Alle innlegg Sukkerforum

Råd om vekttap

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Forstor lø. 1 juni 2013 08:48

TEH skriver i sjokoladetråden at det er lett å gå ned en kilo i uka. Ønsker å gå ned 25 kg men det føles umulig og jeg blir motløs og gir opp bare ved tanken. Ønsker ikke en tråd som bare sier spis mindre tren mer. Håper på konkrete råd, mat, dietter, tilskudd o.l. som kan hjelpe meg da jeg er helt fortvilet og har prøvd i mange år på å finne nok viljestyrke til å komme i mål, ikke bare gå ned noen kg og gå opp dobbelt så mange.

Hvor finner jeg motet og viljestyrken til å spise de rette tingene, og hva er de rette tingene? Dere som har lykkes, fint om dere deler de beste rådene deres. Tung vei å gå dette.

Skjult ID med pseudonym lettere lø. 1 juni 2013 09:13

Hei

Jeg vil anbefale deg å melde deg på Grete Roede, selv har jeg gått med snart 25 kg ved hjelp av det. Noe gikk jeg ned selv før jeg startet på kurs, men etter jeg startet der og fortsatte på flere kurs, så gikk jeg ned i snitt 0,5-1 kg i uka. Det de anbefaler er 0,5 i uka, da hodet og kroppen skal følge med på det som skjer også. Det er mange som går ned mye raskt, og så klarer de ikke holde tritt og legger på seg like raskt igjen. Her får du en livsstilendring samtidig. Du skal spise mye mat og lærer å spise de riktige, sunne tingene. Vet det finnes forskjellige typer, så om du liker å trene har de kuts som inneholder det osv.. sjekk det ut, min anbeflning. Jeg anbefaler det på det sterkeste. Og ja, det tar litt tid å gå ned, men, det er større sjanse for at du klarer å holde deg stabil da. Og ja, det koster penger, men er vel verdt det. De jeg har hørt snakke om pulverkurer går raskt ned, men like raskt opp igjen. Så velg noe naturlig :) Kombi av aktivitet og kosthold er det beste :) Ja, så har du jo en gruppe og en veileder som backer deg opp også :) Lykke til!

(kvinne 50 år fra Oslo) lø. 1 juni 2013 09:14 Privat melding

Hvis du sliter med viljestyrken så kanskje få deg en personlig trener som du har faste avtaler med ?
Der vil du også få hjelp til å sette opp et treningsprogram. Der kan du også få hjelp med kostholdet.
Det er jo litt det å komme i gang og få faste treningsrutiner som er bøygen. Hvis du først kommer igang og merker litt resultater vil jeg jo tro det er motivasjon i seg selv.
Tror ihvertfall du må ha en fast plan. Ingen synes det er kjempegøy å trene alltid - ihvertfall ikke FØR man har trent , men man føler seg veldig bra etterpå.
Det er vel viktig at du ikke skal gjøre alt for mye på kortest mulig tid - begynn i det små og bygg deg opp. Skal du ned i vekt er en kombinasjon av styrketrening og kondisjon bra - samtidig som du ligger på et lite kaloriunderskudd. Pass på at du ikke spiser for lite også. Jeg er skeptisk til steder hvor du får beskjed om å spise 1400 kalorier - de fleste har en basalforbrenning på mer enn det.
Finn deg noen å trene med om du ikke har det , eller tren fast i et trenigsstudio e.l.
Bor du i Oslo har skiforeninegn trening ute http://www.skiforeningen.no/arrangement_kurs/kurs/midtelementer/trening_uten_tak
Elixia har eget opplegg http://www.elixia.no/info/?menu=120976686&id=117738954
Finnes garantert mye lignende opplegg man kan være med på for å få litt hjelp og oppfølging.
Skal du gjør det selv så må du bare sette opp en plan - en så realistisk som mulig. Begynn å gå turer hvis du overhodet ikke har trent før. Sjekk gjerne med legen hvis du har noe fysisk som burde sjekkes før du setter igang. Enten om hjertet holder eller det vonde kneet gjør det :-) Hvis ikke er det bare å sette igang - du skal lide litt for dette. Sett deg opp små mål og belønn deg selv når de er fullført - klarer du å løpe 5 km i strekk kan du kjøpe nye joggesko osv. Har du gått ned 5 km kan du bevilge deg en massasjetime hos fysioterapeut.

Lykke til ! :-)

Skjult ID med pseudonym TEH lø. 1 juni 2013 09:50

Kjære TS,

herved kommer oppskriften min: biorytme dietten. du får google for detalier.

i store trekk handler det om 3 ting: 1. snu maten din opp ned (dvs fett på fagen, carbs på kvelden). 2 ligge på kalloriunderskudd ca 500 om dagen 3 styrke+kondis trening.

jeg sendte mail til folk fra my revolution og valgt meg en PT som heter Robban (innmari ålreit svenske) som coucher meg. Han satt meg så lavt på kallorier som hvileforbrenningen min, men jeg ønsker raske resultater. Du vil kanskje få et annet opplegg. Det er mange i bodybuilding/fitness miljøet som har kjemperesultater med denne dietten fordi den er mer tilpasset til hva kroppen din egentlig trenger. Du må lære å veie maten og passe på makroene dine (kal, carbs, fett, proteiner). Men du får en meget enkel oppskrift som er lett å følge.

jeg har såpass bra med vilje, pågangsmot og kontroll at jeg finner plass til en skive loff med syltetøy eller en lett kake på jobben på fredag. men det er mest for det sosiale. søtsugen finnes ikke hos meg, heller ikke sugen etter junk.

legger ved noen linker
håper det hjelper.

http://myrevolution.no/s/biorytme-dietten/

http://myrevolution.no /s/tjenester/

Skjult ID med pseudonym TEH lø. 1 juni 2013 09:54

glemte bare en ting, før jeg startet, gikk jeg på min lokale elixia og brukte en sånn bodyscann for å vite hva er min muskelmasse, fet% og hva er min hvileforbrenning. veldig kjekt å vite dette så man har utgangspunktet og sliper å gå i blinde. spesielt det med hvileforbrenning.

Skjult ID med pseudonym Tom lø. 1 juni 2013 10:06

Jeg sluttet å røyke... løp ned de 10 kg jeg gikk opp... ett slit det kan jeg bare sier , men nå er jeg i form ...løp videre jeg og har forandret mitt kosthold i samme slengen.

lykke til TS

Skjult ID med pseudonym TEH lø. 1 juni 2013 10:15

jeg måtte tenke litt på det med motivasjon, TS.

selve gå ned i vekt målet er egentlig kip, hard arbeid over flere måneder. MEN hva som venter deg "på den andre siden" når du er nådd målet ditt?

hvis du går ned i vekt og fortsetter å ha en aktiv livstil da slipper du å bekymre deg om mange livstilsykdomer (hjerte og kar sykdomer, dibetis, mm), du blir sterkere og sunnere. du kan leve mye lenger i god helse. hverdagsoppgaver blir så mye enklere, enten det er å gå opp i trappen eller andre ting. du kan velge og vrake i fine klær som regel i størrelse S eller M. du får en mestringsfølelse uten like. hvis du har nåd drømmevekta vi, hva ellers kan du oopnå? din seltillit og selvbilde øker. du får utståling (og kanskje er heldigere med jakten på kjærligheten) og du slipper ovvervekt tillegget på flyene i framtiden :P

hvis et bedre liv og bli en bedre utgave av degselv ikke er motiverende nok, da kan du finne deg en venn/venninne som har samme utfordringer som du og dere kan støtte hverandre.

Skjult ID med pseudonym Dragon lø. 1 juni 2013 10:26

Har aldri hatt problemer med slik men skjønner det er vanskelig. Uansett om du velger en diett må du huske at du må holde ut med kaloriunderskudd i over 3 år. Ikke for å drepe din motivasjon men det er mekanismer i kroppen vår som gjør dette vanskelig! Leptin er navnet på synderen hos de fleste. Et hormon som produseres av adipocytter ( fettcellene) Det er de cellene som styrer energiinntak og forteller hjernen nå må vi ha mat, SPIS NÅ! Da er det vanskelig å finne motivasjon og viljestyrke for å overvinne de signalene hjernen får! For at en skal lykkes så må dette kalorinntaket være mindre enn forbruket i over tre år, nettop pga. at hjernen skal klare å skjønne at de hormonsignslene er falske! Når du har klart det så er det mye enklere å holde vedlike!
Når det er sagt så er det viktigste å endre kostvaner og øke mosjon samtidig. Da er det kanskje viktig å ta tak i problemet og investere skikkelig i profesjonell hjelp i form av kostholdsveiledning og PT!

Men husk alltid om du kommer ned til ønsket vekt så slutt ikke med de vanene du har da innarbeidet! For kroppen din er i stand til å få alle de kiloene som du har gått ned tilbake på ganske kort tid, mye kortere enn det du brukte til å få de vekk!

Skjult ID med pseudonym megabit lø. 1 juni 2013 10:35

Prøv å unngå all mat med hvetemel i. Hvete skal være en blokkerer for fett forbrenningen i kroppen.

Ikke drikk juice som er laget av fabrikker, lag heller selv og tynn den gjerne med litt vann.

Margarin og meieriprodukter generelt skal visst også være noe som må unngåes.

Du kan godt spise fisk, kylling og salater, nøtter, frukt, grønsaker og alle rene råvarer.

Bare et forslag og lykke til :)

(mann 37 år fra Hordaland) lø. 1 juni 2013 11:11 Privat melding

Jeg syns du skal søke hjelp fra en person som faktisk kan følge deg opp. Det virker for meg som at du ikke har funnet viljestyrken og har heller ikke kunnskapen (i forhold til kosthold og trening).

Det som er viktig for deg er at denne personen kan følge deg opp med det mentale. Når du velger de letteste løsningene i hverdagen med måltidene, er det som oftest usunt. Kanskje du kunne gått noen trapper istedenfor heisen osv.

I starten er det ikke kunnskap som du trenger utdannelse for, men du trenger nok helt sikkert en kontant påminnelse om hva du heller BØR gjøre. Søker du raske løsninger er faren for at du "sprekker" mye større. Også må du jo finne på noe som gir deg noe.

En kollega av meg gikk ned 30-40 kilo på noen år. Han gikk 3-5 turer på fjellet i uken. Spiste helt ok, sunn mat. Ikke noe fanatisk, men gjorde en endring som han kunne leve med. Han likte forøvrig å gå på fjellet.

En annen holder på i disse dager. Han har funnet ut at han skal gå 2-3 ganger opp Stoltzekleiven, som er noen bratte trapper i Bergen, samt at han går litt innover skogen. Han nyter turen, legger ut bilder fra toppen og er stolt over det. Kjempebra!

Så søk etter litt hjelp, se etter de små hverdagslige forandringene og begynn der. Fanatisk kan du bli når du er bitt av basillen og kroppen begynner å bli endel sprekere.

Skjult ID med pseudonym Jenta lø. 1 juni 2013 11:55

Og jeg sier bare: ikke driv med noe diett. De fleste går opp det dobbelte etter sånne kurer. Tull som mange tjener penger på er ikke bra for mennesker som sliter med motivasjon. Finn deg en veileder. Alene klarer du ikke mye.

Skjult ID med pseudonym positiv lø. 1 juni 2013 12:05

@kimkom - har du gått Stoltzekleiven selv - det har jeg!

INGEN starter der!

Overvekt henger også ofte sammen med dårlig form og da er neppe 800 trappetrinn med relativ bratt signing et sted man starter - lurer på hvor lenge din kollega holder ut!

Starte med små raske turer 2-3 ganger i uken - og ha utfordringer som Stoltzekleiven som mål er å anbefale!

