Alle innlegg Sukkerforum

Hva betyr høflighet for deg? Og når er du det?:)

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Realista to. 24 okt. 2013 20:16

I dag stod jeg å ventet på trikken. Sammen med meg stod det en mann….mulig han var i slutten av 40 årene. Samtidig var det fire gutter i 11 års alderen som herjet rundt meg. Dette var aktive gutter. Mye ståk og kropp i bevegelse. Så kom omsider den etterlengtede trikken. To av de største guttene sprang raskt om bord, de to litt mindre guttene stod litt tilbakeholdne og ventet på at vi to voksne skulle gå på. Jeg tok to skritt tilbake og tenkte: Det er best at disse guttene kommer på foran meg, så er jeg sikker på at de kommer vel om bord. Jeg er mamma selv og føler derfor litt ekstra ansvar for barn som er uten voksne. Og mens jeg står der og er særdeles oppmerksom på guttene, rekker mannen ut hånden og viser høflig at jeg kan gå foran han. Jeg smilte, tenkte på guttene jeg, sa jeg. Og dermed gikk jeg på trikken. Og han, mannen, gikk bak guttene og passet på at de kom trygt på trikken. Så høflig og så omtenksomt, tenker jeg. Så fin mann! Og må innrømme at jeg der og da ble litt ekstra oppmerksom på denne høflige og omtenksomme mannen. Sånne små hyggelige opplevelser lyser opp hverdagen. Hva betyr høflighet for deg? Og når er du det? Det er noen av oss som legger merke til slike små gester i en hektisk og krevende hverdag ;).

Skjult ID med pseudonym blindebukk to. 24 okt. 2013 20:49

går ikkje trikk her..:p

Skjult ID med pseudonym Kjersti to. 24 okt. 2013 20:53

Slike små ting gjør inntrykk! Flott at du deler denne observasjonen med oss, TS. Og gutter; les og lær;)

Skjult ID med pseudonym Realista to. 24 okt. 2013 20:55

Men vedder på at det går en buss i ny og ne, @blindebukk?;)

Finnes mange fine menn, vettu @Mags. Jeg er en av de som har erfart det og tror på det:).

Men dere har jo ikke svart på spørsmålene mine da:)

Skjult ID med pseudonym blindebukk to. 24 okt. 2013 21:08

joda...men eg har bil:) og nei..stopper ikkje for haikere,går ut av bilen og opner døra for dei..;)

Skjult ID med pseudonym Realista to. 24 okt. 2013 21:13

Hmm, du må være en særdeles høflig;) Mange haikere hos deg da, kanskje?:) Eller? Trodde haikere var en utdødd rase. Finnes de fortsatt altså?

Skjult ID med pseudonym Realista to. 24 okt. 2013 21:14

Og det var til deg @blindebukk:)

Skjult ID med pseudonym blindebukk to. 24 okt. 2013 21:18

du veit..i grisgrente strøk er alt muligt ;)

Skjult ID med pseudonym hemmelig to. 24 okt. 2013 21:20

Er veldig usikker på hva høflighet betyr for meg, og er pinlig klar over at det er en egenskap jeg ikke besitter. Er veldig Sheldon Cooper akkurat der...

Skjult ID med pseudonym Realista to. 24 okt. 2013 21:21

Må innrømme @iKommode at tanken streifet meg. Og jeg registrerte at han så litt ekstra på meg da jeg gikk av trikken og at vi gikk av på samme stoppested;) Hvem vet, kanskje vi møtes på nærbutikken mellom butikkhyllene? Er åpen og oppmerksom mot alle høflige og kjekke menn, jeg. Og kan spandere et ekstra smil og dypt blikk ved slike anledninger: De er jo disse øyeblikkene, som gjør hverdagen litt ekstra spennende og hyggelig:).

Skjult ID med pseudonym Realista to. 24 okt. 2013 21:24

Og nå @hemmelig må jeg sjekke hvem ......Sheldon Cooper er;) Hmm...Jeg burde kanskje vite det?

