Kjønnskrigen om sannheten

dreamstime_1126849Jeg sitter i lobbyen på Zagreb Sheraton Hotel og skriver dette, mens kjæresten min har dratt på hotellets Spa & Wellness Center for å ta en luksusmanikyr. Sukker sover aldri, og denne lille pausen fra det som ellers har vært en deilig ferie rundt i Kroatia, så langt, i en splitter ny leiebil, gir meg en liten mulighet til å titte inn og se hva dere andre holder på med, og gjøre mitt «fornødne», som min bestemor kalte det. For det meste er det en glede, og det er gøy å få lov til å være en liten engel, eller liten djevel på skulderen deres, alt etter som, mens dere jakter på kjærligheten, eller det som verre er.

Noen ganger låses jeg i en konflikt, eller kjønnskrig, eller hva jeg nå skal kalle det, hvor innlevelse, sympati og forståelse med det ene kjønn, går ut over det andre kjønnet. Man fokuserer som oftest på fellesinteressene til kvinner og menn i pardannelsesprosjektet (inkludert homofile), og forståelig nok er det da hyggeligere, når begge alle drar i samme retning. Men hva når kvinner og menn ikke alltid drar i samme retning. Når kvinners foretrukne kjønnsvirkelighet truer menns foretrukne kjønnsvirkelighet, eller andre veien? For kvinner og menn samarbeider riktig nok ganske ofte, og ønsker gjerne å se tingene an på samme måte når de er et par. Når man har gjort «investeringen sin», så og si. Man før dette skjer, i kjønnsmarkedet hvor jeg opererer, ser det ofte litt annerledes ut. Det er en litt styggere virkelighet hvor kvinner og menn, overfor hverandre, ofte fremstår som ressurser. Man ønsker å maksimere, gjerne innenfor er forståelsesramme av at personen skal være den «den rette», men under det hele ligger «bytteverdien» og stinker til prosjektet med kynismen sin. Det er ikke lett å kombinere de to.

Dette betyr at det motsatte kjønn både er noe man lengter og ønsker i livet sitt, men også noe som er truende og farlig for en selv. Man har en interesse av å kontrollere hvordan det andre kjønnet graderer og vurderer potensielle partnere, og da i tråd med kriterier som gjør at man selv kommer best mulig ut av det. Sagt på en annen måte, det pågår en kjønnskrig hvor kvinner og menn har en interesse i å «avviksdefinere» deler av hverandres seksualitet og kjønnspreferanser. De to vanligste områdene dette skjer på, er menns preferanse for yngre kvinner, hvor de blir «griser», og kvinners preferanse for menn med tilgang på ressurser, hvor de blir «horer», eller gullgravere, osv. Men alle kvinner eldes, og de fleste menn har ikke overflod av ressurser. La meg her påpekte at disse er statistiske kjønnsforskjeller hvor det finne variasjoner innad kjønn. Likevel, dette betyr at i det motsatte kjønnets blikk, kan man lett oppleve at man speiles som en taper på kjønnsmarkedet. Dette blikket er ikke bare truende i seg selv, men det forsøker også å tvinge oss til å ha «realistiske» forventninger. Og dette jævlige blikket er alle single mennesker som søker en partner i en evig kamp med.

Selv om vi alle jakter på likevekt, når tiltrekning og kjærligheten oppstår, så tilbringer vi mye tid i stadiet før dette, når vi «forhandler» med det motsatte kjønn. Og det er her jeg har lagt merke til et nokså vanlig fenomen. Står man for lenge i denne forhandlingen, som singel, risikerer å få et giftig forhold til det andre kjønnet. En slags underliggende aggresjon oppstår, og man velger å avviksdefinere mer og mer av det andre kjønnet for å klare holde på selvbildet, og ens ambisjoner på kjønnsmarkedet. Jeg merker dette sinnet hos noen av dere. Det blomstrer opp i kommentarfeltene, hvor menn bære et sinne overfor kvinner som bare «tror de kan velge og vrake», og hvor kvinner bærer et sinne overfor menn som «tror at de kan få kvinner som er mye yngre enn seg selv, og som heller bør ta en titt i speilet», og så videre. Raseriet rettes mot hverandre kollektivt, mens dere forsøker å forføre individuelt, men hvor man også kan få næring til sinne og frustrasjoner. Man klamrer seg til et skjørt selvbilde, mens man måles og veies av andre, hele tiden.

