Alle innlegg Sukkerforum

Kjemi! Hva er denne kjemien alle søker??

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Hva skjer? ti. 15 okt. 2013 21:36

De fleste her inne sier de er på jakt etter en som kjemien skal stemme med.
Men hva er denne kjemien? Om to stykker møtes til en date og det ikke er noe progresjon i en samtale og bare pinlig, greit det er ikke noen "kjemi".
Selv har jeg vært på dater hvor praten, latteren, hyggen og lett flørtende kroppskontakt var tilstede. Men så plutselig kommer det en melding: Beklager men tror ikke det blir noe mer, kjemien stemte ikke.
Da lurer jeg, hva pokker er kjemi da??

Skjult ID med pseudonym forvirret ti. 15 okt. 2013 21:40

Godt spørsmål. Hvis latteren kommer på rett sted, samtalen flyter lett og berøring føles naturlig skulle en jo tro kjemien var der

Skjult ID med pseudonym Powpowgutt ti. 15 okt. 2013 21:41

Oki, her er det 2 potensielle muligheter.

1. Vedkommende fikk melding av en person en syns var mer attraktiv enn deg og kom ikke på noen bedre avvisningsgrunn.

2. Vedkommende oppfattet det ikke på samme måte som deg.

Anbefaler deg å stikke innom nærmeste Brio butikk og kjøpte et kjemisett så du kan lære litt mer om kjemi. ;)

Skjult ID med pseudonym hemmelig ti. 15 okt. 2013 21:43

Det heter dopamin.

Skjult ID med pseudonym Hva skjer? ti. 15 okt. 2013 21:49

Jeg tenker ikke spesifikt på mitt eksempel.
Men hva mener dere jenter at kjemi er?
Dere som bare skal komme med tull, kan bare være stille.

Skjult ID med pseudonym dame32 ti. 15 okt. 2013 21:54

@TS
mulig hun synes du var lett å prate med og hyggelig, men savnet noe hun trenger.
Jeg er altid ekstra hyggelig på date.
Jeg ler masse, selv om jeg ikke alltid synes han er så morsom.
Grunnen til det er at jeg tenker at det må være god stemning og jeg må gi av meg selv om det skal kunne åpne for å bli bedre kjent.
Og så synes jeg det er forferdelig å skulle sitte på en kjip date, så da forsøker jeg å krydre litt.

Skjult ID med pseudonym Sukkersøt ti. 15 okt. 2013 21:54

Kjemi = forelskelse :-)

Skjult ID med pseudonym mmm ti. 15 okt. 2013 21:55

Kjemi er vel slik du beskriver. Men kanskje det ikke var nok kjemi? Kanskje hun opplever mer kjemi med en annen? Eller at du ikke har "alt" som skal til for at hun vil fortsette? Ikke ta det personlig! Du hadde ikke alt hun søker akkurat nå!

Skjult ID med pseudonym hemmelig ti. 15 okt. 2013 21:56

@Hva skjer?

Hvis du mener mitt svar er tull så bør du lese svaret mitt og tenke deg om en gang til. For hele svaret på ditt spørsmål ligger der.

Skjult ID med pseudonym Juicer ti. 15 okt. 2013 22:04

Helen Fisher vet

(mann 46 år fra Oslo) ti. 15 okt. 2013 22:40 Privat melding

Kjemi for meg er når daten går helt av seg selv og kvelden plutselig tar slutt uten at man er i nærheten av å ha lyst til å avslutte. Etter en slik kveld er det som regel gitt at det blir en date nr 2.

Likevel hender det at man tar feil. Damer har det med å være hyggelig og blide selv om de faktisk ikke er interessert i noe mer. Videre tolker man gjerne alt til sin egen fordel når man blir betatt selv.

Når de skylder på kjemien når den tilsynelatende var der tar jeg det som en hvit løgn. Hun ønsker ikke å konfrontere meg med det hun egentlig ikke likte ved meg og benytter seg heller av den ikke provoserende kjemien.

