Alle innlegg Sukkerforum

Døgnrytme & arbeid

Vis siste innlegg
(mann 43 år fra Sør-Trøndelag) ti. 10 sep. 2013 19:31 Privat melding

Dagens normale arbeidsdag på 8 timer mellom ca kl 08 og 16 er ikke spesielt godt forankret i vitenskapen, den er visstnok kun et resultat av at man da kan få presset tre skift inn pr døgn. (Antagelig med basis England og den industrielle revolusjon? Eller senere?) Og så har dette blitt en vedtatt sannhet med tiden, uten at noen har tenkt over hvorfor.

Man er heller ikke avhengig av dagslys for å kunne gjøre jobben sin, for min del får jeg kun noen minutter sollys i perioden 08-16, det er til og fra bilen hjemme/på jobb - hvis det ikke er overskyet da, slik det vanligvis er her i Costa del Barteby. Resten av tida går med i strålinga fra skjerm og lysrør. Og med tanke på at halve landet flytter papirer så tipper jeg dette er likt for majoriteten av dere som arbeider innendørs.

Vi vet jo at svært mange jobber utenfor 'normal' arbeidstid, da feks nattskift, helg osv. Hvor mange gjelder dette på landsbasis, må da være mange hundre tusen mennesker det er snakk om? (Jeg aner et nytt politisk parti på gang =)

Vi som er single og ikke har barn har kanskje et mer fleksibelt syn på arbeidstid/arbeidsdagens lengde/døgnet/leggetid?

For min del kunne jeg jobbet 12,5 timer i tre dager pr uke og hatt fri resten, langhelg hver uke ville vært perfekt! Dette ville spart samfunnet for mye trafikk og pendling.

(mann 47 år fra Rogaland) ti. 10 sep. 2013 19:45 Privat melding

Fint om vi tenker bare på deg, ikke så bra når vi kalkulerer inn resten av samfunnet. Butikker, kinoer, skoler, møtevirksomhet med mer.

(mann 43 år fra Sør-Trøndelag) ti. 10 sep. 2013 20:04 Privat melding

@ hemmelig

Nå er vel ikke arbeidsdagen lik for alle uansett, og det jeg egentlig foreslår er å kunne differensiere enda mer. Frivillig selvsagt, for de som har muligheten og ønsker det.
Er fullt klar over at det er mange bransjer det er umulig å endre arbeidsmønsteret, feks jobber man som bonde må man nødvendigvis utnytte dagslyset, arbeidstida gir seg selv. Og det tror jeg man var ganske klar over idet man valgte yrke.

Nå er det allerede mange døgnåpne butikker med skiftarbeidere, jeg vil påstå at feks Statoilstasjonene rundt om kring er dagligvarebutikker som tilfeldigvis også selger bensin. Og såvidt jeg vet jobber man allerede 12-timersdager to uker i strekk i Nordsjøen uten at jeg hører spesielt mye syting fra den kanten.

(kvinne 46 år fra Buskerud) ti. 10 sep. 2013 22:01 Privat melding

Syns ikke dette er så dumt jeg. I Danmark har de gjort noen forsøk for å tilpasse arbeidsliv og skole slik at det passer de med annen døgn rytme enn A mennesker. I mange andre land er det også vanlig at barn kan velge om de vil gå på dagskole eller ettermiddagskole.
Måten vi tenker tid på her i Norge er uansett en nymotens greie. Den linjere tiden, hvor en hele tiden føler at en får knapp tid og haster for å ikke komme for sent. Mange land i vår verden har et helt annet syn på tid, og lever i handlingens tid.. De tar ting som det kommer når det passer seg, og vet dere hva, livet går videre der og... og faktisk uten at folk blir så stressa...

Skjult ID med pseudonym Gilia73 ti. 10 sep. 2013 22:14

Hei ikommode1:) Jeg vet nå ihvertfall at jeg trivdes veldig godt i jobbe i kaoset i tidsforståelsen i midtøsten... Og fikk gjort så mye bra arbeid på tross av at klokke var lagt igjen på hotellet:))
Og siesta... helt undervudert!

(mann 43 år fra Sør-Trøndelag) ti. 10 sep. 2013 22:29 Privat melding

Siesta er ganske naturlig jo lengre syd man kommer, antagelig fordi det er lite effektivt å jobbe utendørs idet sola er på det sterkeste. Men for alt jeg vet var dette normalen i Norge bare for noen tiår siden, husker at bestefar & bestemor (de drev bondegård før de ble pensjonister) alltid hadde en time strekk etter middag, som typisk var rundt 12-13-tida.

Skjult ID med pseudonym padde ti. 10 sep. 2013 22:48

@LeoM
Hvor har du det ifra at 8-timers dag har vært ifra starten i den industrielle revolusjon?
I tidligere tider var det sikkert 12-timers dag eller mer.
Men det er forsket på, og en studie fra 2. verdenskrig viste at med 10 timers arbeidsdag vs 12, så ble det ikke mer produktivitet, men mindre skader.
Og med 8 timers vs 10, så økte produktiviteten med 8.

Skjult ID ti. 10 sep. 2013 22:54

Må vera forsiktig med å fåreslå å jobbe lenger. Fagforeningene er ikkje så lystne på det, og da hjelper det ikkje om andre vil.

(mann 43 år fra Sør-Trøndelag) on. 11 sep. 2013 00:23 Privat melding

@ padde

Du så spørsmålstegnet på slutten av den setninga hvor jeg snakket om den industrielle revolusjon? Jeg bare tippet helt vilt. Er noenlunde inneforstått med at i gamle dager jobbet man på asbestfabrikken 20 timer i døgnet eller helt til eieren din sa det var greit å legge seg i en pappeske borte i hjørnet, og du måtte ta med eget kull for oppvarming på kontoret =)

Interessant undersøkelse, vil tro at jo kortere arbeidsdag, jo enklere å ha fokus på det du driver med. Sikkert like aktuell i dag med tanke på alle distraksjonene man har tilgang på. (Internett/mobil/radio/TV/aviser/osv.)