Alle innlegg Sukkerforum

Å dømme

Vis siste innlegg
(mann 32 år fra Oslo) lø. 17 aug. 2013 11:58 Privat melding

Det er veldig lett å dømme andre mennesker. Det er jo litt synd for dei, men mest synd er det for deg sjølv.

Eg har tidlegare ofte vore sånn at eg satt merkelapper på andre folk: Tjukk, tynn, pen, stygg, dum, taper etc etc. Saken er at når du deler inn verda i slike mennesker, og når du deler ut folks begreper og livsfilosofi i slike begreper og kategorier så påfører du deg sjøvl ein god del lidelse.

Du sett visse folk under deg, og visse folk over deg. Du forakter visse typer utsegn og liker andre typer utsegn. Du kjefter på nokon, og roser andre. På denne måten blir du på ein måte slave av andre folk og av deira tanker og uttrykk. For kvar gong X dukker opp eller Y tema kjem på banen så får du ein negativ reaksjon, du føler for å spotte vedkommande kanskje høgt og om ikkje det så iallefall inni deg " ha", tenker du, " for ein dumskalle. Eg har mykje betre jobb enn han, så han burde berre passe seg og vere litt meir audmjuk." Dette er ikkje nokon god stad å vere i og du tiltrekker deg ikkje andre mennesker når du er foraktfull, negativ, dømmande etc etc.

Eg har merka at når eg verkeleg kjenner etter så er eg langt meir dømmande enn eg hadde trudd. Dømminga skjer stille og umerkeleg dei fleste gongane.

Mange av trådane på sukker her er eit utmerka studie i dømming, stempling, forakt, hån, spott, "morosam" spott, latterleggjering av andre etc etc. Denne prosessen skaper berre tapere. Og den som kjem med alt dette er eigentleg den største taperen. Han/ho blir ulykkeleg, dømmande og bygger sitt liv på ustø grunn.

Følgjeleg er det lurt vere open og aksepterande. Gi ros til det du liker og ikkje bruk tid eller krefter eller ord på det du ikkje liker.

(mann 57 år fra Oslo) lø. 17 aug. 2013 12:20 Privat melding

Stadig gode tanker fra ts. Det er ikke så vanskelig å forstå det du sier her. Og se at andre snubler. Men å gå inn i en prosess med seg selv og ikke la andre styre egne følelser. Og reaksjoner. :-)
Det er en kunst. Som jeg tror ingen er utlært i.

Skjult ID lø. 17 aug. 2013 12:31

Mye sant det du sier. Men jeg er her for å finne meg en partner. Og da må man sette folk,i båser. For fet, for stygg, for lav, feil jobb osv. Man kan ikke date alle på sukker. Så blir det noen i gjenn man føler for å bli bedre kjent med

(mann 37 år fra Vestfold) lø. 17 aug. 2013 12:53 Privat melding

Hele samfunnet er bygd opp på å sette andre folk i bås :(

Hvis det er sånn at man må sette personer i bås, for å lagd et system på ting så er jeg rimelig sikker på at når folk ser meg så blir jeg satt i feil bås, et annet problem er at jeg forventer å bli satt i feil bås. Derfor er man ofte i en forsvars posisjon for å bevise at man hører hjemme i en annen bås og da er jo spørsmålet. Hvilken bås er de man faktisk hører hjemme i og hvilken er det man tror man hører hjemme i.

Jeg er redd man ikke klarer å fjærne båsene, men om ikke annet kan de kanskje bli større og færre. Jeg tror at båsene er et system som vi mennesker bruker for å systamtisere ting. Desverre så er det store og små feil i alle systemer.

Her inne så er det en stor kamp å havne inn en av de minste, varierte og usikre båsene som finnes. Nemlig kjæreste båsen, elller før det date båsen og man har et forsøk på seg via profilen og få motparten til å sette deg i riktig bås. Ideelt sett så nok de fleste ønske at man startet i date båsen og endte opp i kjæreste båsen eller "ikke aktuelt" båsen men sånn er det ikke man begynner i ikke aktuelt båsen og kan kanskje klare å komme seg i date båsen.

(mann 42 år fra Telemark) lø. 17 aug. 2013 13:28 Privat melding

Helt isolert sett er det ikke negativt å sette folk i bås, det kommer bare anpå hva slags båser du setter dem i og ikke minst hvordan du betrakter andre menesker.

