Alle innlegg Sukkerforum

Byen vs Bygda

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Vandrer ma. 30 sep. 2013 20:11

Hvor er det gode livet, og noen som har erfaringer på godt og vondt?

(kvinne 40 år fra Hordaland) ma. 30 sep. 2013 20:33 Privat melding

Et sted midt mellom byen og bygda ;) langt nok på landet til å slippe naboer bare et steinkast unna, nærmt nok til byen at man kommer seg inn dit med bil på 15 min / buss 30 min ;)

(kvinne 49 år fra Akershus) ma. 30 sep. 2013 20:56 Privat melding

BY, men den må ligge ved sjøen :-)

Skjult ID med pseudonym blindebukk ma. 30 sep. 2013 21:00

bur akkurat så langt ifrå by at det er ikkje så nøye om ein gløymer å låse døra når ein går på jobb:) men og nært nok til at ein slipper å ta taxi heim ifrå puben..:)

(mann 45 år fra Møre og Romsdal) ma. 30 sep. 2013 21:06 Privat melding

Jeg har bodd både i byen og på landet, eller som dere oslofolk sier, på landet og litt lengre ut på landet. Jeg har bodd der hvor man ikke ser behov for å sette opp lyktestolper eller ha plass til to kjøreretninger på samme vei og jeg har bodd i mer sentrale bystrøk, la oss kalle det by, så bær med meg osloborgere. Det er ingenting så er så herlig som å sovne til lyden av ingenting, eller etter en regnfull dag kunne jeg høre elva langt i bakgrunnen. Det er en egen sjarm å våkne av at naboen, sauebonden har sluppet ut plenty av sauer og geiter som løper rundt alle husvegger tidlig en søndagmorgen. Det er geiter i garasjen, sauer i hagen og lar jeg døra stå åpen for lenge kommer det helt sikkert en inn. Da er det gøy å gå ut sammen med sønnen og gi han opplevelser han kommer til å huske resten av livet. Det er en egen sjarm med å sitte hjemme en lørdagskveld i stummende mørke med noen få sterinlys.. og når man er i bunnen av vinflaska kommer en skygge igjennom stua med millimeterpresisjon og høyt tempo, og man i løpet av den neste timen gjør alt man kan for å fange en flaggermus på en human måte. Det er noe eget med å innse at de som jobber på butikken vet alt om hvem du er, før du har rukket å pakke ut flyttelasset. Det er noe eget med å vokse opp i en verden, hvor du kjenner alle sammen. De voksne, barna deres, hvem bestemoren er. I min verden kunne jeg navnene på alle.

Jeg har også bodd i byen, Molde, Tønsberg, Kristiansand og Ålesund - og nå i storbyen Åndalsnes. Det jeg liker med bylivet er muligheten til å observere og oppleve - hva enn man er interessert i, fra fantastiske sandskulpturer i Kristiansand, til gjennoppbyggingen av osebergskipet i Tønsberg. Til Jazzfestivaler og reke fra kaia. Ta en utepils med venner eller bare sette seg i en park og nyte ei god bok. Det er pulsen, det er lyden av fulle mennesker om natta. Det er gatekunstnere og utstillinger. Det er tempo, men man kan styre litt av det selv. Man kan gå til alt, kino, teater, debatter. Eller man kan sitte på en benk og se på alle som stresser forbi. Det er godt utvalg av mat i dagligvarebutikkene og man har mange venner i umiddelbar nærhet.

Jeg er glad jeg vokste opp på bygda, jeg er glad jeg har bodd i by. Men det jeg savner mest etter å ha flyttet bort er folkene som var der. (Bortsett fra Ålesund... lang historie, egentlig kort, men kjenner mange gode sunnmøringer, så ikke bli helt fornærmet) - Jeg trives her jeg er og den egenskapen er vel viktig, uansett hvor her måtte være.

Skjult ID ma. 30 sep. 2013 21:20

I byen kan du kjøpe alt av kaker og delikatesser fra alle verdens hjørner kiara :-)

Skjult ID med pseudonym Vandrer ti. 1 okt. 2013 13:29

@Kiara.
Hus på landet og hybel i byen?

