Hvor ærlige er vi på nett?

I forrige uke tok jeg en kaffe med en venninne som har profil her på Sukker. Vi begynte å prate om ærlighet på nettet i forhold til ærlighet i det "virkelige livet". Hun mente, i likhet med mange andre jeg har pratet med, at man lyver mye mer på nettet. Selv har jeg nok også hatt en oppfatning av det, men jeg ville finne ut litt mer. Jeg kom over en artikkel som tok for seg temaet. Noe var overraskende, og andre ting kanskje forutsigbart. Jakten på kjærligheten har inspirert folk til å investere i nye måter å skape vellykkede romantiske møteplasser. Sukker.no er en av dem, og det som avgjørende for suksess, er hvorvidt folk klarer å presentere seg selv som attraktive partnere. I det "virkelige livet" innebærer dette gjerne en vis form for bedrag. Vi sminker oss, og vi siler informasjonen for den motsatte parten. Vi prater ikke nødvendigvis om direkte løgn, men kanskje en strategisk presentasjon av seg selv. Alle pynter vi av og til på sannheten, og det vil være naivt å tro at det ikke skjer av og til også her, på Sukker.

Nettdatingen er nonverbal

Min venninnes bekymring var kanskje normal med tanke på den separasjonen som finnes mellom online selvet, og det virkelige selvet. Uten fysisk nærhet, kan ting som alder, høyde, jobb og utdannelse lett bli feilinformert om. Bilder kan manipuleres, og status og inntekt kan overdrives. Nå er det slik at mye av dette kan man også være uærlig om når man møter folk i virkeligheten, mens andre ting blir letter å "pynte" på nettet. Hvordan står det egentlig til?

Noe som kjennetegner nettdatingen er at nonverbal oppførsel filtreres bort. Mangelen på nonverbale signaler burde kanskje øke sannsynligheten for bedrag. Når man spør brukere, så sier 86% av dem at de har opplevd at andre brukere feilinformerer om sitt utseende. Samtidig, desto mer en bruker ønsker å møte noen i virkeligheten, jo ærligere er profilen hans, eller hennes. Når grunnen til at man entrer nettdatingen er å møte folk, begrenser dette selvfølgelig "lyvingen". Den nonverbale oppførselen er ikke lenger filtrert bort, men kun utsatt. Derfor er det godt mulig at nettdatingen er ærligere enn hva den skeptiske venninnen hadde inntrykk av.

Nettet gjør det lett å sammenligne

Med tanke på hvor lett det er å sammenligne seg selv, og bli sammenlignet med andre, er det ikke overraskende av mange føler at ens egen profil har mye tilfelles med en CV: Et salgsverktøy for å markedsføre sitt "beste selv". Man kan lett komme i en slags krysspress situasjon. På den ene siden ønsker man å legge vekt på ens positive egenskaper og presentere seg som tiltrekkende. På den annen side føler man seg presset til å presentere sitt sanne selv, med alt som hører til, fordi man ønsker å bli mottatt og akseptert som den man er.

Så hva gjør vi?

Sukker har ikke foretatt en undersøkelse på dette, men en amerikansk undersøkelse viste at menn og kvinner i like stor grad mente at de var ærlige i profilen sin. Likevel viste det seg at hele 81% ga informasjon som ikke stemte overens med virkeligheten. Vekt ble pyntet mest på. Faktisk var to tredjedeler unøyaktige med vekten sin.

Mennene sa ofte at de var høyere enn de virkelig var, mens kvinnene sa som oftest at de var lettere enn det de var. Menn løy altså om høyde, mens kvinner løy om sin egen vekt.

Bilder sto for mesteparten av bedraget, og var det som hadde størst avvik. Mer enn informasjon om ting som alder, vekt, jobb, høyde og utdannelse. Man innrømmet også at man pyntet mest i bildebruken. Likevel var brukere som hadde bilder i profilen generelt mer ærlige enn de uten bilde.

Nå skal det påpekes at det ofte ikke var store avvik fra virkeligheten. Gjennomsnittlig ble det bare lagt på 2% på høyden, 5,5 % på vekten og 1,4% på alderen. Alder ble det løyet minst om. Det som er interessant her, er at disse forskjellene ville man kanskje heller ikke merket om man møtte personene ansikt til ansikt.

Ærligheten så ut til å forsvinne over en grense for jo kortere mennene var, og jo tyngre kvinnene var, jo mer unøyaktig var profilen på akkurat dette. På Sukker så sorteres brukerne til hverandre slik at man skal passe sammen så vi kan jo håpe at det reduserer tendensen til å heve seg mot et ideal som skal passe alle. Vi trenger jo ikke passe til alle!

