Alle innlegg Sukkerforum

Hva legger dere i "forbruk"?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym XC sø. 23 juni 2013 21:02

Litt inspirert av en annen tråd her - om årslønn - er det skryt om man oppgir at "høy" årslønn?

Jeg må ærlig innrømme at jeg blir litt frustrert av sukker.no ;-) Ikke bare forventes vi å oppgi hvorvidt årslønnen vår er høy, middels eller lav, vi forventes også å gi opplysninger om vårt eget forbruk! sukker.no evner imidlertid ikke å gi anvisning på hva som er det ene eller andre ...

Jeg har ytret meg på den nevnte tråden mht spørsmål omkring årslønn - men nå synes jeg det er på tide å ta opp en annen, og viktig, side av dette - nemlig forbruket! Hva innebærer det å ha "høyt forbruk", "normalt forbruk", "miljøvennlig forbruk" etc, og enda mer grunnleggende, hva er "forbruk"?

Her kommer en liten dose dynamitt -;)) Jeg anser meg for å ha et særdeles miljøvennlig forbruk (jeg kjøper kvalitet hva gjelder klær, sko, vesker mv, bil, treningsutstyr og interiør også, så det blir ikke mye avfall etter meg på det området - har imidlertid forbedringspotensiale hva gjelder mat (kjøper gode råvarer og lager maten fra bunnen av, men blir dessverre litt som går i søpla). Må imidlertid innrømme at jeg kjører bil til jobben på vinteren (orker rett og slett ikke Ruters sykdomssfelle, dvs klemt inne mellom mennesker som hoster og nyser på deg), bruker en diesel-bil ( ref myndighetene anbefalte det den gangen, men Oslo endret selvfølgelig mening om det kort tid etterpå). Jeg koster ikke mye til daglig - joda, jeg har boliglånet mitt, fellesutgifter, strømutgifter, bilutgifter, utgifter til mat (de daglige utgiftene er særdeles lave sammenlignet med helgene), mm. Og, ja, jeg kan uten problemer svi av 50,000 på et par timer på sko, klær mv, men jeg har veldig sjelden tid til å shoppe - jeg drikker dyr vin og kjøper kun de beste råvarene (noen av de får man også tak i på sånne steder som Rema 1000, Rimi, Kiwi mv) når jeg lager mat. Feriene er stort sett ganske så nøkterne.

Spørsmålet er - har jeg et høyt forbruk? I utgangspunktet tenker jeg nei - jeg koster jo veldig lite til daglig - ja, jeg har disse shoppingturene (som nevnt veldig sjelden), men skal de tas med når man vurderer om forbruket er høyt, normalt eller miljøvennlig mv? Og, i så fall, hvordan skal de vurderes?

Jeg har hat en meldingsutveksling med en mann her på sukker som hevder han har et høyt forbruk, ifølge ham 30,000 i måneden, men han har aldri klart å fortelle meg hva han legger i forbruk. Så derav denne tråden - hva er forbruk slik dere ser det? For meg inngår ikke "normale" bo- og levekos

Skjult ID med pseudonym MaB75 sø. 23 juni 2013 21:23

Ts, du har definitivt et høyt forbruk. Men om du bør skrive det i profilen blir jo en annen sak...

Forbruk er rett og slett de pengene vi bruker som ikke går til det som er livsnødvendig (mat/drikke, helt nødvendig klær/sko, helseutgifter, transport, boliglån, fellesutgifter/husleie, strøm, forsikringer osv osv ). Det vil si at alt vi kjøper som ikke er strengt tatt nødvendig er forbruk. Gå inn på SIFO så finnes det en kalkulator der som hjelper deg å beregne hvor mye du trenger for å ha normal levestandard. Da vil du lett kunne se hvor mye du kunne ha spart hver måned på å ha et normalt forbruk.

(mann 33 år fra Oslo) sø. 23 juni 2013 21:24 Privat melding

50k på sko. Shiiiiiiiiiiieeeeeeeeeeeeet http://www.youtube.com/watch?v=-0hjSaYCRnA

Det skal godt gjøres å forbruke for 50k i året på alt sammen for min del :D

Skjult ID med pseudonym hansen sø. 23 juni 2013 21:25

Kjenner meg igjen i TS.

Synes selv heller ikke at jeg har et høyt forbruk. Jeg eier ikke mye og det er sjelden jeg shopper. Men når jeg først kjøper noe ønsker jeg at det skal være kvalitet og at det skal vare. Og jeg liker følelsen av at jeg gjør gode kjøp. Jeg kan f.eks. finne på å bruke 50k på en klokke dersom det er med 40% rabatt.

I profilen har jeg satt mitt forbruk til "Normalt".

Skjult ID med pseudonym tresnitt sø. 23 juni 2013 21:27

Du har et enormt forbruk. Blir du virkelig glad av det?