Skjult ID med pseudonym klanten lø. 17 aug. 2013 13:37

Bare ikke si til jenta at hun er satt i en bås. Da smeller det:)

Skjult ID med pseudonym 1234 lø. 17 aug. 2013 22:20

Vi mennesker - som art - har blitt det vi er mye fordi vi har vært flinke til å (be)dømme hverandre og andre; det er nødvendig å kunne ta en rask avgjørelse og bedømmelse av noe.
Men å forstå - og være bevisst - disse mekanismene som er en del av oss, gir oss makt over dem og gir oss muligheten til å velge å ikke bruke dem like bombastisk f.eks. i møte med andre mennesker - om enn bare på én arena.

Man sier at det ofte er de man bruker lengst tid på å bli forelsket i som også fester seg dypest. Kanskje har dette noe å gjøre med at man må omplassere folk fra én bås til en annen?

Skjult ID med pseudonym manif lø. 17 aug. 2013 22:58

En teori kan være at haimon- haien er en tikkende bombe, med manglende kontroll over sin eksistens. Han kjemper for å nå en idealtilstand, den totale harmoni, som Dalai Lama, som han stadig refererer til ...men eier ikke potensiale. Han prøver tappert, for å unngå det totale nederlag.

Skjult ID lø. 17 aug. 2013 23:03

Man skal passe seg for ikke å bli noe annet enn en klisje, noen vet kanskje ikke hvor grensen går...

Skjult ID med pseudonym manif lø. 17 aug. 2013 23:06

Haien sitter å vurderer neste sjakktrekk nå. Haien vil ikke vise den minste form for svakhet, men haien vil heller ikke angripe, å angripe er mot Lamaens prinsipper.

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:10

"Følgjeleg er det lurt vere open og aksepterande. Gi ros til det du liker og ikkje bruk tid eller krefter eller ord på det du ikkje liker."

Hadde jeg evnet dette i enda større grad, ville jeg også vært enda lykkeligere selv.
Og flere med meg - det er jeg bombesikker på.

Skjult ID lø. 17 aug. 2013 23:13

Sier du det!

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:14

Smiler.....har ingen problemer med å være en floskel, jeg :-)

Skjult ID lø. 17 aug. 2013 23:17

...så bra!

Skjult ID med pseudonym manif lø. 17 aug. 2013 23:18

Noen kvinns ...ta å lokk frem haien med kvinnelig list .....han liker nok oppmerksomheten

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:18

Plager det deg? :-)
Jeg synes nemlig det ligger fantastisk mye enkel, god klokskap i både floskler, ordtak, kjærringråd osv. For tenk!

Skjult ID lø. 17 aug. 2013 23:21

Tja...her inne burde det jo virkelig ikke gjøre det, men jeg må innrømme at det å statuere selvfølgeligheter som om det var noe revolusjonerende gjør meg en tanke oppgitt:)

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:22

Smiler....harru drekki igjen nå, manifen? ;-)
Hvem liker ikke oppmerksomhet? Eller forresten....jeg liker ikke oppmerksomhet fra alle...

Jeg tror tealc er inne på noe helt vesentlig når han snakker om hvilken bås man selv forventer å bli satt i.
Essensielt, faktisk.

Skjult ID med pseudonym ABBA lø. 17 aug. 2013 23:23

@Z, jeg er en av de som har masse fordommer. Jeg liker ikke det ene eller det andre, jeg er redd det ene eller det andre, det gjør jeg og det innrømmer jeg men jeg bruker ikke krefter til å kritisere og fordømme aktivt. Jeg bare klarer ikke å akseptere en del og det synes jeg er helt greit. Jeg synes nemlig at det er helt fint at vi er forskjellige men det er også helt fint at noen av oss liker å spise svinekjøtt og andre vil be 5 ganger om dagen. Men det som er mest suverent er at vi kan snakke om det vi ikke liker hos hverandre. Sånne diskusjoner kan nemlig lede til mer forståelse og mindre konflikter.

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:25

Skjult ID: jeg synes det er helt ok om du snur deg bort og spyr litt, jeg. Det plager meg liksom så veldig lite... :-)

NRV
Helt sant. Man trenger ikke å fornekte, bare velge bort! Fint skrevet dine ord også!

Skjult ID med pseudonym manif lø. 17 aug. 2013 23:28

Alt det haien sier er selvfølgeligheter skjult id, men han tenker seg grundig om, han formulerer seg, for å virke smart, dyp, presentere nye vinklinger ....på den måten vil han få et godt renome.

