Alle innlegg Sukkerforum

Er jeg urimelig?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym kjipt to. 13 juni 2013 22:54

Jeg må bare spørre her jeg, siden jeg trenger noen upartiske synspunkter da vi har flere felles venner.

Case: Han kom hjem fra Australia ifjor, hadde ikke noen steder og bo. Jeg lot han leie hos meg da jeg har god plass, jeg var ekstremt tydelig på at vi skulle ha kontrakt og det formelle skulle være iorden. kontrakt med regler og alt er underskrevet.

I kontrakten skulle han betale 4500, pluss halve strømregningen og tv/nett. Etter bare en mnd gikk jeg med på at han kunne slippe unna med å betale 2750,- ingen ny kontrakt ble signert. resten var som avtalt.

I April snakker han om å kanskje skal reise en mnd til Australia på ferie til kjæresten, og deretter leie egen leilighet.
Minte han på oppsigelsestiden, noe han godtok, men etter mye om og men bestemte han seg for å ville fortsette og leie hos meg litt til, frem til oktober eller noe.

Plutselig rett før mai kommer han og forteller at han skal dra til Australia om en uke og flytter ut i samme slengen..
Fortalte da at jeg forventet at han betalte sine forpliktelser ut kontraktperiode, altså ut juli.
Dette begynte han og nekte på med en gang da han syntes det var urettferdig siden han ikke var der.
Jeg forklarte han at vi har en gyldig avtale, og den måtte han forholde seg til.
Etterhvert så sa jeg at han kunne slippe unna med nesten 2 mnd mindre tv og nett, noe han syntes var bra.

Så ringer han idag da og forteller at han syntes ikke han skal betale strøm og husleie siden han ikke bor der mer.
Jeg mener, hallo?? vi har da gyldig avtale?

Sier at han kan slippe unna med 1 mnd mindre strøm, men husleien står.
Dette i tillegg til å slippe nett og tv. Da presterer han og si at dette var jævlig dårlig gjort av meg, og at det var en dårlig avtale, han skulle vurdere å drite i å betale noe som helst..

Da måtte jeg jo fortelle han at i husleiekontrakten har vi satt 4500, og han har betalt 2750, kanskje jeg skulle drive inn mellomlegget siden jeg var så urimelig!

Så! er jeg virkelig urimelig? har jo hatt større utgifter i form av dyrere nett og større tv avtale siden han ville ha det...

Skjult ID med pseudonym Oslofyr to. 13 juni 2013 22:58

Du er langt ifra urimelig. Hadde gått tilbake til original avtale og krevd at han skulle betale for de siste 3mnd i husleie/strøm og tv etc. >=)

(mann 51 år fra Oslo) to. 13 juni 2013 23:13 Privat melding

Jeg synes du er kjip.

Skjult ID to. 13 juni 2013 23:18

Enig med fettlasset, du er kjip.

En ting var hvis dette var en leilighet du leide ut profesjonelt, da skal man jo holde kontrakter. Men selv i næringslivet firer man på ting, hvis man klarer å unngå rene tap.

Her høres det derimot ut som du har leid ut til en venn eller venn av venner.. fordi du har ekstra plass og at det ikke er noe du driver proft?

nei æsj... du høres kjip ut ja.

(mann 43 år fra Rogaland) to. 13 juni 2013 23:20 Privat melding

kontrakt er kontrakt, så hvis ikke han kan godtage, at betale iht. kontrakten mht opsigelsesperiode, så har du din fulde ret til at forlange det som står skrevet i kontakten:)

Men hvis han flytter til Australien eller andre steder for den sags skyld og nægter at betale, så føler jeg mig ret overbevist om, at det vil blive alt for dyrt for dig, at skulle igennem advokat/inkasso firmaer for at indrage gælden desværre:)

Skjult ID med pseudonym Erre mulig to. 13 juni 2013 23:22

Klassisk eksempel på hvor naive og lettlurte vi nordmenn er!