Skjult ID med pseudonym søker sø. 23 juni 2013 21:42

@TS
Jeg antar du er ganske ung siden du syns dette er normalt. At du i det hele tatt spør vitner om at du ikke har opplevd annet. Den eldre garde kan nok også hive om seg med penger, men de er fullt klar over at de lever som konger.

(mann 33 år fra Oslo) sø. 23 juni 2013 21:44 Privat melding

@søker

enten det eller så er hele tråden en "trollbait" (en tråd for å fremprovosere en reaksjon).

(kvinne 45 år fra Akershus) sø. 23 juni 2013 22:10 Privat melding

Ops....... jeg skjønner at jeg har "jugd" i profilen min da jeg satt normalt forbruk, for jeg skjønner nå at jeg har ett høyt forbruk :O . Tenker egentlig på at det er helt normalt å bruke mye penger på tekniske duppetider og slik, der går det litt mer penger en strengt tatt er nødvendig og jeg er jo "kjerring" så klær får jeg jo aldri nok av ;) Akk ja, så lenge jeg er alene og det ikke går ut over andre er det vel greit.

Skjult ID med pseudonym pgmp sø. 23 juni 2013 22:35

Et høyt forbruk går utover andre, uansett sivilstatus. Å si noe annet vitner om at man er ekstremt egoistisk. Miljøet lider av at ting kastes. Til mer man kjøper, til mer kaster man også (noen bare utsetter kastingen noen år). De som organiserer barnearbeid tjener grovt på at folk hamstrer produktene deres, osv. Ganske flaut at så mange i dette landet ikke tenker lenger enn sin egen nese.

(kvinne 45 år fra Akershus) sø. 23 juni 2013 22:45 Privat melding

Ja ja da er jeg ekstremt egoistisk da, Men jeg liker å kjøpe kvalitet, jeg liker å ha laptopp, ipad, ny telefon, that's life. Tror neppe jeg er alene om dette. Men samtidig er jeg sparsommelig på andre ting. Når jeg sier at mitt forbruk ikke går ut over andre da tenker jeg ikke på miljøfaktor(burde vel det) , da mener jeg at hadde jeg levd i ett forhold hadde jeg ikke sløst bort penger på ting til meg selv, men heller kjøpt ting i fellesskap. Jeg har egentlig aldri hvert bortskjemt, det var alltid min x og barna foran meg bestandig og skal innrømme at nå tar jeg av som det holder og det føles godt å unne seg ting til seg selv for første gang i mitt liv.......selv om jeg kanskje kunne ha begrenset det en smule, dette skal jeg nyte, for snart skal jeg tilbake til å spare. :)

Skjult ID med pseudonym hansen sø. 23 juni 2013 22:48

Det synes å herske full forvirring i tråden og det var vel det TS prøvde å få avklart.

Høyt forbruk er det:
- mengde varer, altså avfall og miljøbelastning, eller
- bruke mye penger

Dette kan være det samme, men ikke nødvendigvis.

(mann 33 år fra Oslo) sø. 23 juni 2013 23:06 Privat melding

Jeg er en av de som skal ut på boligmarkedet uten noe form for støtte fra foreldre. Jeg er også i en sær situasjon som gjør at det er først nå jeg kan begynne å spare (aww yess, i en alder av 28. Fantastisk).

Mine tiltak:
- Planlegger alltid det jeg skal kjøpe når jeg først går inn i butikken. Jeg tenker "pakker", dvs middager og hva disse består av. Som regel lages det en middag som holder til 2-3 måltider.

- Sparer strøm. Det er aldri en lampe tenkt som ikke gir noe igjen for det. Jeg har lys der jeg trenger det, kun når jeg lever alene da (fordi jeg skjønner at min bedre halvdel vil kanskje ikke sette pris på å sitte i mørket :P) Jeg har også investert en god del kroner i LED lyspærer. Alt av lamper i min leilighet er LED. Det første jeg gjorde når jeg flytta for tre uker siden var å bytte ut alle gløde/halogen pærer til LED lyspærer. Lysarmatur som bestod av 5 halogenlamper på 28 watt (tror jeg) består nå av 4 lamper på 3 watt som gir faktisk MER lys.

- Klær: "Clothes don't make the man". Selvom det er riktig, så velger jeg å kjøpe klær som er funksjonelle, samtidig som de er noe lunde estetiske og som jeg kan identifisere meg selv med. Når det er nevnt, kjøper jeg klær sjeldent. Så sjeldent at det kan fort gå et par år før jeg kjøper inn noe nytt. Unntaket er undertøy/sokker/sko som blir fortere slitt enn alt annet.

Ellers er jeg like techno-hore som neste mann. Jeg kjøpte meg 4-bay NAS fra Synology med 4x 3TB NAS disker til litt over 8000 :P Men sånne teknologikjøp er det 3-4 år i mellom.

