Kvinner og eldre menn

dreamstime_5750455Hei Preben, er ny her, men lurer på en ting, og det er at når jeg sitter og leser på profiler rundt om, så ser jeg en gjenganger, og det er at damer/jenter gjerne vil date/inngå forhold med gutter/menn som er eldre enn seg selv? Hvorfor er det sånn?

Hei tilbake. Det er ikke en uvanlig observasjon du har gjort, og jeg har forsket litt på dette selv faktisk. Det som er viktigst å merke seg helt i starten her, er at kvinnens livsfaser også spiller inn, og videre, selv om noe foreligger som et statistisk fenomen, vil individer variere, og dermed si seg uenige i generelle påstander, så la oss poengtere med en gang: Jo, kvinner har en tendens til å velge/foretrekke eldre menn. For dette finnes det biologiske, sosiale – inkludert situasjonsbetingede forklaringer.

Sosial forklaring En sosial forklaring på fenomenet er at kvinner har vært undertrykket, og dermed har måtte søke makt, trygghet og innflytelse indirekte gjennom partneren. Videre at hun har lært å seg å søke selvrealsering gjennom ham, og har ambisjoner på hans vegne. Og eldre menn har jo som oftest kommet lengre enn yngre menn, og vil dermed også kunne tilby mer. Et mer maktkritisk perspektiv, og dette blir selvsagt veldig mye mer aktuelt med en gang vi beveger oss utenfor våre egne landegrenser, er at kvinner, med begrenset tilgang til arbeidslivet og det offentlige liv, står igjen med få andre valg en å få seg en beskytter. Man finner da også en samvariasjon mellom hvor fattig og patriarkalsk et samfunn er, og aldersforskjellen i parforholdene.

dreamstime_11827623Man kan også gå så langt som å si at det ikke handler om kvinners preferanser i det hele tatt, men at det er menn som foretrekker yngre kvinner. At menn foretrekker yngre kvinner finner dekning for i forskningen. Et eksempel, og som jeg merket meg mens jeg bodde i Thailand i 2008 og skrev min forrige bok (om sexturisme), var at mange av jentene bestemt ville ha eldre menn. Tredveåringer var for unge, og ikke bra «husband», fordi de ikke var seriøse. Dette var ikke fordi disse tyveåringene følte at de matchet førti- og femtiåringer bedre, men rett og slett fordi de var ute etter en seriøs forpliktelse, og en mann som kunne ta vare på dem dem, og familien på landsbygda, selvfølgelig. Og like selvfølgelig handler det om penger. I fattige land er det vanlig at kvinner søker sosial mobilitet i partnervalget, til mange vestlige menns store glede, naturligvis, fordi andre veier er blokkert. I en moderne, vestlig sammenheng, kan også det å velge en eldre mann, gi en ung, norsk kvinne tilgang på ulike sosiale arenaer hun ellers ikke hadde kommet inn på. En eldre partner kan rett og slett åpne dører, som en jevnaldrene mann ikke hadde klart.

Biologisk forklaring Biologiske forklaringer handler om at kvinner gjennom evolusjonen har utviklet fysiologiske og psykologiske preferanser for menn som har visse kjennetegn som er forbundet med evne til å sikre henne og avkommet. Her spiller egenskaper som trygghet, størrelse, stabilitet, gode gener, jevn tilgang på ressurser og så videre, inn. Eldre menn har gjerne et overtak på yngre menn, rett og slett fordi de ha et forprang når det gjelder å erverve seg disse tingene. Ikke har de bare et forsprang overfor yngre menn, men også overfor de yngre kvinnene som velger dem. Økt livserfaring gir gjerne også den selvsikkertheten som kvinner finner så avgjørende.

