Alle innlegg Sukkerforum

Trenger vi fedre?

Vis siste innlegg
(kvinne 45 år fra Nord-Trøndelag) on. 22 mai 2013 22:43 Privat melding

Det argumenteres mot økning av pappapermisjonen med at det går på bekostning av mor, amming og barnet - hva er det for noe da?

"Det må to mennesker til for å lage barn. Hvorfor mener da Nylander og Mogstad at mor er den viktigste omsorgspersonen for spedbarnet? De går så langt, at de hopper helt til småbarnsårene før far får lov å komme på banen. Dette blir så stikk motsatt retning av den utviklingen nettopp Nylander med flere har kjempet for på sytti- og åttitallet. Hun var med på å lage plass og rom til spedbarnsomsorgen i norsk familiehverdag. Men nå, sitter jeg igjen her med en vond bismak i munnen, like ladd med personlig erfaring som de utsagnene Nylander og Mogstad kommer med i Aftenposten. Min konklusjon, basert på min erfaring er dog noe annerledes. Far er ingen annenrangs omsorgsperson bare fordi han ikke har bryster."

http://maddam.no/2013/05/trenger-vi-fedre/

Jeg synes det er flott at vi er på vei mot et samfunn hvor far og mor blir likestilte som omsorgspersoner, det tror jeg vi tjener på alle sammen, og stiller meg litt uforstående til at dette motarbeides slik?

(mann 46 år fra Rogaland) on. 22 mai 2013 22:53 Privat melding

Det er da mer enn én småbarnsmor som har argumentert heftig for at all permisjonen er hennes! Ingenting nytt i det... Heldigvis er vi forskjellige og det finnes småbarnsmødre som ikke ser på ungene som sin eiendom. At økt fedrepermisjon er ekstremt viktig for likebehandling av menn og kvinner i arbeidsmarkedet bør vi nok ikke snakke for høyt om ;)

(kvinne 45 år fra Nord-Trøndelag) on. 22 mai 2013 22:55 Privat melding

Jo, men her var det ikke småbarnsmoren som argumenterte for at mor skal beholde permisjonen.

Og jeg synes vi greit kan snakke høyt om det. :)

(mann 46 år fra Rogaland) on. 22 mai 2013 22:57 Privat melding

Vel, da tar det nok ikke lang tid før vi ender opp i en skyttergravskrig ;) Prøvd meg på sånne diskusjoner i det virkelige liv. Ikkje bra...

(kvinne 45 år fra Nord-Trøndelag) on. 22 mai 2013 23:07 Privat melding

Ah :) man kan møte masse når man diskuterer, men bra om man gjør likevel.

Skjult ID med pseudonym bos to. 23 mai 2013 00:17

DEt er slik fordi det er så inngrod institusjonelt og oppretholdes av enkelt kvinnegrupper med institusjonelmakt .

Ingen vil frivillig gi fra seg goder.

Skytt

Skjult ID med pseudonym tec. to. 23 mai 2013 00:23

teknisk sett trenger dere ikke det

Cloning Is Used to Create Embryonic Stem Cells

Scientists have finally succeeded in using cloning to create human embryonic stem cells, a step toward developing replacement tissue to treat diseases but one that might also hasten the day when it will be possible to create cloned babies.

http://www.nytimes.com/2013/05/16/science/scientists-use-cloning-to-create-e mbryonic-stem-cells.html?_r=0

(kvinne 39 år fra Hordaland) to. 23 mai 2013 00:38 Privat melding

Jeg syns den er litt urettferdig, jeg syns det bør være slik at hver familie kan velge det som passer de best. Ikke alle passer inn i en A4 familien.

(mann 51 år fra Oslo) to. 23 mai 2013 03:28 Privat melding

Gro Nylander og Kari Løvendal Mogstad er våre fremste eksperter på amming og spedbarnshelse, og artikkelen ligger her:

http://www.aftenposten.no/kronikker/Pappaperm-kan-bli-en-stressfaktor-71 92753.html

(Jeg vet ikke om det funker, men uansett lett å google)

Poenget er ganske enkelt; regjeringens siste forslag om 14 ukers pappaperm er ikke til det beste for barnet.

