis historien gjenntar seg (som den ofte gjør, hvertfall på lang sikt) skal børsen opp mot 1000, før vi får et skikkelig nytt krakk. Korrekturer (ned 10-20%) på veien må man imidlertid regne med.

Skjult ID med pseudonym kit on. 6 feb. 2013 20:55

@Skjult ID - on. 6 feb. 18:06, det er forskjellige kostnadsstruktur på de, og mange er dyre. Jeg vet KLP har ett som ikke er så dyrt. Men, du mister selvsagt mye kontroll.

@ewing. Hvorfor vil du satse på DnB?

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 7 feb. 2013 04:19

@kit
Jeg har spredd investeringene på mye rart. Både maskinutleie og kreditt til forskningsprosjekter inngår. Intensjonen for denne tråden var at folk flest som tenker i retning av sparing velger aksjefond. Dermed tenkte jeg å bruke den tråden som en løpende informasjon om inn/utganger av aksjefond.

Selv om jeg for tiden også har det meste papirverdiene på høyrente / rentefond har totalavkastningen også denne uka overgått arbeidsinntjeningen. (Ukas oppdrag er dårlig betalt.) Største bidragsyter denne uka er svenske Hexpol.

@Skjult ID ) - on. 6 feb. 18:17
Da ser du kun på toppene før store krakk. Etter min standard hadde Oslo børs enorme fall fra 14/09/2012 til 14/11/2012 og 22/03/2012 til 04/06/2012 og 29/02/2012 til 06/03/2012. Svingningene var så store at de som hadde fond/aksjer som følger hovedindeksen i praksis ikke hadde noen avkastning mellom 22. mars og 14. november. Oslo børs steg 16,69% i 2012. Det regnes som et meget bra børsår. Hvis man hadde klart å unngå å være investert i de tre nevnte periodene ville man hatt en avkastning på 53,2%. Kunsten er altså å se slike nedturer før de kommer. Og å se når nedturen slutter.

Nedturen jeg venter på nå er at indeksen skal ned til ca 461 fra toppen på 472 (intradag mandag). Den har foreløpig falt til 463,97. Vi snakker altså om en nedtur på litt over 2%, ikke et krakk. Hvorfor skal man tape 2% hvis man kan la vær? Jeg går heller glipp av en 2% opptur enn å bli overrasket av en 2% nedtur. Slik reduserer jeg risikoen. Nedturer har en tendens til å komme mye raskere enn oppturene. Jeg velger lavere risiko fordi jeg har opplevd å tape en hel årslønn på en uke, to ganger, med tre ukers mellomrom! Slikt får en til å tenke over hva man egentlig driver med.

@skjult om vekting rente/aksjefond
Du får særdeles lite igjen for tiden du bruker på vekting om du skal holde på slik. Prøv heller å forutse hva som vil skje i nær fremtid og ta større forflyttinger når en topp/bunn nærmer seg.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 7 feb. 2013 04:21

@ewing:
Jeg tror ikke DNB går konk med det første. Det betyr ikke at du lett kan tape mesteparten av investeringen din i dnb.

Skjult ID med pseudonym kit to. 7 feb. 2013 10:07

@pmgp. Jeg tenkte på børshandlede fond som ett alternativ til Odin.

Jeg er helt enig i din vurdering om å se spesielt nedturene.

@Skjult ID ) - on. 6 feb. 18:17. Spørsmålet er hva som gjentar seg. Er det et mer eller mindre tilfeldig tall, indeksen, eller er det aktørenes markedssyn? Jeg heller mot det siste, og mener vi er inne i en periode der litt for mange er litt for optimistiske. Det vil føre til nedgang før eller siden.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 7 feb. 2013 11:58

Forsto hva du mente, kit. Jeg er av den oppfatning at eft'er er mindre utbredt blant folk flest enn aksjefond kjøpt på tradisjonell måte.

---------------
I morgen ser ut til å kunne bli en retningsgivende dag. Oppturen i Oslo i dag er større enn hva som er sundt. Enten har vi nå en spikring av toppen og går inn i en fase med ganske flat utvikling (hvilket antagelig vil gjøre inngang mot obligasjonsfond som det mest fornuftige valget), eller så fortsetter oppgangen til en høyere topp en den vi så i forrige uke. I så fall har forsiktigheten gjort at vi gikk glipp av litt oppgang.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 8 feb. 2013 11:58

Det ser fortsatt ut som at obligasjoner er mer fornuftig enn aksjer i nærmeste fremtid. Svenske aksjer er et unntak. Jeg har allerede en god eksponering mot svenske aksjer på en annen konto og vil derfor ikke kjøpe odin sverige i tillegg på denne kontoen.
Grunnen til at jeg venter med inngang i obligasjonsfond er at de er av typen som har frist kl 15 dagen før med å gi kjøps/salgsordre. Dvs at hvis det skulle komme en hendelse i aksjemarkedet som tilsier at man burde kjøpe aksjefond, vil man ikke ha muligheten til å reagere før på onsdag.Obligasjoner er heller ikke noe som beveger seg så fort at man går glipp av mye ved å vente litt.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 11 feb. 2013 11:50

Bytter til europa smb og finland i dag. 50/50 fordeling.
Usikkerheten er litt i overkant av hva jeg liker, men prøver likevel.

(mann 32 år fra Oslo) ma. 11 feb. 2013 19:05 Privat melding

Først av alt, takk for en noenlunde fornuftig tråd her i forumet som det kan være interessert i å delta i.

@pgmp ti. 5 feb. 03:20;
En aksjemegler er ikke først og fremst en rådgiver, men på samme måte som bl.a. en eiendomsmegler står for formidling av eiendeler. For de fleste likvide selskaper behøver man ikke nødvendigvis å gå via megler, men kan execute handlene elektronisk. Selv er jeg her tilhenger av Smart Order Routing (SOR) som sørger for best execution på tvers av flere markedsplasser. Derimot, om man har et visst beløp på postene man handler, og spesielt i mindre likvide papirer ,bl.a egenkapitalbevis er nevnt, som historisk har noe lavere likviditet, vil det kunne lønne seg å handle i blokker via megler.

Så til egenkapitalbevis generelt. Full disclosure, jeg har en OK beholdning av disse selv og har investert i instrumentet siden tidlig 90-tallet. Egenkapitalbevis var tidligere kalt grunnfondsbevis, men bl.a. navnet ble endret i 2009. Strukturen for EK-beviser er annerledes enn for aksjer, bl.a. som følge at man har prioritet over grunnfondet i banken. Det er fra dette grunnfondet det bl.a. deles ut gavemidler i lokalsamfunner, også kalt sosialt utbytte. En utfyllende beskrivelse blir for lang for tråden her, men Sparebankforeningen har en fin introduksjon på [1].

For EK-bevisene er det stor forskjell i likviditeten i papirene mellom bankene, og man bør helst ha forståelse for bankvesenet for å investere. Selv er jeg bull disse, men den seneste mnd har flere allerede gått en del (for enkelte av de jeg har handlet i fra pris/bok på ca 0.7 til 0.95). EK-beviser er for øvrig fine for utbytter (men man må da holde seg til de hvor man anser risikoen for egenkapitalemisjon bl.a. som følger av nye Basel III -regler som liten)

[1] http://www.sparebankforeningen.no/id/1079

(mann 32 år fra Oslo) ma. 11 feb. 2013 19:14 Privat melding

Så videre til investeringsstrategi generelt; Selv er jeg som tidligere også har blitt nevnt av andre her i tråden en tilhenger av Exchange Traded Funds (ETF). Spesielt indeksfond, som har lavt forvaltningshonorar og gir mulighet til å bygge en portefølje. Selv er jeg overvekt i aksjer vs obligasjoner for tiden, bl.a. som følger av lave renter som medfører en høy durasjonsrisiko / renterisiko ved endring i diskonteringsrenten for hovedstol. Den lave renten / kupongen medfører at risikoen for dette er høyere enn den historisk sett har vært, noe som fremkommer fint bl.a. i WSJ artikkelen på [1]. I tillegg er det en viss fare for The Great Rotation som omhandlet i CNBC artikkelen på [2].

Av aksjer har bluechips gått bra senere tiden, men jeg anser Smallcaps som god risk/reward, spesielt BlackRock sin iShare Russel 2000 (index-tracker av amerikansk smallcap-index) som handles på NYSE er blant favorittene. I tillegg er SPY (SPDR S&P 500) et fint alternativ for den bredere indeksen, sammens med DGS (WisdomTree Emerging Market SmallCap Fund). På Oslo Børs har man bl.a. DNB fondet OBXEDNB som er tracker på OBX-indeksen.

[1] http://online.wsj.com/article/SB10001424127887323854904578264153495680418.html?m od=djemheard_t
[2] http://www.cnbc.com/id/100399450/The_Great_Rotation_A_Flight_to_Equities_in_2013

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 feb. 2013 02:00

Kjekt med innspill, KF.

Du må gjerne fortelle mannen i gata om mer fornuftige valg enn aksjefond. Målet mitt med denne tråden er å få opp øynene til de som blindt kjøper fond og ser hvordan utviklingen har vært når de får årsoppgaven.

Aksjemeglere er formelt ikke rådgivere, men de tar som oftest den rollen. De ringer før vekkeklokka og forteller at nå kommer XXX til å gå som en rakett og de anbefaler kjøp nå. Også hører man i bakgrunnen at sidemannen har ringt en annen kunde og anbefaler det stikk motsatte. Jeg har oppholdt meg litt for lenge på et meglerbord til å til å ha noe som helst tillit til bransjen.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 feb. 2013 11:59

Akkurat nå ser det ut som om norge eller offshore ville vært bedre valg enn europa smb, men jeg har tro på at smb-effekten etter nyttår vil være positiv ennå et par uker.

Skjult ID med pseudonym ewing ti. 12 feb. 2013 12:19

@pgmp
Kan du si noe om hvordan den siste ukes kjøp/byttinger du har nevnt her har artet seg?
Har det gått som forventet?

Skjult ID med pseudonym lektor ti. 12 feb. 2013 12:28

Mye spillegalskap blant meglere? Jeg vil tippe det....money junkies.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 feb. 2013 13:07

ewing) - ti. 12 feb. 12:19
Hvis du leser tråden ser du at første endring siden starten av tråden var i går. Første resultat av den endringen vil komme i kveld.
Hvis man går tilbake til 1.februar, handelsdagen før tråden ble opprettet, bytta jeg fra europa smb (75%) og finland (25%) til pengemarked. Fra 1.feb til i går var europa smb ned 3,29% og finland opp 0,04%. Sverige (som jeg har på en annen konto) gjorde det best av odins fond i perioden, opp 1,12%.

I etterpåklokskapens ånd burde gårsdagens bytte vært gjort 6.feb for å maksimere avkastningen. Siden da er Europa smb opp 1,23% og finland opp 1,31%. (Og sverige ned 0,002%)

Forsiktigheten i slutten av forrige uke gjorde altså at jeg gikk glipp av kr 5204 i avkastning. Det er prisen av å velge en lavere risiko. Samtidig har usikkerheten jeg følte 1. februar sparte meg for tap på kr 12635 i begynnelsen av uka. I sum har forsiktigheten altså betalt seg. Det er viktigere å unngå nedturene enn å få med seg alle oppturene!

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 feb. 2013 13:09

lektor
De spiller også med andres penger. Hadde de visst hva de gjorde ville de spilt med egne penger.

Skjult ID med pseudonym lektor ti. 12 feb. 2013 13:39

Pgmp. Hva tror du om fremtiden? Jeg mener siden land henter hjem gullbeholdningene sine og prisen har skutt i været. Virker som om noe er i ferd med å skje. Norge solgte jo sitt gull i 2004 var det vel.....i sin uendelige klokskap.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 feb. 2013 14:43

På lang sikt holder jeg mulighetene åpne for å flytte utenlands. På kort sikt tenker jeg å dra hjem på torsdag morgen eller kveld, og bli værende hjemme en hel uke!
Hva jeg mener om norsk politikk og samfunnsøkonomi har jeg skrevet i en rekke andre tråder. Det er ikke tema her. Den korte oppsummeringen er at ingen politikere tør å se totaliteten. De er altfor opptatt med å flytte et problem fra et budsjett til et annet, for så å skryte høyt om at de har "løst" problemene på det ene budsjettet. Det er kun ekstremistene både på høyre- og venstresiden som er i nærheten av å tørre å se problemene, men disse er altfor dumme til å presentere noe vettuge løsningsforslag og de blir oversett. Norge tjener så fett på olje, enn så lenge, at vi forsatt har råd til å sponse at halvparten av arbeidsstyrken bruker dagen på tullprat, mens ungdommen aldri opplever å bli stilt krav til. F.eks er CO2 et av de minste problemene vi har. Faktisk også det minste av miljøproblemene. Likevel er det et av de problemene som får mest pratetid blant de heldagspratende.

Aksjemegling tror jeg er et utdøende yrke.

Hvis noen vil diskutere mer politikk; opprett en egen tråd!

(mann 32 år fra Oslo) ti. 12 feb. 2013 20:36 Privat melding

Jeg er personlig svært skeptisk til for hyppig omstilling av aktivaporteføljen. Det er svært få som klarer å skaffe alpha (idiosynkratisk gevinst), og de fleste bør heller satse på å oppnå beta-avkastning (system/markeds-avkastning). Ellers risikerer man for å tape pengene. Det kan fort bli svært dårlig risk/reward.

For de aller fleste vil det antageligvis lønne seg å sette opp en veldefinert portefølje av fond (evt enkeltaksjer) og sette opp et fast månedlig trekk i disse, for dermed å redusere risikoen for å gå inn på feil tidspunkt (samme strategi bør brukes ved utgang av fondene, altså en omvendt spareavtale). Men man bør bruke tid på å velge de riktige fondene, både med hensyn på sin egen risiko-villighet, og med et spesielt fokus på kostnader (jeg er som tidligere nevnt tilhenger av indeksfond, kostnader spiser fort opp meravkastning over tid).

Om man har en balanse mellom aksjer og obligasjonsfond (tommelfingelregelen er aksjeandel tilsvarende 100 - <egen alder>, altså 70% aksjer for en som er 30 år gammel, for de fleste vil dog rente-andelen bestå av bankinnskudd) kan man gjerne rebalansere porteføljen, men antageligvis ikke mer enn årlig (evt ekstra ved store markedssvingninger, men absolutt ikke for ofte, da går man glipp av positive trender) , og stort sett kan man gjøre denne justeringen ved å endre nye innbetaleringer uten å nødvendigvis selge unna noe. Merk at nåverdien av utsatt skattefordel kan utgjøre en stor forskjell over tid.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 feb. 2013 20:59

Dagens avkastning: kr 3788
norden 1,052%
finland 1,345% (kr2744)
norge 0,732%
sver 0,767%
eu 0,418%
eu smb 0,511% (kr1043)
glob 0,448%
offsh 0,344%
maritim 0,827%

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 feb. 2013 21:06

KF
Det høres ut som du støtter de tradisjonelle rådene: Invester og glem. Det er nøyaktig hva jeg er totalt uenig i. Det har vist seg over tid å gi svært liten gevinst for investoren. At småinvestorene gjør slik er med på å stabilisere markedet og gi storinvestorene større spillerom. Man trenger ikke mye omstokking av porteføljen før avkastningen er nær ved å dobles - forutsatt at man følger litt med på hva som skjer i verden.

Jeg er ellers helt enig med deg om indeksfond.

(mann 32 år fra Oslo) ti. 12 feb. 2013 21:29 Privat melding

At man skal glemme er jeg ikke nødvendigvis enig i, det er bl.a. her rebalansering kommer inn i bildet, men om man rebalanserer for ofte øker man eksponeringen i nedagående trender og taper penger, samtidig som man går glipp av oppsiden som eksisterer ved å la "vinnerne gå". For øvrig kan rebalanseringen skje ved andre metoder enn å hoppe mellom fondene, bl.a. kjøpe mer etter en periode med kursfall og gradvis selge unna ved perioder med positiv avkastning.

Noen analyser som går på å ikke ha vært med i markedet på dagene som har vært mest positive i ca 15 års periode finnes på
* http://www.goldmansachs.com/gsam/docs/fundsgeneral/general_education/investment_ education/penalty_for_missing_the_market.pdf
* https://www.franklintempleton.com/forms-literature/download/GOF-FL5VL
* http://www.gefunds.com/common/docs/pdf/Stock_Market_Ups_Downs.pdf
* https://content.putnam.com/literature/pdf/II508.pdf

En artikkel som støtter argumentet ditt er dog å finne på http://www.fpanet.org/journal/BetweentheIssues/LastMonth/Articles/MissingtheTenB est/ som også ser på totalavkastningen ved å ha unngått de verste dagene. Men en del av den effekten ville som sagt blitt nøytralisert ved å kjøpe mer i perioder med fall.

Interessant diskusjon er det uansett :)

Skjult ID med pseudonym lektor ti. 12 feb. 2013 22:19

Lenke til GS analyse......goldman sachs av alle. Var ikke Goldman Sachs de som trengte sosialisme for å overleve? Høres ikke ut om noen jeg ville ha stolt på.

(mann 32 år fra Oslo) ti. 12 feb. 2013 23:02 Privat melding

@lektor Jeg hadde ikke hatt noe imot at du økte seriøsitetsgraden på kommunikasjonen din noe. Du kunne bl.a. med fordel begrunnet påstanden noe.