Situasjonen Men så dette med livsfaser. Mye ser ut til å endre seg for kvinner etter at de er ferdige med reproduksjonsprosjektet sitt (få barn). Da kan man gjerne se at også kvinner går for jevngamle, eller også yngre menn. Man kan også se dette i sammenheng med at kvinner som kun er ute etter uforpliktende sex, i mye større grad vurderer potensielle partnere kun etter utseende. Når en kvinne er ferdig med barn, og er på vei ut av sin fruktbare periode, vil sex få en større egenverdi. Ikke bare er yngre menn mer vitale, kanskje penere å se på, men kan også fungere som en slags psykologisk blodoverføring, en måte man kan glemme at man selv eldes. Å være sammen med en yngre man kan få henne til å selv føle seg yngre.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

5 feb. 10 19:34

Jeg liker best yngre eller jevnaldrenne menn. Har aldri helt skjønt den der 10-20 år eldre attraksjonen. Vi kvinner lever lengst og jeg har ikke lyst til å være enke de siste 20 årene av mitt liv!
Jeg ønsker meg en som kan vare livet ut!

Hilsen (barnløs) jente (kvinne!) 32

Sukkerbruker

7 feb. 10 21:32

kanskje dette er fordi du er 32, en mann på 42 vil kanskje ikke være like spennende og sprelsk som en livlig 30 åring ;) men det er bare en tanke

Sukkerbruker

10 feb. 10 18:43

Jeg har oppfattet at det er blitt mer vanlig enn tidligere at kvinner ønsker seg yngre menn, og at unge menn foretrekker en litt eldre kvinne.
Selv har jeg aldri vært opptatt av menn som er eldre enn meg, og vil helst ha en kjæreste som er ca 10 år yngre eller rundt min egen alder.
Synd at man "går litt ut på dato" for mange menn når man er passert 50. Jeg er veltrent, aktiv, velutdannet, pen, morsom, ser minst 10 år yngre ut, og føler at jeg aldri har hatt bedre erotiske opplevelser enn nå.
Jeg har en flott kjæreste på 30 nå, topp, men det blir litt for ungt igjen:)

Kvinne 52

Sukkerbruker

11 feb. 10 14:12

At veldig mange kvinner ønsker seg eldre menn var kanskje situasjonen for noen år siden, men nå er det nok helst ønsketekning fra menns side – selv om noen kvinner selvsagt fremdeles ser etter eldre menn, akkurat som noen menn ønsker seg eller "kan akseptere" eldre kvinner. Selv er jeg 33 og ville aldri drømme om å bli kjæreste med en mann som var ti år eldre eller mer. Da vil jeg heller ha en som er 28–38. :-)

Sukkerbruker

11 feb. 10 23:13

:) Alder er bare et tall...og hvis man vil bygge et forhold så kan det lønne seg å finne noen man er på nett med. Teoretisering er morsomt det, men når det kommer til stykket er det ikke egentlig kvantifiserbart hva som funker. Man kan antagelig kjenne igjen visse trekk, og så snart man forsøker å rasjonalisere med at det er fordi man har så mye felles, eller prater så godt sammen, eller kommer fra samme by...så bommer man på det som faktisk er fundamentet; det som fungerer.

X-faktoren....limet som bygger bro over ulikheter og skaper rom hvor det er greit å være både enige og uenige. Dette noe som gjør at man ikke blir sittende og telle antall ganger han har glemt å ringe, eller at han slenger fra seg strømpene ved siden av senga. Ting som i andre relasjoner skaper avgrunner.