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:28

ABBA
Jeg vet om noen helt klare "fordommer" jeg har. Men de er ikke eeeegenltig fordommer, de er valg, eller i verste fall stigmatisering av grupper. Det vet jeg at jeg gjør. Men jeg har tenkt på hvorfor og er altså bevisst valget.

Og som du sier: "Jeg klarer ikke å akseptere en del..." eller kanskje det er ok å akseptere, men ikke applaudere?
Eller kanskje det er ok å bare ikke bruke så mye energi på det, men bare la ting være som de er noen ganger?

Skjult ID lø. 17 aug. 2013 23:29

Her spyr vi ikke, kjenner kun på en liten vond flauhet, men det er mitt problem:)

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:31

Slike innlegg som TS skriver, oppfattes selvsagt på ulike måter.
Jeg tror at mennesker er på ulike modenhetsnivåer i livet, basert på mye - blant annet valg og interesser.
Derfor vil noen se på dette som svada, mens andre kjenner gjenklang i seg og nikker for seg selv.
Helt naturlig - og man trenger ikke engang å være enig. Det er ikke mulig, Det er helt fint det også! :-)

Skjult ID med pseudonym manif lø. 17 aug. 2013 23:31

"Z" ....jeg eksperimenterer med syre ...jeg er skikkelig ute å kjøre nå ...det er et mirakel at jeg er ved bevissthet:)

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:32

Ja, det er ditt problem, Skjult ID.
Så lenge det ikke foregår mobbing eller uthenging så er det ditt problem. Og mitt når jeg reagerer på noe :-)

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:33

Ikke helt mirakel enda, manif.
Mirakelet var du nærmere her om dagen - da du var på vei til å berike oss med deg. Da snakker vi! :-)

Skjult ID med pseudonym ABBA lø. 17 aug. 2013 23:43

Ja, vi reagerer på forskjellige måter eller ikke reagerer, vi aksepterer ikke eller lar vare å bry seg, vi stemmer FrP eller Venstre. Og så lenge vi ikke stikker ut med våre meninger, så lenge vi ikke skriver dem på forumet eller i VG eller snakker ikke høyt om dem er det helt OK. Den dagen vi begynner å fortelle andre at vi ikke liker det ene og det andre er det fy... Hallo! Er det riktig?

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:50

Nei, det er ikke riktig.

Jeg var på date engang med en mann herfra. Det var en fin og flott mann. På tredje daten kom det frem at han stemte Frp. Da jeg fikk høre årsakene til hans valg, ble også mitt valg enkelt. Venner? Topp! Kone? Nope!
Jeg foretok et valg. Jeg var ikke fordomsfull. Men jeg kunne ikke leve med selv om jeg kunne akseptere.

Poenget? Vær den du er og stå for det du står for, ABBA. Selvsagt! Men det er også lov å velge annerledes.
Det handler ikke om å båssette eller rakke ned. Det handler om overbevisning og livsverdier. Moral. Etikk....
Flott å stikke ut med meningene sine, men det blåser alltid på toppene. Jo sterkere mening, jo flere imot.
Men det fine er at man også synliggjør for de som er enige med deg hvem du er også! Og det kan være smart!
Særlig her på sukker :-)

Og selvsagt handler det ikke om meninger dypest sett. Det handler om å ikke dømme, ikke se ned på.
Det rare er at man ofte ser ned på det man ikke selv helt forstår hos andre.....det tenker jeg tidvis mye på :-)

Skjult ID med pseudonym manif lø. 17 aug. 2013 23:50

Japs, gidder ikke bedrive alt tåkepratet, evt bli for seriøs i all offentlighet her, Z. Gir meg ikke noe å være for personlig på et forum. Men du ga meg ingen info om deg selv. Så jeg gadd ikke mer.

Skjult ID lø. 17 aug. 2013 23:52

Jeg tror vel ikke "enig" vs "uenig" handler så mye om valg eller interesser i dette tilfelle. Mennesker er helt klart på ulike modenhetsnivåer, selvfølgelig er de det, og det er vel der vi er. Men man skulle jo tro (å ønsket) at det er vanskelig å være uenig i det TS skriver, selv om man tar seg selv i å gjøre mye av det som nevnes, og jeg tror for så vidt ikke at alt trenger å være av negativ art. Og jeg tror i hvert fall ikke dette vil fungeresom en bevisstgjøring! Snarere tvert i mot. Men det interessante, i dette tilfelle, vil jo være å finne ut av hvilke mennesker som nikker gjenkjennende til dette innlegget som om det ikke var noe de var klar over.Akkurat DET forteller i hvert fall noe om modenhetsnivået;)

Skjult ID med pseudonym tealc lø. 17 aug. 2013 23:52

Den dagen man innser at man setter andre i bås har man kommet langt på vei!

