Hvor mye testosteron bør daten ha?

dreamstime_3477794Jeg har lagt merke med en ting, og det er at menn og kvinners foretrukne partnere i stor grad påvirkes av hvor feminine eller maskuline de er selv. Den mest tilforlatelige hypotesen er vel at litt feminine gutter, foretrekker ekstra feminine jenter, for liksom å komme maskulint ut selv, relativt sett. På samme måte som at litt maskuline jenter også vil at mannen skal være skikkelig macho, for liksom å få henne til å føle seg som en «ekte kvinne». Men det ser gjerne ut til å være motsatt i mange tilfeller.

Androgyne mennesker foretrekker hverandre, akkurat som jentejenter foretrekker guttegutter. Disse litt følsomme guttene blir kanskje fremmedgjorte i en mannsrolle som er veldig kjønnskonservativ, hvor å beskytte og dominere omgivelsene står i fokus. I stedet ender han opp med en ikke altfor feminin jente som er «for likestilling». På samme måte blir den ultrafeminine frisørdama fremmedgjort av en kvinnerolle hvor hun skal være likestillt, med likt forsørgeransvar, økonomisk ansvar, og så videre. Den mindre feminine dama derimot, blir kanksje provosert og irritert av menn som prøver å sjekke henne opp med huleboerfakter. Man kan sikkert forklare dette med «holdninger» man enten har, eller ikke har til felles. Men velger vi ikke de holdningene som «føles riktig»?

I hvilken grad vi er androgyne, eller veldig maskuline eller feminine, henger sammen med hormonsammensetningen vi ble utsatt for under svangerskapet, så det kan virke som at potensielle partnere ble sortert allerede på fosterstadiet. Vi vil ha noen som utfyller oss, og slik sett blir pardanneslen en slags dans, hvor målet er å ende opp med den perfekte mengden østrogen og testosteron, samlet sett, i partnerskapet. Mye østrogen/lite testoseron, trenger mye testosteron/lite østrogen, litt av begge deler, trenger begge deler. Om fordelingen er maksimalt skjev, eller mindre skjev, spiller ikke så stor rolle.

Ok, her spekulerer jeg selvsagt, og både forenkler og generaliserer, men jeg finner likevel støtte i forskningen.

Forskere har lenge visst at kvinner foretrekker menn med mørk stemme, men hvor mørk den skal være, henger også sammen hvor lys hennes egen stemme er. Ved Aberdeen University målte man gjennomsnittet på stemmen til 113 heterofile studiner, og fikk dem så til å lese høyt. Deretter fikk de høre en mannestemme fortelle at han likte, eller ikke likte dem, mens stemmen ble digitalt manipulert til ulike toneleier.

dreamstime_14986026


Over det hele foretrakk jentene de «maskuliniserte» stemmene over de «femininiserte» mannestemmene. Men når stemmen sa: «Jeg liker deg», var det gjerne jentene med de lyseste stemmene som likte de mørkeste stemmene. Når stemmen sa: «Jeg liker deg ikke», forsvant derimot forskjellen mellom kvinnene.
På den andre siden er også menn mest tiltrukket av kvinner med lys stemme, så resultatet av studien er også at de mest attraktive kvinnene (i menns øyne og ører) også har en spesielt sterk preferanse for maskuline menn.

Forskerne konkluderer med at en manns stemmeleie sier noe om «kvaliteten» til mannen, uten at man kan si noe spesifikt om dette forholdet. For eksempel så sier ikke stemmeleiet noe om mannens størrelse, som man tidligere antok. Mannens stemmeleie varierer dessuten med stressnivåer, og hans sosiale posisjon i gitte omgivelser.

Omsatt til anvendelig informasjon i det daglige liv, betyr dette at hvis ens egen grad av maskulinisering eller femininisering har betydning for hvor maskulin eller feminin en ideell partner er, så finnes det mange kjenetegn man kan navigere etter. Er du ikke ekstremt maskulin selv, og oser testosteron, er det meget godt mulig at du kommer til kort hos de ultrafine feminine jentene som tripper rundt på høye heler, selv om du finner dem like attraktive som noen annen. Det er også sansynlig at dere ikke vil passe så godt personlighetsmessig heller, da hun vil foretrekke macho adferd, fremfor «den gode samtalen». Relativt sett da. Du vil kunne danne deg et bilde ut fra profilen hennes.