Skjult ID med pseudonym Realista to. 24 okt. 2013 21:27

Aha, the Big Bang Theory, ser på den hver ettermiddag, når middagen lages;) Morsom han da:) Om enn litt ufrivillig tilsiktet, kanskje:)

Skjult ID med pseudonym blindebukk to. 24 okt. 2013 21:29

hemmelig..du har vel normal folkeskikk? mykje av det er jo høfflighet:)

Skjult ID med pseudonym thisone to. 24 okt. 2013 21:31

Å dette var en fin historie Realista! Sånn blir jeg glad av å lese. Sånn skal det være, mener jeg! :)
Jeg jobber i servicebransjen selv, og har folk innpå meg hele dagen. Veldig ofte blir jeg skremt av hvor lite høflige folk er... Ingen sier hei, ingen sier takk, og papirene sine slenger de bare inn i luka der jeg sitter. Gjerne etterfulgt av et ganske høylydyt "du må hjelpe meg du!"

De kundene som sier hei, takk og kan du være så snill - er de jeg husker. Man skal ikke gjøre forskjell på folk, men det er mye lettere å være ordentlig blid til de som kommer å er høflige mot meg enn de som ikke er det. Allikevel - samme behandling til alle, det er mitt motto!
Det verste er jo likevel de som har med seg barna sine, og som jeg tenker på som rollemodeller.. senest i går hadde jeg en far som ble så sint på meg fordi vi hadde dataproblemer på jobben og fikk ikke innsyn i det vi skulle.. da sto han å banna å sverta foran meg, det er jo en ting, jeg takler det. Men foran sønnen sin?? da blir jeg provosert...

For min egen del betrakter jeg meg selv som en høflig person, og sier alltid - uten unntak- hei til bussjåfører, butikkansatte, jeg takker nei eller ja og smiler til alle. Her er det folk som har som jobb å yte meg tjenester, da fortjener de takk! Og unge og eldre først på trikken :) enkelt og greit.

Skjult ID med pseudonym hemmelig to. 24 okt. 2013 21:32

@blindebukk

Njaaaa... Litt, men mangler mye. Dog, er ikke ufin! Mer helt bortevekk og glemsk på alt som handler om høflighet? Ordet "takk" f.eks. er sjelden i bruk. Men hey, kan ikke være perfekt heller ;)

Skjult ID med pseudonym blindebukk to. 24 okt. 2013 21:34

oki..greit å vite kem ein ikkje skal gå bak gjennom ei svingdør...;)

Skjult ID med pseudonym Realista to. 24 okt. 2013 21:43

Hmm, ja da er det er alltid en fare for å få døra i "fleisen" @blindebukk. Men jeg antar at i tilfelle så er det et utslag av forvirrelse i situasjonen @hemmelig?:) Det kom en lekker dame inn akkurat i det du skulle gå ut? Du mente det sikker ikke, tenker jeg;) Uflaks for den som kom bak deg da....Men slikt kan skje den beste;).

Skjult ID med pseudonym Realista to. 24 okt. 2013 21:57

Ja, @thisone, omtanke og høflighet gjør hverdagen litt ekstra hyggelig:). Man blir i så godt humør av det! Det skal ikke mer til enn liten gest. Og det er noe å tenke på, at så lite skal til for å gjøre verden til et enda hyggeligere sted å være i. Det er trist at voksne med barn oppfører seg sånn, som du beskriver. De er jo ikke noen gode forbilder akkurat, for sine barn. Trist det. Men på den andre siden kan vi alle ha ekstra dårlige dager, hvor vi dessverre kanskje ikke klarer helt å vise de beste sidene av oss selv. Men synes det er vel verdt å forsøke. Man får så fine opplevelser av slikt og så mye positivt tilbake:)

Skjult ID med pseudonym dame32 to. 24 okt. 2013 22:57

Høflighet betyr veldig mye for meg. Blir så glad når jeg legger merke til sånne ting som det som skjedde med deg! Og skjønner godt at du fikk et godt øye for han etterpå! :) I det siste har jeg blitt mer oppmerksom på hva som er viktig for meg hos en partner. Og jeg vil vel si at oppriktighet og høflighet topper lista over beundringsverdige egenskaper.

Skjult ID med pseudonym dame32 to. 24 okt. 2013 23:03

Når er jeg det?
Ganske ofte i forhold til sånne ting som å la andre gå på før meg på trikken, passe på at eldre får sitte og ikke detter, smile til folk dersom vi kommer litt i veien for hverandre. Men når jeg stresser for mye, hender det at jeg buser på. Liker ikke meg selv like godt da, så prøver å stresse ned.

