Instinkt

Hei Preben!! Vel det lurer på er vel noe av det mest vanlige, men allikevel. Rundt mai tider traff jeg ei jente her inne på sukker. Hu kom fra et forhold og jeg kom fra et forhold, riktignok ikke så langt eller alvorlig som henne, men dog. Vi fant tonen veldig fort, var veldig ærlige med hverandre fra dag en, og jeg forklarte om min situasjon som er ganske kritisk akkurat nå. Hun forklarte sin situasjon. Jeg har veldig lett for å bli gla i personer, og etter en stund ville jeg ta opp hvor seriøst dette ville bli pga følelser. Der kom hun meg i forkjøpet, noe som gjorde meg veldig glad siden jeg allerede visste svaret der. Og jeg spurte henne nok en gang etter en liten stund om hu var sikker på dette siden hu kom fra et såpass langt forhold. Svaret var ja og hu likte ikke det å være "singel". Så hadde vi det utrolig koselig i en liten stund, før hun plutselig kom på besøk og sa: «vi må prate»...! Det er aldri et godt tegn, og det var akkurat som jeg fryktet. Dette her ville nok ikke fungere pga hun ville ha meg med på mange ting som jeg ikke kunne pga min livs-situasjon akkurat nå, og at hun bekymret seg veldig mye, osv. Mitt spørsmål er nå da: Hvorfor klarer ikke jenter (iallefall ikke de jeg treffer) å prøve på noe som kanskje ikke er «trygt» med en gang, selv om følelsene er der. Hvorfor virker det som om de må ha en konstant form for materialistisk trygghet rundt seg?? Jeg forstår ikke dette og føler nesten jeg blir brukt som en "reboundguy" altfor ofte. Vet ikke om du kan få meg til å forstå dette bedre. Kanskje iallefall gi meg noen tips om hvordan jeg unngår å gå i denne fella gang på gang, for så å få hjertet mitt smørt utover asfalten:(

Hei Peran. Du koker dette veldig greit ned selv til din «situasjon», som du ikke går videre inn på, selv om du antyder at dette har en materialistisk, økonomisk eller en slags praktisk slagside som innebærer en risiko for en potensiell partner. Og desverre for deg - virker det som, en unødvendig risiko. Deretter skiller du mellom en kvinnes følelser, og hennes mer pragmatiske vurderinger av deg. At i kampen mellom sine følelser og hennes mer distanserte vurdering av deg, så vinner en slags fornuft over disse følelsene. Jeg må vel si at dette blir å trekke opp et kunstig skille. Følelsene oppstår gjerne etter en vurdering, og de modifiseres etter hvert som man får mer kjennskap til personen. "Situasjonen" din er en «turn off», med andre ord. Så til dette med risiko, eller materialisme og trygghet.

Risikoadferd

Her er noen vitenskaplige fakta: Kvinner er mer risikoaversive enn menn. Det vil si at menn, over det hele, er mer villige til å ta tjangser i håp om en større gevinst på et senere tidspunkt. Menn er også i større grad villige til å utsette seg for fare, eller på andre måte risikere for å oppnå sine mål, i stor grad sentrert rundt diverse statusprosjekter som vil heve deres sosioøkonomiske status. For eksempel så dør menn i gjennomsnitt seks år tidligere enn kvinner i Norge, uten at man kan forklare dette fysiologisk. Noe av dette kan tilskrives direkte risikoadferd, noe mer relatert til en hardere livsstil, med mer jobbing, mer selvpåført stress, og så videre. På mange måter en mannen det ekstreme kjønn, i den forstand at menn både ligger over og under, og utenfor på begge sider, statisktisk sett, i forhold til kvinner. Vi er både dummere og smartere, vi oppnår gjerne mer, men dør også tidligere. Den evolusjonistiske forklaringern på dette er at naturen har selektert for risikovillighet hos mannen, ganske enkelt fordi dette ofte fører frem i form av en økt tilgang på ressurser. Og en mann med ressurser tiltrekker seg lettere kvinner. Og så har vi det gående. Den mannen som kan bygge det fineste redet, har større tjangs for at en rype kommer og legger et egg i det.

Trygghetsboblen

Mannens risikovillighet står i et diametral i forhold til det som er hensikten med risikoadferden, nemlig å minimere risiko, gjøre seg selv i stand til å skape en boble rundt seg selv og sine, hvor naturen ikke klarer å trenge gjennom med sine uforutsigelige og kjipe konsekvenser. Mannens evne til å produsere trygghet henger sammen med hans evne til å kontrollere og dominere sine naturlige omgivelser. Før skulle han ikke bare være intelligent og ha sosiale ferdigheter, men også være i stand til å kunne beskytte sine nærmeste fysisk, og være en dyktig jeger. I dag oversettes dette til en stabil oppadgående karriere, men også et pent utseende som signaliserer hans evne til å frembringe sunne barn. Kvinners sterke preferanse for høye menn viser også tydelig restene av et biologisk rammeverk som virker tilbake på oss. Fysisk størrelse henger sammen med en manns evne til å dominere sine omgivelser på en veldig direkte måte, historisk sett. Indirekte, også i dag. Også menn blir påvirket av andre menns høyde. Vi tilskriver lettere høye menn andre positive egenskaper, og høye menn avanserer lettere i arbeidslivet.

