Alfakvinnen

Hei, håper å få noen gode refleksjoner fra deg. Er en oppegående, ressurssterk kvinne på 33 år som har vært single i flere år, med et par kortere forhold innimellom. Det har aldri klaffet for meg å treffe den såkalte «rette», dvs, jeg har trodd jeg har truffet ham, men så har det ikke vært gjensidig.. Jeg har ofte undret meg over hvorfor jeg fremdeles er single, og lurer på om jeg sender ut feil signaler til menn. Jeg vet selv at jeg er ei bra jente, sosialt intelligent med mange bra kvaliteter. Har fått høre av andre at jeg er pen (noe jeg selv for øvrig ikke har opplevd meg som) og at folk ikke forstår hvorfor jeg er single. Jeg er veldig selvstendig og uavhengig som person, har en høyere utdannelse og klarer meg veldig bra alene. Tror nok at jeg fremstår som sterk og bestemt. Og jeg lurer på om nettopp disse egenskapene virker avskrekkende på menn. Har nemlig hørt noen teorier om dette. Selv kan jeg ikke forstå at dette kan stemme, siden vi tross alt bor i det trolig mest likestilte landet i verden hvor kvinnene er uavhengige, frie og sterke. Er det slik at menn helst vil ha «trengende» og avhengige jenter? Er det slik at mannen må føle seg som den store beskytteren? Hvis det er slik, synes jeg det er skuffende på mannens vegne...Hva tenker du? Og hvordan skal sterke jenter markedsføre seg i jakten på mannen?

Hei anonyme kvinne. Det er ikke første gang jeg har hørt denne problemstillingen. Jeg tenker at det kanskje er tre ting som spiller inn. Den første gir deg nok rett, delvis hvertfall. Jeg tror nok at mange menn ønsker å føle seg nødvendig. Ikke at hun skal være hjelpeløs, men at han føler at hun trenger ham på en eller annen måte. I dag tror jeg dette handler mye om rollespill og psykologi. Når man er en voksen, høyt utdannet kvinne som helt fint klarer å strukturere sine omgivelser, kan det kanskje være vanskelig for mange menn å vite hvordan de skal gå frem for å kurtisere deg. Rollespillet er ofte den trygge rammen vi griper til nå vi skal bli kjent med hverandre. Et trygt kulturelt script som minimerer stress og sannsynligheten for feilkommunikasjon. Når du insisterer på å være «sterk og likestilt» også i symbolikken, som dette egentlig handler om, kan det oppstå forvirring og ubehag hos mannen. Ikke fordi han vil dominere deg, men fordi han har lyst til å vise at han stter pris på deg med disse små symbolske gestene. Jeg tenker at du kanskje bare skal leke «prins- og prinsessespillet» litt i starten, uten å tro at dette er mer enn det faktisk er. Et lite symbolsk rollespill som gjør at vi kan følge en opptråkket sti gjennom det tornekrattet det fort kan bli når to voksne mennesker skal finne veien sammen. Jeg tror ikke at det er så mange menn som foretrekker hjelpeløse kvinner. Tvert imot, er erfaringen fra min egen venneflokk. Men, det er alltid godt å kjenne at hun er føyelig i kroppen når du klemmer henne inntil deg.

Trenger ingen

Et annet moment kan være uavhengighet mer generelt. Alle er vi forskjellige, og forelskelse handler faktisk om kontrolltap. Det å bli forelsket innebærer en maktoverføring, som vi alle merker i det øyeblikket følelsene våre ikke blir ivaretatt på en god måte. Enkelte har vanskeligere enn andre for å la seg rive med, og vi har også ulike biologiske forutsetninger for å bli forelsket. Uavhengige mennesker er gjerne selvforsynte på alle måter, og terskelen for å hengi seg til en annen blir høyere. Det skal være ekte kjærlighet, for man ser ikke hensikten med å være sammen av andre grunner. For noen handler også samliv om ensomhet og trygghet. Selvstendige mennesker oppleves gjerne også på litt kaldere, selv om de kan være sjamerende nok. Signaler fra andre blir mindre viktig for en slik person, og dette kan ha konsekvenser for kjærlighetslivet. Det trenger ikke være snakk om en usunn narsississme, men bare at man stiller høyere krav til sine omgivelser, og da også en potensiell partner. Når man så er kritisk overfor sine omgivelser, uttrykker man gjerne dette uten å vite det, og det kan skremme bort folk. Både venner og potensielle kjærester. Noen ganger er det bedre å være avhengig, og føle at den andre er avhengig av deg, for det gjør at vi retter oppmerksomheten mot hverandre i stedet for innover. Det kjipe er selvfølgelig da at man lettere blir såret, men det er da prisen for å være åpen.