Dessverre så er det slik at for ekstremfeminister så er ideologi viktigere enn faglige råd om hva som er barnets beste. Derfor blir feministene Nylander og Mogstad nå hakket ned og beskyldt for å være bakstreverske.

Galskap, selvsagt. Men det er slik det har blitt.

Og til Juni34; du drømmer. Selv om det selvsagt burde vært slik at mor og far selv kunne bestemme hvordan de ville organisere det å være mor og far, så har regjeringen klart sagt fra at deres oppfatning av likestilling er viktigere enn at voksne folk kan bestemme selv.

Skjult ID med pseudonym CellularA to. 23 mai 2013 03:57

Jeg er Enig med Juni34.
Regjeringen trenger ikke blande seg inn i folks privatliv.

(mann 54 år fra Sør-Trøndelag) to. 23 mai 2013 06:51 Privat melding

Eh, å danne et samfunn er jo å innføre plikter og dermed blande seg i folks privatliv. Poenget til regjeringen er å gi menn lettere tilgang til pappapermisjon gjennom å sørge for at de slipper å stå med lua i hånden foran sin arbeidsgiver og spørre om permisjon. Mao hindre at arbeidsgiveren blander seg inn i folks privatliv.

Skjult ID med pseudonym DrFeelgood to. 23 mai 2013 08:32

Jeg vokste opp uten en far. Var stor i kroppen men var på vei til å bli en femi blautfisk før bestefar steppet inn og reddet meg. F.eks jeg fikk ikke lov til å grine når jeg skadet meg (noe som skjedde ofte) Men fikk lov til å banne!

Skjult ID med pseudonym Nr91Stompe to. 23 mai 2013 08:38

DrFeelgood Endelig noe vettugt. Fedre er bærs.

Skjult ID med pseudonym lusa to. 23 mai 2013 08:40

Fillern. Min far har nok vært i overkant tilstedeværende. Jeg burde helt klart hatt litt mer femi blautfisk i meg..

Skjult ID to. 23 mai 2013 08:50

Syns nå lus er femi jeg da.

Skjult ID med pseudonym jadda to. 23 mai 2013 08:52

Jeg hadde en baby som ikke tok flaske og som ikke ville ha annen mat enn morsmeld før 9 mnd. Da jeg startet på jobb etter et år, hadde jeg så brystsrpreng at far måtte komme med ungen på jobben min for at jeg skulle amme. Om jeg skulle startet tidligere på jobb, måttet jeg tvangssluttet ammingen mye mer... De andre i barselgrubben hadde barn som selv valgte å slutte med morsmelk mye før. Unger er også forskjellige. Så kanskje se på hvasom passer for DEM og ikke bare mor og far?

Skjult ID med pseudonym Juni34 to. 23 mai 2013 10:51

Det er nå mye en skal ta hensyn til etter at et barn er født, det er ikke alle som får den perfekte opplevelsen. En mor skal vel få lov til å komme seg etter fødselen og få sjøl velge sammen med far hva som passer de best. Jeg var nå ikke istand til å gå i jobb igjen etter fødselen. Svangerskapet ble litt for mye og jeg fikk hjertesvikt, fikk ikke noe hjelp i ettertid det var bare til å klare seg selv. Flaks for meg og eksen så hadde eksen allerede fått innviglet 7 mnd permisjon, så vi slapp å krangle oss til en forandring. Men noe skolegang ble det ikke på meg. Så noe uvanlig opplegg fikk vi selv om det er 7 år siden, klarte helt å komme frem til den konklusjonen selv uten innblanding.

Det er fint å mene at staten må få lov til å bestemme over den enkelte familie, men hvor ble det av troen på at folk klarer å ordne opp selv ? Må vi bli fortalt hvordan vi skal leve ?

Skjult ID med pseudonym Risk to. 23 mai 2013 12:49

Har sjølv tatt mye av permisjonen. Men yngste ungen vart fremdeles amma nå mora begynte på arbeid, så måtte på jobben hennar når ho skulle amma. Vart difor ikkje samme opplevelse av den permisjonen som dei andre. måtte legga opp dagen etter amminga. Synest difor at det skal vera opp til dei enkelte korleis dei vil fordela prmisjonen.