Jeg fikk et spørsmål av en sukkermann (Cougartown) som følte seg avviksdefinert, også i egne øyne, fordi han stort sett ble tiltrukket av kvinner som var yngre enn ham selv. Han hadde lyst på en eldre kjæreste, nå som forholdet til hans yngre ekskjæreste var slutt, men han hadde problemer med å «tenne» på dem. Jeg skrev som sant var, at dette var helt normalt, at menn stort sett tenner på, og velger yngre kjærester, ja, til og med «bytter ut» eldre partnere med yngre. At han ikke er en avviker. Samtidig gjorde jeg et poeng ut av at kjønnskampen om å avviksdefinere eller «endre virkeligheten» også har kulturelle uttrykk. Jeg nevnte fjernsynsserien Cougartown som frir til et kvinnelig publikum, som et slikt kulturelt uttrykk, Ungkaren 20 eller 40, eller Sex & Singelliv er også slike kulturelle uttrykk, hvor man lett kan rote sammen en kulturindustri som vet å fri til målgruppen sin, med reelle samfunnsendringer. Det ville vært like naivt å postulere at førtifemårgamle menn nå plutselig har blitt kjempeattraktive for nittenåringer fordi det produseres filmer som viser actionhelter som får tenåringsex til frokost, og jagerfly til middag. Jeg har faktisk blitt oppringt av jounralister som vil ha kommentarer på den nye «trenden», i kjølvannet av Cougartown, og så videre. Samtlige av journalistene var middelaldrende kvinner. Jeg skrev at denne trenden var en relativt ny oppfinnelse, og en av dere, jeg antar en middelandrende kvinne, tok tak i dette og skrev en nokså stygg kommentar. Her er den:

photo-5

Kommentar til Preben: Preben: “Sistnevnte er en forholdvis ny oppfinnelse på kjønnsmarkedet.”

Kommentar: kjære Preben, kjønnssosiolog; Ehm, javel. Fordi det finnes lite forskning som underbygger det biologiske faktum at dere menn som er eldre enn 25 faktisk har midre kjønnsdrift? Og dårligere sædkvalitet enn de yngre. Mens det for kvinner er slik at eggløsningen blir hyppigere og kåtheten desto større – slik at det igjen er slik at en yngre mann faktisk er mer kompetent til å befrukte en kvinne som er eldre.
Vel, dette vet du nok at det finnes mer enn nok dokumentert forkning på, så noen mer ny oppfinnelse enn lyspæren snakker vi nok ikke om her. Spesiellt at du som kjønnssosiolog ikke har lest deg bedre opp på historien fra gamle grekenland til antikkens alder. Hva er egentlig din funksjon her inne når du utviser så slett (!) fagkompetanse????? Kan Sukker.no stå for Prebens synspunkter, og eller hva er hans rolle i dette forum?

Preben: “Sistnevnte er en forholdvis ny oppfinnelse på kjønnsmarkedet.”
Kommentar: Skjønner at du er sosiolog med endel egenerfarte opplevelser som du her forfekter fremfor å underbygge dine påstander med den mer dokumenterte forsknining. Unskyld, men her virker det som du er litt bitter over egne erfaringer.

Preben: “hvor hovedvekten av kvinner som ser på disse programmene, forsynes med en fantasi”
Kommentar: AOUCH! Preben da! Kvinner faktisk er i cougar-alderen må antagelig ha avvist deg for en yngre mann. De kan nok også opplyse deg om at livet i cougar-alderen slett ikke er en fantasi. Jo eldre de blir jo flere herlige ikke bare kåte men også (litt slitsomt) forelskede 22 åringer har de på slep.

Nyt sommeren Preben – det gjør ikke noe at du er blitt litt gammel;-) Du er fortsatt pen å se på så det skal ikke stå på det KLEM!