(kvinne 46 år fra Buskerud) on. 16 okt. 2013 00:00 Privat melding

Har stort sett veldig lett for å snakke med nye mennesker. Er undrende og nyskjerrig, derfor blir det ofte lett å finne noe og prate om. Har heller ingen utfordringer med å dele av meg selv i et nytt møte..
Det å ha en samtale som glir lett, temaer og snakke om som gir gjenkang kan være en del av veien til å oppnå god kemi, men behøver slett ikke å ha noe si også...
For meg er kemi noe helt annet. Det er kroppspråk, lukt, blikk, hvordan han smiler, hvordan han puster mellom ordene.. Det er når jeg kjenner at jeg i tillegg til å like høre innholdet i det han sir, også tar meg selv i å observere han.. Når jeg kjenner at jeg liker at han ser på meg, tilfeldig rører hånden min. Når han gir meg en klem og jeg jeg har mest lyst å krype inn armene hans og bli der....
Alt dette utgjør kemi for meg og gjør det så vanskelig. For hvordan skal en se og føle alt dette via et kort møte... Derfor er det helt rikitig noen ganger å la det bli en date nr 2 og 3 for å utforske om det kan komme frem når en blir mer trygg på hverandre.
Men min erfaring er at er det ikke små spor av dette jeg søker i første møte, bli det sjelden mer ved flere møter... ER det spor kan de vokse og bli til virkelig Kemi... Så gjenstår det at det er toveis og ikke bare ensidig..

(mann 44 år fra Sør-Trøndelag) on. 16 okt. 2013 00:33 Privat melding

Kjemi er når alt glir av seg selv mellom to personer. Latteren sitter løst,praten går lett og masse å prate om. Smilet og og blikke fanger hverandre.
At alt føles så naturlig som å stryke og og ta på hverandre.
At man liker vedkommende veldig godt.

(mann 39 år fra Vestfold) on. 16 okt. 2013 08:27 Privat melding

Kjemi... = fysisk tiltrekning...

(kvinne 46 år fra Buskerud) on. 16 okt. 2013 14:01 Privat melding

Hans80. Er ikke bare fysisk tiltrekning men tiltrekning til personligheten, atmosfæren en person gir. Og det inbefatter synsintrykk, lukt ( faktisk mer viktig enn vi tror), ord, stemmeleie, kroppspråk, holdninger, verdier, latter osv osv....

(kvinne 42 år fra Sør-Trøndelag) on. 16 okt. 2013 19:19 Privat melding

For meg har det også med tiltrekning å gjøre. Jeg kan ha god kjemi med folk på jobb feks, man bruker jo det uttrykket ift mye. Men når det kommer til partner så må det være noe mer enn at praten går lett liksom.

Skjult ID med pseudonym John Doe on. 16 okt. 2013 19:52

Tiltrukket av utseende og sinnet. Enkelt og greit, men vanskelig å finne..

Skjult ID med pseudonym Realista on. 16 okt. 2013 20:03

Enig med @John Doe, kjemi er en kombinasjon; både utseende og sinn må være særdeles tiltalende. Denne tiltrekning må være så sterk at man ønsker å engasjere seg ekstra for å ha kontakt og bli nærmere kjent med personen:).

Skjult ID med pseudonym Omen on. 16 okt. 2013 20:12

Kjemi er bare tull,Hatt kjempekjemi med mange over tid og ender i kaos og elendighet da folk ikke er ærlige og falske! Så man tror man har kjemi sånn at man blir utnyttet osv...

Skjult ID med pseudonym Juicer on. 16 okt. 2013 20:17

Når vi bruker uttrykk som kjemi i datingsammenhengen, så tror jeg at vi er nærmere sannheten enn mange kanskje liker å innrømme. Jeg tror (fordi jeg har blitt overbevist av folk som vet mye mer enn meg om dette) at det faktisk er kjemi. Et biokjemisk rush av hormoner og nevrotransmittere som dopamin, serotonin og mange andre.
Men da reiser det seg noen spørsmål. Kan disse kjemiske prosessen manipuleres/stimuleres og fremkalles i en annen person bevisst? Går det an å få noen til å bli forelsket i en selv, ved suggesjoner eller nær-hypnotiske kommandoer? Og er, i så fall, en slik indusert forelskelse mindre ekte? Hvor etisk er det å prøve å få noen til å forelske seg i en selv?
Er det ikke det alle prøver å gjøre når de prøver å sjekker opp noen? De sminker seg. Pynter seg. Smiler unormalt mye. Nikker og er enige i "alt". Flørter. Gir komplimenter. I det hele tatt, de prøver å få den andre til å få sterke positive følelser. Av og til lykkes man, kanskje fordi en tilfeldigvis gjorde noe "riktig". Blir det moralsk forkastelig om noen skulle komme opp med en "formel" som virker hver gang?