Slitsom personlighet

Et siste moment jeg har merket meg at kvinner som kan ha en litt grandios eller «slitsom» personlighet ofte tyr til en forklaring hvor mennene ikke takler dem fordi de er «så sterke». Denne forestillingen fungere da som en beskyttelse mot en virkelighet som truer egoet. Man tolker informasjonen på en måte slik at meningen «sklir» litt, slik at det passer sammen med selvbildet. Det er da mennene det er noe galt med, ikke meg. Noen ganger fungerer altså «patriarkatet» som en psykologisk forsvarsmekanisme. Også menn ser etter en stabil og balansert person når de leter etter etter en bra kone og mor til fremtidige barn. Altså ser menn etter en annen styrke enn den man finner i litt bråkete, selvsentrerte, impulsive, kravstore, ustabile, lite selvinnsiktsfulle kvinner. Det er i disse tilfellene ikke slik at han ikke tåler en kvinne som «sier hva hun mener», eller hva det nå er som lar henne tilpasse virkeligheten til hennes fordel.

Når det kommer til hvordan sterke jenter skal markedsføre seg overfor menn, så er rådet mitt følgende. Vær sexy slik at du fanger blikket hans, men kle deg innenfor rammene av hva du tror tenker om sin fremtidige kjæreste. Ikke tro at det bare er han som skal kvalifisere i dine øyne. Selv om han jager deg, er dette et spill. Han vurderer også deg. Fokuser på at du skal kvalifisere i hans øyne. Er han klønete og prøver å gjøre de riktige tingene ved å gripe til typisk kjønnskonservativ adferd, så la ham. Han gjør det egentlig ikke for din del, men for sin egen. Ikke fortell om hvordan fremtiden din skal være, selv om du sikkert har planlagt ned til siste detalj. Det kan fort høres vulgært og selvsentrert ut. Har du en herrevenn, be ham være ærlig når du spør ham hva du kan gjøre bedre. Hvis du tør da. Og sist men ikke minst. Hvis du ikke trener, kjøp et par jobbesko øyeblikkelig. Holder du deg ikke i fysisk form kan kjønnsmarkedet fort bli et hjerterått sted. Slik er det bare.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

7 okt. 09 16:39

Preben-eksperten... jeg synes du skriver mye sosialt korrekt her, men det er et lite men, og dette kommer fra en såkalt ikke-selvbestemt alfakvinne:

Nå i 2009, så har de fleste unge kvinner høyere utdannelse enn tidligere og derfor et bedre selvbilde og høyere selvinnsikt og -tillit enn f.eks på 60-tallet. Det er nemlig ikke lengre tid siden. Så det at "alfakvinnene" er en liten og sekulær gruppe kvinner, det tviler jeg sterkt på. Hvis dette la oss si gjelder for de fleste kvinner med litt høyere utdannelse og dermed mer uavhengighet, så vil svarene på spørsmålet til hovedinnlegget variere veldig individuelt fra kvinne til kvinne dette gjelder og situasjonen hun er i gjelder.

Så la oss si at alle kvinner nå til dags er "født med litt mer uavhengighet", hva vil du da svare en kvinne som spør om dette... at hun må jekke seg ned for å tilpasse seg mannen, eller at det mannen som kanskje bør tilpasse seg "den nye kvinnen" litt bedre?

Mitt kritiske spørsmål er nå gitt, men ikke " avgjort ". Bare svar igjen du, eller noen som har lyst ! jeg vet nemlig ikke svarene i mitt eget hode, kom bare med en kritikk av dette akkurat her jeg nå satt og leste ....

?

Sukkerbruker

8 okt. 09 16:54

Jeg er ganske sikker på at høyerer utdannelse og større likestilling i samfunnet ikke har påvirket kvinner i nevneverdig grad når vi går under den "sosiale bevisstheten". Samme hvor utviklet og påvirket vi blir av sosiale normer og regler, vil det alltid være en ur-mann og en ur-kvinne et sted i underbevisstheten.

Nettopp på dette planet tror jeg alle menn innerst inne bare vil ta en jente med storm, uten at verken han eller henne skal analysere ting opp og ned. Jeg mener det på grunn av dette vil fuske i sjekkeprosessen hvis man opplever at kvinnen prøver å ta kontrollen over feil ting. Noen ganger må man legge bort politisk korrekthet, steinharde prinsipper og det moderne samfunnet, og bare se ting som de er - mann møte kvinne. Vakre kvinner som er høyt utdannede og selvstendige kan være det mest sexy som finnes, så lenge hun gir mannen nok spillerom..