Det er forsåvidt ikke så ille å ha fordommer, spørsmålet er hva man gjør med dem. Å vokse opp i dag uten å få en haug med fordommer er nok ganske vanskelig, men når man innser at man har dem så kan man bruke et helt liv på å bli kvitt dem....

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:52

Det er greit det, manif. Du skal jo ikke dele deg personlig på et forum for min del.
Det er bare jeg som tror at du hadde vunnet så mye på det, og blitt likt så godt for den du er :-)
Men du bestemmer jo over deg!

Skjult ID med pseudonym Z lø. 17 aug. 2013 23:58

Skjult ID
Kall meg gjerne både naiv og umoden, men jeg synes det er fint å se at noen skriver noe jeg har tenkt på selv. Jeg synes det er ok å bli minnet på mine egne tanker, jeg synes det er deilig å kjenne på gjenklangen i noe som har snev av substans i seg i vår verden, og jeg synes det er fint at menn (ja, faktisk) også står frem og tenker litt "flagretanker" som mange muligens vil kalle det. Da er vi igjen tilbake til modenhetsnivå da, men lar den ligge :-)

Ja takk til tråder som dette fremfor 97% av samtlige tråder jeg har sett etter sommeren!

Skjult ID med pseudonym tealc sø. 18 aug. 2013 00:08

Støtter Z i det! Dette er utrolig mye bedre tema enn mye av det andre her inne. Og faktisk et tema man faktisk kan lære noe relevant om en annen person her inne.

@Z: Hvis du fortsatt vil ha svar på spørsmålet du sendte i en annen tråd (som ble slettet) får du sende meg en melding...

Skjult ID med pseudonym manif sø. 18 aug. 2013 00:16

Jeg hadde blitt likt Z.
Men jeg har ikke behovet for det lenger. Jeg har ikke behovet for å være en likandes fyr, sånn som f.eks haien har.
Dumt for enkelte kanskje, for sånne som deg, ...men ....shit happen

Viss jeg skal bli likt får jeg heller gjøre det når det trengs

Skjult ID med pseudonym Z sø. 18 aug. 2013 00:17

telac
Når jeg spør, så mener jeg det :-)
Men du vet at jeg skiller mellom mail og forum, og at jeg holder en meget lav profil. Sikkert dumt, men...

Skjult ID med pseudonym tealc sø. 18 aug. 2013 00:19

@z: passer bra det, jeg er jo nesten 1 meter høy så du kan fint holde en lav profil...

Skjult ID sø. 18 aug. 2013 00:19

Ja da, for all del - man må gjerne sette pris på "flagretanker" og andre "fine og flotte" temaer samme hvilken kontekst det kommer i! Det er ett hvert individs rett, uavhengig av modenhetsnivå;) Som sagt, dette er min issue, men det ble jo en interessant diskusjon. Substans....?..nja...vet ikke jeg... Hvis du ikke kjenner menn, Z, som kan gi uttrykk for denne type tanker, "flagretanker" som du kaller det, så er det faktisk litt synd i deg (jeg går ut i fra at du er kvinne). Jeg får fortsatt en litt flau smak av tråder som dette, fordi jeg ser på det som selvfølgeligheter. Det er ufattelige mange temaer jeg kunne startet en tråd om, og frontet en holdning til, i ren egeninteresse. Jeg sier selvfølgelig ikke at det er slik det er! All ære til TS, jeg er helt enig i det han skriver, jeg mener bare at det er unødvendig å si, men det er MITT problem!!! Vi har nok vidt forskjellig omgangskrets Z;)

Skjult ID med pseudonym Z sø. 18 aug. 2013 00:25

Skjult ID
Kanskje du har rett? Kanskje jeg ikke har likeverdige motstandere? Kanskje jeg ikke har nok menn(esker) å bryne meg på i min krets? Jeg har masse flotte, kjære og nydelige mennesker i min sfære. Men menn som utfordrer meg er ikke så lett for meg å finne. Jeg vet ikke helt hvorfor. Er det meg, eller er det dere? ;-)

TS er forholdsvis ung, og jeg synes han er på en superflott og viktig vei! Jeg lever godt med selvfølgeligheter!
De kan minne meg på viktigheten av ting og få meg til å utvide mine egne tanker uansett. Synes det er fint, jeg!

