Nerver

dreamstime_2000335Hei Preben. Jeg skal ikke om så veldig lenge på en date gjennom en jeg traff på Sukker.no. Må si jeg gleder meg og samtidig gruer meg. Jenta virker kul og som ho er utadvendt. Jeg derimot er rimelig ny på dette, og er kanskje litt sjenert. Kommer fra et forhold for 1 år siden som varte i 4 1/2 år så det med dating er rimelig lenge siden jeg har vært borti og den gang syntes jeg hele dating opplegget virket stivt, rart og små kleint. Var som regel den gang på date på cafe eller liknende. Jeg føler at man nesten sitter på en stol med nåler for man er redd for den pinlige tausheten, at man ikke skal ha noe å snakke om osv. Har du noen tips på andre ting man kan gjøre for at det ikke skal bli så kleint og stivt på date? Jeg er selv en gutt på 26 år, og ho er en jente på 25. Ha en strålende dag

Hei. Dette er en klassiker. Hvorfor er vi så nervøse på date? Rasjonelt sett er det ikke farlig å bli avvist, men emosjonelt sett er det helt forferdelig. For eksempel så insisterte min nåværende kjæreste på at vi skulle møtes på et sted hvor man kunne ta et par pils, for hun var alltid nervøs når hun var på date. Og det er ikke tull. Alkohol virker, i moderate menger, for det bedøver nervesystemet. Men hvorfor er det så forferdelig? Jeg skal ikke velge en forklaring med utgangspunkt i subjektive opplevelser, selvbilder og eksistensialisme denne gangen, men heller bruke en evolusjonistisk en.

Adapsjon Mellom 25 000 og 200 000 år siden befant mennesket seg i en spesiell periode i vår evolusjonære utvikling. Det var på denne tiden det vi i dag kaller for mennesket ble utviklet, og vi skilte oss fra alle de andre evolusjonære greinene da den siste neandertaler døde ut. I denne perioden utviklet vi mange av våre sosiale instinkter, om vi kan kalle det det, og evolusjonspsykologer prøve å vise oss hvordan dette påvirker oss i dag.

dreamstime_15454438På denne tiden levde mennesker i små grupper, eller stammer, og i disse stammene var det et svært begrenset antall fruktbare kvinner som var tilgjengelige. Når en mann gjorde tilnærminger mot en av disse kvinnene, risikerte han ikke bare å komme i konflikt med dominerende hanner, han risikerte også å bli avvist av henne. Og hvis hun gjorde det, fikk det langt alvorligere konsekvenser enn hva en avvisning innebærer i dag. Det føles bare ikke slik. For hvis han blir avvist, vil alle de andre kvinnene i denne lille stammen få vite det, og sannsynligvis falle i anseelse og reproduktiv verdi i deres øyne. I verste fall ekskluderes han helt fra det genetiske kretsløpet, og blir, per definisjon, sterilisert. Det er dette som kalles pre-seleksjon, når kvinner ser etter sosial validering av mannen hos andre kvinner. Det motsatte er sosial diskvalifisering, og det skal menn med god grunn frykte. Selv om vi i dag ikke lever i like gjennomsiktige grupper, har evolusjonen likevel selektert for individer som har vært svært påpasselige med responsen de før når de er «på date», og å frykte avvisninger som pesten.
Hva kan gjøres? Så er spørsmålet. Hva kan du gjøre med dette? Du kan eventuelt prøve å «habituere», det vil si at du redusere den nevrologiske responsen du får ved å utsette deg for situasjonen så mange ganger at du slutter å reagere på den. Altså, til nervene dine går lei. Men de fleste gidder ikke gå gjennom en slik hestekur, og da er alternativet bare å omfavne følelsen, og heller søke trøst i at den andre personene sannsynligvis føler det på samme måte. Det går også an å avvæpne situasjonen litt ved å si at du stresser litt når du er på date. Men jeg sir det igjen. Man skal ikke undervurdere alkohol. Start daten med et glass vin, det demper nervene. Kaffe derimot er en stimulant og virker på motsatt måte, og aktiverer nervene dine. Generelt så blir det bedre over tid, så derfor kan det være lurt for deg å gå på date også med jenter du ikke er så svak for. En slags tørrtrening, om du vil. Du kan også velge et sted du er veldig vant med. Detkan også hjelpe. Lykke til.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

12 okt. 10 17:55

Man skal ikke undervurdere alkohol? Hva er det for no tull?
Selv drikker jeg ikke alkohol, og føler at folk som må ha det, ikke klarer å være seg selv. Det sier jo mye om personen man skal møte.

