Sosial nomade

La meg fortelle dere litt om en venninne jeg har. Helt anonymt, selvfølgelig. Vi har snakket en del sammen om forhold og slikt, spesielt siden hun har kommet et sted i livet hvor hun har lyst å komme videre, og finne noe varig, og en mann som tåler henne, som hun sier. Hun er ikke optimistisk. Kanskje som følge av en viss selvinnsikt. Og hun er vakker, med en personlighet som mange finner svært underholdende. Spesielt hvis man er av den typen som kjeder seg lett. Er man tynnhudet, kan hun være et helvete, for hun er tykkhudet i den grad at hun gjerne fornærmer både venninner og kompiser. Spesielt venninner. Av samme grunn har hun mest kompiser, sannsynligvis fordi de også ønsker å komme ned i buksa på henne. Men selvsagt også fordi hun er en slags guttejente. Morsom og sprø, inntil det halvkriminelle.

 Kanskje har hun et og annet antisosialt trekk, og menn som utvikler følelser for henne har en humpete og smertefull tur i vente. For som hun sier: Jo, hun er sosial, men hun er ”sosiale på sine premisser”. Det er artig å høre på henne, for begrepene sier mye om hvordan hun konstruerer verden rundt seg. Det gjør vi forresten alle sammen. Å være sosial på egne premisser, er jo faktisk å være usosial, og vil oppleves som egoistisk. Hun sier også at hun lever ”i nuet”. Implisitt: Hun forplikter seg aldri til en eneste avtale, og bryter gjerne avtaler uten å bry seg så mye med det. Ikke overaskende så skyver hun derfor mange mennesker fra seg. Hennes forakt for de fleste mennesker er like stor. Hadde det ikke vært for at hun også er ukonvensjonell på noen interessante måter, og sexy, hadde hun utvilsomt levd et svært ensomt liv.

Meg sender hun en melding hvert tredje år, når hun er i landet. Vi har det gøy sammen, inntil jeg går lei av alle uregelmessighetene og kaoset hennes. Når jeg har kastet bort nok av min dyrebare tid på meningsløs planlegging. Hun merker gjerne ikke at jeg slutter å ta kontakt. Det er selvsagt en helt grei relasjon, og jeg antar at dette gjenspeiler relasjonen hun har med de fleste mennesker. Som en slags antisosial nomade som hele tiden reiser rundt i verden, mens hun lever på mange svake relasjoner, siden hun ikke klarer å opprettholde varige og nære relasjoner med færre folk. Jeg tror ikke at hun er helt klar over at all reisingen hennes har en klar funksjon. Hun er nødt til å bytte ut menneskene rundt seg regelmessig, og de vennene hun har hatt lenge, får lange pauser mellom hvert treff. Hun har i stedet utviklet en slags etikk rundt reisingen. Ikke rart egentlig, da hun selv både er svært impulsiv og rastløs, og kjeder seg veldig lett. Men det er jo også vanskelig å trives på ett sted hvis man ikke klarer å skape et sosialt nettverk rundt seg som er givende og meningsfullt. Men jeg setter stor pris på henne. Jeg får leve ut mine mørkere sider sammen med henne, inni den amoralske boblen som omslutter henne. Heldigvis har hun ikke ”spiket” drinken min enda.

Ved første øyekast vil et trent øye ane konturene av en usympatisk person. Ved nærmere bekjentskap vil man derimot måtte revurdere denne oppfatningen. Ja, hun oppfører seg som at hennes verden er den eneste som betyr noe. Ja, hun kan være voldelig og ondskapsfull. Ja, hun er uansvarlig og impulsiv, selv om hun kommer fra et ressurssterkt middelklassehjem. Og hadde hun vært gutt, ville det også vært verre. Men, hun er ikke følelsesmessig flat. Kanskje det er mindre empati i henne enn mange andre jenter, men hun sliter med sitt, og jeg har skjønt at hun langt på vei er klar over at hun ikke er A4. Hun er lei av kaoset, og hun er lei av å ikke komme videre. I veien står en virkelighet hun har pakket seg selv inn i for å normalisere seg selv. Stort sett ved å avviksdefinere alt annet og alle andre.

Man endrer seg med årene. Hun har begynt å tenke på barn. Og hun har lyst å få barn med en mann som kan være hennes bars far. Dette skal da kombineres med en livsstil som er fullstendig selvsentrert, uten forpliktelser, eller å måtte forholde seg til andres forventinger på noen som helst måte. Man kan jo forestille seg hva slags helvete det ville vært å hatt henne som mor til barna dine. Bundet sammen av et evigvarende, følelsesmessig bånd som hun mer eller mindre ville hatt total kontroll over, og med absolutt ingen omtanke for deg og dine følelser, prioriteringer, et cetera. For hun vil jo vært i et forhold, akkurat som hun er sosial. Bare på hennes egne premisser. Det er selvfølgelig ikke et forhold i det hele tatt. Hele poenget er jo at man setter den andre like høyt som seg selv. At man tar hensyn og samarbeider. Men hun vil altså ha et forhold med en mann. En far. Og for å få det til er hun ikke bare nødt til å justere sin verdensanskuelse på en rekke området, men også å endre livsstilen sin radikalt. Kanskje hele personligheten sin. Sannsynligheten for at hun vil klare det, anser jeg som svært liten. Det er likevel fint å se at hun prøver. At hun faktisk innser at problemet ligger hos henne. At hun ønsker å gjøre noe med det.

