Alle innlegg Sukkerforum
Skjult ID med pseudonym lillemeg to. 12 sep. 2013 18:41

Hvor viktig er det at en potensiell ny partner har ordnet økonomi.
De fleste aleneforeldre har vel dårlig råd.
Er det greit med mye gjeld, så lenge man har kontroll. ...

Skjult ID med pseudonym megabit to. 12 sep. 2013 18:52

Det er viktig, siden økonomi sier en god del om personen man har foran seg.

(kvinne 39 år fra Akershus) to. 12 sep. 2013 18:56 Privat melding

Litt engi. Men kan være mange grunner til man får litt gjeld. Er ikke dermed sagt et dårlig menneske
Og man kan også ha lært av sine feil

(kvinne 52 år fra Østfold) to. 12 sep. 2013 18:57 Privat melding

Det er stor forskjell på dårlig økonomi, og dårlig økonomisk styring :)

Skjult ID med pseudonym lillemeg to. 12 sep. 2013 18:57

Hva syns du det sier om personen

Skjult ID med pseudonym ThisOne to. 12 sep. 2013 19:07

jeg tenker at det har litt å si men ikke så mye i starten. Om det blir seriøst og man etterhvert skal flytte sammen så er det noe man må forholde seg til. Så lenge man er kjærester så er det ikke så farlig føler jeg.

Det er så mange grunner til at noen har litt problemer - det kan være samlivsbrudd, mista jobben, blitt syk .. hva vet vi ? Selv er jeg skilt og hadde et dårlig oppgjør, og mye styr. Mye gjeld, men jeg er flink å holder budsjettet mitt. stikki strid med hva min mor trodde.... ;) så når alvorets time kommer så skjerper man seg tror jeg :)

Skjult ID med pseudonym Kev85 to. 12 sep. 2013 19:11

Spørsmålet er jo hva er dårlig økonomi, viktig for meg er at hun har kontroll på sin økonomi. Mange som kan ha masse lån i bolig osv, men betyr ikke man har dårlig økonomi, derimot om man har mastercard gjeld opp etter øra og ikke har kontroll på dette, det vil jeg kalle dårlig økonomi. Jeg vet å være student kan være veldig tøfft, men folk med ordentlig jobb og som går blakk før man får lønning, det er dårlig økonomi.

Skjult ID med pseudonym megabit to. 12 sep. 2013 19:14

Jeg har jobbet masse i over tjue år og har aldri vært sykemeldt en eneste dag! Det sier litt om meg, men penger er ikke alt, ser jeg nå som jeg har penger. Men fint at en kommende kjæreste kan litt med penger, så man slipper å føle seg som en minibank hele tiden.

Skjult ID med pseudonym gia to. 12 sep. 2013 19:16

Nei,jeg kan ikke si det frister å gå inn i et forhold med en som har dårlig råd..

Jeg vil ha et forhold hvor det å kunne gå ut å spise på en mandag eller feriere utenlands ikke sees på som luksus.

Skjult ID med pseudonym lillemeg to. 12 sep. 2013 19:19

Men hvis den ene i forholdet har mye gjels osv. Så behøver man ikke ha felles økonomi da. Bare ha reglene klare

Skjult ID med pseudonym megabit to. 12 sep. 2013 19:19

@gia Men det kan du vel uten et forhold?..

Skjult ID med pseudonym gia to. 12 sep. 2013 19:22

Joda, men poenget her er om man er villig til å ha et forhold men en som har dårlig råd...

og da er mitt svar:nei,jeg vil unne meg ting i hverdagen sammen med en partner.

Skjult ID med pseudonym Kev85 to. 12 sep. 2013 19:25

Hvis en jente ser at hun ikke har økonomisk kontroll, men tar et tak for å komme på rett vei igjen, så er jeg villig til å være med på den veien. Ser hun ikke muligheter og løsninger så er det ikke noe for meg.

Skjult ID med pseudonym Ærligheten to. 12 sep. 2013 19:28

Skakkjørt økonomi er en no-go for meg.

Jeg har en svært ryddig økonomi selv, sparer nesten 200.000,- i året, og forventer i det minste at ei dame har en ryddig økonomi.

Gjeld er selvsagt greit, men en kortstokk av kredittkort som brukes aktivt, diverse handlekontoer og andre lån med skyhøy rente er faretegn som får meg til å holde meg godt unna.

