Intervju med Pernille Dysthe

For noen uker siden satt jeg på NRK Puls i et panel sammen med Sissel Gran og Pernille Dysthe. Programmet handlet om singellivet. Pernille hadde gitt ut en roman hvor settingen er nettdating, og boken har fellestrekk med hennes egne erfaringer i nettdatingverden. Jeg tenkte det ville vært interessant for Sukkermagasinets lesere om jeg gjorde et intervju med henne. Boken heter Besettelsen, og tar opp nettdatingens skyggesider, og avhengighetsforholdet hun etterhvert utviklet.

Preben: Hvorfor skrev du Besettelsen?

Pernille: Fordi jeg ikke kunne la være. Jeg er imidlertid ikke helt sikker på om Besettelsen kom til meg eller om jeg kom til den. I utgangspunktet hadde jeg kontrakt med forlaget på en helt annet bok. Det skulle være en oppfølger til debutboken min HYPER, som kom i 2006. Men så sto det jeg kaller dokuromanen Besettelsen i veien. Den måtte ut først. Bakteppet i Besettelsen er nettsjekking. I boken snakker jeg høyt om det andre nettsjekkere velger å tie i hjel. Men den handler også om, forelskelse, besettelse, manipulering, ansvar og ansvarsfraskrivelse. Det er ganske enkelt en erotisk og emosjonell thriller krydret med en dose humor og selvironi.

Preben: Fortell litt om bakgrunnen for boken.

Pernille: Det hele startet som et kombinert journalistisk og personlig prosjekt. Jeg hadde vært singel i et knapt år, og tenkte at det jo hadde vært en ekstra bonus om jeg virkelig møtte en mann på nettet. Det gjorde jeg… Og ikke bare møtte. Jeg falt pladask. Denne forelskelsen ble opptakten til Besettelsen. Det viste seg at jeg hadde falt for en av storforbrukerne av damer på nettet. Og det ble en nokså sjokkartet opplevelse for meg. Jeg lot meg sjarmere av litt for store ord og litt for fagre løfter.

Min intensjon var å møte en fremtidig partner, og det falt meg faktisk ikke inn at andre kunne ha helt andre motiver for å legge ut profilen sin. I så måte ble jeg nok tatt regelrett på senga. Dette har inspirert meg til noen ganske humoristiske sexskildringer i Besettelsen. Hvem som har inspirert meg og i hvilken grad jeg selv har vært delaktig i slike lyssky aktiviteter velger jeg å si minst mulig om. Dessuten har jeg en velutviklet fantasi. Men det er ikke få historier som er blitt meg fortalt, om frenetisk hekking i garasjeanlegg, biler, på hotellrom etc.

Etter å ha forsøkt meg på nettet gjennom noen måneder, skrev jeg en blogg for magasinet EVA om mine skuffelser og mindre heldige erfaringer. Jeg ble intervjuet av www.db.no og stilte til et påfølgende nettmøte. Det var da jeg forsto at svært mange hadde hatt tilsvarende opplevelser på nettet. De lykksalige historiene om par som har funnet hverandre på nettet har vi jo allerede hørt mange ganger. Skyggesiden, derimot, hviskes det bare om i krokene. Vel og merke inntil jeg kom med boken min.

Preben: Du har selv sagt at du er hyper, og har ADHD. Tror du dette har gjort deg predisponert for å bli avhengig?

Pernille: Jeg tror at mange mennesker i dag kjenner på den samme indre uroen og rastløsheten, i større eller mindre grad - udiagnostisert eller ikke. Mennesker som er hypre, vil ofte være spenningssøkende i større grad enn andre. Derfor kan nok også spenningen som ligger i nettsjekkingen gjøre dem ekstra disponert for å bli hekta. Kanskje er jeg bare ærligere enn de fleste som tør å snakke høyt om det. Samtidig er jeg ekstra bevisst på mine egne reaksjoner og sårbarheter, noe jeg betrakter som en styrke. Da kan jeg nemlig strebe etter å gjøre det som er bra for meg, og unngå å utsette meg for det som ikke gjør meg godt.

Preben: Hvordan var selve skriveprosessen?

