Alle innlegg Sukkerforum

Miljø ogEU

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym BvW on. 28 aug. 2013 10:56

Miljø er en sak i valgkampen, EU er det ikke. Men likevel så sitter jeg her, på en deilig morgen her i baroniet, og lurer på hvordan miljøarbeidet i Norge hadde sett ut om det ikke var for EU.

Mitt inntrykk er at konkrete miljøtiltak har en tendens til å komme fra EU, og at alternativene som Norge ellers ville gått for hadde vært mindre omfattende. Vårt arbeid for miljøet i Norge har vært at vi har masse natur, og naturen rydder seg selv.

Ærbødigst
Baron von Waffel

Skjult ID med pseudonym Jada on. 28 aug. 2013 11:12

EU har jo, spesielt gjennom EØSavtalen gjort mange tiltak i negativ retning for Norsk miljøarbeid, kanskje spesielt i matbransjen. Lange transpostavstander, lovliggjøring av sprøytemiddel og tilsetningsstoffer og ugunstid tilpassede datomerkinger for eksempel.

Skjult ID med pseudonym BvW on. 28 aug. 2013 12:02

Norge er del av et internasjonalt marked. Vi selger våre produkter i utlandet, og handler også der. Svært mye av det vi kjøper til vårt daglige forbruk er det ikke mulig å få produsert i Norge lenger. Fordi vi ikke er villige til å betale prisen for lokal produksjon. Dette skyldes ikke EU, men globaliseringen. Det skyldes ikke EU at nesten alle være klær og sko er laget i Asia.

Jeg vet mange klager over EU-kontrollen av bilene. For min del er jeg meget fornøyd med at de andre bilene på veien i hvert fall holder en viss minstestandard. I følge statistikk fra Vegvesenet, er det flere feil på norske tungbiler enn på de utenlandske de stopper. Og norske fartsgrenser viser, på godt og vondt, at man kan ha særnorske regler som er strengere om man ønsker det. Men i praksis er det få særnorske regler, det er EU som har presset på oss mer miljøvennlig regelverk.

Det er lett å romantisere livet på landet med kortreist mat og lokalt produserte produkter, men det er svært få som ønsker seg konsekvensen av det, med en reduksjon av levestandard som konsekvens.

Ærbødigst
Baron von Waffel

Skjult ID med pseudonym Jada on. 28 aug. 2013 12:16

Vel, personlig så begynner jeg bare med å ta konsekvensene av at jeg faktisk ønsker det slik i eget liv, jeg er villig til å bruke en større andel av eget forbruk på mat, og kjøper derfor mer kortreist, økologisk, og er villig til å betale mer for langreist mat av høyere kvalitet.

Jeg velger mer gjenbruk, sjeldnere klær som er produsert i Asia, og mer bærekraftige løsninger i hverdagen og ser det ikke som en reduksjon i min levestandard, heller tvert i mot. Men dette er jo personlige valg ikke lovfestede endringer. Men om eggene fortsatt hadde 4 uker lenger datostempling og om GMO og klovsyke begrenses i maten din, kan du kalle det en reduksjon av levestandard? Det er jo ikke manglende EU som hindrer oss i å ha et mer utbedret kontrollsystem for biler. Vil du virkelig ha alt det andre selv om du er enig med en instans? Å gi fra oss kontrollen på våre særegenskaper?

Skjult ID med pseudonym chicka on. 28 aug. 2013 15:40

Innimellom så er jeg glad i å være politisk ukorrekt - her har jeg sjansen:-)

Hva angår miljøtiltak, som ikke er regulert av EU, så er avgift på bensin og diesel noe Norge tjener grovt på. Derfor kjører jeg bil med svært god samvittighet - i trygg forvissning om at hadde jeg ikke gjort det, hadde Norge hatt mye mindre å rutte med til miljøpolitikken sin:-) M.a.o: Jo mer jeg kjører, jo mer miljøvennlig er jeg!