Globalisering av kjønnsmarkedet?

Har du langt merke til at vestlige menn og kvinner ofte foretrekker ulike reisemål? Det vil si, visse land har en tendens til å tiltrekke seg menn, mens andre land har en tendens til å tiltrekke seg kvinner. Spesielt single menn, og single kvinner. Jeg var på to fester denne måneden hvor dette ble påfallende. På den ene festen var det et par kompiser som pratet ivrig om en forestående tur til Brazil. Siden det satt flere kvinner rundt bordet, var det selvsagt mye snakk om kulturen, kiteboardingen, arkitektur, etc. Mens de holdt på, stakk det en liten faen i meg. Jeg hadde lyst å tyne dem litt, og peke på elefanten i stua. ”Og jentene der nede har selvfølgelig ingenting med saken å gjøre…” sa jeg, og lo. Gutta ble forlegne, men ikke sure. Og hvorfor skulle de det? Alle vet jo hvorfor så mange gutter og menn drar til Brazil. For å myke det litt opp igjen, ville jeg være litt diplomatisk. Jeg sa at det er morsomt hvordan vestlige kvinner og menn deler verden mellom seg når de drar på tur. Mennene drar på ferie til Brazil, Thailand, Cuba, Øst-Europa; kvinnene drar til Sør-Europa, Argentina, Gambia, Bali, Marokko og Karibien. Hva er det som blir feil med Brazil , Thailand og Øst-Europa for kvinner, og tilsvarende, feil med Argentina, Marokko og Gambia for menn?

OK. Dette blir ikke presist, men det finnes kanskje likevel et interessant mønster her. Uka etter møtte jeg en venninne av en venninne. Hun savnet en mann hun hadde møtt i Tanzania. Hun hadde til og med sendt ham penger. Et par dager senere fikk jeg høre at to andre venninner, begge single, hadde planlagt en tur til Argentina, og en annen skulle til Bali. Hva er det egentlig som skjer? Jeg tror en ny generasjon er i ferd med å befolke sexturismen. De er yngre, og både vestlige menn og kvinner er del av den.

Før var det ikke mange som ferierte på andre kontinenter. De fleste som reiste var kanskje menn som jobbet på båter, forretningsfolk, eller soldater. Et av de mest kjente reisemålene for vestlige sexturister, Pattaya, oppsto nettopp som følge av soldater som kjempet i Vietnam. Alternativt var det sjømenn som tok med seg sine filippinske koner hjem. Det var med andre ord ikke så mange som fikk berøring med den lette tilgangen på sex og samliv i den tredje verden, og de fleste som gjorde det, var voksne menn.

I dag er det annerledes. Både unge gutter og jenter reiser jorden rundt tidlig i livet, og jeg er ganske sikker på at de gjør seg noen tidlige erfaringer som følger dem livet ut. Hun reiser ikke for å ha sex, men hun forelsker seg når hun er på backpacking-tur med venninnene, på språkreise, eller tango-tur, og hun skjems ikke av å invitere ham hjem til Norge. Det varer selvsagt ikke, for disse mennene mister ofte sin tiltrekning når manglende kulturell kompetanse gjør dem hjelpeløse i hennes land. Ferier er å foretrekke.

På samme måte reiser også unge gutter rundt i verden veldig tidlig. Gjerne er det sport eller oppdagelse som er det egentlige målet. Strandliv, Full Moon Party på Koh Phan gan, sammen med andre, vestlige mannlige og kvinnelige turister. Men i løpet av denne ”økologiske”, kulturorienterte dannelsesreisevirksomheten, kommer både guttene og jentene i kontakt med den globale kjærligheten, men i ulike deler av verden, slik at vestlige gutter og jenter, nokså raskt utvikler ulike preferanser for hvor de ønsker å reise neste gang. Den hemmelige romansen snakker de selvsagt ikke om, annet enn med sine venninner, eller nærmeste venner. Dette er også generasjoner som reiser veldig ofte, sammenlignet med tidligere. Kanskje aner vi en globalisering av kjønnsmarkedet, hvor sol, strand nå også inkluderer sex, like selvfølgelig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

At kvinner og menn foretrekker ulike verdensdeler, kan kanskje ha noe gjøre med ”rase”-preferanser, og mulighetene eller begrensningene som finnes i de ulike landenes seksualkultur. Marokkanere, Argentinere og Gambiere, har menn som er relativt høye og maskuline, mens Brasilianere og Asiater har kvinner som er veldig feminine og/eller seksualiberale. Brasilianske menn er sikkert vakre nok, men har kanskje nok av vakre kvinner å fokusere på, i sin egne seksualliberale kultur. At det er lettere for kvinner å få tilgang til uforpliktende sex enn for menn, generelt, gjør at fattigdom ofte blir en viktigere motor i menns sexturisme, og som motiverer mange av kvinnene som får vestlige, mannlige turister til å forelske seg. På den andre siden er kanksje villigheten til uforpliktende sex hos vestlige kvinner på tur, i mange tilfeller kanskje er nok for mennene som de vestlige kvinnelige turistene forelsker seg i. De tar med seg en seksualliberal kultur i kofferten. Men langt i fra alle tilfeller er villighet til uforpliktende nok. Flere steder fungerer sexturismen så å si identisk for kvinner, som den gjør for menn. Eldre og overvektige kvinner som leier rundt på unge afrikanske menn som drømmer om pass, er visstnok vanlig enkelte steder.

 Vestlige kvinners liberale seksualitet (noen ganger i kombinasjon med penger), og vestlige menns fete lommebok er en vare som settes pris på i hele verden, men det er ikke alle steder tilbud møter etterspørsel. I dag er sannsynligvis ikke bare sexturistene yngre. Begge kjønn i den privilegerte delen av verden tar for seg. Hvite menn trekkes mot feminine folkeslag som vil ha penger, og hvor seksualkulturen tillater et bytte, mens kvinner tiltrekkes av maskuline folkeslag hvor en konservativ seksualkultur tvert imot jobber i deres favør. I andre enden ydmyker kanskje de andre personene seg, enten på grunn av lite penger, eller liten tilgang på sex.

Jeg sjekket nettet (slurvete) for å finne ut om det finnes forskjeller i reisemål

Her var en liste for kvinner:

The primary destinations for female sex tourism are Southern Europe; also Israel; the Caribbean, Bali in Indonesia and Phuket in Thailand; and Gambia, Senegal and Kenya in Africa. Lesser destinations include Egypt, Tunisia, Morocco, Fiji, Ecuador and Costa Rica.

Her for menn:

Brazil, Costa Rica, Cuba, the Dominican Republic, Kenya, the Netherlands, the Philippines, and Thailand.

 Her er noen artige filmer og dokumentarer jeg har sett:

http://www.youtube.com/watch?v=wRrzDniipug

http://www.youtube.com/watch?v=XRgy4wiJVF0

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer