Alle innlegg Sukkerforum

Å være 12 km borte fra noen

Vis siste innlegg
Skjult ID med pseudonym hemmelig to. 9 jan. 2014 22:45

Her om dagen, eller natten, satt jeg i et flysete. Det var natt hjemme og mer og mer dag der jeg, noen hundre andre mennesker og flere hundre tonn med metall, plast og drivstoff svevde over moder jord. Det er da tanken slår meg, mens jeg forbanner 12 timers flytur på krøtterklasse. Jeg er rett over, eller rett under, en mil borte fra mennesker som lever under helt andre forhold enn meg selv.

Her sitter jeg, småtrøtt, gretten og lar meg underholde av lettbeint amerikansk sitcom mens det en mil under meg er land der kvinner behandles som kveg. Der barn aldri vet når de tråkker på en mine, eller en amerikaner dropper en bombe i hodet på familien deres får samme amerikaneren går hvem fra kontoret for dagen og spiser middag med sin familie.

En mil er ikke så fryktelig langt. Det fleste av oss kjører lenger bare for å finne noe rask på IKEA eller byens lokale handlesenter. Å kjøre en mil i Norge i dag tar ikke mange minuttene. De som trimmer regelmessig har få eller ingen problemer med å jogge denne milen på mindre enn timen. En mil, det er i vårt moderne liv en for en bagatell å regne. Fremdeles så er verden slik at vi kan være en liten ubetydelig mil borte fra krig, grov urettferdighet, sult, sosial uro, kastesystemer og andre høyst ubehagelige ting uten å være i nærheten av dem.

Hva foregikk egentlig denne milen under meg der jeg var mest opptatt av mitt eget luksuriøse ve og vel? Hva skjer i Afghanistan? Hva skjer ute på bygda i Pakistan og India? Noe sier meg at min mangel på komfort er uoppnåelig luksus for dem alle.

Vet ikke om jeg hadde noe poeng her, men behandle hverandre med respekt her på Sukker folkens. Menn som kvinner, kvinner som menn.

Skjult ID med pseudonym Realista to. 9 jan. 2014 23:19

Her var det mange spennende tanker @hemmelig. Og det kan være naturlig å tenke slike, når man beveger seg fra et sted av jordkloden til et annet sted. Det er jo en hel verden under deg, og mange, mange mennesker som du passerer over, med ulike skjebner. Når man tenker på det, så føler man seg ganske liten og ydmyk:).

Men enig med deg i at det er fint om vi behandler hverandre med respekt, både menn og kvinner. Og ikke bare på Sukker...men alltid...om det er mulig... Ikke alltid like lett da. Mange av oss gjør så godt vi kan, men noen ganger så får vi det ikke helt til. Selv om vi vil sånn ideelt sett ( Les: Dårlig dager osv.... ). Uansett er det fint å ha det som et mål. Så er sannsynligheten større for at vi er i stand til det:)

Skjult ID med pseudonym forrvirret fr. 10 jan. 2014 00:13

Respekt... Det viktigste vi kan ha i forhold til hverandre. Hadde vi higet like mye etter å vise hverandre respekt, som å få respekt hadde vi vært ett skritt nærmere målet

Skjult ID med pseudonym Juicer fr. 10 jan. 2014 07:20

De tankene har slått meg også, @hemmelig. Mange ganger. Og mens nordmenn er flinke til å hjelpe gjennom årlige TV-aksjoner og over statsbudsjettet (bistandshjelp), så synes jeg vi ikke er så flinke når det kommer til konkrete tiltak. Som f.eks. å ta imot flyktninger. Da stenger vi grensene og skjermer om "vårt".
I går kveld møtte jeg en dame fra Libanon. Libanon har et innbyggertall omtrent som Norge, men vårt brutto nasjonal produkt er nesten 20 ganger så stort som deres. Libanon har tatt imot 2.000.000 flyktninger. Norge har tatt imot 170.000. For meg er det helt uforståelig, og jeg sliter med å forsvare og forklare hvorfor vi som lever i verdens rikeste land er så gjerrige og kaldhjertet.

Skjult ID med pseudonym ewing fr. 10 jan. 2014 09:10

Men det er vel ikke Libanon som finansierer flyktningeleirene?

Og Libanon er kulturelt/politisk nærmere, og kort vei tilbake.
(Og i et område flyktningene mye lettere kan komme igang igjen, om de ikke kan vende tilbake eller det tar tid. I Norge blir det en tilværelse basert på at de blir utenfor fordi ikke kan språket og/eller ikke får utdannelsen/yrkeserfaringen godkjent.)

Skjult ID med pseudonym O_O_O_O_O fr. 10 jan. 2014 10:14

@ewing
Du har forstått det. Det er totalt meningsløst det Juicer skrev. Alt faller fullstendig i grus. Fortell oss mere, ewing. Kanskje skrive bok. Stemmer du Frp :-?

Skjult ID med pseudonym ewing fr. 10 jan. 2014 10:31

@O_O_O_O_O
Hva mener du nå?
Ville det vært bedre at land der kvinner behandles som kveg ga opp sin selvstendighet og lot Norge ta over, så ville norske likestillingslover også gjelde for de land der kvinner behandles som kveg?
Eller ville ikke det fungere, det ville bli omtrent total kulturkollisjon?
På samme måte, har de selv valgt/ønsket/evnet samfunn med grov urettferdighet, kastesystemer etc.

(mann 58 år fra Oslo) fr. 10 jan. 2014 11:49 Privat melding

Ja, det er lett å synke ned i sin egen hverdag, og løa seg frustrere av sine egne problemer. For vi har alle problemer. Selv om de er for bagateller. Det kan være så smått som at vi har snublet i et innlegg på sukker, og ikke vært så diplomatisk at alt var uangripelig. Irriterende. Man kan være sint på seg selv og lei seg for å ha såret noen.

Og så får man en sånn knyttneve av en påminnelse om at vi har det veldig godt her oppe, og at det er vanskelig å få sine gode tanker over i konkret gjerning som betyr en forskjell for en som virkelig trenger det.

Heldigvis er det mulig å gjøre i hvert fall litt med det. Man kan sende enda mer til hjelpeorganisasjonene. Man kan protestere gjennom underskriftsaksjoner, man kan stoppe opp og i hvert fall gjøre litt. Og glede seg til neste gang man får en velfortjent knyttneve.

Ha en god helg.

Skjult ID med pseudonym blindebukk fr. 10 jan. 2014 12:30

Kvar gang eg seier noke dumt,gjer eg ein hundrings til redd barna...eg er blakk ;p

Skjult ID med pseudonym ostepop fr. 10 jan. 2014 12:32

Du er vel mer enn blakk. Hvor mye gjeld har du? :DDD