:-)

Skjult ID med pseudonym arneand ti. 1 okt. 2013 14:00

@ts
Jeeeez, dude, det gode liv du... har ingenting med by, bygd, fjell, hav eller bredde og lengdegrad å gjøre.
Nøkkelen ligger i trivsel, og hvor man finner den er høyst forskjellig ;p

(kvinne 47 år fra Buskerud) ti. 1 okt. 2013 15:01 Privat melding

Det gode livet leves der en trives. Der en har venner, jobb og fritidssysler en blir i godt humør av.

Det gode livet kan derfor finnes over alt...

Men nissen flytter som regel med på lasset. Pleier en å trives gjør en nok det de fleste steder, pleier en å mistrives er det nok lett å gjøre det både i byen og på landet også...

Skjult ID med pseudonym Dropspose ti. 1 okt. 2013 22:16

Det jeg savner med bygda er å kunne gå en kveldstur alene om høsten. Gå i nesten stummende mørke og se på stjernene mens jeg hører på god musikk. Her i byen ser jeg nesten ingen stjerner, det er uansett ikke like koselig å vandre i gatene og ikke burde jeg gå ute alene heller når man ser alle voldtektsoverskriftene.
By og bygd, begge er fint på sine måter :)

(mann 47 år fra Rogaland) ti. 1 okt. 2013 23:10 Privat melding

Som barn, på landet! (Men ikke lenger vekke fra naboen en at en fint går til hverandre). Friheten en får er ubeskrivelig flott.

Som eldre tenåring og ung voksen, byen! Masse inntrykk og muligheten for å finne sitt sanne jeg ved å kunne forsvinne i mengden.

Som etablert voksen. På landet men med ikke for lang avstand til jobb. Den friheten en da kan gi ungene er ubeskrivelig flott!

Har prøvd alt i alle faser av livet.

Skjult ID med pseudonym Tilia on. 2 okt. 2013 00:25

Hei, Mundilfare - jeg har også bodd i Ålesund (i 3 år) og like ved Tønsberg, dvs. var mye i byen der da. :) Koselige byer begge to, men jeg hadde helt klart valgt Tønsberg framfor Ålebyen dersom jeg skulle ha flyttet tilbake til ett av de stedene, selv om jeg har flere kjentfolk i Ålesund og omegn. Kanskje jeg er mer middelaldersk enn jugendsk, haha!

Byen vs Bygda...vel, jeg har ofte tenkt slik som Dropsposen; hvor er stjernene hen her i byen?? Joda, jeg ser dem jo, og her hvor jeg bor er det ikke så ille, slipper iallfall grelle lysreklamer og gatelys overalt, men savner likevel da jeg bodde "in the middle of nowhere" og kunne vandre under den gnistrende stjernehimmelen og virkelig føle den omfavne meg. <3

Bodde en kort stund i Rauland, Vest-Telemark, og det var herlig. Akk, hvorfor ble jeg ikke der lenger...?
Nuvel... sånn som det er nå, så trives jeg jo forholdsvis greit her hvor jeg bor i Oslo, jeg bor i utkanten og holder meg uansett unna sentrum som regel. Er født og oppvokst her i Oslo, og har nærmeste familien her, men har egentlig aldri vært noen Oslo-patriot selv, derfor hadde jeg gjeeeerne blitt lokket ut på bygda av en sjarmerende "bondeknøl", og hadde nok hatt det mye mer "gøy på landet". ;)) DRØMMEN er jo å bo et sted man kan dyrke jorda, jobbe med kroppen og i samspill med naturen, og ha en kjæreste/ektemann å bygge drømmene med, og gjøre dem om til virkelighet, sammen.