Skjult ID med pseudonym femtitre sø. 23 juni 2013 23:13

tenker på alleminstepensjonister eller andre som sliter å få endene til å møtes,så blir det en hån mot de som har bygget opp vårt land,dette er skremmende rett og slett,en mentalitet som er totalt egoistisk.Samme,om jeg hadde bøtter,så av prinsippsak,aldri om jeg kunne sløst slik på noen klær.Jeg har jo sett luksusfellen på tv,og jeg synes ikke synd på de i det hele tatt.rart at penger skal ha slik makt,og så elsker jo noen å skryte også da...

Skjult ID med pseudonym XC sø. 23 juni 2013 23:14

Må bare le av en del av kommentarene ovenfor ... Viser vel egentlig hvor lite enkelte av dere tenker over hva som er er økonomisk sett i forhold til kjøpspris og antall års utnyttelse, og hvor lite enkelte av dere bryr dere om hvordan dere tar dere ut ...

Til Dubster: Vet du hva, jeg kjenner til alt det du nevner mht kildesortering, og følger det ;-)) (Medisiner, batterier, gavepapir inkludert, og i motsetning til deg gir jeg ikke f... i forhold til matavfall, jeg har forstått at det går an å knyte og kaste posen selv med lite innhold ...). Det gjelder også din kommentar MaB750.

Til RPierce: Tviler ikke et sekund på at du bruker langt mindre på utseendet ditt i løpet av ett år, tyve år for den saks skyld ... Og, som i forhold til Dubster - kan du ikke i det minste gidde lese innlegget mitt ordentlig?

Til tresnitt: Ta telling - er det dyrest å kjøpe dritt til f eks 1,000 (som du må kaste etter maks ett år - miljøbelastning i tillegg ...) eller kvalitet til 7,000 som du har i minst 10 år? (Nominell pengeverdi tatt i betraktning?).

Til tresnitt: Søte deg, innse at det finnes bransjer hvor kvaliteten på det du har på deg betyr en god del (utseendet også), så dett er mer en dyd av nødvendighet enn noe som gjør meg glad!!

Til søker: Jeg er i midten av førtiårene og norsk (i motsetning til deg?), og jeg utga meg ikke i forhold til dette for å være en ... -))

Tja, hva skal man si til mindre intelligente deltakere på denne tråden, ref pgmp og skjult id uten navn (postet kl 22:54 den 23. juni) ... Annet enn at kan dere være snille å lese det jeg som TS skriver - tror alt i alt at fra både et økonomisk og mIljømessig ståsted så er min holdning relativt gangbar!!! ;-)) og, til pgmp jeg tror pinco-nesen er din - er i ferd med å bli relativt laaaang ...

(mann 33 år fra Oslo) sø. 23 juni 2013 23:15 Privat melding

Mhm femtitre.

Det som gjør mest vondt er å se eldreomsorgen. Blir rett og slett forbanna, men det burde være en helt egen tråd om.

Skjult ID med pseudonym XC sø. 23 juni 2013 23:23

Vel, RPierce, start din egen tråd om det (jeg er fullstendig enig ned deg, men dénne tråden handler om noe helt annet ...).

Skjult ID med pseudonym Z sø. 23 juni 2013 23:30

"Spørsmålet er - har jeg et høyt forbruk? I utgangspunktet tenker jeg nei - jeg koster jo veldig lite til daglig - ja, jeg har disse shoppingturene (som nevnt veldig sjelden), men skal de tas med når man vurderer om forbruket er høyt, normalt eller miljøvennlig mv? Og, i så fall, hvordan skal de vurderes? ´"

Om man ikke skal ta med shopping, dyr vin og de beste råvarene i vurderingen, hva skal man da ta med? :-)

(mann 33 år fra Oslo) sø. 23 juni 2013 23:32 Privat melding

helt off-topic: hahahahhaha robinsve. Kjenner meg igjen. Penger rett ut av vinduet, men gikk fra L til XL (nye bukser/undertøy, ga bort L bukser), så ned fra XL til L og måtte kjøpe "alt" nytt igjen. God.Damn.

Skjult ID med pseudonym XC sø. 23 juni 2013 23:41

Vel robinsve, som TS har jeg aldri gitt uttrykk for det du nevner (kanskje en ide at du lærer deg lese før du kommenterer ...?). Og, bildet ditt bærer vel egentlig preg av en guttunge som ikke har sansen for eller forstått noe hva gjelder mote ... (Eller utseende ...).

(mann 33 år fra Oslo) sø. 23 juni 2013 23:42 Privat melding

off-topic: kan ikke du komme på din egentlige profil før du slenger dritt, XC? :) (hvem er guttunge nå?)

Skjult ID med pseudonym XC sø. 23 juni 2013 23:53

Vel, RPrierce, den dagen jeg slenger uberettiget dritt så skal jeg vurdere det, enn så lenge fungerer dette ;-)) btw, har du et liv i den virkelige verden, jf du har jo så mange dustete meldinger på de få trådene jeg har vært innom her på sukker ...