(mann 37 år fra Hordaland) lø. 1 juni 2013 12:09 Privat melding

positiv: hehe, som jeg skrev, det er individuelt. Denne karen jeg fortalte om, har funnet ut at han likte det. Han gjør det uansett vær og vind. Tar tiden på seg selv, og har sett fremgang. Noe som gjør enda mer giret på å gå. Da er det vel helt greit?

Det å gjøre aktiviteter som en trives med er viktig!

Og ja, jeg har nok gått Stoltzekleiven noen få ganger ;-)

Skjult ID med pseudonym kit lø. 1 juni 2013 12:48

Hvis formålet er å gå ned i vekt, er det viktigste å gjøre noe med matinntaket. En skal trene utrolig mye før det har noen effekt på vekta. Det er viktig med noe aktivitet, men en halvtime-times gåtur daglig kan være mer enn nok hvis en ikke er i spesielt god form. Problemet med å trene mer er at da ofte blir veldig sulten og spiser mer etterpå.

Ad dietter og slikt, så er det vel ingen som garantert virker. I stedet for personlig trener tror jeg TS er mer tjent med å ta kontakt med en ernæringsveileder for å få satt opp noe som passer

Skjult ID med pseudonym pgmp lø. 1 juni 2013 13:02

Den beste formen for trening er den du får i hverdagen. Sykle når du skal et sted innenfor 1-2mil unna. Ta det rolig når du drar til steder uten dusjmulighet, ta i så du blir svett på veien hjem. Bruk ryggsekk når du handler. Ta gjerne en omvei når du først er i gang.

(mann 37 år fra Hordaland) lø. 1 juni 2013 13:18 Privat melding

Ok, fikk ånden over meg. Skal prøve meg på et brevkurs i vektreduksjon.

1. Kosthold
Kosthold er nok det viktigste. Med å skaffe seg kunnskap innen dette feltet vet du hva du heller bør velge når du går i butikken. De letteste løsningene er ofte det som er mest usunt og ikke minst kunnskapsnivået forteller oss at det er lettest å kjøpe. Men for de som er flinke her så kan du istedenfor kjøpe chips finne noe annet som er like godt. Kanskje du liker melon mye bedre enn chips, men tenker sjeldent på at du kan kjøpe det, når du har lyst på snacks?
1.1 Oppgave som du skal gjennomføre.
Først og fremst vil jeg at du skal vite hva mat er. Dvs. at du må lese deg opp på hva protein, karbohydrater, fett, antioksidanter osv. er. Du må også se koblingen mellom disse. Som f.eks. hva du må spise for at kroppen skal få bedre opptak av proteiner til kroppen, osv.

Deretter kan du skrive ned hva slags ingredienser som representerer hver av disse klassene. Hva slags varer innholder mye protein, karbo osv. Langre lister gir deg mer kunnskap.
1.2
For å få gode ideer kan du søke på gode og sunne matretter. Pass på så du ikke blir fanatisk her. Det er mye riktig kunnskap men da må du endre hele livsstilen din, hvis du skal følge 90% av det PT`er mener du må gjøre. Det er fryktelig vanskelig og de lever i en egen kostholdsverden. (Mange av dem)

2. Trening
Aktivitet øker forbrenningen din i kroppen. Om du trener som en galing eller bare går rundt og gjør småting, så hjelper det. Alt hjelper. På treningssentrene reagerer jeg mot fanatismen og bruken av vitenskap. Her skal du spise det som er best for trening, du skal gjøre de øvelsene som er mest effektive og alle skal bli supertrent og leve som muskelbunter. Ikke minst må du endre store deler av livet ditt, og som jeg har sett gjentatte ganger, så faller de fleste igjennom nettopp pga. livet sitt. Det er noe en ikke ønsker å endre.

(forts.)

(mann 37 år fra Hordaland) lø. 1 juni 2013 13:18 Privat melding

2.1 Tilvenning til aktiv hverdag
Tenk over din generelle hverdag. Om du er på skole eller jobb eller hjemme. Hvordan kan du øke din aktivitet? Er du hjemme kan du faktisk støvsuge hver dag. Da får du aktivitet og det blir bedre å være hjemme. Er du på jobb kan du heller ta trappen enn heisen, er du på skolen kan du mellom øktene gå rundt på skoleplassen. Tilpass de små tingene som kan gjøre deg mindre "lat". Det er lette tiltak og du trenger ikke å gjøre alt med en gang, ta for deg en ting, f.eks. trappene og overbevis deg selv om at du skal være konsekvent på bruken.

2.2 Trening i fritiden
Det beste er å ha 2-3 dager faste dager med trening. Her er det en fordel om du velger noe du liker godt. Om det er dansing, fotball eller jogging. Se om du kan finne noe du liker. Grunnen til det er at øker selve aktiviteten din trivsel, får du bedre utholdenhet og det tar lengre tid for deg å bli lei.

2.3 Sofaen (!)
Tenk på sofaen som et verktøy for at kroppen din skal hvile, NÅR du er sliten. Da kan den være deilig og hjernedød aktivitet (TV-titting) kan gjøres med god samvittighet.

3. Motivasjon
Motivasjon er nøkkelen for at du skal klare å gjennomføre endring til en sunnere livsstil. Vil du dette godt nok? Kan du over tid tenke at du alltid skal bruke trappene istedenfor heisen? I alle mennesker har vi en snikende tanke som skal unnskylde deg selv for å være lat. F.eks. med røykere som prøver å slutte. Etter en hard dag, eller krangel med samboer kan det snike inn en tanke om at «i dag kan jeg faktisk ta en røyk, jeg fortjener det, fordi det har vært tungt/vanskelig og derfor skal jeg få lov»
Slike tanker har de fleste mange ganger for dagen. Den indre dialogen er viktig at du tenker over. Hvordan kan du selv «arrestere» deg? Må du være mer bevisst itankene dine? Må du hele tiden være på vakt? Dette kan være vanskelig, men det blir også en rutine, og denne tanken vil bare endre fokus, men aldri forsvinne.

(forts.)

(mann 37 år fra Hordaland) lø. 1 juni 2013 13:22 Privat melding

3.1
La meg ta dans som et eksempel. Dans ser jeg på som et fenomen. For de som har blitt oppslukt i dansing kan kanskje kjenne seg igjen i den gleden og den utholdenheten en får. Jeg har hørt etter julebord at enkelte dagen derpå, ikke klagde over «hangover» men stølhet. De hadde det utrolig artig og hadde danset hele natten. Dette er en tilstand som etter teorien kan sammenlignes med indre motivasjon. Dansingen forsterker lykke og glede, og derfor ønsker en å gjøre dette mer. Du trenger ikke å belønne deg selv, for selve aktiviteten gir deg nok. Konsekvensen er jo at du er i aktivitet, forbrenner mer, møter nye mennesker, livsgleden øker og kanskje du finner den rette her også (siden dette er sukker.no)

Finn din glede, finn det som gjør deg vektløs og tidløs. Du vil bli oppslukt, du vil ikke måtte tenke underveis at din belønning er 2 kg mindre til neste uke. Du bare gjør det. Glade mennesker er attraktivt!
Jeg er ikke PT eller av en slik type veileder, jeg har trent hele livet mitt og vært på begge sider av sunn trening og kosthold. Toppidretten har gitt meg mye kunnskap og jeg har lest. Er du uenig, vær uenig eller ta det med en klype salt. Kan du hjelpe meg til bedre viten, så gi beskjed, det hjelper meg. :D

Skjult ID med pseudonym TEH lø. 1 juni 2013 14:18

TS, du er helt borte fra tråden... håper du responderer ettervert.

Hvis kimkom har tegnet riktig bilde av deg når det gjelder psykologi og erfaring, foreslår jeg du følger det han skriver. mye bra der. ellers kan du melde deg på grethe roede. jeg kaller grete roede "fornuft satt i system.

meninga med å gå ned i vet er også å lære. og hvis du skal beholde vekttapet så må du ha et bevist forhold til det som du har vært gjennom både når du slaker deg og alt før. og at du ikke gjentar samme feil du har gjort tidligere. dietter som noen sier ovenfor, er sjeldent bærekraftig. maten er for å spises, så folk som sier ikke spis brød, ikke spis frukt, ikke spis melkeprodukter har ikke skjønt mye. og så må du være ærlig med degselv. det hjelper dårlig å ha noen som "pisker" eller motiverer deg hvis du ikke jobber med degselv også.

ekstern motivasjon resulterer med at du hater både maten, treninga og denne persjonen som skal motivere deg. jeg har også jenter på jobben som sier" jeg trener såååå mye og spiser såååå lite men likevel går ikke ned i vekt" men det er bare tull. enten trener de ikke så mye eller spiser de ikke så lite som de prøver å fortelle andre.

(mann 34 år fra Oslo) lø. 1 juni 2013 14:38 Privat melding

Beste tipset jeg kan gi deg der er å ikke falle i "instant weight loss" fella. Det er ikke sunt å miste stort mer en 300 - 500 gram per uke. Jo fortere du går ned, jo fortere går du opp. Det er bare sånn kroppen er laget.

Unngå "Nutrilett" og "shaker" fellene også. Spis sunt og godt, men kanskje litt mindre porsjoner. Alt for mange henger seg på sulte greiene. Heller ikke bra.

Trene regelmessig, spise mindre og sunt og unngå store mengder godterier.

Husk også. Ikke alle er laget får å være størrelse "small".

Skjult ID lø. 1 juni 2013 14:44

Regel nr 1, Ta ansvar og innse hva man ikke tåler og hva man bør spise ikke spise,
dirkk deg mett på vann te ol. når man er småsulten.

Regel nr 2, Trening er sundt for alle så det gjelder ikke bare enkeltgrupper, Ikke verre !!

Lykke til !!

Skjult ID med pseudonym JUSTME lø. 1 juni 2013 15:07

Eg vil anbefale Grete Roede. Enten kurs irl,eller på nettet. Det kostar,men det er absolutt verdt pengane!
Her lærer du deg korleis du skal ete rett,med rett sammensetning av fett,protein osv.. Mange meiner det er stress å måtte vege maten,og ja,det er det,men det er berre dei første vekene du treng å gjere det. Du lærer fort sånn ca kor tjukke brødskivene skal være,kor masse poteter o.l du skal ha. Det gode viss du går på kurs irl,er at viss du har hatt ei skikkelig dårleg veke,får du støtte og oppbakking frå dei andre på møtet. Har du hatt ei god veke,er det godt å fortelle folk,og få skryt frå folk som er i akkurat samme situasjon som deg,på både godt og vondt.
Som skrive tidlegare i tråden har Grete Roede og eit treningskurs,som er veldig bra iflg dei som har gått det.
Det er livsstilsendring,ikkje slanking å Grete Roede,det er viktig å huske på. Men kiloane vil jo automatisk renne av når ein begynner å ete meir rett,og trene.
Sjølvsagt er det veldig indivivuelt kva som passar for kvar enkelt,for me er alle forskjellige,men viss du vel å gå for Grete Roede,husk å melde deg på Maxikurs..

Masse lukke til med kva du enn gjer for å gå ned i vekt,og husk at det er ikkje det ytre,men det indre som tel når alt kjem til alt ;)

P.s: Etter fleire kurs du går etter kvarandre,etter billigare blir det ;)

Skjult ID med pseudonym Skalle lø. 1 juni 2013 15:45

Jeg satte meg som mål å gå ned 15 kg for 5 mnd siden. Nå har jeg svidd bort 9-10 kg av de.
Jeg forandret ingenting når det gjaldt kosthold utenom å slutte med Coca-Cola. Jeg drakk 1 liter om dagen, men nå drikker jeg så og si aldri det mer. Har heller gått over til Zero eller Pepsi Max. Og ja..jeg vet at mange mener det er nesten like ille, men det funker for meg.
Når det gjelder trening, så trente jeg 5-6 dager i uka de første 13 ukene. Litt lett vekttrening og mye gåing/løping på mølle. Nå har jeg trappet litt ned pga litt trøbbel med skulder og litt mye jobbing, men jeg fortsetter å gå ned.