Skjult ID med pseudonym blindebukk to. 13 juni 2013 23:24

klassisk eksempel på å ikkje dra folk inn i huset:) men viss dette er ein venn/familie,synst eg du ska få dekke utgiftene dine og drite i resten:)

Skjult ID to. 13 juni 2013 23:28

Har dere vært i forhold?

Skjult ID med pseudonym durrr to. 13 juni 2013 23:31

høres ut som du gir deg veldig lett :p

Skjult ID med pseudonym Calvados to. 13 juni 2013 23:34

Slik jeg ser det har fyren med åpne øyne og frivillig gått inn i kontraktsforholdet, for deretter å prøve unndra seg forpliktelsene han har påtatt seg. Han valgte selv å flytte inn fra starten, og han valgte selv å flytte ut før kontraktstiden var over. Jeg synes han viser manglende ansvar for egne valg og eget liv ... TS kan selvsagt ta saken inn for forliksrådet. Hvis en av partene velger å ikke møte kan man få uteblivelsesdom. Spørsmålet er om TS ønsker å gjøre dette med tanke på personlig belastning i forhold til vennskap, felles venner, etc. Det er ikke alltid mest fornuftig å hevde sin rett selv om man har retten på sin side...

Skjult ID med pseudonym herregud fr. 14 juni 2013 00:16

Ikke kjip.

Om dere er venner fra før, og har blitt enige om en avtale er det jo bare drittsekk av han å prøve å snike seg ut av den på den måten der. Men siden du er den som krever inn pengene her skjer det nok fort at du får drittsekkstempelet :-/

Skjult ID med pseudonym femtitre fr. 14 juni 2013 00:55

kansje han var mer enn en venn for deg,høres rart ut,en du likte godt kansje,for man forlanger da ikke penger når de ikke bor der,så kansje du er såret rett og slett.du likte ham,og det utnyttet ham.slik er livet desverre.

Skjult ID med pseudonym Bisken fr. 14 juni 2013 01:24

Du har helt klart den juridiske retten på din side, men hva så? Hvis det var din mor som leide hos deg, ville du da krevd henne for oppsigelsestiden også?
Hva om han signerte for 6mnd oppsigelse? eller 12mnd? Ville du kreve inn disse pengene kun fordi du hadde retten til å gjøre det?

Så gjerne svar på det enkle spørsmåle -hvorfor gjør du krav på disse pengene? Gjør du det kun fordi du kan?

Skjult ID med pseudonym Z fr. 14 juni 2013 01:32

Du leier ut til leietaker på vanlig måte. Å holde seg til en kontrakt vil aldri være kjipt.

Slik jeg ser det, gjorde du din store tabbe da han fikk slippe unna med å betale mindre første måneden. Det er noe med dette å gi lillefingeren så tar man hele hånden eller barn som vil tøye grenser. Han vet at han kan pushe deg, og han vet at han får det som han vil gang på gang. Sannsynligheten for at han ikke betaler er muligens stor. Derfor hadde jeg sendt inkassovarsel med en gang, jeg - så ville det vært en viss sjanse for å få det ut av verden.

Skjult ID med pseudonym pgmp fr. 14 juni 2013 01:43

Enhver som har inngått en avtale har forpliktet seg til å følge den. Om man ikke kan oppfylle sin plikt ber man ydmykt om en minnelig løsning.
Når en persons tilnærming til minnelig løsning er å kreve lettelse av forpliktelsene, for så å kreve nye lettelser, og enda nye lettelser, osv. er ikke dette en venn, men en som går inn for å utnytte deg. Når noen prøver å utnytte deg skal du stå på din juridiske rett. Altså send saken til inkasso. Krev inn alt som ikke er betalt etter avtalen. Om det hele går til forlik vil en mellomløsning bli at du firer på kravet om mellomlegget.

Venner av meg har god erfaring med å bruke Håvard i Totalinkasso AS. De dekker sakskostnader om de ikke får inndrevet pengene.

Skjult ID med pseudonym Tingeling fr. 14 juni 2013 01:53

Hvem er "Han"?
Sønnen din, eks`en din, nabo, din bror, en kollega...annet?
Anyway. Det kan virke urimelig fra begge sider. Hva er dine økte kostnader uten denne personen i huset? (Husleiemessig f.eks?)
Poenget er vel helst å finne en løsning. Så da får du stole på magefølelsen din ift hva du kan godta/gi slipp på.
Evt gi slipp på et vennskap/naboskap/familiebånd/annet...?