Jeg vet at det ikke er lett, og jeg vet at man hele tiden må kjempe for å beholde en positiv og konstruktiv innstilling i jakten på en partner. Jeg ønsker likevel å kunne ivareta begge kjønnene her inne, og jeg krever å få være raus nok til å akseptere begge kjønns blikk på hverandre, uten å bli tvunget til å gjøre moralske vurderinger som går ut over det ene kjønn. Ja, dette kan såre eller være  truende til tider, men i steden for å bli sint, skriv til meg, så får ditt perspektiv forrang. Påstander jeg kommer med, om annet ikke er spesifisert, har empirisk belegg i vitenskapene, i biologien, psykologien, eller sosiologien, alt etter som. Det kan selvsagt finnes motstridende funn, og jeg tar gjerne imot dette med interesse, om dere skulle finne dette før meg. Bare ved å være åpen og nysgjerrig blir man klokere. Velger man på den andre siden å lukke igjen for virkeligheten for å ivareta egoets interesser, stagnerer man.

Når man oversetter dette til jakten på kjærligheten, så er det også viktig å være åpen og raus overfor det andre kjønn, selv om det er vanskelig. Å avviksdefinere eller underkjenne det andre kjønns preferanser hos ditt kjønn, gjør det bare vanskeligere for deg å finne kjærligheten. Menn er ikke griser, kvinner er ikke horer, bare fordi du kommer til kort. Jeg har sett mennesker bygge opp så mye aggresjon og sinne at det smitter over i deres møter med potensielle partnere. Er det noen av dere som har følt at daten deres bærer på en slags forakt eller et sinne mot deg (ditt kjønn) ? Ikke særlig sexy. Dont be a hater, be a lover.

Nå kommer hun forresten, var neglene fine?

photo-4

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

18 juli 10 19:37

Fin avslutning! Kudos

Sukkerbruker

27 aug. 10 12:50

Hei Preben,

Ser av hendene til kjæresten din, at hun er eldre enn deg...Leverflekkene og valget av neglelakk røper det. Men du er ikke alene om å foretrekke eldre damer, selv om du prøver å gi inntrykk av det motsatte.

Selv er jeg en attraktiv dame på 45, som holder meg godt. Eksen er 10 år yngre enn meg, det holdt i 8 år..lengre enn de fleste forhold nå for tiden. Jeg avviser 21 åringer, men noen av de har hengt etter meg i 3 år.....
Får invitasjoner fra menn som er alt fra 25 til 5 år yngre enn meg....så det er bare en myte om at menn rundt 40 kun vil ha yngre jenter. Jeg spør hvorfor, og da svarer de ofte at jeg er mere interessant å snakke med, og at de helt unge jentene ofte er mest opptatt av seg selv. Jeg reiser en del, og opplever dette overalt i Europa.

Hilsen en Cougar

Sukkerbruker

18 okt. 10 20:57

Hehe. Dette er interessant. Jeg oppfatter at både Cougar'n og den kvinnelige journalisten over her, tilber det nymoderne medietegnede bildet av "modne" kvinner som særegent attraktive objekt så sterkt at de strekker seg lengre enn langt for å opprettholde denne opplevelsen av at kvinner i cougaralder er noe for seg selv. I mine øyne er ikke dette riktig, det er en mediahype; en kommersiell revitalisering av kvinner som er over the top - slik at de fortsetter å strekke seg adferds- og forbruksmessig etter de yngre. Slikt blir det penger av. Det blir det ikke av slappe husmødre;-) La meg ikke unnlate å si at det faktisk finnes FLOTTE 45-åringer .Og 50-åringer. Og 60-åringer. Det er ikke fordi de er såkalte cougars. De var sannsynligvis flotte for både 10 og 20 år siden også. Og når de opprettholder et attraktivt utseende og fysikk, og kombinerer det med selvsikkerhet og en "likandes" adferd, ja så er de fortsatt attraktive. It's possible. Og slik er det jo med menn også. Det sies at det finnes sexy menn på 50 ;-) Så denne cougarpraten er bare tull. Hva med voksne menn i 40 - 50-årsalderen? Er de Tigers? Eller Pigs? You decide. Det som betyr noe er jo hvordan vi ER som mennesker, og hvordan vi SER ut. Så blir alder en litt sekundær greie. Så slapp av og nyt livet. Er du 50 og hot, så vær fornøyd med det. Men gjør deg selv den tjenesten å ikke sett deg i en bås (cougar). Gjør du det, så vil du helt sikkert (årene går) havne utenfor båsen. Og hva gjør du da? Stol på deg og lik deg selv som den du er - i dag og i morgen. Det holder som regel :-) Happy hunting!