Undersøkelsen viste ingen forskjell mellom menn og kvinner når det kom til alder.

Mest ærlig var folk på hvorvidt de var i et forhold eller ikke, eller om de hadde barn. Kanskje forståelig med tanke på hvor avgjørende dette vil være for et fremtidig forhold. Men her var det forskjell på menn og kvinner.

Kvinner er mer ærlige enn menn

Samlet sett, mente både kvinner og menn at det ikke var OK å lyve, og verst av alt var det å lyve om hvorvidt man var i forhold eller ikke, eller hadde barn. Her var både menn og kvinner enige. Menn synes likevel at det var mer OK enn kvinner å lyve om ting som jobb og utdannelse, og faktisk også om sivilstatus.

Grunnen til at menn synes det var mer OK enn kvinner å lyve på slike ting kan være fordi de ønsker å gi seg selv litt mer spillerom. Det er kanskje overraskende at kvinner på sin side ikke syntes at det var tilsvarende OK å lyve om fysisk utseende (vekt?). Her ser faktisk kvinner ut til å være mer "moralske" enn menn.

Sosiobiologer vil forklare dette med at siden menn i utgangspunktet kan få et barn hver dag, og investerer langt mindre i et svangerskap enn kvinner, vil de øke sine reproduktive muligheter ved å søke tilgang på flere kvinner samtidig. Her ser antagelsen ut til å få støtte. Sosiobiologer møter likevel motstand. Noen vil peke på det faktum at et menneskebarn trenger beskyttelse, og ikke fødes klar til å ta vare på seg selv. Derfor vil menn ikke nødvendigvis ha utviklet en større evne til uærlighet gjennom evolusjonen, fordi mannen må være tilstede og beskytte barnet. Kjøper man dette argumentet må man lete etter kulturelle forklaringer.

Så er nettdatingen mer bedragersk?

Selv om brukere pynter på sannheten, kan det ikke sies å være i utstrakt grad. Sannsynligvis begrenses det siden man gjør regning med at man skal møte personen i andre enden på et eller annet tidspunkt. Muligens begrenses man også av sitt eget selvbilde. De fleste ønsker å være en person som er ærlig og oppriktig. Dette er tanker vi går med i livet generelt, og det er ingenting som skulle tilsi at dette ikke også gjelder online. Vi har rett og slett ikke lyst å se på oss selv som løgnere.

Likevel kan man nok si at i den grad vi pynter på profilen, er det strategisk i den forstand at hensikten er å gjøre oss mer attraktive. Kanskje det er vanskelig å være helt ærlig? Det kan jo også være slik at man er fanget på en måte. Når alle andre pynter på profilen sin, blir det umulig å være helt ærlig, fordi man da blir stående som en slags svarteper. Fra redaksjonen i Sukker har jeg fått oppfordring om å fortelle at kombinasjonen av ærlighet og det å ikke gi opp er det som gir størst mulighet for suksess på Sukker.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

7 nov. 08 16:30

Tror det er mange av oss som er dønn ærlige. Rett og slett fordi det er det vi tror på. Om det tjener oss i lengden vites ikke..

Sukkerbruker

7 nov. 08 16:54

Hmm.. Kan vel egentlig bare svare for meg selv,og ja jeg er alltid ærlig..,men om det er riktig bestandig,det er noe helt annet..:)

Sukkerbruker

9 nov. 08 16:36

Jeg er ærlig på alt, fordi jeg har til hensikt å møte opp til date.

Sukkerbruker

13 nov. 08 21:16

Som nevnt over, kan bare jeg også snakke for meg selv. Prøver etter beste evne å være en ærlig sjel, men selvsagt er det noen opplevelser og erfaringer fra fortiden man ikke bør snakke om. La fortid være fortid. Det sies at ærlighet varer lengst.....

Sukkerbruker

18 nov. 08 18:39

Min erfaring er dessverre at menn ikke er ærlige med de hensiktene de har. En kan lett bli "revet med" i chattingens hete.

Godt mulig at kvinner er slik også....

Sukkerbruker

18 nov. 08 18:41

En ting er når en chatter, cerre er det at en lar seg lure med stevnemøter og utviklingen der.... Er man ute etter en å ha sengegymnastikk med, bør en i alle fall være ærlig.