(mann 36 år fra Hordaland) to. 24 okt. 2013 23:18 Privat melding

Jeg er stort sett høffelig i dem fleste sammenhenger. Litt kardemommeby loven, og litt "Du skal gjøre mot andre som du vil dem skal gjøre mot deg"

Kanskje med unntak av i bilen. Da kommer det nok ett par gloser om gamle menn med hatt som kjører søndagstur og slikt :P (men dem hører det ikke, så da er det vel lov? :P )

Skjult ID med pseudonym Realista to. 24 okt. 2013 23:34

Ja, høflighet henger høyt på min liste også @dame32, det må jeg innrømme;) Og ekstra hyggelig når man opplever det så uventet. Da blir man så sjarmert av personen som er slik. Det er lett å glemme høflighet når man er stressa og opptatt av å strekke til, dessverre. Målet må være å forsøke å gi litt mer "beng" og ta ting som det kommer. Følelsen av utilstrekkelighet føler vi nok alle til tider. Kunsten er bare å håndtere det på best mulig måte slik at det ikke går utover andre. Høres så fint ut i teorien, men er nok noen ganger litt utfordrende i praksis;) Men at man prøver, er jo ganske bra da, synes jeg:)

Og @badegakk.......menn og bil...og av og til noen damer....ikke alltid en god kombinasjon : D. Men enda godt at man ikke høres i en slik situasjon. Og jeg kan sikkert irritere på meg en gråstein, i så måte, siden jeg alltid skal kjøre så safe. Har barn i bilen, vettu:)

(mann 36 år fra Hordaland) to. 24 okt. 2013 23:53 Privat melding

@Realista
Safe er en ting. En annen ting er å konsekvent ligge 10km/t under fartsgrensen, og å kjøre i sightseeing fart etter hver sving, og rundkjøring :D

Skjult ID med pseudonym Powpowgutt to. 24 okt. 2013 23:54

Ah.. shit.. Det med stolen er jeg litt dårlig på.
Men jeg åpner dører, lar damen gå først, sier takk og nei takk, osv.

Relativt høflig kar uten at det blir helt sånn som du ser på amerikanske romantiske filmer. :P

Skjult ID med pseudonym Realista fr. 25 okt. 2013 00:05

Trene på det med stolen @Pow;) Ellers så høres det ut som du er godt trent. Er ikke så aller værst utgangpunkt det da.....:) Amerikansk filmvri blir litt for klisjeaktig. Det må fremstå som en sånn helt tilfeldig og selvfølgelig laid back måte å være på for deg. Mistenker at du kanskje kan kunsten å være slik? Eller?;)

Skjult ID med pseudonym Juicer fr. 25 okt. 2013 06:32

Høflighet koster så lite, men betyr så mye. Gi og få dobbelt tilbake, er det noe som heter.
Til dere menn: Legg bare merke til @TS sin reaksjon i åpningsinnlegget hennes, og legg merke til hvilket positivt inntrykk den mannen gjorde på henne. Hun la merke til ham, og det var nok til at hun hadde ham i øyenkroken resten av turen - nok til å registerere at han "så litt ekstra på" henne og at han gikk av på samme stoppested. Legg også merke til andre damer her på forumet som kommenterte "skjønner godt at du fikk et godt øye for han etterpå! :)", "Det var en hyggelig gest av mannen det, kvinner og barn først. :-)" og "de som sier hei, takk og kan du være så snill - er de jeg husker".
Ser dere ikke den enorme sjekkemuligheten som ligger her?? Høflighet virker! Det virker nesten som en fysisk berøring. Og, som alle vet, berøring utløser biokjemiske reaksoner av velvære.
Som @Kjersti sier: "Slike små ting gjør inntrykk! Flott at du deler denne observasjonen med oss, TS. Og gutter; les og lær;)"

Skjult ID med pseudonym _________ fr. 25 okt. 2013 08:24

Jeg er høflig så ofte jeg kan, men sannhet, ærlighet og rettferdighet er viktigere.

