Nakenbilder

dreamstime_11600161Hei Preben. Regnes jeg som sykelig sjalu fordi jeg ikke er interessert i at min "kjærste" skal ta lettkledde bilder hos en fotograf. og at andre menn skal gis muligheten til å se på disse bildene. For i følge min eks var jeg sykelig sjalu, trangsynt og en idiot fordi jeg ikke forsto hennes trang til å vise seg frem på den måten på bilder. MVH R.

Skal jeg reagere rent intuitivt på spørsmålet ditt, så mener jeg at en kjæreste, mann eller kvinne skal slippe å måtte forholde seg til at partneren brettes ut i blader eller andre medier hvis dette oppleves som vanskelig. Ikke at det er noe galt i selve handlingen, men å insistere på å gjøre det også etter at partneren sier at det er vanskelig, bør kunne betraktes som hensynsløst. Om det skulle være en underliggende trang, en form for ekshibisjonisme som må leves ut for at personen skal oppleve at livet leves autentisk, så bør man kanskje ta en seriøs prat.

Mange mennesker, ikke minst kvinner, høster ulike psykologiske gevinster ved å iscenesette seg seksuelt. Ikke bare fyller det vanlige narsissistiske behov for å bli sett, men vår kultur knytter fremdeles en kvinnes grad av vellykkethet i stor grad til hennes prestasjon i mannens og venninnens øye. Å bli tatt bilde av og deretter få se hvor vakker man er, kan dessuten være både en god og en sunn opplevelse for mange kvinner. Spesielt om man har det mindre bra med seg selv. Om det er den mest optimale kilden til selvaktelse, er selvfølgelig et annet spørsmål. Det er nå en gang slik.

Du snakker om «lettkledde bilder», og at andre menn skal «få muligheten» til å se dem. Er det her snakk om at hun skal brettes ut i et blad, eller er dette bare en jente som trenger noen bilder for å føle seg bra? Som har lyst på noen «modellbilder» av seg selv? Stemmer sistnevnte så ville jeg latt henne gjøre det. Det vil si, hun gjør hva hun vil, men jeg hadde ikke brydd meg så mye med det. Selv om jeg skjønner at dette napper i sjalusien din. Og det er en voldsom følelse som kan utløse sterke reaksjoner og krefter. Det finnes grunner til dette.

Vi snakker her biologi. I et langtidsforhold investerer menn mye i avkommet sitt. Hvis kvinnen er utro, så risikerer mannen å bruke ressurser på en annen manns barn. Før å løse dette problemet ville det vært naturlig for menn å utvikle en slags eietrang når det kommer til kvinners seksualitet. Når det kommer til sjalusi så reagerer menn sterkere på fysisk utroskap, mens kvinner reagererstere på emosjonelt utroskap. Bilder knyttes opp til det fysiske. Kroppen hennes. Men prøv å hold hodet litt kaldt nå. Man kan ikke knulle papir.

Menn har opp gjennom historien spredd ulike kulturelle representasjoner for å kontrollere kvinners seksualitet. Et eksempel er hore/madonna konstruksjonen fra Viktoriatiden. Den ga kvinner kun to roller. Alle som ikke oppførte seg som madonnaer, ble automatisk henvist til den eneste andre kategorien: Hore.

I andre kulturer, som for eksempel hos Tzotzil Mayaene, finner man lignende representasjoner hvor kvinner skremmes med demonen h'ik'al, som går rundt på nattestid for å voldta «umoralske» kvinner. Og voldtatte kvinner må føde, natt etter natt, helt til de dør.

H'ik'al: Described as a cannibalistic black demon with wings and a deadly penis reaching six feet long, which he uses for his unsatisfied sex cravings.

Vi kjenner også til omskjæring av unge jenter, burkaen og hijaben. Selv om dette er et betent tema, skal man gå nokså vide omveier for ikke å skjønne at dette handler om kontroll. Men også norske jenter redde for å få et viktoriansk «rykte». Menn risikerer derimot ikke å få et rykte på seg. I moderne, industrielle samfunn har kvinner større frihet når det kommer til egne seksuelle strategier. Kvinner har entret arbeidslivet, og i rike Norge, har vi atpå til en velferdsstat. Kvinner er med andre ord mindre avhengige av menn.

Så til deg igjen. Si til henne at dette gjør seg sjalu. Ikke si at handlingen er rett eller gal, men hva du føler, at du ikke har kontroll over det og at du synes at det er rart at hun ikke vil ta hensyn. Gjør hun det likevel så si at hun skal ta med negativene. Noe hun kan be om hvis hun betaler for bildene. Men dette må avtales på forhånd. Sannsynligvis har hun ikke tenkt å betale, og fotografen beholder negativene, men det finne tusenvis av slike bilder rundt forbi som aldri blir vist fordi ingen har interesse av å se dem. Det er for mange bilder, og konkurransen er for hard. Lykke til.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

10 des. 09 02:32

Hver person i et forhold skal ha friheten til å gjøre hva man vil. Hvis det er ting partnere gjør som man ikke kan bli enige om er greit på noen måte, er kanskje forholdet feil i utgangspunktet. Det må være greit å si at man ikke liker ting uten å bli beskyld for sjalusi og. Sjalusi er jo mistanke/ utrygghet på at partner sviker deg på en eller annen måte. Alle forhold der man ikke stoler på den andre vil kunn ødelegge alt.
Man kan jo prøve å snu på flisa. Hvis din partner klemmer igjennom ting du ikke liker, bør det være en aksept for at du gjør det samme.