GS var vel blant de som var best posisjonert inn mot finanskrisen, de hadde bl.a en short-posisjon på subprime markedet som de tjente ca 4 mrd USD på. De var også blant de aktørene som i løpet av krisen skaffet privat kapital (Warren Buffet). Men det er mulig at du tenker på TARP (Troubled Asset Releief Program) hvor GS mottok ca 10 mrd USD i aksjeinvestering fra US Treasury? I såfall kan det nok være en fordel å se hvordan denne ble håndtert; det var bl.a et poeng at ALLE skulle motta midler i forbindelse med dette i 2008, slik at det ikke skulle signalisere svaket for de som faktisk mottok midler. For ordens skyld ble denne kapitalen tilbakebetalt i 2009 med stor gevinst for amerikanske skattebetalere.

Men ytterligere diskusjon rundt det faller vel utenfor tråden her, så du får heller opprette en ny tråd om du ønsker mer informasjon.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 feb. 2013 23:31

KF
Takk for at du holder tråden på tema.

Hvordan ville du anbefalt den jevne forumleser å investere i dag? (Det legger visse begrensninger for hvilke produkter som er tilgjengelig.)

(mann 32 år fra Oslo) ti. 12 feb. 2013 23:50 Privat melding

@pgmp

Det avhenger av investeringshorisonten, men for den typiske pensjonsspareren ville jeg brukt tid på å finne frem et sett med indeksfond med lave forvaltningshonorar og andre omkostninger (herunder tegningsprovisjon) som passet den risikoprofilen man ønsker i henhold til globale fond, emerging market, nordiske og norske. Her kan man kanskje dra fordel av at den norske kronen er relativt sterk for tiden og øke den internasjonale eksponeringen noe (forutastt at man forventer at NOK vil svekke seg relativ til andre valutaer i fremtiden). Som tidligere nevnt ville jeg også vurdert å inkludere smallcap index siden de virker å lagge noe mot bluechips. Obligasjonsfond ville jeg holdt meg unna, men heller hatt en buffer på en høyrentekonto for den andelen som ikke er i aksjer.

For å ungå å bomme på timingen i markedet ville jeg satt opp en avtale om fast sparing (eller bare gjøre det selv regelmessig) som fordeler seg slik man følger strategien og rebalansert slik at porteføljen er i henhold til denne enten årlig eller halvårlig, men vurdert å spare ekstra i perioder med markedsfall.

Det sagt, i den nærmeste fremtid har man både valg i Italia nå senere i februar og mulig innslag av "sequester" i USA som kan skape midlertidig turbulens (og potensielt være en kjøpsmulighet).

Skjult ID ti. 12 feb. 2013 23:56

K_F

Hva med Norske liv/Nordea Skandinavia. Er de forholdsvis greie med gebyr ol eller bør jeg bytte?

(mann 32 år fra Oslo) on. 13 feb. 2013 00:03 Privat melding

@(Skjult ID ) - ti. 12 feb. 23:56
Jeg kjenner ikke til fondsutvalget deres, så har ikke noe spesielle forutsetninger for å uttale meg, men på generell basis er det en seriøs aktør, så poenget (og også ref tråden her) er nok heller å velge de riktige av fondene de tilbyr. Det er heller ikke noe i veien for å spare med flere forskjellige aktører for å øke utvalget av muligheter.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 13 feb. 2013 00:44

Du tar ikke sjansen på å være konkret, KF?

(mann 32 år fra Oslo) on. 13 feb. 2013 00:56 Privat melding

@pgmp Mitt behov er ikke nødvendigvis tilsvarende andres, men som jeg nevnte i tråden ma. 11 feb. 19:14 så bruker jeg bl.a. IWM (BlackRock iShare Russel 2000), SPY (SPDR S&P 500), DGS (WisdomTree Emerging Market SmallCap Fund) og OBXEDNB (DNB OBX tracker). De tre første handles på New York børsen så ikke nødvendigvis like tilgjengelig for alle, mens det for min egen del er det et par tastetrykk i TOT[1] (hovedsaktlig "+" og <volum> og OK).

Av andre har man bl.a BKF (iShares MSCI BRIC Index Fund), INDA (iShares India Index Fund), GXC (SPDR S&P China ETF) og om man ønsker et rent volatilitetsplay på VIX så har man VXX, men alle av de er også NYSE noterte. Oslo har et noe lavere utvalg av ETFer, men alternativt er der en del fine på tyske DAX som man har tilgang til via diverse nettmeglere.

[1] http://goinfront.com

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 13 feb. 2013 01:06

Føler at du legger nivået litt høyere enn hva den jevne forumleser henger med på.

(mann 32 år fra Oslo) on. 13 feb. 2013 01:08 Privat melding

@pgmp en av grunnene til at jeg holdt meg noe mindre konkret tidligere :)

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 13 feb. 2013 01:44

Jepp. Jeg forsto det. Det jeg håpet du ville komme med noe konkret tilpasset målgruppen.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 13 feb. 2013 13:23

Sent ute med oppdateringen i dag. Ingen endringer er gjort.

I oslo ser det ut til at alle sitter og venter på en eller annen nyhet. Når denne nyheten dukker opp vil antagelig noen få panikk og vi får noe retningsbestemmende utslag. Når noen får panikk blir ofte utslagene store, så oslo er i dag høy risiko, med tilsvarende gode muligheter for høy gevinst. Jeg forventer imidlertid at et evt utslag oppover vil bli større enn et evt utslag nedover. Mens vi/de venter kommer bevegelsene til å være små.

I sverige er situasjonen mye av det samme. Forskjellen er at ventetiden brukes til å krype sakte oppover.

Finland ser langt mer bestemt ut. Imidlertid, om de ombestemmer seg der, er fallhøyden mye større enn i norge/sverige. Verdt å merke seg er at flere av odins største investeringer i finland står på vinnerlisten. Deriblant Ramirent som er på det høysete nivået siden mars.

Ellers i Europa er situasjonen blandet. De mellomstore selskapene ser ut til å gjøre det best, noe som bør favorisere smb-fondet.

Til tross for den siste tids økning i oljepris synes jeg oljerelaterte aksjer har gjort det overraskende dårlig. Mulig det er her de neste vinnerne vil være. SMB-effekten har også for vane å dø ut i midten av februar. Det er derfor mulig at et bytte fra smb til offshore er nært forestående. Odin offshore har imidlertid stor andel norske aksjer, og norge står som sagt på vent. Et slikt bytte vil derfor ikke skje før det har kommet noen retningsgivende nyheter.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 13 feb. 2013 17:46

Dagens avkastning: kr 3678

norden 0,798%
finland 0,819% (kr1693)
norge -0,128%
sver 2,367%
eu 0,842%
eu smb 0,968% (kr1985)
glob 0,324%
offsh -0,169%
maritim 0,446%

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 14 feb. 2013 15:16

Sent med oppdatering i dag også... Arbeidsdagen ble litt travlere enn ventet.

En meglervenn ringte like etter 12 og fortalte at Europa stuper. Det hadde han jo rett i, med en stor dose overdrivelse. (Han vet han kunne vært til nytte om han hadde ringt før 12.) Man burde ha solgt i går, og kjøpt i morgen. Jeg ser likevel ikke noen grunn til panikk. Faren for at de siste dagers avkastning forsvinner er imidlertid tilstede. Det resultatet kommer i kveld.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 15 feb. 2013 01:01

Dagens tap: kr 855

norden -0,303%
finland 0,054% (kr112)
norge -0,86%
sver 0,805%
eu 0,02%
eu smb -0,467% (kr-967)
glob 0,331%
offsh -0,082%
maritim -1,371%

Verdt å merke seg at Sverige fortsetter å dure i vei mens alt annet stopper opp. Det er en fenomen som har dukket opp påfallende ofte de siste 3 månedene.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 15 feb. 2013 11:59

Selger nå Sverige og Eu smb

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 15 feb. 2013 14:44

Den korte meldingen kl 11.59 skyldtes at minuttene tikket raskt mot 12. Faktisk litt for raskt. "Selger" betyr "bytter til pengemarked" som er omtrent som en høyrentekonto. Jeg rakk å legge inn ordren på europa smb før klokka passerte 12, slik at sverige får vente.

Den raske beslutningen var en følelse av at endel av fondenes største investeringer ser ut til å ville lide av gevinstsikringer i nær fremtid. Nå som jeg har fått tid til å se meg om, ser jeg at dette kan komme til å bli saken for veldig mange. Det mest positive fondet ser nå ut til å være gamle global. Etter fusjonen mellom global og global smb har jeg ikke oversikt over hvordan aksjefordelingen i nye global er, men tar likevel sjansen. Global er et av de fondene som har frist kl 15.

Om jeg hadde fått sett meg om tidligere på dagen ville jeg altså byttet fra europa smb til global. Som konsekvens av rask klokke ble altså de pengene som kommer av utgangen fra europa smb låst i pengemarked over helgen. Kjøpet av global må derfor gjøres på den andre kontoen.

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 16 feb. 2013 10:59

Fredagens avkastning: kr 3980
norden 0,804%
finland 1,28% (kr2669)
norge 0,453%
sver 1,155%
eu 0,604%
eu smb 0,636% (kr1311)
glob 0,522%
offsh 0,819%
maritim 0,514%

Totalt for uka: kr 10590
norden 2,367%
finland 3,538% (kr7218)
norge 0,19%
sver 5,184%
eu 1,896%
eu smb 1,653% (kr3372)
glob 1,635%
offsh 0,912%
maritim 0,402%

Posisjoner over helgen: Finland (50%)

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 18 feb. 2013 11:44

I dag gjør jeg ingenting. Det meste innen aksjer ser skummelt ut i øyeblikket. Finland å Sverige har vist en rekke ganger at de kan stige, selv om alle tegn tyder på at de skal ned. Jeg beholder dem litt til i den tro at jeg igjen tar feil når jeg tror de skal ned.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 18 feb. 2013 19:50

Dagens tap: kr 1101
norden -0,527%
finland -0,541% (kr-1142)
norge -0,036%
sver 0,191%
eu -0,36%
eu smb -0,374%
maritim -0,388%
sp.b1 0,02% (kr41)

(Dagens kurser for global og offshore har ikke kommet ennå)

Tapet ville vært kr 1918 om eu smb ikke hadde blitt bytta bort på fredag.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 19 feb. 2013 11:48

Gjør ingenting i dag heller.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 20 feb. 2013 01:15

Dagens avkastning: kr 2800
norden 1,194%
finland 1,33% (kr2794)
norge 0,754%
sver 1,194%
eu 1,395%
eu smb 1,268%
glob 0,623%
offsh 0,654%
maritim -0,075%
sp.b1 0,003% (kr6)

Det kom kjøpssignaler på rekke og rad i dag. Forsiktigheten fra fredag hadde igjen sin pris. Totalavkastning siden fredag er kr 1699, mens om man hadde beholdt eu smb ville den vært kr 1845 høyere.

Endel analytikere har vært ute i media og anbefalt shipping i det siste. De mener at sektoren nå er så dårlig at det kun kan gå en vei. Jeg tror de er for tidlig ute. Med dagens rater har endel av selskapene for lav inntjening til å dekke de daglige utgiftene. Så lenge situasjonen er slik er risikoen for høy. Spådommer om at situasjonen vil snu seg i 2014, er for langt frem i tid til at man bør tenke på aksjene/fondene nå.

Nyttårseffekten i smb ser ut til å ha stoppet opp. Europa (ikke smb) har gjort det bedre enn eu smb den siste uka - litt mindre fall og litt større opptur. Tradisjonelt er smb best på høst/vinter og store selskaper best på vår/sommer. I dag var det vårstemning!

Sverige, Finland og europa ser ut til å ha størst vekstpotensiale av fondene, hvorav Finland ser ut til å ha størst risiko. Jeg regner med en liten nedtur i morgen (idag) eller torsdag som kjøpsmulighet.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 20 feb. 2013 11:54

Alle de største investeringene i all de nevnte fondene er kraftig opp i dag. Det er fare for at dette toget gikk med bare halv investering. Forhåpentlig kommer et lite fall i morgen som gjør det mulig å bli med.

Skjult ID med pseudonym kit to. 21 feb. 2013 06:56

Det er sannsynlig at du får ett fall i dag, det meste er negativt

Skjult ID med pseudonym ewing to. 21 feb. 2013 09:55

Og mars spøker fremdeles for fremtiden...

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 21 feb. 2013 11:50

Bytter nå fra pengemarked til Sverige på "tråd"-kontoen. Den består da av Sverige og Finland fra i kveld.
Bytter også fra pengemarked til Europa på den andre kontoen.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 21 feb. 2013 12:04

Onsdagens avkastning: kr 213
norden 0,569%
finland 0,102% (kr217)
norge 0,491%
sver 1,028%
eu 0,356%
eu smb 0,395%
glob 0,206%
offsh -0,224%
maritim -0,58%
sp.b1 -0,002% (kr-4)

Markedene begynte å vende ned i går ettermiddag. Som ventet kom et fall i dag. Fallet er imidlertid mye større enn jeg hadde ventet. Jeg hadde håpet på nivåer litt over mandagens nivå. Nå er man nede på nivåene fra torsdag i forrige uke. Kina falt nesten 4% i natt. Det er skummelt at det faller så mye. Om nivåene på mandag formiddag ikke er høyere enn de er nå, blir det panikksalg. Å lese nyheter i morres lovet ikke godt.
Jeg føler det nå er ca 50/50. Enten er dagens kjøp en veldig bra inngang, eller vi ser begynnelsen på en skikkelig smell. Det største faretegnet akkurat nå er at indeksene har fortsatt å falle etter kl 11. Vi burde ha sett en intradagbunn på formiddagen.

Skjult ID med pseudonym ewing to. 21 feb. 2013 12:20

Røkke startet karrieren på en fisketråler...

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 21 feb. 2013 13:07

Beklager at jeg bare har jobbet 7 uskikkelige timer så langt i dag. Lover å prøve å gjøre de resterende 8 timene av arbeidsdagen skikkelig.

(mann 35 år fra Møre og Romsdal) to. 21 feb. 2013 13:21 Privat melding

Jeg jobber som trader og har en twitterkonto hvor jeg twittrer en del trades/tips etc.. Folk må selvsagt gjøre opp sine egne meninger, men kommer med trades som jeg handler selv. Følg meg gjerne på @JohanHakon

Jobber for meg selv og ikke for firma/meglere som maler stort sett sin egen kake.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 21 feb. 2013 13:59

@osiris
Hva tror du? Ser osebx 460 eller 480 først?

(mann 35 år fra Møre og Romsdal) to. 21 feb. 2013 14:17 Privat melding

@Seriøs: Haha, spot on!

@pgmp: Litt usikker på det, men tror vi skal høyere før det kommer en større korreksjon.. Dvs at jeg tror denne "korreksjonen" kan være en kjøpsmulighet. Men jeg driver kun med daytrading - sitter ikke med pos over natten

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 21 feb. 2013 14:30

Ja, det er ofte en god strategi å ikke sitte over natta, om man har mulighet til å følge markedet tett igjennom dagen. Det blir kjedelig i lengden dog.

Skjult ID med pseudonym ewing to. 21 feb. 2013 14:33

Spesielt siden det er alltid et marked/børs åpent et sted... :)

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 21 feb. 2013 18:04

Synes osebx virkelig begynner å se teknisk skummel ut nå. Brutt ned under nivået fra 14/2. Høyere volum i dagens nedtur enn oppgangen de siste dagene, brutt (justerte) trendlinjer i RSI 3 ganger så langt i februar. Det kan tyde på at korreksjon man ventet på første uka av denne tråden nå kommer.

Dagens tap må jo sies å være beskjedent, omstendighetene tatt i betrakning: kr 1404

norden -0,893%
finland -0,675% (kr-1439)
norge -1,315%
sver -0,781%
eu -0,572%
eu smb -0,642%
glob -0,317%
offsh -1,321%
maritim -0,723%
sp.b1 0,017% (kr35)

Og etter stenging i oslo har usa fortsatt litt nedover. Om usa stenger vesentlig under nivåene de lå på da europa stengte, er det vel fort gjort at europere virkelig tar gevinstsikring i morgen, og osebx ser 460.

Skjult ID med pseudonym ewing to. 21 feb. 2013 18:11

OSE er en liten, nervøs og sårbar børs, det er gammel erfaring.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 21 feb. 2013 19:02

Jepp. Derfor er den ofte fin å se på teknisk.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 22 feb. 2013 11:55

Bytter nå alle til pengemarked

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 22 feb. 2013 12:30

Og grunnen til byttet var at oppgangen i dag skjer på lavere volum enn nedgangen i går. Det kan tyde på at det vil komme mer nedgang på mandag. Og med en nedgang på mandag har mange av aksjene i fondene dannet grunnlaget for en hode-skulder-formasjon, eller en dobbel topp. Begge deler er sterke negative tekniske signaler. For å være på den sikre siden blir aksjefondene nå solgt.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 22 feb. 2013 20:34

Dagens avkastning: kr 2735
norden 0,496%
finland 0,648% (kr1372)
norge 0,32%
sver 0,657% (kr1364)
eu 0,377%
eu smb 0,543%
glob -0,129%
offsh -0,01%
maritim -0,026%
sp.b1 0,008%

Ukens avkastning: kr3243
norden 0,827%
finland 0,853% (kr1801)
norge 0,201%
sver 2,297% (kr1364)
eu 1,19%
eu smb 1,184%
glob 0,38%
offsh -0,908%
maritim -1,782%
sp.b1 0,046% (kr78)

Avkastning siden trådens start: kr 13959
norden 3,894%
finland 6,102% (kr9019)
norge 0,419%
sver 8,882% (kr1364)
eu 2,42%
eu smb 3,171% (kr3372)
glob 1,905%
offsh -0,622%
maritim -1,011%
sp.b1 0,123% (kr204)

Posisjoner for helgen: sparebank1 pengemarked (100%)

Skjult ID med pseudonym pgmp sø. 24 feb. 2013 19:23

Er det noen som har interesse av at jeg fortsetter denne tråden?

