Det alle vil ha

dreamstime_11895641Det kan være kjipt å prate om egenskaper som alle vil ha i en partner, universaler som det alltid vil være en fordel å score høyt på. Fokus blir da fort på ting vi opplever vi ikke kan gjøre så mye med. Universaler bidrar heller ikke til at vi føler oss særlig verdifulle i kraft av at vi er unike individer. Universaler fokuserer nemlig på menneskelige fellestrekk, og ikke ulikheter. De som har, og de som ikke har.

Gruppe eller indvid I vår individualistiske, vestlige kultur, har vi i stor grad mistet av syne det vi mennesker har til felles som del av et artsfelleskap. Andre, mer kollektivistiske kulturer, har kanskje i mindre grad gjort dette. Eksempler på dette kan vi finne i hvordan vi på ulike måter definerer menneskets verdi. I det moderne, vestlige samfunn begrunnes menneksets verdi ut fra en tanke om at alle er unike individer. Det ypperste eksemplelet på dette er «menneskerettighetene», også en vestlig oppfinnelse. Individet er verdifullt. Andre, mer kollektivistiske kulturer forankrer derimot individets verdi som gruppemedlem. Mennesket er verdifullt fordi vi er like. Det er som gruppemedlem mennesket får verdi. Individet kan ofres, gjerne som en levende bombe.

Kjønnsforskjeller Så hva er det vi har til felles når vi ser etter en partner? Hva er det alle kvinner ønsker i en mann, og hva er det alle menn ønsker i en kvinner? Finnes det? Svaret er ja, selv om helst liker å fokusere på de individuelle preferansene. Men vi skal også huske på at universaler kun gjelder når «alt ellers er likt». Vi kan kompensere for manglende unversalt tiltrekkende egenskaper, for i virkeligheten er ikke «alt ellers likt». Vi scorer høyt på noe, og lavt på noe annet. Kan vi ikke forbedre oss på et område, kan vi forbedre oss på et annet.

dreamstime_11895650"Need to know" Når det kommer til menneskelige fellestrekk, uavhengig av kulturforskjeller, snakker vi selvsagt om evolusjonsmessig tilpassning, eller seksuell seleksjon. Egenskaper som har økt sannsynligheten for å reprodusere seg har kopiert seg oftere, og partnere som har valgt partnere som har hatt disse egenskapene, får kopiere seg sammen med dem. Kvinner som har foretrukket menn med store øyne i steden for fysisk sterke menn, har sakte dødd ut, sammen med menn som foretrakk kloke kvinner fremfor unge kvinner. Vi som er her i dag, er her fordi vi tenner på ting som er nødvendige, og det er dette vi alle har til felles. Men det er selvsagt ikke slik vi tenker om det i våre daglige liv. Naturen holder oss på et «need to know» -nivå. Vi får vite og føle det vi trenger å vite og føle. Det holder at vi blir kåte av en «fin rumpe», eller en «selvsikker» mann. Dette er vår forklaring på vår universelle tiltrekning. Men økt sannsynlighet for å få barn er alltid den ultimate forklaringen.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

24 april 10 00:00

Det er rett og slett DEILIG med skjegg..og hår (og mister de håret er det tegn på at de har masse av testosteron..beholder de håret er de kjærringer..så mannfolk..det er positivt å miste håret!)...viser maskulinitet og det pirrer at Menn er menn..Det som pirrer er mannens testosteron...Testosteron......testosteron....