Alle innlegg Sukkerforum

Er vi egoistiske sløsere?

Vis siste innlegg
(mann 58 år fra Oslo) ma. 7 okt. 2013 10:48 Privat melding

Dette blogginnlegget sier noe om flere generasjoners teoretiske holdning til å sløse. Men dette er vel ikke et generasjonsproblem? Vi har nok lett for å sløse, uansett, anledningen var bare mindre før. Det krever bevisst holdning å gjenbruke posene, redusere bilbruken, la være å reise på ferie med fly, styre matflyten så mindre kastes, ha matauk i skogen, hogge sin egen ved, osv. Når vi har økonomi til å la det være.
http://siglosin.wordpress.com/2013/06/07/alle-over-50-ar-eller-rundt-der- bor-lese-dette-ja-kanskje-til-og-med-den-yngre-generasjonen/

Alle bildene fra ferier rundt omkring i verden. Alle dere som snakker om gleden ved å reise til mål dere bare kan nå med fly, bør vi egentlig velge dere bort som kjærestemateriale?

Skjult ID med pseudonym Mystique_ ma. 7 okt. 2013 12:46

Om noen vil velge meg vekk fordi jeg liker å reise - vel så får de gjøre det. Har ikke tenkt å slutte og reise om sjansen byr seg av den grunn.

Har flydd en gang tur retur hittil i år så det har jeg ikke spesielt dårlig samvittighet for.

Sikkert mye jeg kunne gjort for å bli mer miljøvennlig, men prøver iaf litt:

Kjører ikke bil til dagen - bruker buss og hadde jeg hatt råd til bil ville jeg helst hatt el-bil.

Bruker plastikkposer omigjen og prøver å unngå og ta med meg unødige plastposer fra butikken.

Klær og andre ting jeg ikke bruker gir jeg vekk til noen som kan bruke de eller til Fretex og er stor fan av gjenbruk og re-design.

Prøver å kildesortere så langt det lar seg gjøre.

Å bli bedre til ikke å kaste mat kan jeg bli flinkere til :)

Skjult ID med pseudonym frøken-o ma. 7 okt. 2013 13:09

..når gleden er enda en ny smartphone, så sier det vel at man kanskje har mistet kompasset. Jeg for min del føler ofte at jeg tilhører mine foreldres generasjon /
Utvikling..er det egentlig utvikling vi er med på, eller går vi baklengs inn i fremtiden ?

Skjult ID med pseudonym frøken-o ma. 7 okt. 2013 13:24

Er vi egoistiske sløsere ? Ja, så absolutt.

Skjult ID med pseudonym mann35 ma. 7 okt. 2013 13:50

Hvis noen ønsker å velge bort meg fordi jeg reiser en del, og liker å reise, så er det helt ok. De jentene jeg kjenner som er mest engasjert i miljø og klima, er med i miljøbevegelsen og stemte de grønne nå ved valget reiser jo for så vidt også mye, ja noen av dem er faktisk rene globetrotterne og har besøkt halve verden på sine jorden rundt og backpacker-turer. Så føler at jeg er i ganske godt selskap der.

Skjult ID med pseudonym cc ma. 7 okt. 2013 14:20

Men de fleste skriver at de elsker å reise, de fleste, altså...
Og de fleste forbruker det ene og det andre. Mest ved oppussing, tror jeg. Alle pusser opp her i landet, altså. Er det nødvendig? Kanskje på tiden å leve bittelitt (?) Oppussing kan vente litt (?) ELLER ????????

Skjult ID med pseudonym frøken-o ma. 7 okt. 2013 14:35

Er det egentlig automatisk sammenheng mellom egoisme og sløsing ? : Ja, det mener jeg absolutt. Sløsing har en konsekvens og bryr man seg ikke om det så er man en egoist.

Slutter man å være egoist om man blir mer nøysom ? : Ikke nødvendigvis, da man kan være egoist i relasjon til andre mennensker. Egoisme må ikke være materielt.

Skjult ID med pseudonym Mystique_ ma. 7 okt. 2013 14:52

@ mann35 - men de er jo sikkert "miljøturister" så da må det vel være greit ;p hehe

Skjult ID med pseudonym hemmelig ma. 7 okt. 2013 23:30

vis jeg skal velge vekk alle de profilene med damer som elsker å reise så er det ingen profiler igjen. Så ja, nordmenn av i dag er bortskjemte så det holder etter, og ingen mer en de som er fra midten av femti og oppover. Den generasjonen er født med gullhår i ræva og trekker stigen opp etter seg slik at kommende generasjoner har INGENTING! Bra jobba Jens, bra jobba!

