Kjæresten flørter på nett

Wenche spør om følgende: Hvordan kan den du treffer på nettet og flytter sammen med, fortsatt sitte og date med andre damer? Er ikke det en slags form for utroskap?

Hei Wenche. Jeg skal forsøke å svare på spørsmålet ditt, selv om det kan være vanskelig å «bevise» noe, hverken den ene eller andre veien. Spørsmålet kan likevel være interessant på et prinsippielt grunnlag, siden online datingen på mange måter utfordrer våre tradisjonelle grenser og definisjoner på intimitet. La meg tilføye at det kan finnes et kjønnsperspektiv her. Siden menn reagerer sterkere på fysisk utroskap, og kvinner sterkere på emosjonelt utroskap, vil man muligens kunne anta at menn og kvinner vil reagere på, og vurdere online utroskap noe forskjellig.

Bakdøren åpen Du forteller at du traff denne personen på internett, og at dere nå har flyttet sammen. Videre forstår jeg det slik at du har oppdaget at han fortsatt tilbringer tid på nettet, muligens på den samme datingtjenesten som dere møttes på. Det er forståelig at du definerer dette som utroskap, og at du opplever det som et tillitsbrudd som meget mulig er uforenlig med et trofast kjærlighetsforhold. Skal jeg gi min personlige mening, vil jeg påstå at det eneste riktige vil være å avslutte online datingen når man entrer et fast forhold med en annen person. Noe annet vil gi signaler om at man holder døren åpen, at man ikke forplikter seg fullt og helt. Det som definerer et fast forhold er jo nettopp en gjensidig forpliktelse som innbyr til trygghet og tillit, slik at man gir næring til forholdet, slik at det kan blomstre og utvikle seg. Holder man bakdøren åpen, tvinger man motparten til også å gardere seg, til å holde følelser tilbake, og til å legge alternative planer «i verste fall». I kort er dette ting som bryter ned forholdet. Ønsket om å holde en bakdør åpen i tilfelle forholdet skulle havarere, kan lett bli en selvoppfyllende spådom.

Likevel skal man ikke tolke alt i verste hensikt. Det finnes andre forklaringer på hvorfor han fortsatt bruker tid på nettet. En grunn kan være at mange av de relasjonene man får, kan fylle andre funksjoner enn rent romantiske. Hvor mange her inne på sukker har ikke møtt mennesker de vil kalle venner? Jeg skjønner problemstillingen. Når man møter venner på en arena som spesialiserer seg på romantisk dating, kan det bli farlig å pleie kontakt med dem når man entrer et forhold, fordi formatet på chatrommet virker mistenkeliggjørende på hva som ikke trenger være mer enn et kjært vennkap. Spesielt hvis man entrer et forhold med en person man møtte på dette nettstedet. Man bringer sin egen erfaring av å prate med sin nye kjæreste på nettet til situasjonen, og tenker at nå gjør han eller hun nøyaktig det samme, bare med en annen person.

Avhengig Et annet moment kan være et nokså kjent fenomen. Nemlig at man kan bli avhengig av nettdatingen. For ikke lenge siden gjorde jeg et intervju med Pernille Dysthe som tok for seg akkurat dette problemet. Nettdatingen er en arena hvor man veldig lett kan få bekreftelse på ens person. Har man holdt på over lang tid, kan det være vanskelig å bare slutte sånn helt uten videre. Selv om man virkelig er forelsket i personen man er sammen med. Det blir nesten den samme mekanismen som fanger yngre mennesker til andre former for «online spill». Selv om man ikke spiller, vet man at spillet fremdeles pågår uten deg. Kanskje det ligger en melding og venter på profilen? Svaret og spenningen er bare et lite tastetrykk unna.

For å oppsummere vil jeg si at det bare er en ting å gjøre, og det er å konfrontere personen med problemet. Hvilken reaksjon man blir møtt med, vil sansynligvis på god vei avsløre hvilke av disse tre alternativene som er gjeldende. Utover dette er man rett og slett bare nødt til å ta en avgjørelse på hva en er villig til å akseptere, og formidle dette på en konstruktiv måte.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

1 feb. 09 15:39

Jeg kan svare på dette på en veldig konkret måte basert på erfaring. Har nettopp kommet ut av et langvarig forhold med en person jeg elsket veldig høyt. Under hele forholdet hadde jeg kontakt med andre jenter via msn (når jeg var alene), diverse datingsider osv.. Grunnen til at hun ikke visste om det, var fordi jeg så på det som en type utroskap og visste hun ville bli lei seg. Og siden jeg elsket denne personen, ville jeg gjøre alt for ikke å såre henne.

