Manne seg opp.

Hei Preben! Du besvarer en jente på 30 som stadig opplever at gutter avbryter etter 3-4 dater. Tittelen er Vennefella. Jeg kommer med et oppfølgingsspørsmål, for jeg tror det er problemet mitt, at jeg er for alvorlig. Du skriver at man kan prøve å leke litt mer. Jeg skulle ønske jeg fikk det til. Snakker jeg om seriøse ting, kan jeg snakke lenge, men skal jeg snakke om ingenting, eller flørte osv. så stopper det opp. Jeg kommer ikke på noe å si. (Og noen få ganger tør jeg ikke si det jeg har lyst til å si.) Har du en ide om hvordan man kan bli mer leken i måten å snakke på? Og være kreativ i samtalen? Hvordan kan man endre et inngrodd handlingsmønster på dette området? Vennlig hilsen gutt 27

Hei gutt 27. Den som hadde et enkelt svar på spørsmålet ditt ville vært rik. Du ønsker å være mer ”leken”, direkte, og kreativ. Samtidig som at dette er et ”inngrodd handlingsmønster”. Vel, det vi også snakker om her er vel langt på vei hvem du er som person. Og slik er det ofte i kjønnsmarkedet. Man møter seg selv. Det finnes ingen enkle tommelfingerregler man kan benytte seg av. Sosial interaksjon er uendelig komplisert, hvor man avgir mye informasjon om seg selv, både frivillig og ufrivillig, og selvsagt også en del misinformasjon i startfasen. Å ta kontroll over dette er svært vanskelig. Hvis man prøver å spille en karakter, blir det fort oppfattet som enten rigid og kunstig, eller rett og slett falskt. Hvis man ser på evolusjonen i miljøer som har prøvd å overkomme problemene du beskriver, i forhold til å mestre omgang med kvinner, så har det gjennom årenes løp utviklet seg fra ”sjekketriks” til ”personlighetsutvikling”, og ikke uten grunn.

Så finnes det selvsagt ulike kjønnsrolleforventinger, og de slår mer negativt ut for menn enn for kvinner når man står i kurtisen og er sjenert og ikke helt trygg på settingen. Menn kan ikke lene seg på en passiv kjønnsrolle. De skal tvert imot være aktive og initiativrike, gjerne mens hun vurderer, og etter en stund treffer sitt valg. Altså, ikke misforstå, for både kvinner og menn så oppleves det nok som et slags jobbintervju. Men selve demonstrasjonen inntar ulike logikker, til en viss grad. Menn defineres langt på vei ut ifra hva de gjør. Objektiveringsformen man utsettes for på et stevnemøte preges av dette. Kvinner på sin side defineres derimot mer ut ifra hva de er. Slik står menn og kvinner og bryter med sine respektive trygghets- og skjønnhetsidealer. Sjenerte kvinner som ikke føler de har så mye interessant å prate om, kan lene seg på en kjønnsrolle som tilsier at han skal ta styringen. Det vil si deg. Og det merker du nok, dessverre.

Så hva skal man gjøre?

For det første så vil jeg parafrasere noe en venn sa til meg en gang, og som jobber som advokat. Det finnes ikke pinlig stillhet i en rettssal, fortalte han. Parafrasen blir: Det finnes ikke pinlig stillhet på en date. Ikke dermed sagt at en uerfaren advokat ikke blir stresset hvis han ikke føler ting glir uanstrengt, akkurat som en engstelig beiler blir stresset hvis han hele tiden tenker: Nå ”må ting gli, nå må ting gli”. Før det første: Hun er opptatt av å se hvordan du mestrer situasjonen. Dette inkluderer ubehaget  og spenningen på en date. Hvis du ikke slapper av, klarer heller ikke hun slappe av. Men hvis du ikke stresser, og prater som en mitraljøse fordi stresset har fått hjernen din til å oppfatte tid i ”bullet time”, vil også hun slappe av. Om du tar et lite avbrekk. Tar en slurk av glasset. Ser litt rundt deg. Strekker på deg. Bare ser på henne og smiler litt, og ikke bryr deg så mye om å prestere foran henne, vil hun oppfatte deg som rolig og avslappet. Rollene blir mer balanserte, og hun vil ønske å prestere for deg, i stedet for å vurdere. Samtidig skal du også unne deg å vurdere henne litt. Ikke bare se innover deg selv, men se utover, på henne, og glemme deg selv litt. Ja, jeg vet. Lettere sagt enn gjort når dette ikke kommer naturlig, slik det gjør for andre, hvor selvsikkerheten er gitt, også uten noen som helst form for prestasjoner som backer opp dette. Samtidig finnes det kjempesmarte fyrer som kollapser i møte med en middelmådige kvinne. Det er ikke rettferdig. Men prøv å husk: Det finnes ingen pinlig stillhet i en rettsal.