Det jeg vil ha frem er at det er ikke sikkert du må forandre så veldig mye i hverdagen for å gå ned. Er du som meg og liker brus litt for godt, så holder det kanskje å kutte ut det og trene litt på mølla for å se resultater. Man bør heller ikke drikke øl hver helg. Det er fy-fy (men jævla godt) ;-)
Du burde også satse på å bruke i hvert fall 1 år på de 25 kiloene. Det er som folk sier veldig lett å gå opp hvis man går ned for fort!

Skjult ID med pseudonym Forstor lø. 1 juni 2013 17:24

Her var det kommet mye. Takk skal dere ha! Det er sant at det ikke er noen snarveier. Har prøvd både pt og trent på Elixia og gått på Grete Roede. Sikkert slanket meg 100 kg i løpet av livet og derfor jeg er motløs og mista trua. Tror ikke jeg klarer det lenger, men synd å gi opp. Virker som om forbrenningen min er i ulage og jeg er mye kvalm. Legen sier jeg er frisk. Får vel bare håpe jeg klarer det en dag, men er mye alene og trist oga dette. Redd for å møte kjente og sånn. Men takk for råd , jeg lagrer tråden :)

Skjult ID med pseudonym Jenta lø. 1 juni 2013 17:30

Hvor bor du, @Forstor?

Skjult ID med pseudonym regn lø. 1 juni 2013 18:05

Regnedtykket er enkelt. Slutt å spise dritt som inneholder mye kcal. Jeg kjenner INGEN som er overvektig og spiser sunt. De går å småspiser på sjokolade og kjører på med usunn mat. Bytt ut store deler av poteter/ris/pasta/brød med gode salater. Skal du spise brød, pass på at det er grovt med mye fiber. En jente forbrenner runt 1800 kcal pr. Dag ved normal aktivitet. Slutt å skylde på lav forbrenning. Om du ilke har en sær sykdom eller går på spesielle medisiner, så er du feit fordi du spiser usunt så og si hver dag.

Livsstilsendring er stikkordet.

Skjult ID med pseudonym yesman lø. 1 juni 2013 18:22

Få deg en hund som krever mye mosjon, en hund som spiser opp sofaen hvis du ikke sliter den ut før du drar på jobb. da blir ikke motivasjonen å trene men å glede et annet vesen.
eller ikke å få sofaen spist opp :).

da skal du se kiloene renner av!!

gikk ned 10 kilo på den måten, og har holdt meg stabilt etterpå .

Skjult ID med pseudonym Forstor lø. 1 juni 2013 18:39

Sier jo at jeg mangler viljestyrke og skylder ikke på noe. Har nettopp spist sjokolade i parken og lurer ikke meg sjøl. Selvsagt spiser jeg mye dårlig, hvis ikke hadde jeg jo ikke vært feit! Likevel går det an å ha rotet til forbrenningen. Det er jo nettopp viljestyrken jeg sliter med.

Jente jeg bor i Oslo.

Skjult ID med pseudonym _________ lø. 1 juni 2013 18:42

Gikk ned 20kg over 6-8mnd ved å kutte ut snacks, spise litt mindre porsjoner og jogge 5-7km ca. 3 ganger i uka (i perioder).

Hvis du spiser middag og egentlig er fornøyd, men har lyst på litt til, la være å ta litt til. Kutt ned på alt du kan klare deg uten, men i blant (f.eks. en gang i uka) kan du spandere på deg et wienerbrød eller hva du måtte ønske (for moralens del). Unngå å bli overmett.

Skjult ID med pseudonym _________ lø. 1 juni 2013 18:43

Og lykke til.

Skjult ID med pseudonym regn lø. 1 juni 2013 19:44

Så lenge du ikke har viljestyrke er der ingen håp.
Det finnes nemmelig ikke en magisk bønne du kan spise som gjør deg lettere.

Det finnes jo forskjellige typer kirurgi så klart, men det blir bare midlertidig om du fortsetter som før.
Jeg vil anbefale en tur til psykolog el.l. for å jobbe opp viljestyrken din.

Verden er full av mennesker som gir opp før de har forsøkt.

-Håpet er den svakes viljestyrke-

(mann 34 år fra Oslo) lø. 1 juni 2013 21:31 Privat melding

Jeg fikk lyst på en Snickers...

Skjult ID med pseudonym useriøs lø. 1 juni 2013 22:01

Jeg gikk ned 10 kg på en måned. Fremgangsmåten var enkel: Vente til jeg var sulten, ut og trene sykling/jogging/svømming i en times tid, vente en time (fortsatt sulten), så spise normal mat. Treningsekspertene sier det ikke er bra å trene på tom mage, for treningseffekten blir dårlig. Mulig det, men det var ikke treningseffekt jeg var ute etter. Jeg formelig kjente kroppen forbrenne fett. Tross alt er det ikke noe annet sted å hente energi når magen er tom. Men en ting skal sies: Det var tungt og vondt å trene på den måten, så det kreves noe viljestyrke for å gå ned i vekt på denne måten.

Skjult ID med pseudonym bokfink-1 lø. 1 juni 2013 22:08

@useriøs.......kan fungere for en liten stund, som en kick-start. Men, det du gjør er å sette kroppen i beredskap, og den går i spareblush- modus. Altså den setter forbrenningen ned. Når man begynner å spise...selv lite mat, er det stor fare for at denne maten går rett i lagrene og forbennes ikke bort. Man legger på seg det man har gått ned, pluss litt til fordi forbrenningen er lavere enn før.

Skjult ID med pseudonym useriøs lø. 1 juni 2013 22:11

@kjøttmeis Man må jo selvfølgelig fortsette med et sunt aktivitetsnivå, ikke sette seg på rumpa og spise seg feit igjen

Skjult ID med pseudonym bokfink-1 lø. 1 juni 2013 22:15

@useriøs......fortsett som du gjør du....funker det for deg så er jo det flott. Når kiloene har lagt seg på rumpa di likevel...da husker du kanskje ordene mine ;-)

Skjult ID med pseudonym happy lø. 1 juni 2013 22:22

Gikk ned 10 kg ved å bytte ut Cola med Pepsi Max/Cola Zero. Ikke at jeg trengte å gå ned de 10 kiloene, det var tannlegen som overtalte meg til å bytte.
Men her snakker vi enorme mengder, drikker ikke kaffe/te og vann fikk jeg kun i meg når jeg pusset tenner.

Tror det lønner seg å få proff hjelp til dette, man skal ikke tulle for mye med forbrenning med div lavkarbo dietter ol.
Lykke til uansett hva du måtte velge :D

(mann 37 år fra Hordaland) lø. 1 juni 2013 22:35 Privat melding

useriøs: hmm, slik jeg har forståelsen av kroppen så var ikke det så gunstig. Lettest tilgjengelig energi i kroppen ligger i musklene. Når dine vitale organer trenger energi og ikke får det via mat, så tar den av musklene. Hvis du måler kilo så vet jo alle at muskler veier mer enn fett. Svært ugunstig måte å gå ned på. Ikke minst svekker det konsentrasjon og mental helse.

(kvinne 43 år fra Oslo) lø. 1 juni 2013 22:38 Privat melding

@ Forstor

Send meg gjerne en mld, jeg er også for stor. Hadde vært greit å ha en å dele erfaringer med, og at en kan oppmuntre og støtte hverandre. Så kan vi gå den tunge veien sammen, til et lettere mål :)

(mann 33 år fra Akershus) sø. 2 juni 2013 00:56 Privat melding

Jeg sluttet å drikke alt med karbohydrater for ca. en måned siden (unntatt når jeg drikker alkohol). Så i praksis drikker jeg bare vann til daglig. To uker senere begynte jeg å faste annenhver dag, pga. en artikkel jeg leste på internett som sikkert bare er svada, men jeg fikk lyst til å prøve.

Altså: Annenhver dag drikke kun vann og spise ingenting fra jeg står opp til jeg legger meg. Annenhver dag spise normalt og unne meg en øl etter jobb hvis jeg har lyst. Når jeg skal drikke meg full tar jeg pause fra dietten så jeg ikke drikker på tom mage og jeg fyller på med næring dagen derpå. Trener ca. som vanlig men jeg yter litt dårligere enn vanlig nå som jeg faster.

Jeg veier meg ikke, men jeg har strammet inn beltet to hakk siden jeg begynte. I starten var jeg bare nysgjerrig på hvordan en sånn diett ville påvirke meg, men nå er jeg motivert til å gå ned litt i vekt. Fastedager er jeg sulten hele dagen. Det går greit, jeg må bare huske å drikke nok vann og trene litt. Spisedager smaker mat mye bedre enn til vanlig! Unner meg litt ekstra god mat på spisedagene. Jeg spiser nok litt mer enn vanlig på spisedager. Det tror jeg går greit, men jeg prøver å ikke spise kjempemye hver spisedag.

Har som sagt bare gjort det her i ca. 2 uker og er selv spent på hvordan det går.

(mann 37 år fra Hordaland) sø. 2 juni 2013 01:10 Privat melding

koraboros: Den artikkelen ønsker jeg å lese.

Også må jeg nesten si til deg at det du gjør høres meget usunt ut. Alle mennesker vil rase ned i vekt når de unngår å spise. Men tror du det er sunt? Og ikke minst, når du begynner å spise hver dag, du vil øke kraftig. Kroppens mekanismer blir nok ganske påvirket også. Forhåpentligvis ikke destruktivt.

Du gjør en ting riktig i hvertfall, og det er å ignorere vekten. :D

Skjult ID med pseudonym K sø. 2 juni 2013 12:10

Du kan google "Intermittent Fasting" så finner du masse skriverier om det. Det kan visstnok ha mange positive helseeffekter. Jeg vet ikke hvor seriøst man skal ta det, men jeg prøver det mest for nysgjerrighet.

Hvis jeg merker at jeg legger på meg igjen etter å ha sluttet kan det hende jeg prøver å faste 1-2 dager i uka en stund.

(mann 37 år fra Sør-Trøndelag) sø. 2 juni 2013 14:24 Privat melding

@kimkom

Med mindre man driver med idrett, så er fasting positivt for oss. Dette går hovedsaklig på hvordan kroppen forsvarer seg mot kreft, og også hvordan den reagerer på en cellegift.

Google fasting, chemotherapy, cancer, hgh, protein.. og lignende hvis du er nysgjerrig.

Hele greia med at kroppens mekanismer påvirkes (underforstått forbrenningen), er også litt feilaktig. Energiforbruk i forbindelse med aktivitet er ingen abstrakt variabel verdi. Springer du 1mil så har du forbrent det samme som kompisen din som også sprang 1mil. Forskjellene går på effektiv løpeteknikk og kroppsvekt. Så hvorvidt du faster eller ikke vil ikke påvirke forbrenningen. (hvis du har fastet for lenge så vil du naturligvis ikke klare å springe like fort, men det blir en annen sak).

(mann 37 år fra Hordaland) sø. 2 juni 2013 16:22 Privat melding

Bisken: Jeg google chemotherapy og fasting. - Under chemotherapy fant jeg ikke noe relevant. Kanskje jeg ikke leitet godt nok. Forstår heller ikke hva behandling av kreft har med dette å gjøre.

Da jeg google fasting leste jeg flere artikler. Det som alle sier her er at en skal gjøre dette under medisinsk oppfølging eller oppfølging av lege.
Det er også nevnt at det er forsket lite på område men vekker en interesse.