Skjult ID sø. 18 aug. 2013 00:34

Ja det er ikke godt for meg å si du:) Det aner jeg nok ingenting om! Utenom det så er vi tilbake der vi startet, og får således være enige om å være uenige (selv om vi egentlig ER veldig enig, i hvert fall i kjernen av budskapet til TS:)

Skjult ID med pseudonym Z sø. 18 aug. 2013 00:36

Jeg forstår ikke helt hva vi er enige i og hva vi er uenige i, jeg :-)
Men jeg forstår litt at vi er enige...på en måte....tror jeg!

Skjult ID sø. 18 aug. 2013 00:40

Nvr:
Jeg tar ikke poenget ditt?! Det er ikke vondt ment, og helt sikkert min feil:)
Bortsett fra det så er jeg et positivt menneske, tro det eller ei!:) Og så fint at du er det også!:)

Skjult ID med pseudonym ABBA sø. 18 aug. 2013 00:42

Vi er enige om at det er ikke lett å være fordomsfri, det er faktisk slitsomt...

Skjult ID med pseudonym 1234 sø. 18 aug. 2013 00:44

Amen, ABBA! Vel talt!

Skjult ID med pseudonym tealc sø. 18 aug. 2013 00:44

@nvr: takker, tror faktisk jeg skal begynne å samle på stjerner i steden for hjerter her inne. Tror det er lettere...

Skjult ID med pseudonym Z sø. 18 aug. 2013 00:47

....hvilket bringer i alle fall meg tilbake til TS sitt innlegg. Vi bruker så mye tid, energi og krefter på å være opptatt av alle andre. Vi fokuserer så mye utover på det som ligger utenfor oss selv, at vi mister noe av vår egen "energi" i dette ytre jaget, oppmerksomheten og fokuset. Og tro meg: Dette synes! Og det gjør et menneske mindre interessant. Hvorfor skulle jeg like et menneske som kun er opptatt av hva alle andre gjør? Dette mennesket har forlatt sin egen kjerne så mye at det også er opptatt av hva andre mener om en, tenker om en, synes om en.
Jada ts, jeg er klar over at jeg blander to av trådene dine sammen her. Men jeg synes de er beslektet.

Så får dere unnskylde meg for at jeg slenger ut drøy påstander, antakelser og subjektive meninger som vanlig :-)

Skjult ID sø. 18 aug. 2013 00:49

...men holder ikke det da, sent natt til søndag:)

Vi er åpenbart uenige i å ”state” selvfølgeligheter og floskler (på foreksempek sukker-forum, og nå er jeg streng med meg selv! Jeg mener selvfølgelig ikke at man ikke skal kunne gjøre det, jeg ville bare ikke kommentert det på noen annen måte enn hva jeg gjorde) som om det var noe revolusjonerende. Eller…i hvert fall ”å bite på”. Og så er vi enige i innholdet i disse flosklene, at dette er en ”bra greie” og gjør oss alle til bedre mennesker som igjen gjør dette til en bedre verden, og alt blir flott og fint, litt sånn kardemomme;)

Skjult ID med pseudonym Z sø. 18 aug. 2013 00:54

....der må jeg være uenig med deg, Skjult ID.
Dette er langt fra Kardemomme. Dette er selektivt. Dette er å velge bort eller velge inn. Dette er å snu seg mot sola og vende ryggen mot skyggen. Dette handler om valg. Poenget er bare å ikke gjøre så mye nummer ut av det.

Man må ikke ta kampen hele tiden. Man må ikke fortelle andre at de er idioter. Man må ikke være kjip.
Man kan bare stille og rolig velge bort. "Jeg vil ikke ha noe med dettte mennesket å gjøre" er greit. Vi velger alle!
Men man trenger ikke være slem, såre, mobbe, drite ut, lage uvennskap osv.
Men Kardemomme? Njæ. Det blir for tannløst. For kjedelig. For påtatt. For uærlig. For lite nerve. For utenpå.
For meg! :-)

Skjult ID med pseudonym Powpowgutt sø. 18 aug. 2013 01:01

Er det så farlig da? Er allerede en ulykkelig taper jeg.. :P

Hvis jeg ser på ei dame og tenker "Hun der er for flott for meg. Ingen vits å bruke tid på henne for jeg får ikke svar allikevel.". Hvem er det jeg dømmer da egentlig? Henne eller meg selv?