Skjult ID med pseudonym Ærligheten to. 23 mai 2013 18:11

Retningen vi ser i dag med at man pålegges at faren tar en del av permisjonen er i beste fall svært uheldig.

Mor må nødvendigvis ha en del av permisjonen, men utover det bør det være helt opp til hver enkelt familie hvordan man ønsker å fordele permisjonen..
Det er ikke alle fedre som har så jævlig lyst til å gå hjemme og skifte bleier i ukesvis.

(kvinne 45 år fra Nord-Trøndelag) to. 23 mai 2013 20:30 Privat melding

Jeg ser fortsatt ingen gode argumenter mot fedrekvoten. I artikkelen det blir linket til lenger oppe, står det at mor kan trenge 8 mnd - det er fortsatt mulig. Er mor syk, er sykmelding et alternativ. Der er også forslag om bedre ordninger ver rett på fri til amming, og det er feks mulig å amme om morgen og ettermiddag - barna bør helst spise annet og sånn etterhvert. Og greia er bla at menn skal slippe måtte krangle seg til permisjon. Det handler ikke om å legge seg opp i folks privatliv, det handler om å innse at også far både kan og bør. Det vil også gi at kvinner og menn blir mer likestilte mtp arbeidsgiver. Og jeg tror at barnet har mer godt enn vondt av at far også er hjemme. Jeg er selv en av de som fullammet i 6 mnd og ammet forholdsvis lenge. Jeg ser verdien i amming, men dette umuliggjør ikke noe av det.

(mann 51 år fra Oslo) to. 23 mai 2013 21:16 Privat melding

Greia er at man ser akkurat det en vil se. Når det faglige miljøet påpeker uheldige virkninger ved denne innføringen under tittelen "økt stress", og det ovenfor gis helt konkrekte eksempler fra virkeligheten (bl.a fra Jadda), så kan man selvsagt bare se bort fra det. Og si at det ikke finnes argumenter..

Det er og blir galskap at man skal ofre barnas beste på likestillingsideologiens alter.

Skjult ID med pseudonym -m- to. 23 mai 2013 21:16

Jeg syns det er bra at far har fått mer rettigheter. Alikevell bør det være opp til familien hvordan de vil løse det. En fødsel er ikke enkel å komme seg etter. Det er individuelt. Så er det amming i bildet osv. Syns man skal få lov til å bestemme det selv som familie hva man vil. Men bra at far har muligheten.

(kvinne 45 år fra Nord-Trøndelag) to. 23 mai 2013 21:41 Privat melding

Ja :) man ser det man vil se. De eksemplene som er vist - i artikkel og Jadda - er ikke særlig overbevisende. Også er det faktisk mulig å tenke litt lenger enn bare seg selv noen ganger og. Og jeg synes faktisk ikke barna ofres på noe som helst vis, jeg tror det at far og mor blir likestilte er en bra ting også for barnet. Det er for meg ganske drøyt å påstå at barna taper på om far er hjemme og ikke mor - men så har jeg da også tro på at menn er like gode omsorgspersoner som mor.

Skjult ID med pseudonym Bøtteknott to. 23 mai 2013 21:48

Trenger vi fedme? Det skal ikke mer til enn å trekke fra en liten bokstav før betydningen blir ganske annerledes.
Vi splitter m ved å ta bort n. Da står r igjen. (Som om det hadde stått "Trenger vi fedre?")

Skjult ID to. 23 mai 2013 22:03

Ja. Jeg svarte enten på første eller andre spørsmålet.

Skjult ID med pseudonym Ellan to. 23 mai 2013 22:47

Nei, nå må du gi deg, Fettberget. Det DISSE fagfolkene (det finnes flere) poengterer, er viktigheten av amming, men det er da fullt mulig å gi morsmelk selv om far er hjemme. Tilknytningsterorier gir ingen klare svar på hvem som er den foretrukne omsorgspersonen i spedbarnsalder der barnet eksponeres for mor og far i like stor grad.

