Alle innlegg Sukkerforum

Lykkelig gift?

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym Smily lø. 30 aug. 2008 11:31

Gifte er lykkeligst
Folk i seriøse forhold er lykkeligere enn single, og ektepar er lykkeligst av alle, viser en undersøkelse omtalt av Fox News og publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Social and Personal Relationships. Forskere fra amerikanske Cornell University står bak undersøkelsen.
Mennesker som er gift har bedre selvtillit, er mer tilfreds med livet og er mindre stressa enn de som ikke er gift. Nest etter ektepar er samboere de lykkeligste, fulgt av de som er i faste forhold.
Et interessant funn i undersøkelsen er at også de som lever i et ulykkelig ekteskap er mer fornøyd med livet enn de som er ikke er gift. Forskerne mener det kan være at selv de som er ulykkelig gift drar fordeler av stabiliteten, forpliktelsen og statusen som ekteskap gir.

Denne fikk meg å begynne å fundere: hvorfor er det sånn ?

Skjult ID med pseudonym Smily lø. 30 aug. 2008 11:54

Eller ... Er det virkelig sånn ??
Er det bedre å være i et dårlig ekteskap enn å være singel ...?

Skjult ID med pseudonym jentesukk lø. 30 aug. 2008 11:58

Dette stemmer ikke i mitt tilfelle i alle fall:
Jeg var samboer og etterhvert gift med min eksmann i 15 år. Utad en vellykket og lykkelig familie med villa og volvo,
dyre ferier og alt det andre. Men hva hjelper det når to mennesker ikke greier å kommunisere, når den ene parten ikke
ønsker å dele seg selv med den andre?

Jeg for min del er lykkeligere nå enn når jeg var gift. Men jeg tror jo på et lykkelig ekteskap som kan vare livet ut.
Kan hende stemmer prognosene bedre for de som finner hverandre i litt mer voksen alder, og ikke hopper inn i ekteskapet
veldig ung slik som jeg gjorde. Noe med å ha litt mer livserfaring og trygghet på seg selv til å tenke over konsekvensene for de valgene man tar, og kjenne seg selv nok til å vite hva som er riktig for en selv.

Men jeg tror at å være to er bedre enn en, men det er om å gjøre å finne denne ene som passer for seg. Og derfor kan det jo ta litt tid denne andre gangen for meg. For nå vet jeg hvem jeg er, og hva som er viktig for meg i en ny partner. Og jeg ønsker jo som alle andre å være lykkelig:-)

(mann 42 år fra Oslo) lø. 30 aug. 2008 12:10 Privat melding

Jeg tror nok dette stemmer i USA, men ikke nødvendigvis i andre deler av verden.
Amerikanere har en annen holdning til ekteskap. folk som har barn utenfor ekteskap blir gjerne sett ned på, og samboere får ikke den samme respekten som ektepar får.

så for verdensmesterene i dobbeltmoral så stemmer nok undersøkelsen veldig bra! Men jeg tror ikke den kan overføres til Norge.

Personlig så er jeg lykkelig skilt! ;-o)

Skjult ID med pseudonym mina lø. 30 aug. 2008 12:10

Godt spørsmål.

Man har selvsagt alle disse faktorene som kjærlighet, kroppskonakt, intimitet og familieliv som trekker opp lykken i parforhold. Men jeg tror selv også det har med menneskers behov for fellesskap å gjøre; de fleste av oss har et behov for å ikke føle seg utenfor og/eller ensom. De som er i forhold opplever fellesskap på to måter; fellesskap med partner, og fellesskap med majoriteten i samfunnet. Og den sistnevnte effekten tror jeg mange glemmer. Svært mye av samfunnsbildet dreier seg om familier, særlig i Norge, enten det dreier seg om politiske spørsmål, feriedager på jobben, eller man skal handle på IKEA (der får man parkere nærmere inngangen hvis man er familier, ikke hvis du kommer alene), eller par som kun kan omgå par. Single ignoreres i det poltiske bildet mens familiemennsker favoriseres (kan nevne at i Singapore arrangeres det ferieopplegg - leirer/festivaler - for single, på statens regning - de ønsker å få opp etablerigns- og fødselsrater)

Og det å være utenfor gir ensomhetsfølelse og det reduserer lykkefølelsen. En indikator på at dette kan være vesnetlig er at det er bedre å være single i store byer enn i små samfunn. Det letteste stedet jeg vet om må være NY. Dette fordi der er det langt mer heterogent, med miljøer man kan finne tilhørighet og selskap i, enn på små steder. Man er ikke den avvikeren man blir i små, konvensjonelle samfunn (som vårt).