Skjult ID med pseudonym secret to. 12 sep. 2013 20:01

Jeg har nettopp hatt en av de største dagene i mitt liv. Jeg har ikke kunne utbasunere og feire den som med mange andre store dager, for dette er min frihetsdag, hvor jeg gikk ut av et usynlig fengsel.
For ca 20 år siden startet jeg et firma, det gikk ikke så bra, og jeg fikk en del gjeld. På den tiden var ikke det noe problem. Så fikk jeg også kjøpe hus, firmaet jeg jobbet for gikk konkurs og jeg ble uten jobb en stund. Det førte til at vi fulgte et råd om å selge boligen, for å kjøpe en billigere en. Så gjort. Problemet som jeg dessverre ikke var klar over var at jeg hadde fastrente, og måtte betale ganske mye strafferente, egentlig min naive feil... Og vi fikk ikke den prisen vi ønsket, plutselig hadde jeg et dårlig lite rekkehus som var lånt opp 150 % - oppdaget feil med boligen som vi ikke kom noen vei å klage på - samtidig insisterte kona på å studere! Vi valgte å flytte siden det var et stykke unna, jeg fikk jobb fort. Banken ville ikke gå med på at vi kunne kjøpe ny bolig, selv om det ville bli det billigste for oss pr måned. Vi forsøkte å selge men måtte mye ned i pris. Alt i alt endte jeg opp med et lån på ca en mill inkludert studielån og eide ingenting. Jeg jobbet knallhardt, men en gjeldsordrning var ikke til å unngå. Med en inntekt, stor gjeld og dyr husleie var det dømt å gå til helvete. Det er er nå ca 8 år siden. Jeg har stått på, jobbet hardt. Har alltid hatt full kontroll og alltid åpnet regningene i god tid. Vi fikk en gjeldsordning på 7 år, etter 5 år var kona ferdig utdannet og stakk av med en ny mann :) Det forstår jeg godt, vi kjedet oss, låst i trang økonomi. Den eneste forskjellen er at jeg virkelig gledet meg til tirsdag denne uken for da betalte jeg de siste kronene og jeg er endelig for første gang på 22 år gjeldsfri. Denne sommeren spanderte jeg drikke på en kamerat for første gang som voksen uten å føle dårlig samvittighet. Jeg trodde aldri jeg kom til å feire denne dagen alene. Jeg følte meg grundig sviktet, jeg så på hennes utdanning som en investering i vår fremtid. Jeg gledet meg til vi kunne få en solid og sterk økonomi. I stedet ble vi skilt og måtte bruke noen ekstra år å kjøpe alt jeg trenger på nytt - uten mulighet til noen som helst lån på grunn av situasjonen. Jeg klarte det også. I dag skylder jeg ikke en krone og alle regninger er betalt i tide. Jeg føler at jeg lever etter at jeg har vært igjennom 22 år med trang økonomi. Jeg jubler, men ingen forstår hvorfor - for dette vet bare jeg og hun om. Aldri igjen.

Skjult ID med pseudonym aspartam to. 12 sep. 2013 20:25

Det er greit at han vet gangen i økonomi, og det er greit at han tjener nok til å leve "normalt".

Skjult ID med pseudonym lillemeg to. 12 sep. 2013 20:37

@ secret. Utrolig sterk persone du er. All beundrelse til deg. Noen feil tar bare litt tid å ordne opp i. Men gud hvor godt når feilen er rettet opp

Skjult ID med pseudonym secret to. 12 sep. 2013 21:02

til lillemeg... ja det har du helt rett i. Den følelsen når jeg betalte de siste tusenlappene var fantastisk. Jeg har lært svært mye i denne perioden, og jeg har stålkontroll på egen økonomi. Nå har jeg også en god jobb og ser veldig lyst på fremtiden. Men jeg vil ha ei som har evne til å ha en jobb. Samme hva hun tjener, men sammen vil vi aldri bekymre oss for økonomi igjen. Jeg har også fått en helt annen glede over små ting, som det å spandere en is på kollegaer en varm sommerdag. Livet smiler og jeg er vel sterkere enn noen gang.

Skjult ID med pseudonym bønna to. 12 sep. 2013 21:06

@secret Hurra for deg!

Skjult ID med pseudonym hjerteress to. 12 sep. 2013 21:15

@secret. Grattis og hurra for deg, masse lykke til på din nye vei i livet:))

Skjult ID med pseudonym Mannfolk to. 12 sep. 2013 21:19

Hvem orker å bruke til på noen som er voksen og ikke har pluss i økonomien?

Skjult ID med pseudonym sp to. 12 sep. 2013 21:28

De fleste aleneforeldre har dårlig råd? Er vel disse som burde ha god råd? Ingen barn å fø (ha samboer/ektefelle/kjæreste teller vel ikke siden alle er single her)?

For meg er "økonomi" noe slikt som at man forholder seg til hva en har, ikke hva en tjener og har å rutte med.

@secret: Det står det respekt av. Å komme ut helt på skakken økonomisk er helt forferdelig. Har ikke opplevd det som du har, men har smakt litt på den side, det er ikke spesielt kjekt (for å si det enkelt). Det krever mye å greie å stå gjennom noe slikt, tørr påstå å si at mesteparten av andre ville nok gitt blank F*** i det hele, og vært gjeldsslaver livet ut (desverre alt for mange at 80ish generasjonen som har valgt dette allerede).