Så over til det som kanskje er kjernen i dette. Hvem du er, eller rettere sagt, hva du gjør, som er en mer presis måte å angripe dette på. En annen venn av meg, en selvsikker IT-arkitekt, sa til meg en gang: Det er lettere for deg å skravle, for du holder jo på med noe interessant som folk bryr seg om. Hva faen har jeg å prate om. Jobben min driter folk i, og jeg jobber nesten ti timer hver dag. Jeg svarte: Det er vel også grunnen til at du tjener ti ganger mer enn meg. Men det var en avsporing. Det han vel egentlig prøvde å si, var, at selv om han var selvsikker og kjempesosial, så var livet hans innrettet på en måte som gjorde ham kjedelig. Han hadde rett og slett lite å melde, og gikk tom for interessante erfaringer og betraktninger for fort. Jeg pratet litt om dette, og det var rett og slett en spørsmål om prioritering. Han valgte karriere og penger, som selvsagt blir satt pris på av mange kvinner, men som også hadde visse kostnader, mente han.

Når du sier at du ender opp med å prate om seriøse ting, kan det være fordi du søker etter trygge temaer fordi du er usikker, og dermed ender opp med å prate om ting som du kan veldig godt, men som kan være kjedelige. Det kan også være at du rett og slett har en veldig repetitiv hverdag som gir lite rom for personlig utvikling. Det kan også være at du er for ettergivende i samtalen, og aldri imøtegår noe av det hun sier. ”Enighetsprat” blir fort kjedelig og forutsigelig, mens litt motstand både tar samtalen på nye, ukjente veier og skaper spenning mellom dere. Du vil heller ikke bli oppfatte som en tøffel. Sier hun noe du synes er dumt, unyansert eller bare feil, gi beskjed. Du vokser bare i hennes øyne som følge av det. Et siste, litt enkelt tips, er å velge en setting du er komfortabel og kjent med. Du kan også legge inn en tidsbegrenser. Å ta en kopp kaffe før du må videre å gjøre et ærend eller følge opp en annen avtale er alltid greit når man skal møte ukjente. Så slipper man å sitte der og svette. Altså: Ingen pinlige stillheter finnes, sørg for å gi livet ditt interessant påfyll, ikke bare sitt og nikk, og keep it short  & simple når dere møtes. Sleng børsa på skulderen, ta på hjelmen, den skuddsikre vesten, og fatt på oppgaven. Lykke til.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

11 juli 12 17:25

hallo
Mitt navn er Miss Mary, jeg har mye på
diskutere med du vennligst kontakt meg med i e-posten min Utedass
[mary_real@ymail.com] jeg vil sende deg mitt bilde for mer informasjon

hello
My Name is Miss Mary, I have a lot to
discuss with you please contact me with in my privet mail
[mary_real@ymail.com] i will send you my picture for more information.

Sukkerbruker

24 juli 12 23:47

:-) :-)
Automatiske oversettelser av spam-mail blir jo så bra! Spesielt når feilstavet "privet mail" blir utedass...

Sukkerbruker

16 okt. 12 08:08

Har du forsøkt å stille spørmål til den du dater? Ofte føler en at en må si så mye om seg selv. Det kan bli ganske kjedelig. Jeg tror det er mer tiltrekkende med en som er interessert i den andre og som lytter aktivt til svarene.