Vennefella

Hei Preben. Leser med stor interesse dine artikler på Sukker og har et par egne spørsmål på hjertet. Jeg er en jente på 30 år, har vært singel i noen år, og på sukker i perioder. Jeg har datet flere gutter i løpet av mine år som singel – både med gutter jeg har truffet her inne og IRL, og det har stort sett endt på samme måten. Det forløper seg slik: Første date er en suksess hvor man avtaler raskt å møtes på nytt, og man treffes kanskje 2-3 ganger de første 2 ukene, med mange sms/telefonsamtaler mellom gangene man treffes. Jevnt over vil jeg si at gutten er mest ivrig (masse komplimenter, flørting osv – som selvfølgelig er en del av jakten), og tar mye initiativ i starten, noe jeg følger opp med å ta initiativ til kanskje date 3 eller 4. Men, så – etter 3 eller 4 dates (etter at jeg tar mer initiativ) – kontakten dabber av, sms uteblir inntil det kommer standard sms’en ”Hei, jeg har tenkt litt (…) Føles ikke riktig å treffe deg lenger. Du er ei super jente…bla, bla, bla."

Jeg opplever at rett før man virkelig får muligheten til å bli kjent, til å finne ut om det er noe mer en nysgjerrighet eller lyst, så backer gutten ut. Før, når jeg studerte på BI, ble man kjent med gutten på skolen/klassen og så forelsket. Nå virker det som mange gutter mener han skal bli forelsket før man blir kjent. For hvordan kan man vite at for eksempel jeg ikke er en match uten å kjenne meg bedre? Standardfrasen er vel at "man ikke vil kaste bort tiden", men er det så mange andre som venter i kø eller er det bortkastet å bli kjent med et nytt menneske? Jeg har også spurt et par av dem hva som skjedde, og svaret er vel generelt at de ikke vet om vi har nok til felles. Det skal også sies at jeg vet heller ikke om de er 100 % match for meg, men jeg har lyst til å bli bedre kjent og være sikker, før jeg eventuelt gir noen fyken.

 Forventer gutter i 30-årene kjærlighet ved første blikk? Skal man i løpet av de første 3 datene kvalifisere på alle punkter? Tenk så kjedelig å vite alt om et menneske etter bare 3 dates… Det blir et kjedelig forhold det. Hilsen Three Strikes.

Hei, Three Strikes. Takk for mail. La oss for det første starte med noe positivt: Du er en jente som blir bedt ut på date regelmessig. Det må jo bety at menn i utgangspunktet synes at du er attraktiv. Problemet er derimot at det ikke klaffer, og at det gjerne er fyren som avbryter. Stemmer det? Eller er det slik at du også avbryter datingen til tider, bare at du unnlater å skrive det her? Vi kommer tilbake til dette.

Det andre jeg legger merke til, er at du virker veldig fokusert på dette med å finne ut om det er ”match”. Her er det flere ting som skurrer. For det første: Det er ikke slik at mennesker som møtes befinner seg i et slags limbo, der alt holdes helt åpent, helt til man blir godt kjent, for først da gjøre seg opp en mening om personen. Hadde det vært slik, hadde det jo ikke vært viktig å gi et godt førsteinntrykk. Vi mennesker er svært kreative i måten vi forholder oss til omgivelsene på. Vi fyller ut blindflekker med antagelser og for-dommer, rett og slett fordi det ellers ville vært for komplisert å navigere rundt i en uendelig kompleks verden. Dette er selvsagt både en fordel og en ulempe. I ditt tilfelle så betyr dette at personen du møter, for første gang, vil få et inntrykk av deg nokså umiddelbart, og som vil påvirke hans videre omgang med deg. Dette utgangspunktet, eller førsteinntrykket blir så modifisert og justert etter hvert som man blir kjent. Det virker også som at vi mennesker har en intuitiv forståelse av dette, for vi er anspente når vi møter fremmede på første date. Ikke skal man bare gi et godt førsteinntrykk, men den videre informasjonen skal porsjoneres ut i en god rekkefølge, som ikke sender for-dommene til personen på avveie.

