Uff da

Så skjedde det igjen. En person, denne gang en jente, kjente meg igjen fra sukker, og kom bort til meg mens jeg var ute med noen venner. Hun spør: ”Er det ikke du som er Preben, sjekkeeksperten på sukker?” Hun er hyggelig, og kanskje også modig som tar kontakt på denne måten, selv med et par øl innabords. Vennene mine liker henne også. Likevel så går det kaldt nedover ryggen på meg. ”Sjekkeeksperten?” Herregud så kleint. Er det virkelig det folk tror jeg gjør på sukker? At jeg er en ”sjekkeekspert” som gir folk ”sjekketips”?

Fra hennes side var det ikke vondt ment, og det er vel kanskje det eneste begrepet i daglig tale som noen lunde fanger fagområdet mitt. Likevel grøsser jeg når jeg hører henne spørre,  for jeg verken er, eller vil være noen ”ekspert” på sjekking. Og ikke bare fordi de høres flåsete og useriøst ut. Det er nemlig en forskjell på å ha en viss forståelse av mekanismene på kjønnsmarkedet og kjønn generelt, og ha peiling på sjekking. La meg forsøke å forklare hva jeg mener jeg har greie på, og hva jeg ikke er særlig interessert i, med først å tegne opp et skille mellom det vi kan kalle ærlig og uærlig kurtise.

Ærlig kurtise innebærer at man forsøker å vinne frem ved å vise hvem man er, og så la den andre parten ta et informert valg. Hvis man ønsker å bedre sine muligheter, så må man også forbedre seg selv. Her finnes det en rekke generelle og kjønnsspesifikke universaler, i tillegg til ulike kulturelle og sosiale faktorer som virker inn. En generell universal er at vi alle foretrekker symmetriske partnere. Eksempler på kjønnsspesifikke universaler kan være at kvinner foretrekker, hvis alt eller er likt, menn som er større, mens menn foretrekker, hvis alt ellers er likt, kvinner som er yngre. Eksempler på sosiokulturelle faktorer som virker inn, kan for eksempel være graden av kvinners økonomiske uavhengighet, eller likestilling i et gitt samfunn. Dette vil kunne påvirke i hvilken grad hun er villig til å nedprioritere en manns utseende til fordel for høyere inntekt, og så videre. Ærlig kurtise henger sammen den akkumulerte menneske- og samfunnskunnskapen vi har, og sier både noe om hvem vi er som art, og om samfunnet som binder oss sammen.

Uærlig kurtise er det jeg forbinder med ”sjekking”. Man leter etter personer man har lyst på, deretter handler det om å finne de riktige knappene å trykke på, og å trykke på dem i riktig rekkefølge. Man er fullstendig likegyldig om den andre personen går til seng på et informert grunnlag eller ei. Senga er målet, sjekkinga er middelet. Ikke overraskende er det gjerne mennesker som ikke helt klarer å vinne frem med ærlig kurtise som legger mye tid og energi i å lære å sjekke. Noe som inkluderer alt fra å fremstå som selvsikker, redusere terskelen for å prate med fremmede, påkalle seg selv oppmerksomhet, til å si og gjøre det man tror vil ha ønsket effekt hos den andre part. Det finnes ingen akademisk kunnskapsproduksjon på området, men man låner gjerne kunnskapen i såkalte Pick-Up artist-miljøer, hvor den kombineres med et nokså formidabelt ikke-vitenskapelig, men likevel empirisk grunnlag basert på prøving og feiling over lang tid. I all enkelhet er dette et spill. Eller The Game, som den berømte boken heter.