Det har fått meg til å tenke en del. Det finnes mange mennesker der ute som ikke er skrudd like godt sammen for forhold. Som faktisk mangler så og si alle egenskapene som utgjør en god partner. Og som har så å si alle de egenskapene som ødelegger og umuliggjør et nært forhold. Likevel er de ikke gale nok for galehuset, eller antisosiale nok for fengselet. Faktisk kan de ha en rekke egenskaper som er forfriskende, og som man kan sette stor pris på. Bare man for guds skyld ikke ender opp i et avhengighetsforhold. Man er nødt til å holde dem på avstand, selv om man skulle ønske at det ikke måtte være sånn. Som en vakker kvinne har hun tilgang på de fleste sosiale rom, i en viss periode, og det vil alltid være andre, ressurssterke grupper av menn som vil gjøre en innsats i å gjøre henne til lags når broer settes i brann. Verden ligger for hennes føtter, samtidig som at hun må løpe rundt for ikke å falle gjennom isen. Evig vandring, aldri på et sted. Da slår det sprekker under henne. Jeg regner med at hun snart forsvinner igjen. Gud vet hvor. Og en dag ringer hun igjen. Gud vet når. Vel, jeg deler bare noen tanker med dere. Kanskje dere også har noen?

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

18 okt. 11 21:16

Er det alltid sånn at man er i et forhold som man er sosial?

Sukkerbruker

24 okt. 11 07:34

Kjenner meg igjen i det meste, bortsett fra avtalebryting. Har selv kommet fram til dette for lenge siden, og har derfor valgt bort barn og satt punktum for et tradisjonellt forhold. Alt ble lettere etter det.

Sukkerbruker

25 okt. 11 03:18

Hva sitter man igjen med om man blir lam fra halsen og ned og ikke har friheten til å flykte videre på denne måten?? Kun minnene men ikke noe av det er varig, som henter deg inn, som er oppsøkende fordi dem ikke vet hvordan de skal ta kontakt osv. Godt vi har internett men likevel.....

Noen som har eksempler på blogger eller bøker som viser hvordan mennesker har taklet dette?
Hadde vært lærerikt å lese slikt føler jeg.

Sukkerbruker

25 okt. 11 08:26

De vakreste jentene jeg har møtt, de virkelig vakre, har alle vært slike.

Sukkerbruker

25 okt. 11 09:18

Humm, hun vil nok ikke klare å falle til ro,j kjenner ikke henne men høres ut som hun har adh eller noe lingnende... Så hun vil nok måtte trenge hjelp utenfra for å klare å ro seg ned ..
Jeg kjenner flere som er lik henne av det du beskriver ,men de er gutter og alle har de noe av adh eller det som ligner ..

Sukkerbruker

25 okt. 11 16:31

Unnskyld at jeg sier det men har du selv tatt opp med denne venninnen hvordan du ser på henne og hennes liv?

Og er kke du litt vel pessismistisk i beskrivelsen av henne? Jeg reagerer på flere uttalelse du skriver om venninen din. Jeg skjønner at du er skuffet over at hun bryter avtaler og ikke holder kontakten med deg i den grad du ønsker.

At man reiser mye og er aktiv ellers trenger ikke å ha noe med ADHD og relasjonsjonsvansker til andre mennesker å gjøre å gjøre. Tvertimot tror jeg at det blir sett på som positivt at man ønsker å oppleve verden og møte andre mennesker, samt at man viser at man er engasjert i ulike sammenhenger.

Ekte venner gir hverandre tilbakemeldinger både positive og negative. Venner kan man velge, men familie har man uansett:-)

Sukkerbruker

1 nov. 11 19:48

Du inhalerer ikke på bildet ;-)

Sukkerbruker

2 nov. 11 03:08

Har hun vært i noen forhold de siste årene..? Om det er tilfellet tror jeg det er eksen min :) Makan til likheter...... Kjenner veldig godt igjen ALT! Om jeg hadde vært like god som deg til å beskrive henne så hadde det blitt akkurat på denne måten. Jeg har aldri vært så forelsket i noen verken før eller etter, men fy f. det var et slit. Weird :)

Sukkerbruker

22 nov. 11 17:35

Er mer skeptisk til helt A4 personligheter og synes hun skal få lov å være seg selv. "Angeline, the prettiest mess you've ever seen" - PJ Harvey :)

Sukkerbruker

7 des. 11 14:01

jah det var jo meg på en prikk :P

Sukkerbruker

11 des. 11 17:09

Bortsett fra at jeg ikke har muligheten til å reise vekk er det meg på en prikk...

Med et lite unntak til:
Jeg har ett skarpt skille mellom vennskap og forhold. Så selv om jeg kan drite litt i vennene mine (hey! De begynte) så betyr det ikke at jeg driter i en eventuell kjæreste....

Sukkerbruker

18 jan. 12 17:11

var precis som om du skrev om mitt liv. Så, fick ju inga råd eller kommentarer om hur man borde göra...?

Sukkerbruker

27 feb. 12 13:39

Hun er nok en Tvilling, med et snev av tyr i seg:)