For det andre så er du sikkert klar over at mennesker blir tiltrukket eller ikke tiltrukket, uavhengig om det er ”match” eller ei. Måten du definerer match på, minner litt om matchsystemet til sukker, hvor det handler om de indre personlige egenskapene først, og så møtes man når disse er nokså like. Hadde bare tiltrekning vært like rasjonelt så hadde vi sikkert alle vært lykkeligere, men slik er det altså ikke. En mengde faktorer spiller inn før det i det hele tatt er relevant om man har felles interesser, om begge liker turer i skog og mark, etc. Mange av disse faktorene trenger ikke lang tid før de gjør seg gjeldene, og de kan både være situasjonsbestemte, irrasjonelle, og gå imot personens egne ønsker. Kanskje du kjenner deg igjen i, eller har hørt om den fortvilte jenta som synes fyren er kjempeflott, men hun klarer bare ikke blir forelsket i ham. Det samme gjelder for gutter.

Folk er også forskjellige i måten de tiltrekkes, og hvor integrert den seksuelle og emosjonelle tiltrekningen er. Du beskriver deg selv som et menneske hvor den seksuelle og emosjonelle tiltrekningen er svært integrert, hvor du er avhengig av å bli godt kjent og trygg på personen før du blir fysisk tiltrukket. Det er det absolutt ingenting galt med, og det er sannsynligvis også vanligere for kvinner enn menn. Men hvis jeg kan få lov til å spekulere litt: Nettopp fordi spenning og tenning er irrelevant eller umulig for deg inntil du har blitt godt kjent med personen, så er dette noen som lett faller bort for deg når du drar på date med en fyr. Har jeg rett?

Du er sikkert avslappet og hyggelig på date, men det du er mest interessert i, er å bli godt kjent, og gjerne så fort som mulig, slik at du kan finne ut om du kan bli tiltrukket av denne personen eller ikke. Hvis dette stemmer, så risikerer du å bli en nokså kjedelig og lite morsom date for den andre personen, som tvert imot kanskje har lyst til å holde det lett og ledig. Flørte litt, kjenne på spenningen, slappe av og bare ha det litt morsomt. Og ikke minst, kjenne etter om den seksuelle spenningen er der. For mange mennesker foregår ikke ”matchingen” innenfra og så ut til det mer overfladiske, men utenfra inn. Man leter etter den umiddelbare tiltrekningen, den seksuelle spenningen, og så, etter hvert som man blir bedre kjent, ser man om man kan være noe mer for hverandre. Om det kan lede til senga, om det kan lede til samboerskap, og så, hvis det blir full ”match”, om det kan lede til alters.

Det handler rett og slett om forføringens kunst. For noen er det helt naturlig, og de kan bare lene seg på sin egen libido. Kanskje slike som deg med fordel kan være litt mer strategiske, og anvende kvinnelist. Frist ham. Du trenger ikke, og bør vel heller ikke gå til sengs med noen før du har lyst. Men jeg tror at du kan leke litt mer, ikke være så alvorlig, og også spille litt rollespill. Tro meg. Det gjør fyren i andre enden. Hvis det ender opp med lange, dype, alvorlige, saklige samtaler for tidlig, forsvinner spenningen, og med det, kanskje også interessen. Kanskje blir det en kvinnelig variant av ”vennefella”. Han leter ikke etter en ny venn, og det gjør vel heller ikke du. Kanskje er dette problemet, selv om fyren kommer med standardfrasen: Jeg vet ikke om vi har nok til felles. Etter tre dates så vil de fleste menn at noe skal skje, tror jeg. Så kan andre menn korrigere meg hvis jeg tar feil her.

Så til dette med hvem som avbryter. Jeg lurte på om det bare var mennene, eller om også du avbryter datingen noen ganger. Grunnen til at jeg lurer på det, er at hvis du aldri går på dates hvor du er personen som ikke vil gå videre, så er det godt mulig at du legger lista alt for høyt når det kommer til hvem du er villige til å møte. Jeg antar at det bør være en balanse her. At noen ganger er det du som ikke vil, andre ganger ham. Gi dem en mulighet til å overraske deg på en positiv måte. En date forplikter jo ikke mer enn til akkurat det. Kanskje det til og med kan føles litt godt å være den som sier nei takk. Lykke til!

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

5 juni 12 09:34

Tusen takk, Preben. Kjente meg nesten for godt igjen i det du skriver. Datene kan kanskje bli for preget av "intervju" mer enn å ha det gøy sammen, og det er nok noe jeg må jobbe med. Nå skal det sies at det er fra tid til annen jeg som avbryter datingen, og det har nok mye handlet om mine forventinger til hva progresjonen skal være, og blitt frustert/lei/ueinteressert i "hot&cold" spillet som mange kjører. Men, er vel som du sier litt kritisk til hvem jeg i det hele tatt går på date med, og kanskje jeg burde la meg bli positivt overrasket. Igjen - takk!