Skjult ID med pseudonym ewing sø. 24 feb. 2013 19:30

Jada.
Avventer nå konsekvensene av valget i Italia.

Skjult ID med pseudonym kit ma. 25 feb. 2013 10:31

Du må gjerne fortsette.

Personlig venter jeg på en større korreksjon før jeg gjør noe selv

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 25 feb. 2013 11:27

Venter på korreksjon jeg også. En spesiell nyhet i dag: Christiania Sec fortalte at de har kun TGS på lista over kjøpskandidater. Sjelden et meglerhus legger seg på en så passiv linje.

Det som mest signaliserer at korreksjonen drøyer ut i tid er at dagens høye omsettning.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 26 feb. 2013 02:04

Selv om Norge hadde en pen oppgang i dag, viste det seg lurt å dumpe alt på fredag. Tapet ville vært kr 1001. I steden ble det en avkastning på kr 88.

norden 0,209%
finland -0,19%
norge 0,812%
sver -0,285%
eu 0%
eu smb 0%
glob -0,112%
offsh 0,398%
maritim 0,617%
sp.b1 0,021% (kr88)

Handelsvolumet i Oslo endte lavere enn jeg hadde trodd utfra omsetningen på formiddagen. Det var positivt for oss som venter på fall. USA opplevde i kveld det største fallet siden november. Nasdaq og DJ endte ca 2,1% lavere enn nivået de lå på da Oslo stengte. Om Oslo faller tilsvarende ved åpning i morgen vil den være tilbake til nivået fra 31. januar. Da har vi den tidligere omtalte hode-skulder-formasjonen som signaliserer fall til 463 i første omgang. Siden korreksjonen jeg skrev om i begynnelsen av tråden ville være en bekreftelse/avkreftelse av 461-462 som teknisk støtte, er det mye som tyder på at det er den korreksjonen som kommer nå.
Sverige har første støttenivå allerede på ca 1% ned. USA falt ca 1,5% etter at sverige stengte. Det er derfor stor fare for at Sverige vil falle igjennom støttenivået. Dette kan være første signal om at støttenivåene ellers i europa ikke vil holde. Det kan altså virke som om en større korreksjon nå skal til å starte. Det er jo også tidlig påske i år. I forkant av påske er det tradisjon for å korsfeste alt man kommer over.

Skjult ID med pseudonym ewing ti. 26 feb. 2013 08:02

Det har kanskje noe med at budsjettet i USA fremdeles ikke er vedtatt? (Eller?)

Skjult ID med pseudonym kit ti. 26 feb. 2013 08:30

ewing, det reduserer ikke usikkerheten. Fin kombinasjon, å måtte stole på at amerikanske og italienske politikere oppfører seg rasjonelt og rimelig for å unngå usikkerhet...

Skjult ID med pseudonym ewing ti. 26 feb. 2013 11:58

Italienere skaper sjokkbølger (på børsene), iflg DN nå.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 26 feb. 2013 22:40

Det var kjekt å ikke være i aksjemarkedet i dag. Antagelig er det lurt å holde seg unna noen dager til. Norge falt mindre enn ventet i dag. Fortsetter det ned de nærmeste dagene kommer salgssignalene.
Sverige falt som ventet. Teknisk sett signaliseres at den vil 1,5-2% lenger ned på kort sikt.
USA endte på samme nivå som da norge stengte, som var endel høyere enn da resten av europa stengte. Norge kommer da antagelig ikke til å bli mye påvirket av at usa steg kraftig i kveld, mens resten av europa nok vil få en oppgang. Oljeprisen har også fortsatt å falle i kveld, som jo er negativt for norge.

Dagens utvikling:
norden -1,213%
finland -2,109%
norge -0,108%
sver -0,459%
eu -0,662%
eu smb -0,867%
glob -0,543%
offsh -0,811%
maritim 0,012%
sp.b1 (kurs ikke oppdatert i dag)

(mann 35 år fra Rogaland) on. 27 feb. 2013 17:00 Privat melding

Eg plukker opp mange gode tips frå Tradefloor, mange flinke folk der som og lærer vekk eit par gode råd.

Skjult ID med pseudonym Suislier to. 28 feb. 2013 01:36

Alle som tar investeringsråd fra en diskusjonstråd på sukker fortjener å tape alle pengene sine.

Man må være fuckings insane for å høre på noen random folk her.

Hilsen Siviløkonom

Skjult ID med pseudonym salamander to. 28 feb. 2013 10:53

@Suislier
Det samme kan kanskje sies om forholds-, datingråd etc, men det temaet passer bedre i en annen tråd.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 28 feb. 2013 11:40

Jeg sitter på vent enda en dag.

Utviklingen i går:
norden 0,616%
finland 0,64%
norge 0,191%
sver 1,079%
eu 0,716%
eu smb 0,086%
glob 0,824%
offsh -0,078%
maritim -0,125%
sp.b1 0,007% (kr29)

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 28 feb. 2013 11:47

Suislier
Det samme gjelder i enda større grad om man tar imot investeringsråd fra noen som har økonomisk interesse av at rådene følges. F.eks banker, meglerhus, osv.

Hvis du tok deg bryet med å lese før du kommenterte, slik at du hadde en viss anelse om hva du snakka om, ville du sett at denne tråden er ikke investeringsråd, men et tilbud til leserne om at de kan gjøre nøyaktig det samme som meg, til nøyaktig de samme kursene.

Skjult ID med pseudonym Vanilla lø. 2 mars 2013 12:58

Hei @pgmp. Er noen år siden jeg investerte i aksjer / fond, men basert på resultatene dine alene virker det som rådene du kommer med er fornuftige. Fonds-hopping er jo en interessant variant.

Totalindeksen har stått mer eller mindre stille siden trådens start, og de daglige vurderingene har vist seg å treffe bra. Det kan jo skyldes tilfeldigheter, men avkastningen har i alle fall vært upåklagelig i løpet av den korte tiden siden oppstarten.

At det skal være mulig å følge rådene og handle / bytte fond til de samme kursene du opererer med er bra. Tviler på at noe lignende hadde latt seg gjøre for å få samme avkastning som mange andre investeringsrådgivere gir. De skryter gjerne av hvilken avkastning de får med sine handler, men dersom man selv skal følge rådene vil man typisk være for sent inne til å få de samme forhåpentligvis gode kursene.

Jeg har lurt på om spread, dvs forskjell mellom innløsningkurs og tegningskurs er noe man må ta hensyn til ved bytte av fond. Dette er jo noe man må gjøre ved kjøp av aksjer, valuta osv. Men på Morningstar opereres det kun med én kursverdi, NAV - Netto AndelsVerdi. Ergo ingen spread. I tillegg skriver jo TS at det ikke påløper noe gebyr ved bytte.

Penger i banken i forhold til eiendom er uansett tap virker det som. Jeg føler noe bør gjøres. Kall meg gjerne fuckings insane, men jeg vurderer faktisk å "lade kanonen" ved å putte noen penger inn i Odin Pengemarked og se an utviklingen her.

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 2 mars 2013 15:10

I.o.m at jeg handler fond hos forvalter, ikke på børs, er det ingen spred. Jeg har lagt merke til at de gjør en avrunding av antall andeler ved byttene i deres favør - i 4. desimal. Det største verditapet jeg har oppdaget på dette utgjorde kr 5,noe.

Det som er vanskelig med vurdering av fond er at man sjelden kjenner til hvilke endringer som gjøres i fondet i løpet av måneden. Det eneste man vet med sikkerhet er hvilke aksjer som var fondets 10 største investeringer ved månedens start. En gang i uka (noen ganger to) går jeg igjennom alle disse aksjene og gjør et estimat over utviklingen for hver enkelt. Dette samstilles med en teknisk analyse av indeks(er) som fondet antas å ligge nærmest og nyheter for relevante markeder. Metoden har fungert meget godt for Norge/Offshore/Maritim. Mens den over hode ikke har fungert for Sverige. Siste gjennomgang resulterte positivt for Sverige, Global og Europa (og smb) i nevnte rekkefølge. Nå som USA har vedtatt at de ikke skal holde liv i folk lenger, er en stor usikkerhet borte på verdensbasis og det ser ut som mandag kan bli en passende dag for inngang.

Det kan jo diskuteres hvor godt jeg egentlig har truffet. Jeg gikk ut av alle børsrelaterte investeringer forrige fredag. Porteføljen jeg hadde ville gitt ca kr 18.000 i avkastning siden da. Om denne tråden hadde startet med å sette alt inn i Sverige, og blitt stående der, ville avkastningen siden start vært ca kr 45500 (11,18%), mens den er på stusslige 14000 (3,43%). Det er prisen av forsiktighet. (Jeg hadde også en stor post i Sverige på selskapet og ønsket risikospredning.) Det som skjer er at når jeg ser en oppgang komme, stemmer det som oftest. Mens når jeg ser høy risiko trekker jeg meg ut og går glipp av oppgang for å være sikker på å slippe nedtur. Nedturene har en tendens til å komme veldig brått når de først kommer. En fordel med Odin i så måte er at de har mange ilikvide investeringer, så selv om verdensmarkedet krakker, vil fortsatt en god del av aksjene ikke omsettes den dagen og dermed holde fondskursen kunstig høy slik at man rekker å komme ut.

Om det er noen trøst; Fjorårets beste norske fond - og forsjåvidt det fondet jeg mener er best egnet hvis man vil plassere pengene et sted og la de stå urørt - Dovre Inside - har i samme periode hatt avkastning på 2,84%. Og uansett, når markedene snur - og det gjør de mest sannsynlig i løpet av mars, vil aksjefondene falle mens min portefølje står stille (eller kryper sakte oppover med high yield fond.)

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 2 mars 2013 15:16

Gårsdagens utvikling: kr 42
norden 0,101%
finland -0,136%
norge -0,745%
sver 0,595%
eu -0,35%
eu smb -0,264%
glob 0,264%
offsh -0,661%
maritim -0,429%
sp.b1 0,01% (kr42)

Siste ukes utvikling: kr189
norden 0,425%
finland -0,902%
norge 0,128%
sver 2,113%
eu 1,413%
eu smb 0,715%
glob 1,533%
offsh -0,199%
maritim 0,302%
sp.b1 0,045% (kr189)

siden trådens start: kr 14148
norden 4,336%
finland 5,145% (kr9019)
norge 0,547%
sver 11,183% (kr1364)
eu 3,867%
eu smb 3,909% (kr3372)
glob 3,467%
offsh -0,819%
maritim -0,712%
sp.b1 0,168% (kr393)

Posisjoner for helgen: sparebank1 pengemarked (100%)

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 4 mars 2013 11:52

Som antydet på lørdag bytter jeg i dag til Sverige, all in.
Risikoen er dog i høyeste laget av hva jeg liker.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 5 mars 2013 10:24

Gårsdagens avkastning: kr75
norden -0,551%
finland -1,029%
norge -0,192%
sver -1,02%
eu -0,429%
eu smb -1,517%
glob -0,908%
offsh -1,137%
maritim -1,476%
sp.b1 0,018% (kr75)

Inngangen i Sverige i går ser lovende ut så langt i dag. Veldig kjekt at inngangen ikke var på fredag. Antagelig kommer en mindre nedtur i morgen, men jeg satser på at resten av uka veier opp for den.

Skjult ID med pseudonym Ellan ti. 5 mars 2013 13:16

Suislier: Ha ha! Samme tenkte jeg... :D

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 5 mars 2013 18:22

Dagens avkastning: kr 4477
norden 1,394%
finland 1,372%
norge 1,491%
sver 1,06% (kr4477)
eu 1,41%
eu smb 1,015%
glob 1,378%
offsh 1,027%
maritim 0,39%
sp.b1 0,011%

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 6 mars 2013 11:53

Gjør ingenting i dag. Men jeg liker ikke at Sverige startet opp i morres og nå er ned, mens resten av europa har steget jevnt utover dagen. Om det kommer en smell i europa i morgen, er faren stor for at Sverige følger etter, og i mangel av oppgang i dag forsvinner under inngangskursen fra mandag. Jeg skulle helst sett at det hadde startet med nedgang i morres, og holdt seg flatt/svakt stigende utover dagen. (Selv om sluttkursen hadde blitt den samme.)

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 7 mars 2013 11:47

Lite nytt i dag. Gjør ingen endringer

Gårsdagens tap: kr 1786
norden -0,319%
finland -0,153%
norge -0,847%
sver -0,419% (kr-1786)
eu -0,01%
eu smb -0,623%
glob 0,304%
offsh 0,214%
maritim 0,012%
sp.b1 -0,013%

Skuffende at sverige falt mer enn både europa og finland, og begge steg mer dagen før.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 7 mars 2013 21:26

Dagens avkastning: kr2227
norden 0,247%
finland 0,079%
norge 0,085%
sver 0,524% (kr2227)
eu 0,145%
eu smb 0,481%
glob -0,783%
offsh -0,379%
maritim -0,005%
sp.b1 0,004%

Jeg tror i øyeblikket på en opptur i morgen og nedgang på mandag. Det ligger altså an til et bytte i morgen.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 8 mars 2013 11:30

Bare to av de 10 største investeringene i sverige har status 'kjøp' hos meg nå. Dette kombinert med en spådom om hard mandag tilsier salg. Altså bytte til sp.b.1 pengemarked i dag.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 11 mars 2013 11:30

Fredagens tap: kr429
norden 0,845%
finland 0,885%
norge 0,642%
sver -0,101% (kr-429)
eu 0,231%
eu smb 0,909%
glob 1,001%
offsh 0,975%
maritim 0,839%
sp.b1 0,013%

Forrige ukes avkastning: kr4563
norden 1,614%
finland 1,142%
norge 1,169%
sver 0,032% (kr4488)
eu 1,345%
eu smb 0,241%
glob 0,976%
offsh 0,685%
maritim -0,253%
sp.b1 0,033%(kr75)

Nå ser det ut som den brede oppgangen er over for denne gang. Fremover nå vil antagelig de som er best til å plukke enkeltaksjer fra en stor klynge gjøre det best. Dvs at fondene til Odin går en vanskelig tid i møte. Fondene er store og investeringene lite likvide. Omstilling tar dermed for lang tid (eller de lar være å omstille seg). Fond som f.eks Dovre forvaltning vil ha bedre forutsetninger til å klare dette.

Av Odins fond har jeg nå mest tro på Norden, som er en slags best-of Norge/Sverige/Finland/Offshore/Maritim. Norge kan nok tenkes å henge med en liten stund til. Offshore kommer til å lide av en svakt fallende oljepris. Shipping begynner nok å nærme seg bunnen nå og det bør bety bedre tider for Maritim.

Jeg prøver Norden i dag. All in.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 12 mars 2013 11:52

Mandagens avkastning: kr163
norden 0,031%
finland 0,037%
norge 0,429%
sver 0,227%
eu 0,135%
eu smb 0,222%
glob 0,244%
offsh -0,014%
maritim 0,008%
sp.b1 0,039% (kr163)

Norge ser nå ut til å ha eneste geografisk tilknyttede index som etablerer en stigende trend i RSI. Det kan tyde på at en ny bølge med opptur er på vei. Det virker dog noe snodig at noe slikt vil skje med en index som er så sterkt knyttet til oljepris, som jo er fallende, og største komponent i indexen, Staiol, faller med samme takt.

Tiltross utsikter for at Norge vil gjøre det bedre enn Norden de neste dagene, føler jeg at Norden er det rette stedet å være fortsatt.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 13 mars 2013 11:24

Gårsdagens avkastning: kr273
norden 0,064% (kr273)
finland 0,214%
norge 0,202%
sver 0,157%
eu -0,346%
eu smb 0,557%
glob -0,553%
offsh 0,092%
maritim 0,399%
sp.b1 0,003%

Fulltreffer med Norden... nest dårligst av alle i går. I dag går alt nedover.
Den tidligere spådommen om at markedet vil snu i mars står ved lag. Vi er nå nær midten av mars og toppen må være tilsvarende nær. Jeg håper på en siste bølge opp denne uka....

Skjult ID med pseudonym kit on. 13 mars 2013 12:52

Hvis du da ikke plukker opp småpenger foran hurtigtoget...

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 13 mars 2013 14:01

Det er en fare, ja... og grunnen til de mange hoppene til pengemarked siden tråden startet. Det stemmer i alle fall at det var småpenger i går.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 14 mars 2013 12:04

Gårsdagens tap: kr1122
norden -0,263% (kr-1122)
finland -0,128%
norge -0,385%
sver -0,545%
eu 0,675%
eu smb 0,173%
glob 0,691%
offsh 0,352%
maritim 0,081%
sp.b1 -0,002%

Hele europa startet med bred oppgang i dag.... og kryper sakte ned igjen. Dagen ender vel svakt i pluss. Aksjene (10 største) i Odin Norden ser forsatt ut til å ville ha en oppgang slik at fondet er verdt å holde litt til. Jeg våknet med en interessant matematisk modell i hodet i morres, og testet den ut på hovedindeksen i Sverige. Hvis modellen har noe for seg vil OMX falle forbi 1% under topp 26,51'te mars. Altså, den 26. eller 27. mars (litt usikker på om modellens dag,00 er midnatt før eller etter datoen) har man passert toppen, nedturen (1-3 måneders varighet) har startet og på en av disse dagene krysses linja som ligger 1% under toppen for de siste måneders oppgang. Troen på at modellen har noe for seg er liten, men det hadde jo vært artig om den slo til. (Jeg har jo for vane å bomme på Sverige.)

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 14 mars 2013 18:38

Dagens avkastning: kr 4224
norden 0,992% (kr4224)
finland 1,41%
norge 0,282%
sver 1,071%
eu 1,541%
eu smb 1,386%
glob 1,08%
offsh 0,211%
maritim 0,518%
sp.b1 0,037%

Skjult ID med pseudonym fyr84 to. 14 mars 2013 20:08

Jeg har 50.000 på fond nå, og sparer 4-5000 i måneden. Ikke interessert i å bytte som deg, bare forhåpentligvis ha litt bedre avkastning enn banken. Noen anbefalinger?