*Jeg gjorde en lignende sak...mange år siden. Bygones. Ikke tema idag. Stemningen er god.
Noen ganger handler det faktisk bare om å stille opp for noen som trenger det også. :-)*

(mann 34 år fra Oslo) fr. 14 juni 2013 02:16 Privat melding

@kjipt

Slik du forteller det så har du firt veldig mye ned fra de opprinnelige kravene allerede. Men det virker ikke som om han ser på det slik og\eller verdsetter det.

Jeg personlig hadde ikke gjort noe mer ut av det, men jeg hadde fortalt ham hvor ufint det er å bare bryte en avtale. Men jeg hadde prøvd å forstå hvordan han tenker.

Spør ham om han tror han hadde fått alle de rabattene verdt flere tusen kroner hvis han brukte leiemarkedet? Og om han synes det er på sin plass å krangle om den siste summen i tillegg?

Enhver sak har to sider og nå vurderer jeg kun utifra den infoen du gir her. Men det virker som om han har det ganske rotete i livet sitt og lite penger. I motsatt fall hadde han betalt.

Skjult ID med pseudonym _________ fr. 14 juni 2013 03:08

Nei.

Skjult ID fr. 14 juni 2013 08:29

hei

nei, du er ikke kjip, uavhengig om det er profft el ikke....en kontrakt er en kontrakt, men denne leieboeren tror det bare er til å dure frem som han vil og ønsker slippe lett unna.....du har allerede gitt ham for mye, etter min mening......
Krev husleien din du!!!!!!!! Skulle bare mangle.....lykke til......

Skjult ID med pseudonym Z fr. 14 juni 2013 08:49

Tingeling og eventuelt andre

Jeg ser ikke det samme som du(dere) ser. Hvorfor virker dette urimelig begge veier?
Hva er det utleier gjør her som er urimelig?

(mann 34 år fra Oslo) fr. 14 juni 2013 09:34 Privat melding

Har sett en del ganger at vennskap har røket på grunn av penger. Folk er gale når det gjelder penger.

Money! Get back!
Im all right, Jack
But keep your hands off my stack!
Money! Its a crime
Share it fairly
But dont take a slice out of MY pie

ellernoesånt :-P

Skjult ID med pseudonym Juicer fr. 14 juni 2013 09:40

@TS, det virker som du stiller sterkt i denne tvisten og at du har gjort de formelle tingene riktig. Selv om jeg nok innerst inne tror at du ville ha vunnet en sak (om du valgte å gå den veien), så er det god praksis å høre den "tiltaltes" versjon før en feller noen dom.
Men hvis jeg var deg, ville jeg ha vurdert å forfølge saken. Vurderingen kunne bl.a. inkludere spørsmål om beløpet er stort nok til å orke å engasjere advokater etc, og om muligheten for fraksjonering i venneflokken dere har felles er verdt det. Noen ganger er det best å bare bite i det sure eplet, og ta lærdom.

Skjult ID med pseudonym K fr. 14 juni 2013 09:52

Jeg synes han er urimelig som ikke vil holde seg til kontrakten.

Samtidig høres det ut som det var helt unødvendig å ha oppsigelsestid i kontrakten fra starten av. Du leier vel ikke ut til vanlig, så du lider ikke noe økonomisk tap av at han ikke bor der?

Hva du burde gjøre nå vet jeg ikke. Kanskje det beste for deg er å glemme hele greia. Kanskje det beste for han er at du står på kravet.

Skjult ID med pseudonym Z fr. 14 juni 2013 09:52

Ta lærdom av hva, Juicer? Aldri leie ut mer? Ikke bruke kontrakt? Hva skal ts lære?