(mann 33 år fra Oslo) sø. 23 juni 2013 23:54 Privat melding

godt forsøk, XC

Skjult ID med pseudonym XC ma. 24 juni 2013 00:18

@robinsve, jeg er ikke nødvendigvis uenig med @Z eller deg i forhold til det ;-)) Men hva er avgjørende i forhold til forbruk da? Kjøpe klær på f eks H&M for f eks for 5,000 ila ett år som kvalitetsmessig må kasserers ila relativt kort tid eller gode, mm dyre merker, tidløse, som man elsker og har år etter år uten at noen kan beskylde deg for å være off-line? Og som heller ikke syes av slaver i utviklingsland?

(mann 45 år fra Oslo) ma. 24 juni 2013 00:30 Privat melding

Hva er mye? Hva er lite?

Med feks 160 tusen i året har jeg langt mere enn jeg strengt tatt behøver. Den dyreste luksusgjenstand jeg noen gang har kjøpt er mitt videokamera til 50 tusen. Et engangskjøp.

Jeg synes norske folks gjennomsnittlige forhold til penger er merkelig. Mange tror de trenger mye mer enn de gjør. Eller de VIL tro det... Fordi de tror de blir lykkeligere av det. Er det ikke rart? Jeg bor forøvrig alene. Men likevel?

Skjult ID med pseudonym tresnitt ma. 24 juni 2013 00:41

@XC 23:14
Og jeg har hatt samme mobilen i ca 9 år. Men nå begynner den etterhvert å svikte. Men 9 år er ganske lenge. Og den var ikke dyrere enn vanlig.

Skjult ID med pseudonym blindebukk ma. 24 juni 2013 00:52

no eg ikkje skal nevne at uti garasjen står ein henger full i gammelt drit eg skal kaste på søppeldynga imorgo?:)
kjøp og kast lever eg etter...og har faktisk ikkje eit sekund dårlig samvittighet:)

Skjult ID med pseudonym tresnitt ma. 24 juni 2013 00:56

Jeg henter iblant både fine møbler og feks olabukser i borettslabets søppelkonteiner.

(kvinne 45 år fra Akershus) ma. 24 juni 2013 01:07 Privat melding

@pgmp : Jeg tolket denne tråden om å bruke mye penger og ikke om miljøsparing derfor uttrykket at det ikke går utover noen. Jeg har ingen problemer med å innrømme at jeg har hatt ett høyt forbruk på enkelte tekniske duppeditter i perioder og ja jeg kjøper meg sikkert for mange klær også til tider også, men jeg ser meg absolutt ikke som en som sløser, da jeg selv vet hvor flink jeg er til å spare på andre områder,ofte kjøper jeg kvalitet slik at det skal vare lengre og kaster svært lite av ting jeg har kjøpt, gjenbruk er tingen. Men tydeligvis må alt være så jævla seriøst i dette forumet at man ikke kan slenge ut en liten spøk uten at man blir kalt å være egoistisk. Jeg står i alle fall åpent frem og gjemmer meg ikke bak et anonymt nick :) Å være miljøvennlig har mange faktorer og jeg tror neppe alle klarer å være helt perfekte, :)

(mann 33 år fra Oslo) ma. 24 juni 2013 01:25 Privat melding

Jeg tror, det er noe jeg tror, call me crazy, men jeg tror at TS startet tråden for å ernære sitt eget ego og kanskje t.o.m. "skryte" av sitt forbruk, og ikke faktisk diskutere hva faktisk oppfattes som skryt.....shit, det slo meg nettopp: det står jo t.o.m. i emnefeltet.

Jeg mener at er man oppriktig interessert i å diskutere emnet, så anser jeg ikke personangrep og fornærmelser som en god måte å gjøre det på. så det fører meg bare tilbake til min teori.

Skjult ID med pseudonym tresnitt ma. 24 juni 2013 01:47

Liker dine tanker og teorier, RPierce. XCs anonymitet forsterker det ytterligere :P

Skjult ID ma. 24 juni 2013 01:56

XC:
Du bommer veldig når du drar inn HM i denne diskusjonen.
HM produserer klærne sin på samme fabrikk som f.eks Calvin Kline og flere norske klesmerker, men har ikke alle de fordyrende mellomleddene eller de høye fortjenestene som merkevarer har. De får også langt rimeligere priser fordi de produserer i et mye høyere antall. Derav en billigere pris.
Grunnen til at mange tror at klær fra en billigkjede er dårligere en en fra et dyrt merke er rett og slett at de behandler klærne på en annen måte. Klær fra HM eller andre kjeder brukes mer, vaskes mer og dermed slites mer. Hadde du brukt dyre merkeklær på samme måte hadde disse holdt like dårlig som billigklærne (som oftest).

Så det er skikkelig skivebom du kommer med høyere opp her.