Skjult ID med pseudonym Juicer on. 16 okt. 2013 20:39

Jo, du har nok litt rett i det med at players lykkes oftere. Men lykkes de hver gang med alle? Eller velger de ut lette "byttedyr" eller byttedyr av en viss type? Hva om alle "byttedyr" ble sjanseløse? Da kan ikke byttedyret velge respons, vel?
Jeg vet ikke hvor jeg står i denne saken.

(mann 45 år fra Møre og Romsdal) on. 16 okt. 2013 20:54 Privat melding

Juicer, veldig bra beskrevet og spennende problemstilling. En annen ting er at det ofte også er nok at en føler kjemi og den andre aksepterer. Det er en kjent sak at man innen dating har "stretcher" og "settler" altså en person som jager på bakgrunn av "kjemi" kanskje og en som til slutt sier: "ok, det er kanskje noe av det bedre jeg kan få, har du kaffe?"
Altså kan kjemi være en enveis illusjon som gleden av å se sitt eget speilbilde når en har en god dag, med like mye kjemi som det er mellom deg og en glassplate med folie på baksiden.

Så om man finner "kjemien" så kan det være at bare du finner den og den andre aksepterer den.
Men av og til er man kanskje heldig og kommer i kontakt med den personen som får deg til å føle deg klumsete og som tillegger deg egenskaper som skjelvende ben, svette, stamming og hjerteklapp, og samtidig føler den andre personen det samme. Om alle skal vente på det tror jeg kanskje mange blir her ganske lenge. Og den følelsen kan man jo få av personer som overhodet ikke passer sammen med oss.. bare for å gjøre det litt mer innviklet. Men vi håper jo alle på at dartpilen skal treffe bulls eye - og da er det jo kanskje ikke så stas å godta at pila oftest sitter i veggen

Skjult ID med pseudonym Realista on. 16 okt. 2013 20:54

Har ikke tro på noen "formel" som virker hver gang @Juicer;). Det er nok andre mere mystiske og kompliserte faktorer som spiller inn i så måte, tror jeg. Mulig at en slik "formel" kan virke for de som har en kortsiktig opplevelse som mål:). Men da er det nok betinget at man er en av de som ønsker kortsiktige opplevelser eller er særdeles lett å overbevise og mottagelig for slikt ;).

(kvinne 46 år fra Buskerud) on. 16 okt. 2013 20:55 Privat melding

Tror ikke de lykkes alltid, fordi preferanser er forskjellige. Om de skulle hatt 100 prosent treffsikkerhet måtte de være bevisst alle andres preferanser og tilpasse seg sømløst dette... Tror nok noen har mer egenskapen å sense hva andre trenger enn andre, .... i og seg ingen dårlig egenskap, så lenge det blir brukt til godhet.

Men ingen klarer vel å spille en annen over lengre tid, så vil synes... og noen plukker opp dette fortere enn andre...

Skjult ID med pseudonym Juicer on. 16 okt. 2013 21:19

@Mundilfare Jeg hadde ikke hørt om strechers og settlers, men det høres for såvidt fornuftig ut.
@Realista Men HVIS følelsene skyldes denne biokjemiske cocktailen, da spiller det vel ingen rolle hvordan cocktailen kom istand? Den vil trigge følelsene uansett. Det kan jo tenkes at det er noe annet "ikke-kjemisk" som også må være tilstede. Men hva skulle det være, når en tar i betraktning at alle følelser, ja all hjernevirksomhet igrunnen, er en strøm av transmittere. Og de er jo kjemiske.

Men mitt egentlige spørsmål går på det moralske. Hadde det vært ok OM det hadde vært mulig?

Skjult ID med pseudonym formelfrik on. 16 okt. 2013 21:20

C6H12O6 må vel være formelen her inne...