Skjult ID med pseudonym Juicer fr. 14 juni 2013 10:06

@Z, det er nok flere lærdommer å trekke i denne historien. Du har påpekt en allerede, ikke reduser prisen ved første avdrag.
Hvis TS sa at 2750 (pluss strøm, tv/nett) var tilstrekkelig etter at den første skriftlige kontrakten var skrevet, så kan det hevdes at han har inngått en ny (muntlig) kontrakt som ugyldiggjør den skriftlige. Muntlige kontrakter er like bindende som skriftlige. Det kan være lærdom nr. 2.
Lærdom nr 3: Vær forsiktig med å gjøre "forretninger" med venner. Jeg har selv tapt over 75 000 kr fordi jeg ville hjelpe en kamerat som var nylig separert og som manglet penger for å betale moms til kemneren (han er selvstendig næringsdrivende). Det endte med at han gikk konkurs og jeg tapte de pengene. Dette skjedde for 20 år siden, så det var ganske mye penger. Han flyttet til Arendal og siden har jeg ikke hørt fra ham.

Skjult ID med pseudonym Memnon fr. 14 juni 2013 10:13

@robinsve

Mener ikke at pengene er viktige her. Ser bare at ofte er det fryd og gammen mellom bekjente, helt til det blir penger involvert.

Skjult ID med pseudonym me too fr. 14 juni 2013 10:56

Enten så er dette en venn av deg, og da er kontrakter litt underordnet slik jeg ser det. Det må du også ha tenkt siden du endret den mye uten å lage ny. Eller så er dette en ren business-relasjon. I så fall må du lage ny kontrakt dersom noe endres...

Hadde droppet det med mindre jeg var lutfatting og avhengig av inntekten. Han flytter.. Good riddens og gå videre.
Skal du appelere til noe, må det være hva som er rimelig. Kontrakten har du selv vist at du ikke ser som bindende.

Skjult ID med pseudonym padde fr. 14 juni 2013 11:32

Et veldig motiverende, inspirerende og givende tema.

Alt som teller for meg, er at det er en halv uke igjen til Paddine er tilbake.

Skjult ID med pseudonym happy fr. 14 juni 2013 11:50

Du har retten på din side TS.
Denne personen virker som en snylter, du hjelper vedkommende men han er ikke villig til å innfri sine forpliktelser ihht avtalen/kontrakten.
Det finnes dessverre alt for mange slike "venner" som utnytter andre på denne måten. Har selv en venninne som skal kjøres hit og dit og som til stadighet lover bensinpenger. Aldri sett en krone jeg.
Stå på!! og lykke til :)

(mann 33 år fra Oslo) fr. 14 juni 2013 12:27 Privat melding

Næh, du er ikke urimelig TS. Du prøvde t.o.m. å fire ned på kravene uten at det ble mottatt.

Not your problem.

Skjult ID med pseudonym kjipt fr. 14 juni 2013 12:27

Jeg ser at jeg har glemt noen viktige poeng her, skrev i litt fortvilelse, så gikk kanskje litt for fort.

Det viktigste å få frem her, var at jeg på det tidspunktet selv leide denne leiligheten, men var på tur å skulle flytte ut, hadde sågar ordnet med en ny leilighet. Dette fordi jeg på det tidspunktet ikke hadde råd å leie denne mer.

Jeg beholdt denne leiligheten mot en kontrakt som skulle sikre meg at han betalte for seg, fordi det var viktig for meg å ha stabilitet siden jeg har barn annen hver uke, og selvsagt det økonomiske.(Nå tilbydde jeg meg å betale 3 mnd husleie for den leiligheten jeg hadde fått, men ikke tatt, men husverten sa at han hadde andre som kunne flytte inn, så jeg slapp)

Det andre punktet er at jeg økte netthastigheten etter hans ønske, fordi vi skulle ha raskt nok nett, pluss at han ville ha noen fotballpakker i tillegg på tvpakken. Jeg har jo også hatt glede av disse økningene, men ville aldri tatt de om ikke han ville.
Det jeg sitter igjen med er at isåfall måtte jeg ha betalt for den økte netthastigheten og tvpakken.

For å ha det sagt, jeg kommer ikke til å kreve differansen mellom det han har betalt og det kontrakten sier, for jeg er ikke slem. Men ble så provosert da han truet med å ikke gidde å betale noe som helst.

