Forelsket i læreren

Hei Preben, jeg er ei voksen dame med to barn, og jeg har vært alene nå i snart tre år. Kansje ikke helt alene da; jeg har en venn som jeg treffer når vi har ungefri begge to. Han er læren til sønnen min på syv år og det var sånn jeg møtte ham. Vi har møttes i snart to år nå og vi har det artig sammen, både med sex og fest, men ingen av oss hopper inn i forholdet. Han er ti får yngre enn meg. For ett år siden ble jeg usikker på følelsene mine. Kanskje følte jeg mer enn sex? Jeg snakka med ham og så ble vi enige om å slutte å møtes. Nå har det gått nok ett år, og vi møtes anna hver helg, og jeg aner egentlig ikke hvor mye lenger jeg kan ha det sånn.

Hei, voksen dame med to barn. Så din situasjon er altså at du er forelsket i en mann som ikke er forelsket i deg. Ensidig forelskelse innbærer alltid en maktoverføring, og dette erfarer du når du prøver å sette regler overfor en sterkere part. Du går med på møtes på hans premisser, fremdeles. Jeg vet ikke helt hva du ønsker av meg her, men problemstillingen er evig, og kan være et interessant omdreiningspunkt for noen tanker.

Ensidig kjærlighet

Ugjengjeldt kjærlighet er frustrerende, og det er ikke uvanlig at vi forsøker å legge press på den andre ved å stille diverse ultimatum. Det eneste man kan true med, er selvfølgelig å trekke seg tilbake, men når den andre personen stiller seg likegyldig til dette, er man i realiteten ikke i forhandlingsposisjon. Man merker dette veldig fort. Allerede den første reaksjonen forteller mye, men vi håper selvsagt at den andre personen skal angre, skjønne hva han, eller hun går glipp av når det «går opp» for personen at du mener alvor. For man må jo vise at man mener det, når man først har sagt det. Eller? Etter en liten stund, når personen ikke ringer, eller angrer, eller får et lys slått på i hodet sitt og skjønner at han, eller hun er forelsket, kommer vi krypende tilbake med halen mellom beina. Man er da en slave av sitt eget følelsesliv.

Makt og avmakt

Vi kommuniserer makt og avmakt med både smil og små gester. Små tegn som røper oss. Hvem sender flest sms? Hvem avslutter samtalen først? Hvem venter lengst med å svare? Hvem foreslår flest aktiviter? Alle disse tingene er med på å avsløre maktbalansen i relasjonen, og så fort man slutter å høre på hva den andre sier, og i stedet ser på hva som gjøres, er det ikke vanskelig å måle temperaturen på den andres følelser. Men vi vil så gjerne, og vi spinner vår egen virkelighet. Vi vil så gjerne tro på ordene, alle forklaringene eller unnskyldningene som gjør den avslyste avtalen mindre sårende. Faktum er at vi også misbruker hverandre romantisk. Vi er redde for å være alene. Vi ønsker bekreftelse og spiller derfor med den forelskedes selvbedrag, selv om vi innerst inne vet at man ikke ønsker å være samme med denne personen. Ikke på alvor. Hvorfor gi slipp før den man egentlig vil ha, dukker opp?

Sannsynligheten for at du kommer til å få i stand et seriøst forhold men en ti å yngre mann er liten, statistisk sett. Når du fortsetter å tilbringe tid med denne mannen. som en «sexvenn», eller hva man skal kalle det, overser du andre, mer realistiske muligheter. Du forblir oppslukt i ham. Vi liker vel også å være sammen med yngre mennesker, for de får oss til å glemme vår egen alder. Men det er den eldste som løper risikoen. Den yngre har bedre tid. Kanskje dette høres kynisk ut, men kanskje jeg kan bidra til at du forsøker å følge dine egne regler, og ser andre veier hvis det er en seriøs forpliktelse du er ute etter, for mannen du har forelsket deg i, er ikke villig.

Forhekset

Noe annet som skjer når man har sex, er at man frigjør et stoff som heter oxytocin. Det får oss til å føle for hverande. Derfor er det risikabelt å ha sex over lengre tid med en person man vet egentlig ikke passer, eller ikke elsker oss. Sex kan tving frem forelskelsen. Dette gjør oss ekstra sårbare når vi ikke klarer å si nei til seksuelt attraktive personer som vi vet egentlig ikke er interessert i oss. Deres utseende gjør oss betatt; sex forsegler til slutt forhekselsen.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

16 sep. 09 21:51

Takk, veldig velskrevet og passer så godt for den "forhekselsen" og "syke" forholdet jeg er på vei ut av.... Men ting tar tid og man må jobbe for å la være å oppsøke vedkommende..... Skal klare det denne gangen!