Skjult ID med pseudonym gruff ma. 7 okt. 2013 23:43

Nå fikk vi en tråd ladet med negativitet her også, Det er sløsing.........med energi

Skjult ID med pseudonym Powpowgutt ti. 8 okt. 2013 03:15

Husk at sløsingen din er med på å skape arbeidsplasser for andre. Er det virkelig egoisme? :P

Skjult ID med pseudonym Stevia61 ti. 8 okt. 2013 09:41

Krona er rund, det er for at den skal rulle. Og hvis man ikke vil hoppe av, så er forbrukersamfunnet kommet for å bli. Likevel går det an å være mer miljøvennlig i sitt forbruk. Det kan bety færre flyturer og mer ferie i eget land. Det får i hvert fall krona til å rulle. Etter min mening er det akkurat dette med billige flyturer som er noe av det verste med dagens forbruksmønster.

Skjult ID med pseudonym frøken-o ti. 8 okt. 2013 15:04

..en venninne av meg som er ganske -hard på gassen- når det gjelder å uttale seg mener at nordmenn burde gjør verden en tjeneste og gå hen og dø da vi ikke er bærekraftige /

Hjelper det at det er miljøvennlig så lenge forbruet øker i takt. Tenker kanskje spesielt på unødvendige shoppingturer til London f.eks ( som er veldig i vinden for tiden for mødre med tenåringsdøtre ) og kles , elektronikkbransjen... kaste tonnevis med mat gjør vi også.
Nå skal det bli søndagsåpne butikker også så vi får mesket oss enda mer /

Skjult ID med pseudonym Stevia61 ti. 8 okt. 2013 15:42

@frøken-o
De eneste bærekraftige menneskegruppene er vel de som ikke har tilgang til å sløse. Og med noen få unntak av urfolk, er dette ikke et valg, men uflaks i livets lotteri. Så om alle nordmenn tok repern, ville vel bare noen andre overta vår rikdom, og sløst minst like mye, kanskje til og med mer.

Skjult ID ti. 8 okt. 2013 15:43

Ja

Skjult ID med pseudonym frøken-o ti. 8 okt. 2013 16:02

..nå var det ikke ment som en oppfordring da )
Men synes vi har skapt oss ett ganske så tomt samfunn som går ut på å ha, bruke, eie.
Men jeg er jo en del av det selv, men prøver å holde forbruket nede og konsentrerer meg om det som jeg kommer til å synes er var viktigst når `regnskapet` skal gjøres opp )

Skjult ID med pseudonym padde ti. 8 okt. 2013 16:54

Det er lettest å nå Paddine med fly.
Det blir neppe mindre sløsing eller lettere for miljøet å bruke båt, bil/buss, hest etc...

Skjult ID med pseudonym bønna ti. 8 okt. 2013 16:59

TS

Klapp klapp klapp.

Passe kvalm ble jeg når jeg så boka til en globetrotter om alle stedene du må se før de forsvinner. Og hvorfor de forsvinner: på grunn av masseturismen.

Fikk flyturene i vranghalsen først på nittitallet. Det er for så vidt mer å se fra sykkel og kajakk.

Skjult ID med pseudonym Mystique_ ti. 8 okt. 2013 19:55

Syns det er langt å gå og kalle folk for egoister som f.eks. liker å reise osv. Samfunnet som helhet må jo også ta en del av skylden for dette overforbruket - og da særs de som sitter med makten til å gjøre noe med det.... Mye som kunne vært gjort for å inspirere folk til å tenke mer miljøvennlig..

Jeg kildesorterer f.eks. så langt det lar seg gjøre - men når mangen kommuner ikke har godt nok tilrettelagte sanitærordninger for å utnytte dette fullt ut - hva er da vitsen?

Jeg både gir til og handler på fretex innimellom (f.eks. kule retro møbler som jeg restaurerer selv), men alt for mange gidder ikke det og kaster fullt brukbare ting - og her i hvor jeg bor er det iaf ikke lov for andre å plukke med seg det andre har kastet fra seg selv om det er fullt brukbart - og de som jobber der gidder sjelden å huke tak i brukbare "skatter" og levere de til gjenvinningsstasjonen så de som vil kan få det med seg.
Glemmer ikke det var en gang jeg skulle levere noe boss på bosshaugen - så en nydelig retro stol som noen bare hadde kastet (noe som er et stikk i hjertet for en som elsker retro stoler og å gi de nytt liv ved hjelp av egen arbeidskraft ;)) - spurte t.o.m han ene som jobbet der om det var mulig å få tak i den / få hentet den fra containeren - nei det var hverken mulig eller lov til...
Det finnes et hav av muligheter så folk kan bli både flinkere til å kildesortere, resirkulere og gjennbruke, men det går jo ikke når det offentlige stikker kjepper i hjulene på den måten...