Noen sier penger er alt, noen sier penger er ingenting, føler ganske mye det er avhengig av hvilken side en er på selv, en som har penger nok vil ikke tenke på hva penger egentlig kan hjelpe med, mens en som ikke har penger tenker på alle bekymringer mangelen gir dem. Selv synes jeg det viktigste er å være bevist, om en tjener lite eller mye, sparer lite eller alt.

Skjult ID med pseudonym sp to. 12 sep. 2013 21:31

He, skulle tatt edit der, men ja, eleneforeldre har nok ikke allverdens å rutte med, jeg tenkte automatisk på "alene" og ikke med barn (siden det er representativt for megselv)

Skjult ID med pseudonym Tingeling fr. 13 sep. 2013 01:02

@secret
En av de største dagene i livet er absolutt verdt å feire stort. High Five til deg! Well done! :-)

Skjult ID med pseudonym Ulmende fr. 13 sep. 2013 07:59

Ekstremt viktig. Jeg har hatt sunn økonomi og var alt for naivsamt jeg ble løyet for i lang tid. Etter at forholdet tok slutt sitter jeg med hennes gjeld men fikk ordnet gjeldsbrev og nnedbetalingsordning så jeg vil få pengene mine tilslutt men i mellomtiden må jeg hale på flere hundre tusen i gjeld for andres dumskap. Nå er det nummer en på lista mi at jentene ikke er navere men jobber og klarer å styre penger!

Skjult ID med pseudonym mann fr. 13 sep. 2013 08:12

Jenta må ha en jobb og egen inntekt, skjønt jeg kan fint leve med om den ikke er så høy, eller være student med utsikt til ok inntekt etter ferdige studier - og gjerne en deltidsjobb på si under studiene. Men jeg har grei nok inntekt til at jeg kan bidra mest hvis vi etter en stund vil kjøpe oss en felles bolig, eller kanskje betale hele (da blir den selvsagt egentlig min, og står i mitt navn ved et evt senere samlivsbrudd). Kommer ikke under noen forutsetninger til å ta ansvar for gjeld hun måtte ha fra tidligere samlivsbrudd eller hvis hun har levd over evne. Men vil selvsagt bli litt lettere for henne å rydde opp i det hvis jeg tar meg av boutgiftene våre og hun dermed kan bo gratis til hun igjen er i stand til å bidra. Hennes private minibank er det imidlertid også uaktuelt å være.

(mann 49 år fra Oslo) fr. 13 sep. 2013 08:17 Privat melding

Har ingen ambisjoner om å gå inn i et forhold for å rydde opp i gjeld og økonomien til den andre.

Skjult ID med pseudonym Stevia61 fr. 13 sep. 2013 11:18

Hun har sin økonomi og jeg har min. Her går det greit rundt. For mine behov. (Som ikke inkluderer mye dyre reiser og turer på byen.) Og det gjør det nok for henne også. Hvis jeg møter en som ikke eier egen bolig og har behov for plass hos meg, så har jeg plass til henne. Men om hun vil ha meg fordi jeg har plass, blir det feil.

(kvinne 52 år fra Akershus) fr. 13 sep. 2013 12:07 Privat melding

Kanskje man rett og slett skal kredittsjekke, så vet man alt......(en spøk)

Kommer vel i grunn an på situasjonen og årsaken til det hele.

(kvinne 41 år fra Sør-Trøndelag) fr. 13 sep. 2013 13:02 Privat melding

Ingenting er svart hvitt. Men økonomi har en del å si. Ikke inntekt nødvendigis, som flere sier over her. Men hvordan man lever ut i fra den inntenkten man har. Alle kan være uheldige, men en ryddig økonomi handler for min del mest at man da ikke lever over evne - men har en plan om å få orden på økonomien.
Og når man har barn i tillegg, så blir det med jobb og økonomi forholdsvis viktig for meg.

Skjult ID med pseudonym Bad-boy fr. 13 sep. 2013 16:50

Velkommen inn i annerledes-kubben @Secret... til oss som ser litt annerledes positivt på veden enn tidligere.

Kjenner meg litt igjen men kanskje bittelitte-gran mildere versjon enn din her jeg måtte avvikle med et 7 sifret beløp i gjeld og måtte foreta gjelds-sannering på 5 år den gang. Var jo trange kår i tillegg til at dama valgte å henge ute med "kollegaer" med litt friere økonomi men dog ikke overdådig og det endte jo som det måtte gå.. jeg fersket henne og rett ut på toppen av det hele.. Det ble noen tøffe år og jeg måtte bruke mye krefter og smarte løsniger og litt hjelp å beholde min villa. Da perioden utløp hadde jeg et stort behov for å markere for enkelte litt fremgang.