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 15 mars 2013 00:44

Vel, siden jeg sist for noen timer siden skrev at aksjemarkedet snur ned om maks to uker, finnes det ikke noe bedre råd å gi nå enn å holde deg unna aksjefond om du har tenkt å bli sittende. Ta heller betenkningstid frem mot sommeren før du gjør noe med saken. Det vil du høyst sannsynlig tjene på.
Skal du absolutt ha et aksjefond å glemme pengene i, har jeg mest tro på strategien til Dovre Forvaltning. Jeg har ved et par anledninger jobbet med Stig Myrseth som styrer det fondet, og av alle raringer jeg har truffet i den bransjen, er han en av de få jeg kunne turt å overlate ansvaret for sparepengene til.
Med nært forestående nedtur har jeg flytta mesteparten av holdingselskapet frie midler til Odin Rente. Det er et obligasjons- og rentefond som godt kan finne på å slå de fleste aksjefond, med bare en brøkdel av risikoen. Årsaken til at det fondet ikke er omtalt i denne tråden er at fondet har en ekstra dag responstid. (Og det er en ganske tåpelig investering for et AS, da det medfører dobbel beskattning av gevinst.) Odin Rente går også opp og ned i bølger, men ikke skumlere enn at det holder å følge med ukentlig.

Skjult ID med pseudonym ewing fr. 15 mars 2013 10:53

@pgmp
Hva er ulempene med å bytte fond fra Dnb på dnb.no sammenlignet med Odin på odinfond.no?

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 15 mars 2013 11:58

En liten og bred nedgang i dag. Satser på en litt større og like bred oppgang på mandag.

ewing. Jeg aner ikke hvilken praksis DnB har. Jeg har heller ingen forståelse for at noen vil være kunder av DnB - uansett hvilket område det er snakk om. Det eneste de oppnår er høyere gebyrer, høyere utlånsrente og lavere innskuddsrente. I tillegg til en nettbank som til stadighet ikke virker.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 15 mars 2013 18:45

Dagens avkastning: kr1870
norden 0,435% (kr1870)
finland 0,354%
norge -0,218%
sver 0,544%
eu 0,141%
eu smb 0,681%
glob 0,182%
offsh 0,316%
maritim -0,015%
rente 0,064%
sp.b1 0,004%

Ukens avkastning: kr5410
norden 1,26% (kr5245)
finland 1,893%
norge 0,308%
sver 1,456%
eu 2,154%
eu smb 3,051%
glob 1,647%
offsh 0,96%
maritim 0,993%
rente 0,499%
sp.b1 0,08% (kr165)

Skjult ID med pseudonym fyr84 fr. 15 mars 2013 18:54

Jeg aner ikke engang om der pengene står idag er aksje, obligasjon eller rentefond.. Jeg får sette meg mer inn i det. Har hatt dnb i alle år, men forstår jo at det er å kaste penger ut av vinduet. Burde være mulig å beholde kontonr om man bytter bank.. Da hadde jeg sikkert giddet å gjøre noe med det.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 15 mars 2013 18:59

Siden jeg nevnte Odin Rente for et par innlegg siden, kan jeg jo følge opp med å nevne at den steg 0,499% siste uke. Oslo børs steg 0,315% i samme periode, og Dovre steg 0,432%. Rente har en tendens til å gjøre det bra i perioder hvor børsen er rimelig flat eller svakt fallende. Når børsen faller raskt faller Rente også. Når børsen stiger raskt blir Rente hengende et stykke etter.

Skjult ID med pseudonym fyr84 fr. 15 mars 2013 19:20

Lagt inn på salg i dnb og åpna konto på Odin. Får prøve noe nytt.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 15 mars 2013 20:51

Hvor lang responstid har DnB på slikt?

Å tjene på investeringer er en jobb på linje med alle andre jobber - bortsett fra at man ikke produserer noe samfunnsnyttig, akkurat som i litt færre enn alle andre jobber. Legger du ikke noen innsats i det, skal du ha flaks for å tjene nevneverdig på investeringen. Det gjelder uansett hvilken forvalter du er kunde hos.

Det å bytte bank og kontonummer er egentlig en enkel sak. Du beholder jo den gamle kontoen og kan titte innom for en overraskelse om det har kommet noen innskudd fra folk du ikke hadde tenkt over å oppgi det nye kontonummeret til.

Skjult ID med pseudonym ewing ma. 18 mars 2013 08:42

Og idag/denne uken: Kypros-effekten.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 18 mars 2013 10:07

Kyproseffekten tror jeg er ganske overdrevet. Det ser det ut som markedet i Norge tenker også. Det startet 1,2% ned, nå er en tredjedel av dette dekket inn igjen. Men kypros er en tankevekker. Det er veldig spesielt at en så stor organisasjon som EU oppfordrer til beslag av private eiendeler. I stor grad er dette et beslag i folks pensjonssparing. I de fleste tilfeller blir folk oppfordret til å spare til egen pensjon, da forventet pensjon kan være i minimumstørrelser. Nå skal de brått beslaglegge de midlene folk har blitt oppfordret til å spare OG kutte pensjonen deres. Dette er enda mer idiotisk enn at det offisielle norge maner folk til å betale ned gjeld som den beste spareform, samtidig som de lovpålegger at de skal trekkes minst 2% av inntekten for å spare i noe de ikke har kontroll på, og som garantert har forvaltningshonorar.
Lærdommen av Kypros/EU er at man må spre pensjonssparingen sin over landegrenser, også utenfor EØS.

Jeg sitter med en følelse av at Kypros finner en løsning som er mindre ille enn den mediene presenterer. Det vil antagelig gi oppgang i morgen / slutten av dagen i dag. Om det ikke skjer, er forventet fall i Norden omtrent som de siste to dagers oppgang. P.t. ser jeg ut til å ikke gjøre noen endringer i dag. Det kan dog tenkes jeg ombestemmer meg før kl 12. (Ikke får jeg brukt dagen som kjøpsmulighet heller, siden halvparten av selskapskontoen sitter fast i Rente, som tidligst kan frigjøres i morgen.)

Også interessant i dag er at bloomberg ikke oppdaterer indekser fra Sverige og Finland.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 18 mars 2013 12:04

Største argumentet til å gjøre endringer nå hadde vært at Norden også inkluderer litt usa. Dvs at ved å gå ut i dag ville man sluppet fallet som helt sikkert kommer i usa i kveld. Men, andelen i usa er liten, og kypros er ikke vedtatt. Et vedtak i kypros tror jeg vil være mer positivt enn den usikkerheten som nå er priset inn. Altså ingen endringer i dag. På den annen side er det høyst sannsynlig at jeg bytter til pengemarked eller rente en av de neste dagene.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 18 mars 2013 23:41

Dagens tap: kr4757
norden -1,101% (kr-4757)
finland -1,185%
norge -0,557%
sver -0,986%
eu -0,452%
eu smb -0,274%
glob -0,388%
offsh -1,095%
maritim -0,956%
rente -0,055%
sp.b1 0,012%

Selv med den dårligste dagen i trådens historie, er fallet mindre enn gevinsten foregående to handelsdager. Den største skuffelsen er at de nordiske fondene falt mer enn europa.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 20 mars 2013 02:35

Dagens tap: kr 332
norden -0,078% (kr-332)
finland 0,552%
norge -0,609%
sver -0,297%
eu -0,038%
eu smb 0,52%
glob -14,812%
offsh -1,184%
maritim 0,003%
rente 0,083%
sp.b1 0,007%

Det ble nok en ulønnsom dag på jobb. Ikke at dagens tap var stort, men morgendagens blir. Dagens tap begrenser seg til en knust laptop. En skulle ha holdt seg hjemme og hatt anledning til å legge inn ordre!
Eu SMB gjør det merkverdig bra i disse tider. Det kan neppe fortsette. Beste råd nå: ikke ei aksjer eller aksjefond. Ta påskeferie!

Aksjemarkeder er til tider ulogiske. De stuper fordi det ryktes at kypros skal beslaglegge endel av skatteplanleggernes sparepenger. Så stuper de enda mer når fasiten sier at kypros ikke skal gjøre dette like vel.
Så lenge det er usikkerhet om hva som skjer der, kommer ikke aksjemarkedene til å gi nevneverdig avkastning. Dessuten er vi i slutten av mars. Kypros får lære av Island: Fyre opp en vulkan og en rekke banker, og la utenlandske forsikringsselskaper dekke skadene.

Skjult ID med pseudonym -Bene- on. 20 mars 2013 08:00

Jeg har fått mulighet til å kjøpe aksjer i selskapet jeg jobber i, men har virkelig ingen greie på aksjesparing. Kanskje ts kunne tenke seg å gi noen pointers og tips? Kan gi utfyllende info om selskap på pm ;)

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 20 mars 2013 11:33

Ingen blir vel overrasket av at jeg bytter til pengemarked i dag....
Bytter antagelig videre til Rente snarlig. Jeg er litt usikker på hvordan Rente vil reagere på uroligheter, dvs jeg må prøve å grave litt i hva som har utløst tidligere fall i fondet. Om noen sitter med kunnskap om dette så del det gjerne.
Hovedgrunnen for å bytte via pengemarked er at det gir utgang fra aksjefondet på dagens kurs, mens bytte direkte til Rente ville gitt utgang på morgendagens kurs.

@Bene
Hva vet du om selskapet? Er det børsnotert? Går det med overskudd? Er det utsikter til at det vil gå med overskudd i fremtiden? Hvordan er pris/bok? (Sjekk verdi av selskapets eiendeler i regnskapet. Del dette på antall aksjer som finnes i selskapet. Sammenlign tallet du får med prisen du må betale pr aksje.)

Skjult ID med pseudonym -Bene- on. 20 mars 2013 18:09

Litt, vet ikke, ja, ja, sikkert :P Jeg antar du som ekspert her vil si: nei?

Kan man kjøpe aksjer og bare ha de? Eller MÅ man ha greie på sånt og følge med? Hva med å bare kjøpe de og kanskje få litt igjen på sikt uten å gjøre noe aktivt?

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 21 mars 2013 02:02

Å eie aksjer i egen arbeidsplass kan være en fin ting om bedriften går godt. Om bedriften betaler ut et årlig utbytte kan det være en fin bonus for de ansatte, og en god motivasjon for at de ansatte skal bidra til at bedriften går godt. Om bedriften er børsnotert har disse faktorene minimal betydning.
Som ansatt i mindre bedrift har du gode forutsetninger til å vurdere om bedriften går godt, om ledelsen er lededyktig, om bedriften lever av et marked som er fremtidsrettet eller vil forsvinne. Osv. Tror du bedriften vil gjøre det bra; kjøp. Hvis ikke; hold deg unna.

En kunde sleit veldig for et par år siden. Bedriften hadde et ekstremt godt miljø mellom de ansatte. Av alle 9 ansatte de hadde hatt var det kun to som hadde sluttet siden 80-tallet. Sjefen for selskapet betjente én av kundene. Han foreslo for de ansatte at han ville dele selskapet i to. I det ene selskapet ville han ha seg selv, den av de ansatte med kortest ansiennitet, og den ene kunden som sjefen hadde hatt ansvar for siden 60-tallet. Den andre halvdelen av selskapet skulle få alle de andre kundene, alle de ansatte, alt kontorutstyr.... Og de resterende ansatte fikk tilbud om å kjøpe dette for kr 1. De takket nei. Det sier endel om hvor lite tiltro de hadde til egen innsats på jobb. Resultatet ble masseoppsigelser.
Uten disse oppsigelsene ville selskapet vært konk nå. Etter oppsigelsene mista de ikke en eneste kunde, og de to som jobber der nå genererer like mye inntekt som alle de oppsagte gjorde tilsammen. De har doblet sine egne lønninger og selskapet går med store overskudd.
Altså de som ble oppsagt kan umulig ha gjort særlig god arbeidsinnsats når to personer klarer å gjøre alle deres oppgaver. Og de visste det åpenbart selv, ellers ville de slått til på tilbudet om å kjøpe egen arbeidsplass.
Om du jobber i en liten bedrift kan du lese mye ut av hvordan arbeidskulturen er. Om de ansatte gjør seg fortjent til lønna og ledelsen har bakkekontakt kan det godt være en god investering.

Selvsagt kan du kjøpe aksjer og glemme dem. Det blir litt som å fylle et påskeegg med snop nå, og åpne det først neste påske. Du vil bli overrasket om noe av det smaker bedre enn før påskeegglagringen.

------------------------

Dagens avkastning: kr1665
norden 0,39% (kr1665)
finland 1,041%
norge 0,052%
sver 0,112%
eu 0,501%
eu smb 0,43%
glob 0,39%
offsh 0,039%
maritim 0,474%
rente -0,064%
sp.b1 -0,007%

Totalt kom det kr 1821 ut av tiden med Norden.

Skjult ID med pseudonym -Bene- to. 21 mars 2013 08:42

Dette er et svært konsern, så det føles rimelig trygt.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 22 mars 2013 00:45

@Bene
Til større det er til mindre grunnlag har du som nyansatt til å avgjøre hva aksjene er verdt.

Dagens avkastning: kr89
norden -0,98%
finland -1,32%
norge 0,078%
sver -1,25%
eu -1,506%
eu smb -1,007%
glob -1,106%
offsh 0,117%
maritim 0,355%
rente 0,12%
sp.b1 0,021% (kr89)

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 22 mars 2013 19:13

Dagens tap: kr17
norden 0,023%
finland -0,238%
norge -0,323%
sver -0,044%
eu 0,143%
eu smb 0,327%
glob -0,885%
offsh -0,283%
maritim 0,106%
rente -0,018%
sp.b1 -0,004% (kr-17)

Ukens tap: kr3352
norden -1,742%(kr-3424)
finland -1,167%
norge -1,354%
sver -2,448%
eu -1,356%
eu smb -0,012%
glob -1,86%
offsh -2,39%
maritim -0,024%
rente 0,064%
sp.b1 0,029% (kr72)

Det ble årets først tapsuke. Mye tyder på at heller ikke denne gangen er det store fallet som har startet. Det kan faktisk tenkes å komme en liten opptur i påskeuka. Men å sitte eksponert i et marked som påvirkes av langt mer religiøse land med færre helligdager enn vårt eget ikke-religiøse land har lest ut av den samme bibelen, er for skummelt.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 27 mars 2013 11:56

De som vil ta sjanser har gode muligheter til å gjøre et godt kjøp i dag. (Jeg gjør det ikke)

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 27 mars 2013 12:07

Utviklingen siden fredag:
norden -0,026%
finland -0,885%
norge 0,009%
sver 0,493%
eu -0,172%
eu smb -0,746%
glob 0,43%
offsh 0,382%
maritim -0,015%
rente 0,055%
sp.b1 0,007% (kr30)

Utviklingen siden salg av Norden:
norden -0,983%
finland -2,427%
norge -0,236%
sver -0,807%
eu -1,534%
eu smb -1,424%
glob -1,56%
offsh 0,215%
maritim 0,446%
rente 0,156%
sp.b1 0,024% (kr102)

Det som har vært verdt å merke seg i markedene disse påskedagene er at folk funderer på om det kommer en opptur til. Kursene kjøpes opp om morningen, men alle vil ut igjen for natta. Enda viktigere; ingen vil sitte eksponert i aksjemarkedet over langhelgen, som ikke er like lang i alle andre land. Dermed kommer et heftig fall i ettermiddag. Store fall følges gjerne av en rekyl påfølgende dag. Kjøp i ettermiddag og salg over påske kan altså være en god mulighet til å skaffe seg en god gevinst. Men vi vet jo ikke nå om verden står til påske, og langt mindre om den står over påske, så risikoen er høy.

Mars slo til som mars skulle. Fallet har dog drøyd litt lenger og vært litt mindre enn forventet. Shipping (mest eksponert i maritimfondet) viser også tegn til at den ikke kan bli stort dårligere enn den allerede er. For den langsiktige kan det være stedet å gå inn nå.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 28 mars 2013 01:27

Dagens avkastning: kr30
norden -0,103%
finland -0,965%
norge 0,124%
sver 0,632%
eu -0,624%
eu smb -1,087%
glob 0,025%
offsh 0,695%
maritim 0,429%
rente -0,128%
sp.b1 0,007% (kr30)

Ukens avkastning: kr81
norden -0,414%
finland -1,986%
norge -0,02%
sver 0,739%
eu -1,126%
eu smb -1,894%
glob 0,261%
offsh 0,695%
maritim 0,1%
rente 0,018%
sp.b1 0,019% (kr81)

Mars' avkastning: kr6744 (1,599%)
norden 0,785% (kr1821)
finland -0,304%
norge -0,659%
sver 0,329% (kr4488)
eu 0,622%
eu smb 1,063%
glob 1,259%
offsh -0,748%
maritim 0,381%
rente 0,974%
sp.b1 0,171% (kr435)

Siden trådens start: kr20892 (5,120%
norden 4,807% (kr1821)
finland 4,228% (kr9019)
norge 1,071%
sver 10,489% (kr5852)
eu 5,263%
eu smb 5,457% (kr3372)
glob 4,375%
offsh -1,168%
maritim 0,103%
rente 2,254%
sp.b1 0,316% (kr828)

Tråden slo alle fondene i mars. Dermed ble forspranget til Sveriges knalløft i februar knappet noe inn. Hovedindeksen i Oslo falt 0,16% i samme periode. I tiden som kommer blir fokuset å finne tidspunkter for å fange opp eventuelle kortvarige oppturer. En noe mer langvarig plassering i Maritim eller Rente kan også være aktuelt.