Pernille: Jeg skrev Besettelsen på fem uker, og husker ikke mye fra den tiden. Jeg jobbet fullt som journalist og utdannet meg til total-instruktør på ELIXIA med to helgekurs. Jeg hadde valp og barna mine å ta vare på. Så det var temmelig intenst, men også utrolig spennende. Jeg lot meg rive med, for å si det mildt. Helt uten sensur. Sex er et virkemiddel i boken, og jeg trodde jeg tok hardt i. Inntil en erfaren kvinnelig nettsjekker leste manus og sa at jeg bare hadde skrapt glasuren! Da moren min leste manus og unngikk posttraumatisk stresssyndrom, tenkte jeg at dette var noe de fleste ville tåle. Men moren min er en tøffing!

Preben: Hva ønsker du at sukkerfolk skal få ut av boken?

Pernille: Jeg tror det kommer an på hvordan de leser den, hvilken innfallsvinkel de har. Jeg håper at de ler! Det er som sagt også mye humor og selvironi i Besettelsen. Jeg håper at de som virkelig er blitt hekta på nettsjekking tør å kjenne på det. Det skader ikke å tenke litt igjennom nettsjekkeatferden sin. Jeg håper at de som bruker nettsjekking som et dataspill for voksne, vil tenke seg om før de underholder seg med andres følelser. Nemesis stempler ikke Sfinxen som ond og slem, hun skjønner at de begge er like avhengige, både av hverandre og av det kicket nettsjekkingen gir. De nærer hverandres atferd destruktivt. Det gir Nemesis en mulighet til selverkjennelse slik at hun har en mulighet til å endre sitt destruktive mønster.

Jeg håper at boken berører følelsesmessig. Det er en skildring fra innsiden, som viser hvordan det oppleves å bli nærmest sprø av forelskelse. Når bikker en forelskelse over i besettelse? Her er det glidende overganger. Jeg ønsker også at de som ikke sjekker på nettet skal skjønne at dette er en bok for alle som har utbytte av å lese en besettende historie. Men igjen: Ikke glem å ha det litt gøy, også!

Preben: Hvilke tilbakemeldinger har du fått?

Pernille: Jeg er jo også blitt kalt for Bridget Jones i forkledning av en anmelder i Dagbladet. Jeg tenker som så at det er slett ikke dårlig! Det er mange kvinner som kjenner seg igjen og identifiserer seg med Nemesis. Men det er også mange menn som har sagt at de har opplevd tilsvarende manipulering av kvinner de har møtt på nettet. Noen har sagt at mitt fokus er altfor negativt, men jeg har da aldri påstått at det kun er psykopater som sjekker på nettet? Så er det jo de som mener at boka rett og slett er for sterk kost. Noen hevder at jeg utleverer meg. De tror åpenbart at jeg personlig har opplevd alt som står der – noe som selvsagt ikke er tilfellet. En viss litterær frihet har jeg tillatt meg. Så er det dette med sexskildringene, da… En venninne av meg sa at jeg skriver om sex på en måte som til nå har vært forbeholdt menn. Og hun mente det som en kompliment.

Preben: Hva mener du er bra, og hva mener du er dårlig med nettdatingen?

Pernille: Det som er bra med nettdating, er at det fungerer som en fin arena til å treffe en partner. Det har vi jo fått bekreftet flere ganger. Mange finner hverandre på nettet. Det som er dårlig, er at denne arenaen tiltrekker seg en del bløffmakere og useriøse aktører som du rett og slett blir lurt til å kaste bort tiden din på. Folk som seiler under falsk flagg, lyver på alderen, legger ut gamle bilder av seg selv, folk som er gift, som kun ønsker å nedlegge flest mulig, som har manipulerende trekk etc.

En fare ved å bli for lenge på denne arenaen, er at du kan utvikle en overflatisk holdning til det å være i en relasjon. Når det oppstår friksjon eller utfordringer i forholdet, er det fort gjort å klikke innom de andre kontaktene på nettet. Kanskje gikk man glipp av det store? Kanskje var en av de andre bedre? Typisk nettsjekkeratferd er at man åpner profilen sin omtrent samtidig med at et forhold avsluttes. Som en slags ”spasme”.