Sukkerbruker

19 nov. 08 22:52

Vær deg selv fullt og helt og ikke stykkevis og delt

Sukkerbruker

24 nov. 08 16:38

Jeg vet at det blir løyet mye på nett, for jeg har akkurat funnet min forlovede på nett som sigel og lest hva han søker. så jenter og gutter vær OBS på hva man hiver seg ut på.
Jeg er på nett nå for jeg har selvsagt gjort det slutt for jeg kommer aldri til å kunne stole på han mer og har vanskelig for å stole på gutter her, men gjør ett forsøk på å få venner her så får tiden vise.

Sukkerbruker

25 nov. 08 03:22

Æ e en man såm mene at d å lyge e stortsett bare tull. Du kåmmer ingen vei me d uannsett.
Men nårr saint ska sies. Så har æ ikkje ailti vært så heldi hær inne på sukker.
Så fålkens. Dåkker såm ikkje lyg. Stå på og ikkje la dåkker distrahere av unødvendie ting.

Tel slitt vil æ seinne en hilsn tel "vitre fra Nordland" å si at æ vil gjærne ha kontakt, viss du ser dette.

Sukkerbruker

28 nov. 08 21:02

Artig lesestoff å høyst aktuelt for medlemmer av sukker. Personlig tror jeg folk ødelegger litt for seg selv om de lyver eller pynter litt på sannheten når det kommer til utseende. De gjør det kanskje bare litt mer vanskelig for seg selv om evt. man møtes en gang i framtiden. For min egen del blir det alt for dumt om jeg skulle oppgi feil høyde. Da tror jeg jenten jeg evt. skulle truffet hadde fått seg en overraskelse da jeg ikke er den høyeste gutten i klassen. Høyde er jo noe som til en viss grad folk synes er viktig. Dette gjelder jo også mangen andre ting når det kommer til utseende. Derfor er min oppfordring til de fleste at man bør være oppriktig, spesielt om man går med ønske om å treffe folk i virkeligheten.

Dessverre har et par stykker her inne (å i hvilke som helst annet nettmiljø) andre hensikter enn å finne sin store kjærlighet. Noen har en litt mer hemmelig agenda; Eventyr. Eventyr av ulik sort, men allikevel med andre hensikter enn gjerne den andre parten. Dette er vanskelig å unngå.. eneste jeg kan tenke på er vel at man bør kanskje ikke være så naiv. Ikke gå for fort fram, men heller bli bedre kjent før man tar de store steg. Ja, om man er redd for å brenne seg. Ikke misforstå, jeg mener ikke at man skal sitte gjemt bak maskinen et par mnd før man våger å ta en kopp kaffe sammen. Det å treffe hverandre over en kaffe eller av annet sosialt slag skader ingen. Tvert imot.. der er jeg en tilhenger da nettet i seg selv kan ofte skape et feil bilde av en person.

Så for min del er jeg tilhenger av hva jegogdu skriver, å jeg siterer; Vær deg selv fullt og helt, ikke stykkevis og delt. Selv ligger jeg til, ta ett steg av gangen. Man har ikke dårlig tid.

:)

Sukkerbruker

11 des. 08 18:29

Ærlighet varer alltid lengst,å ved å ikke være det vil en en dag møte seg selv i døren,eller miste noe dyrebart. Sukker er for mange det perfekte sjekkestedet,å siden det bare er brev som kan postes her så er det umulig for andre å se hva som egentlig foregår. Det er mange fisker i sjøen,å sukker er som andre nettsteder. Det finnes alle typer mennesker her. Noen "lever" her inne,noe jeg ikke gjør..men så har jeg heller ikke dårlig tid med å finne han jeg vil dele mitt liv med. Mye mulig han ikke er her,men det er ihvertfall noen hyggelige menn her:o)

Sukkerbruker

15 des. 08 00:42

Noen forvrenger fakta, langt flere sier ikke alt...det kan også være en form for lyving...på nettet og ellers

Sukkerbruker

31 des. 08 17:58

He he he. Ærligheten har forlatt verden for mange år siden ;) Ved nettdating så er det bedragerske personer som vinner.

Sukkerbruker

8 juni 09 22:56

hva er vitsen med å lyge på slike sider da? Da kan man ikke mene alvor når man er ute å leter etter noen, for er man uærlig så kommer jo det til å innhente deg hvis det klikker med noen. Dette kan da føre til at det ikke blir noe mer fordi at man var uærlig fra starten av..

Sukkerbruker

2 juli 09 23:29

En løgn trenger ikke alltid være bevisst. Kanskje har personen et forvrengt bilde av seg selv, omgivelsene og samspillet dem i mellom. Verden er jo til dels subjektiv for hver og en.. Å ikke bygge seg opp forhåpninger før det første møtet, er i hvert fall en god idé.