De som ønsker seg et fond med relativt lav risiko bør merke seg at Rente oppnådde avkastning på nivå med de beste aksjefondene i mars. Siden nedgangen i aksjemarkedene nå skyldes usikkerhet til bankenes soliditet tror jeg ikke Rente kommer til å gå særlig bra den neste uka. Pengemarked er tryggere. Det er lite informasjon å finne om fondets plasseringer. Det er like lite informasjon å finne om pengemarked, men i teorien skal dette være sikrere.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 3 april 2013 02:55

Påskehelgens avkastning: kr178
norden 0,706%
finland 0,398%
norge 0,069%
sver 0,982%
eu 0,801%
eu smb 0,024%
glob 0,386%
offsh -0,768%
maritim 0,104%
rente 0%
sp.b1 0,042% (kr178)

De som tok sjansen på å følge kjøpsanbefalingen på onsdag hadde fått en pen avkastning.
Verden ser skummelt positiv ut nå. Til flere som er positive til kraftigere blir sjokket når dette tar slutt. Spørsmålet er når, og tær man ta sjansen på at det ikke skjer de første dagene?

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 4 april 2013 11:46

Gårsdagens tap: kr4
norden -0,125%
finland 0,027%
norge 0,448%
sver -0,48%
eu 0,077%
eu smb -0,38%
glob -0,544%
offsh -0,162%
maritim -0,053%
rente 0,101%
sp.b1 -0,001% (kr-4)

Det er stor usikkerhet og tidkrevende å følge med for tiden. Situasjonen ser ikke ut til å endres veldig raskt, så jeg bytter nå til Rente. Grunnen til at jeg har utsatt dette har vært nervøsitet om problemene på Kypros ville medføre internasjonale bankproblemer, og at et eventuelt bytte tilbake i aksjemarkedet ville tatt en ekstra dag.
(Jeg tar også en eksponering i Maritim på selskapskontoen. Grunnen til at jeg gjør det på selskapet og ikke privatkontoen er at renteinntekter i AS skattelegges to ganger. Og jeg ønsker ikke å være så eksponert i aksjefond at jeg vil være inne med begge kontoer. Valget av maritim er beskrevet i flere poster den siste tiden. Inngangen i dag passer med at fondets største investering la frem tall i dag, og falt 3%. Fondet er også det eneste som har gitt bedre avkastning enn Rente siden utgangen fra Norden.)

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 5 april 2013 11:51

Gårsdagens utvikling:
norden -1,576%
finland -1,307%
norge -0,884%
sver -2,146%
eu -1,55%
eu smb -1,318%
glob -1,254%
offsh -1,281%
maritim -1,088%
rente 0% (kurs ikke oppdatert)
sp.b1 0% (kurs ikke oppdatert)

I dag ser det endelig ut til at vi har fått starten på korreksjonen jeg har ventet på. Den vil forhåpentlig fortsette noen dager. Og enda mer godt nytt - bare en av de 10 største investeringene til Maritim faller. Jeg regner ikke med at fondet går med gevinst i dag, men likevel et godt tegn for at disse aksjene allerede er nær en bunn.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 8 april 2013 12:09

Fredagens avkastning: kr590
norden -1,21%
finland -0,834%
norge -1,27%
sver -1,189%
eu -2,303%
eu smb -1,927%
glob -2,122%
offsh -1,9%
maritim -0,736%
rente 0,137% (kr590)
sp.b1 -0,002%

Jeg hadde en god dose flaks med kjøpet av Maritim på torsdag. Antagelig pga at de ikke fikk kurssatt pengemarked på torsdag (ref forrige post) ble hele handelen utsatt til fredag. Selv om Maritim var fondet som falt minst på fredag, passet det godt å slippe nedgangen på 0,74%. I dag ser fondet ut til å øke like mye - og jeg bytter tilbake til pengemarked.

Kontoen som tråden følger står fortsatt med Rente, og vil fortsette å gjøre det en stund.

Det brede fallet på fredag ettermiddag ble større enn ventet. Det jeg hadde ventet skulle ta noen dager ble gjort unna på noen timer. Som seg hør og bør med slikt kraftig fall, kommer en sprett opp igjen. Det er den vi ser i dag. Faren er stor for at et enda større fall er på vei.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 9 april 2013 21:51

Gårsdagens avkastning: kr747
norden 0,37%
finland -0,078%
norge 0,35%
sver 0,544%
eu 0,865%
eu smb 0,32%
glob 0,749%
offsh 0,659%
maritim -0,026%
rente 0,174% (kr747)
sp.b1 0,027%

Dagens avkastning: kr472
norden 0,163%
finland 0,11%
norge 0,416%
sver -0,04%
eu -0,523%
eu smb 0,049%
glob 0,328%
offsh 0,7%
maritim -0,231%
rente 0,11% (kr472)
sp.b1 0,009%

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 11 april 2013 18:11

Onsdagens avkastning: kr629
norden 1,752%
finland 2,662%
norge 0,531%
sver 1,555%
eu 1,864%
eu smb 1,878%
glob 1,447%
offsh 1,275%
maritim 0,944%
rente 0,146% (kr629)
sp.b1 -0,01%

Dagens avkastning: kr590
norden 0,421%
finland 0,777%
norge 0,293%
sver 0,717%
eu 1,022%
eu smb 1,295%
glob 0,501%
offsh 0,099%
maritim -0,256%
rente 0,137% (kr590)
sp.b1 0,013%

Morgendagen ser ut til å bli en signaldag for veien videre.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 12 april 2013 18:59

Dagens avkastning: kr 197
norden -0,939%
finland -0,871%
norge -0,476%
sver -0,587%
eu -0,646%
eu smb -0,422%
glob -0,262%
offsh -1,174%
maritim -1,094%
rente 0,046% (kr197)
sp.b1 0,018%

Ukens avkastning: kr2635
norden 1,76%
finland 2,592%
norge 1,116%
sver 2,194%
eu 2,587%
eu smb 3,142%
glob 2,786%
offsh 1,551%
maritim -0,672%
rente 0,613% (kr2635)
sp.b1 0,056%

April så langt: kr4174
norden -0,481%
finland 0,833%
norge -0,538%
sver -0,696%
eu -0,463%
eu smb -0,535%
glob -0,815%
offsh -2,568%
maritim -2,425%
rente 0,983% (kr3932)
sp.b1 0,111% (kr242)

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 16 april 2013 00:54

Dagens avkastning: kr315
norden -1,648%
finland -1,486%
norge -2,013%
sver -1,96%
eu -1,367%
eu smb -1,35%
glob -1,381%
offsh -2,571%
maritim -1,488%
rente 0,073% (kr315)
sp.b1 0,028%

Aksjemarkedet er åpenbart ikke stedet å være i disse dager. OSEBX (hovedindeksen på Oslo Børs) stoppet pent like over teknisk støtte ved 462 i dag. Etter det har USAske markeder falt rundt 2%. Det skal vel godt gjøres om ikke OSEBX faller igjennom denne støtten i morgen. Den har en liten støtte ved 458, men sjansen er nok stor for at den også ryker. Det ser ut til at OSEBX skal helt ned til området rundt 440 nå før man kan tenke på ny opptur. (med unntak av noen mellomliggende 1-3 dagers oppturer). Om dette slår til vil hele årets opptur være tapt for de som har valgt å spare langsiktig.

Jeg lener meg tilbake og lar Rente høste noen hundrelapper daglig. Så lenge verden ikke oversvømmes av konkurser ser det ut til å være en rimelig trygg plassering.

(mann 51 år fra Oslo) ti. 16 april 2013 10:14 Privat melding

"Sell in may and sail away" har slått til litt tidlig i år?

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 16 april 2013 10:37

Alle slike sessongtilknyttede oppfattelser av når verden tryner kommer litt tidligere for hvert år. Folk vil komme seg ut før det inntreffer for å være sikre. Dermed inntreffer det litt før de ventet seg. Året etter har de da lært at de må være enda tidligere ute, og det inntreffer dermed enda tidligere. Året etter det igjen.....

(mann 36 år fra Oslo) on. 17 april 2013 15:45 Privat melding

Det er noe som heter at det er dags å selge når man får aksjetips fra taxisjåføren. Undres om det samme gjelder når halve sukker kommer med råd :p

(mann 51 år fra Oslo) on. 17 april 2013 18:26 Privat melding

Taxisjåfører og halve sukker er nok like i den forbindelse, slemtiger!

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 18 april 2013 03:07

Det er på tide å selge når privatpersoner blir netto kjøpere i fond.

Minner om at denne tråden i hovedsak rapporterer i realtime hva en som har hatt aksjer som hovedinntektskilde foretar seg. Det er et tilbud til at de som vil følge med kan gjøre det. Det gjennomgående rådet som er gitt her er at markedet vil toppe ut i mars og folk bør holde seg unna. Det rådet har unektelig vært et godt råd. De som har fulgt bankenes og myndighetenes råd; å spare langsiktig i indeksbaserte (norske) aksjefond ville de siste to årene oppnådd mindre avkastning enn om pengene sto på lønnskonto i DnB. Til sammenligning har jeg 15,4% avkastning hos Odin siden jul, og den minker ikke av at markedene faller i disse dager. I samme periode har Odin Sverige gått 16,9%, og alle andre gått mindre enn 10%. Poenget mitt med denne tråden er å vise hvor elendige råd privatpersoner får, og forhåpentlig vekke noen. Kapitalinntekt krever en kapitalforvaltning. Det er en arbeidsinnsats.

Tirsdagens tap: kr 197
norden -0,173%
finland -0,591%
norge -0,132%
sver -0,19%
eu -0,01%
eu smb 0,236%
glob -0,532%
offsh -0,948%
maritim -0,839%
rente -0,045% (kr-197)
sp.b1 0,003%

Onsdages gevinst: kr 472
norden -1,455%
finland -0,541%
norge -0,918%
sver -2,471%
eu -1,141%
eu smb -0,936%
glob -0,363%
offsh -0,662%
maritim -0,353%
rente 0,109% (kr472)
sp.b1 0,004%

I dag røyk støttenivået for OSEBX ved 458. Lite tyder på at fallet vil stoppe 440-442. Jeg satt ved et meglerbord på tirsdag og de fleste virket å være enig i at det bar den veien. Skulle også 440 ryke vil det fare for at fallet vil utløse en rekke negative reaksjoner med uante konsekvenser. Hverken aksjer, gull, olje eller eiendom vil være trygge investeringer da. Vi er så heldige her i landet at det (foreløpig) virker rimelig trygt å ha norske kr i norsk bank, men fordel dem på flere banker. Det er ikke kult å måtte ta opp lån for å dekke levekostnader i månedsvis mens man venter på at banksikringsfondet skal dekke tapte innskudd i en bank som har tryna. (selvopplevd)

(mann 36 år fra Oslo) to. 18 april 2013 16:43 Privat melding

NAS +18% i dag! Happy day! Kjos er gutten sin det! +101% siden jeg kjøpte. Bare synd jeg ikke handlet så vanvittig mye mer :p

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 18 april 2013 23:28

Gratulerer med NAS.
Bjørn er en fokusert mann, ja. Dyktig på det han gjør. Jeg synes han er litt vanskelig å prate med, kanskje fordi han er så fokusert, men det hadde sikkert gått seg til om jeg hadde truffet ham litt utenom jobb.
Hadde jeg hatt NAS, ville jeg solgt i dag. En slik oppgang kommer sjelden uten kraftig fall dagen derpå.
Selv om man alltid finner raketter i ettertid i nedadgående markeder er det mye flaks om man skal finne dem i forkant. På en annen side, skal man først velge aksjer i dagens marked er det short oljeprodusenter (og deres leverandører) og long oljeforbrukere.

Dagens avkastning: kr236
norden -0,089%
finland -0,649%
norge 0,124%
sver -0,126%
eu -0,109%
eu smb -0,189%
glob -0,061%
offsh -0,167%
maritim -0,392%
rente 0,055% (kr236)
sp.b1 0,012%

Hvis man ser på fondsutviklingen de siste dagene ser man at de (med noen unntak) har fått med seg nedgangene, men de blir ikke med opp igjen når markedene får en kort sprett. Dette er typisk for fond som har lite likvide investeringer. De blir treige, og den tregheten er også den som gjør at man får en sjans til å komme seg ut når verden tryner.
Dagens høye omsetning er et tegn på at det finnes mange kapital med tro på at 458ish er bunnen OSEBX i denne omgang. De kan ha rett. Jeg håper de har feil slik at vi kan få en lenger opptur i neste omgang. Det kjedeligste som kan skje er at vi får en utvikling som hopper mellom 458ish og 461ish i ukesvis.

Det jeg synes er veldig dristig er de som ringte i dag og ville ha hjelp til å bygge opp et nytt meglerhus. Hele bransjen er jo nesten forduftet, og det kan vel ikke være uten grunn?

Skjult ID med pseudonym frøken-o sø. 21 april 2013 12:31

Hei kloke hoder )

Er lei av Odin, dårlig avkasting og høye kostnader ( 2%). Sparer ett fast beløp i måneden.

Har tenkt å avslutte og gå over til Indeksfond. Er det sånn at man der også kan bli trukket ett fast beløp i måneden fra sin konto, eller må man aktivt sette inn penger selv ?

Og har dere gode fond å anbefale? Tenker på fast månedlig sparing i en ca 20 års periode.

Skjult ID med pseudonym pgmp sø. 21 april 2013 14:26

Hvordan kan du si at noe er dårlig hvis du ikke vet hva som er bedre?

Hvis målet ditt er å spare med høyere avkastning enn du får på landets best høyrentekonto, er det noe fundamentalt galt med prinsippet å investere et fast beløp månedlig. Hvis du er redd for at den norske stat skal sette igang å trykke penger slik som i Japan, er det derimot riktig strategi. Sjansen for at de vil gjøre noe slikt er minimal, og sjansen for at de ikke varsler hvis de skulle finne på noe slikt er enda mindre. Sett heller et fast beløp på høyrentekonto.
Hvis du spanderer å endre på hvor du har investeringen et par ganger i året får du mangedoblet avkastningen sammenlignet med månedlig fondsinnskudd.

Det eneste fondet jeg kunne tenke meg å sette penger i, hvis det var en betingelse at de skulle stå der i minst et år er Odin Rente. Siden oppstarten har fondet slått de fleste lands børsindekser (justert for valuta).

(De fleste fondsforvaltere tilbyr månedlig trekk)

Skjult ID med pseudonym frøken-o sø. 21 april 2013 17:00

Odinfondene har ligget i bunnsjiktet i flere år ifølge Morningstar-ratingen.
Ett passivt indeksfond har vel ikke forvaltere?

Skjult ID med pseudonym pgmp sø. 21 april 2013 21:35

Noen odinfond ligger i toppen, andre ligger i bunnen. Det samme gjelder DnB. skagen, osv. ingen fond ligger på topp hele tiden. Ingen indekser gjør det bra hele tiden. Derfor må du følge litt med, og posisjonere deg deretter. Det gjelder uansett hvilken forvalter du velger. Det er en slags forvaltning å holde kontroll på beholdningen din, selv om man ikke endrer fondets sammensetning.

Skjult ID med pseudonym HeMan sø. 21 april 2013 21:37

Bajsfondet.

Skjult ID med pseudonym frøken-o sø. 21 april 2013 21:42

Har Odin Norge og Norden.
Og grunnen til månedlig sparing er for å slippe å følge med, å spare i fond vil uansett lønne seg i ett 20 års perspektiv. Men nå når Odin har befunnet seg så langt nede over så mange år er det på tide å bytte.Dette er ifølge Morninstar som jeg tror har en liten peiling.
Men det var uansett ikke det jeg spurte om.

Skjult ID med pseudonym pgmp sø. 21 april 2013 22:00

Hadde du hatt Odin Sverige ville du hatt stikk motsatt oppfatning.
Og tilsarende, hadde du hatt to tilfeldig valgte hos f.eks dnb er sansynligheten stor for at du ville ha byttet til nettopp odin. Når målet ditt er å ikke følge med på investeringene dine over så lang tid bør du ikke være i aksjemarkedet. Du bytter kanskje til noe du er fornøyd med et år eller to frem i tid, og om 5 år er du akkurat like missfornøyd som du er nå. Du skal ha mye flaks om du finner et fond, uansett indeks eller annet som du er fornøyd med så langt frem i tid som 20 år.
Det beste for deg vil være Odin Rente, eller høyrentekonto.
Velger du fondet bør du sjekke månedlig at det beveger seg rette veien. Velger du høyrentekonto bør du sjekke årlig at du har den høyrentekontoen med høyest rente.

Skjult ID med pseudonym frøken-o sø. 21 april 2013 22:17

Jeg har hatt Odin i 17 år, men de siste 7 årene har de såkalte -folkefondene- deres Norge og Norden ligget så langt nede at de anbefaler å bytte. Ingen fare å være i aksjemarkede så lenge man har langt nok perpektiv og sprer risikoen sånn som man gjøre ved månedlig sparing. Man kan i tillegg spare på høyrentekonto også.Trenger ikke velge ett av de.
Det med at jeg stiller ett spørsmål betyr ikke at jeg er så veldig misfornøyd. Hvis du leser hva jeg tidligere i dag har spurt om kan du få svare på det. Hvis du ikke vet så er det ikke noe nederlag å si det.

Skjult ID med pseudonym frøken-o sø. 21 april 2013 22:23

Har tenkt å avslutte og gå over til Indeksfond. Er det sånn at man der også kan bli trukket ett fast beløp i måneden fra sin konto, eller må man aktivt sette inn penger selv ?

Odinfondene har ligget i bunnsjiktet i flere år ifølge Morningstar-ratingen.
Ett passivt indeksfond har vel ikke forvaltere?

Noen som kan svare på disse spørsmålene jeg stilte før i dag, og helt konkret uten avsporing?

