Erotisk kapital i Berlin

photo-11I sosiologien har man et utvidet kapitalbegrep. Det er ikke bare penger som man kan eie og bytte i goder, men også kunnskap og andre egenskaper, som kulturell kapital, gjerne overført fra foreldre eller andre oppvekstmiljøet. Første gang jeg fikk vite om ulike kapitalformer var under en forelesning om den franske sosiologen Pierre Bourdieu. Som meg var han en arbeiderklassegutt som vokste opp på bygda, for så å flytte inn til byen og vanke i finere kretser. Dette utenpåblikket fikk ham til å se hvilke goder det brakte med seg å besitte visse væremåter, og hvordan dette skapte sosiale fortrinn og distinksjoner som stengte andre ute. Videre kunne ulike kapitalformer transformeres, for eksempel kan man kjøpe seg kulturell kapital med økonomisk kapital, ved å samle på kunst, kjøpe seg inn på en fin skole, eller kle seg ut som en kjøpmann fra attenhundretallet og gifte seg inn i fin familie, som RIMI Hagen har gjort. Humankapital er et nokså innarbeidet begrep hos det fleste, og er alt fra den verdien som befinnner seg i en bedrifts arbeidsstokk, til nettverkene du besitter som hjelper deg frem i livet, og som med letthet kan transformeres til økonomisk kapital, og så videre.

Flere partnere Den siste kapitalen på lista, skal vi tro Catherine Hakim ved London School of Economics, er «erotisk kapital», som i kort er ens kroppslige verdi på kjønnsmarkedet. Ut fra dette kapitalbegrepet trekker hun flere hypoteser. En av dem er at i liberale samfunn så betyr erotisk kapital mer en i konservative samfunn, for man kan da bruke denne kapitalformen mer strategisk. Dessuten så både har, og forventer man da mer sex, og også flere partnere.

Mer enn menn Hakim mener også at kvinner besitter mer erotisk kapital enn menn, totalt sett, og av hovedsaklig to grunner. Den ene er at kvinner har mindre lyst på sex enn det menn har, og maktrelasjonen blir da skjev. Som vi alle vet så har den som er minst interessert i å være en relasjon mest makt i relasjonen. Videre så jobber kvinner allerede mer strategisk i forhold til sin erotiske kapital, ved å sminke seg, operere seg, og kle seg på bestemte måter. Vi menn er ikke helt der enda, kanskje med unntak av svenskene da.

photo-13Hore / Madonna Jeg har flere ganger hørt kvinner si at man burde bruke denne kapitalen mer bevisst og i kvinners favør, og i stedet for å sanksjonere kvinner som bruker sin seksualitet for å oppnå goder, heller oppmutre til det. Historisk sett har menn kontrollert kvinner nettopp ved å kontrollere deres erotiske kapital, enten ved gjemme dem i hijabber, eller ved å kalle dem horer, "løse", eller "billige" hvis de ikke oppfører seg på en bestemt måte. Det berømte hore og madonna-komplekset lever i beste velgående i Norge i dag, og det går ut på å tvinge kvinner til å godta at det bare finnes to muligheter. Enten så er man en hore, eller så er man en dydig madonna, og oppfører seg deretter. Det finnes ingen andre alternativer.

Paradise Hotel Det jeg synes er enda tristere, er når jenter bruker den samme hersketeknikken for å ta jenter de opplever som rivaler. Jeg er faktisk en av dem som liker å se på Paradise Hotel, og kan hente et eksempel derfra. Den peneste jenta heter Victoria, og alle guttene liker henne veldig godt. Victoria er flørtete, og hun bruker sin erotiske kapital for hva den er verdt. Men det stopper ved klining. De andre jentene opplever henne som en stor trussel, for hun kan i prinsippet stjele hvem hun vil av guttene. Når Victoria så hadde klint med "Emil", ble hun kalt for hore av de andre jentene. Det er innlysende at dette ikke har med en moralsk forferdelse å gjøre, for ingen av dem er i disse forholdet ut fra følelser de måtte ha, men for å overleve i gameshowet. Det hadde heller ikke virket på menn. Den største kåtingen i programmet, er også den kuleste. Kvinner er med andre ord kvinner verst, som vanlig.

photo-12For oss menn er det ikke uvanlig å observere at enkelte kvinner bruker sin erotiske kapital for hva den er verdt, og i ekstreme tilfeller bytter den direkte inn i økonomisk kapital, og noen ganger på vulgære måter. Man kan kanskje også si at Hakim langt på vei kler evolusjonsteori opp i sosiolgiske termer, uten at det nødvendigvis bringer så mye mer innsikt på bordet for min del.

Det kunne kanskje likevel dannet grunnlag for noen interessante studier. For eksempel kunne man undersøkt om det finnes en sammenheng mellom kvinners hofte-midje ratio og kvadratmeterprisen på boligene i området de bor i? Eller om det finnes en sammenheng mellom kvinners ansiktsymmetri og bilen mannen hennes kjører (naturligvis kontrollert for hans ansiktssymmetri) osv. Vi aner svaret.

Faktisk var dette en tanke som slo meg i dag. Jeg er i gamle øst-Berlin, og skriver i Aschehougs forfatterleilighet. Jeg vurderer å kjøpe en leilighet her nede selv, for det er både en god investering og en glimrende by. Jeg vil si at målt etter observert erotisk kapital i de ulike bydelene jeg vurderer, så vil jeg si at Prenzlauer Berg kommer på førsteplass, Kreutzberg på andre og Friedrichshain på siste. Jeg bor i Kreutzberg, men vil til Prenzlauer Berg. Sistnevnte koster selvsagt mer. Kos dere i Norge så lenge:)

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

26 april 10 16:58

Fantastisk innlegg:)

Hilde

Sukkerbruker

27 april 10 12:07

Fin artikkel, godt skrevet, men egentlig ikke mye nytt.

Der du henviser til Hakim og det hun sier om "erotisk kapital" er jo ikke akkurat nytt. Tror de fleste "attraktive" kvinner har en ganske god forståelse om hvordan de kan bruke kroppen sin til å få stort sett hva de vil. De trenger egentlig utnytte den svært lite for å få relativt mye i motsetning til menn.

Og når det kommer til det du mener kan være interessante studier så tror jeg hvis du undersøker litt studier gjort som sammenligner estetisk ytre mot økonomisk standard så vil du nok finne at mange har tenkt samme tanken og inkluderer ofte dette innenfor samme studier.

Men at du ser på Paradise hotell håper jeg stopper ved interessen av å studere disse menneskene mer en underholdingen av konseptet =)

Med det sagt, så liker jeg artikelene dine og nå liker jo jeg å plukke og grave i andres utsagn mer en kanskje Ola Nordman, men ser frem til å lese fler av dem.