Nå etter jul har min økonomiske situasjon forbedret seg, så jeg har nå kjøpt denne leiligheten med overtagelse i august (vet ikke hvorfor jeg ikke kan overta før da det er jeg som bor der, men ikke stort problem for meg)
Oppsummert:
Jeg har sagt at det er greit med å ikke betale tv og nett i juli og august.
Jeg har sagt at det er greit at han ikke betaler strøm fra 1 august, og ikke ut til 20 august.
Jeg har sagt at han skal betale husleie frem til 20 august som avtalen var.

Og ja, som noen nevner, det er kanskje ikke slike venner man trenger? Jeg strekker meg ikke lengre nå, fordi dette er like mye ett prinsipp for meg, at avtaler man gjør, være seg venner eller andre, ja da holder man seg til de! Og jeg har kommet han i møte med å ettergi noen tusen.

Skjult ID med pseudonym Z fr. 14 juni 2013 12:58

TS skriver i innlegget over meg her:
"Og ja, som noen nevner, det er kanskje ikke slike venner man trenger? "

Det er det ENESTE stedet jeg kan se at venner er nevnt. Det snakkes om felles venner i startinnlegget, og slik jeg ser det, ville det for meg vært en trygghet at jeg leide ut til venners venner. Likevel: Uavhengig av alt så er en kontrakt en kontrakt.

Juicer
Lærdom nummer 2 er vel egentlig det samme som lærdom nr 1 :-)
Hun har ikke gjort forretninger med venner. Hun har leid ut til venners venner.

Skjult ID med pseudonym Juicer fr. 14 juni 2013 13:06

@Z er nyansert som alltid :)

Skjult ID med pseudonym Z fr. 14 juni 2013 13:07

Dumt, Juicer?

Skjult ID med pseudonym Juicer fr. 14 juni 2013 13:10

Ikke dumt det, nei.

Skjult ID med pseudonym Z fr. 14 juni 2013 13:13

Mener virkelig ikke å flisespikke, men synes det ofte er så mange antakelser, Juicer. Sorry om jeg virker "streng".

Skjult ID med pseudonym Tomtom fr. 14 juni 2013 13:55

"Det viktigste å få frem her, var at jeg på det tidspunktet selv leide denne leiligheten, men var på tur å skulle flytte ut, hadde sågar ordnet med en ny leilighet. Dette fordi jeg på det tidspunktet ikke hadde råd å leie denne mer.

Jeg beholdt denne leiligheten mot en kontrakt som skulle sikre meg at han betalte for seg, fordi det var viktig for meg å ha stabilitet siden jeg har barn annen hver uke, og selvsagt det økonomiske.(Nå tilbydde jeg meg å betale 3 mnd husleie for den leiligheten jeg hadde fått, men ikke tatt, men husverten sa at han hadde andre som kunne flytte inn, så jeg slapp)
"

Jeg må innrømme at jeg forstår ikke hva du skriver her..

Fremleide du leiligheten til 2750kr? Du satt altså igjen med et netto tap?

Skjult ID med pseudonym kjipt fr. 14 juni 2013 15:34

Jeg leide selv denne leiligheten, men var på tur å skulle flytte ut av den i den aktuelle perioden. Da denne kompisen kom og sa at han ønsket å bo hos meg, gikk jeg til husverten og fortalte at jeg kunne fortsette og bo der et år til om det var greit at en kompis bodde sammen med meg, altså at jeg leide leiligheten så leide kompisen min igjen av meg.

Dette var ikke noe problem for husverten, så jeg inngikk en ny kontrakt med han, og laget jeg en kontrakt med min kompis under de forutsetningene at han da forpliktet seg til å bo/betale sin del i kontraktperioden.
Altså om ikke han hadde flyttet inn,så hadde jeg flyttet ut. derfor kan man si at jeg var økonomisk avhengig av denne kompisen.
Nå i ettertid har min situasjon forandret seg og jeg har endt opp med å kjøpe denne leiligheten, men det er underordnet.
ble det noe klarere tomtom? :)