Skjult ID med pseudonym Ellan to. 23 mai 2013 22:52

Hva med barn som adopteres? Gir manglende nærhet til hormonell og brystsprengt mor varie men?
Meg kjent, kan tidspunktet for bytte av omsorgspersoner ha betydning for barnet. Utover det, er vel kvaliteten på omsorgen det avgjørende, ikke hvem som gir den

(mann 51 år fra Oslo) to. 23 mai 2013 23:00 Privat melding

Nei, det fagfolkene gjør er å advare mot regjeringens forslag.

Hvorfor skulle de ellers bli angrepet?

At du mener at et spedbarn ikke har større behov for mor enn for far i livets begynnelse, taler for seg og behøver ingen kommentar.

Skjult ID med pseudonym Ellan to. 23 mai 2013 23:20

"taler for seg" ? Du som har så tillit til fagfolk - har det slått deg at det også finnes fagfolk på Sukker?

Skjult ID med pseudonym Ærligheten to. 23 mai 2013 23:22

perle72:
Du mener man skal tenke litt lenger enn bare seg selv?

Da bør du virkelig forstå at TVANG ikke er veien å gå.. Det er faktisk det virkemiddelet man bruker i dag.

Selv tror jeg virkelig ikke jeg kan tenke meg å ha permisjon for å stå opp grisetidlig og skifte bleier til alle døgnets tider.

Men det må vel til om jeg får unger, rett og slett fordi staten TVINGER meg til det uavhengig av hvor godt eller dårlig det passer den aktuelle familien.

Men det er jo ingen tvil om at tvang er det hyppigst brukte virkemiddelet fra venstreekstremistene..

(kvinne 45 år fra Nord-Trøndelag) to. 23 mai 2013 23:26 Privat melding

"Selv tror jeg virkelig ikke jeg kan tenke meg å ha permisjon for å stå opp grisetidlig og skifte bleier til alle døgnets tider." Da regner jeg med at du egentlig ikke ønsker deg barn sånn rett og slett. For det hører likssom med sånn uansett.

(mann 51 år fra Oslo) to. 23 mai 2013 23:29 Privat melding

Haha, da venter jeg i spenning på din artikkel hvor du lærer Nylander og Mogstad hvordan tingene egentlig forholder seg.

Ikke la meg hefte deg, hehe :-)

Skjult ID med pseudonym Ellan to. 23 mai 2013 23:35

Du må ikke tro at to frontfigurer innen dette feltet representerer den eneste sannhet. Meningene er svært delte innen fagfeltet. Det virker ikke som du vet det, eller forholder deg til det. Det var poenget mitt

Skjult ID med pseudonym Ellan to. 23 mai 2013 23:38

Ja, så var poenget også at jeg antakelig kan mer om dette enn deg, med mindre vi har samme utdanningsbakgrunn, Fettberget. Ikke at jeg kan mer enn Nylander

Skjult ID med pseudonym Ellan to. 23 mai 2013 23:41

Perle:

Ja, grøss og gru så fælt å være med babyen jeg selv valgte å få! Buuuu!!!
Hva hvis mor til dette barnet stikker fra ansvaret, og far må ta det fulle forsørgeransvar. Det hadde jo vært litt trist for barnet i akkurat det tilfellet

Skjult ID med pseudonym Ellan to. 23 mai 2013 23:45

Ærligheten:

Ikke få barn hvis dette byr deg så sterkt imot. Hva hvis det skjer noe med mor, f.eks dødsfall, og du sitter igjen alene?

Skjult ID med pseudonym The One to. 23 mai 2013 23:52

Uansett hvor mye man er for eller mot likestilling også når det gjelder forhold til barn så må vi snart innse at det er forskjell på kvinner og menn. Kvinner har en annen rolle i forhold til barnet i livets første fase enn det menn har. Vi er skapt slik og vi bør ikke tukle for mye med det. Så lenge barn ammer bør mor ha permisjon med barna. Dersom amming er ferdig er det vilkårlig hvem som er hjemme med barnet. Det som er avgjørende da er hva som er mest praktisk for familien og ikke hva diverse politikere mener er best for familien.

Skjult ID to. 23 mai 2013 23:59

Hm...barn ammer ikke...de dier

Skjult ID med pseudonym The One fr. 24 mai 2013 00:08

@(Skjult ID ) - to. 23 mai 23:59

Hehe ett poeng til deg ;-)

Skjult ID fr. 24 mai 2013 00:08

:-)

Skjult ID med pseudonym s fr. 24 mai 2013 01:00

Det må være opp til hvert enkelt foreldrepar å organisere den tildelte permisjonskvoten. De må legge til rette for uttak for begge, men det må være en større fleksibelhet enn det er i dag.