Skjult ID med pseudonym blåberry ma. 24 juni 2013 02:18

Tja om man bruker mer enn 10 000 i måneden på stuff etter at alle nødvendige utgifter er betalt så har man etter min mening et høyt forbruk. Nå er jeg ikke dame eller homse, så klær brukes til like før det er pinlig. Klokke-på-salg-historien var jo litt gay...

Skjult ID med pseudonym MaB75 ma. 24 juni 2013 02:36

@RPierce: veldig enig med deg...

Og til ts: ikke no vits å komme med et spørsmål og opprette tråd hvis du ikke tåler de svara du får! Du ønsker at tråden skal være seriøs, men hvor er nå din seriøsitet?? Du er tydeligvis lett å tråkke på tærne og du bekrefter herved mine fordommer ovenfor enkelte mennesker i samfunnet vårt. Dessverre, for jeg liker nemlig ikke fordommer...

Skjult ID med pseudonym padde ma. 24 juni 2013 07:45

@XC

Hvor store forbrukslån har du?
Overtrukne kredittkort?
Luksusfellekandidatur?

Skjult ID med pseudonym XC ma. 24 juni 2013 08:31

@padde

Jeg verken har eller har hatt en krone i forbrukslån, og kredittkortet mitt brukes kun på jobbreiser (og er aldri overtrukket), så jeg er nok så langt fra et luksusfellen-kandidatur som man kommer.

Til Skjult ID kl 01:56

Min erfaring er at HM kvalitetsmessig ikke holder mål - en del gode merker gjør det, og jeg bruker og behandler disse på samme måte som jeg ville brukt og behandlet noe fra HM. Så sliter med å se skivebommen ...

(mann 33 år fra Oslo) ma. 24 juni 2013 11:09 Privat melding

unnskyld at jeg spør, men kan ikke du sy de igjen? Det er verre med bukser som det går høl i andre steder enn lommer :)

Prøv Dressmann, selv om jeg har litt blanda erfaringer der.

Skjult ID med pseudonym The One ma. 24 juni 2013 11:25

Hehe registrerer at @XC får mye tyn her nå. Nordmenn har et litt merkelig forhold til eller syn på forbruk syns jeg. At @XC bruker femtitusen på sko og/eller klær anses som mye og nesten helt vilt. Det er nok betydelig mer en gjennomsnittsnordmannen bruker, men man må jo se på hele bildet. Det er helt akseptert at man kjøper en dyr bil som taper seg mye mer i året enn femtitusen. Eller at vi bruker x antall kroner på oppussing eller har en 45 fots princess på kaia eller at vi er i fjellheimen å står ski som koster x antall tusen kroner i heiskort, eller at man bruker titallstusen i greenfee på golfbanen. Da er det ingen som protesterer.

@tresnitt

Gjenbruk er en fin ting det, men skulle alle tenkt som deg så ville det vært mange ferre jobber i Norge og resten av verden gitt!

Dobbeltmoralen lenge leve....jiiihaa

(mann 33 år fra Oslo) ma. 24 juni 2013 11:37 Privat melding

@TheOne

Det er ikke nødvendigvis forbruket hans han får tyn for, men måten han svarer andre på (bl.a. personangrep).

Dersom en tjener f.eks. 800 000 i året, så er ikke 50 000 "stort forbruk" i mine øyne. Det er stort i forhold til hva jeg personlig bruker, men så tjener jeg en del mindre.

Skjult ID ma. 24 juni 2013 12:00

XC:
Dette med klær fra HM er ikke noe jeg har funnet på men faktisk vet. Jeg har møtt deres agent i forbindelse med at jeg jobbet for et norsk klesmerke.
På hans showroom hang det HM, CK og flere norske designere om hverandre. Dere lar dere lure av at prisene er høye. Til opplysning koster det max 120 kr å produsere en jeans, uansett hvilke merke det er. Så hvorfor betale 2500 når du får samme buksa for 450 i en kjedebutikk?
Kopiering er også helt vanlig i denne bransjen, alle merker kopierer hverandre (bortsett fra de virkelig store designerne som ikke har butikker i Norge).
Merket jeg jobbet for sendte klær fra bl.a HM til fabrikkene for å få de kopiert, bare med små endinger.
En siste inside information:
Skjerf/sjal som henger på Nille til 79 kr er akkurat det samme som selges i interiørbutikker for 450+. Så lenge det ikke er ull i skjerfet koster dette 10-15 kr å produsere.
Dere lar dere lure noe voldsomt!!

Skjult ID med pseudonym blåberry ma. 24 juni 2013 12:21

Haha, klassisk. Ingen handler på HM og DM selv om disse vitterlig har over halvparten av klessalget her i landet.

Skjult ID med pseudonym padde ma. 24 juni 2013 12:22

@Skjult ID

Dvs du betaler 2000 kr ekstra for selve merkenavnet/merkevaren.
Det er ikke noe nytt, ikke noe sjokkerende.

Skjult ID ma. 24 juni 2013 12:23

Blåberry:
Riktig observert. Ingen leser Se og Hør heller....

