Alle innlegg Sukkerforum

Stemmen dagen derpå

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym popppp on. 2 okt. 2013 19:06

Ok, dette plager meg, og er i tillegg sikkert en litt rar tråd, men det er vel plass til slikt her også ;-) Jeg er ikke fornøyd med stemmen min :-p Den er hverken spesielt mørk eller lys, men det er lite "trøkk" i den. Men det rare er at dette noen ganger varierer. At det til vanlig er lite trøkk i stemmen min har sikkert litt sammenheng med at jeg i utgangspunktet er litt lavmælt av meg, men selv om jeg prøver å snakke med litt mer trykk og volum, så føler jeg lyden ligger to hakk lysere enn "hva som er meg". Som om det er noe som blokkerer bassen på en måte.

Men noen ganger, uten at jeg skjønner sammenhengen, så er røsten min mer klar og dyp enn vanlig, og da syns jeg det er mye lettere å prate med folk også. Får med en gang mer selvtillit. Og dagen derpå når jeg er fyllasyk så er stemmen som regel perfekt :-p Ikke hes og uklar, men klar, dyp og med bra volum, uten at jeg overhodet går inn for at den skal være det. Som om bassen vibrerer langt nedi halsen. Og dette er ikke noe jeg innbiller meg heller, for har fått flere kommentarer dagen derpå om hvor mørk stemmen min er.

Føler meg rett og slett mye bedre med litt mørkere stemme :-p Men løsningen er ikke akkurat å gå rundt bakfull hele tiden.

Noen som har peiling på stemmebånd her? :-p

Skjult ID med pseudonym Smile! on. 2 okt. 2013 19:09

Grunnen er rett og slett at du har en tynn og pinglete stemme;) skyt testo i låret så blir det nok bedre;)

Skjult ID med pseudonym popppp on. 2 okt. 2013 19:10

Spurte ikke om grunnen til at jeg har lys stemme til vanlig, da ;-)

Skjult ID med pseudonym popppp on. 2 okt. 2013 19:24

Haha, nesten :-D En mellomting mellom politikern Hareide og fotballtreneren Hareide. Dagen derpå er det mer Vin Diesel.

(mann 46 år fra Oslo) on. 2 okt. 2013 19:29 Privat melding

Siden dette er noe jeg absolutt ikke har greie på så har jeg tenkt å forsøke meg med en pseudo-vitenskapelig forklaring:

Alle som har spilt på et strengeinstrument vet at dersom man strammer en streng blir tonen lysere og dersom man slakker mørkere. Der det mulig at etter en lang natt på byen med godt inntak av muskelavslappende midler så blir stemmebåndet (som jo er en muskel) litt slakkere i fjæra?

Skjult ID on. 2 okt. 2013 19:38

Pseudovitenskapen din er korrekt!

Skjult ID med pseudonym popppp on. 2 okt. 2013 19:45

Interessant teori som jo høres fornuftig ut! Og om det stemmer, hvordan kan en få stemmebåndet til å slappe av oftere? :-p Er som sagt en litt lavmælt person, og er ofte stille av meg, så det er jo ikke sånn at stemmebåndet blir så veldig belastet til vanlig :-p

Skjult ID med pseudonym Lykkeliten on. 2 okt. 2013 20:30

Jeg har hes stemme, sånn ala. Jenny Skavland. Blir enda hesere dagen derpå. Jeg ble henvist til sykehuset, og der stakk de et sånt rør gjennom nesa mi, og ned i stemmebåndet. Fant ut at jeg hadde cyster der. Jeg ble lagt inn til operasjon, men under narkosen ombestemte de seg, og droppet operasjonen. Jeg fikk heller henvisning til pedagog for å lære å "prate og puste" normalt. Benyttet meg ikke av det da, så vet ikke om det funker.

Du kan jo høre med legen din?

Skjult ID on. 2 okt. 2013 20:35

Noen sier at hvis du prater ”røffere” over en periode, altså gjør deg til, så vil det med tid (uvisst hvor lenge) bli din naturlige stemme (les; naturlig for deg å prate slik). Men det er sikkert avhengig av så mangt, bl.a. hvor lys du er.

Skjult ID med pseudonym ThisOne on. 2 okt. 2013 20:47

Heisann, dette med stemme er merkelige greier :) jeg synger og bruker stemmen min mye i jobben - og kan kanskje komme med noen tips.. Stemmen din blir nok dypere fordi du er avslappet tror jeg. Alkohol gir oss en viss avslappet stemning, og dette henger jo gjerne i dagen derpå. Som de andre nevner over her også :)

Du kan få til dette på daglig basis også, men det krever litt stemmeøvelser. Jeg starter allerede i dusjen (jeg har en jobb der jeg må prate hele tiden, så oppvarming kreves) med de samme øvelsene som når jeg skal synge. Bruk enkle lyder som a-o-u og m. Slipp kjeven ned,vær avslappet, lukk leppene sammen og si mmm. Når du gjør det riktig skal det komme en litt kilende følelse i leppene (kan kreve litt øvelse). Gå opp og ned i toneleie, men litt forsiktig i starten, for mye opp kan være "slitsomt" for stemmebåndene så tidlig. Etterhvert, gå for a-o-u kombinasjonen, start litt lavt og gå litt oppover.