Sukkerbruker

8 okt. 09 19:59

Du burde lese "The Rules" av Ellen Fein og Sherrie Schneider. Tror ikke den er oversatt til norsk, men du får den på nett. Den har mange gode, og velfungerende råd til jenter som deg og meg og alle andre damer du beskriver. Den er komplett politisk ukorrekt baåde i USA og enda mer i norge, men den virker. Du kan sikkert kunne kalle den både manipulativ og reaksjonær, du vil ikke være den første, men for min egen del kan jeg endelig lene meg tilbake og fungere bedre i forhold til menn enn jeg har gjort noen gang før. Nå ser jeg på det som sannsynlig, og kun et spørsmål om tid før jeg finner en fantastisk kjæreste. Og leser du den kommer du til å være glad for at du gjorde det ;-) Lykke til!

Sukkerbruker

11 okt. 09 01:15

Dagens likestilingmas er med på å ødelegge forholdet mellom mann og kvinne. Det er forskjell på kvinne og mann det bør vi verdsette og ikke prøve å endre på. Det fører bare med seg problemer!

Sukkerbruker

19 okt. 09 22:14

Ville ikke hatt noen problemer med å ha vært i forhold med en kvinne som har en langt større utdanning og jobb enn det jeg har. Og ja, jeg har en lang utdanning selv ;)

Sukkerbruker

20 okt. 09 10:11

Mannen har jaktet, og kvinnen har vært byttet - slik har det vært i fra tidenes morgen.
I dag tror jeg mange menn føler at denne rollen er snudd på hodet, og det gjør dem usikre - det ligger i mannens urinnstinkt at han skal jaktepå, "fange" og ta vare på sin dame. Ikke alle damer skjønner, eller liker det. Når da mannen ikke får "lov" å ta vare på sin dame, tror han gjerne at han mislykkes....... dårlig kommunikasjon hjelper ikke.
Som noen har vært inne på - det er et rollespill fra tidenes morgen. I det rollespillet finnes ikke begrep som likestilling. Det er noe tillært som har kommet inn i de siste 30-40 årene. Det tar mer enn 30-40 år å forandre ett urinnstinkt;-))
Banner nok i kirken, men tror det er ganske så nær sannheten........
Så kan man se litt på historien. Ett ordtak sier at bak enhver stor man, står en sterk kvinne......
Altså - sterke kvinner er ikke noe nytt. Det er ikke ett mål at kvinnen skal stå bak mannen, men det jeg vil frem til, er at kvinner som levde før kanskje var litt smartere, og ikke tonet så høyt sin "styrke" - som nok egentlig da bare blir en svakhet i parforhold............ De navigerte som regel stille og rolig slik at de fikk menene dit de ville.
Kanskje er vi menn like enkle ennå??????

Er målet å få til ett godt parforhold, må det være en balanse.
Balansen må da baseres på kjærlighet/forelskelse, ærlighet og åpenhet - samt en smule rampestreker.......

Sukkerbruker

7 nov. 09 11:46

Det var et veldig bra poeng anonym 20/10.
Vi kvinner toner nok vår styrke i litt for stor grad. som gjør menn usikre.
Egentlig er det et uttrykk for usikkerhet også. Når man må tone sin styrke sterkt ut til andre.. er det ikke da man er svak..
Jeg tror kvinner ville bli mer verdsatt, mer hørt, og få fler rettigheter. Derfor har vi fått likestilling. iallfall er det noen av grunnene.
Men i det har vi plutselig begynt å slå oss litt på brystet. Og det er jo menn som tradisjonelt gjør.. Det er (visstnok) ikke plass til to apekatter i et forhold.. Da blir det lite balanse.

Det blir en uklok måte å være sterk på. det med å slå seg på brystet.. Mulig vi kvinner burde konsentrere oss om kløktheten.. og ikke selvstendigheten i så stor grad.. greit nok,, vi klarer oss selv.. men da betaler vi prisen av å miste samholdet.

Hvornår er vi der at vi tar vare på hverandre.. og at begge får ut sine potensialer. uten å kneble, undertrykke, eller skremme hverandre.. enten det nå er med makt eller selvstendighet.
Kanskje vi kommer dit engang.. om 200 år :)

Sukkerbruker

16 nov. 09 20:18

Smiler her jeg sitter å leser komentarene som for meg er en gjentagelse til det kjedsommelige :) Rart at hver gang en kvinne har et problem så må det være mannen som forårsaker dette,

Her skrives det om patriarkat :)

År 2009 er Norge blitt en matriarkat .......!!! forårsaket av svake menn i redsel for å ikke fremstå som politisk korrekt og eller i rettferdighetens navn ovenfor kvinner .

Jeg tror at norske kvinner rettigheter er blitt slik den er idag på bakgrunn av norske menns lite villje til å slås for sine rettigheter
Jeg har gode grunner for å komme med denne påstanden ........

Tviler du på min påstand så slå opp på nett om barnefordelingsaker her til lands og les.....

