Drikkeproblemet

Jeg er en 30-årig kvinne som sluttet å drikke alkohol for 1,5 år siden, rett og slett fordi jeg fikk et drikkeproblem som ble uhåndterbart. Trives utrolig godt med å være edru, livet er blitt sinnssykt mye bedre, og jeg går ikke glipp av noe stort her i verden. Har f.eks. ingen problemer med å være på byen/konsert/klubb edru. Men så er problemet: Jeg vet ikke hva jeg skal si til en date eller en fyr at jeg nå har sluttet å drikke. Nå har jeg faktisk møtt en fyr jeg liker, men har ikke tatt opp "problemet" ennå - delvis fordi jeg er redd for å skremme bort noen, da man fort kan tro det er verre enn det det var...forts. Og delvis fordi de fleste folk har et ganske normalt forhold til alkohol, der å dele en flaske vin eller to blir sett som en streit date-aktivitet. Forstår godt at det ikke er det samme å drikke cola til middagen:) Jeg tilstreber alltid å være ærlig, problemet er vel mer hvordan man skal legge det fram. Og så er det frykten for å bli avvist som selvfølgelig spøker ganske kraftig i bakhodet.

Hei, 30-årig kvinne. Det er tydelig at du er en ressurssterk. Ikke bare krever det selvdisiplin å gjennomføre denne livsstilsendringen, men selvinnsikt og mot til å innse at du faktisk har et problem. Alle er vi forskjellige i hvilken grad i er disponert for avhengighet. Noen kan drikke når de vil, og aldri føle at det blir et problem. Noen er hektet på mat, som for mange oppleves som en nokså kraftig stimulant. Andre kan røyke når de drikker, og aldri bli avhengige. Jeg kunne for eksempel ikke det, og måtte slutte for mange år siden, fordi røykesuget kom ut av kontroll. Akkurat som for deg og alkohol. Om det er mat eller kokain, alle kan vi bli hektet, avhengig av biologisk disposisjon og miljøfaktorer. Blir man lett hektet på alkohol, slik som deg, skjønner jeg at det er vanskelig. Alkoholkonsum er så integrert i vår kultur at vi forventer det ved mange av våre ritualer. Hadde vi derimot oppfunnet alkohol i dag, hadde det ikke blitt legalisert, for å si det slik. Problemet ditt, er at alkohol har blitt så normalisert, at å ikke ta del i drikkekulturen nesten blir unormalt.

Jeg tror ikke at menn generelt vil se på det som negativt at kjæresten ikke drikker. Likevel kan det muligens forårsake litt skepsis i starten om det formidles på en litt uheldig måte, og selvfølgelig, mange bruker alkohol i starten for å dempe nerver og for å få ting til «å flyte». Å «ta et glass vin», er både en trygg ramme, og en fin frase å gripe til. Selv hadde jeg nok ikke likt å drikke hvis jeg visste at jenta ikke gjorde det. Å ha kontroll over selvpresentasjon oppleves allitd som viktig, og man har like lite lyst å være full foran en edru date, som man har lyst å være full fremfor en ny sjef. Å dra på date er gjerne en situasjon hvor man til tvinges å være plagsomt selvbevisst. Alkoholen er med på å glatte over dette.

Gjør det til en livsstilsgreie

Jeg tror jeg ville utsatt det litt hvis det går an. Ikke for å snike seg unna, men fordi man ikke har lyst å skape forvirring i hodet på den andre. Du kan for eksempel være proaktiv i å foreslå rammer for stevnemøtene hvor det ikke er naturlig å drikke. Å ha et konkret gjøremål som en del av date, virker også stresssdempende. Samtidig er det sikkert en fordel å unngå situasjoner hvor alkohol en en veldig vanlig ingrediens. Stort sett er det meste som foregår på dagtid en bra greie for deg, vil jeg tro, selv om jeg er ingen datingekspert. Når du så forteller ham det, så gjør det fra en posisjon med styrke. Ikke noe sånt som: «...du, det er noe jeg må fortelle deg...». Gjør det heller casual, i god tid før dere sitter med stearinlysene på midddagsbordet og åpnet vinflaske. Ta utgangspunkt i det første avsnittet mitt om du trenger en grei innpakning, og fortell ham det mens dere jogger i skogen sammen, mens han puster og peser for å holde følge med deg. Du rører ikke alkohol lenger fordi du pleide å bli så vill og ute av kontroll, at du innså at du måtte holde deg unna. Gjør det til en livsstilsgreie. Alternativet til vin er ikke cola, men fruktjuice. Når dere så drar ut på byen, eller skal spise en fin middag sammen, er situasjonen forutsigelig for ham. Han ender ikke opp som en stotrende tulling med et glass eller en flaske jenta ikke vil ha.