(mann 51 år fra Oslo) sø. 21 april 2013 22:37 Privat melding

frøken-o, det er noen indeksfond du kan ha fast trekk til, mens andre må du selv overføre pengene til. Det er uansett ikke verre enn å sette opp en fast betaling i nettbanken. Om det er lurt eller ikke med fast sparing, tar jeg ikke stilling til.

Indeksfond har ikke forvaltere.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 22 april 2013 00:44

Kit
Hvilket ord vil du bruke for å betegne de som ordner det administrative rundt en persons eiendeler i et indeksfond?

Frøken
Du motsier deg selv.. Hvis det ikke finnes noen fare ved å ha aksjefond bare man har langt nok perspektiv, skulle det ikke spille noen rolle hvilket fond du er investert i. Forvaltningshonorar på 2% er en minimal del av tapene dine fond har hatt de siste årene.
En investering er sjelden farlig. Det er ingen som kommer for å drepe deg (så lenge du ikke investerte med penger lånt av en tvilsom långiver). Det ene fondet ditt falt nesten 35% i løpet av 2011 (og litt opp igjen på slutten av året). Under finanskrisa var fallet enda større. Ville det ikke vært bedre sparestrategi å unngå disse fallene? Det skulle godt gjøres å ikke oppfatte at vi hadde en finanskrise, selv om du jobbet hardt for å ikke følge med.

Hvis du skal se på ratingen til Morningstar, er du at blant de med best avkastning siste 10 år finnes mange fond med rating på 1,2 og 3. Hvis du ser på de 50 fondene med best avkastning så langt i år, er det kun en med rating på 3 (sisteplass på lista). Resten er ikke vurdert eller har rating på 2. Hvordan kan du bruke en slik rating til å gjøre vurderinger?

Jeg tror du lurer deg selv til å tro at du vil finne noe som er mye bedre.

Skjult ID med pseudonym frøken-o ma. 22 april 2013 10:11

Takk for svar kit001.

pgmp : Følger såpass med at jeg har fått med meg at Odin Norge og Norden er av de aksjefondene som har gjort det dårligst de siste årene og er de som tar mest i forvaltningshonorar. Har latt det passere da de før det hadde bra avkastning og uansett bedre enn banksparing.
Uansett over tid sies det at det vil lønne seg med passive Indeksfond da de ikke tar forvaltningshonorar.
Og nei, det er ingenting som er -farlig-..beklager dårlig ordvalg. Selv om ditt forsøk på å latterligjøre meg bare faller tilbake på deg selv.

(mann 36 år fra Oslo) ma. 22 april 2013 10:22 Privat melding

Jeg pleier å oppdatere min fondsportefølje ved å sjekke Dine Pengers rangeringer. Å ha billige indeksfond som en del av porteføljen er vel anbefalt. Dine Penger skriver vel at gjerne halvparten av porteføljen kan være indeksfond.

Skjult ID med pseudonym frøken-o ma. 22 april 2013 10:55

Ja, tenker at det over tid vil lønne seg )

Skjult ID ma. 22 april 2013 11:03

mpeg er kanskje et kodeodr for odin.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 22 april 2013 11:36

Alle offisielle anbefalinger går ut på å beholde fond selv om det stuper, og alle vet at de vil fortsette med det. På den måten får storinvestorene mulighet til å selge seg ut før nedturen kommer for fullt, mens småsparerne blir de skadelidende. Det er imponerende hvor godt de har klart å misjonere dette budskapet.

Skjult ID med pseudonym frøken-o ma. 22 april 2013 12:21

Fordi det er de færreste forunt å forutse en nedtur. Veldig mange får hetta og selger når det er ferdig -stupt- og går dermed glipp av oppturen. Derfor blir det anbefalt å sitte selv om det går nedover og også investere ett visst beløp fast i måneden over tid.
Kan også føye til enda en gang at det ikke er derfor jeg vurderer å droppe Odin. Men fordi jeg er lei av å betale 2% forvaltningsgebyr på fond som er blitt under middelmådig over såpass lang tid.

(mann 36 år fra Oslo) ma. 22 april 2013 12:30 Privat melding

Man bør absolutt være oppmerksomme på gebyrer. Det finnes flaust av relativt dyre fond som ikke leverer resultater som står i stil med prisen.

Spesielt skal man passe på fond som Skagen, som har skyhøye suksesshonorar, som spiser opp en stor andel av gevinsten. Ironisk nok tat de ikke høyde for svingningene, slik at du betaler de suksesshonorar flere ganger for nøyaktig den samme gevinsten.

I tillegg har de tapt seg veldig de siste årene og leverer slett ikke slik de gjorde.

Skagen har tradisjon for å dele ut julebonus til alle ansatte i millionklassen. Veldig hyggelig i og for seg, men det betyr bare at kundene betaler way too much!

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 22 april 2013 14:03

Husk på at gebyrene er tatt med i kursutviklingen som vises på morningstar.

Frøken
De siste 17 årene har Odin Norge gjort det bedre enn referanseindeksen. Så, i det lange perspektivet har det altså vært bedre med dette fondet, tiltross for forvaltningshonoraret, enn å sitte i et indexfond i det samme markedet. Det er på kortere sikt, 8år at indeksen har gjort det bedre enn fondet. Da blir det veldig feil å påstå at indeksfond lønner seg på langsikt med utviklingen de siste 7 årene som argument.

Etter hva jeg har lest av sammenligninger mellom aktivt forvaltede fond og indeksfond i media har konklusjonen vært at indeksfondene er best på kort sikt, aktivt forvaltede fond er best på lang sikt.
Jeg synes det er helt meningsløst å sammenligne grupper av fond i så generelle grupper, men konklusjonen har uansett vært den motsatt av hva du mener her.

Det skal ikke så veldig mye til for å følge med på investeringene dine. Sparesaldoen din ville vært det dobbelte om du hadde reagert den gangen ordet "finanskrise" sto på forsiden av alle aviser, hver eneste dag. Når også det er for mye innsats å be om, burde du ikke være i aksjemarkedet. I alle fall ikke i et høyrisikofond. Normalt vil alt som har høy risiko vokse raskt når markedene stiger - og falle tilsvarende raskt når markedene faller. Utslagene i begge retninger er større enn for investeringer med lavere risiko. Men de som liker LANG tidshorisont påstår at høy risiko gir best avkastning.
Høyrentekonto, rentefond eller lavrisikofond er tingen for deg. (Og du bør reagere når avisene skriver at Norges Bank starter storstilt pengetrykking, eller mange banker går konkurs. Begge deler vil komme lett synlig på forsidene, hvis det skjer.)

Skjult ID med pseudonym frøken-o ma. 22 april 2013 14:23

Spydigheter kan du spare deg for, du blir ikke mer troverdig av den grunn. Du synes kanskje det er pinlig å bli motsagt av ei dame i din egen -fondstråd- ...nu vel.
Jeg sparer i høyrentekonto og har også kjøpt min leilighet nummer 2 i Oslo sentrum, noe som må sies var en bra investering. Lønner seg foresten å følge med på lånerentene og bytte bank deretter.
Nå skal det også sies at jeg ikke ble med på den veldige nedturen under finanskrisen da jeg tok ut det jeg hadde da det begynte å uroe seg litt for mye. Flaks? mulig..magefølelse? kanskje..Men selfølgelig ikke i nærheten av deg som slår markedet ..iallfall her på Sukker.no.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 22 april 2013 23:01

Så bra at du du ikke gjorde slik du frem til nå har sagt at du har gjort. Da har du også fått erfare at din ønskede strategi ikke er forenelig med avkastning i aksjemarkedet, enten det var flaks eller ikke.

Jeg aner ikke hva du sikter til som pinlig, og jeg aner ikke hva du mener er spydig, og jeg aner ikke hva du mener er lite troverdig. Jeg forstår ikke hva du hisser deg opp for, men etter hva du forteller har du bedre suksess med andre investeringer, så da burde du kanskje fokusere mer på det du er best på?
Jeg har svart på og kommentert det du har skrevet, ikke det du har tenkt du har skrevet. Om det er samsvar her er du den eneste som kan avgjøre. Det eneste jeg kan se er at du tjente godt på å ikke følge strategien din på et tidspunkt og jeg håper for din del at det manglende samsvaret mellom din siste post og dine tidligere poster ikke var et forsøk på sminke din egen suksess, selv om ordleggingen din tyder på at det er nettopp det du prøver. Fortsetter du å avvike fra din skrevne strategi, har du bedre sjanser for suksess.

Er du i tvil om tallene jeg har postet stemmer, er alle kurser hentet daglig fra forsiden på odinfond.no og offentlig tilgjengelig. Prosentsatsene er beregnet fra disse kursene. Du kan etterregne samtlige prosenter. Alle handler er postet i forumet før handelsfristen slik at alle som vil, og sjekker forumet noen minutter før kl 12 daglig kan oppnå nøyaktig samme avkastning. Hvilket marked/indeks du ønsker å sammenligne med er helt opptil deg.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 22 april 2013 23:12

Jeg postet vist ikke avkastningsoversikten på fredag. Her er den:
Fredagens tap: kr39
norden 0,538%
finland 0,394%
norge 1,159%
sver -0,282%
eu -0,1%
eu smb 0,269%
glob -0,139%
offsh 0,621%
maritim 0,731%
rente -0,009% (kr-39)
sp.b1 0,005%

Forrige ukes avkastning: kr786
norden -2,813%
finland -2,849%
norge -1,795%
sver -4,954%
eu -2,706%
eu smb -1,965%
glob -2,456%
offsh -3,699%
maritim -2,332%
rente 0,182% (kr786)
sp.b1 0,051%

--------------------

Dagens avkastning: kr 904
norden 0,063%
finland 0,456%
norge -0,267%
sver 0,731%
eu 0,13%
eu smb 0,902%
glob 0,573%
offsh -0,078%
maritim 0,046%
rente 0,209% (kr904)
sp.b1 0,02%

Skjult ID med pseudonym frøken-o ma. 22 april 2013 23:13

. Det eneste jeg kan se er at du tjente godt på å ikke følge strategien din på et tidspunkt og jeg håper for din del at det manglende samsvaret mellom din siste post og dine tidligere poster ikke var et forsøk på sminke din egen suksess, selv om ordleggingen din tyder på at det er nettopp det du prøver. Fortsetter du å avvike fra din skrevne strategi, har du bedre sjanser for suksess.

Hva slags strategi?Hva slags manglende samsvar mellom postene?

Skjult ID med pseudonym frøken-o ma. 22 april 2013 23:35

Og du? Og hvor ligger Odin-fondene i sammenligning med andre fond? Du må jo ha noe å måle de imot..

Jeg for min del var inne og sammenlignet Norge og Norden kontra AllegroFinansGFB :
Norge: I år: 7,81 , siste 5 år : -1,82
Norden: I år: 2,27 , siste 5 år : - 4,03
AllegroGFB : I år : 30,73 , siste 5 år var ikke med i ukesrapporten på mail som jeg fikk i dag.

AllegroGFB er altså der jeg har plassert mesteparten av sparepengene.. tror jeg heller spør meg selv om råd jeg.

Skjult ID med pseudonym frøken-o ma. 22 april 2013 23:41

AllegroGFB siden oppstart ca 4,5 år siden : 17,99 %

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 24 april 2013 02:49

Allegro er en aktivt fondsforvalter. Du lette etter indeksfond. Fondet er derfor ikke på lista over dine aktuelle kandidater - basert på hva du tidligere har skrevet. (Uten at det trenger å bety at du mente det du skrev.) De har også samme faste årlige honorar som Odin. I tillegg tar de tegningskostnad, innløsningskostnad, og et variabelt honorar på opptil 15%. Siden du har fokusert så mye på at du ønsker lavere honorar enn Odin har (som jeg mener er ubetydelig), er det jo ganske interessant at du som eksempel trekker frem et fond som er det stikk motsatt av hva du har skrevet du vil ha.
Strategien du har ønsket deg er 20 år med månedlig sparing, uten å gjøre noen endringer. Det er i mine øyne umulig å finne et fond som gjør det bra over så lang tid. Du sier videre at du har fulgt denne strategien i 17år, men plutselig kommer det frem at du ikke har gjort det likevel.....
Hvis du spør deg selv om råd, og gir deg selv like motstridende svar, blir nok resultatet bra!

----------

Dagens avkastning: kr826
norden 1,832%
finland 3,269%
norge 0,806%
sver 1,807%
eu 3,265%
eu smb 2,113%
glob 2,685%
offsh 1,624%
maritim 0,578%
rente 0,19% (kr826)
sp.b1 0,016%

Ting tyder på at vi har sett bunnen i denne korreksjonen. Det er på tide å begynne å se etter kjøpsmuligheter

(mann 36 år fra Oslo) on. 24 april 2013 06:43 Privat melding

Dine Penger har forresten nylig dumpet et par Odin fond på bakgrunn at de ikke lenger lever opp til forventningene.

Skjult ID med pseudonym frøken-o on. 24 april 2013 10:39

Allegro GFB har ett minimumsinnskudd på 300 000. Og ble kjøpt for å få plassert en sum og fordi bankaksjene var veldig lavt priset.

Det går ann å spare på flere måter.

Etter flere år med ettt under middelmådig Odin vurderer jeg ett billig passivt Indeksfond istedefor.
Å spare i fond vil over tid uansett lønne seg bedre enn tradisjonell banksparing.

Hva er det som er så motstridende og hva er det ikke forstår? Hvis du skal være ett alternativ til de tradisjonelle innvesteringsrådgiverne så bør du komme deg ut av Odin-boksen din.

Pst : Er noen andre som prøver å snakke i tråden her også.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 24 april 2013 12:01

Tråden er ikke ment som en rådgivning, men en rapport om hva jeg foretar meg i nær realtime, hvorfor jeg gjør dette, og hvilke tanker jeg gjør omkring hva jeg kan komme til å foreta meg de neste dagene.

Hvorfor jeg har valgt akkurat Odin er utdypet i de innledende postene. Jeg vet ikke om noen andre fondsforvaltere som tilfredsstiller kravene jeg har fremsatt der. Alternativet ville vært børshandlede fond.

Siden trådkontoen nå står i Rente er fristen for bytte kl 15. Det er mulig jeg kommer til å gjøre noe da.

Skjult ID med pseudonym frøken-o on. 24 april 2013 13:17

Synes tråden er interessant selv jeg, i motsetningen til de mange andre tråder hvor størrelse og når skal jeg blokkere er temaet.
Synes også pgmp og jeg kom godt ut av det ) Så ikke lag mer ut av det enn det det er.
Synsingen din kan du ta med til en annen tråd hvis du ikke tålte temperaturen.
Ha en fin dag dere )

Skjult ID med pseudonym s on. 24 april 2013 13:25

@Snopey

frøken-o bedriver ikke mere

refsende munnhuggeri her

enn pgmp selv gjør på steder

han slett ikke hører hjemme

(kvinne 50 år fra Oslo) on. 24 april 2013 13:25 Privat melding

Snopey : Du kan også sende mld istedefor å spolere tråden helt og over på person.

Skjult ID med pseudonym frøken-o on. 24 april 2013 13:44

Ja, kunne tenke meg du var hunnkjønn.
Det var for at du kunne ytre deg direkte istedefor å ødelegge en seriøs tråd.

Skjult ID med pseudonym frøken-o on. 24 april 2013 13:48

Ser at du har slettet innlegget. Da er den saken avsluttet.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 24 april 2013 14:58

Hold dere til tema eller finn en annen tråd!

Det er alltid lov å være uenig med noen, og det skal respekteres av alle. Skjerp dere!

-----------

Jeg har ikke rukket å se igjennom aksjene som de forskjellige fondene besitter i dag, så da blir det ingen handel, selv om magefølelsen sier noe annet. En mulighet hadde vært å hoppe til pengemarked for å få raskere respons når det først skal gjøres, men det frister jo litt å la rente generere noen daglige hundrelapper også....

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 25 april 2013 11:55

Jeg er veldig i tvil om markedene skal ha en runde til nedover (=kjøpsmulighet) eller vil fortsette opp fra der de nå er. Imidlertid ser aksjene i europa smb (fondets 10 største) positive ut, så jeg prøver den i dag med ASkontoen (som har dobbel beskattning på rente/pengemarked). Trådkontoen får fortsette i Rente.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 25 april 2013 11:57

Gårsdagens avkastning: kr708
norden 0,452%
finland 1,105%
norge 0,047%
sver 1,4%
eu 0,993%
eu smb 0,792%
glob 0,353%
offsh 1,761%
maritim -0,338%
rente 0,163% (kr708)
sp.b1 -0,003%

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 25 april 2013 23:02

Ikke store avkastningen i dag: kr39

norden 0,808%
finland 0,339%
norge 0,941%
sver 1,39%
eu 0,439%
eu smb -0,147%
glob 0,126%
offsh 0,436%
maritim 0,931%
rente 0,009% (kr39)
sp.b1 0,01%

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 26 april 2013 14:59

Jeg bytter nå fra Rente til Sverige på ASkontoen. I praksis betyr det at bytte gjøres på mandag. (Rente har frist kl15 dagen før handel.)
Jeg er fortsatt alt for usikker på retningen videre til å ville gå all inn, og av skattemessige grunner vil jeg heller ha Rente på trådkontoen (privat) enn på AS'et.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 29 april 2013 13:33

Fredagens avkastning: kr 315
norden 0,3%
finland -0,329%
norge -0,086%
sver 0,739%
eu -0,532%
eu smb -0,529%
glob -0,82%
offsh -0,824%
maritim -0,664%
rente 0,072% (kr315)
sp.b1 0,002%

Forrige uke endte med avkastning på kr 1887
norden 3,427%
finland 4,419%
norge 1,715%
sver 5,44%
eu 4,191%
eu smb 2,228%
glob 2,331%
offsh 3,009%
maritim 0,5%
rente 0,435% (kr1887)
sp.b1 0,025%

--------------

Fallet i Oslo i dag ser fornuftig ut. Med den kraftige oppgangen i forrige uke trengs en pustepause. Selv med tilsvarende fall i morgen blir det ikke skummelt. Men skulle det falle enda mer blir det skummelt. Sverige faller også litt i dag, mens europa ellers er svakt opp.