Jeg var var nokså spent på min første date for to uker siden. Fant ut at det beste var bare å hoppe ut i det, var ikke så mye å gjøre for å forberede meg.
Jo mer jeg tenkte på daten, jo verre ble det.
Så kom dagen, og begge var rimelig nervøse. Det ble til slutt en flott date fordi begge var oss selv, og begge turte å innrømme at dette var litt skummelt.

Lykke til med daten - med eller uten alkohol

Sukkerbruker

13 okt. 10 14:33

Jeg likte artikkel veldig godt Preben.
Selvom jeg ikke skal bruke alkohol på min date så er det godt å se at andre sliter litt i forhold til det å gå på date.
Det er jo skummelt men man er jo i samme båt hvis ikke personen man skal date har et lass med dater fra før.
Hestekuren tror jeg at jeg skal droppe men et sted hvor jeg er kjent høres lurt ut

Sukkerbruker

13 okt. 10 19:03

For meg som kvinne ville det være klart positivt om en mann ikke drikker på date. Hvis han drikker på date, tenker jeg at han drikker ellers også.... til og med når vi skal ha sex.... noe som gir svært dårlig tilfredsstillelse for meg som kvinne...

Sukkerbruker

14 okt. 10 13:17

Ufrivillig trening er tingen. Har vært på utallige dater og blitt avvist så mange ganger at jeg ikke kan huske det. Nå er jeg ikke lenger nervøs. Bare motløs.

Sukkerbruker

14 okt. 10 21:01

Er det ikke deilig å være litt nervøs da? Kjenne at man lever? Tillate seg selv å bli engasjert, involvert, sårbar?
Jeg må inrømme at jeg blir litt skeptisk ovenfor meg selv om jeg ikke får litt sommerfulger i magen før en date. "Er dette en jeg bare har vennefølelser for?" Hva slags utgangspunkt er DET?!
Nei, sommerfugler og nerver, kom igjen! Da føler jeg noe, et bra utgangspunkt for å føle litt romantiske følelser også (så lenge en stakkar går helt i vranglås selvfølgelig)
Jeg har blitt avvist, og jeg har avvist. Det er et spill, noen ganger med høyere innsats enn andre. Blir man avvist er det bare å samle seg og gå videre en erfaring rikere. Man vinner i hvert fall ikke om man ikke tør delta;)

Sukkerbruker

15 okt. 10 18:48

dont be nervous...just think that u have experience in relations..i wish u find a perfect women in ur life....
dont discouraged.....
ur life still going....

Sukkerbruker

18 okt. 10 15:07

Første gang jeg skal møte en jente jeg har truffet på nettet, eller som jeg generelt har snakket lite med face-to-face pleier jeg som regel å ta henne med på en mer uoffisiell date. Glem middag, kino og typiske date senarioer.

En typisk første "date" for min del kan ofte være at jeg ber hun med meg for å handle en ny jakke eller nye sko til meg. Det er alltid greit med en kvinnelig mening (og jenter elsker å shoppe, og setter pris på at du har tiltro til hennes meninger). Dere er på farten hele tiden, og får nesten ikke tid til disse flaue stillhetene. Og du får mulighet til å vise personligheten din til butikkpersonell og andre i tillegg til damen du har med deg.

Dersom jeg liker jenten og ikke vil avslutte dagen når vi er ferdig å handle, tar jeg henne gjene med på en kaffe eller lignende.

Sukkerbruker

18 okt. 10 22:22

Whenever i get nervous, I just stop being nervous and be awesome instead..True story! ;)

Sukkerbruker

20 jan. 11 21:11

Jeg synes det er en god ide å gjøre noe ved første date, f. eks. gå en tur. Selv tenker og snakker jeg best når jeg går. Det gir muligheten til å observere den andre på en anne måte. Hvordan føre du kroppen din (noen blir kanskje passgjenger i en slik situasjon)? Hva sanser du rundt deg? osv...Det kan gjøres ledigere enn en "intervjusituasjon" der en kun blir sittende ovenfor hverandre og bare kunne snakke.