Du kan også begynne å tenke litt over, hvor snakker du? I leie altså ;) snakker du oppe i hodet, veldig lys og luftig eller snakker du "nede" i brystet med litt med bunn i stemmen? Pusten din kan hjelpe til med dette. Fokuser på å puste med magen og prøv å hør etter hvor du ligger hen. God pust hjelper deg til å "senke" stemmen.

Oj, dette ble mye, men det er jo et interessant tema og jeg elsker det, all den tid jeg er glad i å synge å liker å jobbe med stemmen.

Skjult ID med pseudonym hemmelig on. 2 okt. 2013 23:08

Det holder å skrike og skråle i 2*45 på fotballkamp for å oppnå samme resultat.

Venleg helsing fråhaldsrøyrsla.

Skjult ID med pseudonym sanger to. 3 okt. 2013 09:17

Mangel på bruk av kropp eller støtte kan forklare lav stemme. Dette kan alle utvikle, og alle kan lære noe om dette som vil være nyttig både i sosiale settinger, ved taler for forsamlinger, synging osv. På en gitar eller en fiolin, er det ikke strengene som forsterker lyden, men selve instrumentkassen. Sånn er det også med kroppen vår. Vår evne til å utnytte ressonansrommene i kroppen er vårt "instrument". Bruker du derfor lite "kropp" når du snakker, blir lyden deretter. Selve stemmebåndene våre varierer i lengde, men vi snakker ca 2.5 cm. Det sier seg selv at lyden stemmen lager ikke ligger i disse primært.

Man er inne på noe når man snakker om avspenning i stemmebånd dagen derpå. På samme måte som en sanger gjerne synger særdeles godt første dag etter en ferie, opplever man følelsen av ro i stemmen når man har drukket. Kondisen er ikke bra, men avspentheten kommer en sanger tilgode. Så også med deg vil jeg tro. Når mennesker blir redde, stresset osv blir personens stemme mer i "fistel". Derav uttrykket å gå i fistel. Man slutter å puste dypt, får et annet pustemønster, legger press på stemmen og resultatet blir endring av lyd. Tenk deg et "hysterisk kvinnfolk" som står og kjefter på mannen sin. Hun har totalt mistet kontakten med egen kropp. Man mister ikke bare autoritet, men også gjennomslagskraft. Han "kobler ut". Dette har f.eks dyktige politikere skjønt, og jobber med å være i kontakt med eget instrument. Interessant tema forøvrig. Effekten teknisk på sikt, er at stemmen blir overbelastet som enhver annen muskel. Heshet, cycter, stemmebåndsknuter osv kan være resultatet på lang sikt.

For din del vil jeg anbefale å gå til en dyktig logoped. Jeg vil anta at du er litt i stressmodus som er så normalt i vår vestlige verden, samt at du puster litt grunt i kroppen. Det finnes mange triks, teknikker, metoder og fremgangsmåter for å jobbe med dette. En god sangpedagog vil også kunne hjelpe. Men da er det viktig at du går til en som virkelig kan sine ting og ikke søker quick fix pedagoger. Du må også ha litt tålmodighet og litt vilje til å være bevisst på de øvelsene du får, samt gjøre disse. Men jeg er overbevist om at dette kan endres på om det er viktig for deg.

Skjult ID med pseudonym ThisOne to. 3 okt. 2013 10:09

ang det @sanger sier om politikere: Kristin Halvorsen var jo et skrekkelig vesen å høre på i tidligere tider - inntil noen lærte henne å få stemmen ned.. Mye bedre å høre på, og budskapet ble ganske så mer interessant ;)

Skjult ID med pseudonym UR to. 3 okt. 2013 11:48

Du trenger å bli introdusert til fonasjonsrøret. :-)

Dvs. et 40 cm lang rør, som føres ned i en halvlitersflaske (f.eks. colaflaske) med 5-6 cm. varmt vann. Og så blåse ned i røret mens man synger på en lyd som ligger naturlig for en (ikke for høy, ikke for lav). Da får man massert stemmebåndene og trent dem opp slik at du senere får slappet av og stemmen blir dermed dypere (dersom det faktisk er naturlig for deg). 4-5 min til sammen per dag burde holde. Mange sangere og skuespillere sverger til dette, og det er et triks som de fleste logopeder anbefaler.

Det er også viktig å få i seg nok drikke, en tørr hals gir ikke nødvendigvis vakker dyp lyd. :-)