Fylla har skylda

Du har kanskje merket at man lett kan gå på «en smell» i beruset tilstand. På sukkerfester eller andre steder. Fylla har skylda, tenker man, etter å ha sendt overnattingsgjesten på dør. Det er fint å kunne skylde på noe. For et år siden kunne vi lese i avisen at ølbrillene funker. Nå derimot, sier forskning det stikk motsatte.

Ølbriller virker, virker ikke For et år siden ga engelske vitenskapsmenn en gruppe forsøkspersoner drinker enten med, eller uten alkohol. Etterpå ble de vist bilder av mennesker og spurt om å rangere dem etter hvor vakre de var. Marcus Munafo, Psykolog ved University of Bristol i England, kom frem til at de som fikk alkohol, rangerte i gjennomsnitt menneskene ti prosent vakrere. Effekten gjaldt for både kvinner og menn.

I en nylig publisert artikkel i British Journal of Psychology, fremkommer motsatt resultat. Kvinnene på bildene ble faktisk mindre attraktive når mennene var beruset, og ikke nok med det. Menn kan heller ikke lenger skylde på alkohol om jenta er for ung. Alkohol påvirket nemlig heller ikke deres evne til å vurdere alder.

I denne studien spurte forskere en gruppe på 240 menn og kvinner i barer og kafeer om å vurdere bilder av kvinner i forhold til attraktivitet og alder. Halvparten av dem var beruset i varierende grad. Kanskje noe overaskende så reduserte alkoholen likevel kvinners evne til å gjette riktig alder til kvinnene på bildet. For mennene derimot, virket ikke engang sminke inn i særlig grad inn på deres evne til å gjette kvinnens alder.

Forskjell mellom menn og kvinner

En annen studie som i større grad fokuserte på kvinner, danner kanskje et urettferdig bilde av ølbrilleproblematikken. Kvinner mister bare ikke evnen til å vurdere mannenes fysiske utseende når hun er full, men hun tar med seg den svekkede vurderingsevnen inn i tiden etterpå. Det vil si, også når hun er edru. I denne studien målte forskerne hvor mye kvinnene hadde drukket de siste seks månedene. Jo mer kvinnene hadde drukket, jo vanskeligere hadde de for å vurdere hvorvidt et mannlig ansikt var symmetrisk, som både er en indikator på skjønnhet, og gener. Til og med kvinner som drakk så lite som fem drinker i måneden, gjorde det dårligere en kvinner som ikke hadde drukket.

Dr. Oinonen, ved Lakehead University i Canada, sier at denne studien indikerer at alkohol kan ha langtidseffekter på hjernen, og kanskje endrer hjernestrukturen på en måte som reduserer vår evne til å detektere ansiktsymmetri. Det er likevel umulig å si om dette er permanent eller ikke.

Ølbrillene gjelder altså fortsatt for kvinner, så da kan vi menn trøste oss med det. I helgen var jeg på en arkitektfest i Oslo sammen med noen venner, inkludert et par venninner. En av dem hadde funnet seg en fyr og gått litt for langt ute på parkeringsplassen senere på kvelden. Det vil si, alt for langt, i følge henne. Full av angst, ringte hun meg og ville ha trøst. Stakkars jente. Men i motsetning til meg, har hun i det minste en unnskyldning. Skål.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

27 april 09 15:53

"or mennene derimot, virket ikke engang sminke inn i særlig grad inn på deres evne til å gjette kvinnens alder." Jeg leste samme artikkel gjengitt i VG. Der stod det stikk motsatte. At menn greide vurdere alder like godt, men at sminke fikk menn til å vurdere de unge jentene som eldre. Det er jo uansett ikke penhetsgraden som bestemmer om man går på en smell eller ikke. Det er ihvertfall for min del helt andre ting som blir påvirket som gjør at jeg kanskje går på smeller jeg ikke ville ha gått på edru.

Det levner vel liten tvil om at vurderingsevnen generelt på diverse handlinger blir svekket i fylla, dette gjelder selvsagt også hvem du går til sengs med.