Skjult ID med pseudonym 1234 sø. 18 aug. 2013 01:04

Begge, Powpowgutt. Din hensynsløse dommer! Du er vel bøddel også, på hobbybasis. Hmrf!

Skjult ID med pseudonym Z sø. 18 aug. 2013 01:04

Deg selv, selvsagt.
Du baserer deg selv på hva hun måtte mene om deg, eller hva du tror hun måtte mene om deg.
Did I make my point? :-)

Du fortjener da bedre, Powpowgutt!

Skjult ID med pseudonym Statistisk sø. 18 aug. 2013 01:09

Når noen skriver noe man kan nikke gjenkjennende til, har de satt ord på noe som er sant. Satt ord på - det er på en måte som å sette i bås. Bare at det er på den positive måten. Man nikker fordi man vet at det er sant, og det setter ting på plass på den gode måten.

Ja, klart, man nikket gjenkjennende og visste det jo da allerede på en måte. Men i vrimmelen av alle utsagn man er høyst uenig i, er det deilig å høre ting som uttrykker det man tenker selv. Selvfølgeligheter, tja, klart alle vet at vi setter i bås hele tiden. Men det som skiller de reflekterte fra de ureflekterte, er at de reflekterte også tenker gjennom HVORFOR de lager en bås. Og at de blir gledelig overrasket om noen viser seg å stå i feil bås. Fordi det da har vært en endring i båsen, den har blitt mer nyansert, man har forstått noe nytt. Og det krever blant annet en viss fleksibilitet, åpenhet og mot for å endre disse.

Skjult ID med pseudonym Powpowgutt sø. 18 aug. 2013 01:10

@1234

Ja, jeg er hensynsløs. "Dømmer deg til en evig tid uten melding fra meg!". Kanskje ikke store straffen når jeg tenker meg om egentlig.. :P

@Z

Jeg fortjener bedre? Mener du ikke at hun fortjener bedre? :P

Skjult ID med pseudonym Z sø. 18 aug. 2013 01:16

Mener akkurat det jeg sier jeg, Powpowgutt!

Skjult ID med pseudonym tealc sø. 18 aug. 2013 01:19

@Powpowgutt: Det er noe av det jeg nevnte tidligere, hvilken bås er det du forventer å havne i! Heldigvis vet man aldri helt sikkert hva andre tenker sånn at det kan faktisk fungere å skrive til noen du selv forventer ikke vil svare.

Hvis jeg skulle ha gjort det folk(personer jeg ikke kjenner) forventet av meg til enhver tid hadde jeg ikke trengt å gjort stort...

Skjult ID med pseudonym Snill sø. 18 aug. 2013 01:20

@Powpowgutt :) Tror du er en gutt som hadde fortjent en go klem :-)

Skjult ID sø. 18 aug. 2013 02:10

Statistikk:
Henger det helt sammen…? Hvis de reflekterte tenker gjennom hvorfor de lager en bås, vil de da bli overrasket over at noen står i ”feil” bås? Er det ikke sånn at den reflekterte vil, på bakgrunn av argumentasjon, kunne finne seg en ny bås? Men at den ureflekterte ikke vil gjøre dette i møte med ”selvfølgeligheter”? En bås vil besette et sett med ”sannheter”, vil de ikke? Hvis man i møte med argumentasjon ikke evner å reflektere vil man aldri kunne endre mening, og vil således bli værende. De reflekterte vil ha forstått noe nytt, og endre bås. Den reflekterte blir mer nyansert, båsen blir ikke det! De reflekterte vil således IKKE nikke gjenkjennende!

Skjult ID med pseudonym Lilleulv sø. 18 aug. 2013 09:17

@ Haimon.
"Eg har tidlegare ofte vore sånn at eg satt merkelapper på andre folk: Tjukk, tynn, pen, stygg, dum, taper etc etc. "

Og nå gjør du det ikke? Jovisst gjør du det og forventer at andre gjør det samme. DU gjør det når du spør om en mann ville hjulpet en dame også hvis hun var overvektig. Når du sier at til og med overvektige damer står for det de mener. Slike ting. Ser du det? Mener du at dette ikke er å sette merkelapper på folk og framstå dømmende? Er det noen som helst grunn til at overvektige damer skulle oppført seg på en samlet og spesiell måte?