I de senere år har diverse ”sjekkeeksperter” forsøkt å bygge en bro mellom uærlig og ærlig kurtise. Ulike ”bootcamps” som før har hatt til hensikt å forvandle sjenerte, usikre gutter og menn til bredbeinte, selvsikre, men likevel ”følsomme” og ”interessante” samtalepartnere, presenters nå ofte som "selvutvikling", og er gjerne også litt annerledes i innhold. Utgangspunktet er likevel det samme: Man kommer til kort i den ærlige kurtisen, og vil manipulere utfallet. I stedet for å bare trykke på knapper, så mener man at det er like viktig at sjekkeren (i trening) tror på identiteten han forsøker å selge. På et nivå, er det nærmest en slags form for selvhjernevask av den typen som følger det som kalles "positiv psykologi". På et annet nivå, en faktisk innføring av en rekke positive endringer i livet som kan føre til at man kommer nærmere sine mål i livet: En partner. Risikoen er at man devaluere mye av hvem man er, i forsøket på å bli en annen. Fellesnevneren for dette nye sjekkeartisteriet, er at det å fikse seg dame, tilsynelatende blir plassert i bakgrunnen, selv om dette likevel er målet for endringsprosessen, eller selvutviklingen.

Det som gjør kjønnsmarkedet interessant, er at det utgjør selve navet i livet, kjøkkenet i evolusjonen, og arenaen for det meste av det vi bryr oss om. Det handler om makt, reproduksjon, produksjon, aggresjon, kjærlighet, håp, frykt, politikk, status, penger, skjønnhet , innflytelse, og så videre, og så videre. Samme hvilket annet tema du velger deg, så vil det være avledet. Det er nemlig bare i kjønnsmarkedet livet går videre.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

19 mars 12 21:55

Liker! Lesles gutter, og bli attraktive menn:)

Sukkerbruker

20 mars 12 13:22

Ja jeg leser gjerne om psykologi rundt kurtise / sjekking for å bli en mer attraktiv mann. Jeg har vel nesten mer interesse for det en kvinner for tiden.
Har lært ganske mye etter at jeg begynte på sukker.
Problemet mitt er dessverre at mange av damene her på sukker for meg virker som et utrolig dårlige valg som en ev. partner. (Eller 'DÅRLIG MUS' som jeg bruker å omtale de blant venner. Burde nok ikke skrive det her men hvis du leser resten forstår du hvorfor.)
Jeg tenker på kvinner i 30 årene som hovedsaklig er min aldersgruppe. De er i utgangspunktet utrolig vanskelige å komme innpå – oppleves som litt selvgode og arrogante. Men hvis man klarer det så er de også svært dårlige samtale partnere.
Jeg opplever at damer som er 10 – 20 år ++ eldre enn meg er mye lettere å komme innpå og mye bedre samtale partnere.
Og en liten historie som for meg bekrefter DÅRLIG MUS teorien min:
Jeg var på sukkerfest for en liten stund siden og det hadde for meg vært en helt grei kveld. På vei hjem blir jeg gående bak en fyr og to damer som også hadde vært på sukkerfest. Jeg kan tror at damene var omtrent rundt 30. Begge damene så i grunnen ganske flotte ut :). Etter en stund snur hun ene dama seg og skriker «SE PÅ HAN HOMOEN DER A». Jeg har aldri opplevd 'makan' så jeg ble i grunne målløs. Det er ingen som har kalt meg for homo før i voksen alder, og det måtte jo komme fra en kvinne :(.
Jeg tror kanskje hennes greie var å tøffe seg for sitt ny-erobrede funne fra festen og hun hadde jo en rival også. Siden jeg ikke klarte å svare så bra for med der å da, kan jeg gjøre det nå.
Nei jeg er ikke homofil, men hvis hele verden består av kvinner som henne vil jeg gjerne bli det :).
Alternativt svar:
Jeg spiser mus som de feste andre hannkatter, men dårlige mus spytter jeg ut igjen :).

Mr ?

