Genetisk sjekking. En datingrevolusjon?

I forrige uke hjalp jeg Forskningsrådet med å avvikle et stort arrangement på DogA. Tittelen var Vitenskap i hverdagen. Fem hundre mennesker møtte opp for å høre tre forskere fortelle om funksjonell genomforskning. Også sjefen her på Sukker, Morten Gulliksen. Som vanlig tenkte han på dere, og hvordan han kunne kjønnsmarkedet til et bedre sted. Da han rakk opp hånden og ville spørre en av forskerne et spørsmål, var det jeg som kom løpende med mikrofonen, og det var et interessant spørsmål han stilte. Forskeren hadde nettopp fortalt om hvordan barnets genetiske komposisjon vil virke inn på sannsynligheten for ulike arvbare sykdommer.Altså, pardannelsen har genetiske konsekvenser dine. Men i nær fremtid vil vi kartlegge vår egne gener for dra nytte av det som i kommer til å bli fremtidens, genetisk skreddersydde medisin. Dette omtales gjerne som en revolusjon innen medisinen, allerede i dag så kan du bestille et kart over genene dine, blant annet fra det Islandske firmaet DeCodes. Men kan funksjonell genomforskning medføre en datingrevolusjon?

Morten lurte på om man ut fra en slik kartlegging også vil kunne få en genetisk datingprofil, og ikke bare medisinsk profil. Selvsagt med den hensikt å få en høyere match med partneren. Forskeren stoppet opp, litt vantro over spørsmålet, men etter en liten stund så klarte hun å få frem et svar, at jo, selv om informasjonsmengden i dag nærmest er uhåndterlig stor, hvis det nå er match man skal se etter, og ikke bare egne sårbarheter, så vil det nok i fremtiden være mulig å få en matchscore på gener, i tillegg til en absolutt genetisk score. Jeg kom til å tenke på filmen, Gattaca, hvor man har gått bort fra Meritokratiet, altså hvor man belønnes ut fra prestasjoner, og over til ”Genetikratiet”, hvor man belønnes ut fra genetisk komposisjon, og hvor man tildeles muligheter og posisjon ut fra en genetisk skala fra en til ti.

Hvis man kan plasseres på en skala, enten i forhold til seg selv, eller en absolutt skala, vil dette utvilsomt blir relevant informasjon i datinggamet, i samme øyeblikk som kunnskapen blir tilgjengelig. I Gattaca, hvor det ikke ser ut til å være en fungerende bioteknologinemd, er genomforskningen fullstendig deregulert. De private kreftene har overtatt. Når det heite dama i filmen (Uma Thurman) drar på date, tyvlåner hun litt av spyttet til fyren hun er ute med, og stikker innom i en liten kiosk, og får ut en genetisk score på ham. Han kvalifiserer, og datingen fortsetter. Også i dag navigere vi etter gener. Symmetri og hudkvalitet er genetiske markører. Det samme gjelder tenner, kroppsbevegelser og øyene. Også lukt. Eksperimenter som har blitt gjennomført, hvor menn har gått med t-skjorter som kvinner etterpå får lukte på, viser at kvinner klarer å lukte seg frem til mennene med høyest symmetri, og menn som vil gi barna det beste immunforsvaret (differing immune identifiers) i kombinasjon med deres eget.

Kjønnsmarkedet er det siste ville vesten,  hvor ”genomforskningen” allerede er deregulert. Kjønnsmarkedet er Gattaca. Når vi velger partnere, så går vi ikke bare etter gener på et ubevisst plan, hvor vi lukter oss frem, eller passivt følger eget tenningsmønster. Det henter også at vi tar reflekterte, om ikke alltid informerte beslutninger om genene til den andre. Jeg glemmer aldri da jeg satt på et utested for et par år siden, sammen med en gruppe venner, hvor en av oss hadde med seg en kjæreste som virret rundt i lokalet. De hadde vært sammen en stund, og venninnen min hadde funnet seg en vellykket kar som jeg oppfattet som både grei og sympatisk. Hun var litt forelsket i ham, sa hun, men hun var ”ikke forelsket i genene hans”. Det var slik hun formulerte seg: Underforstått, han var ikke pen nok til å formere seg med, selv om han var ressurssterk på alle andre området. Shit.

Hvis vi skal tro på fremtidsdystopien i Gattaca, og samtidig tar inn over oss det faktum at det alltid vil finnes et land eller to som er så liberale eller lovløse at de vil underlegge vitenskapen markedskreftene, slik vi ser livmorleie i Ukraina eller India, eller superspermbefruktning i USA, vil det ikke gå lenge før dere slipper å fylle inn all dataen i matchprogrammene på nett. Dere sender bare inn litt spytt. Når den tiden kommer, er jeg ikke i tvil om at Sukker er først ute, som vanlig.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

30 mai 11 22:12

Vi elsker myter, men la meg avsløre en. Den undersøkelsen med kvinner som lukter på menns t-skjorter er en sveitsisk undersøkelse hvor kun 14 kvinner deltok.

Ikke særlig betyningsfull, altså. Nå var ikke dette noe alvorlig sak, men rett bør være rett.

Sukkerbruker

31 mai 11 16:57

Ja, enig med anonym i hans punkt, men jeg mener at genetikk har mye å si.
Nemlig akkurat når vi møter vår blind date for første gang på ordentlig, så vil vi merker raskt om det er kjemi i lufta eller ikke. Det handler faktisk da ikke bare om utseende, men også hvordan personen lukter.

Jeg som gutt har lagt merke til at jeg liker lukten dersom hun vær interessant, og samme motsatt. Jeg tror det har mye å si å kunne gjøre nettdating raskere, effektiver og så moderne at jeg egentlig ikke vil det ;) klem til alle