Three Strikes

Sukkerbruker

5 juni 12 18:48

Er som å lese om meg selv, du er ikke alene om dette "problemet" Three Strikes. Mine forsvinner også etter et par dates, og det gikk opp et lys for meg; dype og seriøse samtaler tar bort spenningen og "invervju daten"- kveler spenningen. Hverfall nyttig for meg å ta med meg det videre.
Takk til deg Preben som forklarer godt.

Sukkerbruker

7 juni 12 06:34

Jeg fikk meg en ahaopplevelse selv. Takk for tema.

Satt igjen denne uken som et stort spørsmålstegn selv etter 4 date, og hvor alt ble avsluttet på bare et par sms. Jeg hadde inntrykk av at det var min feil, for tiltrekkingen mellom oss var det ikke noe galt med. Jeg gikk nok selv rett i fella, ndg seriøsitet og dybde. Jeg tillot rett og slett ikke nok lek og uforpliktende omgang i starten. Han fikk ikke rom for jakt og kurtise. Skal definitivt legge meg dette på minne!

Når det gjelder hvem jeg ønsker å dra på date med, så synes jeg det er vanskelig å ikke avvise før vi kommer "så langt" som en date. Jeg er vel redd for å gi falske forhåpninger. Takker for innspill på dette punktet. Tror jeg skal endre strategi der fremover. Tror ikke jeg skal være så redd for å møte noen uten å vite om han er drømmeprinsen :-).

Apiales

Sukkerbruker

7 juni 12 13:21

Det samme skjedde nettopp med meg også - derfor sendte jeg mailen til Preben. Frem til fredagen var alt tipp-topp - sms, tlf, flørting - traff hverandre lørdag, hvor det kanskje ble litt mer alvorlig stemning og pratet om litt mer "tyngre" og seriøse ting... Så dabbet det hele av i uken som gikk, og til slutt kom den famøse sms'en. Satt også igjen med følelsen av at dette var min skyld - jeg viste for tidlig sider av meg selv som kanskje ikke var like moro, sprudlende, flørtende...

I tillegg så bør jeg kanskje gi gutter jeg ikke nødvendigvis tror er en "match" en sjanse (og kanskje ikke henge meg opp i det så mye i starten). For siden jeg fortsatt er singel på 3. året så har jeg tydelivis valgt mye feil, og lurer på om jeg i det hele tatt vet hvem som er drømmeprinsen...

Three Strikes

Sukkerbruker

7 juni 12 21:50

Det rare er at jeg hadde tenkt å sende inn denne problemstillingen til Preben. Ble derfor svært overrasket når artikkelen allerede var der, både med spørsmål og svar! Du kom meg derfor i forkjøpet.

Jeg har av alle ting sittet og sett på "The Tudors", sesong 1 og 2. Man kan jo få et og annet tips av Anne Boleyn på hvordan komme seg over date 4.... Hun maktet å snurre Henrik VIII rundt lillefingeren i starten ...men på den annen siden endte hun opp med å bli halshugget. Har ingen ønsker om å komme til date 5 eller mer for en hver pris :-)

Apiales

Sukkerbruker

11 juni 12 14:35

Da gikk jeg i vennefella igjen... traff en venn av en venn som jeg har likt litt, men praten denne gangen var visst "for humoristisk og lett" til at det ble den tunge flørtingen. Dermed gikk jeg i venninnefella, for det var moro å le med meg! Whatever! Kl er nå 15:34 11.juni 2012 og jeg gir herved opp!!!

Three Strikes

Sukkerbruker

11 juni 12 15:55

ikke gi opp. vi alle fårtjener en som har oss som førstevalg, men desverre så må man kysse mange frosker før man finner prinsen. viss vi no ska kall d d.

har vært gjennom det samme og virkelig begynt å falle, men så fikk jeg det at jeg tror ikke vi har nokk til felles. å plusselig fikk jeg melding at d var pga at jeg har barn. hva er vitsen å ta kontakt med meg hvist du ikke vil date noen med barn. det står klart å tydelig i profilen min.

ikke gi opp gjenter vi alle fortjener og bli elsket får de fantastiske kvinnene vi er.

lykke til videre til alle :)

Sukkerbruker

11 juli 12 17:28

hallo
Mitt navn er Miss Mary, jeg har mye på
diskutere med du vennligst kontakt meg med i e-posten min Utedass
[mary_real@ymail.com] jeg vil sende deg mitt bilde for mer informasjon

hello
My Name is Miss Mary, I have a lot to
discuss with you please contact me with in my privet mail
[mary_real@ymail.com] i will send you my picture for more information.