Ta mitt tilfelle, dette gjelder stort sett bare menn og det gjelder mange. Arbeider offshore og har fri 8 mnd i året. Så får vi barn og jeg skal ta ut en kvote på 12 uker, er det det? Det er helt meningsløst, det finnes ikke gode argument for at jeg og alle de med meg med lignende rotasjonsordninger har ytterlige behov for fars permisjon. Men de ukene kan ikke overføres til mor. Så i praksis virker det slik at vi som er offshore tar ut disse ukene i friperioden, og arbeider vår vanlige rotasjon bare at vi hever permisjonpenger i tillegg til ordiner lønn.. Vinn situasjon økonomisk, men det er vel ikke det som er målet med fedrekvote?

Kvinner har egne permisjonsregler ifm svangerskap med ekstra fri og en del andre ting offshore som jeg ikke kjenner til.. Men det er klart at ammepauser ol som det er lagt opp til egner seg dårlig:)
Så ordningen må gjøres mer fleksibel, og det må vere rom for større individuell tilpassning.

Skjult ID fr. 24 mai 2013 01:22

@s

"Det er helt meningsløst, det finnes ikke gode argument for at jeg og alle de med meg med lignende rotasjonsordninger har ytterlige behov for fars permisjon"

Selv en gjennomsnitts-arbeider skjønner at du arbeider skift og tillegg tilsvarende 3 uker per uke så en uke permisjon betyr egentlig 3 uker permisjon i ditt tilfelle og at du føler deg ranet er helt feil !!

Å syte som du gjør nå viser mangel på kunnskap eller huller i din CV

Mulig du hadde passet bedre som softisbetjent på tivoli fremfor oljepumping med et så snevert syn !!

(mann 51 år fra Oslo) fr. 24 mai 2013 01:24 Privat melding

....facepalm....

Skjult ID med pseudonym Juni34 fr. 24 mai 2013 01:29

@ S

Jeg er veldig enig med deg der, jobber som dokumentkontroller innen olje og gass og ser utfordringene med det.

Skjult ID med pseudonym Juni34 fr. 24 mai 2013 01:41

Skjult ID

Jeg oppfatter ikke han som sytete, jeg ser han har ett poeng.
Han har sin fri periode fordi han har jobbet 12 timer om dagen i 2 uker (mener jeg det er)
Han ser ikke behovet for mer fri og vil gjerne overføre de ukene til mor.
Det hadde faktisk vært det beste for barnet som kunne da vært hjemme lengre.
Istedenfor må barnet i barnehage tidligere...

Skjult ID fr. 24 mai 2013 02:03

Juni da..

Det samme hevder nok den gravide kjerringa som er uføretrygdet og allikevel er hjemme også.
Gi oss unntak da !!, jeg er jo hjemme så pappa må få jobbe (selve poenget var jo å pålegge nærvær uten unntak)

De har en ting til felles:

Protest protest.."vi vil ha våre unntaksbestemmelser tilbake" eller et langt tilbake-steg til anno 2000 om man vil !!

Skjult ID med pseudonym s fr. 24 mai 2013 02:09

Var litt kjapp i avtrekken og måtte slette hehe:)

@skjult id 0122

Du burde lese teksten!

@juni34

Det slår helt feil ut som det er, jeg har ikke behov for farspermisjon. I vårt tilfelle fungerte ferdrekvoten bare som et kontantuttak av statskassen. Og det er jo ikke formålet med det. Da hadde det vært bedre om vi kunne organisere det selv og ukene kunne overføres til henne. Det finnes nok mange yrkesgrupper og eksempler med selvstendig næringsdrivende som opplever kvotedelingen som tungvint og ikke formålstjenelig.

Skjult ID med pseudonym Juni34 fr. 24 mai 2013 07:03

Skjule ID

Enig med S... Du burde ha lest teksten før du uttalte deg.