Jeg synes du er god på å utfordre oss, få oss til å reflektere. Om det er selvfølgeligheter eller ikke er uviktig, det er i alle fall meningsfylt. Og hvor selvfølgelig er det? TS mener han ikke lenger så lett setter folk i bås.

Håper du svarer når du selv blir utfordret.

(mann 32 år fra Oslo) sø. 18 aug. 2013 09:32 Privat melding

Eg ser det eg ser, men eg handler annleis. Eg ser at nokon er tjukke, nokon tynne, nokon pene, nokon ikkje fullt så pene også vidare også vidare, men dette betyr ikkje noko for meg. Og eg dømmer ikkje folk på bakgrunn av desse karaktertrekka.

Overvekt er eit objektivt trekk. Det er definert som folk som har ein BMI over 25 og dei fleste med ein slik høg score har også synlege trekk som viser at dei er overvektige. Det er slik det er. Ingen grunn til å fornekte det. Men eg dømmer ingen for det. Det vekker ingen emosjoner i meg at vedkommande er overvektig. Ingen irritasjon over at vedkommande ikkje trener meir, ingen sinne, ingen forakt, ingenting.

Nokon jenter er blondiner andre er brunetter. Eg er klar over at det fester seg visse fordommer til blondiner, men eg har ikkje sjølv desse fordommane. Eg er klar over at fordommane finst, men dei finst ikkje i meg.

Skjult ID med pseudonym 1234 sø. 18 aug. 2013 10:04

Nja, Haimon.
Såsant du har preferanser om f.eks. hvem partneren din skal bli, bedriver du dømming. Du kan gjerne behandle alle dine helt forskjellige venner og bekjente på identisk samme måte, men hvis du har noe å si i valget av partner er du - som alle oss andre - innerst inne dømmende.

(mann 32 år fra Oslo) sø. 18 aug. 2013 10:11 Privat melding

Når du seier: "Han er dømmande." betyr det han har høge standarder ? Betyr det at han veit kva slags damer han liker ? Nei. Det betyr at han forakter og ser ned og blir sint på visse folk og visse handlinger.

Ikkje la dette utvikle seg til ordkløveri.

Skjult ID med pseudonym Statistisk sø. 18 aug. 2013 10:15

@(Skjult ID ) - sø. 18 aug. 02:10 - Jeg mente ikke at man ville nikke gjenkjennende til båsen, så det er sagt... Jo, godt poeng at det er betrakteren og ikke båsen som endrer seg, men båsene eksisterer nå en gang bare oppi hodene til folk. Fordi vi har behov for å sette ting i system. Når vi blir mer nyansert, blir jo også båsene det. Vi blir flinkere til ikke å trekke konklusjoner på grunnlag av klisjeer og stereotyper. Kanskje båsene da blir definert av andre kvaliteter en de rent ytre eller materielle, som Haimon snakker om.

Synes uansett ikke det er umodent eller klisjefylt å reflektere over ens egen (og andres) tendens til å sette i bås. Men å avfeie det som selvfølgelig og ikke være interessert i å snakke om det, oppfatter jeg heller som stivnethet og manglende interesse for å kritisk vurdere egen tankegang. For å bruke en liten floskel: det finnes ikke dumme spørsmål bare dumme svar.

Skjult ID med pseudonym Lilleulv sø. 18 aug. 2013 10:16

Takk for svar, Haimon.
Ja, overvekt er et objektivt trekk, på samme måte som hårfarge er det. Men du kunne ikke sagt med undring og i fullt alvor at kvinner står for sine meninger selv om de er blonde. Altså mener du slik jeg tolker deg, at det å være overvektig objektivt sett er et så uattraktivt trekk at du forventer en annerledes oppførsel fra denne gruppen enn fra andre - til og med når det gjelder noe så uvedkommende for saken som å stå for sine meninger.

Du har garantert ikke vært ute etter å støte noen. Likevel tror jeg du gjør det ved å sette "overvektige" i en egen kategori også i sammenhenger som handler om helt andre ting enn utseende.

Når det er sagt. er det fint å bestemme seg for å handle annerledes. Tror du er en bra mann!

Skjult ID med pseudonym 1234 sø. 18 aug. 2013 10:41

Greit, Haimon! Jeg er enig.