Skjult ID med pseudonym mina lø. 30 aug. 2008 12:13

Må føye til at selv om jeg selv heller vil være lykkelig single enn å holde ut i et kjipt forhold, så er det nok mange som klynger seg til det siste... Og selv om jeg synes det er litt feigt, så vil jeg medgi at det er forståelig at man klynger seg til det kjente man har enn å kaste seg ut i det ukjente - alene.

Skjult ID med pseudonym Lemen lø. 30 aug. 2008 12:19

Hehe - den Singapore-greia får meg til å tenke på den gamle Bergensordføreren Harry Hansen som er tillagt å ha svart når han ble spurt om hva han syntes om at Trondheim var i ferd med å få flere innbyggere enn Bergen: "Bergensere, ligg dokker sammen!"

Men jeg tror nok jeg er enig i at dette er annerledes i Norge enn i USA, ja, og sikker ulikt i by og land og mellom ulike deler av landet også. For å si det sånn: Det er nok mer belastende å være 30 og singel i Vennesla enn på Grünerløkka. Samtidig kan det også være en liten spuriøs effekt her - det kan jo være slik at det er bakenforliggende faktorer som gjør at mennesker som er lykkelige oftere er gift også.

Skjult ID med pseudonym jente lø. 30 aug. 2008 17:23

"Forskerne mener det kan være at selv de som er ulykkelig gift drar fordeler av stabiliteten, forpliktelsen og statusen som ekteskap gir. "

I USA og på småsteder kan det vel være at ekteskap gir status, uansett hvor dritt de har har det.
Det sier seg vel selv at ulykkelig i ekteskapet ikke er noe å bli lykkelig av....

Singellivet passer ikke for alle, noen av oss "må" hele tiden være sammen med noen, klarer seg ikke på egenhånd.
Men for andre, så er singellivet paradiset.

Jeg som singel har det veldig bra, men innimellom savner jeg kjæreste og det positive det bringer med seg.
Men jeg er ikke ulykkelig :-))

(mann 54 år fra Hordaland) lø. 30 aug. 2008 17:27 Privat melding

Min eneste kommentar er at alt som omtales i Fox News må tas med en klype salt.

(mann 49 år fra Oslo) lø. 30 aug. 2008 19:25 Privat melding

Fox news og disney channel..er vel det samme

Skjult ID lø. 30 aug. 2008 19:30

Har aldri ønsket å gifte meg, er ikke lykkelig heller som singel.Hm...kansje jeg burde prøve det..

Skjult ID med pseudonym kit lø. 30 aug. 2008 22:52

Jeg er enig i at Fox News ikke er den mest etterrettelige nyhetskilden, men tidsskriftet som Fox baserer seg på kan være seriøst. Det blir brukt som referanse i artikler publisert i "Tidsskrift for Norsk Psykologforening" Her er en oppsummering av funnene fra den originale kilden:
http://spr.sagepub.com/cgi/content/abstract/22/5/607

"This study examined the links among relationship status, relationship happiness, and a latent measure of subjective well-being. Using the study of Marital Instability over the Life Course, we found that married individuals reported the highest level of subjective well-being, followed (in order) by individuals in cohabiting relationships, steady dating relationships, casual dating relationships, and individuals who dated infrequently or not at all. Individuals in happy relationships reported a higher level of subjective well-being than did individuals in unhappy relationships, irrespective of relationship status. Even with relationship happiness controlled, however, relationship status was associated with subjective well-being. A longitudinal analysis suggested that shifting into more committed relationships was followed by improvements in subjective well-being. Little support was found for the assumption that people with a high level of well-being select themselves into more committed relationships."

Så, det kan se ut som Fox har klart å gjengi konklusjonen relativt greit. De som er gifte sier gjennomgående at de er lykkeligere enn de som er single :)

Skjult ID med pseudonym Lilleulv sø. 31 aug. 2008 01:32

Ikke så rart, synes jeg. Men det kan vel også tenkes at mange av de single, er det nettopp fordi de vil ha mer enn bare et OK liv? Mange har kanskje gått noen tunge runder med barnefordeling/hus-salg osv. Kansje er de oftere mer bevisste på hva de ønsker seg og villig til å betale prisen for å prøve å få det til. Kanskje mange single har høyere krav til livet og lykken? Og at det således er naturlig at du ikke finner de lykkeligste blant de single... sånn i snitt... :-) De aller fleste single ønsker jo ikke å forbli single til evid tid. Klart men er litt misunnelig på de som er FORNØYD i ekteskapet /forholdet sitt. Det er jo dit vi selv håper å komme etterhvert... De fleste av oss i alle fall..