(kvinne 46 år fra Buskerud) fr. 25 okt. 2013 08:30 Privat melding

I går sto jeg i Kristiansand og hadde tabbet meg ut. Kjøpt miniprisbilett til meg og kollega på feil dato. Hun voksne damen bak skranken sa at hun skulle så gjerne ha hjulpet meg, men systemet var låst. Jeg så at hun var oppriktig og syntes dette var dumt. Men hun sa, ring inn sentralt så kanskje de kan hjelpe deg... Og det fikk de til. Det at de hjalp meg var flott, men det er blikket, smilet og nikkene og forståelsen over hvor fortvilet jeg var som jeg husker... Det å bli møtt, og sett er viktig for oss mennesker. Derfor prøver jeg og å både se og møte mennesker der de er på min vei. Jeg sier tusen takk, forteller mennesker til og med fremmede hvor flott jeg syns de er i de fargene og jeg syns det. Til mine barns store fortvilelse stopper jeg opp og spør om ting går bra om jeg ser noen jeg tror trenger min hjelp.
Jeg er vokst opp med en far som behandlet og behandler meg og andre kvinner som en gentleman. Han drar ut stoler, tilbyr seg til å hjelpe av med jakker, åpner dører... Jeg syns det er en fantastisk egenskap. Får meg til å føle meg verdsatt. Min sønn lærer av bestefar, onkler og far at kvinner og til og med mor skal behandles med respekt. Så når jeg og han er ute å spiser alene , eller er ute å reiser holder han dører, hjelper han meg med kofferten... Osv., han kommer og løpende ut når jeg kommet fra butikken og bærer varene inn sammen med meg.. Og min datter gjør det samme.. Og takk er et ord vi bruker mye.. Takknemlighet er utrolig viktig! Så flott tråd TS .. Dette som jeg har beskrevet over er noe av det høflighet er for meg:)

(mann 33 år fra Oslo) fr. 25 okt. 2013 09:44 Privat melding

Eg liker ikkje ordet høflig. Eg liker ordet generøs. Eg prøver å vere generøs så ofte eg kan.

Skjult ID med pseudonym wut? fr. 25 okt. 2013 09:50

Høflighet er vanskelig i dag, for jeg er elendig på timing. Skal jeg åpne en dør eller holde ut en stol for ei dame, så steller jeg meg klar altfor tidlig og jeg føler meg bare flau når jeg står der og venter utålmodig på at damen skal gå inn/sette seg :D.

Men for all del, veldig høflig av meg. Gjør gjerne alt for at jenter skal føle seg spesiell, men i dag er jeg redd for at de skal bli fornærma. Vi lever i en kynisk og paranoid verden. :(

Skjult ID med pseudonym SnillType fr. 25 okt. 2013 12:40

Høflighet for meg er en BJ etter at jeg har spandert en drink på skløtta

Skjult ID med pseudonym Melissen fr. 25 okt. 2013 15:19

Enig med @Haimon!

Skjult ID med pseudonym dame32 sø. 27 okt. 2013 15:55

@wut?
Dra ut stolen er ikke like inn i tiden som det var, men det finnes ti tusen andre måter å være høflig på :) Tror i alle fall ingen vil tenke at du ikke er høflig om du ikke drar ut stolen ;)

Skjult ID med pseudonym Realista sø. 27 okt. 2013 16:02

:) Har nok ikke hengt rundt trikkestoppet @Kiara ;) Har vel, heller vært snikforumist denne helgen. Uansett mange fine kommentarer her. Både høflighet og generøsitet er hyggelelig å oppleve. Og jeg liker begge ordene og betydningene vi legger i de. Det ene utelukker ikke det andre :).

Skjult ID med pseudonym Realista sø. 27 okt. 2013 16:24

Ja, det er noe i det du sier der @Kiara. Bymennesker er minst like varme og omsorgsfulle som mennesker i bygdesamfunn, synes jeg. Og jeg kommer selv fra et bygdesamfunn:) Noen ganger vil jeg nesten si at noen bymennesker er det enda mer, fordi deres handlinger ikke tar utgangspunkt i at man kjenner i en person. Bygda sliter med det store "Bygdedyret". Ikke alltid et pluss at all kjenner alle og tror de vet alt om alle;)

Skjult ID med pseudonym NN sø. 27 okt. 2013 19:04

Å si takk når det bør sies, slippe noen forbi i butikkøen som bare har et par varer, mens jeg har en fullstappet vogn, slippe noen frem i trafikken når det er kø (man kommer jo ikke kjappere frem allikevel), reise seg på bussen for gamle og gravide, komplimentere når noen har brukt tid på og se ekstra bra ut (ellers også såklart), stoppe om noen står hjelpesløs på siden av veien når bilen deres streiker, jeg har også stoppet for unge mennesker (som synes det er en god ide og gå hjem fra fest) om jeg har vært ute og kjørt sent i helgene (hjem fra venner som bor litt landlig til). Siden jeg er en dame tror jeg ikke noen ser på meg som en farlig person og sitte seg inn i bilen med :)