Grunnen til at jeg holdt på med dette, var vel fordi jeg var ute etter oppmerksomhet, og jeg tror det er en felles faktor for alle mennesker. Jeg ville ha oppmerksomhet fra motsatte kjønn. Jeg ville vite om andre jenter var interesserte i meg. Altså, jeg var ikke interessert i å finne meg noen andre, ikke noen form for fysisk kontakt med andre. Bare oppmerksomhet..

Men det er da meg. Alle er ikke som meg. Jeg er den typen som ikke kunne vert utro mot noen jeg elsket, rett og slett fordi jeg elsket henne. Det var en tid i forholdet vårt der det bristet og vi hadde slått opp.. Jeg var ute, og ettersom jeg var fri på markedet, fikk jeg mer kontakt med andre jenter enn vanlig.. Jeg hadde sjansen med en jente jeg hadde vert interessert i, men kunne ikke, fordi det eneste jeg tenkte på var at jeg ville ha min daværende eks og ville gjøre alt for at vi skulle ha det bra sammen for alltid.. Jeg sa det til henne, og vi ble sammen igjen..

Et forhold består av to personer, og det er viktig at personene spiller ilag som et team for at det skal fungere. Det er viktig å være glade på hverandres veier og støtte hverandre. Ikke spille mot hverandre. Grunnen til at vi slo opp til slutt, var fordi jeg var den eneste lagspilleren.. Hun gjorde det slutt med meg fordi hun var lei av at vi kranglet hele tiden.. Ikke for å skryte, men i den siste perioden vi var ilag, var jeg så perfekt jeg kunne være.. cirka.. Jeg ble aldri sur/sint eller noe.. Jeg var alltid blid, sa alltid positive ting til henne og gav henne komplimenter støtt.. Bare for at vi ikke skulle krangle.. Hun gjorde det motsatte; ble sur for alt mulig, oppførte seg barnslig og idiotisk.. Vi kunne hatt det perfekt sammen om hun bare hadde orket å gjøre noe for det..

Denne kommentaren skeiet visst litt ut, men konklusjonen er at kontakt med andre mennesker av motsatte kjønn under et forhold kan være bare for oppmerksomhetens skyld og derfor ikke noe galt i det hele tatt. Dette kan variere fra person til person, men slik var det ihvertfall for meg =)

Sukkerbruker

15 mars 09 10:22

Om man behöver sitta på nätet för att få uppmärksamhet av personer av andra könet när man är i ett förhållande behöver man nog söka psykologisk hjälp. Ett sådant bekräftelse behov är sjukligt och kommer ställa till det för dig i resten av ditt liv. Dags att växa upp kompis.

Sukkerbruker

5 april 09 12:26

Hei! Du kan for all del chatte med andre jenter når du er i et forhold, men dere menn som alltid skryter av at dere er så reale, kan i det minste si i fra til jenta dere har valg å få oppmerksomhet fra på chatten, at dere alt er i et forhold, så hun har et valg, og kan trekke seg ut, hvis hun er av den typen som er ute etter et fast forhold på sikt, og ikke synes det er greit å bli holdt for narr. Snakker dessverre av erfaring, og skulle gitt mye for å slippe akkurat den der.

Sukkerbruker

17 april 09 08:56

Anonym, 1/2 - 2009: Jeg får det ikke til å henge sammen at du både så på chattingen som en slags utroskap og på deg selv som en lagspiller. Det virker selvmotsigende.

En annen ting: Å være "påtatt" blid og positiv med den hensikten å unngå krangler er ikke "perfekt", det er heller det stikk motsatte.

Lagspill er å være ærlig, og hvis forholdet ryker pga ærlighet, så var det slik det skulle bli.

Sukkerbruker

22 april 09 22:06

Jeg har akkurat kommet ut av ett langt forhold, der han sa til meg fra første dag at "chatting" var ikke noe for han. Etter noen år, fikk jeg tlf fra ei venninde der hun fortalte at hun hadde funnet kjærsten min her inne på sukker. Jeg laget profil selv og leste hans profil. Der hadde han fylt ut masse opplysninger, bilde og at han var ute etter det ene og det andre.... INGENTING om at han var i ett forhold. Dette har gjort meg fryktelig skremt. Hva ville han oppnå med dette? Er chatting utroskap?
Forholdet er nå avsluttet, noe jeg er fornøyd med.