Hva er dette noe?
Tja, si det...kanskje det er når man endelig er klar til å slippe noen inn og ikke må lage masse grunner til at vedkommende ikke passer. Kanskje det faktisk er en følelse, noe man har sammen som er mer enn summen av partene. Jeg vet ikke, men jeg føler meg ganske sikker på at det ikke er alder ;)

Sukkerbruker

2 mars 10 13:04

Det er fordi kvinner er mer modne enn menn på samme alder, og ettersom de fleste kvinner liker menn som er mer modne, går de etter de som er litt eldre ;) Enkelt og greit.. Hehe

Sukkerbruker

12 mars 10 11:41

For det første er det ikke sikkert jenter vet hva de vil ha. Vi kan ha mange krav i profilen, men når vi møter den rette er det slett ikke sikkert han oppfyller alle kravene! Krav er noe man lager ut fra hodet, mens kjærlighet har med følelser å gjøre. Da blir også alder litt irrelevant. Jeg er barnløs, over 30 og kunne ikke falt for en gjennomsnittlig 20-åring (i så fall bare fysisk). Men jeg har falt for en uvanlig moden 20-åring. Møtte ham ikke på Sukker, så jeg vet ikke om jeg ville svart ham her inne. På nett er det jo hodet som rår en del. Det spørs også hva du er ute etter. Hvis du bare vil ha et kortvarig/fysisk forhold er det sikkert mange eldre damer som blir smigret om du tar kontakt. Et seriøst forhold krever at du matcher deres modenhet.

Det er lett å fantasere om at noen er rett hvis man ikke kjenner ham så godt. Noen kan jo alle triksene, har den "rette" alderen og ser i tillegg bra ut. Men det spiller liten rolle på lengre sikt. Det som kanskje alltid spiller en rolle, er selvtillit og initiativ. Det er vanskelig for jenter å falle for gutter som lar jentene bestemme «alt», og mangler egne meninger og interesser. Hvis du derimot viser selvtillit og tar initiativ/avgjørelser, kan du slippe unna med mange «feil». Det tar kanskje en stund før jenta blir overbevist, men det er bare positivt hvis du søker noe seriøst. De eldre tar som regel lengre tid.

Jenter søker en sterk person. Det trenger ikke å handle om muskler og økonomi, som bare er symboler på styrke. For meg handler det om en person som står opp for seg selv og ikke er en tøffel. Jeg har god økonomi selv og trenger i hvert fall ikke menns penger. Da er det viktigere med ungdommelig pågangsmot. Før jeg ble 27 var jeg bare interessert i eldre menn (møtte jo flest av dem også). 20 år gamle jenter er vel sjelden interessert i yngre. Når man nærmer seg 30 vil man gjerne bevare sin egen ungdom, og kan sikkert lettere falle for yngre menn.

Sukkerbruker

14 mars 10 16:09

Jeg er ei jente på 23 år som dater en mann som er 32! Ser ikke noe negativt i det,vi oppfyller hverandre å har det morro sammen! Alder er bare ett tall uansett! :)

Sukkerbruker

29 mars 10 01:38

jeg tror ikke kjælighet har eldre grenser jeg all vil være sammen med noen de er forelska i og liker velig godt . om jeg tror ikke alder har noe å si i kjæligheten.

Sukkerbruker

10 april 10 14:42

Hei igjen! Skal jeg være helt ærlig så syntes jeg det er veldig kvalmt at menn som ønsker seg jenter/damer som er 25 år yngre en dem. De kunne vært faren dems. Dette er bare kvalmt skal jeg være helt ærlig. Selv er jeg en sporty jente/dame på 52 år. Jeg blir flau på vegne av de guttene/mennene som har passert 50 år. En annen ting er at mange av disse mennene sovner mellom øktene. :)

Sukkerbruker

10 april 10 14:50

Hei! Jeg syntes at jenter som er 25 år burde se etter gutter i samme alderstrinn. Dere vil ikke oppleve pensjonisttiden sammen hvis du treffer en som er 25 år eldre en deg. Samtidig så må du fortsette å være i jobb 25 år etter at din ektefelle har gått av med pensjon. Hva slags pensjonstid får dere sammen da? Vel jenter. Tenk dere gått om jenter. Kanskje du også vil få en pleietrengenede mann mens du er i 100% jobb? Dere skuffer både guttene på deres alder og jentene som har passert 50 år.