Skjult ID med pseudonym Realista on. 16 okt. 2013 21:28

Svaret er @Juicer sånn etisk sett og da ikke moralsk: Nei.... Men jeg er nok litt mer opphengt i etikk, enn moral, for å si det slik;) Livet er jo til for å nytes, synes jeg:)

Skjult ID med pseudonym Juicer on. 16 okt. 2013 21:30

Mer opptatt av morallære enn moral, @Realista?

Skjult ID med pseudonym Habla on. 16 okt. 2013 21:37

@formelfrik
Hvis det bare var så enkelt! Lik formel men mange isomerer
Glukose og fruktose er monosakkarider med ca. lik molekylstruktur, men OH gruppen er på forskjellige steder. Det eksisterer mange flere heksoser enn glukose og fruktose. Av aldoheksosene er det i alt 15 ved siden av glukose. Ja, kjemien er kompleks!!!

Skjult ID med pseudonym formelfrik on. 16 okt. 2013 21:39

Es verdad...

Skjult ID med pseudonym Realista on. 16 okt. 2013 21:50

Jeg er mer opptatt av etikk enn moral @Juicer. For meg er moral noe som ofte knyttes opp til den gjengse oppfatningen i samfunnet om hva som passer seg å foreta seg og hva som ikke passer seg å foreta seg. Etikk handler mer å spørre seg om hva som er riktig å foreta seg i forholdt til det enkelte menneske. For meg går etikk mer på din personlige samvittighet angående riktig og galt. Jeg er nok en veldig "moralsk" person på mange måter. Men på den annen side så er jeg nok en av de som liker å utfordre vedtatte sannheter om hva man bør og ikke bør gjøre sånn moralsk sett som kvinne. Og rammene for kvinner kan være ganske så "smale" før man risikerer å havne i kategorien umoralsk. Og dette handler ikke om seksualitet;) Men mer om hva man opplever man skal tilfredstille av ønskede forventninger fra andre mennesker:).

Skjult ID med pseudonym Juicer on. 16 okt. 2013 22:08

Da legger vi nok litt forskjellig betydning i de ordene, @Realista. Men med din forklaring tror jeg at jeg skjønner :)

Skjult ID med pseudonym Realista on. 16 okt. 2013 22:16

Så fint at du tror du skjønner meg da @Juicer :) Du gjør nok det. Du er bare litt forsiktig i dine utsagn, tror jeg. Ord og hvordan vi personlig oppfatter de er komplisert. Så ikke som dumt å spørre litt. Nysgjerrighet er en foretrukket egenskap;).

Skjult ID med pseudonym Juicer to. 17 okt. 2013 07:36

@Kiara
Jeg har ingen problemer med å forstå hva du sier. Og særlig om det umoralske ved bevisst å ville skade noen, f.eks. ved å gjøre dem forelsket for bare å bruke dem, og kaste dem etterpå (og påføre dem kjærlighetssorg). Som du sier, det er "knyttet til graden av ærlighet". Men hvis intensjonen er ærlig og oppriktig, da er det kanskje ok? Jeg er agnostiker her. Litt forvirret, egentlig.
Vanlig sjekking ligger ofte godt innenfor det akseptable, men absolutt ikke alltid. Hvem har vel ikke drømt om å ha slike magiske evner?
Jeg tror det forskes i hvordan en kan oppnå dette. I psykologien snakker man nå om "transfer of emotions" og "emotion contagion", altså å "overføre følelser til andre" og "smitte av følelser". Vil de noengang finne "nøkkelen"?
Det kunne vært veldig nyttig, kanskje, for å "sprite opp" forhold som har mistet gløden. Jeg er enig med deg der. :)

Skjult ID med pseudonym Juicer to. 17 okt. 2013 07:46

@Kiara
Jeg glemte å si at jeg også forstår hva du mener med "bryter med autonomiprinsippet". Men så er spørsmålet i hvilken grad, og om i det hele tatt, vi er autonome. Det grenser mot fri vilje debatten. Er autonomi en illusjon? Alle påvirkes og stimuleres av ytre faktorer; både fra vår fortid og fra det som skjer akkurat nå. Fortidsfaktorene kan vi kanskje føle at vi har en viss "kontroll" over, og dermed autonomi, men har vi EGENTLIG det?