For dere kvinner kan dette bety at hvis dere er ute etter en mannenmann som kan «styre litt», så se etter menn som har typisk maskuline utdannelser og hobbyer. Men hvis dere er damer som liker å styre litt selv, kan det være lurt å heller prøve ut menn som opplever det som mer naturlig å dele iniativ med deg. Rett og slett en mann med litt lys stemme. Det kan lønne seg i lengden. Og du, mannen med pipestemme, selv om du liker disse små søtsakene som blunker og smiler så søtt, sjekk heller ut en dame med litt bein i nesa. Hun er sannsynligivs litt mer interessert i å høre hva du tenker og føler, og hun vil lettere sette pris på en mann som kan ta i et tak hjemme når hun selv må jobbe overtid.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

7 aug. 10 23:49

Morsomt innlegg Preben :-)

Sukkerbruker

15 aug. 10 01:43

bra:)

Sukkerbruker

25 sep. 10 18:39

Morsomt innlegg, men jeg sliter vel litt jeg da... Er superandrogyn selv, og merker at jeg ser etter en mannemann som virkelig overgår meg på alle "manneegenskapene", men det er faktisk vanskelig å finne. For de ser ikke ut til å like jenter som meg, i alle fall ikke når det kommer til stykket. De blir tiltrukket av meg i utgangspunktet, men synes det er litt truende på ett elelr annet vis, at ei jente er praktisk, flink, handy og smart, Kan det hende at det gjelder mest gutta, den forskningen der? Guttegutter vil ha feminine små jenter, men selv androgyne jenter vil ha en mannemann?

Lover i så fall dårlig for feminine menn og androgyne jenter ;-)

Sukkerbruker

26 sep. 10 05:08

Hei,

det er nok slik at man blir tiltrukket av noen man lett oppfatter som "det andre kjønn" - for heteroseksuelle så klart - og dermed vurderer seg og andre relativt til hverandre.

Nå er det jo også interessant med kognitive prosesser og personlighetsteorier - som Carl Gustav Jung, MBTI, Keirsey - men også nyere ting om bl.a testosteronnivå og innvirkning på mentale prosesser. BBC hadde en serie på det, bl.a vist på Discovery - "What sex is your brain?" - og de har også en online testversjon som er veldig interessant.
- www.bbc.co.uk/science/humanbody/ -

Likevel så er det jo slik at man blir "rundere i kantene" med årene, og dermed lærer seg de andre egenskapene man ikke har fra naturens side eller fra oppveksten. Selvsagt blir ikke disse egenskapene like dominerende, men kan likevel være gode med erfaringen som vokser.

Selv var jeg sammen med en finsk vektløfterjente da jeg var instruktør i kampsport ved UiO de årene jeg studerte der, og hun var attpåtil nesten 6 år eldre enn meg ... hehe, men hun så vel 5 år yngre ut enn meg - go figure! Men så har jeg vel også vært sammen med noen som jeg best ville beskrive som en blanding mellom Monica Belluci og Vanessa Marcil (den kvinnelige rollefiguren Samantha/"Sam" i serien "Las Vegas").

Tror ikke det er noe "standardsvar" på hva man foretrekker, og for egen del er det mest personlige egenskaper som er viktigst og det å klare knytte gode bånd sammen - men selvsagt er jeg ikke så interessert i en "mannlig personlighet" med langt hår og kvinneklær!

- uk.reuters.com/article/idUKTRE5740RL20090805 -
Nå er det også interessant med en undersøkelse nevnt hos Reuters og annen presse for en tid tilbake - om norske/skandinaviske menns tiltrekning som partnere internasjonalt - og der de scorer høyest. Skulle vært veldig interessant å vite hvordan skandinaviske kvinner scorer i så måte - også internasjonalt og på tvers av kulturer. Når negative ting fremsettes om norske menn, så er det jo også oftest på bakgrunn av internasjonale undersøkelser om forhold som ligger litt bortenfor den norske kulturen.

Vel, det er jo en del interessante sider ved den norske kulturen - med utfordringer og tilpasninger på godt og vondt.

-runekki
;-)