Skumle hensikter

Hei Preben. Hva synes du om en mann som inviterer en dame hjem til seg når hun ikke kjenner han eller ikke sett hverandre enda? Bare på sukker.no. Jeg liker ham men jeg er usikker og redd... Hilsen V.

Hei V. Gratulerer med den korteste mailen EVER! Likevel så klarer du å formulere et spørsmål som både er nytt, relevant og faktisk ikke lengre enn det trenger være. Det fikk meg faktisk til å tenke litt, og jeg er faktisk nysgjerrig på hva jeg mener om dette selv. Jeg har ikke tatt stilling til det enda. Så la meg reflektere litt rundt det, så ser vi hva som skjer, OK?

La meg bare legge noen premisser til grunn først:

Du sier at du ikke kjenner ham. Med det så forstår jeg deg slik at dere bare har skrevet til hverandre noen ganger, at dere ikke har noen felles kjente, og så videre. Du har fått nok informasjon til at du liker ham, men ikke nok til at du er trygg på ham. Du har heller ikke mulighet til å få verifisert informasjonen du allerede har fått. Det handler ikke om at du føler du ikke kjenner ham på et dypere, emosjonelt plan, på den måten man må bli kjent med en person for å bli forelsket, for eksempel, men om en reell utrygghet. Du er redd for å bli utsatt for ubehageligheter, i hjemmet til en mann du ikke vet hvem er. Med disse premisser til grunn, synes jeg at du bør lytte til dine instinkter.

Noen ganger så kan det være uavklarte forventninger til en situasjon. Hvis en mann ber en forholdvis ukjent kvinne hjem til seg og hun sier ja, kan det hende at han ser for seg at dette skal lede til sex. Hun kan derimot se for seg en hyggelig, romantisk hjemmelaget middag, en mulighet til å se hvordan han bor, og hyggelig prat over et glass vin før kvelden avsluttes med et hyggelig kyss på kinnet, eller kanskje munnen. Med alkohol med i bildet, kan ubehagelige situasjoner sikkert oppstå, både som følge av misforståelser, og i verre tilfeller, som følge av å føle seg misledet eller avvist. Er mannen ikke riktig skrudd sammen i hodet, kan frustrasjon lede til aggresjon, og så videre.

Problemet med slike situasjoner, hvis  grenser blir tråkket over, er at mannen har det som politiet kaller ”lovlig tilgang til stedet”. Skulle noe skje, ender det opp med påstand mot påstand, og tekniske bevis blir ubrukelige hvis han sier at du var med på det. Det finnes egentlig ingen gode grunner for en kvinne å bli med en fremmed mann hjem, eller ta med seg en fremmed mann hjem, uten at det finnes gode grunner til det.

La meg så si at det ikke trenger å være slik at han har skumle hensikter. Det kan finnes mange grunner til at en mann ønsker å invitere en kvinne hjem til seg. Dessuten så er det ikke alltid lett for en mann å sette seg inn i en kvinnes ståsted. Kvinner lever med vissheten om at halvparten av befolkningen (mennene) kan legge dem i bakken og ta seg til rette på kroppene deres, uten at de kan gjøre så mye med det. En slik bevissthet bærer ikke menn menn på, og at frykt for overgrep skal være en faktor som spiller inn når man blir invitert hjem til en fremmed person, faller dem sannsynligvis sjelden inn. Det er rett og slett ikke en del av menns virkelighet. Derfor kan sikkert menn også være litt korttenkte når de inviterer, slik denne mannen har invitert deg hjem til seg, uten å kjenne deg.

Det kan også hende at han ikke er særlig glad i å gå ut. Eller ikke har lyst på bruke penger på en date. Ingen av disse grunnene er særlig flatterende. Så kan det hende at han bor veldig flott. La oss si at han har et svømmebasseng og flott utsikt, og hjemmet hans er en damemagnet. Men særlig oppfinnsomt som en første date er det selvsagt ikke. La meg også si at for meg, hvis en mann inviterer en kvinne hjem til seg, så er det langt på vei et signal om at han ønsker å hoppe til køys. Det kan være dårlig timet, som i ditt tilfelle, eller godt timet, etter at dere har blitt litt kjent, og begge føler at det er naturlig. Når du blir engstelig så har han bommet. Enkelt og greit. Hvorvidt du skal avskrive ham, kommer an på hva han sier og gjør når du forteller ham at du ikke føler at dere kjenner hverandre godt nok. Det er mitt råd til deg.

Du må være registrert på Sukker for påmelding. Har du konto fra før, kan du logge inn.

Kommentarer

Sukkerbruker

22 aug. 12 20:12

Dette har jeg også opplevd! Ble kjent med en voksen, attraktiv mann her inne. Han inviterte meg hjem, og ble stille da jeg foreslo at han kunne vel finne på noe annet på første date.... Helt klart at de tenker at veien til senga er kort, om man møtes privat...
Ligg unna er mitt råd!