Skjult ID ma. 24 juni 2013 12:28

Padde:
Akkurat det jeg skal frem til. Hva folk vil bruke pengene sine på er for meg likegyldig, men ikke se ned på de som prioriterer på en annen måte.
Jeg var også en merkefreak frem til jeg begynte i klesbransjen og så kynismen som ligger bak. Tidligere ville jeg ikke bli sett levende i en Nillebutikk, herregud, det var jo der bermen handlet....
Etter noen år i bransjen har jeg endret mitt syn totalt og handler stort sett aldri i dyre interiørbutikker da man får akkurat det samme i billigbutikkene.
De går på store messer og kjøper inn akkurat det samme, forskjellen er om du har en 3 eller en 6 kalkyle.

Skjult ID med pseudonym padde ma. 24 juni 2013 12:52

HM og DM, greie nok.

Og ingen handler på IKEA heller? (:

Skjult ID med pseudonym blåberry ma. 24 juni 2013 12:56

Jeg kjøpte en jakke på HM i vinter og fikk faktisk spørsmål fra noen hippe motebevisste damer med ganske dyrt handlemønster om hvor jeg hadde fått tak i den. En av dem ville ha en slik til mannen sin, men ikke etter at hun hørte svaret. Nå sporer jeg av, selv om jakka etter daglig bruk i et halvt år er like fin.

Skjult ID ma. 24 juni 2013 14:15

@TheOne 11:25
Jiiihaa :)

Skjult ID ma. 24 juni 2013 14:16

Jeg var engang gift med en som ble fysisk dårlig av å gå forbi en Dressmannbutikk.
Så på trass gikk jeg og kjøpte en genser til han der, klippet av lappene og sa den var kjøpt på Follestad. Han syns den var kjempefin........

(mann 46 år fra Akershus) ma. 24 juni 2013 14:39 Privat melding

Hva skal man måle høyt forbruk i? Bare i kronebeløp, eller også i omløpshastighet?
Jeg har av naturlige årsaker mye lavere forbruk av frisørtjenester enn de som har hår, men samtidig har nok jeg også ett høyere forbruk av barbersaker enn disse.. Bytter du telefon 4 ganger i året, så vil jeg si at du har ett høyt forbruk på det området, rett og slett fordi jeg ser det som meningsløst å bytte bare for å bytte når det kom noe nytt. Men om du velger å bruke noen ekstra kroner på å kjøpe kvalitet som vil vare endel år, så vil jeg ikke nødvendigvis si at da har man ett høyt forbruk, bare fordi man valgte det dyre alternativet fremfor ett billigere.
Det er vel heller ikke rart at en som tjener godt bruker mer penger enn en som tjener mindre. Men allikevel så kan det jo være at den som tjener minst har det høyeste forbruket. Sett i forhold til hva han eller hun har disponibelt hver måned, selv om den som tjener best brukte mer i kroner.

(mann 51 år fra Oslo) ma. 24 juni 2013 15:49 Privat melding

Hvis du må skryte av det du har kjøpt, er løpet kjørt.

50k i skoraid? Be my guest. Jeg skjønner ikke noe av det, men kos deg med ditt.

Men ta bilde av dem, og legg ut på Facebook? Da mistet du deg selv på veien.

Den nådeløse arven etter jappetida er at vi alle er blitt japper. Det er ikke lenger et skjellsord, for vi drikker alle vår overprisede cappucino på trendy kaffebarer. Og det forventes at vi er individualister som går våre egne veier for å realisere oss selv. Og dette må vi signalisere til omverdenen; vi har skjønt det.

Men av og til er det slitsomt å hele tiden skulle være så spesiell, sosialt oppegående, og selvironisk. For vi føler oss jo ganske ordinære. Da kjøper vi kaffemaskiner og designermøbler, vi kjøper reiser til verdens ende og til vårt indre, -alt for å kunne fortelle at vi er moderne mennesker om lever i tiden.

Skjult ID med pseudonym Ch ma. 24 juni 2013 17:10

Jeg anser mitt forbruk for å være det jeg har igjen etter at alle fasteutgifter er betalt, altså det jeg har til å bruke på mat, bensin og annet.
Jeg kan velge å bruke opp alt, eller spare deler av det.

Må innrømme at siden jeg bor dyrt, har jeg lite å bruke og sparer dessverre ikke.
Likevel vil jeg tro at jeg har et relativt lavt forbruk.

Skjult ID med pseudonym Z ma. 24 juni 2013 17:25

Denne diskusjonen finner jeg litt besynderlig. Men diskusjoner blir kanskje litt besynderlige om man ser alt utfra seg selv? Da jeg så at TS hadde brukt 50 000 på sko, hevet jeg øyelokket og tok meg i å tenke "Håper han ikke har tåfis"....men utover det må folk få bruke så mye penger det bare ønsker på det de møtte ønske så lenge de har penger. I dont care. På samme måte som TS forteller om antall brukte kroner på sine ting, ser jeg like mange som har minst like stort behov på å synliggjøre hva de ikke bruker penger til...