Sukkerbruker

21 mars 12 09:45

preben noen fra det grufulle miljøskadete miljøet jeg spionerer på sier at de ønsker virkelig sterkt å drepe deg og alle sånne som deg(??????!!!!!!!!!!!!!) hva har du gjort? hva er sosiologii? jeg er vokst opp med sånne menn som du skriver bøker om, jeg blir kvalm og har lyst til å spy av at de "sjøper" seg koner etc, fordi jeg tror på flere liv så har jeg opplevd dette slv, og så i tillegg er det dette med verdensjelen og kollektiv bevissthet men har ikke funnet ut så mye om det ennå. Ihvertfall fremstår du som en klassisk psykopat, og hvis du hadde veret sjelen til den grufulle xen min, så hadde dere lignet ganske mye. han er også sånn status legetype (????????), han var utro mot "meg" han så aldri noe meg han så bare en liten ting han kunne lekeg med bla ba...over til poenget, du minner sterkt om et psykopatisk indvid, jeg er DRIT LEi sånne som dere......jeg har fått GAVER nå, hemmelig adresse og VÅR og får loov til å bygge selvfølelsen som 8940869+.000 mennesker har forsøkt å ta fra meg ie sååååååå mange år. jeg vokste opp meg barnemishandling og ondskap, og har veret drapsturet 45.000 ganger, nå har jeg kommet inn på tid for terapi, som jeg har maaaast meg til, og i TILLEGGG fått lære at det finnes MASSE BRA MENNSKER!!!!!!!:!!!!!:!!!!!:!!!!!!::;!;!;!;!

Sukkerbruker

21 mars 12 09:47

hahahahahahahhahahahahahahahahahahahha, SITTING ON TOP OF THE WORLD BUT YOU STOLE MY DRIVER LICENSES AND VACATIONS AND ETCETERI ETECETRA, MOTHERFUCKERS!!!!!!!!!!!!! søppel gå og dø....hihihihihihi

Sukkerbruker

21 mars 12 18:52

sjere preben møller psyko (pat?) og KVINNEFORSKER. du ligner på djnegis khan og det er IKKE et kompliment. ifølge de miljøene jeg har spionert nØYE på vil de helst at datingmagasient skal avgå ved en snarlig død og din payment stoppes;););) det er garantert flust av andre job-er do kan drive med;)))))))))))))))) det er mye samfunnsnyttig du kunne settet i gang med hvis du bare ville gjøre en innsats for SA,MFEN i stedet for å DYRKE ditt eget EGo OG GI råd til så altfor få enkelt mennekser:!:!:!:!:!:!:! lykke til!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)))))))))))))))))))))))))))))))

Sukkerbruker

21 mars 12 19:38

Oida, har han tatt kjæresten din "vanndrypp"?

Sukkerbruker

22 mars 12 17:12

preben nå har miljøet jeg spionerer på IGJEN sagt aT DE ØNSKER DEG DØD!!!!!!!:!:! HVA KAN DET VERE; HVA HAR DU GJORT????????????????? ER DU BARE EN COMMON FUCKER KANSKJE???????DET HAR JEG NEMLIG HØRT OM KAN STRAFFE SEG PRETTY DAMN SOON;;;;;;;;;))))))))))))))))))))))))))) jeg blir trisst jeg preben når du driter deg ut offentlig med den naszisvadaen din; se på det som et koselig VENNLIGSINN´ET tiiiiipppps at du nå legger ned den TRAGSIKE "spalten " din din horefaen

Sukkerbruker

22 mars 12 17:14

takk for OPPMERKSOMHETEN "analym " nei, han bare skriver sexistisk rasitisk SKIT og det irriterer meg at det finnes en så GODT UTVIKLET PROPGANDAMASKIN for FUCKINGS mental retardness and socalledly SICUSSIONS....

Sukkerbruker

22 mars 12 19:15

"Oida, har han tatt kjæresten din “vanndrypp”? "

Skal du på skitur i helgen? ;-)

Mr ?