Alle menn vil foretrekke en sunn dame som ikke rører alkohol, foran en usunn dame som kan drikke. Gi ham en trade off. I mange tilfeller handler nok alkoholen mer om hans behov for å minimere stress, eller gjøre de riktige tingene i riktig rekkefølge. Ta avgjørelsen ut av hendene hans. Et triks kan jo være å invitere ham hjem første kveldstreff, etter dating på dagtid, og styre hva som kommer oppi glasset på ditt eget kjøkken. Da er du snill med ham i samme slengen, og du slipper å fortelle om «drikkeproblemet» hver gang du skal treffe noen. Etter et par treff, tror jeg ikke det gjør så mye heller. Liker en fyr en dame med et drikkeproblem, er det bare et problem hvis hun drikker. Det gjør jo ikke du, så jeg ville ikke vært så redd for akkurat det.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

23 mai 09 05:56

vurderer sterkt på o "kutte ut alkoholen" selv, klarer meg bra enda..mvh micke

Sukkerbruker

24 mai 09 01:27

Jeg måtte selv droppe den søte vinen, drinken eller rødvinen. Jeg fikk allergi og magen tålte ikke alkoholen. Jeg har nok også fått "de underlige tankene i nakken", tro hvorfor hun ikke drikker?. Nå bor jeg på et sted folk flest ikke kjenner meg veldig godt, eller fra barns ben. Da merker jeg at det er lett og bli utsatt for baksnakk. Det er underlig hvor usunne noen menneskers tankegang er. Jeg velger og unngå alkohol. Jeg har ei søster som arbeider på Vinmonopolet. Hun har anbefalt meg mange alkoholfrie vin. Og utsalgstedene plikter og ha alkoholfritt alternativ. Jeg velger derfor alkoholfritt og blir "ruset" av stemningen rundt meg.
Fra mitt studiet har jeg fått mye ny kunnskap om alkohol og dens skader og hvor bredt den rammer andre mennesker rundt deg.
Vær stolt av at du står over alkoholen! Tommelen opp for deg!
Noen menn kan ikke helt godta hvorfor du ikke kan være med og drikke dem under bordet. Er sånne menn et alternativ, da det finnes menn som aksepterer at du står over og velger alkoholfritt?

Sukkerbruker

6 juni 09 11:39

Hei, og gratulerer med at du nå kjører alkoholfritt. Jeg har tre venner som ikke drikker alkohol, den ene fordi hun har vært sammen med menn som drakk mye - hun ble skremt. De to andre fordi de som deg innså at de hadde et alkoholproblem. Ingen i vennegjengen synes det er vanskelig å forholde seg til, ikke deres partnere heller. Resten av oss nyter alkohol en sjelden gang også når de "alkoholfrie" er tilstede - no problem. Men som Preben svarer så vær forsiktig med hvordan du forteller det - selvom jeg er for åpenhet.

Lykke til med kjærligheten

Sukkerbruker

7 juni 09 18:36

Hvis temaet alkohol ikke har vært tatt opp vet du jo ikke om han drikker heller. Siden du spør her antar jeg at du har funnet ham på sukker. Da er matchtreet en fin ting. Du har sikkert satt så lavt som mulig på alkohol selv. Hvis dere har grønnt blad på alkohol vet du jo også at han ikke drikker heller. Kanskje dere begge sitter å grubler over det samme tema?
Hvis dere har knallrødt alkoholblad kan du jo snu usikkerheten ved å si "Siden vi har knallrødt blad på alkohol regner jeg med at du er alkoholiker?"

Jeg kutta alkohol da jeg ble sammen med ei som ikke drakk (var 24år da) og har siden bare tatt en øl de gangene det ville gitt for mye oppmerksomhet å si nei. Ikke liker jeg å legge an på jenter som er beruset heller. Og siden jeg er her nå kan du være sikker på at jeg sitter på suksessformelen til sjekking av edru jenter....