Han var utro mot eksen

Hei Preben! Jeg har et spørsmål ang utroskap. Jeg er på sukker, og leter etter en ny kjæreste etter at min mann og jeg valgte å gå fra hverandre. I de siste årene (også mens jeg fremdeles var gift) har jeg blitt både forundret og overrasket over moralen til folk når det gjelder utroskap (men kanskje spesielt hos menn). Det er akkurat som om det ikke spiller noen rolle, og ærlighet ovenfor partneren om utroskapet er ikke engang et tema. Nå har jeg truffet en mann, som både er hyggelig og flott. Vi kom inn på temaet fordi han hadde en venn som var utro, og jeg klarte ikke å unngå å spørre (selv om det kanskje ikke er så lurt): "Har du noen gang vært utro"? Og det hadde han, opptil flere ganger med ekskona. Det hadde vært de siste årene mens de hadde vært gift, i en periode da forholdet hadde skrantet. Ingen unnskyldning om at det var dumt gjort, bare denne forklaringen som om at et skrantende forhold er lovlig grunn til å være utro!! Det jeg lurer på, er det slik i vårt samfunn at man må regne med at partneren faller for fristelsen en eller flere ganger. Denne mannen som har vært utro med sin ekskone, kan jeg egentlig bare regne med at han kan komme til å være det igjen?

 Mvh Tvilende

Hei Tvilende. La meg bare fastslå at utroskap er veldig vanlig. Amerikanske studier viser at så mange som 22 prosent av de som befinner seg i monogame forhold har vært utro med sin nåværende ektefelle. Det vil si en av fem. Isolerer man mennene er tallet enda høyere. 28 prosent for mennene, 18 prosent for kvinnene. Disse resultatene kommer fra en anonym spørreundersøkelse blant 70000 mennesker, og har vist seg å være nokså stabile over et lengre tidsrom. Noen av de overraskende funnene var at småbarnsforeldre, både kvinner og menn, var like utro som par uten barn. Bare to prosent av disse utro partnerne ble tatt for det. Det er altså stor sannsynlighet for at man kommer unna med det. Det viser seg at vi har mer tillit til hverandre enn vi bør ha. Selv når forholdet og sexlivet skranter, antar vi ofte at den andre parten ikke gjør noe galt. Veldig ofte begynner utroskapet i det forskerne kaller ”tre til femårs-sonen”, gjerne med en kollega, og affæren varer ofte ikke lenger enn en uke. Penger spiller også en rolle, statistisk sett. Mennene som tjente mest, var også mest utro, sannsynligvis fordi de får flere tilbud. Mennene gjør det gjerne fordi de vil ha mer, spennende og variert sex. Kvinnene sier ofte at de søker bekreftelse på at de er attraktive, oppmerksomhet, eller at de rett og slett forelsker seg. De bruker gjerne også utroskapet som et måte å komme ut av et forhold på.

Det kan også finnes mørketall her, og hva tallet er blant ugifte kjærester, svarer ikke denne spørreundersøkelsen på. Hvis vi nå lar spørsmålet om hvorvidt monogami er naturlig, eller unaturlig ligge, kan jeg si litt om hva jeg selv tenker om fenomenet. For det første så finnes det individuelle forskjeller, og folk varierer i hvilken grad de får attraktive tilbud, og om de har funnet seg en partner de er helt fornøyd med. Forhold handler også om kompromiss, og noen ganger så har partneren mange gode egenskaper som passer i et familieliv, men kanskje ikke alle man ønsker seg på alle områder. Monogami krever selvdisiplin og et ønske om å være med den andre personen, og når lidenskapen forsvinner, som den jo gjør, før eller siden, kan et utroskap også være et slags påfyll som gjør at man holder ut.

