Alle innlegg Sukkerforum

Hva har dere i lapskausen?

Vis siste innlegg
(mann 25 år fra Vest-Agder) fr. 15 feb. 2013 12:42 Privat melding

Trådoverskriften kan forståelig nok oppfattes som useriøs, mens meningen med dette er noe helt annet og ganske så relevant.

Med lapskaus menes livet i sin helhet, hvor kraften er sjelsstyrken og personligheten i livet ens, og tingene oppi lapskausen er det som utgjør hvordan kraften til syvende og sist blir med tanke på kvalitet, smak og konsistens. I dette tilfellet vil det si hva en har opplevd av utfordringer, glede og sorg og hvordan disse faktorene til slutt har formet en til den en er per idag.

En lapskaus kan bestå av hva som helst, og det er ikke gitt at ingrediensene i en lapskaus gir samme konsistens i en annen lapskaus. Ergo, hver lapskaus er unik og ingen vil kunne på noen måte kunne gjenskape samme lapskaus med én konkret oppskrift.

I tråden stilles det ikke krav til formell seriøsitet, men normen er at man skal holde seg saklig, og ikke gå løs på andre brukere. Ellers er det normal folkeskikk som gjelder!

Så folkens, hva har dere i lapskausen? :-)

Skjult ID med pseudonym tidlig sø. 17 feb. 2013 10:36

jeg velgerå ta spørsmålet ditt bokstavelig kasiba.

Mange har skråsikre meninger om at det bare skal være storefekjøtt i lapskaus. Det er ganske tøysete. Det viktgste er at du bruker skikkelig gode råvarer og bruker nok tid. I tillegg til storfe, synes jeg både lam og vilt kan være godt. Jeg liker å bruke lapskaus til festmat og går da til slakteren et par dager før jeg skal i gang med resten av matlagingen og marinerer kjøttet i et døgn eller 2. Først i kjøleskapet og i noen timer på kjøkkenbenken før jeg starter på matlagingen.

Du trenger olje til å fordele med, sitron eller annen form for syre til å mørne kjøvttet og det du vil ha av smakstilsetning. Jeg kjøper gjerne et par friske urteplanter (ikke bruk tørket) som bassilikum, estragon og oregano, chilli,hvitløk, sjalottløk provance krydder, andre krydder du har tilgjengelig og har lyst til å prøve... Ikke ha salt i, det trekker smak ut av kjøttet istedenfor å gi kjøttet smak. Noen liker å bruke vin, eddik eller øl istedenfor sitron (evt lime) som syre. På den ene siden kan det bli kjempegodt. På den andre siden er det ganske kraftige saker, så du skal vite hva du driver med (særlig hvis du har brukt en fomue på godt kjøtt;). 2 stikkord er å ikke bruke for mye og ikke la det stå for lenge med såpass kraftige saker.

det er 2 ting som er venskelig med brun lapskaus. 1) at den skal bli brun. Det får du til ved at kjelen er så varm som mulig - høy temepratur og lang tids varme før du har i smør og vent til du ser det blir mørkebrunt før du går videre. Grunnen til at noen har sukkerkulør eller soyasaus i lakskaus er fordi de ikke klarer å få den brun og ikke vl at noen skal oppdage det. Lys lapskaus er bare noe noen fant på, fordi de ikke klarte å få den brun, ikke hadde sukkerkulær eller soya og ikke hadde selvironi nok til å innrømme at de ikke hadde fått det til.

2) at alle ingrediensene skal blir ferdige og at væsken skal evaporere. Ha i gulrol, persillerot og sellerirot 10 minutter før potet. Lapskausen er ferdig når potetene er myke, ikke fordi det har gått 60 minutter eller hva enn det måtte stå i oppskriften.Det er ikke så farlig om gulroten ikke er helt myk - gulrot for gutter med tenner er bare godt. Mht vannet gjelder det å ikke ha i for mye fra starten av og å koke lapskausen til den ikke er for tynn lenger. Konseptet suppelaskaus stammer fra noen som ikke klarte å få rett konsistens på lapskausen og ikke turte å innrømme det. Lykke til!

Skjult ID med pseudonym sushibabe sø. 17 feb. 2013 10:52

Viljesterke
Beslutsomhet
Livsglede
Varme
Toleranse
Spontanitet
Utålmodighe t
Tålmodighet
Utadventhet
Litt cayenne pepper i hverdagen....

og m.m...bare beste råvarer ;-)

Skjult ID med pseudonym Strings sø. 17 feb. 2013 10:52

Jeg vet dette kan virke litt sytersk og kanskje en dose kverulerende men....det er jo sånn at hvis du går altfor langt bort ifra det som skal være i en lapskaus, så blir det ikke lapskaus! Ligger det litt i greia at dette ikke gjør noe som helst?
Ihvertfall så er ikke mitt liv noen lapskaus! Snarer pyttipanne:)

Skjult ID med pseudonym _________ ma. 18 feb. 2013 19:55

Liker ikke lapskausen.

Skjult ID med pseudonym blindebukk ma. 18 feb. 2013 19:58

hest..har høyrt det er inn:)

Skjult ID ma. 18 feb. 2013 20:30

Boler

(mann 25 år fra Vest-Agder) ma. 18 feb. 2013 20:38 Privat melding

Trodde aldri dette skulle bli kommentert da jeg så dette drukne i andre tråder, hehe :-) Fine og humoristiske innspill!

@tidlig sitt innspill ga meg lyst til å prøve ut en ny variant, tro meg eller ei.

@sushibabe er spot-on med verdiene hennes ;-)

@Strings sier noe viktig her. En bør ikke gå for langt vekk fra seg selv.

@blindebukk regner med du også følger med på hestekjøttskandalen! Hurry up before they Findus sier nå jeg ;-)

Skjult ID med pseudonym Grimstad82 ma. 18 feb. 2013 20:44

Jeg har endret litt på min oppigjennom årene, tror det er viktig å prøve nye ting, både når det kommer til personlighet. Man kan endre syn og meninger, og dermed endre seg selv.
Min store forandring skjedde da jeg ble singel, fant ut av, hvorfor faen ikke gjøre noe med seg selv. And so I did.

Hvorfor jeg gjorde det, er kanskje ikke så lett å svare på. Men jeg liker å utfordre meg selv til å bli mer, og tørre mer, ville mer, gjøre mer.

Min oppskrift nå, er annerledes enn det den var for 10 år siden :)

Skjult ID med pseudonym blindebukk ma. 18 feb. 2013 20:48

kasiba 92..hehe ja kan vel ikkje unngå å få det med seg:)