Jeg opplevde at jeg ”shoppet” fremtidig energi av meg selv og de jeg møtte på nettet, i stedet for å bruke tid på å bearbeide skuffelsen over forholdet som gikk i dass - for å si det på godt norsk. Da datteren min på 12 år sa at ”nå må du slutte å henge på MSN” (jeg måtte jo skylde på noe…) så skjønte jeg at det opptok altfor mye tid og ressurser. Dessuten kjente jeg på at jeg begynte å bli litt overflatisk og en smule kynisk i min tilnærming til de mennene jeg kommuniserte med – og det likte jeg dårlig. Jeg sluttet fordi jeg ønsket å ivareta en rest av naivitet og ikke miste meg selv totalt..

Preben: Hva er planen din for å finne kjærligheten i fremtiden?

Pernille: Ja, hadde jeg bare hatt en plan… He, he. Vel, etter å ha stilt i studio hos Christian Strand på ”I kveld” sammen med Morten Gulliksen, så fikk jeg faktisk litt lyst til å prøve ut Sukker. Og dette er ikke en sjarmoffensiv bare fordi jeg blir intervjuet på Sukker nå. Jeg har ikke lyst til å legge ut en profil på nettet med det første, men jeg kunne tenke meg å gå på ett av arrangementene. Med tid og stunder. Jeg ønsker i møte folk IRL, ikke elektronisk. I den grad jeg har en plan, så går den ut på å ta det helt med ro i en periode. Jeg er i gang med bok nummer tre, og den har jeg tenkt å bruke mer enn fem uker på. Jeg går turer med hunden min, leser bøker, jobber på ELIXIA, tar meg av barna mine, har det hyggelig med venner og venninner og trives i jobben min i HENNE. Så jeg har det jo slett ikke verst alene, heller. Måtte det bare ikke vare evig…

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

28 des. 08 20:14

Meget god artikkel, og bra av Sukker å ha med den på sine nettsider

Sukkerbruker

5 feb. 09 00:49

ALLE her burde lese denne boken før de går igang! Glem skjekkekunst-bøker, les skjekkevett-reglene først! :) Så slipper man å såre noen samtidig som man slipper å hoppe bukk over seg selv utallige ganger i forløpet. Skjekking bør også egentlig ha et seriøst formål, fordi hvis man har det som en "game" så burde man først klargjøre meget tydelig med skjekkepartneren at det samme er tilfelle på andre siden. Hvis det ikke er det, så har man havnet langt i granskaugen med alle sine kunster.

Sukkerbruker

16 feb. 09 19:48

Dette var en interessant artikkel , og setter fokus på noe som er veldig relevant.
Om ikke for alle så for ganske mange, vil jeg tro.
Da snakker jeg om den avhengighetsfølelsen man lett får her "inne"
Det at forhold går i "dass" som beskrevet, og man rask er på nett igjen.
Hvor lett det er å avslutte en dialog, uten noe som helst forrklaring på hvorfor, og man blir sittende undrende tilbake!
Speiler dette tiden vi lever i, med større kynisme og mangel på respekt for hverandre?
Er slike forum med på å nettopp nøre opp under slike forhold?

Sukkerbruker

23 feb. 09 12:03

Jeg har vært på nett en stund nå, og har vel blitt ganske flink til å sile ut det som ikke er intressant og seriøst nok. Det viktigste jeg har lært er at hvis noe ikke føles riktig, så er det som regel ikke det.
Hvis ting skurrer og man får en følelse av at det er noe som ikke stemmer, så lytt til den følelsen. Legg det bort og gå videre! Det er absolutt ikke nødvendig å kaste bort tid og energi på noe som mest sannsynlig er feil.
Det finnes masse andre ærlige og seriøse folk der ute som ønsker det samme som deg !!

Ønsker alle her på Sukker masse lykke til med å finne det de søker. Og husk, ikke mist motet selv om det kanskje ikke er så mange som virker intr. Man trenger jo bare den ene riktige:))))

Klem fra jente 35