Dette handler da om valg! Noen velger yrker der man tjener mer, og/eller noen selger fritiden sin i større grad enn andre. Noen trenger en utfordrende jobb for å føle seg levende, mens andre føler seg mest levende på sukker. Noen er drita dyktige i det de gjør og tjener penger, noen har arvet av pappa og noen har skiftet jobb mange nok ganger til at de har forhandlet seg til en god lønn på sikt. Igjen: I dont care.

Selv kan jeg både svi av og handle på Cubus-salg. Jeg bryr meg ikke om det heller. Jeg kjøper det som faller meg inn. Og jeg forventer at andre kan gjøre det de ønsker også uten å bli kappet huet av. Alt handler om valg. Om man tjener 200 000 i året og elsker kun merkeklær sier det seg selv at det blir mye havregrøt til middag. Det er også et valg.

Det jeg bryr meg om, er verdiene til mennesket bak pengene. Om fasade er alt, må jeg si for tredje gang at I dont care. Om man er fyllt med andre, gode og givende ting, om man brenner for ting - om man rett og slett er et deilig, sammensatt menneske som aksepterer sitt ståsted og har det godt her i livet bryr jeg med da ikke om penger!

Skjult ID med pseudonym Z ma. 24 juni 2013 17:29

Forresten! Nå tenkte jeg meg om.......jeg bryr meg ikke med andres penger. Men om jeg hadde en kjæreste som hver uke kom hjem med en veske til 10 000 kr til meg, hadde jeg funnet dette usmakelig. Ikke fordi han kjøper ting til meg, men fordi det finnes en "moralsk" grense i meg mht hvor mye penger man skal bruke på ting som strengt tatt ikke er så fryktelig viktig. For meg.

Skjult ID ma. 24 juni 2013 18:54

Forbruk er det man bruker av penger. Virker som du har et høyt forbruk.

Skjult ID med pseudonym XC ma. 24 juni 2013 20:49

Hm, synes som fjæren som ble til fem høns dette!

La meg en gang for alle klargjøre - jeg skrev "sko, klær mv" - mao ikke bare sko! Og, det hadde vært fint om dere faktisk leser det jeg har skrevet før dere kommenterer ...

Og, jeg hadde håpet dere la merke til at jeg skrev at jeg sjelden har tid til å shoppe og at denne type shopping veldig sjelden finner sted, men det ser ut til at mange velger å ignorere dette samt det at jeg for øvrig er relativt lite kostnadskrevende og bruker det jeg kjøper lenge ;-( (F eks er støvletter mine fra 2005 - relativt dyre, og fortsatt tidsriktige, og like fine den dag i dag - veldig god kvalitet og jeg "pleier" dem godt, det samme er f eks tilfelle med vinterkåpen min - relativt dyr den også, fortsatt tidsriktig, og den er fra 1994!! Poenget er at kjøper man god kvalitet, tidløse snitt og tar godt vare på det man kjøper, så har man glede av det i mange, mange år, og selv om innkjøpskostnaden er høy, så er dette i lengden langt billigere enn å kjøpe f eks HM ræl (ræl ikke bare pga kvaliteten, men også pga snitt mv som gjør det veldig motepreget, hvilket gir det en relativt kort tidshorisont) og miljøbelastningen er veldig lav (og, i forhold til dette er det ikke bare det å kaste som er av betydning - produksjonen er også en miljøbelastning, så kjøper du mye og ofte, og kaster tilsvarende, så er du vel i bunn og grunn et lite miljøsvin?). Måten enkelte kommenterer på minner nesten om hvordan enkelte journalister vrir og vrenger på fakta, og vips så ser det hele totalt annerledes ut enn slik det i virkeligheten er ...

Jeg har for øvrig, til tross for enkelte mer eller mindre direkte hentydninger om det motsatte, ikke noe behov for å "flashe" hva jeg har - jeg elsker de merkene som kun har merket på innsiden (og som sikkert de færreste av dere kjenner til) - det holder for meg at JEG vet at det er god kvalitet!! Og, jeg ser helst at andre ikke legger merke til merket, bare at det ser bra ut ... ;-))

Og, hvorfor tror dere jeg er en han? (Jeg er faktisk en kvinne).

Skjult ID med pseudonym XC ma. 24 juni 2013 21:13

Nok en gang @robinsve, les hva jeg har skrevet før du kommenterer (hvor vanskelig kan det egentlig være ...???). Jeg har aldri påberopt meg et nøkternt forbruk!!! Dette fremstår som en relativt uintelligent ytring fra deg!