Er ellers enig med dem som kanskje helst ser for seg en mellomting mellom by og bygd. Jeg ville nok aldri flyttet ALENE laaangt utpå landet med mils avstand til nærmeste nabo, for det er jo koselig med LITT folk omkring seg. ;) Men sammen med en kjæreste ville jeg nok HELST ikke ha bodd så veldig mye lenger i Oslo, men heller funnet en koselig småby med sjarm og sjel, eller en trivelig bygd med grønne og kreative verdier. Trenger nok nærhet til både natur og kultur. Og heier på begrenset bilbruk, så det hadde vært fint med nærhet til en togstasjon også, hehe. Jeg er "kortreist" og trenger ikke å dra lenger bort enn det toget kan ta meg, så flyplass trengs ikke ;) - med mindre jeg skulle ha bosatt meg i Nord-Norge, da. Har drømt om dét iblant også, og i så fall ville jeg helst ha bodd sammen med eller i nærheten av en samisk familie som holder den samiske kulturen levende både med naturbruk og gamle (kunst)håndverktradisjoner. Hadde elsket å få lære om det og tatt del i det, og føler meg nesten skamfull over at jeg ikke kan mer om vårt urfolks kultur og historie. :/

Skjult ID med pseudonym Tilia on. 2 okt. 2013 00:29

psssj - ikommoden, Lillestrøm er jo verdens navleLO! ;P

Skjult ID med pseudonym Tilia on. 2 okt. 2013 01:45

den laaaange stillheten... - bare avbrutt av en umiskjennelig fnising bortifra forumskammekroken.. ;) ffnihihihis!

hihihikst! - nå kommer jeg ikke til å sove i natt! Drømme at jeg tar toget til Lillelostrøm og vekke meg selv av at jeg ler i søvne, for så å se kommoden står der i nattemørket og skuuler stygt på meg m smaaale gule lysende øyne!

(mann 40 år fra Rogaland) on. 2 okt. 2013 01:48 Privat melding

Det gode liv er definitivt hjemme hos meg!

(kvinne 42 år fra Sør-Trøndelag) on. 2 okt. 2013 09:05 Privat melding

Jeg er oppvokst på bygd, og på gård.
Jeg elsker bylivet. Og kommer alltid til å bo i en by.

Skjult ID med pseudonym Vandrer on. 2 okt. 2013 17:27

@Kiara. Se her, kansje vi ikke er så dumme likevel :)

http://www.dn.no/eiendom/article2683804.ece

Skjult ID med pseudonym Byen on. 2 okt. 2013 18:18

En bor der en passer inn:
http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7998866

Skjult ID med pseudonym Smile! on. 2 okt. 2013 19:11

Bygda:)

Skjult ID med pseudonym Vandrer on. 2 okt. 2013 20:27

@Byen.
Jeg har bodd mange år i storbyen, og når jeg leste artikkelen du postet så slo det meg at folk i Oslo som jo er på farten hele tia kansje holder seg slanke pga stress, dårlig tid og lettvint mat. En annen ting er at folk i byen(e) er mere opptatt av kosthold enn det bønder og skogsfolk jo ofte er. Her er kraftkost mere regelen enn unntaket. Jeg savner som flere her alt det byen har å by på men ikke alt maset, og for stress og jag er frisk luft og masse plass den beste medisin.

Skjult ID med pseudonym Vandrer on. 2 okt. 2013 20:28

@Kiara.

High five :)

Skjult ID med pseudonym Smile! on. 2 okt. 2013 20:33

I lillestrøm er det bare gay`s, men litt lengre ut en der, er det fint:)

Caps lock warning!: DET HETER IKKE "PÅ" LILLESTRØM, DET HETER "I" !:O

(mann 28 år fra Møre og Romsdal) on. 2 okt. 2013 20:55 Privat melding

Byen! Liker å ha muligheter og ting å ta meg til. Flytter til Oslo når jeg er ferdig med utdanningen, om ikke før.

I byen kan jeg gå på teater, se smale filmer, gå på kafé, gå på foredrag på universitetet, delta i små miljøer, gå på konsert, delta på festivaler m.m. Dessuten behøver man ikke bil om man ikke har barn.