Ti deg som fremhever seg selv som "sterk kvinne " og klager over håpløse menn ,lurer jeg egentlig på hvor din STYRKE ligger hen . Naturlig nok så er det ofte slik at vi har skyld i våre frustasjoner.

Er det rart menn passer seg for hvem de vil satse på

Mvh

Sukkerbruker

23 nov. 09 04:22

Kan ikke svare for alle menn å kvinner. Men sterk personlighet skremmer lett en usikker, uavhengig av kjønn. Et forhold handler om å se og bli sett av begge. Det å være trygg på seg selv og sin partner i alle situasjoner.. Det er så lett å skylde på den andre når noe går galt. Faktum er at man må selv og ta kritikk. Et forhold etter min mening krever at begge handler for å få det til å virke. Jeg har og opplevd det å tro at nå har jeg truffet den rette, men etter en stund oppdaget at det helt på snurr. Hun er en sterk kvinne som klarer seg selv.. Men så er hun det ikke likevel. Jeg trodde jeg kunne, men kunne ikke.. Mitt råd er å ta lærdom av det man opplever se sine egne feil og ikke bare legge skylden over på partner. Det kan hende man kan oppdage noe i seg selv som gjør at det vil gå bra til slutt.. Lykke til Du Sterke kvinne.. *klem*

Sukkerbruker

1 des. 09 13:02

Når mannen blir "kjerring"

Takk for meget innsiktsfulle betraktninger på forholdet mann-kvinne i dag fra Preben, jeg tror det er lenge siden man har hatt en slik offentlig og noen gang fullstendig upolitisk korrekt stemme her ute.

Jeg opplever følgende paradoks:
jeg er en såkalt alfa-kvinne; høyt utdannet, stort sosialt nettverk, blir referert ofte til som vakker, osv. Jeg møter jeg norske menn som istedet for å bli glad for interesse fra en kvinne, føler seg truet og ydmyket. Jeg vil understreke at de ikke dumper meg, jeg går fra dem, nettopp fordi de skal liksom hevne et eller annet for å føle seg ovenfor igjen. Jeg elsker sterke og klassiske menn, som er fornøyd med å finne sin likekvinne som digger dem og vil utforske hele verden med dem, lojalt og romantisk når hun funnet ham. Men istedet møter jeg menn som blir så usikre at de tenker bare på om de "når opp". Noe som får følgende utslag: de blir "kjerringer" (slik venninner kan bli når mannen ikke er helt into them).

Istedet for å dyrke kvinnen (som faktisk vil ha ham), skal de finne feil, rakke ned på "overfladiske" kvaliteter hos henne (feks, hun er pen, hun kler seg bra, blir invitert til åpninger og premierer, osv). Det er så inni grønnjævlig usexy for en kvinne å bli møtt med denne holdningen. Også preben gir råd til kvinner om at de må liksom må skjule sine kvaliteter for at mannen skal føle seg trygg - men herregud synes ikke mannen det er stas å ha en attraktiv kvinne som vil ha ham og faktisk viser det til ham?

Dersom jeg er interessert i en mann, forsøker jeg å forstå ham, hva han trenger og mangler, jeg er raus med komplimenter og booster faktisk egoet hans. Det gjør dem litt avhengige, og de kommer back for more. MEN de klarer ikke å gjengjelde denne interessen, fordi dette blir et selvrealiseringsprosjekt for ham - noe som selvsagt gjør at jeg mister interessen (alt dreier seg om ham). Så er de såret over at jeg trekker meg ut, går videre.

har ingen konklusjoner, bare et lite hjertesukk herfra.

Sukkerbruker

3 des. 09 10:13

Haha, du høres ut som en kvinne jeg ville holdt meg laaaaangt unna!

Sukkerbruker

3 des. 09 12:50

haha! jeg vet at jeg kanskje høres litt drøy ut - men come on! Jeg gir hele verden og meg selv inkludert til den mannen jeg er sammen med. Menn blir høye av det. Men jeg trenger jo noe tilbake, å føle at jeg er elsket osv.

Du må i alle fall forklare meg hvorfor du ville holdt deg langt unna, mr. anonym :)

Sukkerbruker

3 des. 09 20:14

Å sattan jeg har lært leksa mi av ei sånn som deg :) Du er som dop du ikke skjønner du har, før du mister det - helt jævlig :) Når du gir så mye, blir vi så trygge. Og når vi er så trygge har vi lyst til å ta over verden, da har vi ikke tid til å elske :)

Sukkerbruker

20 jan. 10 04:16

høres ganske lethal ut ja. minner meg om min fantastiske x... men jeg tror det er degselv du bygger opp, jeg. booster opp ditt ego. hersketeknikker i mine øyne kanskje? - a man eater? :P

bare et lite hjertessukk herfra oxo