Det er ikke godt å si hvilken vei det skal gå videre, selv om det ser positivt ut i øyeblikket. To dager med fall vil gjøre at det ser veldig negativt ut, mens to dager med oppgang vil gi veldig positive signaler. Om det fortsetter med relativt flat utvikling er Rente rette sted å være, så fondskontoen fortsetter med det enda litt.

Skjult ID ma. 29 april 2013 13:44

store muligheter i valuta markedet denne uken......-)

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 29 april 2013 14:14

Alltid store muligheter innen valuta.
(Hilsen IT-ansvarlig i et valutatradingselskap)

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 29 april 2013 20:41

DAgens avkastning: kr 786
norden -0,287%
finland 0,275%
norge -0,723%
sver 0,183%
eu 0,22%
eu smb 0,089%
glob 0,135%
offsh -0,524%
maritim -0,408%
rente 0,18% (kr786)
sp.b1 0,02%

-------

De som har interesse av bankrenter bør se tv-nyhetene til Hegnar i dag. webtv.hegnar.no

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 30 april 2013 18:32

Dagens avkastning: kr904
norden 0,399%
finland -1,088%
norge 0,242%
sver 0,81%
eu -0,839%
eu smb -0,425%
glob -0,91%
offsh 0,491%
maritim 0,885%
rente 0,207% (kr904)
sp.b1 -0,001%

Månedens avkastning: kr8735
norden 0,208%
finland 1,917%
norge -1,392%
sver 1,243%
eu 0,405%
eu smb 0,244%
glob -1,201%
offsh -3,458%
maritim -3,726%
rente 2,214% (kr8493)
sp.b1 0,226% (kr242)

Siden trådens start: kr29627 (7,253%)
norden 5,268% (kr1821)
finland 6,981% (kr9019)
norge -0,766%
sver 12,268% (kr5852)
eu 5,305%
eu smb 5,548% (kr3372)
glob 3,239%
offsh -4,333%
maritim -3,634%
rente 4,361% (kr8493)
sp.b1 0,556% (kr1070)

Som tallene viser, de som skal investere i fond, og absolutt ikke røre investeringen burde ta en titt på Rente. Fondet er overlegent i nedgangstider (så lenge det ikke er et ras av konkurser i store bedrifter), og henger ikke veldig langt bak aksjefondene i oppgangstider.
I løpet av måneden har "trådporteføljen" gått forbi alle aksjefondene, bortsett fra Sverige.

Skjult ID ti. 30 april 2013 18:40

Dette er den dummeste tråden jeg noen gang har sett her.

En hel haug med folk som ikke har tjent nevneverdig med penger i markedet sitter å jaller som om de faktisk skulle ha peiling.

De eneste som tjener mye penger på fond, er forvalterene.

Skjult ID med pseudonym fyr84 ti. 30 april 2013 20:32

Nåja, det dummeste innlegget står vel ovenfor dette.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 30 april 2013 20:46

Dette er vel den mest innbringende tråden som noen gang er laget på dette forumet - for de som klarer å lese den, vel og merke.

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 30 april 2013 20:56

.... og hovedbudskapet er at man ikke skal tillegge råd fra de som tjener på at du følger rådene noen verdi. Det inkluderer forvalterne.

Skjult ID ti. 30 april 2013 21:08

Dette er jo bare tull! "Et opprør mot tradisjonelle investerings råd", det refereres jo knapt til annet enn lett tilgjengelig data.Så hva tilbyr denne tråden utover det vanlige lett tilgjengelige kommersielle "opp og ned" dataene som man kan lese på et hvilke som helst nettsted? Hvilken tjeneste? Og hva slags opprør er dette?

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 30 april 2013 21:30

Anbefaler at du leser mer enn resultatmeldingene. Tråden retter seg mot de som klarer å lese den. Det er muligheter for at du ikke tilhører trådens målgruppe.

Skjult ID ti. 30 april 2013 21:52

Nja....vet ikke det.Jeg tror jeg er midt i målgruppen for en "overskrift" som denne. Men tråden skuffer etterhvert som jeg blar meg nedover. Jeg skjønner ikke helt hvordan du kan levere på innledningen din!? Faen, jeg får jo mer valide investeringstips på hegnar.no,uten at det trenger å bety noe. Poenget mitt er egentlig ikke noe mer enn at man her (du og de det måtte gjelde) går i samme felle som alle andre som måtte tilby/mene de har noe mer greie på dette enn hvem som helst andre (bank, megler, analytiker...osv). Slik jeg leser dette så er det ikke noe mer enn dine subjektive meninger knyttet til markedsutviklingen, så la det bli med det, og ikke minst gjør det tydelig!

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 30 april 2013 22:07

Til ære for din påståtte tilhørighet blant lesekyndige; Tråden forteller hvilke endringer jeg gjør på investeringene mine og gir andre en mulighet til å gjøre akkurat det samme, på samme tid. Jeg gleder meg til at du kan vise frem en offisiell kilde (bank, megler, analytiker...osv) eller annen investor som tilbyr noe tilsvarende til offentligheten. Jeg ser også frem til at du viser til en offisiell kilde som på noe tidspunkt anbefaler salg av fond.

Skjult ID ti. 30 april 2013 22:23

Hahahaha, det kan du lese hos de fleste meglerhusene. Dette er kjøps-og salgsanbefalinger på utvalgte aksjer, som man kan man se opp mot sitt eget fond (fond er i veldig stor grad regions - eller industrisammensatt). Når du nå først er inne på fondsrådgivning - dette er for de fleste langsiktige investeringer. Det vil si at det i hovedsak er makrobilde (langsiktig) som er avgjørende. Volatiliteten på enkeltaksjer er selvfølgelig høyere enn i feks renter eller statsfinanser mer generelt, men over tid (les fondssparing for den gemene hop) så vil det være den langsiktige økonomisk utvikling som gjelder. Slike vurderinger er helt fraværende hos deg (og husk: det var du som nevnte fond!). Da er det viktig at du klargjør dette! Må ikke bli så sint - jeg prøver bare å hjelpe deg, alle kan lese intuisjonen bak CAPM, men du forstår den ikke før du er istand til å utlede den matematisk.

Skjult ID ti. 30 april 2013 22:39

Fond er for idioter.

Du bør kjøpe enkeltaksjer du matematisk kan bevise er billige. Enten ved at pris/bok er veldig lav eller net current assets er høyere enn aksjeprisen.. og gjøre det i solide butikker som har betalt utbytte selv i dårlige tider før.

Tradisjonel "value investing" med andre ord. Har fungert og slått markedet år etter år de siste hundre årene. Du får ikke noe gratis, du må fiske frem et excel ark og regne ut selv. Det er ingen som gir deg noe gratis i markedet.

Man kan stille to spørsmål som illustrerer dette veldig godt.

Hørt om noen som har blitt rike av å investere lurt? (de fleste vil si ja: Buffett, Spetalen, Graham osv)

Hørt om noen som har blitt rike av å kjøpe fond?

Ikke det nei... :)

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 30 april 2013 23:23

Skjult ID ) - ti. 30 april 22:23
Du bør undersøke nærmere hva du faktisk leser hos de fleste meglerhusene.

Jeg tror ingen som faktisk leser tråden er i tvil om at handelsstrategien jeg følger (og som tråden rapporterer) dreier seg om å finne tidspunktene for når man bør være eksponert mot aksjer, obligasjoner eller renter. Av folk som ikke følger med på finansmarkedene investerer i mye større grad i fond enn i fondenes underliggende instrumenter. Disse personene får i all hovedsak ett råd: invester jevnt, hele tiden uansett hva som skjer i markedene. Hvorfor dette ikke er bra råd er gjentatt mange ganger i løpet av tråden, og langsiktighet (som alle sier man skal fokusere på mens sparepengene renner ut) har historisk sett sjelden/aldri lønt seg. Er du interessert finner du det og leser det i sammenheng.

Skjult ID ) - ti. 30 april 22:39
Siden du matematisk kan bevise hvilke aksjer som er billige bør du kjøpe disse. Vi som ikke kan matematisk bevise slikt finner alternative metoder. Selv de fleste aksjemeglere og analytikere som har som jobb å følge med og beregne en aksjeverdi er ikke i stand til dette. En ting er å regne seg til at en aksje f.eks er forventet å gi en P/E på f.eks 7 det neste året. Noe helt annet er å tro at du har oppdaget mer riktige tall enn hva alle andre i markedet har gjort. Det er uansett markedet som bestemmer verdien. En billig aksje er en aksje som har P/B < 1. Det vil du ikke finne på noen børs. Enkelte utenlandske børsnoterte aksjer har P/B helt ned til 1,3, som etter alle solemerker er superbillig. Likevel blir ikke aksjen hamstret. Hvorfor ikke? Uansett, hvis du skulle kastet deg over denne ville den ikke vært billig om du ikke hedget valutaposisjonen.

Skal du bli rik må du enten ha veldig flaks og/eller ha stor startkapital. Hvis storinvestorene oppnår en avkastning på over 10% årlig, har de gjort det dritbra. Hvis en småinvestor har tilsvarende avkastning har h?n gjort det langt bedre enn forventet. Hvorfor mener du det er feil med strategien i denne tråden som foreløpig ligger an til 32% årlig avkastning?

Skjult ID on. 1 mai 2013 00:05

Pgmp 30.april 23:23 (svarte på skjult ID 22:23)

Jeg vet ikke om jeg helt forstår hva du skriver, men jeg skal legge godviljen til. 1. ”Fondenes underliggende instrumenter” er et upresist begrep og umulig å forstå i denne sammenhengen. 2. Renter og obligasjoner kan missforstås da avkastningen til en obligasjon (kupong eller ikke) i all hovedsak er et rente-derivat (rente avhengig). Hvis man skal diskutere en investerings underliggende så MÅ man ha begrepsbruken på plass. 3. All empiri viser at hva du sier ift langsiktighet (pengene renner ut osv.) medfører at du tar feil (husk risiko!!!)!!! Hvis du mener du har rett må du fortelle den gemene hop hva du sammenligner med! Skal du først starte, og holde en slik tråd i live, så MÅ du være helt konkret på hva du faktisk legger til grunn. Hvis du mener at du kan gi eksponeringsstrategier (for eksempel renter vs. aksjer, som helt fundamentalt har himmelhøy forskjell i risiko) så må du konkretisere dette i mye større grad. Så…slik jeg ser det, hva er det som gjør dine investeringråds så forferdelig lønnsomme, tatt høyde for risiko – husk avkastning må stå i forhold til risiko.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 1 mai 2013 00:44

1 ”Fondenes underliggende instrumenter” er for aksjefond de aksjene fondet har investert i. For obligasjonsfond de obligasjonene det er investert i, osv. Trenger du videre utdypning av uttrykket kan du lese informasjonen fra skatteetaten.

2 "Renter og obligasjoner kan missforstås" når man snakker om renter i fondssammenheng betyr det rentefond. Når man snakker om obligasjoner i fondssammenheng snakker man om obligasjonsfond.

3 Du får lese det jeg har skrevet om saken tidligere i tråden. Det er lite poeng å forsøple tråden med gjentagelser fordi du ikke klarer å lese innlegg som ikke spesifikt er skrevet til deg.
Ser du over investeringshistorikken ser du at jeg benytter rentefond når jeg mener risikoen for fall i aksjefondene er stor. Jeg velger altså lav risiko med lav avkastning når jeg tror avkastningen i aksjefond vil være negativ. (Nå forventer jeg at du vil lage et nummer av at risikoen av en fondsinvestering er den samme uavhengig av om fondet går opp eller ned.)

Skjult ID on. 1 mai 2013 01:23

1 og 2. Det kan ikke være så vanskelig og vedgå at å investere i enkelt aktiva er forbundet med vesentlig høyere risiko enn å diversifisere.
(2) Ikke nødvendigvis – man vil som regel ha obligasjoner eller warrents i et rentefond! Men la oss si at du har rett, allikevel er ikke dette tilfelle når man snakker om en investerings underliggende – ser du nå hvorfor det kan missforstå. (Hva er en investerings underliggende når man har kjøpt en opsjon på en rente SWAP, eller en konvertibel obligasjon?)
3. Hvis du faktisk presterer å påstå at man bør hoppe inn og ut av FOND på kort sikt, så vil jeg anbefale at du bør finne en annen kortsiktig eksponeringsstrategi som vil gi vesentlig høyere avkastning ift risiko!
Generelt, jeg vil på det sterkeste anbefale deg å styre unna fond hvis du her snakker om eksponeringsstrategier på kort sikt – man kan til nød benytte det som en historisk ”bransje-indeks” for veiledning hvis man fester lit til teknisk analyse (personlig gjør jeg IKKE det), men utover det tror jeg man er på ville veier hvis man skal shoppe fond på kort sikt. Jeg forventer mer seriøse svar når du går så høyt ut som du gjør! Beskyldninger om forsøpling av tråd blir intet mindre enn patetisk!

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 1 mai 2013 02:30

"1 og 2. Det kan ikke være så vanskelig og vedgå at å investere i enkelt aktiva er forbundet med vesentlig høyere risiko enn å diversifisere. "
Vedgå? På hvilket tidspunkt har jeg skrevet noe som sier noe imot det?

2) Har man et rentefond har man et rentefond. At et rentefond kan ha forskjellige vektinger innen varierende typer rentepapirer gir ingen grunnlag for deg å kreve at jeg ikke kan bruke ordet rentefond om et fond som forvalter kategoriserer som et rentefond.

3) Det er ditt råd. Neste gang du vil prøve å gi råd, gjør det ved å si hva rådet er. Du burde ha klart dette med et par setninger, ikke 23 avsnitt.
Det spennende er jo at du vil gi meg personlig råd uten å ane noe om mine øvrige investeringer (siden du helt sikkert ikke engang har lest innleggene hvor noen av disse nevnes) i en sammenheng hvor jeg publiserer hvordan jeg forvalter fondsdelen av mine investeringer. Hvorfor jeg har valgt fond er tydelig forklart. Hvorfor jeg har valgt å presentere fondsdelen av mine investeringer er også forklart. Hvorfor jeg har valgt akkurat den forvalteren jeg har valgt, og hvorfor jeg velger de(t) fonde{t/ne} jeg til enhver tid velger er også forklart.

Du er velkommen til å gi råd, men du bør være voksen nok til å formulere deg slik at minst en person i løpet av noen timer med lesing av teksten du skriver klarer å oppfatte at det er et råd du prøver å formidle. Av alle disse innleggene har du klart å formidle ett råd, og det rådet er så presist som at jeg burde investert i noe annet. Jeg tror du traff så godt med det rådet at flertallet av leserne allerede har fulgt det.

Jeg vil igjen anbefale deg å lese hva du kommenterer før du kommenterer, slik at du for fremtiden kanskje kan kommentere noe som faktisk er skrevet. Deretter kan du prøve å formulere deg slik at budskapet kommer frem. Dine innlegg vil da brått i mindre grad fremstå som søppel.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 2 mai 2013 18:49

Dagens avkastning: kr511
norden -0,345%
finland -0,78%
norge -0,104%
sver -0,737%
eu 0,26%
eu smb -0,421%
glob 0,612%
offsh 0,61%
maritim -0,464%
rente 0,117% (kr511)
sp.b1 0,007%

Skjult ID fr. 3 mai 2013 20:43

”"1 og 2. Det kan ikke være så vanskelig og vedgå at å investere i enkelt aktiva er forbundet med vesentlig høyere risiko enn å diversifisere. "
Vedgå? På hvilket tidspunkt har jeg skrevet noe som sier noe imot det?”

”Av folk som ikke følger med på finansmarkedene investerer i mye større grad i fond enn i fondenes underliggende instrumenter. Disse personene får i all hovedsak ett råd: invester jevnt, hele tiden uansett hva som skjer i markedene. Hvorfor dette ikke er bra råd er gjentatt mange ganger i løpet av tråden, og langsiktighet (som alle sier man skal fokusere på mens sparepengene renner ut) har historisk sett sjelden/aldri lønt seg.”

Her!!!! Og som jeg allerede har påpekt så tar du feil!

”2) Har man et rentefond har man et rentefond. At et rentefond kan ha forskjellige vektinger innen varierende typer rentepapirer gir ingen grunnlag for deg å kreve at jeg ikke kan bruke ordet rentefond om et fond som forvalter kategoriserer som et rentefond.”

Det du sier er FEIL!!! Du MÅ skille på om det er et pengemarkedsfond eller om det dreier seg om kredittmarkedene. Videre, er det statsobligasjoner eller ikke!! HIMMELHØY forskjell. Å påstå at ”et rentefond er et rentefont” er….for å si det mildt…ikke riktig!!! Subprime obligasjoner er renter, Norske statsobligasjoner er også renter.

”3) Det er ditt råd….”