Så i tillegg til at jeg heldigvis fikk kapret den delvis selvgjordte boligen med utleiedel som jo har vokst formiddabelt siden 2001..fikk også investert et 7 sifret beløp i en fritidseiendom som nå er 2,5 gang mer verdt og attpå til ei berte dobbelt så fager som denne barnas mor var...og klart..det hjalp meget på selvtilliten å gni de øyeblikkene opp i nesen på exen underveis..

Bare så synd at forholdet med den nye dama endte akutt-avslutning for snart 2 år siden..men jeg nyter hver dag med et helt annet syn enn tidligere.. så stå på Ts..er bare sååå deilig å klarte opp og legge bak seg motbakker !!!

God helg Secret, Ts og forum for øvrig

Skjult ID med pseudonym hemmelig sø. 15 sep. 2013 07:52

Jeg har opplevd å bli avvist i datingfasen på det grunnlaget at jeg ikke eier bolig, så jeg tror dette er passe viktig for veldig mange. Det vil si, ingen av de som avviste meg på grunnlag av manglende eierskap til bolig visste noe om min øvrige økonomi som er blottet for betalingsanmerkninger, forbrukslån og spillegjeld. Har vel konstatert at vi lever i en veldig overfladisk og materialistisk verden.

(kvinne 60 år fra Telemark) sø. 15 sep. 2013 14:29 Privat melding

For meg er det en stor forskjell om en person har 1 million i husgjeld eller 1 million i forbruksgjeld.

Det siste ville skremt vannet av meg ! ;)

Skjult ID med pseudonym Athene sø. 15 sep. 2013 14:45

@Noeli
Fullstendig enig med deg.
Jeg tenkte på lån på hus/leilighet da jeg skrev at mye gjeld kan være helt greit. Å ha 1 million i forbuksgjeld, ville jo være det samme som å kaste veldig mye penger ut av vinduet ... Uansett om man mener man har kontroll eller ei!

@hemmelig
Må innrømme at jeg tenker litt i de baner selv ... At hva kan grunnen være til at f.eks. en person på over 40 år ikke eier sin egen bolig? (At man er blottet for betalingsanmerkninger, spillegjeld og ikke har særlig forbruksgjeld, ser jeg på som helt selvsagt.) Dersom en person har vært i arbeid i mange år og har en "normal" inntekt - og ikke har vært rammet av spesielle ting som konkurs, alvorlig sykdom el.a., er det vel rart at vedkommende ikke har kjøpt bolig? ... Som, i tillegg til at det er tilfredsstillende å eie sin egen bolig, er den sikreste og lureste måten å spare og investere på?

Kanskje er jeg fordomsfull ...

Skjult ID med pseudonym hemmelig sø. 15 sep. 2013 14:52

@Athene

Skilsmisse, lav lønn i forhold til boligpriser, bidrag, høye leiekostnader, krav om bil i jobb, studielån og ingen som kan stille sikkerhet slik at en må tjene og spare alle pengene selv. Når boligprisene da løper avgårde MYE raskere en lønnsøkningen, da er en føkked!

Skjult ID med pseudonym Athene sø. 15 sep. 2013 15:24

Ok, hemmelig, takk for godt svar (i et slikt tilfelle ville jeg nok ikke ha lurt lenger).

Men det var mange økonomisk uheldige faktorer på en gang.

Løsningen må være MYE lavere krav til egenkapital ved kjøp av bolig ...

Og bedre ordninger for førstegangskjøpere (inkl. ordninger for "første gangs alene-kjøpere").
Og enda høyere BSU-grense (enn nå foreslått).
Og MYE bedre skatteordninger for enslige forsørgere (det kan jo virke som det fremdeles bare eksisterer en type familie her i landet - den med to voksne og to barn ...)

Altså politisk løsning på økonomisk problem. (Noen ganger må det til!)

Skjult ID sø. 15 sep. 2013 15:32

"ofte blakk før lønning" ...Det må jo være ganske så passende for kvinner som tenner på en opphetet diskusjon på valg i profilen !!

Skjult ID med pseudonym hemmelig sø. 15 sep. 2013 18:03

@Athene

Mye høyere skatt på bolig nummer to og hytte, samt kraftigere beskatning av leieinntekter hadde også gjort mye for mange. Men det er nok et veldig lite populært politisk grep ;) Se for deg hvis staten hadde bygget 8000 nye studentboliger i en by. Det var det leiemarkedet og mange boliger hadde kommet for salg. Bra for å stanse klasseskillet, veldig lite populært hos boligadelen.

En regjering med baller hadde satset hardt på sosial boligutbygging, problemet er at vi sitter på en gedigen gjeldsbombe i form av boliggjeld i dette landet. En gjeld som kommer til å bli lempet på generasjonen som går på barneskolen i dag.