Skate or die

Hvorfor evolusjonen skulle selektere for kvinner som både er i stand til å vurdere og foretrekke menn som er trygge, er innlysende. Svangerskap og barnefødsel innebar en betraktelig risiko for kvinnen. Et menneskebarn fødes også hjelpeløst, og trenger både omsorg, og noen som kan skaffe mat, varme m.m på samme tid. Altså fikk vi en funksjonsdeling mellom kjønnene som har satt biologiske spor i oss. Disse lar seg ikke viske ut bare i løpet av noen hundre år. Kvinner velger menn som utviser mot og risikovillighet, men hun velger dem først når han har vist evne til å overkomme og mestre risikoen. Det er en grunn til at guttene starter band, mens jentene drømmer om catwalken, en grunn til at guttene hopper høyt på skateboard, mens jentene ser på og fniser, en grunn til at det nesten bare er menn som er aksjemeglere, og en grunn til at de har høyere testosteronnivå enn andre menn. Det er en grunn til at vi vurderer menn med høy sosial status som høyere enn de faktisk er, og menn med lav status som lavere enn de faktisk er. Det finnes også mange ødelagte og enslige menn som har blitt ofre for mislykkede statusprosjekter.

Sosialt konstruert?

Nå finnes det selvfølgelig sosiale forklaringsmodeller som gjør bruk av begreper om såkalte «kjønnsroller», som problematiserer årsaksforhold og retninger, finner frem et og annet unntak. Det finnes også mange som presenterer anekdoter og forteller om en venninne som ble sammen med den fattige fyren, eller har høyere utdannelse, eller tjener mer en mannen sin, og så videre. Noen ganger viser det seg da at han er en utrolig flink gitarist, maler, eller på andre måter kaster en skygge over henne. Andre ganger er unntakene nettopp det. Et unntak for hva som er en overveldende kjennsgjerning statistisk sett. Man kan altså velge ulike forklaringsmodeller, men adferden er den samme. Så hva skal man gjøre? Jeg skjønner at du er frustrert, men tiltrekning er ikke et valg. Prøv å se om du kan overkomme situasjonen din, eller på andre måter kompensere. Heller det enn å bli deprimert over å stange hodet i en vegg. Ta en risiko om du må, og overkom den!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

5 aug. 09 17:28

ok

Sukkerbruker

8 aug. 09 00:47

Hmmm... dette er jo veldig interessant, men hvorfor generalisere? Hva med menn som er lite risiko-villige, ønsker du å tilskrive dem kvinnelige egenskaper? Og hva med kvinner som er meget risiko-villige, ønsker du å tilskrive dem mannlige egenskaper? Jeg er enig med deg i at det finnes tydelige kjønnsforskjeller, men jeg tror også at atferd blir preget av personlighetstypen og sosio-kulturell bakgrunn. Kan hende Peran heller bør lete etter etter ei annen type drømmekvinne i et annet miljø? ;)

Sukkerbruker

21 sep. 09 19:10

Dette var morsomt å lese !
Og veldig forklarende. Da er det helt naturlig at det er mange menn som legger ut bilder av seg selv hvor de klatrer og sykler.
Høye kjekke attraktive menn etter våre normer er slettes ikke i overvekt når det gjelder å være gode elskere, her tror jeg de noe lavere i høyde og status eller begge deler har vært mer ivrige og blitt flinkere som en måte å kompensere på.
Selv om jeg vet dette er det ikke tungtveiene nok, jeg vil heller velge en høy mann å videreutvikle han, omvendt er vanskeligere, he he Det var mine tanker og det som angikk meg.

Men nå var det jo deg Peran det skulle handle om, jeg tror det stemmer det Preben svarer deg. Du kan sammenlingne det litt med å få banklån, jo mindre du trenger lånet jo lettere er et å få det.
Overfor banken vil det kanskje si at du må stå på å vise at kan spare litt også få en ny vurdering.
Da viser du overfor banken at du kan og vil noe og det er mer rimelig at de skal være med på prosjekt "drømmehus"

Oversatt til damer er det vel slik at de fleste av oss ikke tror på å finne en feilfri mann uten problemer, men det er nok viktig for oss å se at en mann evner å løse problemene sine og de fleste kvinner vil da også mer enn gjerne hjelpe til. Men det er din oppgave å fremstå som og ikke minst i egne øyne være en det er verdt å satse på.

Så det er kanskje ikke hordan man har det eller tar det men hva man gjør med det ;-)

Vær streng men kjærlig mot deg selv !
Ønsker deg masse lykke til !