Skjult ID med pseudonym kit sø. 31 aug. 2008 10:05

Jeg reagerte på hvor viktig det var for en del på denne tråden å fokusere på hvor utrolig mye bedre en har det som single enn i forhold. Selv om en totalt sett er fornøyd med beslutningen en tok, og de vanskelige valgene en gjorde, så var det jo noen fordeler med å være gift. For eksempel søndags morgen.

Jeg tror nok de fleste er mer beviste når en skal til med andre omgang, en har forhåpentligvis lært noe. Forhåpentligvis så ordner det seg for de fleste av oss :)

Skjult ID med pseudonym Smily sø. 31 aug. 2008 10:16

Ja, rart folk skryter om hvor bra det er å være singel på en datingside ... vil dere forbli single?

Jeg har det bra som singel men tror livet kan bli bedre med noen å dele det med .

(mann 51 år fra Oslo) sø. 31 aug. 2008 10:37 Privat melding

Gifte seg - etablert forhold - kjæreste - fast venn. Kall det hva du vil, men en annen som en har forpliktelser over. For gjøre ting enklere, kaller jeg det gift.

Edit typo ett par ganger :)

Skjult ID med pseudonym Smily sø. 31 aug. 2008 12:08

Vel er det noen som har en veldig god grunn til å forbli ugift da ?

Skjult ID med pseudonym Fornøyelig sø. 31 aug. 2008 12:27

Jeg spurte for noen år siden 1100 personer hvor lykkelige de hadde vært i snitt siste halvår på en skala fra en til ti. Det viste seg at for de som var i forhold kun var bitte litt mer lykkelige enn dem som ikke var i forhold.
Det som kjennetegner forskjellen er vel at svigningene er større for de single. Følgelig vil det være slik at de som tåler ensomme/tunge stunder best er dem som husker mest glede fra singeltilværelsen. Deres glede (høye vurderinger som 8-10) overskygger da verdiene til dem som ikke har det så bra som single når man beregner en middelverdi. Blant dem jeg spurte var Kronprins Håkon og Jens Stoltenberg. Håkon, som da var singel, sa han var 7. Jens derimot, som gikk som eplekjekken selv og på god vei til å bli statsminister på Ica Ullevål, var knallhard på at han var en 10'er! 10! sa han mens han kastet hodet karakteristisk fremover for å understreke at han mente alvor. Nå har jo Støre og hele kostebinneriet fulgt etter hodeslengen..
Selv pleide jeg å være 10 på da jeg var på 20- tallet, men nå har jeg vel kilt meg fast på en god og grei 7'er jeg også :)

(mann 51 år fra Oslo) sø. 31 aug. 2008 12:34 Privat melding

Da bekrefter jo Fornøyelig sin undersøkelse funnene fra USA. Fornøyelig, var forskjellene du fant signifikante? Og hvordan bestemte du hvem som skulle intervjues? Var det folk som kom inn på ICA Ullevål?

Skjult ID med pseudonym jente sø. 31 aug. 2008 12:34

@kit
takke meg til en søndag morgen som singel enn i et ulykkelig-ekteskap-søndag-morgen.
Det er trist, det.

Jeg oppfatter det ikke som folk her skryter av at de er såååå lykkelige som single.
Heller det at det er bedre å være singel enn i et ulykkelig ekteskap.

Noe av undersøkelsen gikk på "Et interessant funn i undersøkelsen er at også de som lever i et ulykkelig ekteskap er mer fornøyd med livet enn de som er ikke er gift."

Noe jeg har store problemer med å forstå.
Men det er meg. Og jeg vet ikke alt ;-)

Skjult ID med pseudonym Fornøyelig sø. 31 aug. 2008 12:40

Jeg spurte alle jeg kom over, men etter å ha fått ett par skyllebøtter unnlot jeg etterhvert å spørre dem over ca 50.
Husker ikke eksakt forskjellen i snittverdi, men det var noe slik som 6,8 for dem i forhold og 6,6 for de single. Var nok signifikant, men ingen vesentlg forskjell.