Skjult ID med pseudonym Juicer to. 17 okt. 2013 08:58

@Kiara
Jeg skjønner er dette er mer i din gate enn min. Foreløpig er overføring, etter det jeg har forstått, noe som av og til oppstår mellom terapeut og klient - noe terapeuten skal være obs på (av etiske grunner). Det er noe man har observert, men kanskje ikke fullt ut forstått enda - selv om forståelsen er økende? Kan det ikke tenkes at man en gang i framtiden vil forstå de mekanismene tilstrekkelig til å kunne utnytte dem?
Eg berre spyr :))

Skjult ID med pseudonym Tingeling to. 17 okt. 2013 17:30

Jeg har god "kjemi" med mange jeg, men jeg vil ikke leve resten av livet mitt med noen av dem under samme tak. Så sånn sett kan kjemi enkelt skapes med nærmest "hvem som helst", dersom man ønsker det, går inn for det og tar ansvar for å legge til rette for det selv. Ut fra hva jeg leser er det mange som setter likhetstegn mellom kjemi og mange andre ting. Og dermed har kjemi den definisjonen som hver enkelt legger i begrepet. Opplevelsen av tiltrekning, betatthet, anerkjennelse, seksuelle vibber, beundring, flow, sammenfallende interesser, "Vi tenker akkurat likt!", nysgjerrighet, forståelse, respekt, omsorg...og mange flere...kan fort oversettes til å være Kjemi, dersom det er DET man legger til grunn for en god relasjon.

For de fleste tror jeg det til syvende og sist handler om kun to ting:
Å bli akseptert og bekreftet.
Som gir en god følelse av å være sett, hørt og trygg/ivaretatt/ønsket. +++

*Tror jeg, da. :-)*

Skjult ID med pseudonym hemmelig to. 17 okt. 2013 18:27

I min verden er det autonome mennesket en utopi. Vi er ikke annet enn en ekstremt avansert kjemisk prosess. Derfor mitt svar langt der oppe. Og, om noen skulle klare å gjøre folk stupforelsket via en dose av ett eller annet så ser jeg ikke problemet i det heller så fremt følelsene gjengjeldes.

Når det gjelder PUAer så er vel sjelden målet å få den andre personen forelsket. Poenget er bare å få seg noe og å fremstå som populær og ettertraktet. Er en kald nok og ikke henger seg opp i de moralske aspektene så fungerer PUAtriksene ekstremt bra. Rett og slett fordi mennesker er ekstremt forutsigbare og ikke så individualistiske som vi gjerne liker å tro at vi er.

(mann 34 år fra Nordland) to. 17 okt. 2013 21:44 Privat melding

Å tro meg på ordet, du vil vite hva kjemi er når du møter det. Man forveksler det og komme overens med kjemi alt for lett. Jeg kommer overens med min bestevenn, katten til mor mi, datan min å mye annet rart, men det er ikke kjemi der.
Har derimot opplev sann kjemi. Kan komme med eksempel.
Chattet med noen en periode, jeg gledet meg heletiden å se svaret, vi lo og hadde det morro i chatten. Når vi møttes for første gang så var det en enormt varmhjertet klem. Dro på en resturant, spiste, drakk litt kaffe. Vi holdt øyekontakt omtrent heletiden, vi begge ville ta på hverandre, så vi fiklet med fingrene til hverandre bare etter noen minutter på resturanten. Fekk vondt i smilemusklene av hvor mye vi smilte. Vi satt der til resturanten stengte, å vi begge halte ut tiden, ville ikke dra fra hverandre. Når noe sånt dukker opp, da bare vet du det. Desverre er det ikke altid det varer, men du vil nyte hver eneste dag med denne personen.

Skjult ID med pseudonym skaramanga to. 17 okt. 2013 21:55

Kjemi er matchende kommunikasjon, felles personlige verdier og sosiale verdier med en dæsj tillit !!

Skjult ID med pseudonym Z to. 17 okt. 2013 21:56

Kjemi er evne til å ikke forlate sin egen sjel, til å være tilstede i seg selv
- og med dette finne gjenklang i et annet menneske.

....fordi dette andre mennesket også er tilstede i seg selv.