Sukkerbruker

22 mars 12 21:22

Nei, har ikke planer om det, men fem poeng for kul sjekkemetode;)

Sukkerbruker

22 mars 12 21:25

Tusen takk for at du drapstruer meg i all offentlighetog stalker de til min idinfo; jeg kan dessverer ikke gå på ski da jeg lever på hemmelig adresse i frykt for represailer fra SOLIDARITETSJIRKEN;;;;;; og og og og og er DEPRIMERT!!!!;1,!!! jeg vet ikke hva skitur er , er du steven van zandt på oppdrag; jeesuss; who the fuck you calling mister mister; jeg HATER HELGER FOR DA KAN JEG IKKE ARBEIDE LIKE MYE SOM I HVERDAGEN;;;;;;;;;;;; jeg vil IKKE ta meg fri; MAILBOXEN OVERSVØMEMS AV PØKKESPAM DAGGGLIGG;;;;;;; her er det mye å ta av hvis man vil SORTERE LITT;;;;:)))))))):)))))))))))
nei jeg har ingen sjæreste; jeg har SADOSTALKERE(= PROBLEMER(IN PLURAL)
gå og tygg på dobermannen din "analym"
DRIKK DEG GJERNE IHJEL OGSÅ HVIS DU SKULLE FØLE FOR DET

Sukkerbruker

23 mars 12 10:29

TAKK :D

Hmmm .....
Vi snakkes da?

Mr ?

Sukkerbruker

23 mars 12 21:36

Nei vel
Så du liker ikke å snakke??
Men vi kan kanskje heller sitte å høre på eller danse etter Foo Fighters hvis du heller har lyst til det :)

Mr ?

Sukkerbruker

24 mars 12 11:18

Hei du Mr ? Du er helt sikkert en hyggelig fyr både å snakke med og danse etter Foo Fighters med:) Men jeg tror jeg må fly videre;)

Sukkerbruker

29 mars 12 16:23

Synes Preben virker litt bitter på de som holder bootcamps jeg.

Er det ikke hundre ganger mer "ærlig" å utvikle seg til å bli mer selvsikker enn å øke status gjennom penger, bil, jobb osv? Og er det ikke greit at folk velger ulike fremgangsmåter? Utgangspunktet er jo uansett at menn som oftest har færre valgmuligheter på kjønnsmarkedet enn det kvinner har, og da er alt som øker valgmulighetene "fair game" så lenge man ikke mister seg selv helt i prosessen. Av det jeg har lest av diverse blogger skrevet av folk som tilbyr bootcamp så virker det som de fleste er veldig opptatte av nettopp å ikke late som om man er noen andre enn den man er, men heller å "være seg selv" enda mer. Å være en nervøs utgave av seg selv er jo like uekte som å late som man er mer selvsikker enn man er. Det beste må jo være å øve seg på å slappe av rundt jenter, lære hvordan man kommuniserer bedre osv? Og det lærer man best gjennom erfaring, som bootcamp jo gir.

Sukkerbruker

3 april 12 10:38

Interessant hvordan enkelte kan sitte på kontoret sitt med kaffekoppen i hånden og moralisere om hva som burde være den "riktige" metoden, og samtidig kirminalisere de som faktisk går ut døra, snakker med jenter og tar læredom av hva som faktisk fungerer i praksis.

Sukkerbruker

3 april 12 23:32

Uff da

Sukkerbruker

12 april 12 09:11

Møller vet ikke hva han snakker om. Her er et innlegg laget til møller. start diskusjon http://www.0330.no/

Sukkerbruker

11 juli 12 17:31

hallo
Mitt navn er Miss Mary, jeg har mye på
diskutere med du vennligst kontakt meg med i e-posten min Utedass
[mary_real@ymail.com] jeg vil sende deg mitt bilde for mer informasjon

hello
My Name is Miss Mary, I have a lot to
discuss with you please contact me with in my privet mail
[mary_real@ymail.com] i will send you my picture for more information.

Sukkerbruker

17 feb. 13 21:53

Utedass.. lol