Er skjønnhet relativt?

Utseende er viktig for oss. Kanskje for viktig, og vi liker ikke helt å innrømme det. For eksempel er vi flinke til å prate om "verdier" og "indre skjønnhet" når vi fyller ut spørreskjemaer, men vi viser forskere noe ganske annet når de studerer hvordan vi oppfører oss. Da betyr utseende nemlig veldig mye. Men er skjønnhet relativt?

Spørsmålet jeg stiller er vel dette: Ser vi det samme? Og går vi etter de samme menneskene, alle sammen? Til en viss grad gjør vi det. Vi liker symmetri, proporsjoner, pen hud og alt det der. Babyer ser også forskjell, og foretrekker å la blikket hvile på et vakkert, symmetrisk ansikt. Ikke nok med det, men vi lar egenskaper som fysisk utseende smitte over og påvirke våre antagelser om andre egenskaper et menneske måtte ha. For eksempel har vi lettere for å tro at pene barn også er snille barn, og så videre. Ja, jeg kunne fortsatt med flere eksempler. På alle måter virker det som om vi lever i et slags skjønnhetstyranni. Disse studiene forutsetter på mange måter at vi ser det samme. At det finnes en absolutt skjønnhet, synlig for alle.

Det er et kjent fenomen at mennesker har en tendens til å ende opp en person som ligger omtrent likt på skjønnhetsskalaen. Likevel har det vært stor uenighet om hva den underliggende mekanismen er. En ny studie har vist at vi gjerne tar utgangspunkt i oss selv når vi skal vurdere hvorvidt en person er fysisk vakker eller ikke. Ikke bare personen vi ser foran oss. Dette er interessant, fordi det myker opp skjønnhetens rammebetingelser. Mindre vakre mennesker tar ikke nødvendigvis bare "til takke", eller justerer kriteriene etter hva de tror de kan få. Skal vi tro studien, handler det om hva øynene faktisk "ser".

I følge studien vil en person som er mindre vakker, også lettere se skjønnhet hos andre mennesker. Dette viser at skjønnhet er relativt, og til en viss grad skapes av den som ser, uavhengig av objektet foran øyet.

Det fine med dette perspektivet, er at når en person sier at en annet menneske er vakkert, er sannsynligheten også større for at personen virkelig mener det. Det bekrefter ordtaket: "Beauty is in the eye of the beholder" på en bokstavlig måte. Verden blir rett og slett litt vakrere for alle parter.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

7 nov. 08 14:55

Man velger ikke nødvendigvis partner kun ut i fra om man synes at personen er fysisk vakker eller ikke. I bedømmelse av utseendet ligger også, som du er inne på, gjenkjennelse av seg selv og/eller at man (tror man) gjenkjenner den underliggende personligheten. Ikke bare at man sammenlikner hvor på "skjønnhetsskalaen" man ligger i forhold til potensiell partner.

Jeg mener at det er sammenheng mellom utseende og personlighet." Øynene er sjelens speil" sies det. Klær og fremtoning ellers kan også være med på å si noe om personligheten. Derfor synes jeg ikke det nødvendigvis er overfladisk å legge vekt på utseendet til en potensiell partner, hvis man klarer/prøver å se personen bak ansiktet. Er skjønnhet relativt? Ja, helt klart!

Sukkerbruker

9 nov. 08 09:17

Ff. har selvsagt rett i dette. Julia Roberts sitt ansikt er målt opp centimeter for cetimeter og hun er funnet å ligge nær det optimale skjønnhetsbilde, en formel som er regnet ut av noen med hode på rett plass. At babyer holder blikket lengre på mennesker som har skjønnhet i ansiktet stemmer også. Så kanskje det ff. mener å skrive er at dette er instinktivt?
Men, fra å være et nyfødt barn og kun ha instinkter å reagere på, formes vi fort. Hvordan våre foreldre ser ut, kroppsform og om vi har det godt i oppveksten med de vi har i våre omgivelser vil være av vel så stor betydning for hva vi vil oppfatte som skjønnhet.
Vi vet også at tynn/ tykk idealet forandrer seg, og har mye med skjønnhetsideal å gjøre, så resten av kroppen har betydning, særlig i vår tid der det er tilkoblet idealbildet av ungdom. Og da ser vi selvsagt ikke for oss en litt småfeit kvisete tenåring med rumpesprekken bar, eller?

Sukkerbruker

9 des. 08 13:24

Jeg var sammen med en 12 år yngre jente. Fullstendig fotomodell OG fin personlighet. Etter henne har jeg blitt sinnsykt kresen, og blir nesten sint når jeg ikke nå ikke har draget på damer som er litt lengre ned på skalaen. Må le av meg selv :)

Sukkerbruker

4 des. 08 07:02

Jeg har en tendens til å trekkes mot jenter som likner på min mor. Både i størrelse, utstråling og personlighet. Dette er ikke tull. Mamma er ganske vakker, jeg tror hun må ha vært en skikkelig babe.

Sukkerbruker

3 jan. 09 12:00

problemet for mange her i norge spesiellt, er kulturen her. Hvor sektore i samfunnet skal hele tiden lære noske jenter å bli selvstendige kvinner. Den er kommet litt ut av spor spør du meg.
Hvor det ofte handler om Jenter bør forvente dit og datt.
Og helt klart værst av alt er media's fokus på kropper som helst skal se ut som 14 åring. Dette er HOT. Det øderlegger selvbildet for mange unde jenter og appåtil forvrenger synet til flere og flere menn. Som i frustrasjon er litt usikker på hva som er riktig og galt.
Klart, de fleste har forståelse for det undergrepet som ligger til grunne i hennhold til norsk lovgivning kontra kroppsfikseringen av massemediene og som f.eks i en alder av 25 ikke begir seg på en mindreårig under sexuell lavalder. Men kikke.. det er noe helt annet.