Så kan det også være fordi noe er galt i forholdet. Det er slitsomt og traumatisk å bryte opp et samboerskap, og noen ganger har man forlatt hverandre før man har brutt opp rent konkret. Man kan ha felles økonomi eller andre praktiske barrierer som gjør det vanskelig, og å være sammen med en person man ikke er sikker på om man vil fortsette med, innebærer et psykisk ubehag det kan være lettere å leve litt lenger med hvis man tillater seg et visst spillerom i en periode. Det virker å være dette siste som har vært tilfelle med mannen du har møtt. Det var i slutten av et forhold som skrantet, og kanskje visste han at det snart ville være over. I mine øyne ser det da litt annerledes ut, for det er ikke som om han har hatt planer om å kjøre dobbelløp når det passer ham.

På den andre siden kan det være et tegn på karaktersvakhet. At han ikke klarer å ta i ”gode og onde” dager rakrygget, og at han bukker under når ikke alt går rette veien. Kanskje du kunne spurt ham hvorfor det ble slutt? Eller hvem som avsluttet det? Det er selvsagt vanskelig å få et helt utfyllende og ærlig svar her, for ethvert oppegående menneske skjønner jo at man er ute etter informasjon om ens partnerpotensiale. Men, vit også at det er ikke nødvendigvis tryggere å gå for noen andre. Jeg ville ikke avskrevet ham på grunn av dette alene. Livet er vanskelig, og et sidesprang i et lengre samliv er ikke det verste man kan gjøre. Tross alt. Kanskje hun var skikkelig kjip mot ham i tillegg. Ikke døm for tidlig, tenker jeg.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

12 feb. 12 20:46

Det finnes ingen unnskyldninger for utroskap. Er du ikke fornøyd i forholdet, så avslutt det på en ryddig måte eller bit tenna sammen.

Sukkerbruker

13 feb. 12 16:41

"Livet er vanskelig, og et sidesprang i et lengre samliv er ikke det verste man kan gjøre. Tross alt. Kanskje hun var skikkelig kjip mot ham i tillegg."

Hva?! Om hun var skikkelig kjip mot han, var det bare for han å kommunisere og snakke ut om dette, eller komme seg ut av forholdet. Ikke verre en det??

Det finnes ABSOLUTT ingen unnskyldninger for utroskap, uansett om man prøver å finne en ;)

Sukkerbruker

18 feb. 12 15:14

Enig!! Ingen unnskyldninger!!

Sukkerbruker

22 feb. 12 16:27

Enig, ingen unnskyldning som kan aksepteres. Den som er blitt bedradd vet meget godt hvordan det føles.

Sukkerbruker

26 feb. 12 16:35

dette skal man ikke dømme om før man vet alle fakta fra hver side!

Sukkerbruker

11 mars 12 00:59

Å,jo... Har man først trådd over den terskelen en gang, kan man lett gjøre det en annen, tredje gang osv.... Sånt finnes hverken unnskyldninger eller tilgivelse for. Har aldri vært, vil ALDRI være utro selv, og JA, jeg er mann.

Sukkerbruker

20 mars 12 15:29

Anonym, 11/3, forklar hvordan du vet at man lett kan gjøre det mer enn en gang, når du selv ALDRI har vært utro.

Sukkerbruker

30 april 12 16:57

Et tegn på svakhet og på kommunikasjons vanskeligheter. Er det så vanskelig å si at man ikke trives og å avslutte et forhold på en ren og ærlig måte istedenfor å leve et helt liv med utroskaps elendigheten som er enda verre for den som har vært utro enn for den dumsnille som ikke har forstått at sin "elskede" kunne gjøre sånne ting. Jeg har tilgitt min kone for hennes utroskap - fordi jeg elsket henne og det var bare det ultimate tegnet på at forholdet var ferdig og det var egentlig ikke det som var mest farlig, men hvorfor man hadde havnet der - men jeg tror at hun kommer aldri til å tilgi seg selv og det er det som gjorde det hele helt umulig uansett....

Sukkerbruker

11 juli 12 17:31

hallo
Mitt navn er Miss Mary, jeg har mye på
diskutere med du vennligst kontakt meg med i e-posten min Utedass
[mary_real@ymail.com] jeg vil sende deg mitt bilde for mer informasjon

hello
My Name is Miss Mary, I have a lot to
discuss with you please contact me with in my privet mail
[mary_real@ymail.com] i will send you my picture for more information.