(mann 37 år fra Vestfold) sø. 31 aug. 2008 12:41 Privat melding

Jeg tror noe av problemet med de påstandene denne tråden startet med, er måten man tenker på ordet lykkelig. Å være lykkelig. Problemet tror jeg, er at det henger igjen fra gammel av at man er lykkelig som gift. Det er normer eller oppfatninger av samfunnet som gjør at man skal ikke være single. Da er det noe man ikke har fått til. Er man da i et parforhold, så har man fått til det som de single ikke har. Er man samboer eller gift, så har man fått til det man skal oppnå i livet. Det er vel kanskje derfor flere og flere giftemål sprekker, fordi før i tiden fulgte man de "reglene" enda mer slavisk enn nå.

Jeg ser på det å være lykkelig som å ha det veldig bra og trives med den man er og det livet man lever. Altfor ofte blir det å være lykkelig direkte forbundet med at man har det godt med en partner. Og problemet da er vel ofte at veldig mange tror de er lykkelige fordi de har en partner. Derfor blir det mange som er i et forhold bare for å være i det, uten å se hvordan man selv egentlig kan ha det godt.

Skjult ID med pseudonym kit sø. 31 aug. 2008 12:41

jente, vi har tydeligvis litt forskjellig erfaring der. For meg var ikke alt bare negativt med å være i ett forhold som ikke var liv laga. Det var da vitterlig positive stunder også. Tilsvarende så er jeg hovedsaklig fornøyd med å være singel, men det er ikke alt som er like gøy hele tiden.

Skjult ID med pseudonym Smily sø. 31 aug. 2008 12:41

Men er det bedre å være singel enn i et ikke-perfekt ekteskap...??
Den tryggheten og stabiliteten som man får i et forhold gjør jo folk lykkelige tydeligvis .

Skjult ID med pseudonym kit sø. 31 aug. 2008 12:47

Selvsagt så påvirker omgivelsene hvordan en oppfatter sin egen situasjon, makini. Forventer "alle" at du skal være lykkelig, så blir de fleste det. Men en er da lykkelig likevel, selv om grunnen til at en er lykkelig er at alle forventer en skal være lykkelig?

@Fornyelig. Kan forså at du hoppet over de gretne gamle:) Takk for informasjonen.

Skjult ID med pseudonym kit sø. 31 aug. 2008 12:49

Slayer, det er ingen som presser noe inn i båser, men noen har gruppert folk etter hva de har svart. En undersøkelse er ikke normativ på noen som helst måte. Selv om mange stemmer FRP eller AP, er det ikke dermed sagt at det er riktig.

(mann 37 år fra Vestfold) sø. 31 aug. 2008 12:51 Privat melding

Kit: er man lykkelig når grunnen til det er at alle forventer det? Klart, om man alltid forsøker å være mest mulig som alle andre, og hjertet hopper over et dunk hvis man får vite noe som tilsier at man ikke er som alle forventer og mener er riktig. Men det må da være et fryktelig kjedelig liv. Kun leve opp til alle andres forventninger hele tiden. Da liker jeg bedre å tenke selv (i fare for å høres ut som trond viggo)

Skjult ID med pseudonym jente sø. 31 aug. 2008 12:56

@smily
Ja jeg synes det.
Hvilken trygghet og stabilitet finnes det i et ulykkelig ekteskap..?

@kit
Undersøkelsen nevner "ulykkelig ekteskap".
Ikke et ekteskap som hangler av og til.
Jeg uttaler meg på grunnlag av et ekteskap hvor man er ulykkelig største delen av tiden.

@Slayer
Enig med deg;
"Egentlig er jo hele den undersøkelsen toskete.
Hva folk trives med er jo veldig innviduelt".

Og hatten av for Makini :-))
"Jeg ser på det å være lykkelig som å ha det veldig bra og trives med den man er og det livet man lever. Altfor ofte blir det å være lykkelig direkte forbundet med at man har det godt med en partner. Og problemet da er vel ofte at veldig mange tror de er lykkelige fordi de har en partner. Derfor blir det mange som er i et forhold bare for å være i det, uten å se hvordan man selv egentlig kan ha det godt."

(mann 51 år fra Oslo) sø. 31 aug. 2008 13:01 Privat melding

Makini, det er ikke snakk om å være konform, men å tro at en former sine forventninger helt uavhengig av omgivelsene er en illusjon. Selvsagt påvirker samfunnet hvilke forventinger en selv har. Du kan jo bare se på barn som i ung alder har blitt adoptert. Selv om de i utgangspunktet var asiatiske, så er de etter å ha vokst opp i Norge nordmenn med norske verdier og tankesett.