Og så så jeg noen som nevnte elektronikken som en fy fy ting (litt funny ettersom man må benytte seg av den for å kunne sitte her på forumet og skrive ;))
- er ikke nødvendigvis slik at elektronikken alltid er "den verste"..... jeg sitter ved et skrivebord som er overfylt av bøker og papir og har også noen bokhyller fulle med bøker - men man kan jo undre seg over om dette er så mye bedre enn om jeg faktisk fikk meg et lesebrett og heller hadde alle mine bøker som filer der....

Men DET legger ikke staten opp til! Nei, hva gjør de isteden? Jo de legger mva på e-bøker og lesebrett isteden, mens det å kjøpe vanlige bøker som er laget av papir og som at vi bidrar til å høgge ned en haug med skog helt unødvendig - DET er fritatt fra mva. Hadde disse tingene vært likestilte og folk faktisk fikk tak i alle bøker også i e-bokformat, så hadde det kanskje vært et bedre alternativ? Spart masse trær til bok og bokhylleproduksjon ;)

Skjult ID med pseudonym Mystique_ ti. 8 okt. 2013 20:06

På husbyggingsfronten kunne også staten iverksatt tiltak for å få folk til å velge med miljøvennlige alternativer.

F.eks. gitt tilskudd til folk som valgte å investere i solpanel, som sørget for at husene deres ble oppvarmet med jordbåren varme, som valgte å bruke regnvann som kilde til energi osv. (ja, det går faktisk an - det har jeg sett på drømmedesign ;) og her i Bergen iaf, har jo slikt stort potensiale!)

Da min mor for mange over 20 år siden overtok og restaurerte landstedet til mormoren og morfaren min og gjorde det om til helårsbolig, var det noe som kaltes ENØK. dette innebar at man kunne få litt subsidier eller noe tror jeg dersom man satt inn bestemte tiltak som sparedusj, snurredo (morderneversjon av kakkedo) og diverse ymse andre ting, men pga. at den sløve byggmesteren ikke sendte inn papirene på forhånd før byggeprosessen var satt i gang, så fikk vi avslag.... tungrodd og lite inspirerende system....Det viste seg også senere at dersom huset skulle bli godkjent som helårsbolig så måtte det uansett settes inn et vanlig vannklosset.

Så ja - enkeltpersoner kan gjøre mer for å bidra, men det er jammen meg mye staten kan legge til rette for også for å inspirere og gjøre folk mer bevisst!

Skjult ID med pseudonym frøken-o ti. 8 okt. 2013 20:51

Det som er - funny- er man kjøper ny fordi det har kommet en nyere på markedet.. det er vel hva man kaller å sløse ? Man trenger vel strengt att ikke kjøpe nytt hvis det man har fungerer..men man kan jo trekke den dikusjonen ut i evigheten hvis man har lyst.

Skjult ID med pseudonym Powpowgutt ti. 8 okt. 2013 21:01

Hva er egentlig å sløse?
Er sløse å kjøpe ting en strengt talt ikke trenger for å leve? For skal en være jævlig pirkete så er det jo strengt talt det.
Og basert på den definisjonen så sløser nesten alle.

Skjult ID med pseudonym Mystique_ ti. 8 okt. 2013 21:02

Vel @ frøken - o - nå er ikke jeg av den typen som kjøper "ny" bare fordi det kommer ut en ny modell. Der er jeg nemlig enig - det er sløsing.

Skjult ID med pseudonym frøken-o ti. 8 okt. 2013 21:07

Da er vi enige ) .. og til opplysning så har jeg ikke engang smartphone, men det kommer vel når min gamle nokia sier takk for seg.

(mann 58 år fra Oslo) ti. 8 okt. 2013 21:27 Privat melding

@frøken-o
Gamle Nokiaer kan finne på å vente lenge med å si takk for seg. Så mulig din kan gå rett på teknisk museum når du skjønner at den ikke holder mål lenger.
Når er forresten en TV moden for utskifting? Jeg mistet heldigvis min gamle i forbindelse med flytteprosessen, ellers hadde den sikkert fungert i 20 år til.

Skjult ID med pseudonym frøken-o ti. 8 okt. 2013 21:39

..jeg kjenner smartphone rykker nærmere når jeg er ikke har tilgang på pc og trenger billett til Oslo igjen.
Når man skal skifte tv er opp til hver enkelt som alt annet ) Jeg kjøpte -flat- tv for ett par år siden etter å ha vært uten ei stund og på den tiden fant jeg masse ro til å lese..det var egentlig ganske så behagelig..
Nå sitter ikke jeg med fasiten, men det kan virke som om forbruket er en slags substiutt for noe annet..for å fylle ett slags tomrom /