Sukkerbruker

24 aug. 12 02:03

Preben:

I avsnitt 4 synes jeg du synser litt vel hardt mtp din vurdering av "tekniske bevis", og at det koker ned til "påstand mot påstand". Politiet klarer i forbindelse med andre spor, i stor grad å skille en voldtekt fra frivillig samleie basert på tekniske bevis som "situasjonsspor" - tegn til kamp: kloremerker, hårtuster, hudrester under negler, sår osv. Lege ved voldtektsmottaket kan også i en del tilfeller se forskjell på frivillig samleie og voldtekt da en voldtekt kan føre til mindre, eller større skader av genitalia. I ettertid kan også partenes forklaringer avklare enkelte detaljers betydning i forhold til situasjonen, og partenes troverdighet. Man kan også til en viss grad benytte mannens historikk i en evt rettssak.
Så nei, saken blir ikke bare forkastet bare fordi "han sier at du var med på det".

Og hvor har du fått for deg at politiet vektlegger "lovlig tilgang til stedet" hvis de først aner at det har forekommet en voldtekt?

Når det er sagt blir så klart en del saker likevel henlagt på bevisets stilling. Dette går også begge veier da det er urovekkende mange kvinner som anmelder voldtekter som aldri har skjedd.

Hele dette avsnittet var rett og slett tullete. Nå er du jo tross alt en sosiolog og da er jo synsing ganske sentralt, så man kan si du har gjort en solid jobb.

Personlig synes denne typen date er helt topp. Det ultimate er å ha en schlækk joggebuksedate med film. Da kan man prate nå og da, og man får dermed aldri en superklein stemning. Og en bonus er jo at det er kort vei til senga. (Ja, jeg er mann). Min erfaring er at de fleste kvinner også selv blir med på leken. (Her er det dog en del dårlig statistikk fra min side da det kan tenkes at de damene som blir med på slike dater i utgangspunktet er litt mer løsslupne. + en del andre feilkilder så klart). Alkohol ville jeg derimot aldri tilbydd på en slik date da det med en gang virker som om jeg har skumle hensikter.
Siden jeg er en normalt oppegående person (som jo de aller, aller fleste er) går jeg ikke lenger enn hva både jeg, og hun, føler er naturlig.

Saken er nok også den at majoriteten av menn (vil jeg tro) klarer å plukke opp signaler, og vil ikke gå lenger enn hva han føler at kvinnen er fortrolig med. Den prosenten med sprø menn som finnes bør det i stor grad være mulig å sile ut på forhånd via meldinger, eller i et tidlig stadie av en eventuell date. (Med alkohol vil nok denne prosenten øke en viss grad). Sjansen for et overgrep av noen som helst art i en slik setting (uten alkohol vel å merke) er minimal.

(Jeg kan også synse)

V: Hvis du er "redd" som du sier, så har du mest sannsynligvis plukket opp signaler fra denne personen som rettferdiggjør denne følelsen. Hadde jeg vært deg ville jeg derfor takket pent nei og foreslått noe annet.

Er man derimot veldig engstelig og har liten tiltro til den mannlige befolkningens lovlydighet på et generelt grunnlag, så bør man kanskje ta livet litt mer med ro...

Sukkerbruker

7 okt. 12 22:26

Har ikke lest alt, men........
"Enkelt", forlang et møte først. Er han seriøs møter han opp.
In the end.... forsjellen på en voldtekt og en frivillig sex akt...
er kun et "ja" eller "nei".

Sukkerbruker

8 jan. 13 03:55

ikke gjør d!!!!!
Jeg gjorde det, og endte opp m knekt ribben....

Sukkerbruker

16 feb. 13 15:54

Finner dette er en litt kjedelig problemstilling, da jeg selv er mann og trives generelt lite ute blant mange folk i forhold til hjemme. I så måte vil i alle fall en lenger førstedate fort kunne gi et litt skjevt inntrykk av meg da jeg da helt klart vil være utenfor mitt "naturlige element". Er og skeptisk til i hvor stor grad "utsettelsestaktikker" vil være særlig effektive mot reelle overgripere.

Når det er sagt vil jeg *svært sterkt* anbefale å i alle fall først møtes på et offentlig sted, uten noen forpliktelse om å bli med hjem. Å møte noen ansikt til ansikt gir helt andre vibber enn å snakke på nett, så i løpet av få sekunder kan det være at du kan avgjøre om dette er en du overhode kunne tenke deg å se hjemmet til eller ikke.

Når det kommer til sex-missforståelser og voldtekts "bevis" er det nesten trist enkelt: Enkelt og greit send en skriftlig melding om at sex er fullstendig uaktuelt for deg på en slik førstedate, så er både kommunikasjon og nødvendig "teknisk bevis" sikret.