(mann 37 år fra Vestfold) sø. 31 aug. 2008 13:04 Privat melding

kit1336.9: Selvsagt. Men nå snakker jeg om oppfattelsen av ordet lykkelig, ikke hvordan man generelt blir påvirket av samfunnet. Det er to veldig forskjellige ting. Og uansett hva man snakker om, så er det veldig forskjell på hvor mye folk lar seg påvirke på den måten. Noen MÅ gjøre alt sånn det "skal gjøres", andre liker å gjøre det som faller en selv naturlig.

Skjult ID med pseudonym Amourine sø. 31 aug. 2008 13:05

Alle kan finne en undersøkelse som passer for seg...og så er vi lykkelige...hehe.

Det hevdes at man er lykkeligere i forhold enn som single...
Det hevdes også at man er lykkeligere uten barn enn med...
Det hevdes at sosiale og aktive er lykkeligere enn de motsatte...
Det hevdes også at kvinner velger en lykkelig singeltilværelse...

Så...dersom man du er kvinne, sosial og ikke har barn - vil du da være lykkeligere enn de som er i forhold? (3 mot 1, liksom...)
Men...dersom du er mann, usosial og har barn - vil du da være ulykkelig, samme pokker om du er single eller ei?

Makes me wonder...
Jeg velger å ikke sette min lit til slike undersøkelser, jeg...og heller skape min egen lykke.
Forøvrig, veldig enig med Makini. :-)

:o)

Skjult ID med pseudonym quinde sø. 31 aug. 2008 13:06

Litt merkelig at folk ikke forblir i ulykkelige ekteskap, dersom singellivet ihvertfall ikke gjør deg lykkelig.

En dame jeg kjenner på 81 har nylig skilt seg fra sin ektemann gjennom 60 år.
Hun sa ganske enkelt; at jeg ikke gjorde dette for mange år siden....
Denne eldre damen er lykkeligere som singel enn i et ulykkelig ekteskap.
Men ifølge mange her så stemmer nok ikke det... ;-D

(mann 51 år fra Oslo) sø. 31 aug. 2008 13:22 Privat melding

@makini, så ditt begrepsapparat er helt uavhengig av samfunnet rundt deg? Interessant...

@Amorine. Det hevdes ikke. En undersøkelse har påvist at folk svarer slik. Det kan se ut som undersøkelsen er relativt seriøs. Jeg velger å tro de som har spurt mange og har en metode for å gjennomføre undersøkelser, kontra mer eller mindre tilfeldige forumbrukere som blir provosert at noen kan mene noe annet enn det som passer i deres verden... :)

(mann 37 år fra Vestfold) sø. 31 aug. 2008 13:24 Privat melding

Enda en ting jeg ikke sa kit1336.9. Ikke alt fungerer som en bryter som er av eller på. Det finnes mellomting

Skjult ID med pseudonym kit sø. 31 aug. 2008 13:31

Dette er jo en avsporing av debatten, men poenget mitt som makini ikke var enig i 12:51 var at hvis omgivelsene mener en bør være lykkelig, så tenderer folk til å være lykkelige.

Skjult ID med pseudonym mina sø. 31 aug. 2008 16:44

Jeg tror det kan svinge med alderen, men for min egen del var periodene som single i 20-årene mye gøyere og lykkeligere enn de periodene jeg har hatt i 30-årene. Jo yngre man er jo, jo flere muligheter har man, bedre tid også til å finne ut av dem, og det er mange i samme situasjon og mange å være med. Men etterhvert som folk teamer opp som par og man har levd ut endel single gleder, og etterhvert blir i mindretall, blir det tyngre. Og behovet for familienettverk øker - kanskje biologisk, eller for noen rett og slett fordi vennenettverk løser seg litt opp, folk har ikke tid til venner på samme måte som før når småbarn melder seg. Og da kommer ensomheten. Og man føler seg litt for gammel til å frese rundt på byen hele tiden med 10 år yngre venninner.

Så har vi andre som har vært bundet i utilfredsstillende forhold, fått barn - og som opplever en ny vår som single. Men også det kan være tidsbetinget. Jeg kjenner jo folk som har angret på skilsmissen fordi gresset ikke avr grønnere og som gift hadde de tross alt et større nettverk, enf erievenn og selskap på søndager - selv om det var litt kjedelig.

Jeg har forresten lest at variasjonen er størst blant menn. Enslige menn har det dårligere enn enslige kvinner, og menn i forhold har det bedre enn enslige menn, enten forholdet er godt eller dårlig. Blant gifte kvinner og enslige kvinner er det mye mindre forskjell. Lurer på hvorfor.