Også leste jeg at i fasteperioden blir forbrenningen påvirket, men den går tilbake til opprinnelig tilstand i spiseperioden.

Det er forøvrig forsket på de som hadde gått ned i vekt. For å kvalifisere seg til forsøket måtte de ha gått ned minst 13.6 kg i året. Av de som hadde klart å holde på vektreduksjonen over tid, var det nesten 80 % som spiste middag. Noe som de i rapporten understreker er et interessant funn.

Og til slutt vil jeg spørre deg en rekke spørsmål.
1. Hvordan vil den kognitive funksjonen være når en faster 1 dag og spiser 1 dag?
2. Det har i de artiklene jeg leste blitt nevnt at sultfølelsen var tilstede, hvordan vil det påvirke personer i løpet av en aktiv dag?
3. Når vi snakker om behov, du kjenner sikkert til Maslows behovshierarki (jeg liker bedre andre teorier her, men denne funker, fordi de fleste har hørt om den), ser du at fokuset og motivasjonen kan ligge på andre steder enn f.eks. jobb, hvis en ikke får tilfredstilt dette behovet?
4. Kan du referere litt bedre enn å be meg google?

(mann 37 år fra Sør-Trøndelag) sø. 2 juni 2013 19:10 Privat melding

Jeg slenger inn et kjapt svar siden jeg har litt dårlig tid.

Jeg skjønner ikke helt hva du mener..for studien vises til i første link hvis man googler "chemotherapy fasting"
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=fasting-might-boost-c hemo

Det er også gjort flere forsøk på mennesker, og alle har vist samme tendenser. Dette har blitt referert til i flere norske programmer, blant annet Schrødingers katt.

Grunnen til at kreft er relevant til saken, er at studiene viser at kroppen faktisk IKKE takler et jevnt inntak av energi, og at fasting derimot er en historisk normaltilstand. Dette igjen indikerer at vi har en feilaktig skepsis mot fasting.

1. Det vet jeg ikke. Jeg ville sikkert være litt furten og litt slappere den dagen jeg ikke spiste..men det er jo bare å teste og finne ut selv. Noen klarer dette uten noen som helst problemer.

2. Man får sikkert litt vondere i viljen av å være aktiv når man er sulten...men igjen..det er jo bare å prøve. Kroppen har en grei evne til å forbrenne fett.

3. Du mener at man vil fokusere mer på mat hvis man går rundt sulten?.. og dermed ikke fokusere like mye på jobb? Det vet jeg ikke, det kan godt være.

Vi kan sikkert sitte og diskutere detaljer til vi blir klamme i hendene, men det var ikke poenget. Jeg ønsket bare å nevne at det finnes gode sider ved fasting.

(mann 46 år fra Hordaland) ma. 3 juni 2013 10:33 Privat melding

Sjelden bra tråd!

Syntes Kimkok skriver veldig mye bra her

Har selv godt ned 25kg på 7mnd. har 5 kg igjen til målet.
Jeg har funnet min måte som passer for meg, men sannsynlig ikke for deg. Det eneste jeg kan si er at målet er verdt arbeidet! For et arbeid er det uansett.

"Betalingen" for arbeidet er:
Økt velvære, bedre helse, bedre utseende, bedre utstråling, bedre selvtillit, flere komplimenter ;)

Lykke til!
Det går fint, bare man bestmmer seg for det

(mann 34 år fra Oslo) ma. 3 juni 2013 12:09 Privat melding

Endring i kosthold = vektnedgang.
Trening = bedre form.
Endring i kosthold + trening = resultater du kan være stolt av.

Han som henviser til myrevolution her er inne på noe,tror allikevel ikke det er tingen for deg. Det blir for stor overgang. Start med et måltid hver dag som skal være optimalt sammensatt. Neste uke plusser du på et til. På den måten blir ikke overgangen så stor. Husk at dette skal være en varig endring og noe du kan gjøre resten av livet. Ordet diett blir derfor feil,hvem vil være på diett resten av livet..

Ang trening vil jeg anta at den må tilpasses pga slitasje på knær og lignende pga høy vekt. Gåturer,svømming,sykkel og korrekt styrketrening er veien å gå for deg.

Dette klarer du :)

Skjult ID med pseudonym K ma. 3 juni 2013 15:22

Jeg får ikke vondt i viljen av å faste, heller tvert imot. Jeg blir gjerne rastløs utover dagen og da er det veldig lett å sette i gang med litt kardio. Som nevnt går prestasjonene litt ned, men det har ikke nødvendigvis noe å si.

Skjult ID med pseudonym R ma. 3 juni 2013 16:32

Møtte tilfeldigvis en tidligere kollega på et kurs, og samtalen fikk meg til å tenke på denne tråden.
Jeg har gått ned over 30 kg siden sist jeg så henne for kanskje 2 år siden, og hun har gått opp minst 20 kg, kanskje mer. Hun spør hva jeg har gjort, og jeg svarer mye trening og kostholdsendring.
Usj, jeg hater å trene! Men hvordan har du blitt så slank? Spør hun.
Kuttet ut bla brus, junkfood, spiser generelt sunt og trener mye svarer jeg.
Har du noen gode råd? Jeg vil så gjerne gå ned 20 kg sier hun.
Det første du må gjøre er å lære deg hvor mye energi, altså kalorier ALT du har i deg i løpet av en dag inneholder. Det er nok mange ting du spiser som du ikke tenker over at inneholder mange kalorier, det var det første jeg ble bevisst på når jeg bestemte meg for å gå ned.
Jammen jeg spiser jo sunt... Jeg spiser BARE sunn mat! Jeg forstår ikke hvorfor jeg legger på meg!
Eh, men hvis du spiser sunt, hvorfor går du da opp i vekt?
Jammen, jeg liker ikke å trene! Det er virkelig ikke noe for meg!
OK, du vil ikke trene og du vil ikke endre kosten? Hvordan har du da tenkt til å gå ned i vekt?
"Jeg vet ikke, men hvordan i all verden har du klart det? Jeg trenger tips, råd og motivasjon!"
- Så forsynte hun seg med hvitt brød og syltetøy...
Da gadd jeg ikke bruke mer tid på henne, hun er virkelig ikke klar for å endre livsstil.

Det jeg prøver å si er at du må være ærlig med deg selv. Er du villig til å slutte å lure deg selv? Slutte å spise mat som inneholder tomme kcal. Er du klar for å være mer fysisk aktiv, selv om du ikke liker det? Det finnes alltid en unnskyldning for å spise usunt, enten bevisst eller ubevisst, og det finnes alltids en unnskyldning for å ikke trene. Disse må du bare legge bort hvis du virkelig ønsker endringer.
Jeg kan skrive under på at det er vanskelig å bryte vaner og endre kosthold, men det er mulig. Det finnes ikke noen vidunderkur som gjør at du går ned i vekt på en sunn måte uten at det koster viljestyrke, og det er bare du selv som kan stå for denne. Innerst inne vet du veldig godt hva du må gjøre.
7000 kcal tilsvarer ca 1 kg. Det vil si at du med et underskudd på 500 hver dag vil gå ned 0,5 kg i uken.
Skaff deg en oversikt over hvor mye kcal de matvarene du spiser inneholder, så kan du regne ut hvor mye du kan spise daglig uten å overgå det kcal inntaket som er riktig for deg. Vil anbefale VG vektklubb som et hjelpemiddel for å regne ut kcal og for å få motivasjon. Lykke til!

Skjult ID med pseudonym bokfink-1 ma. 3 juni 2013 17:22

Jeg var på Rema 1000 og kjøpte en pose hundemat til hunden min, da en dame bak meg i køen spurte om jeg hadde hund.
Hvorfor skulle jeg ellers kjøpe hundemat, liksom?????

Så impulsivt sa jeg at Nei, jeg har ikke hund, jeg skal begynne på min Pedigree Diet igjen. Jeg burde kanskje ikke, ettersom jeg havnet på sjukehuset siste gangen!! Men jeg gikk ned 25 kilo før jeg våknet på intensiven med masse slanger, nåler og næring intravenøst i begge armer!!!

Jeg fortalte at det var egentlig en perfekt kost og alt du trenger å gjøre er å fylle opp lommene med hundemat og helt enkelt spise en eller to hver gang du kjenner deg sulten. Maten er næringsrik så det fungerer bra, så jeg har tenkt å prøve igjen.

(Nå må jeg nevne at på dette tidspunkt lyttet ALLE i køen lattermildt til min historie)
Skrekkslagen spurte hun om jeg hadde havnet på intensiven, fordi jeg hadde blitt forgiftet av hundematen...

Nei, sa jeg. Jeg gikk ned fra fortauskanten for å lukte en puddel i ræva og ble påkjørt av en bil !!!

Jeg trodde karen bak henne skulle få hjerteinfarkt - han lo så han skreik!!!

Tenk over hva du spør meg om og vær forberedt på mitt svar. Jeg har all tid i verden til å tenke ut skrullete ting å svare...

Nå du nå har lest dette så må jeg bare tilstå at jeg har kopiert denne fra noen andre;))) Kopier den du også, og gjør noen glade i dag :))

Skjult ID med pseudonym TEH ma. 3 juni 2013 19:28

Det kognitive er i kjelleren når man faster en dag og spiser dag 2. De fleste som har prøvd å faste eller gå drastisk ned i kalloriintaket vet at det mentale er helt kjørt de første 2-5 dagene (kommer an på hva man holder på med). Selv når man begynner å bruke lavkarbo av en eller annen variant /paleo og annet som for folk flest betyr en stor endring, vil hjernen gjøre alt å bryte ned motivasjonen. Man blir helt sprø.

Jeg mener kanskje TS trenger ikke en PT, kostholdsendring eller noe slikt. Det er motivasjonen som mangler. TS kjenner han/hun duger ikke, og har klart lav selvbilde. Da synes jeg at TS bør bygges opp på det psykiske først. Kanskje en annen type couch som jobber med livsendringer eller mennesker som som står ovenfor vanskelige situasjoner kan hjelpe TS med å komme seg ut av kjelleren.

Forøvrig, beklager jeg sier det, jeg synes det er mye svake og slitne mennesker i dette landet. Man gir opp så fort, man blir sykemeldt fordi man har litt motstand i livet aller vondt i vilja. Dette er verdens beste land å bo, vi har aldri hatt det så bra i dette landet før. Så hvordan alle disse menesker hadde klart deg i andre land? Der man må kjempe hver dag og finnes ingen annen alternativ? Det er bare å ta en tur til kontinentet og se hvordan folk sliter der. Livet er ikke så komplisert, det er bare oss som gjør live så komplisert for oss selv.
Ta dere sammen folkens!

Skjult ID med pseudonym Forstor ma. 3 juni 2013 21:16

Takk igjen for alle bidrag, setter pris på det. Dumt det føles som om alle andre klarer det bare ikke jeg. Klarer jo det meste annet i livet, bare ikke å gå ned i vekt. Men kanskje jeg en dag finner styrke og energi. Håper det! Takk alle :)

Skjult ID med pseudonym MOI ma. 3 juni 2013 21:34

Hei @ Forstor.

Det er flere som kjenner seg igjen i det du skriver. Jeg gikk OPP mens jeg gikk på Grethe Roede-kurs. Og dere som da mener at det skyldes sviktende motivasjon? Nei. Det er ikke sant. På en måte er det ikke sant. For det er det som plaget meg aller mest. Jeg kunne ligge og grine fordi jeg ville ned. Jeg kunne få en venn som sa jeg var aktuell hvis jeg gikk ned så og så mye... og likevel - det gikk bare en stund og så var det rett opp igjen.