Skjult ID med pseudonym Z ma. 24 juni 2013 21:15

Da må jeg berømme deg TS kvinne!
At du evner å bruke klær fra 1994 enda uten å være lei av dem hadde jeg aldri klart :-)

Da har nok jeg et vesentlig større frotsebudsjett enn deg. Du er flink.
Men jeg er enig med robinsve faktisk: Du fremstilte det litt som "Jeg bruker 50 000 i ny og ne - stort forbruk?"
Og da får du jo slike reaksjoner...

Skjult ID med pseudonym XC ma. 24 juni 2013 22:02

@Z

Tusen takk;-)) endelig noen som leser deler av det jeg har skrevet, og ikke bare driver "sensasjonsjournalistikk"!! Men jeg fremstilte det ikke slik som du antyder - les det jeg skrev en gang til, please! (Det krever at du holder konsentrasjonen i et par sekunder, men jeg tror ikke du vil ha noe problem med det ;-))

For øvrig er nok frotsebudsjettet mitt ganske så stort, egentlig langt større enn de fleste sitt, så fortjener ikke komplimentet "flink", det er bare det at jeg har et relativt bevisst forhold til hva jeg liker og føler behov for, jeg lever ikke i motens diktatur, må heller ikke ha noe fordi andre har det eller fordi det er kult, og jeg har alltid vært flink til å spare ;-))

Og, mange kvinner her inne "glemmer" hvor mye de f eks bruker på sminke (jeg trenger ikke det - faen og, nå får jeg sikkert tyn så det holder for denne kommentaren også, but so be it ;-)) Og, kjønnsuavhengig, du finner ikke meg med en hinsides dyr latte eller tilsvarende i hånden (jeg drikker ikke kaffe)!

Skjult ID med pseudonym Z ma. 24 juni 2013 22:06

Men hvorfor har du egentlig behov for å vite hva vi andre måtte mene om ditt forbruk
- uavhengig om det er lite eller stort? Du virker da som en trygg kvinne...

Ikke undervurder meg, TS. Jeg har lest innlegget ditt hele tre ganger. Med fokus :-)
Jeg ser hva som står der. Jeg fortalte deg hvordan det kunne virke, jeg. Ikke hva som står der.
Det er ofte vesensforskjell. Følelsen i ting. Og her har flere med meg senset noe annet enn du har ment...?

Skjult ID med pseudonym XC ma. 24 juni 2013 22:40

Tusen takk igjen @Z ;-)

Ja, jeg er veldig trygg på veldig mye, det meste faktisk, og jeg har egentlig ikke noe behov for å vite hva andre mener om dette eller andre ting ;-)) Var vel som jeg skrev litt frustrasjon over manglende svar på en annen sin angivelse av "høyt forbruk" som utløste denne tråden ;-))

Og, nei, ikke ment som å undervurdere deg ;-)) Ser at det som står der kan misforstås ;-(( Men ikke slik ment ;-)) Jeg er alt i alt en jente med bena godt plante på jorden, ikke noe særlig overfladisk heller, men jeg lar meg lett irritere av en del kommentatorer som mer eller mindre er fra lettvektere som ikke evner å realitetsorientere seg ;-))

Skjult ID med pseudonym Z ma. 24 juni 2013 22:47

Smiler.....men duuuu....
Om du er så trygg på deg selv, hvorfor har du da behov for å rakke ned på andre slik du nettopp gjorde?
Min erfaring er at de som står stødig ikke har behov for slikt :-)

(mann 33 år fra Oslo) ma. 24 juni 2013 23:02 Privat melding

Det er nettopp den derre "lettvektere" og ditten og datten og dynke andre ned i dritten kommentarer som gir meg en sånn følelse at TS er en karrière dame på 40-45 (50 for alt jeg vet), kjører standard Porsche og ser ned på andre....lettvektere mens hun står i morgenrush kø på vei til jobb (og sikkert sitter i en telefonkonferanse med noen allerede)

Du skaper ikke noe bra image av deg selv, XC. Personangrep og drittslenging ødelegger alt du prøver på når du skriver fornuftige innlegg.

Kall meg lettvekter gjerne, men samtidig blir jeg alt annet enn lettvekter.

Skjult ID med pseudonym Z ma. 24 juni 2013 23:15

RPierce - du er kun lettvekter om du føler deg truffet av kommentaren.
Og XC kan være så nedlatende hun vil, men det har kun effekt om noen føler seg truffet.
Personlig tror jeg du tar skrekkelig feil i din karakteristika av TS, men igjen: Jeg bryr meg egentlig ikke :-)

Skjult ID ma. 24 juni 2013 23:24

Jeg skjønner forvirringen. Hva menes egentlig med høyt forbruk? Å bruke mye penger, eller å kjøpe mange ting?
Er spørsmålet basert på økonomiske eller miljømessige parametre?

Samtidig så vil jeg si at jeg mener at spørsmålet er basert på hva man bruker økonomisk. Det er mer relevant i den store sammenhengen.

(mann 33 år fra Oslo) ma. 24 juni 2013 23:40 Privat melding

robinsve, jammen jammen hun starta det :(