Sukkerbruker

10 april 10 16:03

Heisan! Enig om at det blir kvalmt at menn som nærmest kunne vært faren til jentene tror at de er noen don so anger......Det å tro at de er bedre en guttene på jentenes egen alder. Da tror de feil. Syntes at dere menn som har passert middagshøyden er dumme... Dere overgår helt dere selv. Samtidig som dere også er noen egoister. Hvem skal passe dere når dere er 75 år og mens den 25 år yngre kona deres fortsatt er ute i jobb/ elsker sex? Kanskje hun plasserer deg på sykehjem? eller kaster deg ut? Dette blir for dumt.....Våkn opp gutter i alder av 50 år!
og de jentene som ikke våger/tenker å se fremover.....

Sukkerbruker

11 april 10 08:07

Jeg er enig i kommentarene om at menn ofte overvurderer seg selv og sin egen attraktivitet. Jeg er 32 og blir av og til sjekket opp av menn i 50-årene. Ja,ja, det er jo lov å prøve seg, tenker jeg da, men hva tror de egentlig at de har å tilby? Hvis jeg skal velge en mann som er mer enn 20 år eldre enn meg må han være helt spesiell, det vil si at han må tilby noe mer enn det vanlige menn kan tilby, han må enten være rik eller ha andre ressurser som er interessante.

Menn som er mye eldre enn sine partnere må altså kunne kompensere for aldersgapet på en eller annen måte, høy alder er ikke interessant i seg selv!

Sukkerbruker

15 april 10 21:18

Hei.
Jeg har vært sammen med ei jente som er 19 år yngre enn meg og vi merker ikke aldersforskjellen i det hele tatt, Jeg ser jo helt typisk at det er kvinner i høyere alder som er mest kritisk til dette, og det opplevde jeg også i begynnelsen, men nå er det jevnt stopp fra den kanten, de ser at det går helt toppers.
Det er overfokusert på at aldersforskjellen skal være minst mulig, men det er ikke matematikk som skal gjelde, men at man tiltrekkes av hverandre og at det fungerer helt topp. Ser at mange kvinner nevner at aldre menn blir elendig i forhold til sex når de blir eldre, da kna jeg vel tilføye at kvinner kommer i overgangsalderen og mange blir absolutt ikke interessert i sex lengre, så det gjelder vel begge kjønn i så fall i det henseende ;-) Menn er forplantningsdyktig nesten hele sitt liv og det er kanskje grunnen til at de søker sexuelt aktive yngre kvinner. Nå kommer selvfølgelig protestene fra de som er eldre og ikke kjenner seg igjen....men nettopp, vi er forskjellige alle sammen, begge kjønn, så jeg synes at alle får gjøre som de føler er naturlig for seg og legge til side alle etablerte sannheter som den kristne kulturen og feminismen vår har innprentet i oss. En helt annen ting er at slibrige eldre menn hiver seg over yngre jenter på byen ikke er herlig for ungjenta, men det er heller ikke slibrige eldre damer som prøver seg på meg ;-)

Sukkerbruker

16 april 10 15:59

Her var det mye spennende å lese, og ikke minst fordommene enkelte sliter med. Menn som har pasert 50 har jo ikke gått ut på dato. At de ikke er sexløver lenger er jo ikke unormalt, men de har jo vert det en gang. Med alle de hjelpemidler som i dag finnes så kan mange menn få hjelp, og da tenker jeg ikke på Viagra. Det er eit faktum at menn misser (produserer) mindre testosteron allerede fra 40 års alder, og gjerne før. For de som i utgangspunktet har hatt lavere målt testosteronnivå merker jo dette først at lisjekaren ikke funker helt etter forventningene...det gjør jo ikke godt for selvtiliten.
Ta en tur til legen få målt testosteronnivået. (gjøres kun med en liten blodprøve) Finnes flere typer medisin som øker sestosteronnivået...hva med å bli som en 30-åring igjenn i sengehalmen. Jeg vet hva jeg snakker om, og jeg er godt over 50, og har brukt det i 10 år. Ingen kvinne som har klaget på meg. Medisinen virker ikke bare på testosteronnivået men på hele mannen. Biverkninger: Normalt sett lave, og umerkelige, men hyppegere kontroll av prostata anbefales.