Jeg har vært til utredning, og fordi jeg har vært jojo slanker (har også spist hver 2. dag i lang tid som det snakkes om, prøvd ketolyse, eurodiett, lavkarbo, spisdegslank, osv. har jeg nesten ødelagt forbrenningen. Har også hatt personlig trener og trent 2-3 ganger i uken, og spist etter strenge dietter. Så IKKE fortell meg at jeg ikke vil! At jeg ikke får det til? Ja, det er greit. Det synes jo. Poenget er at når man har gått ned 20 og opp 30 noen ganger, så skjer det noe med enkelte kropper og hjerner. De saboterer noe sinnsykt.

Derfor vet ikke jeg heller hvordan jeg skal greie det. Jeg kan gå på en ekstremvariant. Det kan jeg gjerne gjøre et halvt år av gangen (hvilket beviser at jeg har viljestyrke egentlig). Da går jeg ned, men ikke så fort som forventet. Men så må man tilbake til hverdagen. Vanlig kosthold går jeg rett til himmels på. Å leve på en slankekur resten av livet er tøft. Men jeg begynner å innse at det er det som må til. Det er mengden som nok blir større enn jeg TRENGER, selv om alt av brus, potetgull osv er borte for lengst. Men jeg liker å være mett. Det å stoppe FØR det, er vanskelig. Jeg vet jeg burde spise saktere... det tror jeg er lurt....

Men uansett TS - jeg vet du er motivert. Du hadde ikke startet denne tråden hvis ikke. Du er heller ikke den eneste her som ikke er i mål..... Men det er ikke UMULIG for noen av oss. Bare veldig krevende. Jeg heier på deg!!!!

Skjult ID med pseudonym Jenta ma. 3 juni 2013 21:50

UANSETT folkens, vekta sitter/ligger i hodet... ikke i kalori inntaket, ikke mat/trening balanse... Det viktigste er å være venn med seg selv !!! Da snakker vi om å gå ned i vekt eventuelt...

(mann 47 år fra Oslo) ma. 3 juni 2013 21:55 Privat melding

Det som funka for meg, var å sette meg tidsfrister for vekttap som var så urealistiske at jeg VIRKELIG måtte ta meg sammen for å bare klare halvparten. Hvilket var omtrent tre ganger så bra som jeg ville klart hvis jeg hadde satt meg overkommelige mål. Mange vil nok advare mot dette, men det funka i hvert fall for meg.
Dessuten la jeg forsettet ut på facebook så damene kunne si "Kom igjen, dette klarer du!" og gutta kunne si "Haha, vi trur det når vi ser det".

Skjult ID med pseudonym TEH ma. 3 juni 2013 22:05

Det ble forsket på at man kan ikke ødelegge forbrenningen.
Hvis du spiser til du er stapp-met, uansett hvor sunt maten er, legger du på deg.
Meninga er å endre vaner, hvis du etter et slankekur, kommer du tilbake til din "normale" kosthold ( du gjør samme feil som før) da legger du på meg,

Skjult ID med pseudonym Jenta ma. 3 juni 2013 22:13

Altså,@TEH
Man må endre livsstillen sin, eller?

Skjult ID med pseudonym Forstor ma. 3 juni 2013 22:15

MOI, innlegget ditt kunne vært skrevet av meg. Har ikke bare gått opp og ned et par ganger, men i snart 20 år. I 20 år har bekreftelsen vært at det ikke fungerer. Derfor jeg snart gir opp. Finner ikke motivasjon til ny og beinhard jobbing for å ende med kjempeskuffelse.

Skjult ID med pseudonym TEH ma. 3 juni 2013 22:16

Jepp, hvis det du har gjort før har gjort deg feit, da må du endre livstil og det må være en varig endring. Høres ut fra noen av kommentarene at enkelte innser det ikke. De bare holder på som før. De vil ikke endre noenting og finner på unskyldninger.

Skjult ID med pseudonym TEH ma. 3 juni 2013 22:17

Forstor, ta deg en mer psykologisk anlagt terapi før du starter må neste slankekur.

(mann 48 år fra Oslo) ma. 3 juni 2013 22:29 Privat melding

Å gå ned i vekt er nesten ren matematikk. Jeg startet i august i fjor ved å melde meg inn i vektklubb.no og satte meg som mål å gå ned 15 kg på et år. Fulgte først med på hvor mye jeg spiste og lærte først at bekymringer jeg hadde ikke var helt reelle. Og at potetgull og fettholdige matvarer ga mye kalorier. Så begynte å bytte ut de fettholdige varene med lettere varianter og spiste like ofte og mysom før. Kuttet ut potetgull i helgene og begynte å trene.

Har gått ned ca 12 kg nå og holder planen. Spiser ca 10-20 % færre kalorier enn normalforbrenningen. Viktigst for vektnedgangen er at jeg putter i meg færre kalorier. Ca 70% av vektnedgangen kommer fra dette, ca 30 % fra treningen. Jeg løper ca to-tre ganger i uka og løfter vekter også i to-tre ganger i uka, av og til sammen eller delt. Bor alene så har tid.

Men det er framgang. Bruker Runkeeper appen på IPhone til å holde styr på hvor langt og fort jeg har løpt. Har også en pulsklokke med litt enkle funksjoner. IPhonen gir også musikk på øret som er en fin motivasjon. Etter hvert har det blitt en slags meditiativ greie å trene. Man føler seg vel etterpå.

Jeg startet med dagbladets joggeprogram for nybegynnere. Jogge 100m gå 100 m etc. i et ukesprogram. Kjøpte meg to par joggesko på "løpelabbet" som finner sko som passer til løpestilen (god investering, men det koster litt), kjøpte meg også kompresjonstights, etter hvert. Dyrt, men det er i det minste litt "placebo" i det. :-)

Jeg har også en bok om kroppsbygging fra 80 tallet som har en del styrkeøvelser for nybegynnere og viderekomne. Har fulgt det programmet i noen måneder nå. Løftet på meg en kink i ryggen i vinter. Men kom meg. Kjøpte meg et vektløfterbelte for å støtte ryggen litt ved tyngre løft og har trent opp igjen ryggen. Det føltes veldig bra da det gikk å ta hyperextensions igjen. :-)

Hvis man har hatt glede av en sport tidligere, i barndommen eller lignende kan man tenke på å ta det opp igjen. For meg var det å kjøpe meg et par nye ski med smale bindinger og en skidress med ullundertøy etc. Så da ble det skigåing i vinter. Det var jo skiføre så lenge.

Man går lei, av treningsform, og av å registrere mat. Kjøpte meg en vekt som måler fettprosent (måler motstanden i beina tror jeg mellom forfot og bakre del av foten, eller opp i en fot og ned den andre). Den har wifi og sender målingene til en webside og en app jeg har på IPhonen.

Skjult ID med pseudonym sanninga ma. 3 juni 2013 22:29

Ok det er kanskje ikke ofte jeg er så seriøs på dette forumet, men nå skal jeg være seriøs for en gangs skyld.

Først av alt -- ord som "slanking" og "vekt" er meningsløse. Bare glem de ordene, for de bærer ingen relevant mening. Hva du veier og hvordan du ser ut henger ikke nødvendigvis sammen. Så ikke heng deg opp i vekta di!

Følg disse rådene:

1) Senk terskelen for å gjøre de riktige tingene. Meld deg inn i et treningsstudio som ligger nært jobb/skole slik at du kan gå direkte fra jobb/skole til trening. Gjør det til en fast post annenhver dag. Gå i nye butikker slik at det blir vanskelig å kjøpe de samme tingene som du pleier å kjøpe. Prøv noe nytt!

2) Kjøp deg noen gode tur/fjellsko (kjøp en størrelsen som er slik at du får grei plass til etpar tjukke ullsokker nedi) og utforsk nærområdet. Begynn med geocaching, f.eks. Lag deg en konto på geocaching.com og last ned en app på telefonen. Eller få deg en hund, (men ikke en liten rottehund, seriøst ikke kast vekk tiden din på det).

3) Få deg en treningskompis, men ikke noen som er flinke til å finne på unnskyldninger -- fuck unnasluntrere!

4) LØFT VEKTER! IKKE GÅ PÅ TREDEMØLLA, DET ER BORTKASTET TID! For himmelens skyld løft vekter, tunge vekter! Knebøy, markløft, benkpress, skulderpress! Det er oppskriften på SEXY! Bli støl, få vondt, det er slik alle vi andre har det. Ikke kast vekk treningstiden din på DILLEFJAS!

Når det gjelder mat -- følg samvittigheten din, ikke bruk mat som belønning, og ikke betrakt mat som en venn men som et nødvendig onde.

Og ikke hør på andre enn meg. Det er så mange idioter der ute som ikke vet hva de snakker om at du aner ikke.

Lykke til!

Skjult ID med pseudonym Jenta ma. 3 juni 2013 22:33

@sanninga

Derfor så mange duster tjener så mye penger på slanketips,vet du...

(mann 47 år fra Oslo) ma. 3 juni 2013 22:41 Privat melding

Enig med sanninga angående unnasluntrende treningskompiser og at trening VIRKELIG skal kjennes, men kombiner gjerne styrketrening med kondisjonstrening som f.eks. svømming. Selv jeg som er elendig på all slags idrett fikser det, og den kombinasjonen gir faktisk resultater. Men svømming bør da være svømming, og ikke flyting fra kant til kant og skravling og kanttråkking i ti minutter før man flyter tilbake osv. Dersom man vil se resultater, altså.

Skjult ID med pseudonym Draupne ma. 3 juni 2013 23:00

Jeg liker tall og målinger og for meg er det greit å holde styr på kalorier, løpefart, vekt etc. Måle vekten samtidig hver dag. vektklubb.no lager graf basert på ukesmålinger. Holder også styr på livmål, mål rundt armer, lår, hofter, bryst etc. månedlig, så om man har noen utvikling så vil det synes og være målbart.

Bare det å registrere og klare å holde vekta er jo et godt tegn. Så kan man se om man klarer å gå litt ned. Ta ting litt "piano". Velge et sunnere brød, en lettere melk, lett yoghurt, bytte ut en brødskive med en Ryvita, bruke magrere oster, lett margarin, go og mager bacon, go og mager servelat, kokt skinke, kylling, fisk etc.

Gå trappene på jobben i stedet for heisen, gå til bussen, butikken, etc. Gå en tur en halvtime. Det er ikke så mye som skal til for å få litt bevegelse.

Emosjonelle påkjenninger har innvirkning. Det døde en venn i vinter og jeg var i konflikt på jobben en stund med kolleger. Da sklei det ut med kontrollen, og registreringen. Så hadde en periode der det "stod stille" i vektutviklingen og motivasjonen, økte vel litt også. Men det snudde. Trening kan bli en arena som kan være fin når det "røyner på" etter hvert. Et sted man slipper å ta telefoner, og man kan være i sin egen "boble", høre på musikk og holde på med sitt. Man tenker på noe annet enn ting som tynger en, eller i hvert fall, kan man ha gleden av å føle seg litt vel etterpå.

For meg har det vært en fin opplevelse å merke at man klarer mer enn man trodde før man begynte. At man klarer å løpe gjennom en runde man har gått og jogget for eksempel. At man klarer det litt fortere, eller at man klarer å holde på lengre. Det kan bli et press også, hvis man skal ha fremgang hele tiden. Men det tar litt tid å lære seg selv å kjenne på en annen puls enn før.

Det gir en følelse av kontroll å se at man klarer å gå ned. Og at man har en utvikling.