Jeg vil overhode ikke gi noe råd. Derfor formulerer jeg meg heller ikke som om jeg vil gi noen råd. Og det er vel også litt poenget mitt. Du GIR råd. Det jeg egentlig stiller spørsmålstegn ved, og som du ikke helt har forstått, er hva som stiller deg i den posisjonen til at du kan gjøre det. For å si det enkelt: skal du gi råd, må du begrunne de! Kanskje særlig nå i disse dager så bør man være litt forsiktig med det. Større aktører enn deg har brent seg på det. Hadde du derimot formulert deg litt annerledes hvor dette kunne vært en erfarings/skryte tråd hadde jeg ikke hatt noen problemer med det. Men skal du først annonsere at du kommer med investeringsråd så må du tåle å bli motsagt uten å bli irritert som ei fjorten år gammel jentunge - i verste fall går det utover sparepengene til stakkars "sukker-mennesker"! Du får tenke på meg som forbrukernes vaktbikkje;)

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 3 mai 2013 21:35

OK, så fordi jeg tror at folk som ikke er veldig engasjert i investeringer i større grad velger å spare i fond enn i enkeltakiva mener jeg altså implisitt at fond har høyest risiko av disse.
osv.
osv.

Ønsker deg lykke til med kommunikasjon videre i livet. Det finnes måter å trene både leseferdigheter og logikk på.

-------------------------

Dagens avkastning: kr433
norden 1,735%
finland 2,243%
norge 1,324%
sver 1,128%
eu 1,544%
eu smb 1,184%
glob 1,648%
offsh 2,393%
maritim 1,42%
rente 0,099% (kr433)
sp.b1 0,028%

Ukens avkastning: kr 2635
norden 1,497%
finland 0,617%
norge 0,73%
sver 1,381%
eu 1,175%
eu smb 0,419%
glob 1,476%
offsh 2,981%
maritim 1,428%
rente 0,604% (kr2635)
sp.b1 0,053%

Mest sannsynlig kommer jeg til å gjøre et bytte mandag litt før kl 15.

Skjult ID fr. 3 mai 2013 21:43

Hæh!! Vil bare minne deg på at denne tråden er ”grønn”!

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 6 mai 2013 14:34

Bytter nå fra Rente til 50/50 Offshore og Sverige

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 7 mai 2013 22:51

Gårsdagens avkastning: kr352
norden 0,198%
finland 0,375%
norge -0,011%
sver 0,189%
eu 0% (mangler oppdatert kurs)
eu smb 0% (mangler oppdatert kurs)
glob 0,233%
offsh 0,597%
maritim 1,332%
rente 0,081% (kr354)
sp.b1 0,026%

Dagens avkastning: kr 197
norden 0,295%
finland 1,382%
norge -0,077%
sver 0,934%
eu 1,058% (to dager)
eu smb 1,641% (to dager)
glob 0,365%
offsh 0,807%
maritim 0,321%
rente 0,045% (kr197)
sp.b1 0,005%

Inngangen i offshore og sverige kommer på dagens kurser. Det kunne ha vært bedre timing. Det er vanskelig når utgangspunktet er rente som har et døgn forsinkelse. Håpet var en nedgang i dag, men det skjedde altså ikke. Det som taler mest for at dette byttet var dumt er det lave omsetningsvolumet som har vært denne uka. Det tyder på at mange investorer er nervøse. Jeg liker ikke at andre er mer nervøse enn meg.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 9 mai 2013 17:42

Som sagt, timingen kunne vært bedre. Gårsdagens tap: kr 2569, og det blir nok mer i morgen.

norden 0,267%
finland -0,009%
norge 0,364%
sver -0,138% (kr-304)
eu -0,047%
eu smb 0,081%
glob -0,413%
offsh -1,032% (kr-2265)
maritim -0,587%
rente 0,072%
sp.b1 -0,035%

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 13 mai 2013 11:53

Fredagens tap: kr118
norden 0,094%
finland 0,571%
norge 0,167%
sver -0,498% (kr-1092)
eu 0,355%
eu smb -0,231%
glob 0,996%
offsh 0,448% (kr974)
maritim 0,166%
rente -0,098%
sp.b1 0,043%

Offshoreaksjene i usa falt på fredag. Det vil komme frem på dagens kurs i fondet. Mange av aksjene ligger på stedet hvil i påvente av resultater. Jeg har en følelse av at det vil sette fart oppover når ventetiden er over. Før det skjer er man imidlertid nær min stop-loss-regel: Fall 3 dager på rad er tyder på at man er på feil sted.
Mye av det samme gjelder Sverige.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 13 mai 2013 11:57

Forrige ukes tap: kr2138

norden 0,856%
finland 2,334%
norge 0,443%
sver 0,482% (kr-1396)
eu 1,369%
eu smb 1,488%
glob 1,181%
offsh 0,812% (kr-1291)
maritim 1,229%
rente 0,099% (kr549)
sp.b1 0,039%

Skjult ID med pseudonym pgmp ti. 14 mai 2013 11:53

Gårsdagens gevinst: kr 732

norden -0,329%
finland -0,511%
norge 0,158%
sver 0,263% (kr573)
eu 0,009%
eu smb 0,017%
glob -0,115%
offsh 0,073% (kr159)
maritim 0,445%
rente -0,009%
sp.b1 0,021%

Det ble ikke stop loss i går. Dermed gjør jeg ingenting i dag.

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 15 mai 2013 01:19

Dagens tap: kr651
norden 0,062%
finland 0,082%
norge 0,003%
sver -0,724% (kr-1583)
eu 0,428%
eu smb -0,394%
glob 0,716%
offsh 0,427% (kr932)
maritim 0,772%
rente -0,027%
sp.b1 -0,006%

Den siste uka er Sverige ned 0,95%. Fondets 10 største investeringer er opp 0,44% i snitt. Det ser altså ut som om fondet har blitt sittende fast med noen posisjoner de ikke kommer ut av og tiltross for deres mindre størrelse gir de betydelige negative bidrag. I morgen kommer den til å kastes ut til fordel for global.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 16 mai 2013 20:33

Gårsdagens gevinst: kr1480
norden 0,07%
finland 0,195%
norge -0,397%
sver 0,993% (kr2157)
eu 0,779%
eu smb 0,878%
glob 0,229%
offsh -0,309% (kr-677)
maritim -0,245%
rente -0,027%
sp.b1 0,023%

Dagen gevinst: kr153
norden 0,063%
finland -0,36%
norge 0,906%
sver -0,278% (kr-609)
eu 0,202%
eu smb 0,196%
glob -0,155%
offsh 0,349% (kr762)
maritim 0,273%
rente 0,117%
sp.b1 0,004%

Ukens gevinst: kr 982
norden 0,195%
finland -0,084%
norge 0,509%
sver -0,016% (kr-34)
eu 1,416%
eu smb 0,678%
glob 0,79%
offsh 0,465% (kr1016)
maritim 0,8%
rente 0,063%
sp.b1 0,021%

Byttet fra Sverige til Global kommer på dagens kurser. Samlet tap på possisjonene i Sverige og Offshore er kr 973 siden inngang. I perioden traff jeg de to dårligste fondene!
norden 0,227%
finland -0,036%
norge 1,203%
sver -0,39% (kr-857)
eu 1,738%
eu smb 0,544%
glob 1,256%
offsh -0,053% (kr-116)
maritim 0,821%
rente 0,027%
sp.b1 0,049%

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 23 mai 2013 03:29

Pinsens avkastning: kr 2261
norden 0,622%
finland 0,476%
norge 0,779%
sver 0,959%
eu 0,551%
eu smb 1,036%
glob -0,041% (kr-89)
offsh 1,071% (kr2350)
maritim 0,771%
rente 0,072%
sp.b1 0,045%

Onsdagens avkastning: kr 1722
norden 0,304%
finland 0,032%
norge -0,058%
sver 0,595%
eu 0,63%
eu smb 0,473%
glob 0,294% (kr643)
offsh 0,487% (kr1080)
maritim 0,369%
rente 0,107%
sp.b1 -0,001%

Nå synes jeg aksjemarkedene begynner å se skumle ut igjen. De siste ukene oppgang har vart for lenge.. Det er gode muligheter for at kommer til å trekke meg ut av aksjefond de nærmeste dagene.

Skjult ID med pseudonym kit to. 23 mai 2013 11:20

Ja, korreksjonen kom. Kom du deg ut i tide?

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 23 mai 2013 11:55

I dag smalt det, ja. Nå er det egentlig for sent å komme seg ut. MEN Offshore er et fond med nesten 50% eksponering i usa. USA falt endel i går, men ikke i like mye som europa gjør i dag. Dermed ser det ganske sikkert ut at usa vil falle i dag. Så min teori nå er at europa faller nok nå til å gjøre unna korreksjonen i dag, mens usa tok halvparten i går og halvparten i dag. Korreksjonen er stor nok til at jeg tror på en rekyl opp igjen. Derfor bytter jeg nå fra Offshore til Sverige. Dvs fra et fond jeg tror har halve korreksjonen foran seg til et fond jeg tror har falt ferdig.

Global er enda mer usa-eksponert, men har en ekstra dag responstid. Dvs at det var for sent å komme ut av den allerede i går. I den tro at det korreksjonen er ferdig i løpet av dagen, og at det kommer en rekyl er det best å ikke endre noe på dette fondet.

Korreksjonens størrelse ser ut til å være at man settes ca 2 uker tilbake. Korreksjonen er nok bare en forsmak på hva som vil komme i løpet av kort tid, men jeg tror altså at det vil være en rekyl før den neste korreksjonen.

Skjult ID med pseudonym pgmp to. 23 mai 2013 18:05

Dagens fasit ble tap på kr 6099
norden -1,783%
finland -1,963%
norge -1,169%
sver -1,692%
eu -1,933%
eu smb -1,565%
glob -1,628% (kr-3570)
offsh -1,135% (kr-2530)
maritim -1,436%
rente -0,054%
sp.b1 0,009%

Saldo er da tilbake på nivå med 14. mai. Det må vel tilskrives flaks at det ikke ble verre.

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 25 mai 2013 01:43

Tanken stemte godt - at offshore ville fortsette å falle i dag, mens sverige ville sprette opp igjen.... Men odin gjennomførte ikke byttet i går - de gjorde det i dag i steden. Dermed ble jeg med offshore videre ned. Hele mai-oppgangen og litt til er nå borte.

Dagens tap: kr 2033
norden -0,337%
finland -0,495%
norge -0,038%
sver 0,265%
eu -0,426%
eu smb -0,092%
glob -0,761% (kr-1642)
offsh -0,178% (kr-392)
maritim -0,095%
rente -0,098%
sp.b1 -0,002%

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 27 mai 2013 11:51

Bytter fra global til rente i dag. Dvs i morgen siden begge har en ekstra dag responstid.
Beholder sverige

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 29 mai 2013 03:05

Mandagens avkastning: kr730 (mangler kurs for global)
norden 0,463%
finland 0,391%
norge 0,273%
sver 0,332% (kr730)
eu 0%
eu smb 0,819%
glob 0%
offsh 0%
maritim 0,403%
rente 0,09%
sp.b1 0,02%

Dagens avkastning: kr 5862
norden 1,464%
finland 1,389%
norge 0,706%
sver 0,675% (kr1490)
eu 2,38% (to dager)
eu smb 0,955%
glob 2,043% (kr4373) (to dager)
offsh 2,349% (to dager)
maritim 0,961%
rente -0,018%
sp.b1 0,003%

Og den den oppgangen er man tilbake på nivået fra en uke tilbake. Folk virker faretruende positive nå. Til flere optimister man har der ute til større blir sjokket når det kommer en dårlig nyhet. Global selges på dagens kurs.Sverige følger nok ikke langt etter.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 31 mai 2013 00:20

Onsdagens tap: kr 1588
norden -0,735%
finland -0,488%
norge -0,85%
sver -0,54% (kr-1200)
eu -1,226%
eu smb -0,612%
glob -0,866%
offsh -0,757%
maritim 0,178%
rente -0,179% (kr-388)
sp.b1 -0,001%

Dagens gevinst: kr 1090
norden 0,464%
finland -0,062%
norge 0,684%
sver 0,555% (kr1226)
eu 0,561%
eu smb 0,308%
glob 0,223%
offsh -0,493%
maritim -0,047%
rente -0,063% (kr-136)
sp.b1 -0,006%

I morgen bytter jeg fra sverige til spb1 pengemarked. Jeg føler at en negativ nyhet er like rundt hjørnet, og mer tror jeg ikke skal til før en haug med optimister får panikk og kursene raser.

Skjult ID med pseudonym pgmp sø. 2 juni 2013 15:09

Fredagens tap: kr 1343
norden -0,155%
finland -0,543%
norge 0,038%
sver -0,448% (kr-994)
eu -0,055%
eu smb -0,369%
glob 0,173%
offsh 0,71%
maritim 0,749%
rente -0,161% (kr-349)
sp.b1 0,027%

Ukas avkastning: kr 5139
norden 1,497%
finland 0,677%
norge 0,845%
sver 0,569% (kr1251)
eu 1,636%
eu smb 1,095%
glob 1,56% (kr4373)
offsh 1,791%
maritim 2,26%
rente -0,331% (kr-485)
sp.b1 0,042%

Avkastning for mai: kr777 (0,18%)
norden 2,394%
finland 1,867%
norge 2,701%
sver 1,8% (kr-179)
eu 5,114%
eu smb 3,923%
glob 3,546% (kr-285)
offsh 6,529% (kr233)
maritim 5,376%
rente 0,063% (kr1008)
sp.b1 0,209%

Siden trådens start: kr 30404 (7,455%)
norden 5,954% (kr1821)
finland 7,482% (kr9019)
norge 1,498%
sver 13,231% (kr5673)
eu 9,307%
eu smb 8,671% (kr3372)
glob 5,138% (kr-285)
offsh -0,144% (kr233)
maritim -0,689%
rente 4,931% (kr9501)
sp.b1 0,71% (kr1070)

Det ble mildt sagt en dårlig måned. Det eneste positive var at den ville blitt enda dårligere ved å beholde posisjonen fra månedens start. Inngangen 7.mai var for sen, og stupet 23. mai burde jeg sett 15 timer tidligere. I løpet av måneden har Europa og smb gått forbi trådporteføljen, og avstanden til sverige har økt.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 7 juni 2013 10:48

Rente er ikke som det en gang var; Ned 0,54% siden månedskiftet. Bytter den nå til pengemarked.

Skjult ID med pseudonym ewing fr. 7 juni 2013 11:09

Hva synes du om den nylige artikkelen i DN:
"16 års statistikk viser forbløffende sammentreff: ALL avkastning i norske småaksjer kommer fredager"

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 7 juni 2013 11:33

Har ikke sett den på DN, men lest noe tilsvarende andre plasser.
I følge undersøkelsen var det med fredager unikt for norge. Andre steder var kjøp mandag, selg torsdag en bedre taktikk. At norge er unikt i denne sammenhengen tror jeg heller skyldes undersøkelsesmetoden enn virkeligheten.
De burde i det minste ha delt det inn i dagsavkastning etter oppgang siste x dager, og dagsavkasning etter nedgang siste x dager. Mitt inntrykk er at fredager er den dårligste dagen i oppgangstider - det er i oppgangstider at folk investerer mer enn de har råd til å tape. Risikoen for at noe dramatisk skjer i verden er større i helgen enn på en natt mellom to hverdager. Dermed vil de som har investert mer enn de tør trekke seg ut på fredager og dette er med på å dempe kursene. (I nedgangstider bruker jeg ikke tid på å følge med på hva som skjer i markedene.)

Skjult ID med pseudonym pgmp on. 12 juni 2013 00:51

Hvis noen skulle undre hvorfor tråden har hatt få oppdateringer, skyldes det delvis at jeg venter på at markedene skal falle fra seg, og delvis at jeg fikk en smell i ryggsøylen slik at jeg i en periode var lam i hele høyre side, fra halsen og ned. Husk å leve, folkens. Fremtiden kan plutselig være noe helt annet enn man har planlagt for.

Forrige ukes tap: kr 1137
norden -2,501%
finland -2,692%
norge -1,988%
sver -1,511%
eu -1,491%
eu smb -1,369%
glob -2,455%
offsh -0,156%
maritim -1,689%
rente -0,566% (kr-1222)
sp.b1 0,038% (kr85)

Denne uka har så lang gitt en liten gevinst på kr 188
norden -0,383%
finland -0,195%
norge -0,333%
sver -0,48%
eu -0,687%
eu smb -1,307%
glob -0,345%
offsh -0,365%
maritim 0,437%
rente 0,063% (kr136)
sp.b1 0,006% (kr52)

Alt står nå i sparebank1 pengemarked.
Jeg føler at fredag eller mandag kommer til å være en god tid å kjøpe på. Om det slår til vil tiden vise.

Skjult ID med pseudonym pgmp ma. 17 juni 2013 11:09

Kjøper Sverige i dag.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 21 juni 2013 10:09

På tide med en oppdatering. Verdens aksjemarkeder raste i går. Den norske krone raste enda mer. Det var et historisk stygt fall i kronekursen i går. Om man da måler de utenlandske aksjekursene i norske kroner, er kursene likevel opp denne uka. Verditapet i går hadde altså vært 3% ved å sitte med penger i norsk bank.

Forrige ukes avkastning ble kr 95:
norden -0,738%
finland 0,38%
norge -1,224%
sver 0,572%
eu -1,699%
eu smb -1,59%
glob -0,657%
offsh -2,401%
maritim -2,096%
rente -0,009%
sp.b1 0,022% (kr95)

Så langt denne uken er avkastningen kr 704:
norden -0,187%
finland 0,75%
norge -0,983%
sver 0,797% (kr618)
eu 0,718%
eu smb 0,84%
glob 1,813%
offsh 1,475%
maritim 2,074%
rente -0,397%
sp.b1 0,036% (kr86)

I dag korrigerer både valutakursen og aksjemarkedene tilbake. Utslagene er imidlertid beskjedne i forhold til i går, noe som tyder på at pessimisme er den vinnende strategi fremover. Jeg hopper derfor tilbake til pengemarked i dag.

Skjult ID med pseudonym ewing ti. 6 aug. 2013 12:25

Bump!

Skjult ID ti. 6 aug. 2013 12:35

Why?