Skjult ID med pseudonym Ærligheten fr. 24 mai 2013 17:01

Ellan:

Jeg har ikke tatt stilling til om jeg ønsker barn, og har ikke noe hastverk med det heller..
Som de fleste sikkert forstår har jeg for tiden ikke dame (pussig nok siden jeg er her)
Behovet for barn er altså ikke her, men det kan for all del hende at jeg også vil ha barn en dag.. Jeg tror dog at det er best at mor går hjemme med ungen, så kan jeg heller gjøre det jeg er best på.

Skjult ID med pseudonym humor123 fr. 24 mai 2013 18:00

Nå skal det vel også sies at denne tvangen med at far skal ta permisjon også brukes for i det hele tatt gi menn mulighet til å ta ut denne permisjonen. Hos mange arbeidsgivere så rynkes det skikkelig på nesa dersom en mann velger å ta ut permisjon for å være hjemme med barn. Dette hindrer mange menn i å ta ut permisjonen fordi man blir straffet for dette ved at man får kjipere arbeidsoppgaver, ikke får opprykk osv.

Det forventes at mor tar ut permisjonen så der er det helt greit. Denne tvangen har vært brukt for å få til en holdningsendring der det blir mer akseptert at også menn tar ut permisjon med små barn. Dette har man hørt fra flere menn som ønsket å være hjemme med barn, fremfor å jobbe. For en del straffer det seg, er enn det gjør om kvinner gjør det samme. Denne holdningen er i ferd med å endres men vi er nok ikke der ennå.

Om dette er den beste løsningen kan diskutere, og at den ikke passer alle sier seg selv. Far er en like god omsorgsperson som mor, uten tvil. Mange menn er også bedre omsorgspersoner enn kvinner. Dette er nok mer med individ enn kjønn å gjøre.

Men så skal man ikke dra likestillingen så langt at det går utover det som faktisk er forskjell på kjønnene da. Amming kan ikke menn gjøre rett og slett, sånn er det bare. Men hvor grensen går for når man er ferdig med amming kan jo diskuteres da. Da blir det vel mer missforstått likestilling..

Vi er nå forskjellige og det beste hadde vært om man kunne ha tilpasset dette individet, men det går da på bekostning av den reelle valgmuligheten ved at valget ikke har vært like akseptert for menn om kvinner. Så her må man jo velge hvordan man vil få til denne holdningsendringen for å gi oss reellt sett like muligheter.

Synes det er flott at begge her lyst til å være hjemme og at dette gavner barnet, mens det samtidig ikke er til barnets gunst om en av dem blir tvunget til å være hjemme dersom de ikke vil. Da blir jo barnet en byrde for denne forelderen og det tjener ikke akkurat barnet på i lengden.

(kvinne 45 år fra Nord-Trøndelag) fr. 24 mai 2013 18:23 Privat melding

:)

Vil bare legge til at det at det forventes at mor skal være hjemme, skaper en forskjell på et annet tidspunkt - det er også noe en slik ordning kan være med på å endre.

Og det er fortsatt bare snakk om 14 uker. Så der er fortsatt rom for å velge ulikt.

Skjult ID med pseudonym Ærligheten fr. 24 mai 2013 18:39

14 uker er faktisk ganske mye.
Det er mer enn 3 mnd det.

Men klart perle, vi har jo forstått hvilke politiske holdninger du og de andre venstreekstremistene står for.

Skjult ID med pseudonym perle72 fr. 24 mai 2013 18:59

3 mnd er bare en kvart av 12 mnd. Og ekstremist kan du være selv :D

Skjult ID med pseudonym The One fr. 24 mai 2013 20:43

Det som er litt trist oppe i det hele her er at de som lager disse lovene over hodet ikke tenker på arbeidsgiverne her. En ting er det å skaffe en vikar til en 9 - 12 mnd permisjon, men å skaffe en kvalifisert vikar for 3 mnd er omtrent umulig. Det virker som om politikerne ikke er klar over hvordan virkeligheten er for private små/mellomstore bedrifter er. De er stort sett avhengig av at alle arbeidstakerne er tilstede, men det er vel for mye forlangt at de broilerne som sitter på stortinget skal skjønne dette. De har jo knapt jobbet noe annet sted noen av dem.