Det er enkelt, veldig enkelt - på papiret. 7000 kilokalorier utgjør omtrent en kilo vekt. Hvis man trenger 2500 pr dag for å holde vekten, vil 2200 i snitt pr dag i 23 dager gi en kilo lavere kroppsvekt. Det går an å lage tilsvarende regnestykker for ulike aktiviteter. En halvtimes gange på middels intensitet er 130 kilokalorier. Gjør man det hver dag i en måned får man en halvkilo. Over et år får man 6 kg av gåturene..

Har lært en del om hva matvarer inneholder. Og løper nå over ei mil i strekk. Løfter også det dobbelte av det jeg begynte med i bicepscurls. Omkretsen rundt magen er redusert fra 110 cm til 91 c

(mann 38 år fra Oslo) ma. 3 juni 2013 23:21 Privat melding

Jeg vet veldig gdodt hva det er snakk om, 90% sitter i hodet. Jeg har totalt gått ned sikkert 60-70 kg pga "yo yo". Har ikke tid til å skrive mer nå, men du kan slenge meg en PM hvis du vil prate mer om det.

(mann 37 år fra Sør-Trøndelag) ma. 3 juni 2013 23:53 Privat melding

hehe.."nesten ødelagt forbrenningen"...akkurat ja..

Skjult ID med pseudonym MOI ti. 4 juni 2013 11:13

Jada, det går fint an å ha nesten ødelagt forbrenning. Det måles enkelt med en sukkerbelastningstest på sykehus. Du måler sukker i blodet før du starter på fastende mage å drikke 5 dl. motbydelig søtt sukkervann. Skal love at de fleste brekker seg her. Så sitter man helt stille i to timer og måler deretter verdien av sukker og ser hvor mye som er forbrent.

De som da har forbrent lite, kan med rette si at de har nesten ødelagt forbrenningen. Snakk med behandlere av fedme på klinikker. De sier det samme. De som har gått mye opp og ned har en kropp som går saktere ned også på ekstremdietter som følges slavisk.

Om du ikke har førstehåndskunnskap om saken er det hakket mer sympatisk å spørre hva jeg mener, enn å være nedlatende..

Når dette er sagt, er det ikke UMULIG for noen å gå ned. Men det er også hevet over enhver tvil at det er fysisk sett (og dermed psykisk sett) lettere for noen enn for andre.

(mann 33 år fra Oslo) ti. 4 juni 2013 12:37 Privat melding

"ødelagt forbrenning"....lol

Cool broscience, yo.

http://i.imgur.com/QHEeU.gif

Skjult ID med pseudonym jente ti. 4 juni 2013 12:46

Hei! Jeg har ikke lest alle de andre kommentarene, men jeg er ernæringsfysiolog og driver med master innen dette området. Man går jo ned i vekt uansett hvilken diett man velger, men problemet er ofte å holde seg der. Det er umulig å gi et generelt råd her, men for noen kan det fungere å gå på en VLCD-diett a'la Allevo, bare for å få igang vekttapet. Noen trenger å se resultater fort, for å holde motivasjonen oppe. Ellers kan jeg jo si at jeg ville fokusert annerledes. Nå vet jeg ingenting om treningsvanene dine i utgangspunktet, men trening har uansett god effekt på helsen din, og eventuell risiko du kan ha for utvikling av diabetes, høyt blodtrykk etc. vil bedre seg dersom du trener eller beveger deg mer. Forskning viser faktisk at kun 10 minutter tre ganger daglig har effekt på helsen. I tillegg ville jeg lagt om kostholdet litt. Sett på om du kan velge sunnere varianter av maten du allerede spiser, her kan nøkkelhullet og brødskalaen være til nytte. Selv om pizza med nøkkelhull aldri burde vært lov.. Den er faktisk ikke så mye sunnere enn den vanlige grandisen. Men nøkkelhullet skal være en veiviser til sunnere alternativer innen en matvaregruppe. Ellers ville jeg begynt å måle midjen i tillegg til å bruke badevekten. Når man begynner å trene, så kan det hende at man ikke ser resultatene på badevekten, men cm kan forsvinne rundt midjen. Fettet som legger seg rundt midjen er det mest ugunstige og ved å se at man får resultater der, kan bidra til økt motivasjon. Dette var litt kjappe råd fra min side, men det er vanskeligere å komme med noe mer konkret når jeg ikke vet noe om kostholdsvaner, måltidsrytme, treningsvaner osv. Uansett, lykke til :)

Skjult ID med pseudonym frue ti. 4 juni 2013 12:54

Jente : Tullprat ! En ernæringsfysiolog som anbefaler VLCD-diett for å -få igang vekttapet ?

(mann 37 år fra Sør-Trøndelag) ti. 4 juni 2013 13:03 Privat melding

"Om du ikke har førstehåndskunnskap om saken er det hakket mer sympatisk å spørre hva jeg mener, enn å være nedlatende.. "

Jeg er utdannet og jobber med dette. Du har tydeligvis store hull i din kunnskap, så du burde kanskje jekke deg ned et par hakk, og slutte å spre denne feilkunnskapen?

Hvordan fungerer så kroppen din? Skaffer den energi til sine daglige gjøremål gjennom fotosyntese?
Den varmen som kroppen din avgir til omgivelsene..hvor kommer den fra? Du har kanskje en kroppstemperatur på 18grader? Eller 24grader? Eller er den kanskje 37grader den også? Som alle oss andre her på kloden? Ville ikke dette tyde på at din kropp forbruker stort sett like mye energi?

Har kroppen problemer med å ta benytte den kjemiske energi fra mat eller lagret fett, så kaller man det 'lav forbrenning'. Dette fører til at fysisk aktivitet ikke er gjennomførbart; kroppens prosesser stenges ned, og kroppens temperatur følgelig synker. Det reduserte energiforbruket resulterer i overvekt hvis man ikke reduserer inntaket tilsvarende. Det er matematisk umulig å være i normal aktivitet, og ikke ha normal forbrenning.

Problemet er nok ikke større enn din egen motivasjon...dessverre..for det hadde vært kjekt å løse verdens mat-mangel med denne lave forbrenningen. Somalske barn kunne spradet energirike og sunne rundt på 200kcal i uka.

(mann 33 år fra Oslo) ti. 4 juni 2013 13:06 Privat melding

Seriøst folkens, kan dere bare gå ut fra den tråden? Her er døren ---->

Så sykt mye fantasi og skadelig info her at det gjør vondt. "TEH"sin første post oppsummerer hele tråden. Punktum.

Vektnedgang er alltid kalorier inn < kalorier ut. That's it. Spis mat med høy næringsverdi (typ kjøtt, fisk, meieri produkter) og grønnsaker for vitaminer, men pass på kalorier. Det er så enkelt som det. Vil du ta det hele et steg videre, så trener du ved siden av, måtte det være utholdenhetstrening i form av roing, løping, sykkling eller styrketrening i form av vektløfting (og her blir det litt viktigere å passe på kosthold så du ikke brenner ut).

(mann 33 år fra Oslo) ti. 4 juni 2013 13:08 Privat melding

Enig med Bisken forøvrig, "Det reduserte energiforbruket resulterer i overvekt hvis man ikke reduserer inntaket tilsvarende. Det er matematisk umulig å være i normal aktivitet, og ikke ha normal forbrenning." Godt oppsummert.

Skjult ID med pseudonym jente ti. 4 juni 2013 13:29

@ frue. Jeg sa at for noen kunne det være en start, og det er ikke noe man går på lenge. Og jeg personlig ville ikke gjort det, men noen trenger å se raske resultater de første par ukene. Det kommer helt an på hvor overvektige de er. Hvor mange forskningsartikler har du lest? Og hva er din bakgrunn for å kunne kalle det tullprat? Noe jeg også synes er en unødvendig kommentar. Jeg har hatt forelesninger med de beste i landet innen fedme og helse. Og de sier at for noen kan det være nødvendig, og før feks fedmekirurgi går mange på VLCD for å få hjelp til å gå ned de tilstrekkelige kiloene før kirurgi. Nå er det jo ikke det TS spør om, så dette sier jeg som et svar til deg. Men noen velger jo å lese det negative i alt. Jeg vil ikke anbefale noen dietter jeg, men en varig omlegging av kostholdet og trening. Men man må se an klienten, og dersom den har lett for å miste motivasjonen, så kan det hjelpe å se resultater tidlig. Men for å holde vekten, så er det ikke lurt å gå ned mer enn 0,5-1 kg i uka. Men om du går ned tre kilo i uka i to-tre uker for å komme igang, så kan det være motivasjonen noen trenger for å fortsette endringsprosessen. Det er det jeg har lært gjennom snart 5 års ernæringsstudier, men det er selvsagt lov til å være uenig, ingenting er skrevet i stein.

(mann 38 år fra Oslo) ti. 4 juni 2013 13:56 Privat melding

Alltid så mye rart når det gjelder dette her med vektreduksjon, ikke rart folk blir forvirra. Er det seriøst vanskelig for folk å bare sette seg inn i vitenskapen? Hvis man har gått ned men sliter med å holde vekta, start å les forskning som denne:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22029981

Skjult ID med pseudonym MOI ti. 4 juni 2013 14:01

Hei, Bisken. Du sier du jobber med dette. Da har du altså førstehåndskunnskap, og kan sånn sett tillate deg litt mer.. Men kan du si mer om innen hvilket fel du har din ekspertise fra?

I en tråd om Øygardsaken i Vg leste jeg kommentarer til straffeutmålingen. En mann skrev at han selv hadde vært dommer i mange år... Han hadde så mange skrivefeil at jeg måtte google han. Det viste seg at han hadde vært dommer i hundeutstillinger... hehe.

For det er ikke jeg som ha funnet på det jeg sa. Men refererer hva de har sagt på en klinikk jeg har vært på.
Men hva tenker du om at mennesker forbrenner sukker så ulikt, da? Det er jo 100% målbart!

(mann 37 år fra Sør-Trøndelag) ti. 4 juni 2013 15:21 Privat melding

Jeg er utdannet ingeniør, og har følgelig flere fag innen felt forbrenning/energi/termofysikk enn en lege.

men blæ! Det her kommer til å ta alt for lang tid, fordi jeg kjenner din type..du sitter på bakbeina og kommer ikke til å høre på en dritt av hva jeg sier. men..jeg får gi det et forsøk, til tross for at du tydeligvis ikke hørte på det første innlegget mitt.

Hva mener du med at du forbrenner sukker ulikt? Hvis du har spist 100g sukker (420kcal energi), så er dette energien du har inntatt. Hvor mye av energien kroppen absorberer avhenger hovedsaklig av fiberinnhold. Det varierer fra 94-96% om jeg husker riktig. Ganske nært 100% altså. Uansett hvordan din forbrenning er, så klarer du maksimalt å ta til deg 420kcal energi. Dette er ENERGI INN.

Alt i kroppen din krever energi. All energi ender til slutt som varme (termofysikkens lov). Din kroppstemperatur er følgelig et direkte resultat av din forbrenning. Når man trener skaper man varme som friksjon mellom sko og underlag, og mellom kropp og luft. I tillegg har man energioverføring fra den varme kroppen(fra indre friksjon), over til den kalde luften. Jo varmere man blir, jo mer varme avgis. DENNE VARMEN KAN MÅLES. Det er målbart som du sier. Dette er ENERGI UT.

Mennesker med lav forbrenning har en kropp som ikke klarer å ta til seg den kjemiske energien i mat/fett. Siden de ikke klarer å omsette kjemisk energi til arbeid, så vil kroppstemperaturen følgelig være lavere. Mennesker med lav forbrenning har alltid en svært lav kroppstemperatur. De er svært syke, og klarer ikke å være i aktivitet. .. hvis de ikke klarer å ta til seg energi fra maten, så klarer de selvfølgelig ikke å bruke/avgi energi. Dette er elementær matematikk. Energi kan aldri oppstå, og må alltid komme fra en plass.