Sukkerbruker

17 april 10 08:24

Det at kvinner som er passert 50 ikke liker sex er kort og godt en fornærmelse syntes jeg og helt feil. Det er fint at dere mennene som har passert de 50 er aktive. Syntes at det er veldig egoistisk av dere menn som søker etter jenter som er 25 år yngre en dere å ikke tenke litt lenger. Hva når dere går av med pensjon? Hva hvis dere har fått barn. Når dere er 70 år så er barna deres 20 år. Hva hvis jentene kun tenker på penger og status i den alderen, og ikke kjærlighet? Det finnes mange av de jentene som er 25 år yngre en dere som tenker sån.
Tenk dere godt om gutter.

Sukkerbruker

17 april 10 13:20

Hehe, igjen en belærende kvinne som ikke tåler at menn har yngre kvinner, ganske så typisk. Vi går ikke med hodet under armen, vi kan det der med prevensjon og de fleste merker fort om jenta er ute etter penger, og kanskje noen gir blaffen i det så lenge de kan kose seg med en frisk sprek jente.
Det er jo en ting som forundrer meg, når en mann har en mye yngre dame, da er han en gammel gris, men når en kvinne har en mye yngre mann, da er det fantastisk, og det samme med kvinnelig stripping, det er utnyttelse og forferdelig, men se på kvinnfolka når de går på mannlig stripping, da er det hæla i taket...tåpelig.

Sukkerbruker

18 april 10 09:55

Klart der er mange kvinner som er seksuelt aktive langt opp i 50 årene. Ja, noen få også i 60 årene, men når 60 årene kommer så får mange kvinner ofte tillegsproblem, og sexlivet blir underordnet. Det må bare godtaes..slik kan det være. Kvinner i 50 årene er ofte lettere å tenne en sine søstre i tidlig 40 årene. Kvinner i 40 årene er i realiseringsfasen (mange). De har jo ikke tid til å prioritere sexlivet det eneste som kan friste de er en atlet mann i 20 -30 årene, som må være eldre en deres egne sønner. Når de søker mann i alder 45 - 55 er det kun en høflighetssak for ikke å virke vulgære. Har de valget mellom en mann på 39, og en på 52 er det ikke tvil om hva de velger. Å bruke enkeproblematikken som argument begynner å bli utvannet. Der er alltid nyanser der det hyppigere begge veier nå.
Det er spennende å se at kvinner i langt yngre alder er mye mer nyansert i sine vurderinger av menn en eldre kvinner er. Så kansje årsaken/grunnene finnes eit helt annet sted en ein mann ein alder....

Sukkerbruker

18 april 10 15:05

Mange teorier, men artig å se hvordan alt skal forklares, det er jo bare så enkelt, man tiltrekkes det man tiltrekkes, uansett alder og kjønn, så folkens, kanskje på tide å la være å bry seg og komme trekkende med sine fordommer. Folk finner hverandre på tross av fordommer og vedtatte normer, og hurra for det ;-)

Sukkerbruker

26 april 11 22:43

Jeg vil bare si at mitt inntrykk etter å ha lest gjennom en del profiler er at det er ganske mange menn som ønsker seg yngre jenter. Jeg kan forstå at de fleste lar spennet gå litt over sin egen alder og litt under sin egen alder, og litt ekstra under sin egen alder. Men en 34-åring som vil treffe damer mellom 22 og 34, kan jeg ikke forstå. Og det er en god del liknende tilfeller rundt om. Så dette med alderspreferanser går tydeligvis begge veier. Personlig følger jeg ikke mønsteret, men det er jo praktisk om folk flest har kompatible preferanser. :)