Så, hvis du klarer å være i normal aktivitet, så har du en normal forbrenning. Dette er enkel matematikk/fysikk. Det du snakker om er at du skal få mer ut av hver energienhet du konsumerer..det er ikke mulig.

Skjult ID med pseudonym maneater ti. 4 juni 2013 16:21

Helsike!

Tenker at det vil gjøre susen å deaktivere kontoen her og heller komme seg ut å gå, så det skal jeg jammen meg gjøre!

Så kjære Bergens-gutter, dere finner meg rundt omkring, traskende i sommer! Stopp og si hei, kanskje vi kan trimme sammen! Og når vi føler oss fortjent til det, kan vi legge på oss en øl eller to! ;)

Skjult ID med pseudonym Alexis ti. 4 juni 2013 16:41

Har fulgt denne tråden fordi jeg blant annet har jobbet med å hjelpe andre å endre livsstil, og jeg ser at du har fått mange gode svar, og også mange som er litt skremmende med tanke på uvitenhet fra enkelte.
Vil si meg enig med dem som sier at inntak av energi må stå i forhold til forbruk av energi. Tar du til deg mat som inneholder mer energi enn kroppen forbruker vil overflødig energi lagres i kroppen hovedsakelig som fett og bruker du mer energi enn du tar til deg vil kroppen bruke disse lagrene for å hente nødvendig energi.
Det er egentlig ganske logisk. Mange vil gjerne skylde på lav forbrenning. Det er slik at kroppen bruker en viss mengde energi på å holde deg i live, altså holde i gang vitale organer og blodomløp ol. Denne forbrenningen kan ikke være ødelagt uten at organene kollapser, noe man kan se hos svært underernærte.

Nå tror jeg ikke det er dette som er ditt store problem @ts. Jeg tror ditt problem ligger i manglende motivasjon til å endre de tingene som gjør at du ikke har den livskvaliteten du ønsker. Altså å være lettere.
Jeg liker ikke ordene diett i mening slankekur. Det hjelper ikke å gå på en diett, gå ned ønsket antall kg og så gå tilbake til gamle vaner som fikk deg til å bli overvektig i utgangspunktet, for da vil det samme skje igjen. Du må være villig til å gi avkall på de tingene som har ført deg dit du er i dag hvis du ikke vil tilbake dit. Du må finne ut hva som har ført til at akkurat DU har blitt overvektig, og så må du endre på de tingene til en måte som DU kan leve med i hverdagen. Det som har fungert for andre behøver ikke fungere for deg, det er ikke bare kosthold som spiller inn, men også spisemønster og daglige rutiner, og dette er individuelt. Jeg hadde lyst til å foreslå at du skulle ta en prat med en ernæringsfysiolog for å kartlegge akkurat hvor ditt problem ligger, og som kan komme med innspill som kan hjelpe deg til å skape en hverdag du trives med, men etter å ha lest i tråden at det finnes utdannede ernæringsfysiologer som anbefaler VLCD-diett, så forstår jeg at det ikke alltid er det beste likevel. Anbefaler deg å finne en måte du kan leve med de endringene du gjør helt fra starten av, heller enn å gå på diett, selv om du ikke vil oppleve samme kickstarten da. La denne endringen være lysbetont. Ha fokus på hva du kan spise i stedet for hva du ikke kan spise. Man kan komme med mange gode råd, men for at de skal være gode for deg må man vite mer om deg og din livssituasjon.

(mann 37 år fra Sør-Trøndelag) ti. 4 juni 2013 17:52 Privat melding

"At du gjør det til et matematikkstykket basert på energi inn og ut og ferdig med det, er ikke på linje med de ernæringsfysiologer eller leger jeg kjenner"

Da tar de feil da, så enkelt er det med det. Eventuelt så har du misforstått hva de sier.

Du ønsker ikke lære noe om dette, det er helt tydelig. Du tar fremdeles ikke tak i hva jeg sier, men tviholder og vrir ting inn i din egen virkelighetsoppfatning.

Og nei, du har ikke forstått meg rett, så det eksemplet ditt stemmer ikke.

Er det noe du lurer på så kan du spørre, men jeg gidder ikke bruke tid på å forsvare meg mot uvesentlige kontringer.

Skjult ID med pseudonym MOI ti. 4 juni 2013 17:53

Hei igjen, Bisken.
Ser du mener å vite mye om meg basert på to forumsinnlegg... hehe.. er det symptomatisk? ;-)

Til saken: Det er menneskekroppen vi snakker om. At du gjør det til et matematikkstykke basert på energi inn og ut og ferdig med det, er litt spesielt. Jeg går jevnlig til ernæringsfysiolog, jeg tar medisiner for dette, og jeg har spurt Fedon Lindberg personlig om det er slik at mine blodprøvesvar er et bevis på at det er vanskeligere for meg å gå ned enn for de fleste andre. Han bekreftet dette helt entydig. Jeg er verken svakelig eller har lav kroppstemperatur. Men du mener du kan mer om dette enn han og andre leger?

I følge deg om jeg da forstår deg rett, skulle alle av samme kjønn, høyde osv, som veier det samme i utg.punktet, gå ned like mye hvis de spiser det samme og trener like mye (altså inn og ut-regnestykket). Det skjer jo ikke. Forskning viser bla. at det er korrelasjon mellom lite søvn og overvekt. Det er hormoner som spiller inn, stress osv kan skape ubalanse i kroppen som gjør at kroppen tror det er hungersnød og holder ekstra på kaloriene. Jojo slankere er utsatt.

"For eksempel finnes det et hormon som heter leptin som sender beskjed til hjernen om at man føler seg mett. Signalet om metthet slår ofte inn svært sent, eller ikke i det hele tatt hos overvektige. Noen kan iblant gå rundt med en sultfølelse som er så sterk at det føler at de må spise for å overleve. Også et annet hormon, melatonin, er innblandet i appetittreguleringen og sultsignalene til hjernen. Også dette hormonet kan være i ubalanse hos overvektige.... Sakset fra Lommelegen. http://www.lommelegen.no/artikkel/hvorfor-blir-vi-overvektige

Lommelegen skriver også at ca. 50% av all overvekt er arvelig, og at det å være disponert for overvekt ligger i genene. Det er med andre ord en rekke faktorer utover over energi inn og energi ut som spiller inn. Selv om alle er enige om at det er det viktigste prinsippet!

Hvorfor er det viktig for meg å få fram et mer nyansert bilde av dette? For å få en sovepute så man slipper å gjøre noe? Neida. Men TS er utslitt av å ikke få de reslutatene hun ønsker seg, og mangler motivasjon. Og da er det viktig å vite at det IKKE er like lett for alle mennesker, og at TS derfor kan være fornøyd om hun med baby steps i riktig retning hver dag! Stå på. Det er ikke umulig for noen! :-)

Skjult ID med pseudonym MOI ti. 4 juni 2013 17:56

Ok - bisken

Beklager at rekkefølgen av innelggene ble byttet. Du mener legene og ernæringsfysilogene tar feil, og at du skjønner deg på dette og ikke de. Greit. Da kommer vi ikke videre. Ha en fin dag du og! :-)

Skjult ID med pseudonym Bisken ti. 4 juni 2013 18:02

Jeg svarte altså før du redigerte innlegget ditt, men det forrige svaret mitt er fremdeles gyldig.

Spør om du lurer på noe.

og jeg tror aldri du kommer til å forstå hvordan fysikken fungerer..den er helt lik uavhengig av hvor mange leger og ernæringsfysiologer som sier ting du ikke forstår.

Det at du prøver å gå mot veletablerte fysiske lover sier litt om hvor skakk virkelighetsoppfatningen din er. Det minner meg en del om religiøse mennesker..

Skjult ID med pseudonym Alexis ti. 4 juni 2013 18:17

@MOI, jeg opplever at du blander kortene litt... Men forstår at du har interesse for dette?
Jeg lurer på; hva var begrunnelsen for at du skal ha lavere forbrenning enn andre? Finnes det noen dokmentert diagnose for dette?
Jeg kan være tilbøyelig til å tro at en person som har høy fettprosent kan ha noe lavere forbrenning enn en like høy og like tung person av samme kjønn som har stor muskelmasse, fordi muskler forbrenner mer energi enn fett, men ellers er prinsippet at inntak av energi må være lik forbruk av energi for at man ikke skal se endringer i vekt.
Det er riktig at hormoner kan være i ubalanse, og også at enkelte mennesker føler mer sult enn andre (jmf Prader willy syndrom). Hvor mange som reelt har dette syndromet, og hvor mange som psykisk sett tror de har en lettere variant av denne eller lignende vil jeg ikke spekulere i. Dette har uansett ikke noe med forbrenning å gjøre. Dersom du føler sult, men ikke spiser mer enn du bør i forhold til din forbrenning (basert på høyde, vekt, muskelmasse og aktivitet), vil følelsen av sult ikke påvirke vekten din. At det oppleves som ubehagelig ja, men skadelig er det ikke.
Du nevner kombinasjonen lite søvn og overvekt. Noen mener at hjernen ikke alltid klarer å skille mellom følelsen av sult og trøtthet, og at dette igjen fører til at mange spiser mer om kvelden enn på dagtid. Overvekt hos personer som sover for lite skyldes nok at de spiser mer fordi de føler sult når de er trøtt, og prinsippet om energi inn og energi ut gjelder fortsatt uavhengig av sultfølelse eller ikke.
Arvelig overvekt... Ja, i de tilfellene der personer har arvet en dårlig livsstil. Har du vokst opp med og er oppfostret på usunn mat vil dette lett være vaner du tar med deg den dagen du selv er ansvarlig for hva du skal spise. Det kan være veldig vanskelig å bryte med et mønster du omtrent bokstavelig talt har fått inn med morsmelka.

Jeg tror vi kan diskutere disse tingene til vi blir blå, men til syvende og sist så må vi innse at det ikke finnes noen "lettvinte" diagnoser for å begrunne overvekt. Har en motivasjon og viljestyrke til å forholde seg til energi inn og energi ut, så vil vekten være i balanse. Selv om dette kan høres lett ut, så vet jeg at det slett ikke er det. Det er ikke mindre tøft å stå imot sultfølelse fordi den er psykisk og ikke fysisk, og det er heller ikke lett å bryte med gamle mønstre og vaner når man har hatt det behagelig med de vanene en har.

Skjult ID med pseudonym Z ti. 4 juni 2013 23:55

TS har ikke skrevet så mye i tråden, men ser ikke at vedkommende har en eneste unnskyldning, jeg!
Ser mer at TS sier rett ut at det mangles viljestyrke og at man ikke aner hvordan man skal komme ut av dette...

Skjult ID med pseudonym Meg on. 5 juni 2013 00:01

@Z, har du noe råd i forhold til å trene/styrke vilje?

Skjult ID med pseudonym Z on. 5 juni 2013 00:01

Oppfatter at TS spør om råd til disiplin for å takle noe som er vanskelig, ikke hvordan gå ned i vekt. Egentlig :-)

"Hvor finner jeg motet og viljestyrken til å spise de rette tingene, og hva er de rette tingene? Dere som har lykkes, fint om dere deler de beste rådene deres. Tung vei å gå dette."

Skjult ID med pseudonym Z on. 5 juni 2013 00:03

@ Meg

Nei :-)
Da må jeg si noe sånt som å jobbe for å finne sin indre motivasjon, ikke ytre da den sjelden er langvarig. Men å finne indre motivasjon betyr ofte at noe blir mindre viktig til fordel for noe annet. Men gode tips for motivasjon og viljestyrke skulle jeg gjerne hatt mer av selv til tider :-)

Skjult ID med pseudonym bokfink-1 on. 5 juni 2013 00:08

Med Helse, kosthold- og ernæringsutdanning i bunn, har jeg fulgt med i denne tråden. Det strides mellom de lærde om årsaker til fedme. Og det er mange faktorer som spiller inn. Det er greit man har en oppfatning, men enkelte er veldig påståelige i sin tenkning. Prøv å tenk mer på sammenhenger. Det finnes mange spennende artikler. Denne er verd å lese:

http://tidsskriftet.no/article/1290217

Skjult ID med pseudonym bokfink-1 on. 5 juni 2013 00:12

http://www.forskning.no/artikler/2011/november/303558
http://www.forskning.no/a rtikler/2013/april/355469

Skjult ID med pseudonym Z on. 5 juni 2013 00:30

Synes det er flott at du skriver så mye og engasjerer deg sånn jeg, Robinsve. Men det er nok viktig å ta høyde for at ikke alle kropper reagerer helt likt, at folk er ulike og at ikke din oppskrift fungerer like godt på alle. Men det regner jeg med at du forstår :-)

Men igjen: Er det ikke motivasjon som er tema, ikke hvordan gå ned i vekt, egentlig? I vår opplyste tid vet de fleste store mennesker hva man skal spise og ikke. Det er ikke informasjon vi mangler. Alle vet at inntak og forbrenning må stå i forhld til hverandre. Men altså.....motivasjon?

Selv sliter jeg med motivasjon for å finne energi til å gidde å gå inn på nettet og google etter ferie. Jeg har lyst på ferie, men motstanden for googling er så enormt stor at jeg hvert år ender opp med å dra på impuls. Dyre greier :-)

(mann 37 år fra Sør-Trøndelag) on. 5 juni 2013 00:49 Privat melding

@bokfink-1

På hvilke måte strides de lærde om årsaken til fedme?

Hvem sikter du til som påståelig?

Skjult ID med pseudonym MOI on. 5 juni 2013 00:52

Hei Alexis. Nå siterer jeg fra Lommelegen og artikkelen jeg refererte til i sted: "Med forbrenning menes den farten kroppen din bruker for å bryte ned mat og gjøre den om til energi. Vi mennesker er svært forskjellige når det gjelder hvor fort vi forbrenner. "

Det er altså ikke på noen måte noe jeg har funnet på. Min diagnose heter insulinresistens, andres kan hete noe annet. Poenget er at det er ikke like lett for alle å oppnå de samme resultatene ved å gjøre det samme....

Skjult ID med pseudonym Alexis on. 5 juni 2013 07:23

@MOI Denne diskusjonen tror jeg egentlig er på siden av hva ts spør om, siden det virker som at hun er klar på at det er motivasjon og viljestyrke hun trenger for å nå sine mål.
Jeg tror du skal lese innleggene mine en gang til for å se hva jeg virkelig skriver, for jeg opplever fortsatt at du blander litt sammen her. Jeg sier ikke at alt fungerer likt hos alle, men derimot at hva som fungerer er individuelt fra person til person.
Jeg leser ikke noe sted hos dem du referer til at kroppen din trenger mindre energi for å fungere likt med en like høy og like tung person av samme kjønn som har like stor muskelmasse.
Derimot leser jeg at de med insulinresistens ikke evner å forbrenne lagret fett i like stor grad som en som ikke har insulinresistens. Det vil altså si at en person med insulinresistens vil hente energien sin fra andre energikilder i kroppen før det begynner å tære på fettlagrene, men ikke at kroppen forbruker mindre energi på grunn av insulinresistensen. Forøvrig er jo insulinresistens i stor grad knyttet til kosthold, og kroppens nyttegjøring av næringsstoffer, men dette mener jeg kommer på siden av det jeg har skrevet tidligere, og jeg har aldri påstått at dette ikke er individuelt fra person til person.

(kvinne 40 år fra Møre og Romsdal) on. 5 juni 2013 07:54 Privat melding

Når du handler mat og drikke, velg mat merka med nøkkelhullsymbolet. Dersom du kjøper brød og ikke baker selv, velg brød merka med brødskalaen der sirkelen er helt rød. Spis frokost, lunsj, middag og kveldsmat. Før lunsj spis du 1 stk frukt og før du skal lage middag spis også 1 stk frukt. Da har du dekt halvparten av de fem om dagen, så da har du 250 gram grønnsaker å fordele utover dagen, pynt på brødskiver og til middag. Halve middagstallerkenen fylles med grønnsaker, uavhengig om du spis laks eller grandis. Spis variert. Drikk vann, ca 30 ml væske pr kg kroppvekt.

(mann 38 år fra Oslo) on. 5 juni 2013 09:16 Privat melding

Ikke rart folk sliter så med det å komme seg ned i vekt... OG det å trene riktig, for det er samme kjør der og der folk tror de må trene 3-4-5 dager splitt med alt mulig rart, når KEEP IT SIMPLE STUPID er det alle bortsett fra profesjonelle burde tenke på...

*rister på hodet*

Skjult ID med pseudonym MOI on. 5 juni 2013 09:30

Jeg tror ikke jeg er så på siden av Ts. Mitt første innlegg her kommenterte TS at var akkurat slik hun følte det, og at innlegget kunne vært skrevet av henne.

I ukeblader, tråder osv. leser vi stadig at dersom du går av bussen to stopp før, tar trappen og dropper et winerbrød i måneden, går du ned x antall kilo i året. I sånne oppsett er det aldri tatt hensyn til de indivuduelle forskjellene som faktisk finnes.

Kroppen har også en annen merkverdighet ved seg. Den husker. Og det er bra, for når vi får en skade, forsøker kroppen og lappe oss sammen slik at vi blir som før. Slik er det med vekt også. Dersom man har veid 80 kg. i 10 år, og går opp til 100 ganske raskt, er det mye enklere å gå ned til 80 igjen. Men der stopper det gjerne lenge for det er det kroppen har vent seg til. Derfra skal det mer til å slippe kaloriene (altså ikke tilfeldig hvor nedgangen tar pause).

Jeg er ingen ekspert på dette området, men jeg har mange i min nære vennekrets som er det. Jeg vet at TS sitt utgsngspunkt er at hun mangler motivasjon. Og det som dreper min motivasjon er nettopp disse: Du har ingen unnskyldindning: Det er likt for alle. Jeg gikk ned 30 kg. så da kan du og!

Det hjalp mer da legen sa at det er tøffere for deg enn de fleste. Du går ikke ned så mye som forventet selv i ketose (dette måles hver kveld med urinstix). Du må være mer tålmodig og stå på. Men det er mulig, så ikke ble skuffet over at andre går ned raskere osv.... Det hjalp meg å møte litt forståelse. Den forståelsen er det jeg forsøker å formidle videre til TS.

(mann 33 år fra Oslo) on. 5 juni 2013 09:53 Privat melding

Bisken, gi opp. "You can't fix stupid" -Ron White :P

Skjult ID med pseudonym bokfink-1 on. 5 juni 2013 10:35

@bisken
Les innlegget mitt, og tolk det som du vil.

@RPierse;
"dom som sier at andre er dumme, dom er dumme dom" -norsk ordtak

En ting jeg har lært meg her i livet. Etter mer utdanning jeg har tatt, og etter mer jeg har lært. Dess mer har jeg blitt klar over hvor lite jeg egentlig vet.

(mann 33 år fra Oslo) on. 5 juni 2013 10:40 Privat melding

@bokflink-1, keep tellin' yerself that darlin'

Skjult ID med pseudonym bokfink-1 on. 5 juni 2013 10:55

@RPierce- hehe...:-) Det er det jeg gjør:-)

Skjult ID med pseudonym slank on. 5 juni 2013 13:00

Last ned mythoughtcoach - og hør på hvordan du ser for deg resultatet du vil oppnå. VELDIG interessant!

(mann 33 år fra Oslo) on. 5 juni 2013 14:11 Privat melding

apropo det med å være skuffet osv @robinsve

Jeg trente styrke i rundt 7-8 mnd før jeg ga meg pga magesår og slikt. Ja jo mnja jeg økte i styrke og klarte å løfte mer men jeg har liksom ikke sett så veldig mye forskjell. Nå har jeg ikke trent på nesten ett år og så ryggen min i speilet her om dagen. Ble rimelig overaska når jeg så "vinger".

Moralen er at man merker kanskje ikke så veldig mye der og da, men tro meg, effekten er der. Motivasjon bør ikke fokuseres på noe kortsiktig (typ dramatiske endringer i fysikken), men heller noe langsiktig. Ta før og etter bilder eller noe.

(mann 37 år fra Sør-Trøndelag) on. 5 juni 2013 14:28 Privat melding

@bokflink-1

Tolk det som jeg vil? Hvorfor svarer du ikke heller på det jeg spør om?

Uansett, folk som deg skremmer meg. Med det mener jeg folk som ikke er skikket til jobben sin, og som ikke klarer å skille mellom ren fysikk, og generelle kunnskapsfag. Hvis du går rundt og innbiller deg at fysiske lover er noe flyktige greier som du kan ha en egen mening om...da har du en lang vei å gå.

Her viser de hvordan man måler energiinnhold i mat:
http://www.dummies.com/how-to/content/how-nutritionists-measure-calories.h tml

For å måle hvor mye energi en person avgir, så kan man bruke et kalorimeter:
http://en.wikipedia.org/wiki/Calorimeter

Man sitter da igjen med reelle verdier på energi inn, og energi ut. Tallene er ikke noe man kan vurdere og vri på, de er hva de er.

I tillegg så har har vi de termodynamiske lover, som enkelt og greit setter rammene for slike forsøk. Lovene sier at energi ikke kan oppstå eller forsvinne, og at all energi vil ende opp som varme.

Det er egentlig alt man trenger å vite! Hvis du ikke tror på dette, vel, da tar du feil, fordi fysikken er riktig. Det har den vært siden noen mikrosekunder etter the big bang.

Hvis man har en lav forbrenning, så er man kald
Hvis man har en høy forbrenning, så er man varm.

Vil man ha høyere forbrenning, så kan man komme seg opp fra sofaen og jogge seg en tur. Dette fører ofte til at man brenner mer og blir varm :D

Vil man ha lavere forbrenning så kan man legge seg å sove, dette fører til at kroppen stenger ned. Det er slik bjørnen gjør om vinteren. Derimot så kan ikke bjørnen ha lav forbrenning hvis den springer hylende rundt i skogen. Det er derfor sjeldent man ser bjørner gjøre akkurat det.

Skjult ID med pseudonym bokfink-1 on. 5 juni 2013 15:21

@bisken. Voldsomt til hårsår du skulle være da. Jeg sier ikke at du har feil. Ikke har jeg sagt at det var deg jeg hintet til. Jeg la inn et lite innlegg til en av dine første innlegg, men det tok jeg bort igjen. Det jeg imidlertid sier, er at man må se ting i sammenheng. Fysiske lover gjelder helt til ytre påkjenninger eller faktorer endrer dem. Glemte jeg å nevne at jeg videre har utdanning i fysikk og kjemi? Og psykologi. Nettopp for å se faktorer i sammenhen. Å begynne å argumentere med deg bisken, ser jeg ingen grunn til. Hadde jeg trodd du evnet til å ta innover deg andres meninger og ha en konstruktiv diskusjon, så kunne jeg vært med. Man trenger ikke nødvendigvis være idiot om man ikke er helt enig med deg.

Skjult ID med pseudonym Tingeling on. 5 juni 2013 17:23

*Noe av det enkleste i verden...er å løse andres problemer. For...det er jo bare gjøre...sånn. ;-))*

Skjult ID med pseudonym humor123 on. 5 juni 2013 17:33

@Tingeling
Spot on! ;)